Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Ήταν μια φορά ένας λαγός και ένας αρκούδος που περπατούσαν στο δάσος.

ΘΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΕΒΕΣ Ν.ΠΕΛΛΑΣ


Η  Ομοσπονδία  Επαγγελματικών   Βιοτεχνικών   και Εμπορικών Σωματείων Ν. Πέλλας σας ενημερώνει  για το νέο  θερινό ωράριο καταστημάτων και έχει ως εξής:

ΕΜΠΟΡΙΚΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ                         9:00 – 14:30
ΤΡΙΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ                          9:00 – 14:00 & 17:30 – 21:00  

ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ-ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ-ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΑ- ΟΠΩΡΟΠΩΛΕΙΑ 
ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ                         8:00 – 14:30
ΤΡΙΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ                          8:00 – 14:00 & 17:30 – 21:00 

ΚΟΥΡΕΙΑ-ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ                         9:00 – 14:30
ΤΡΙΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ                          9:00 – 14:00 & 17:30 – 21:00  

ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ 1/4/2015 ΕΩΣ 31/10/2015

ΙΟΥΝΙΟ ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 18:00

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ


Οι εκδηλώσεις εορτασμού της 25ης Μαρτίου 1821

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Η Πέλλα τίμησε τους ήρωες της επανάστασης – Εμπνεόμαστε από τους αγώνες τους

Παρά την έντονη βροχόπτωση, οι εκδηλώσεις της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στην Έδεσσα, έδρα της Π.Ε. Πέλλας, πραγματοποιήθηκαν με τη δέουσα επισημότητα και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου.

Ο εορτασμός ξεκίνησε με την τέλεση θείας λειτουργίας και δοξολογίας στην Αγία Σκέπη, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ. Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο νέος Στρατηγός Διοικητής της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού Χρήστος Καρυώτης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, η Αντιδήμαρχος Μαρία Βλάχου - Κατσάρα, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κκ. Τάκης Γιώγας, Δημήτρης Ταπαζίδης και Τάσος Δίου, ο Υποδιοικητής της Μεραρχίας Ταξίαρχος Σταύρος Τσερπές και οι αξιωματικοί κκ. Περικλής Διαμαντίδης, Ευάγγελος Στεφανίδης, Σταμάτης Λάμπρου, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Έδεσσας Ζώης Γιώτης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας Θεολόγος Τζουμαΐλης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Ιωάννης Αποστολάκης, οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κκ. Νίκος Τσαλικίδης και Κωνσταντίνος Κούγκας αντίστοιχα, ο πρώην βουλευτής κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, εκπρόσωποι εφεδροπολεμικών και αντιστασιακών οργανώσεων, λοιποί εκπρόσωποι κοινωνικών και αναπτυξιακών φορέων, ομάδες προσκόπων και πλήθος πολιτών.

Κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας, ο Ιεροκήρυκας της Μητρόπολης πατήρ Εφραίμ αναφέρθηκε στο νόημα του Ευαγγελισμού, το πρόσωπο της Παναγίας και την μεγάλη αγάπη Του Θεού για τη λύτρωση και σωτηρία του ανθρώπου. Όπως τόνισε, οι αγωνιστές της επανάστασης του ’21, σύμφωνα με γνωστή ρήση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, αγωνίστηκαν «για Του Θεού την πίστη την Αγία και της πατρίδας την Ελευθερία».  Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου ο οποίος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα τονίζοντας ότι «το μήνυμα Ελευθερία ή Θάνατος εκφράζει τους Έλληνες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα». Ο Δήμαρχος Έδεσσας αναφέρθηκε επίσης στον πρωταγωνιστικό ρόλο «μεγάλων μορφών της Ορθοδοξίας οι οποίες έγιναν μεγάλες μορφές του Αγώνα για την ελευθερία». Ακόμη, συνέδεσε το νόημα της επανάστασης του ’21 με την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η χώρα μας σήμερα και κατέληξε ότι «ενωμένοι μπορούμε να μεγαλουργήσουμε και να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια».

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφανιών, τήρηση σιγής ενός λεπτού στη μνήμη των Θυμάτων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου στο ηρώο της πόλης. Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, πραγματοποιήθηκε παρέλαση τμημάτων ενόπλων δυνάμεων, προσκόπων και οδηγών ενώ, αυθόρμητα, παρέλασαν και αρκετοί μαθητές υψώνοντας τις σημαίες των σχολικών τους μονάδων.


Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρει: «Η Πέλλα τίμησε τους ήρωες και αγωνιστές της επανάστασης του ’21. Οι αγώνες που έδωσαν οι Έλληνες στο πέρασμα των αιώνων εκφράζουν το αδούλωτο και ελεύθερο πνεύμα μας. Εμπνεόμαστε από την ιστορία μας και πορευόμαστε με πίστη, ελπίδα και, προπάντων, κοινωνική αλληλεγγύη». 







ΟΤΑΝ Η ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΒΑΝΑ

Και ενώ η επαρχία μαραζώνει, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις νεοτερισμού κάνουν την εμφάνισή τους, υπενθυμίζοντάς μας ότι πάντα υπάρχει χώρος για κάτι καινούργιο. Μία τέτοια επιχείρηση αποτελεί και η μόλις δύο ετών οικοτεχνία παραγωγής χειροποίητων πούρων της οικογένειας Κωνσταντινίδη, που εδρεύει στην περιοχή της Κρύας Βρύσης στην Πέλλα.
Επιμέλεια:Ευαγγελία Κακλειδάκη
Ο κος Αριστείδης Κωνσταντινίδης προέρχεται από καπνοπαραγωγική οικογένεια. Η πίστη του στον εξαιρετικό καπνό, που καλλιεργούνταν μέχρι πρότινος στη περιοχή, αλλά και το κενό που υπήρχε στην αγορά της Ευρώπης, σε σχέση με το χειροποίητο πούρο, τον οδήγησε στο να πάρει την απόφαση και να δημιουργήσει την οικοτεχνία παραγωγής χειροποίητων πούρων VAMMA DEL SOL. "Σε αυτό συνετέλεσε σημαντικά και η αναμόρφωση της κοινής αγροτικής πολιτικής", όπως μας ανέφερε.
Το στήσιμο της επιχείρησης, σε ό,τι αφορά την υλικοτεχνική υποδομή, δεν ήταν δύσκολη υπόθεση, καθώς δεν απαιτούνταν μηχανολογικός εξοπλισμός, αλλά εξειδίκευση, χρόνος και πολλή δουλειά. "Με λίγα λόγια δεν χρειάζεσαι εργατικά χέρια, αλλά δίνεις δουλειά στον εαυτό σου. Στην δική μας επιχείρηση εργαζόνται κυρίως τα 4 μέλη της οικογένειάς μας", πρόσθεσε.
Ο κος Αριστείδης προκειμένου να μάθει την τέχνη παρασκευής των πούρων, ταξίδεψε μέχρι την Κούβα. Ωστόσο, την κύρια εκπαίδευση την πήρε σε ένα εργαστήριο Κουβανών στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.
Οι δυσκολίες που συνάντησε αναφορικά με το στήσιμο της επιχείρησης δεν ήταν και λίγες. Όπως μας τόνισε "Το αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο ήταν ανύπαρκτο."
Και συνέχισε λέγοντας "Σκεφτείτε ότι εγώ ξεκίνησα να παράγω την πρώτη ύλη, δηλαδή τον καπνό, χωρίς να είμαι σίγουρος ότι θα πάρω άδεια μεταποίησης. Με λίγα λόγια είχα έτοιμο ολόκληρο το project και υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να πάει χαμένο. Δύο χρόνια μας πήρε για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια της γραφειοκρατίας". Ωστόσο, όλη αυτή η επένδυση έγινε με τα ίδια κεφάλαια της αγροτική οικογενειακής επιχείρησης, χωρίς επιδότηση.
Στη συνέχεια της κουβέντας μας τον ρωτήσαμε αν η ελληνική αγορά εμπιστεύεται και προτιμά τα ελληνικά πούρα VAMMA DEL SOL και εκείνος μας απάντησε με σαφήνεια "Aυτό που κάνουμε είναι μία προσπάθεια να κοινωνήσουμε το προϊόν σε όλους τους καταναλωτές, γιατί είναι καινούργιο, με ιδιαίτερα γενικά και ειδικά χαρακτηριστικά. Για αυτό προσπαθούμε να πείσουμε το αγοραστικό κοινό, ότι πρόκειται για κάτι διαφορετικό. Μέχρι αυτή τη στιγμή τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά από την άποψη ότι κάθε μέρα είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Προσπαθούμε να πηγαίνουμε σε εκθέσεις, και να ερχόμαστε σε επαφή με τον κόσμο. Επιπλέον κάνουμε επιδείξεις σε μαγαζιά που πουλάνε πούρα, για να δουν τη διαδικασία και να κουβεντιάσουμε για το προιόν".
Τα χειροποίητα πούρα της οικογένειας Κωνσταντινίδη δεν εξάγονται ακόμα σε χώρες του εξωτερικού. "Αρχικά θέλουμε να σταθεροποιηθεί το προϊόν μας στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι να το γνωρίσουν οι ξένοι τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας, ως ελληνικό προϊόν και σιγά σιγά είμαι σίγουρος ότι θα βρει τον δρόμο του. Θέλω να κάνω μικρά και σταθερά βήματα", μας λέει.
Ωστόσο, υπάρχει η ηλεκτρονική σελίδα της επιχείρησης μέσω της οποίας μπορεί κάποιος να προμηθευτεί τα πούρα σε όποια χώρα του κόσμου και αν βρίσκεται.
Τα Vamma Del Sol περιλαμβάνουν μέχρι αυτή τη στιγμή δυο τύπους πούρων τα CORONA και τα PETIT CORONA. Μέχρι τον Δεκέμβριο θα υπάρξει και ένας ακόμα τύπος ο ROBUSTA. Σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο κος Αριστείδης, το συγκριτικό τους πλεονέκτημα είναι ότι παράγονται σύμφωνα με τους κώδικες της ορθής γεωργικής πρακτικής της Ε.Ε. Δηλαδή, πρόκειται για ένα ασφαλές προϊόν, το οποίο μεταποιείται βιολογικά, χωρίς κανέναν χημικό ή φυσικό παράγοντα για πρόσθετη γεύση.
Σε ό,τι αφορά στην επέκταση της επιχείρηση μας τόνισε ότι θέλει να παραμείνει μία μικρή οικοτεχνία, η οποία να παράγει συγκεκριμένα κομμάτια.
Ο κος Αριστείδης Κωνσταντινίδης κάνει τον προγραμματισμό του για το μέλλον της επιχείρησης με σύνεση και οργανωτικότητα και μας εξομολογείται το επόμενό του βήμα "To επόμενο βήμα για εμένα είναι να βγάλω πιο εξειδικευμένα πούρα, για να καλύπτω τις γευστικές απαιτήσεις ακόμα και των πιο απαιτητικών καταναλωτών. Θέλω να παρασκευάσουμε τουλάχιστον 4-5 διαφορετικούς τύπους πούρων. Στόχος μας είναι να βγάζουμε ένα τύπο τον χρόνο περίπου, να τον δουλεύουμε και να τον προωθούμε σιγά σιγά στην αγορά".

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

             Σας καλούμε να έρθετε την  26η   Μαρτίου  2015,  ημέρα  Πέμπτη   και ώρα  10:00΄ π.μ. στο Δημοτικό Κατάστημα Αριδαίας,  στην έκτακτη και κατεπείγουσα  Συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 75 του Ν. 3852/2010,  για να  συζητήσουμε και να πάρουμε απόφαση στο παρακάτω θέμα της ημερήσιας διάταξης:

               ΘΕΜΑ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ   ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Αίτηση της Κοινοπραξίας ΛΕΠΙΤΚΟΣ Θ., ΚΩΤΣΟΣ Γ., ΛΙΟΥΓΑΣ  Δ. , για χορήγηση προέγκρισης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, που βρίσκεται  στο  χώρο των Λουτρών Λουτρακίου Δήμου Αλμωπίας.


Η  συνεδρίαση είναι κατεπείγουσα  για να μπορέσει να λειτουργήσει το  αναψυκτήριο Λουτρών Λουτρακίου, λόγω της τουριστικής περιοχής και της εξυπηρέτησης των  επισκεπτών.       
    
 Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ  ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ     ΖΩΗΣ

    ΜΠΙΝΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
     ΔΗΜΑΡΧΟΣ  

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...