• Πρόκειται για μεμονωμένο κρούσμα και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
Το τελευταίο τρίμηνο εμφανίστηκαν ολιγάριθμα μεμονωμένα κρούσματα ζώων με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λύσσα στην Βόρεια Ελλάδα. Ειδικότερα σε τρεις Αλεπούδες και δύο σκύλους σε Καστοριά, Κοζάνη και πριν από λίγο καιρό στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας(ένα κρούσμα). Όλα τα άτομα που έτυχε να έρθουν σε επαφή ή να υποστούν δήγματα από ύποπτο ζώο, δέχθηκαν άμεσα την κατάλληλη ιατρική φροντίδα μέσω εμβολιασμού και αντιλυσσικού ορού και είναι μέχρι σήμερα καλά στην υγεία τους. Από την αρχή εμφάνισης των φαινομένων στον Ελλαδικών χώρο η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας με ανακοίνωσή της ενημέρωνε τους εμπλεκόμενους φορείς για το συγκεκριμένο θέμα και τους εμβολιασμούς που θα πρέπει να γίνουν. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας, παρά η ανάγκη για λήψη μέτρων από τους κατόχους κατοικίδιων θηλαστικών.
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πέλλας βρίσκεται σε ετοιμότητα και παρακολουθεί στενά το θέμα για οτιδήποτε προκύψει. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας έχει προληπτικά προμηθευτεί από το Υπουργείο Υγείας εμβόλια και αντιλυσσικούς ορούς για να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε περιστατικό. Και οι δύο Διευθύνσεις βρίσκονται σε επαφή με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ εάν παρουσιαστεί κάποιο περιστατικό. Εντός των ημερών η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για το μέρος όπου εντοπίστηκε το δείγμα.
Για μια ακόμη φορά αναφέρουμε τις οδηγίες για το θέμα της λύσσας:
1.Οι κάτοχοι των παραπάνω κατοικίδιων θηλαστικών θα πρέπει να προβούν σε αντιλυσσικό εμβολιασμό των ζώων τους, (ηλικίας άνω των τριών μηνών), να τηρούν Βιβλιάριο Υγείας για κάθε ζώο με την υπογραφή του Κτηνιάτρου και την ημερομηνία εμβολιασμού και να φέρουν το βιβλιάριο σε κάθε μετακίνηση του ζώου (πχ κυνήγι, εκπαίδευση, περίπατο κλπ)
2.Οι κυνηγετικοί Σύλλογοι να ενημερώσουν τα μέλη τους για τις απορρέουσες εκ του νόμου υποχρεώσεις περί σήμανσης , καταγραφής, εμβολιασμού κλπ των ζώων τους.
3.Οι Υπηρεσίες Δασοφυλακής και Θηροφυλακής να ελέγχουν αν οι κάτοχοι ζώων έχουν εμβολιάσει κατά της Λύσσας. Κυρίως, να περισυλλέγουν πτώματα νεκρών ζώων της άγριας πανίδας (αλεπού, λύκος, τσακάλι, ασβός, νυχτερίδα κλπ) σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες της εγκυκλίου η οποία τους έχει αποσταλεί, και να τα προσκομίσουν στους υπεύθυνους κτηνιάτρους του προγράμματος καλώντας στα τηλέφωνα 2381351334 και 2381351331 στο τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε.Πέλλας, στην Έδεσσα.
Περισσότερες πληροφορίες για την λύσσα είναι ανηρτημένες στον δικτυακό τόπο του ΚΕΕΛΠΝΟ: www.keelpno.gr . Tο κοινό μπορεί να απευθύνεται επίσης:
• Τηλεφωνικό Κέντρο ΚΕΕΛΠΝΟ : 210-5212000
• Κέντρο Επιχειρήσεων ΚΕΕΛΠΝΟ: 210-5212054, e-mail: kepix@keelpno.gr