Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού



 8/02/2022

Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 

για έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού 


Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚ (α.α. 05/28-02-2022) που ισχύει από αύριο Τρίτη 01-03-2022. 

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει θέσει τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, σε κατάσταση ετοιμότητας - επιφυλακής βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των έντονων φαινομένων.


Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού:

Το βαρομετρικό χαμηλό που προκάλεσε την κακοκαιρία "Bianca" έχει ήδη κινηθεί βορειοανατολικά και τα φαινόμενα τη Δευτέρα (28-02-2022) παρουσιάζουν πρόσκαιρη ύφεση. Από την Τρίτη (01-03-2022) προβλέπεται νέα επιδείνωση του καιρού για το επόμενο διήμερο, με κύρια χαρακτηριστικά τις τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην κεντρική και νότια χώρα και τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις στα  κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά (πορτοκαλί επίπεδο προειδοποίησης). 

Πιο αναλυτικά: 

Α. Τρίτη (01-03-2022) 

α) Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο  και την Κρήτη. 

β) Κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, στα ημιορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της δυτικής και κεντρικής Στερεάς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της δυτικής 

και κεντρικής Μακεδονίας. 

Β. Τετάρτη (02-03-2022) 

α) Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Στερεά, το νότιο Ιόνιο, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη, τις νότιες Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. 

β) Κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, τις πρωινές ώρες στα ημιορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς και βαθμιαία στα ημιορεινά της Πελοποννήσου και στα ορεινά της Κρήτης.


Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr) και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS).                               

Ενημέρωση σχετικά με το θέμα του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Αριδαίας


ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αριδαία, 28/02/2022

Θέμα: Ενημέρωση σχετικά με το θέμα του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Αριδαίας

Δυστυχώς η θεομηνία των περασμένων ημερών άφησε πολλές καταστροφές στο πέρασμα της, τις οποίες ως Δημοτική αρχή κινητοποιηθήκαμε και αντιμετωπίσαμε άμεσα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και έχει κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης. Έχει γίνει καταγραφή των ζημιών και κατατέθηκε αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης για την αποκατάσταση όλων των καταστροφών που προκλήθηκαν.

Η στέγη του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Αριδαίας θα επισκευαστεί το συντομότερο δυνατό και όποια ζημιά έχει προκληθεί, θα αποκατασταθεί άμεσα.



Είναι γεγονός, ότι οι καιροσκόποι της αντιπολίτευσης για άλλη μια φορά έδειξαν τον πραγματικό τους εαυτό! Θα έπρεπε να γνωρίζετε κύριοι, ότι το έργο ύψους 2 εκατ. ευρώ για την Ενεργειακή Αναβάθμιση του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Αριδαίας έχει ΗΔΗ δημοπρατηθεί, έχουμε προσωρινό ανάδοχο και είμαστε σε αναμονή των δικαιολογητικών κατακύρωσης από τον ανάδοχο ώστε να πάμε σε κατασκευή με όλες τις νόμιμες διαδικασίες!!!



Οπότε κ. Παρούτογλου, όταν ακόμα μας ρωτάτε «τι ενέργειες απαιτούνται για να δημοπρατηθεί το έργο..» ενώ είστε ήδη 3 χρόνια στην αντιπολίτευση και δη ένα χρόνο υπήρξατε συνδιοίκηση, είστε βαθιά νυχτωμένος και ευτυχώς μας υπενθυμίζετε και θυμίζετε και σε όλη την Αλμωπία για ποιο λόγο, ο λαός σας έστειλε στην αντιπολίτευση και για ποιο λόγο πρέπει να παραμείνετε εκεί.



Μην παίζεται αυτό το παιχνίδι, δεν ωφελεί σε τίποτα.



Τα προβλήματα απαιτούν λύσεις και προτάσεις!



Με τον λαϊκισμό μένουμε στάσιμοι, ως κοινωνία.



Εμείς ΣυνεχίΖΟΥΜΕ με έργα κοινής ωφέλειας για την Αλμωπία!



Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΤΣΗΣ

Ο Δήμος Αλμωπίας θυμάται και τιμά τον Νικό Ξενιτίδη.

 


ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αριδαία, 28/02/2022

Θέμα: Ο Δήμος Αλμωπίας θυμάται και τιμά τον Νικό Ξενιτίδη.



Την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου, τιμούμε έναν μεγάλο ευεργέτη της Αλμωπίας, τον κ. Νικόλαο Ξενιτίδη που έφυγε σαν χθες από τη ζωή πριν από 5 χρόνια. Ας θυμηθούμε μαζί στιγμές από την ζωή και την προσφορά του.


Ο Νικόλαος Ξενιτίδης γεννήθηκε στην Χρυσή του Δήμου Αλμωπίας το 1928 παιδί πολύτεκνης οικογένειας, οι οποίοι ζούσαν πριν τον ξεριζωμό στην περιοχή Καρς του Πόντου. Ξεκίνησε με όνειρα και φιλοδοξίες για σπουδές. Μεγάλωσε μέσα στην φτώχεια και τις στερήσεις, αλλά κατάφερε να βγάλει μέχρι τις γυμνασιακές σπουδές στην Έδεσσα. Σε μικρή ηλικία όμως βρέθηκε να αγωνίζεται κόντρα στους κατακτητές ,στην περιοχή της Νάουσας, όπου ξεκινάει την αντιστασιακή του δράση. Περιπλανώμενος στα μικρά βουνά της Σκύδρας έφτασε μέχρι το Ριζό. Εκεί βρίσκεται κάποιος συγγενής του δάσκαλος, ο οποίος όμως δεν τον δέχτηκε και πολύ θερμά και έτσι συνέχισε την πορεία του ,που τον έβγαλε στο Μαυροβούνι Σκύδρας. Εκεί ένιωσε πιο ασφαλής διότι στην περιοχή υπήρχαν πολλοί Έλληνες αντιστασιακοί. Η ζωή του βρέθηκε πολλές φορές σε κίνδυνο αλλά κατάφερε και επέζησε.


Στην συνέχεια βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη ,όπου εργάστηκε σε νοσοκομειακό φαρμακείο ολοκληρώνοντας ταυτόχρονα τις σπουδές του στην λογιστική. Αργότερα εργάστηκε ως υπάλληλος σε εταιρία, μέχρι να ξεκινήσει να στήνει την δικιά του μικρή επιχείρηση ,η οποία ασχολούνταν με ποτιστικά. Τότε τον πλησίασε ένας καπνέμπορος και του πρότεινε να δημιουργήσουν μια επιχείρηση εισαγωγής τρακτέρ και γεωργικών μηχανημάτων. Από τη στιγμή εκείνη ,άρχισε να αλλάζει οικονομικά η ζωή του. Ξεκίνησε με εισαγωγές φθηνών τρακτέρ από την Πολωνία, δημιουργώντας καλή φήμη ως επαγγελματίας. Πουλώντας σε πολύ χαμηλές τιμές έφτιαξε ένα τεράστιο πελατολόγιο από ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα.



Δύο περιστατικά αποτέλεσαν το έναυσμα για το ξεκίνημα των αγαθοεργιών του. Η απώλεια του αδερφού του σε μικρή ηλικία, αλλά και ο θάνατος μιας γυναίκας στο χωριό του από τσίμπημα μέλισσας, καθώς δεν υπήρχε ασθενοφόρο να την μεταφέρει στο νοσοκομείο.


Οι δωρεές ξεκινάνε από το χωριό του τη Χρυσή με τη δωρεά εξοπλισμού θέρμανσης στον Ιερό Ναό Αγίας Χρυσής και την κατασκευή μνημείου για τα θύματα του εμφυλίου πολέμου με την ευχή να μην ξαναγίνει ποτέ. Φροντίζει την επέκταση και καλλωπισμό των κοιμητηρίων της Χρυσής και δωρίζει ένα ρολόι το οποίο κοσμεί την κεντρική πλατεία του χωριού.Στην Αριδαία ανεγέρθηκε το Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο όπως και το Δημοτικό Ωδείο. Στο Κ.Υ. Αριδαίας πρόσφερε ένα ασθενοφόρο το οποίο εξυπηρετούσε 44 χωριά, έναν καρδιογράφο, ένα σύγχρονο τηλεφωνικό κέντρο, σύστημα ενδοεπικοινωνίας μεταξύ ασθενοφόρου και τηλεφωνικού κέντρου, σύστημα θέρμανσης για το μικροβιολογικό τμήμα και κατασκευή σύγχρονου γκαράζ για τα ασθενοφόρα. Επίσης στα Λουτρά δώρισε έναν καρδιογράφο για τις ανάγκες των λουομένων.Οι δωρεές δεν σταμάτησαν ,καθώς έγινε δωρεά ενός ασθενοφόρου στο Δήμο Βέροιας προς τιμήν της Παναγίας Σουμελά και άλλο ένα στο Δήμο Καλαμαριάς, στον οποίο επίσης πρόσφερε 2 λεωφορεία για τις μετακινήσεις των ατόμων με ειδικές ικανότητες και 2 σύγχρονα mini-bus που εντάχθηκαν στην προσπάθεια του Δήμου Καλαμαριάς να προάγει το κοινωνικό του έργο.


Ο Δήμος Αλμωπίας τον τίμησε για την προσφορά στις 4/11/2012 στην επέτειο της απελευθέρωσης των 100 χρόνων της Αριδαίας. Απεβίωσε στις 27/2/2017 σε ηλικία 89 ετών. Σήμερα αναπαύεται στον οικογενειακό τάφο της οικογένειας του στη Χρυσή Αλμωπίας.


Η σύντομη αυτή αναφορά στη ζωή και το έργο του Νίκου Ξενιτίδη, αποτελεί έναν μικρό φόρο τιμής για την μεγάλη του προσφορά στην περιοχή μας και όχι μόνο. Με την συμπλήρωση πέντε χρόνων από τον θάνατο του, τον μνημονεύουμε όχι μόνο για την σπουδαία προσφορά του, αλλά και ως μια ξεχωριστή προσωπικότητα της Αλμωπίας.





Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΙΝΟΥ



 ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «Η ΑΛΜΩΠΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ» ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΙΝΟΥ


Η αδυναμία της σημερινής Δημοτικής Αρχής να υλοποιήσει σημαντικά έργα που άφησε παρακαταθήκη η προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου Αλμωπίας, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών και αναβάλει συνεχώς την πολυπόθητη αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας.

Σήμερα, διαβάσαμε την ανακοίνωση του Φ.Ο. Αριδαίας, ενός ιστορικού αθλητικού συλλόγου της περιοχής μας, ο οποίος εκφράζει τη δίκαιη αγανάκτησή του. Για άλλη μια φορά, αναγκάζονται να αναβάλλουν τις αγωνιστικές τους δραστηριότητες, καθώς υπάρχουν σημαντικές ζημιές στη στέγη με αποτέλεσμα το αθλητικό κέντρο να γεμίζει νερά με την πρώτη βροχή.

Εμείς θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι τον Απρίλιο του 2019 εξασφαλίσαμε δαπάνη ύψους 2.040.800 ευρώ, που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Αριδαίας, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2010 – Τομέας Περιβάλλον, Δράση: Ενεργειακές αναβαθμίσεις Δημόσιων Κτιρίων». Αμέσως μετά, μεσολάβησαν οι εκλογές όπου αναδείχτηκε η σημερινή Δημοτική Αρχή, η οποία δυστυχώς μετά από 2,5 χρόνια δεν έχει καταφέρει να υλοποιήσει αυτό το σημαντικό έργο.

Οφείλουμε να τονίσουμε, πως από την κατασκευή του Δ.Α.Κ. Αριδαίας επί Δημαρχίας Γούλη Ιωαννίδη, η δική μας Δημοτική Αρχή ήταν η πρώτη που ευαισθητοποιήθηκε για τα προβλήματα αυτού του χώρου, διεκδίκησε και εξασφάλισε αυτή τη σημαντική χρηματοδότηση.

Καλούμε, λοιπόν, τη σημερινή Δημοτική Αρχή, να προχωρήσει επιτέλους στην υλοποίηση και να δοθεί οριστική λύση. Το οφείλει σε όλους αυτούς τους ανθρώπους του αθλητισμού, οι οποίοι προσφέρουν πολλά στην περιοχή μας, αλλά και στους αθλητές που αξίζουν καλύτερες προϋποθέσεις στην προσπάθειά τους.


Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την κακοκαιρία που αναμένεται να πλήξει την περιοχή από σήμερα, Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022



 26/02/2022

 

Ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την κακοκαιρία που αναμένεται να πλήξει την περιοχή από σήμερα, Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Λόγω του νέου καιρικού συστήματος, που θα πλήξει την Κεντρική Μακεδονία, από απόψε το βράδυ και για τουλάχιστον 24 ώρες, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τους ισχυρούς ανέμους, αλλά και τις χιονοπτώσεις από χαμηλό υψόμετρο, η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας απευθύνει έκκληση στους πολίτες για περιορισμό των μετακινήσεων, για προσοχή στις δραστηριότητές τους και για πιστή τήρηση των οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, συνολικά η Κεντρική Μακεδονία θα πληγεί από έντονα καιρικά φαινόμενα. Αρχικώς από σήμερα το απόγευμα προβλέπονται ισχυροί άνεμοι και ισχυρές βροχοπτώσεις, όπως και καταιγίδες ειδικά στα παραθαλάσσια τμήματα. Λόγω της σφοδρότητας των φαινομένων είναι πιθανό να προκύψουν πλημμυρικά φαινόμενα σε πολλές παράκτιες περιοχές, αλλά και σε περιοχές όπου διέρχονται ρέματα και χείμαρροι.

Οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στις μετακινήσεις τους και να είναι προετοιμασμένοι κατάλληλα σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, τα φαινόμενα θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ από το μεσημέρι της Κυριακής αναμένεται τα φαινόμενα να συνοδευτούν και από σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, αλλά κι από χιονοπτώσεις, ακόμα και σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο. Για το λόγο αυτό η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συστήνει την αποφυγή των περιττών μετακινήσεων, τον εξοπλισμό των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες και την κίνηση των οχημάτων με χαμηλές ταχύτητες και ιδιαίτερη προσοχή, τόσο στις εθνικές, όσο και στις επαρχιακές οδούς.

Ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας είναι στο σύνολό του ήδη σε διαρκή επιφυλακή για όσο διάστημα διαρκέσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Ήδη τα μηχανήματα της Περιφέρειας είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να συνδράμουν τους πολίτες όπου χρειαστεί, ενώ έχουν διατεθεί μηχανήματα τόσο για την κάλυψη των αναγκών στο οδικό δίκτυο ευθύνης της Περιφέρειας, όσο και στους Δήμους για να παρέμβουν άμεσα όπου παραστεί ανάγκη καθαρισμού δρόμων από φερτές ύλες, καθαρισμού ρεμάτων και φρεατίων και άντλησης υδάτων.

Οι πολίτες καλούνται να ενημερώνονται για την εξέλιξη της κακοκαιρίας λεπτομερώς από τα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr) και από τον λογαριασμό της ΕΜΥ στο Twitter (@EMY_HNMS).

Παρακαλούνται επίσης οι πολίτες να λαμβάνουν υπόψη τους τα Έκτακτα Δελτία Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.

Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Ολοκληρώθηκε η επισκευή της στέγης του Δημοτικού Σχολείου Προμάχων



 ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αριδαία, 25/02/2022

Θέμα: Δ.Τ. Ολοκληρώθηκε η επισκευή της στέγης του Δημοτικού Σχολείου Προμάχων

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επισκευής της στέγης του Δημοτικού Σχολείου Προμάχων, η οποία είχε καταστραφεί ολοσχερώς τον Σεπτέμβριο του 2020. 

Η ολοκλήρωση των εργασιών πραγματοποιήθηκε, έπειτα από συντονισμένες κινήσεις του Δημάρχου Αλμωπίας Χρήστου Μπάτση, ο οποίος τόσο σε συνεργασία με τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή, όσο και με τους Βουλευτές του Ν. Πέλλας, κατάφερε να φέρει το συντομότερο δυνατό κλιμάκιο της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε., το οποίο ολοκλήρωσε τη μελέτη άμεσα και έτσι πλέον οι μαθητές και το διδακτικό προσωπικό, μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στις αίθουσές τους.

Η μελέτη ανακατασκευής και η χρηματοδότηση της επισκευής της στέγης, έγιναν από την εταιρεία του Δημοσίου Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.


Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

 


25/02/2022

Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

για έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων  της ΕΜΥ/ΕΜΚ (α.α.  03/25-02-2022)  που ισχύει από τη νύχτα του Σαββάτου 26 Φεβρουαρίου 2022. 

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει θέσει τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, σε κατάσταση ετοιμότητας - επιφυλακής βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των έντονων φαινομένων. 

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων:

Καιρικό σύστημα με την ονομασία "Bianca", όπως ονομάστηκε από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιταλίας, κινούμενο νοτιοανατολικά, προβλέπεται να προκαλέσει κακοκαιρία από τη νύχτα του Σαββάτου (26-02-2022) στη χώρα μας.

Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της κακοκαιρίας θα είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι πυκνές χιονοπτώσεις στην κεντρική και βόρεια χώρα, οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη και η πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο αναλυτικά:

Α. Κυριακή (27-02-2022)

α) Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις πρώτες ώρες της Κυριακής στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά, και βαθμιαία στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη.

β) Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και από το απόγευμα και της Θράκης.

γ) Θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Αιγαίο.

Β. Δευτέρα (28-02-2022)

α) Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

β) Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς.

γ) Θυελλώδεις βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα πνέουν στα πελάγη.

δ) Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κατά 3 με 5 βαθμούς Κελσίου στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα.

Γ. Τρίτη (01-03-2022)

α) Τις πρωινές ώρες θα εκδηλωθούν κατά τόπους ισχυρές βροχές στην ανατολική και νότια χώρα και κυρίως στις Κυκλάδες, τη βόρεια Κρήτη

και τα Δωδεκάνησα.

β) Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν μέχρι το μεσημέρι στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr) και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS). 

Ανακοίνωση για την υποβολή αιτήσεων στο Πρόγραμμα Απασχόλησης Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ – 2022

 


Ανακοίνωση για την υποβολή αιτήσεων στο Πρόγραμμα Απασχόλησης Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ – 2022

Σύμφωνα με τη δημόσια πρόσκληση του Ο.Α.Ε.Δ. Νο 2/2022 του «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ», έχουν κατανεμηθεί στον Δήμο μας συνολικά πενήντα δύο (52) θέσεις, για προσλήψεις ανέργων διαφόρων ειδικοτήτων, τις οποίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Καλούνται οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ενδιαφερόμενοι δημότες μας - κάτοικοι, ηλικίας 18 ετών και άνω, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη διαδικασία πρόσληψης, να υποβάλλουν ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ αίτηση συμμετοχής έως και 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022 ώρα 11:00 π.μ. στον διαδικτυακό τόπο του Ο.Α.Ε.Δ. (www.oaed.gr), χρησιμοποιώντας το σχετικό πεδίο καταχώρισης ηλεκτρονικών αιτήσεων ή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου (www.gov.gr).

Για σχετικές πληροφορίες, παρακαλούμε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://oaed.gr/ksekinoun-oi-aitiseis-ghia-tis-25000-theseis-toy-neoy-proghrammatos-koinofelous-erghasias

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΤΣΗΣ

Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Δάνη Τζαμτζή στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

 


Έδεσσα, 24/2/2022


Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Δάνη Τζαμτζή στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών


Ακόμη μία σημαντική επαφή είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής, τις προηγούμενες ημέρες, στην Αθήνα και, συγκεκριμένα, στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης συναντήθηκε με την Γενική Γραμματέα Υποδομών κ. Μαρία Γεραρδή με τους οποίους συζήτησε για τα σημαντικά έργα οδικών υποδομών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας που είναι ενταγμένα στον προγραμματισμό του Υπουργείου.


Ειδικότερα, συζητήθηκε η χρηματοδότηση και ο χρονοπρογραμματισμός υλοποίησης των παρακάμψεων Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας καθώς, επίσης, και το τμήμα Μαυροβούνι-Έδεσσα του Εθνικού Οδικού Δικτύου. Για το τμήμα Μαυροβούνι-Έδεσσα ζητήθηκαν από το Υπουργείο στοιχεία της οριζοντιογραφίας προκειμένου να επικαιροποιηθούν οι τεχνικές μελέτες του έργου με παρατηρήσεις.


Επόμενο σημαντικό έργο που συζητήθηκε, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Δάνη Τζαμτζή, ήταν το οδικό τμήμα Σκύδρα-Όρια νομού με Ημαθία για την οδική σύνδεση της Πέλλας με την Εγνατία Οδό. Το συγκεκριμένο έργο είναι ενταγμένο στον προγραμματισμό του Υπουργείου και ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών για την χρηματοδότηση της υλοποίησής του.

Βράβευση του Δήμου Αλμωπίας για την υποστήριξη της διοργάνωσης OLYMPIC DAY RUN GREECE.



 ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Αριδαία, 24/02/2022

Θέμα: Βράβευση του Δήμου Αλμωπίας για την υποστήριξη της διοργάνωσης OLYMPIC DAY RUN GREECE.

Ο Δήμος Αλμωπίας συμμετείχε στη βράβευση των επίσημων υποστηρικτών του μοναδικού Ολυμπιακού δρόμου της χώρας OLYMPIC DAY RUN GREECE.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό μουσείο Θεσ/νίκης, όπου ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Χρήστος Χατζηγιαννίδης, εκπροσώπησε το Δήμο, παραλαμβάνοντας το βραβείο συμμετοχής.

Το OLYMPIC DAY RUN  GREECE διοργανώνεται από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, την Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς αγώνες, το Ολυμπιακό Μουσείο, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον ΣΕΓΑΣ Θες/νίκης και το ΔΚΟ OLYMPIΑ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ώστε να τιμήσει την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και την επιστροφή τους στη γενέτειρά τους. Κάθε χρόνο χιλιάδες πολίτες συμμετέχουν από το 2018 σε διαδρομές των 10.000m – 5.000m και 2.000m οι οποίες διεξάγονται σε δρόμους την Θεσ/νίκης με στόχο την ανάδειξη του Ολυμπισμού ως ιδανικού τρόπου ζωής και μια ανεκτίμητη πράξη σεβασμού και συμπόρευσης στο όραμα μεταλαμπάδευσης των Ολυμπιακών αξιών.

Το βραβείο αυτό ανήκει σε όλους τους δημότες και συλλόγους της Αλμωπίας, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά σε αυτόν τον σημαντικό θεσμό.

Ο Εθελοντισμός αποτελεί δείκτη Πολιτισμού μιας κοινωνίας. Η Δημοτική αρχή, θα συνεχίσει να στηρίζει αυτή την προσπάθεια, καθώς και όλους όσοι συμμετέχουν σε αυτή και σε αντίστοιχες διοργανώσεις.

Πρόμαχοι. Περιπατητικές πινελιές (βίντεο HD).


"Στο Σταυραϊτό"

 Από μικρό κι απ' άφαντο πουλάκι, σταυραϊτέ μου,

παίρνεις κορμί με τον καιρό και δύναμη κι αγέρα

κι απλώνεις πήχες τα φτερά και πιθαμές τα νύχια

και μες στα σύγνεφα πετάς, μες στα βουνά ανεμίζεις·

φωλιάζεις μες στα κράκουρα, συχνομιλάς με τ' άστρα,

με την βροντή ερωτεύεσαι κι απιδρομάς και παίζεις

με τ' άγρια αστροπέλεκα και βασιλιά σε κράζουν

του κάμπου τα πετούμενα και του βουνού οι πετρίτες.


Έτσι εγεννήθηκε μικρός κι ο πόθος μου στα στήθη

κι απ' άφαντο κι απ' άπλερο πουλάκι, σταυραϊτέ μου,

μεγάλωσε, πήρε φτερά, πήρε κορμί και νύχια

και μου ματώνει την καρδιά, τα σωθικά μού σκίζει·

κι έγινε τώρα ο πόθος μου αϊτός, στοιχειό και δράκος

κι εφώλιασε βαθιά βαθιά μες στ' άσαρκο κορμί μου

και τρώει κρυφά τα σπλάχνα μου, κουφοβοσκάει τη νιότη.


Μπεζέρισα να περπατώ στου κάμπου τα λιοβόρια.

Θέλω τ' αψήλου ν' ανεβώ· ν' αράξω θέλω, αϊτέ μου,

μες στην παλιά μου κατοικιά, στην πρώτη τη φωλιά μου,

θέλω ν' αράξω στα βουνά, θέλω να ζάω μ' εσένα.

Θέλω τ' ανήμερο καπρί, τ' αρκούδι, το πλατόνι,

καθημερνή μου κι ακριβή να τα 'χω συντροφιά μου.

Κάθε βραδούλα, κάθε αυγή, θέλω το κρύο τ' αγέρι

να 'ρχεται από την λαγκαδιά, σαν μάνα, σαν αδέρφι

να μου χαϊδεύει τα μαλλιά και τ' ανοιχτά μου στήθη.


Θέλω η βρυσούλα, η ρεματιά, παλιές γλυκιές μου αγάπες

να μου προσφέρουν γιατρικό τ' αθάνατα νερά τους.

Θέλω του λόγκου τα πουλιά με τον κελαϊδισμό τους

να με κοιμίζουν το βραδύ, να με ξυπνούν το τάχυ.

Και θέλω να 'χω στρώμα μου να 'χω και σκέπασμά μου

το καλοκαίρι τα κλαδιά και τον χειμών' τα χιόνια.


Κλωνάρια απ' αγριοπρίναρα, φουρκάλες από ελάτια

θέλω να στρώνω στοιβανιές κι απάνου να πλαγιάζω,

ν' ακούω τον ήχο της βροχής και να γλυκοκοιμιέμαι.

Από ημερόδεντρον, αϊτέ, θέλω να τρώω βαλάνια,

θέλω να τρώω τυρί αλαφιού και γάλα απ' άγριο γίδι.


Θέλω ν' ακούω τριγύρω μου πεύκα κι οξιές να σκούζουν,

θέλω να περπατώ γκρεμούς, ραϊδιά, ψηλά στεφάνια,

θέλω κρεμάμενα νερά δεξιά ζερβιά να βλέπω.

Θέλω ν' ακούω τα νύχια σου να τα τροχάς στα βράχια,

ν' ακούω την άγρια σου κραυγή, τον ίσκιο σου να βλέπω.


Θέλω, μα δεν έχω φτερά, δεν έχω κλαπατάρια

και τυραννιέμαι και πονώ και σβηέμαι νύχτα μέρα.

Παρακαλώ σε, σταυραϊτέ, για χαμηλώσου ολίγο

και δώσ' μου τες φτερούγες σου και πάρε με μαζί σου,

πάρε με απάνου στα βουνά, τι θα με φάει ο κάμπος!



Κ. Κρυστάλλης


Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Δημήτρης Ουρούμης: Ο Δάσκαλος.


  Δημήτρης Ουρούμης: Ο Δάσκαλος. 

Τώρα που το μυαλό και η ψυχή έχουν ηρεμήσει, και οι σκέψεις έχουν καταλαγιάσει κάπως, από το ξαφνικό θάνατο του αγαπημένου μας δασκάλου και φίλου Δημήτρη Ουρούμη, και ο πόνος του χαμού του έγινε πλέον συνήθεια, τώρα θα ήθελα να γράψω δύο λόγια κι εγώ, νομίζοντας ότι θα ξαλαφρώσω λιγάκι, από το βάρος που έχω τα στήθια μου.

 Τον Δημήτρη τον γνώρισα πριν 18 χρόνια, τον ήξερα βέβαια σαν μουσικό από παληά, αλλά προσωπικά τον γνώρισα σε μια καφετέρια, στο στενό δρομάκι, πίσω από τον κινηματογράφο του Νοχουτίδη, που νομίζω εκείνα τα χρόνια λειτουργούσε και σαν αίθουσα διδασκαλίας χορωδίας. -«Γιατί δεν έρχεσαι στα μαθήματα που κάνουμε;» με ρώτησε, «έμαθα πως έχεις καλή φωνή». Πού καιρός γα χορωδία δάσκαλε, του είπα, «έλα να μας ακούσεις μια φορά, και εάν σου αρέσει φεύγεις», μου είπε, «εξάλλου δυο ώρες την εβδομάδα χρειάζεται να αφιερώσεις.»

Ἐτσι έγινε το ξεκίνημα με την χορωδία, τον Δεκέμβριο του 2004, που τότε γίνονταν τα μαθήματα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αριδαίας. Από εκεί και ύστερα δεν έλειψα ούτε μια ημέρα από εκείνο το δίωρο. Πώς θα μπορούσα εξάλλου, αφού εκείνες οι στιγμές ήταν γεμάτες χαρά, ξεγνοιασιά και καλαμπούρι, με τους συναδέλφους χορωδούς, που τους αγάπησα όλους, σαν να ήταν μέλη μιας άλλης οικογένειας. Μιας Οικογένειας που την συνέδεαν κοινοί σκοποί, κοινό μεράκι και πολύ αγάπη για το τραγούδι.

Θυμάμαι, όταν προγραμματίζαμε κάποια χορωδιακή συνάντηση, και προσπαθούσαμε να βγάλουμε το ρεπερτόριο των τραγουδιών, φοβόμασταν ότι δεν θα μας πάρει ο χρόνος. Πόσο άγχος, πόση αγωνία είχαμε όλοι μας; Και ο δάσκαλος προσπαθούσε να μας καθησυχάσει, αλλά από την άλλη πλευρά τα ήθελε όλα τέλεια, και δώστου ξανά από την αρχή την «Βάρκα Γιαλό» του Τσιτσάνη, το «Άσπρο Περιστέρι» του Χατζηδάκη, το «Τι να πώ» του Λοΐζου, κάποιο του Θεοδωράκη, και πάει λέγοντας. 

Ένας κύκλος ζωής έκλεισε για μένα, γιατί δεν είναι λίγα δεκαοκτώ (18) ολόκληρα χρόνια. Τις πρώτες ημέρες, μετά τον χαμό του δάσκαλου, είπα ότι εδώ τελειώνει και «η ζωή του Αρίωνα», αλλά το ξανασκέφθηκα και είπα μέσα μου: εάν άραγε μπορούσε να μου μιλήσει ο Δημήτρης γι’ αυτό το θέμα, τι θα μου έλεγε; Σίγουρα θα μου απαντούσε: «Όχι Πρόεδρε, εγώ έκανα τόσα και τόσα, για να αναδείξω αυτήν την χορωδία. Αφιέρωσα κόπο και χρόνο, ελπίδες και προσδοκίες, πήραμε βραβείο από τα χέρια του Μίμη Πλέσσα, και συ θέλεις τώρα να την βουβάνεις; Θέλω να συνεχίσετε να τραγουδάτε, σαν να είμαι κι εγώ παρών στα μαθήματα σας. Θέλω να συνεχίσετε να πηγαίνετε σε χορωδιακές συναντήσεις, κι από τα βραβεία και τα εύσημα που παίρνετε να αφιερώνετε κάτι και σε εμένα».

Αντίο αγαπημένε μας δάσκαλε. Θα συνεχίσουμε το έργο σου, και θα σε θυμόμαστε μέσα από τα τραγούδια που μας έμαθες. 

Με Αγάπη. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Αρίων» Μπέτσος Τάσος.

Συνεργασία Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 


Έδεσσα, 23/2/2022

Συνεργασία Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενεργειακή αναβάθμιση του Διοικητηρίου και για τη χωροθέτηση των φωτοβολταϊκών σταθμών.  

Συνάντηση εργασίας που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας είχε, τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα. 

Συγκεκριμένα, η ενεργειακή αναβάθμιση του Διοικητηρίου, μέσω του προγράμματος «Ηλέκτρα» που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ήταν ένα θέμα που συζήτησε ο κ. Τζαμτζής με τον Υπουργό. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης υποστήριξε ότι η ένταξη του Διοικητηρίου στο πρόγραμμα θα έχει πολλαπλά οφέλη, όπως οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά. Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου θα πετύχει την  εξοικονόμηση ενέργειας και την εξασφάλιση θερμικής και οπτικής άνεσης.

Να σημειωθεί ότι για την ενεργειακή αναβάθμιση του Διοικητηρίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Τζαμτζής συνάντησε και τον Υπουργό  Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη. 


Στη συνέχεια, ο κ. Τζαμτζής παρουσίασε στον Υπουργό κ. Σκρέκα  τις θέσεις του για τη χωροθέτηση των φωτοβολταϊκών σταθμών που χρειάζεται να γίνεται με ορθολογικά, περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά κριτήρια. 

Ο κ. Τζαμτζής, ζήτησε η χωροθέτηση των φωτοβολταϊκών σταθμών να γίνεται σε περιοχές οι οποίες δεν είναι κατάλληλες για αγροτικές εκμεταλλεύσεις υψηλής απόδοσης και, επίσης, να υπάρχει ικανοποιητική διασπορά τους, ώστε να μην αλλοιώνεται η φυσιογνωμία του αγροτικού τοπίου και να περιορίζονται οι οικολογικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα. 


Επόμενο σημαντικό θέμα το οποίο συζητήθηκε μεταξύ των δύο προσώπων, ήταν το νέο θεσμικό καθεστώς των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Ο κ. Τζαμτζής ζήτησε την στήριξη της λειτουργίας των Φορέων οι οποίοι είναι σημαντικό να λειτουργήσουν σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και κοινωνίες και, μέσω αυτών, να διασφαλιστεί η προστασία και οικολογική ανάπτυξη των Προστατευόμενων Περιοχών. Μεταξύ άλλων, η λειτουργία των Φορέων είναι σημαντική για την αξιοποίηση σημαντικών κοινοτικών και άλλων χρηματοδοτήσεων, ενώ αποτελεί και νομική υποχρέωση της χώρας μας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς περιβαλλοντικής νομοθεσίας. 

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αλμωπίας, ενημερώνει τους δημότες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί



 Ανακοίνωση Τμήματος Πολιτικής Προστασίας


Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αλμωπίας, ενημερώνει τους δημότες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί , από σήμερα και έως την Πέμπτη 24/02 ,καθώς προβλέπονται έντονα καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της κακοκαιρίας με ισχυροποίηση των ανέμων στην περιοχή. 

Για τη δική σας ασφάλεια, και για όσο διαρκούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα:

• Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει.

• Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.

• Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

•Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων (Πυροσβεστική, Τροχαία κλπ.)


Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 

ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΝΑΝΟΥ

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Ένταξη του Κάστρου της Χρυσής στο Ταμείο Ανάκαμψης

ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αριδαία, 21/02/2022
Θέμα: Ένταξη του Κάστρου της Χρυσής στο Ταμείο Ανάκαμψης
Ένα από τα σπουδαιότερα Βυζαντινά μνημεία της Μακεδονίας, έλαβε χρηματοδότηση, μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής, που ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2020 με την επίσκεψη του Δημάρχου Αλμωπίας Χρήστου Μπάτση στην ΥΠΠΟ, κ. Λίνα Μενδώνη και συνεχίστηκαν με την προαναγγελία ένταξης της Υπουργού Πολιτισμού, κατά την συνάντησή της με τον τ.Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Δημήτρη Γιάντση στην Έδεσσα, τον περασμένο Ιούλιο.
 
Πρόκειται για το κάστρο της Χρυσής, το οποίο αποτελεί  έναν από τους σημαντικότερους βυζαντινούς οχυρωμένους οικισμούς της περιοχής, που λειτούργησε ως διοικητικό και εκκλησιαστικό κέντρο, καθώς αποτέλεσε έδρα ομώνυμου Θέματος και Επισκοπής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ: Με 11.600.000 ευρώ χρηματοδοτούνται έργα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για το πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών, ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.Στο πρόγραμμα «Πολιτιστική Εγνατία Οδός», έχουν ενταχθεί έως τώρα έργα συνολικού προϋπολογισμού 8.900.000 ευρώ, μεταξύ άλλων, το έργο: Συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του βυζαντινού κάστρου των Μογλενών (Χρυσής), προϋπολογισμού 1.850.000 ευρώ, στην Αλμωπία Πέλλας. Ακόμη, επί του ίχνους της αρχαίας Εγνατίας Οδού, μιας οδού με ζωή από την αρχαιότητα έως τα νεώτερα χρόνια, η οποία, συνδέοντας την Αδριατική με τον Εύξεινο, αποτέλεσε γέφυρα Ανατολής και Δύσης και αναβίωσε στις μέρες μας ως σύγχρονος οδικός άξονας, διασχίζοντας την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη, δημιουργούνται ήπιες και ψηφιακές υποδομές πληροφόρησης, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας δήλωσε: Επιτέλους, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πολιτισμικής κληρονομίας της Αλμωπίας αλλά και όλης της Μακεδονίας, θα αποκτήσει την ανάδειξη που του αξίζει. Θα φροντίσουμε, ώστε το Κάστρο της Χρυσής, να αποτελέσει κατά τα επόμενα χρόνια έναν από τους κορυφαία επισκέψιμα μνημεία της Βορείου Ελλάδος και να κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές, σε άριστη κατάσταση. ΣυνεχίΖΟΥΜΕ, να διεκδικούμε και να εξασφαλίζουμε χρηματοδοτήσεις, οι οποίες θα αλλάξουν την Αλμωπία.


Συνεργασία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας με την Υπουργό Πολιτισμού στην Αθήνα

 


Έδεσσα, 21/2/2022


Συνεργασία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας με την Υπουργό Πολιτισμού στην Αθήνα


Σημαντικές συνεργασίες είχε στην Αθήνα, τις προηγούμενες ημέρες, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής και, συγκεκριμένα, με την Υπουργό Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη.


Ειδικότερα, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας είχε συνάντηση εργασίας με την Υπουργό Πολιτισμού, με την οποία συζήτησε την επέκταση των δράσεων και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και Μουσείου Πέλλας. Ιδιαίτερα συζητήθηκε η πραγματοποίηση ενός Συνεδρίου για τον Μέγα Αλέξανδρο που αποτελεί εμβληματική ιστορική μορφή για την Πέλλα.

Για την αποκατάσταση του Κάστρου της Χρυσής, εξασφαλίστηκε ένταξη σχετικού έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης, με πρώτη εγγραφή χρηματοδότησης ύψους 1.5 εκατομμυρίου ευρώ.

Η αναπαλαίωση και επανάχρηση του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Ντεκοβίλ στην Σκύδρα προωθείται μέσω Προγραμματικής Σύμβασης. Το τελικό κείμενο αναμένεται να υπογραφεί σύντομα, προκειμένου να εκπονηθεί μελέτη με τις προδιαγραφές του έργου και να υπάρξει χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ.

Ακόμη, συζητήθηκε η αποκατάσταση μίας σειράς από ιστορικές εκκλησίες-μνημεία που υπάρχουν στην Πέλλα, μέσω της ένταξης σχετικών μελετών στο τεχνικό πρόγραμμα του Υπουργείου.

Η ΔΑΟΚ ΠΕΛΛΑΣ δέσμευσε 1.975.650,00€ για την πληρωμή 354 νέων αγροτών



Η ΔΑΟΚ ΠΕΛΛΑΣ δέσμευσε 1.975.650,00 για την πληρωμή 354 νέων αγροτών


Στο πλαίσιο εφαρμογής και υλοποιήσης του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014-2020, της 1ης πρόσκλησης έτους 2016, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.) της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Πέλλας, κατόπιν των διοικητικών ελέγχων των αιτήσεων πληρωμής και των επιτόπιων επισκέψεων στις εκμεταλλεύσεις των δικαιούχων νέων γεωργών, προχώρησε στην δημιουργία παρτίδων πληρωμής και αποστολή, στον ΟΠΕΚΕΠΕ,το διάστημα 15-18/02/2022, του ποσού των 1.975.650,00€ για 354 νέους γεωργούς του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014-2020, της 1ης πρόσκλησης έτους 2016. Ήδη, μέχρι 31-12-2021, η ΔΑΟΚ είχε προβεί στον έλεγχο και αποστολή στον ΟΠΕΚΕΠΕ για πληρωμή 358 νέων γεωργών, με ποσό επιδότησης, ύψους 1.992.450,00€.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, κος Ιορδάνης Τζαμτζής, δήλωσε:

"Η υλοποίηση του προγράμματος συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, με στόχο την πληρωμή όλων των δικαιούχων Νέων Γεωργών, της πρόσκλησης του έτους 2016, παρά τις δυσκολίες που έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοίου covid-19, με τον έλεγχο των αιτημάτων πληρωμής της 2ης δόσης των υπολοίπων Νέων Γεωργών της πρόσκλησης του 2016, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η αξιολόγηση του νέου προγράμματος της 3ης πρόσκλησης του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας «Π.Α.Α.» 2014-2022, με 767 νέες αιτήσεις για ένταξη".

Συνεχίζεται η δράση του Δήμου Αλμωπίας «Ανακύκλωση στα Σχολεία».



 ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Αριδαία, 21/02/2022

Θέμα: Συνεχίζεται η δράση «Ανακύκλωση στα Σχολεία».

Συνεχίζεται η συγκέντρωση αποκομμάτων παλαιού χάρτου, όπως βιβλία, τετράδια, εφημερίδες, διάφορα έντυπα, περιοδικά, χαρτοκιβώτια κ.α., στα πλαίσια της δράσης «Ανακύκλωσης στα Σχολεία».  Η συγκεκριμένη δράση, υλοποιείται με πρωτοβουλία του Τμήματος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Συντήρησης Πρασίνου του Δήμου Αλμωπίας, καθώς και με την αγαστή συνεργασία των δασκάλων, μαθητών και γονέων-κηδεμόνων των παρακάτω Σχολικών Μονάδων:


1. 1ο Δημοτικό Σχολείο Αριδαίας

2. 2ο Δημοτικό Σχολείο Αριδαίας

3. 4ο Δημοτικό Σχολείο Αριδαίας

4. 2ο Νηπιαγωγείο Αριδαίας

5. Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου

6. Δημοτικό Σχολείο Αψάλου

7. Νηπιαγωγείο Αψάλου

8. Δημοτικό Σχολείο Βορεινού

9. Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρίου

10. Νηπιαγωγείο Βορεινό

11. Δημοτικό Σχολειό Γαρεφείου

12. Δημοτικό Σχολείο Εξαπλατάνου

13. Νηπιαγωγείο Εξαπλατάνου

14. Δημοτικό Σχολείο Θεοδωρακείου

15. Νηπιαγωγείο Θηριόπετρας

16. Δημοτικό Σχολείο Ίδας

17. Δημοτικό Σχολείο Κωνσταντίας

18. Δημοτικό Σχολείο Λουτρακίου

19. Νηπιαγωγείο Λουτρακίου

20. Δημοτικό Σχολείο Μηλιάς

21. Δημοτικό Σχολείο Ριζοχωρίου

22. Δημοτικό Σχολείο Νότιας

23. Νηπιαγωγείο Ξιφιανής

24. Δημοτικό Σχολείο Όρμας

25. Νηπιαγωγείο Όρμας

26. Νηπιαγωγείο Περίκλειας

27. Νηπιαγωγείο Προμάχων

28. Δημοτικό Σχολείο Σαρακηνών

29. Δημοτικό Σχολείο Σωσάνδρας

30. Δημοτικό Σχολείο Χρύσας-Τσάκων

31. Νηπιαγωγείο Χρύσας-Τσάκων

32. Δημοτικό Σχολείο Φιλώτειας.

Καλούμε όλους τους πολίτες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην συγκεκριμένη δράση, να συγκεντρώνουν τα παραπάνω υλικά και να τα επιδίδουν στην σχολική μονάδα της επιλογής τους. 


Η μεταφορά των ειδών στην εταιρεία MEL, ‘’ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΑΡΤΟΥ Α.Ε’’, η οποία ασχολείται με την παραγωγή ανακυκλωμένου χαρτονιού γίνεται από τα οχήματα του Δήμου Αλμωπίας και θα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, δηλαδή θα υπάρχει χρηματικό αντίτιμο, το οποίο θα διατεθεί στις σχολικές μονάδες.

Ο Δήμος Αλμωπίας, με την συμβολή όλων των δημοτών, συμμετέχει ενεργά σε ποικίλες δράσεις ανακύκλωσης, δίνοντας συνεχώς το έναυσμα για την υιοθέτηση της ανακύκλωσης στην καθημερινή μας ζωής.


Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ,ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ,

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ


ΝΑΝΟΥ ΠΟΛΥΞΕΝΗ

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

 


21/02/2022


Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

για έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού


Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚ (α.α. 04/21-02-2022) που ισχύει από αύριο Τρίτη 22-02-2022.

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει θέσει τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, σε κατάσταση ετοιμότητας - επιφυλακής βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των έντονων φαινομένων.


Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού:

Επιδείνωση από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από την Τρίτη 22-02-2022 έως το απόγευμα της Πέμπτης 24-02-2022 με κυριότερο χαρακτηριστικό τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Πιο αναλυτικά:

Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:

α. Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά την Τρίτη

από το πρωί και μέχρι το απόγευμα.

β. Στη δυτική Πελοπόννησο τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες

της Τρίτης.

γ. Στη Θεσσαλία και τις Σποράδες από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης

και μέχρι το πρωί της Τετάρτης.

δ. Στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία από το απόγευμα της Τρίτης

έως νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

ε. Στη Θράκη και την ανατολική Μακεδονία τη νύχτα Τρίτης προς

Τετάρτη.

στ. Στην κεντρική και βόρεια Εύβοια από το πρωί έως το απόγευμα της

Τετάρτης.

ζ. Στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα από τις προμεσημβρινές

ώρες της Τετάρτης έως το μεσημέρι της Πέμπτης.

Επιπλέον:

1. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειώνονται από το απόγευμα

της Τρίτης και μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης στη δυτική Μακεδονία

και στα ορεινά - ημιορεινά της Ηπείρου, της κεντρικής Μακεδονίας και

της Θεσσαλίας.

2. Την Τετάρτη θα επικρατήσουν βόρειοι θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως 8

μποφόρ, στο Ιόνιο από την αρχή της ημέρας και στο Αιγαίο από το

μεσημέρι. Την Πέμπτη οι βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν βαθμιαία στο

Ιόνιο, ενώ στο Αιγαίο πρόσκαιρα θα φτάσουν κατά τόπους τα 9 μποφόρ.

3. Η θερμοκρασία την Τετάρτη θα σημειώσει πτώση κατά 5 με 7 βαθμούς

Κελσίου κυρίως στα ανατολικά.


Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr) και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS).

Παρακαλούνται οι πολίτες που βρίσκονται στις περιοχές που προαναφέρθηκαν να λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

"Αποκριάτικη Νυχτιά" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη



 Το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Αποκριάτικη Νυχτιά» πρωτοδημοσιεύτηκε στις 17 Φεβρουαρίου του 1892 στην εφημερίδα «Εφημερίς» των Αθηνών. Είναι έργο αθηναϊκό, ηθογραφικό, σατιρικό και αυτοψυχογραφικό, γιατί ο Σπύρος Βεργουδής είναι ο ίδιος ο Παπαδιαμάντης, στα πρώτα δραματικά του χρόνια στην Αθήνα.

"..Εάν δεν ήτο επιμελής σπουδαστής ο Σπύρος ο Βεργουδής, και δεν είχε τυχόν πως να περνά τας ώρας του, κατά τας πολυημέρους διακοπάς των εορτών και της Απόκρεω, ηδύνατο να εύρη δουλειά καθήμενος εις το παράθυρον και θεώμενος και ακούων τα τελούμενα. Δεν ήτο δρόμος, ήτο αυλή, παμπάλαιος, ευρεία, ακανόνιστος, με τους τοίχους υψηλούς αλλ' ανίσου ύψους, περιβάλλουσα μίαν των παλαιοτέρων οικιών παρά την ανέρπουσαν εσχατιάν της αρχαίας πόλεως, προς την Ακρόπολιν, υψηλά, παρά το Αγιοταφίτικον. Αι τρείς ενοικάρισσαι του ισογείου, η κυρα Κατίγκω η Χρίσταινα, μετά της αγάμου αδελφής της Φρόσως, και η γριά Βαγγελή η Λεμονού, μετά της κόρης της ,της Γεώργαινας, και η Σταματούλα η Γεμενίτσα μετά της ψυχοκόρης της τής Μαρούσας, εμάλωναν διά το κάθε τι, συχνότατα, σχεδόν τρις της εβδομάδος. Συνήθως, η κατέχουσα το μεσαίον οίκημα, η Λεμονού, πότε εκ της παραμικράς αφορμής, πότε άνευ αφορμής ωρισμένης, τα έβαζε σήμερον με την μίαν, αύριον με την άλλην των δύο γειτονισσών της. Και τας μεν εορτάς, αντί να ευρίσκωσιν ύλην όπως κακολογώσιν άλλας έξω της αυλής διερχομένας ή ησύχως εις τας οικίας των καθημένας γυναίκας, προχειρότερον εύρισκον να τα χαλούν μεταξύ των. Εάν τυχόν η μία των τριών, η αδελφή της μιας ή η κόρη της άλλης εστολίζετο, η άλλη έμενε πεισματωδώς με τα καθημερινά της, δια να έχει αφορμήν να κακολογή την στολισμένην, ότι «δεν ξέρει να φορέση το φουστάνι της», κι έλεγε· «Κοίταξέ τηνε! μου στολίστηκε σα νύφη· το χάλι της δεν το βλέπει!». Τας δε καθημερινάς, άλλοτε αι δύο, άλλοτε και αι τρείς, είχαν μπουγάδα, και όλον το πλυσταρίον, και όλος ο χώρος της αυλής, δεν τας ήρκει δια ν’ απλώσωσι τα μοσχοπλυμένα των. Συχνά η γρια-Βαγγελή η Λεμονού, αφού ωνείδιζε την εκ δεξιών και την εξ αριστερών πάροικον της, ως απρόκοφτην, ως άπραχτην, ως απασσάλωτην, αυτή πρώτη θέτουσα το «πρόσφωλο», αίφνης ειρήνευεν, εμειδία, κι'έλεγεν ότι αυτή έχει δουλειά να κάμη, ότι δεν «χαλά τη ζαχαρένια της», και ότι δεν τας συνερίζεται ν' απαντά εις τας μομφάς των. Άλλοτε πάλιν η Σταματούλα η Γεμενίτσα έπαιρνε λόγια από τη μίαν κι έβαζε μαναφούκια εις την άλλην, και είτα εν ανέσει ενετρύφα εις τον καυγάν, ισταμένη παράμερα. Εμάλωναν διά κάθε πράγμα, δια μίαν σκάφην αναποδογυρισμένην ολίγον λοξά εις το πλυσταρείον, δι' ολίγες σταλαματιές θερμού χυθείσας κατά γης, δι' ολίγας δράκας στάκτης περισσότερον ή ολιγώτερον ριφθείσας εις την κόφαν. Μιά των ημερών, η γραία Βαγγελή εθύμωσεν εναντίον της Κατίγκως της Χρίσταινας, διότι αύτη εκαυχήθη ότι πληρώνεται προς είκοσι λεπτά τα υποκάμισα της κόλλας, και την ωνόμασε «τριγυρισμένην» και «πομπιωμένην», άλλοτε πάλιν η Κατίγκω εσήκωσε χείρα εναντίον της Μαρούσας, της ψυχοκόρης της Σταματούλας, καλέσασα αυτήν, δεκατετραετή μόλις, «μωρή μπασταρδού!» διότι την είδε νίπτουσαν τας χείρας πλησίον εις την κόφαν της μπουγάδας με τα ρούχα. Με αυτά επερνούσαν τας ημέρας των εις την ευρείαν αυλήν της παμπαλαίου οικίας αι τρεις αύται πτωχαί γυναίκες.

Την εσπέραν πάλιν, ο Σπύρος ο Βεργουδής θα εύρισκε δουλειάν, αν ήθελε, με σβηστήν την λάμπαν, να μένη εις το ανώγειων δωμάτιόν του και να ίσταται όπισθεν του ανατολικού παραθύρου, κατασκοπεύων τους εισερχομένους, ή να κολλά το ούς εις την κλειδότρυπαν, ακροώμενος λόγους και κρότους και ψιθυρισμούς. Αύτη ήτο η κυρία είσοδος της οικίας, δι' ης εισήρχετο και αυτός εις το πενιχρόν δωμάτιόν του, είσοδος επίσημος, δια της οποίας έμβαιναν όλοι οι συγγενείς, φίλοι και γνώριμοι της οικίας, κατά εκατοντάδας αριθμούμενοι. Και αν ήθελε να μεταβή προς στιγμήν εις το άλλο παράθυρον του δωματίου του, προς μεσημβρίαν βλέπον, απ’ εκεί θ' αντίκρυζε την άλλην, την μικράν είσοδον, συνεχομένην με το μαγειρείον, όπου διημέρευε συνήθως η κυρία Ζαχαρού, η μήτηρ της οικογενείας, καπνίζουσα ανέτως τα σιγαρέττα της. Ήτο οικία όπου ηδύνατό τις να παίξη εν ανέσει το κρυφτάκι, και άλλας παιδιάς. Δύο άνθρωποι, ο πρώτος κυνηγούμενος υπό του δευτέρου, ή αδιακρίτως κυνηγούντες αλλήλους, χωρίς να φαίνεται τις ο διώκων και τις ο φεύγων, ηδύναντο να εισέρχονται και να εξέρχονται αλλεπαλλήλως δια των δύο θυρών, επί ημέρας και νύκτας, χωρίς ο εις να φθάση ποτέ ή ν' αντικρύση τον έτερον.

Και αν επέστρεφε πάλιν προς το παράθυρον το ανατολικόν, ή προς την μικράν του θύραν, και επεσκόπει την κυρίαν είσοδον, εκεί ήκουεν, άμα ενύκτωνε, κάθε πέντε κάθε δέκα λεπτά, να κρούεται η θύρα, και εισήρχοντο οι επισκέπται, και τότε ήκουε καλησπέρες και χαιρετισμούς και προσρήσεις, κι ενίοτε φιλήματα... μεταξύ γυναικών, οία συνηθίζουσι φορτικώς ν' ανταλλάσωσιν αι απόγονοι της Εύας, κατά τα εξιππασμένα και φραγκοποτισμένα ήθη μας. Σπεύδω να είπω, προς καθησύχασιν του αναγνώστου, ότι τα ήθη της οικογενείας, περί ης ο λόγος, ανειμένα κατά το φαινόμενον, πράγματι ήσαν αυστηρά. Αλλ' η οικία έπλεεν εις το μεταίχμιον το αόριστον και αβέβαιον, εις το λυκόφως εκείνο, μεταξύ παραδόσεως και νεωτερισμού, όπερ ως λυκόφως δεν δύναται να διαρκέση, αλλ' αναγκαίως θα υποχωρήση εις τον ζόφον και θα γίνη νύξ. Ήσαν ομολογουμένως άνθρωποι αισθηματίαι, φιλόφρονες, ανοικτόκαρδοι. Γνωρίμους είχαν το ήμισυ της πόλεως και αν ημέρα παρήρχετο χωρίς ν' αυξήσωσι κατά μίαν τουλάχιστον τας γνωριμίας των, αι δύο κόραι θα εθεώρουν ως χαμένην την ημέραν εκείνην.

Επειτα, ήσαν αι ημέραι της Απόκρεω, και ο κόσμος έξω διεσκέδαζε. Μόλις ενύκτωνε, και ο νέος, ο μονάζων εν τω δωματίω του, ήκουε φωνάς, άσματα, κιθαρισμούς, έξω της αυλής. Και αν επ’ ολίγα λεπτά έμενεν έρημος εισερχομένων επισκεπτών ο μικρός πρόδρομος, και ο άγριος νέος ετόλμα να εξέλθη έως τον εξώστην με την παλαιάν λιθίνην κλίμακα, τον ζευγνύοντα την οικίαν με τον τοίχον της αυλής, και προέκυπτε την κεφαλήν δια της αυλείου θυρίδος, της φραγμένης με σίδηρα, ως θυρίδος ειρκτής, δια να κοιτάξη εις την οδόν, θα έβλεπε, κατά ζεύγη, κατά τετρακτύας, κατά εξάδας, ισταμένους τους κιθαρωδούς της νυκτός κάτωθεν της θυρίδος, επί του όχθου της ανωφερούς οδού, εξαγγέλοντας εν χορδαίς και οργάνω τα αιώνια παράπονά των κατά της σκληρότητος των δύο νεανίδων. Διότι όλοι οι νέοι της γειτονιάς, και όχι ολίγοι από άλλας συνοικίας ήσαν ερωτευμένοι με τας δύο αδελφάς. Τούτων τινές ηγάπων μάλλον την Μέλπω, άλλοι μάλλον την Κούλαν· οι δε πλείστοι τας ηγάπων και τας δύο. Πολλοί αυτών ήσαν εκ των γνωρίμων της οικίας, αλλ’ εάν ήσαν προς καιρόν, εκ μικράς παρεξηγήσεως, εις δυσμένειαν, ή εάν εκ του πλήθους των επισκεπτών, δεν υπήρχε δι' αυτούς χώρος εν τη συναναστροφή μιας εσπέρας, έπαιρναν την κιθάραν των, τα μανδολίνα των, τες φυσαρμόνικες των, και με τους φθόγγους της μουσικής εζήτουν ν' αποκοιμίσωσι τον πόνον της καρδίας.

Την ημέραν εκείνην, μεσοβδόμαδα της Τυρινής, είχον αυξήσει, ως πάντοτε, κατά μονάδας τινάς, αι γνωριμίαι της οικίας. Μεταξύ άλλων είχεν έλθει ανθυπασπιστής νεαρός, ξανθός, με αγκιστροειδή μύστακα, όν είχε εισαγάγει είς των τριτεξάδελφων της οικογενείας. Δυστυχώς αι δύο νεαραί κόραι έλειπαν. Είχον εξέλθει συνοδευόμεναι υπό δύο ανεψιάδων της μητρός των δια να κάμωσιν οψώνια εις την οδόν Ερμού. Εις την οικίαν ευρίσκετο μόνη η γραία, ήτις εκάπνιζεν το σιγαρέττον της εις το μαγειρείον, η υπηρέτρια, ήτις εσκούπιζε τας δύο κλίμακας, και το μέρος της αυλής, το έξω της δικαιοδοσίας των τριών πλυντριών, και ο κυρ Ζαχαρίας, ο οικοδεσπότης, ιδιότροπος γέρων, ζων από τα ολίγα εισοδήματα των δύο οικιών και τριών μαγαζιών του, τον οποίον, αν ήκουε τις, αιωνίως μεμψιμοιρούντα, φωνάζοντα, επιπλήττοντα, θα έλεγε, «Να αυστηρός πατέρας!», και όμως, τα της οικίας εκυβέρνων η γραία και αι δύο κόραι, όλαι δ' αι φωναί του γέροντος ήσαν μόνον ήχος και πάταγος δια ν' ακούεται. Οι τέσσαρες νέοι δεν εμαζεύοντο ποτέ εις την οικίαν. Ο τριτότοκος είχε νυμφευθή ήδη, δεκαοκταετής, άνευ της αδείας των γονέων του, ο δε υστερότοκος είχε σχέσεις με μίαν οικογένειαν, όπου διημέρευε, προτιμών να φοιτά εκεί μάλλον παρά εις την β' του γυμνασίου· ο πρωτότοκος ήτο υπάλληλος μιας των Τραπεζών, τρεφόμενος από την οικίαν και δαπανών αλλού τους μισθούς του, ο δευτερότοκος ήτο λοχίας του πεζικού. Ως και ο κουμπάρος, ο μόνος, όστις είχεν εγκαθιδρυθή εις την οικίαν, ως εις οικίαν του, επί τη προφάσει ότι δεν είχεν οικογένειαν ιδικήν του, ενώ είχε τρία νόθα τέκνα εκ τινος απατηθείσης πτωχής, ο ασυνείδητος, δεν ευρέθη παρών, ήτο εις τας εργασίας του, κατά την ώρα της επισκέψεως του ανθυπασπιστού. Με πολλήν του δυσαρέσκειαν, ο κυρ Ζαχαρίας, ηναγκάσθη να δεχθεί αυτός την επίσκεψιν του τριτεξάδελφου, του οδηγούντος τον νεαρόν στρατιωτικόν.

Ο ξανθός σπαθοφόρος είχεν ιδεί εις εμπορικόν τας δύο αδελφάς, όπου εις των φίλων του τού τας έδειξε, λέγων περί αυτών πολλούς αμφιβόλους επαίνους. Αι δύο νεάνιδες του ήρεσαν. Είτα πάλιν τας επανείδεν εις τον περίπατον, ότε ο μετ' αυτού συμπεριπατών τας εχαιρέτισεν, εξηγήσας αυτώ ότι ήσαν εξαδέλφαι του. Ο ανθυπασπιστής του είπεν: «Έμαθα ότι είναι πολύ κοινωνικές, ότι έχουν ανοικτό σπίτι». «Θέλεις να σε συστήσω; του είπεν ο εξάδελφος· όρεξη νάχης, θα ευχαριστηθούν πολύ, γιατί έχουν κι’ αυτές έναν αδελφό λοχίαν». Και την επαύριον τον ωδήγησεν εις την οικίαν.

Ο ανθυπασπιστής, περιμένων να ιδή ενώπιον του τας δύο ανθηράς μορφάς και ευρεθείς αίφνης ενώπιον της σκυθρωπής όψεως και της λευκής γενειάδος του κυρ Ζαχαρία, περιήλθεν εις αμηχανίαν και δεν ήξευρε πως ν’ αρχίσει την ομιλίαν. Εν τούτοις ο γέρων, οφείλων κάτι να είπη, έδειξε διά του παραθύρου την ευρείαν έκτασιν μέρους της πόλεως και του ελαιώνος, λέγων·

- Έχουμε από δω κύριε ανθυπασπιστά, ωραίαν θ έ α ν.

- Μάλιστα, είπεν ο ανθυπασπιστής, και μέσα του εμορμύρισεν: «έχετε, μάλιστα, δύο θ ε ά ς».

Είτα επ' ολίγα λεπτά, όλοι εσιώπησαν.

- Έμαθα ότι έχετε κι ένα υιόν εις τον στρατόν, είπεν ο ανθυπασπιστής.

- Ναι, είπεν ο κυρ Ζαχαρίας, όστις ηπόρησε πώς δεν εσυλλογίσθη να το αναφέρη πρώτος. Αυτός δεν ηθέλησε να πάη κατά το έ ν θ ι μ ο ν, και άμα έληξε η θητεία του, έμεινεν εις τον στρατόν. Να περιμένη τώρα προβιβασμόν! αν έχη τύχη, όπως τον εκατήντησαν τον στρατόν με τα κόμματά τους! Αυτοί οι πολιτικοί, αυτοί οι β ο υ λ ε π τ α ί, εκατάστρεψαν το έθνος, ανάθεμα τους! Κάψιμο θέλουν όλοι τους! Εγώ γίνομαι μπόγιας εις αυτουνούς. Εγνώρισα εγώ, στα χρόνια μου,

λ ο χ ί ο υ ς και δ ε κ α ν ε ί ς, οπού είναι, έως αυτής της η μ ε ρ ό ς,

σ υ ν τα γ μ α τ α ρ χ α ί ο ι και τ α γ μ α τ α ρ χ α ί ο ι! Πόσο εμετάγνοιωσα που δεν επήγα στον στρατό, στα χρόνια του Οθωνος! Θα ήμουν τώρα συνταγματάρχης!

- Και βλέπω ότι έχεις τουλάχιστον εν προσόν, θείε, είπεν ο τριτεξάδελφος αινιττόμενος τας μεταμφιέσεις των λέξεων του γέροντος.

- Όλοι αυτό λέγουν, κύριε, είπε μειδιών ο ανθυπασπιστής. Βέβαια, όλοι οι εξηντάρηδες θα ήσαν από τότε, συνταγματάρχαι, και όλοι οι εβδομηντάρηδες θα ήσαν αντιστράτηγοι. Μόνον, ποιος θα εδούλευε για να πληρώνη φόρους, δια να βγαίνουν οι μισθοί... Βέβαια, ο στρατός, εξηκολούθησεν ο ανθυπασπιστής, είχε, και έχει ακόμα τα καλά του, δεν σας λέγω. Μόνον τα καλά του αυτά, προσέθηκε φιλοσοφικώς, είναι όσα φαίνονται κακά, κι εκείνα ίσα-ίσα τα οποία ο Ρωμιός δύσκολα συνηθίζει, και δι’ αυτό βλέπουμε όλους να φεύγουν τον στρατόν, και να νομίζουν ως ημέραν εορτής την ημέραν που θα πάρουν την άφεσίν των. Και δια τούτο τόσον ολίγοι είναι οι έχοντες την υπομονήν και την θέλησιν ν' ακολουθήσουν το στρατιωτικόν στάδιον.

- Και ποία είναι αυτά τα καλά, ημπορούμεν να σας ερωτήσωμεν; είπεν ο κυρ- Ζαχαρίας.

- Αυτά τα καλά είναι η τακτική ζωή, η πειθαρχία, η σκληραγωγία, τα γυμνάσια, αι αγγαρείαι, η στρατιωτική τραχύτης εν γένει, η σκαιότης... από καμμιά φορά πέφτει και κανένας φούσκος... οι ά γ ρ α φ ο ι κ α ν ο ν ι σ μ ο ί, οι οποίοι ισχύουν περισσότερον από τους γραπτούς.

- Και οι ά γ ρ α φ τ οι κανονισμοί ποίοι είναι; ηρώτησεν ο οικοδεσπότης.

- Άγραφος κανονισμός είναι, όταν, παραδείγματος χάριν, συλλάβουν κανέναν λιποτάκτην... να τον σπάζουν στο ξύλο...

- Α! έτσι; είπεν ο κυρ Ζαχαρίας... αγκαλά και το μέσον μ ο υ φ α ί ν ε τ α ι βάρβαρον, δεν είμαι όμως και πολύ ε ν ά ν τ ι ο ς. «Το ξύλο βγήκε απ' την Παράδεισο».

Και λέγων εστέναξεν, ενθυμηθείς ίσως τους τέσσαρας υιούς του.

- Έπειτα είναι, εξηκολούθησεν ο ανθυπασπιστής, και άλλα βασανιστήρια... Τα ελληνικά ζωύφια, το νοσοκομείον, η β ε λ ό ν α, τ ο μ ά ρ μ α ρ ο... Το πειθαρχείον, οι οχτάρες, οι δεκαπεντάρες, οι μηναρέδες...

- Οι μηναρέδες!... όχι να μην είναι χοτζάδες! είπεν ο οικοδεσπότης.

- Οι μ η ν α ρ έ δ ε ς, ναι... σας φαίνεται παράξενο, κυρ Ζαχαρία;

- Θείε, είπε γελών ο τριτεξάδελφος, μ η ν α ρ έ εις τον στρατόν ονομάζουν την μηνιαίαν φυλάκισιν.

- Α! έκαμεν ο κυρ Ζαχαρίας. Τότε ε ν δ ι α φ έ ρ ε ι.

Την στιγμήν εκείνην ηκούσθησαν βήματα εις τον πρόδρομον. Ήσαν αι δύο νέαι, επιστρέψασαι από της οδού Ερμού, συνοδευόμεναι υπό των δύο ανεψιάδων. Εισήλθον ελαφραί, χαρίεσσαι, μετ' ιδιορρύθμου κομψότητος ενδεδυμέναι, με αλλόκοτους το σχήμα πίλους και με κόκκινα πτερά, η Μελπομένη καστανή, κοντούλα, ευτραφής, χλωμή, αισθηματική, ρωμαντική, η Κυριακούλα, στακτερόξανθος, υψηλή, λιγνή, ισχνή, με ζωηροτάτους ηδυπαθείς οφθαλμούς, οίτινες ήσαν απροσδιορίστου χρώματος κι εφαίνοντο διηγούμενοι μυρίας ιστορίας. Πονηρά, άστατος, είρων, γοητεύουσα με τον τρόπον και απογοητεύουσα με τον λόγον, θωπεύουσα με το βλέμμα και σχίζουσαν με την γλώσσαν, είχε πολλάς δωδεκάδας εργολάβων, εις όλους έδιδεν ελπίδας, και όλους τους επερίπαιζε. Τοιαύτη ήτο η χαϊδεμένη Κούλα.

Έγινεν η παρουσίασις. Ο ανθυπασπιστής εμαγεύθη από τας δύο νεάνιδας και δεν ήξευρε ποίαν να πρωτοαγαπήσει. Απήλθεν μετά ημίσειαν ώραν, αιχμαλωτισμένος, λαβών πρόσκλησιν να έλθη μίαν των νυκτών τούτων της τελευταίας εβδομάδος της Απόκρεω, ότε κατά πάσαν εσπέραν εγίνετο συναναστροφή και χορός.

Την τελευταίαν εσπέραν της Τυρινής του έτους 1889 εχόρευσαν τόσον εις του κυρ- Ζαχαρία, ώστε ήτο φόβος μη πέσει το σαθρόν σκωληκόβρωτον πάτωμα της παμπαλαίου οικίας επί των κεφαλών της κυρα-Κατίγκως της Χρίσταινας, της γραίας Βασιλικής της Λεμονούς και της Σταματούλας της Γεμενίτσας, το μόνο μέσον δι' ου αι τρεις αύται θα έπαυον διά πάντοτε τους καθημερινούς καυγάδες των.

Η ανατολική θύρα της οικίας δεν επρόφθανε ν' ανοίγη και να κλείη. Εισήρχοντο κατά ζεύγη, κατά ομάδας, άνδρες, γυναίκες, μετημφιεσμένοι και άλλοι, προσωπίδες και πρόσωπα. Έτριζεν η θύρα με τους στροφείς, εστέναζε το πάτωμα, αντήχει ο διάδρομος, εβόμβει η αίθουσα από το πλήθος των προσκεκλημένων. Αι δύο νεάνιδες δεν επρολάμβανον να τρέχωσιν ανά παν δεύτερον ή τρίτον λεπτόν εις την θύραν, προϋπαντώσαι τους ερχομένους, ή προπέμπουσαι τους τυχόν απερχομένους, να επιστρέφωσιν εις την αίθουσαν, περιποιούμεναι τους μένοντας, να μεταβαίνωσιν εις τα δωμάτια, ανταλάσσουσαι ομιλίας με τους οικειοτέρους. Και ο χορός έπαυε και ανενεούτο κάθε δέκα λεπτά. Η Κούλα εχόρευεν ως να είχε πτερά εις τους πόδας, εκλέγουσα αυτή δια νεύματος τους συγχορευτάς της, επιτρέπουσα ως βασίλισσα να την παρακαλέσωσι να χορεύση. Η Μέλπω εδέχετο πάσαν πρόσκλησιν, συμπονετική, μη θέλουσα ν' απορρίψη κανενός την παράκλησιν. Και η αυλή και η κλίμαξ εφεγγοβόλει, και από όλα τα παράθυρα εξήρχοντο ήχοι μουσικής, ως να ήτο η οικία όλη γιγαντιαίον κύμβαλον εναρμονίως ηχούν εκεί εις το ανασηκωμένον κράσπεδον της παλαιάς πόλεως. Και όταν επί μίαν στιγμήν έπαυον τυχόν οι τόνοι της μουσικής, τότε, έξωθεν της αυλής ηκούετο μελαγχολική καντάδα των κιθαρωδών της γειτονιάς, όσοι διά τινα αφορμήν δεν ήσαν δεκτοί ν’ ανέλθωσιν εις την πολυθόρυβον και φιλόκοσμον οικίαν. Τότε η Κούλα ύψωνε αορίστως το υγρόν όμμα εις το κενόν, ενώ η Μέλπω ηκούετο ψιθυρίζουσα με τους οδόντας της: «Οι καημένοι!»

Ερρέμβαζεν εξηπλωμένος επί της κλίνης του, ο Σπύρος ο Βεργουδής, πτωχός σπουδαστής, πρωτοετής της φιλοσοφικής σχολής, όστις και αν ήθελε να εισέλθη εις τον κόσμον δεν είχε τα μέσα.

Είναι αληθές, ότι αι δύο κόραι τον είχον προσκαλέσει να μετάσχη της εσπερινής διασκεδάσεως, αλλά πώς να υπάγη αυτός, δειλός, άπειρος του κόσμου, κακοφορεμένος, εν μέσω τόσων αγνώστων; Έπειτα προς την μίαν αυτών, την Κούλαν, έτρεφε αβρόν συναίσθημα ερωτικόν, και ήτο ζηλιάρης· δεν θα ηνείχετο να την βλέπη να χορεύη με τόσους και τόσους... και αυτός να μην ηξεύρη ευρωπαϊκόν χορόν! Είχε δειπνήσει την εβδόμην ώραν κι επειδή την εσπέραν εκείνην ενωρίς τα καφενεία έκλεισαν, ησθάνετο δε και ελαφρόν πόνον εις τους οδόντας, απεσύρθη από της ογδόης εις το δωμάτιόν του με το παράπονον εκείνο, οίον ο ξένος έχει μέσα του εις τοιαύτας ημέρας. Αλλ' άμα έφθασεν εις το δωμάτιον, η λύπη του διεσκεδάσθη, και τώρα εξηπλωμένος επί της κλίνης του ερρέμβαζε κι επαρηγορείτο, σκεπτόμενος ότι αυτός ήτο αναμφιβόλως ο ευδαιμονέστερος, διότι χωρίς να παρευρίσκεται εις καμμίαν διασκέδασιν, μετείχε τριών η τεσσάρων συγχρόνως. Ήκουε τον απερίγραπτον θόρυβον της οικίας, όστις μόνος του ήξιζε δια τρεις ή τέσσαρας εορτάς, κι εχόρευε μετά της κλίνης του ακουσίως νανουριζόμενος από τα άσματα, την μουσικήν και τας ορχήσεις. Είτα κατά το διάλειμμα του χορού, ήκουσε το μελαγχολικόν άσμα και την κιθάρα εις την οδόν, και λησμονήσας εαυτόν, ηρώτα μέσα του· «Δεν έχουν τάχα πού ν' αποκρέψουν, οι δυστυχισμένοι;» Είτα πάλιν εσκέφθη: «Αναμφιβόλως θα έχουν πού ν' αποκρέψουν, αλλά προτιμούν να βλέπουν τα φωτισμένα παράθυρα». Έπειτα ήκουε και άσμα και χορόν εντόπιον εις δύο γειτονικάς οικίας. Ιδού, όλων αυτών των διασκεδάσεων μετείχε, χωρίς να είναι παρών. Έλεγε δε καθ' εαυτόν· «Χωρίς άλλο, διά να εκτιμήση τις μουσικήν και χορόν, πρέπει να είναι ακροατής μακρόθεν. Από σιμά ο γινόμενος θόρυβος εκκωφαίνει τα ώτα και εκπτοεί την κρίσιν». Αίφνης ησθάνθη παραδόξως εις τους αλγούντας οδόντας του κάτι ως αιμωδίασιν, και ενθυμηθείς τον μύθον εψιθύρισεν: «Όμφακές εισί».

Αλλ' ιδού ακούει κάτω από τας πόδας το και άλλον θόρυβον και άλλην διασκέδασιν. Εχόρευον τον συρτόν ή τον καλαματιανόν, κι ετραγουδούσαν το «Μαύρο γεμενί» και το «Μύλο της θειας μου της Κοντύλως».

Υπό τους πόδας του ακριβώς, κατώκει εις το ισόγειον η Σταματούλα η Γεμενίτσα μετά της ψυχοκόρης της, της Μαρουσώς. Φαίνεται ότι την εσπέραν εκείνην είχαν κάμει αγάπην και αι τρεις, με την Λεμονού και την Χρίσταιναν, μετά της Φρόσως και της Γεώργαινας και του συζύγου της, και είχαν αποφασίσει «ν' αποκρέψουν» ομού. Τώρα δε, αφού έφαγαν, είχαν στήσει και αυταί τον χορόν, είς ανήρ και πέντε γυναίκες, με τρία μικρά παιδία. Ενωρίς ακόμη, όταν ο Σπύρος είχεν έλθει από το μαγειρείον, όπου έφαγε, μόλις ανέβη εις το δωμάτιον του, και ήναψε την λάμπαν, ακούει ελαφρόν κτύπον εις την θύραν του. Ο πρόδρομος ήτο ακόμη γαλήνιος, διότι δεν είχαν αρχίσει να επέρχονται τα κύματα των προσκεκλημένων. Ο Σπύρος ενόμισεν, ότι θα ήτο η κυρία Ζαχαρού, και ότι θα ήλθε δια να επαναλάβη προς αυτόν την πρόσκλησιν, ήν του είχαν κάμει ήδη αι κόραι της. Εσπευσε ν’ ανοίξη. Ηπατάτο, δεν ήτο η γραία. Ήτο η Μαρούσα, η ψυχοκόρη της Σταματούλας, δεκατεσσάρων ετών κορασίς, μελαχροινή, νόστιμη, με μαύρα όμματα, με λευκόν μανδήλιον περί την κεφαλήν, την οποίαν προ δύο ετών, όταν ήτο μαθητής του γυμνασίου και κατώκει εις γειτονικόν δωμάτιον, ενθυμείτο μικράν άσχημην παιδίσκην, μαύρην, ζαρωμένην, αληθές «γυφτοκόνισμα», και ήτις τώρα είχε «ξετρίψει» κι εγίνετο ωραία. Ήτο δευτέρα ή τρίτη φορά καθ' ην η μικρά ανέβαινεν εις το δωμάτιόν του. Είχεν έλθει άλλας δύο φοράς δια να λάβη τα προς πλύσιν ενδύματα του, ή δια να φέρη πλυμένα δια των χειρών της θετής μητρός της. Και την φοράν ταύτην, ο Σπύρος ενόμισεν ότι ήλθε να του ζητήση ρούχα, και ήτο έτοιμος να την ερωτήση· «Θα πλύνη αύριο η μάννα σου, Καθαρή Δευτέρα;» Αλλ' η κορασίς, προλαβούσα, του λέγει·

- Κύριε Σπύρο, είπ' η μητέρα μου, δεν κοπιάζεις κάτω, ν' αποκρέψουμε, αν αγαπάς;...

Ο Σπύρος δεν επερίμενε την πρόσκλησιν ταύτην, και, χωρίς να σκεφθή απήντησεν·

- Ευχαριστώ, κορίτσι μου, έφαγα εγώ, απόκρεψα, να μου την χαιρετάς.

Η παιδίσκη επανέλαβε·

- Κι αν έφαγες είπ' η μητέρα μου, να κοπιάσεις ύστερα, που θα χορέψουμε...

- Μπράβο, έχω ευχαρίστησιν, είπε μειδιών ο νέος· ποιοι και ποιοι θα είσθε;

- Θάμαστε η μητέρα μου κι εγώ κι η κυρα Χρίσταινα κι η Φρόσω κι η κυρα Βαγγελή κι η κυρα Γιώργαινα με τον κυρ - Γιώργη, κι ο Νίκος κι ο Τάσος κι ο Αντωνάκης της κυρα-Γιώργαινας.

- Κάτι πολλοί! είπε μετά θαυμασμού ο Σπύρος. Και τα έχετε καλά τώρα με την κυρα Χρίσταινα και με την κυρα Βαγγελή;

- Δεν έχουμε τίποτα...

- Τόσο καλύτερα... Χαιρέτα μου τη μητέρα σου, θα είχα μεγάλη ευχαρίστηση... μα έχω πονόδοντο και θα κοιμηθώ νωρίς.

Ήθελε να είπη ναι, και έλεγεν όχι. Δεν του εφαίνετο αξιοπρεπές να υπάγη «ν' αποκρέψη» με την πλύστραν του, άλλως δε θα τον έτυπτεν η συνείδησις, διότι ο μετά τόσων γυναικών, ων τινες ήσαν νέαι, συγχρωτισμός δεν θα ήτο ακίνδυνος δι' αυτόν, και η πρόθεσίς του, αν εδέχετο την πρόσκλησιν, αδύνατον να ήτο αθώα. Μάλλον θα επροτίμα να φιλήση εκεί εις τα κρυφά την μικράν κορασίδα, την οποίαν απερισκέπτως έστελλε προς αυτόν η ψυχομάννα της, αλλά δεν ήτο τολμηρός, ούτε απολύτως διεφθαρμένος.

Απέπεμψε την παιδίσκην αλώβητον, και αυτός εξηπλώθη φιλοσοφικώς επί της σκληράς μαθητικής στρωμνής του.

Ευχαριστήθη, διότι ενίκησε τον πειρασμόν, ήτο ήσυχος τώρα, σχεδόν ευτυχής. Ιδού λοιπόν ότι τα τρία εμπόλεμα μέρη του ισογείου είχαν ειρηνεύσει, και συνήλθον ομού να εορτάσωσι την τελευταίαν νύκτα της Τυρινής. Καλά που το επήραν πονηρά, εσκέπτετο ο Σπύρος, κι εξέλεξαν ως τόπον της διασκεδάσεώς των το οίκημα της Σταματούλας, ακριβώς υπό το δωμάτιον το ιδικόν του, διότι αν κατέρρεεν αίφνης το πάτωμα του ανωγείου υπό το βάρος των χορευτών, εκεί ήτο ελπίς να γλυτώσουν, εκτός αν έπιπταν και οι τοίχοι, και τότε ψυχή δεν θα εσώζετο. «Τι ωραία, τι αφελή έθιμα έχει ο ελληνικός λαός, διενοείτο ο Σπύρος. Ιδού ότι τρεις οιονεί οικογένειαι, ενώ όλον τον χρόνον ήσαν εις διάστασιν, απεφάσιζαν την τελευταίαν ημέραν της Απόκρεω να φιλιωθώσι, δια να εορτάσωσι ομού την νύκτα της τυροφαγίας. Δια τους μεν (τι το θέλετε;) ο βίος αυτός είναι διηνεκής Απόκρεως, δια τους δε είναι μακρά και θλιβερά σαρακοστή. Ευτυχώς λαμβάνει πέρας! Ως όασις εν τη ερήμω ας είναι τουλάχιστον διά τους δευτέρους η νύξ αύτη της Απόκρεω!» Και αυτός οδοιπόρος ήτο εις την ματαιότητα του κόσμου. Και δι' αυτόν η ζωή ήτο ανήφορος ατελείωτος, και οδός τραχεία και μακρά τεσσαρακοστή. Πότε θα έφθανεν εις το τέρμα; Ισως να εδειματούτο από μορμολύκεια της φαντασίας του, αλλ' εμαντεύετο δυσοίωνα περί του μέλλοντός του• το μόνον καλόν ήτο ότι εφιλοσόφει εκ προκαταβολής δια πάν το αποβησόμενον ως προς αυτόν.

Εκ των ρεμβασμών του τον απέσπασε τραχεία φωνή γέροντος, αναμειχθείσα εις τον χορόν τον υποκάτω των ποδών του, εις το οίκημα της Σταματούλας.

Η φωνή βραχνή και μετά ιδιαζούσης προφοράς, έψαλλε·

Πως το τρίβουν το πιπέρι,

του διαβόλου οι καλογέροι!

Την φωνήν ταύτην ανεγνώρισε πάραυτα ο Σπύρος. Ήτο του μπάρμπ’ - Αντώνη, του συζύγου της γραίας Βαγγελής, τον οποίον αύτη είχε προ πολλού διωγμένον. «Α! ήρθε λοιπόν ο μπάρμπ'- Αντώνης πίσω;» εσκέφθη ο νεαρός σπουδαστής. Ενθυμείτο ότι, προ τινων μηνών, όταν ο γέρων ήτο άρρωστος, η γρια-Βαγγελή παραπονούμενη περί αυτού έλεγε·

- Τι-σου-κάμει δα κι αυτός ο καμέναρος! Έχει και το σύναχό του... έχασε και τις παπούτσες του... θέλει και τον τσίγαρο!...

Αλλ' όταν ανέρρωσεν ολίγον, και δεν ήθελε να δουλεύη, η γραία τού έδωκε τα δικά της τα πασουμάκια να φορέση, και τον απέπεμψε λέγουσα: «Ας πα ναύρη τσωμί να φα!». Αλλ' ιδού ότι ο γέρων, αφού εκυλίσθη επί τόσους μήνας, τις οίδε πού εργαζόμενος δια να ζη, ενεθυμήθη κατά την Απόκρεων να έλθη προς την γραίαν του, όπως κάμη αγάπην μετ' αυτής... ίσως μάλιστα να της έφερε και ολίγα κερμάτια.

Το αποκριάτικον δίστιχον του μπάρμπ'- Αντώνη, το επανέλαβεν ευθύς ύστερον δροσερά γλυκεία φωνή νεάνιδος, την οποίαν ο Σπύρος ανεγνώρισε επίσης. Ήτο η φωνή της Φρόσως, της αδελφής της κυρα-Χρίσταινας. Την είχε ερωτευθή πρό τινος χρόνου την χλωμήν, λεπτοφυή κόρην, την πτωχήν κι εργατικήν, την είχεν ερωτευθή ως ηρωτεύετο σήμερον την Κούλαν, με πλατωνικόν έρωτα. Τόσον ολίγον μάλιστα την επλησίασεν, ώστε κατ' αρχάς ηγνόει και τ' όνομά της. Ήκουεν εις το ακρινόν διαχώρισμα του ισογείου δύο ονόματα γυναικών, Φρόσω και Κατίναν, Κατίναν και Φρόσω. Αυτός Φρόσω ενόμιζε την κυρα-Χρίσταινα και Κατίναν ενόμιζε την αδελφήν της. «Επήρε την Φρόσω για Κατίγκω», ως έλεγεν αργότερα ο ίδιος. Και εις τους στίχους τους οποίους έγραψε δι' αυτήν (διότι έγραφε, φεύ! και στίχους, τους οποίους ευτυχώς δεν εδημοσίευε) την ωνόμαζε, καλή τη πίστει, Κατίναν.

Ειπέ μου, τι τους έκαμες, Κατίνα ρημασμένη!

Πώς κάθε όμμα βάσκανον εσένα μόνο βλέπει,

και κάθε γλώσσα διά σε λαλεί φαρμακωμένη;

Α! όχι τούτο διά σε, Κατίνα μου, δεν πρέπει...

Αν υπανδρεύθης, έκαμες κακόν; Θεός φυλάξοι!

Ομοίως υπανδρεύονται όλοι οι φτωχοί, Κατίνα,

κι οι μαύρες σου γειτόνισσες, η τύχη σαν αλλάξη,

που λέγουν τόσα διά σε, κι εβόιξ' η Αθήνα.

Την συμφορά που πέρασες και την ζωή που ζούσες

την μέτρησες με βάσανα, την πλήρωσες με μίση

σκυμμένη πάντα προς την γην, ως να παρακαλούσες

την Μοίραν να σε σπλαχνισθεί και να σε βοηθήση.

Στον δρόμον χθες της μάμμης μου, μ' αντάμωσεν η φίλη,

μία καλή νοικοκυρά, κι ετάνυσε το στόμα,

και δια σέν' αγλύκαντα και διαστρεμμένα ωμίλει.

Χαίρε, Κατίνα! κι οι γριές σ' εζήλεψαν ακόμα...


Εις το τρίτον τετράστιχον υπηνίσσετο το επάγγελμα της κόρης, βοηθούσης εις την πλύσιν την αδελφήν της. Εις το τελευταίον απόσπασμα η γραία, περί ης γίνεται λόγος, ήτο ίσως αυτή η Βαγγελή η Λεμονού. Σημειωτέον ότι η κόρη δεν είχε υπανδρευθή, αλλ' είχεν αρραβωνισθή πρό τινος χρόνου μικροκάπηλον τινα, όστις πληροφορηθείς ότι δεν είχε μετρητά, την παρήτησεν, αφού δωρεάν την εξέθεσεν εις τας κακολογίας των φιλοψόγων γυναίων. Αλλ' ο Σπύρος, όστις εθεώρησε κατ' αρχάς τον γάμον βέβαιον κι έγραφεν εις τους στίχους του ότι η κόρη «υπανδρεύθη», ελυπήθη διά την διάλυσιν του συνοικεσίου όσον εθλίβη κατ' αρχάς διά τον αρραβώνα, διότι, εν τω μεταξύ, έπαυσε πλέον να την αγαπά, και ηρωτεύθη αντ' αυτής την Κούλαν, ήτις άδηλον αν ηγάπα τινά, αλλ' αυτόν βεβαίως όχι... Και όμως, την νύκτα ταύτην, η φωνή της νεάνιδος, με όλον το σατιρικόν του άσματος, τον συνεκίνησε... Και έπλαττε κατά φαντασίαν ολόκληρον ειδύλλιον, ουδέποτε μελλούσης να πραγματοποιηθή συμβιώσεως μετά της νεαράς πλυντρίας, ήτις δεν εφαίνετο άμοιρος αισθημάτων τρυφερών.

Εκ της οπτασίας ταύτης τον εξήγειραν αποτόμως άγριαι φωναί, ακουσθείσαι εν μέσω βόμβου ψιθυρισμών, και διακοπέντος αίφνης του άσματος και του χορού, εν τη αιθούση του κυρ - Ζαχαρία. Ήκουσεν ευκρινώς δύο λέξεις, αίτινες με αγανάκτησιν και με πάθος βροντοφωνηθείσαι, επεκράτησαν όλου του θορύβου, και εγέννησαν μακράν σιωπήν· τας λέξεις: «ανάγωγε» και «αφιλότιμε».

Έτεινε το ους. Αλλά δεν ήκουε πλέον τίποτε. Μετά τινά δευτερόλεπτα μόνον ήκουσεν εσπευσμένα βήματα δύο ή τριών ανθρώπων, κατερχομένων την κλίμακα την μεσημβρινήν, της μικράς εισόδου. Ανεπήδησε διά μιάς και έτρεξεν εις το παράθυρον. Αλλ' οι κατελθόντες την κλίμακα είχαν κάμψει την γωνίαν του νοτίου τοίχου και μετ' ολίγας στιγμάς ήκουσε μόνον τον κρότον της ανοιχθείσης και κλεισθείσης αυλείας θύρας, δι' ης εξήλθον οι φεύγοντες.

Εντός της αιθούσης ήκουε μόνον ομιλίας, εξ ων ουδεμίαν λέξιν διέκρινεν. Επανήλθεν εις την κλίνην του και εξηπλώθη. Τι να συνέβαινε άρα γε; Δεν ήτο και πολύ περίεργος, και δεν τον έμελεν. Εν τούτοις έκαμε ποικίλας εικασίας περί της αιτίας του γενομένου θορύβου, και με τας εικασίας απεκοιμήθη, διότι αρκετά είχε βαυκαλισθεί ήδη από τα άσματα και τους χορούς. Ούτε η μήτηρ του δεν τον είχε ναναρίσει ποτέ τόσον ηδυπαθώς, ότε ήτο παιδίον, όσο τον ενανάρισαν την εσπέραν εκείνην αι κραυγαί και αι διαχύσεις της γειτονιάς.

Μόνον μετά πολλάς ημέρας συνέβη να μάθη από την Σταματούλαν, την πλύστραν του, ήτις τα ήξευρε όλα, ότι «εκείνος ο αξιωματικός, ο ξανθομούστακος, είχε θυμώσει, στο χορό απάνου, με έναν που φορούσε προσωπίδα... που είχε πειράξει μιά κόρη... ξαδέρφη των κοριτσιών, καλέ!... ανιψιά της κυρα-Ζαχαρούς! ... που είχε ρθη στον μπάλο μαζί με τ' αδέρφι της... και μ' έναν άλλον κύριον, που λεν πως θα την πάρη... Παντρεύουνται ο κόσμος, να σου πω, δεν είναι σαν εμάς... Πώς θα γεννοβολήσουν, να πληθύν' η πλάση;».

Σημειωτέον ότι, όσον αφορά την Σταματούλαν, ήτο μυστήριον διατί είχε χωρίσει τον άνδρα της. Αλλ' αυτή ηγάπα πάντοτε να ισχυρίζεται ότι ποτέ δεν είχεν υπανδρευθή. Ήτο τριανταπέντε ετών, υψηλή, ισχνή, οστεώδης. Αλλά δεν ωμολόγει ποτέ ότι ήτο παραπάνω από εικοσιπέντε ετών. Η Σταματούλα εξηκολούθησε·

«Κι ένας άλλος, που δεν θέλησε να βγάλη την προσωπίδα του, την είχε πειράξει, φαίνεται στο χορό απάνου... και τότες ο αξιωματικός, ο ξανθομούστακος, εξεσπάθωσε, και ήθελε να τον κόψη, και τον είπε αφιλότιμο... κι εκείνος που δεν ήθελε να βγάλη την προσωπίδα, τα πήρε πλυμένα κι άπλυτα... και το 'στριψε μαζύ με άλλους δύο φίλους του, που είχαν έρθει μαζί... μα η διαγωγή του αξιωματικού του ξανθομούστακου έκαμε μία εντύπωση... κι' έδωκε εις όλους νάμι... κι οι δυο κόρες της σπιτονοικοκυράς τον αγαπήσανε... κι εκείνος δεν ξέρει ποια να πάρη ποια ν' αφήση... Μα να σου πω, ως τη Λαμπρή θαρρώ πως θα έχουμε γάμους της Κούλας με τον αξιωματικό τον ξανθομούστακο... Παντρεύουνται ο κόσμος, να σου πω!...».

Την αυτήν εσπέραν, καθ' ην η Σταματούλα διηγείτο ταύτα εις τον Σπύρον, ο νέος ωνειρεύθη, ότι του έπεσεν εις των οδόντων του, εκείνος όστις προ πολλού του επόνει. Και έως το Πάσχα, ότε ετελούντο οι γάμοι της Κούλας μετά του νεαρού αξιωματικού, έπαυσαν οριστικώς να του πονούν οι οδόντες.



Πηγή: https://www.sansimera.gr/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...