Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
Σύσκεψη με στόχο τη δημιουργία ενός τουριστικού φυλλαδίου πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Αλμωπίας και Πρόεδρος των Λουτρών κ. Δημήτρης Μπίνος με τη συμμετοχή του Διευθυντή κ. Χρήστου Δήμτση, μελών του Δ.Σ., της ΔΗ.Κ.Ε.Α., εκπροσώπων της Εφορείας Αρχαιοτήτων για τα σπήλαια, της Εφορείας Σπηλαιολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας, της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πέλλας, των ξενοδόχων και ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων της περιοχής, του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουτρακίου «Το Πόζαρ» και του Συλλόγου Νέων Λουτρακίου.
Ο σκοπός του τουριστικού οδηγού θα είναι ενημερωτικός για τον επισκέπτη, ο οποίος θα μπορεί να ενημερωθεί μέσα από ένα καλαίσθητο και εύχρηστο φυλλάδιο για τα αξιοθέατα της περιοχής μας, τα σπήλαια, τις ορειβατικές διαδρομές, τα θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία και φυσικά για τις ευεργετικές ιδιότητες των ιαματικών Λουτρών. Θα πρόκειται για ένα δίγλωσσο φυλλάδιο (Ελληνικά και Αγγλικά) ώστε να καλύπτει ευρύτερα τις ανάγκες των τουριστών, ενώ παράλληλα θα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη δύναμη της εικόνας με πλούσιο φωτογραφικό υλικό που θα προκαλεί και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Παράλληλα, θα ενημερώνει για τον τρόπο που μπορεί κανείς να φτάσει στην Αλμωπία, υποδεικνύοντας το πλησιέστερο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε παγκόσμιο επίπεδο σε σημαντικές εκδηλώσεις και εκθέσεις που συμμετέχουν τα Λουτρά Πόζαρ και ευρύτερα ο Δήμος Αλμωπίας.
Όλοι συμφώνησαν ότι η δημιουργία του συγκεκριμένου τουριστικού οδηγού θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Αλμωπίας και θα εξασφαλίσει καλύτερη ενημέρωση στους χιλιάδες επισκέπτες ή σε αυτούς που σκέφτονται να επισκεφθούν τον τόπο μας.
Ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι θα ακολουθήσει και νέα σύσκεψη με ευρύτερη συμμετοχή φορέων από ολόκληρο το Δήμο Αλμωπίας και ευρύτερα όλων των θεσμικών φορέων που μπορούν να συμβάλουν στο διάλογο για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας σε όλη της την έκταση.
«Αγάπη είναι όταν ο καθένας πιστεύει πως ο άλλος βρήκε ένα φάρμακο διαφορετικό»
Δεν παύουμε ν' αγαπούμε αυτούς που αγαπήσαμε.
Αλλά από άνθρωπο σε άνθρωπο, από κομμάτι σε κομμάτι, μας αρέσει να πιστεύουμε πως ανασυνθέτουμε σταδιακά ένα παζλ και πως μια μέρα θα σχηματιστεί ένα πρόσωπο.
Και πως δεν θα έχουμε πια ανάγκη να ψάχνουμε.
Μόνο που στη θέση της συνολικής εικόνας δεν έχουμε παρά την πιο πρόσφατη, κι αυτή δεν διαγράφει τις προηγούμενες.
Καμία μορφή δεν λησμονιέται, καμία δεν μας συγκρατεί.
Γι' αυτό και η ζωή μας δεν είναι μια διαδοχή από αποτυχίες αλλά μια αβέβαιη κατασκευή ολοκληρωτικά δοσμένη στην αγάπη.
Πόλεμοι γίνονται, μοναξιάς προς μοναξιά.
Λαβωμένοι συγκρούονται με άλλους λαβωμένους, και με διακύβευμα την αγάπη.
Αυτό που καταλογίζουμε στον άλλο δεν είναι ότι μοιράζεται με μας την ίδια πληγή αλλά ότι βρήκε τα ίδια αντίδοτα.
Αγάπη είναι όταν ο καθένας πιστεύει πως ο άλλος βρήκε ένα φάρμακο διαφορετικό, και πως θα τον γιατρέψει.
Όμως τον περισσότερο καιρό αγωνιζόμαστε ενάντια σε πλάσματα που μας μοιάζουν υπερβολικά, που υποφέρουν όσο κι εμείς, και ως προς αυτό είναι ακατανίκητα.
Απόσπασμα από το βιβλίο Θηλαστικά, του Πιερ Μερό, εκδ. Εστία.
Ο Pierre Mérot (16 Δεκεμβρίου 1959) είναι συγγραφέας και επικεφαλής των εκδόσεων . Αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών στο Παρίσι. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και έπειτα συνέχεια ως δάσκαλος. Είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων, με το μυθιστόρημα«Όλα τα σκοτάδια του Κόσμου», να θεωρείται από τα πιο σημαντικά του έργα. Το βιβλίο του «Θηλαστικά», τιμήθηκε με το βραβείο Flora το 2003. Από το 2013 είναι επικεφαλής των εκδόσεων Éditions Stock. Τον Ιούνιο του 2014 έλαβε το βραβείο Mottart της Γαλλικής Ακαδημίας 9.
Πηγή: Πολιτεία
ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ 2017: Η εμψυχωτική ομιλία του Προέδρου της ΠΟΠΣΜ κ. Γεωργίου Τάτσιου
ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ 2017, 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: Η εμψυχωτική ομιλία του Προέδρου της ΠΟΠΣΜ κ. Γεωργίου Τάτσιου, στο Συνεδριακό Κέντρο Ι.Βελλίδης
"Πανοσιολογιότατοι, αξιότιμη κα Υφυπουργέ Μακεδονίας–Θράκης, κύριοι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κύριοι εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, κυρίες κύριοι εκπρόσωποι των Περιφερειών Κεντρικής, Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας, κυρίες κύριοι δήμαρχοι, κυρίες κύριοι εκπρόσωποι ομοσπονδιών και πολιτιστικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Μακεδόνισσες και Μακεδόνες σας καλωσορίζουμε στην κοπή πίτας των Μακεδόνων για το έτος 2017.
Η ΠΟΠΣΜ ξεκίνησε επίσημα το ταξίδι της 3 χρόνια πριν με σκοπό τη διαφύλαξη της γνήσιας Μακεδονικής Παράδοσης και τη δημιουργία δικτύου συνεργασίας πολιτιστικών συλλόγων με κοινή καταγωγή και κοινά ενδιαφέροντα. Στην προσπάθεια αυτή αντιμετωπίζεται πληθώρα ιδιαιτεροτήτων που πηγάζουν από το μεγάλο γεωγραφικό εύρος της Μακεδονίας. Οι τοπικές παραδόσεις ανά τη Μακεδονία συνθέτουν ένα μωσαϊκό ήχων, χρωμάτων και κινητικών μοτίβων, που δίνουν στη Μακεδονική Παράδοση χαρακτήρα ελκυστικό τόσο σε Έλληνες όσο και σε ξένους ερευνητές.
Η Ομοσπονδία μας αγωνίζεται για την ανάδειξη της γνήσιας Μακεδονικής Παράδοσης με σεβασμό στις κατά τόπους ιδιαιτερότητες. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είναι πολλές οι περιπτώσεις στις οποίες επιχειρείται συστηματική αλλοίωση σε βασικούς άξονες της Μακεδονικής Παράδοσης, όπως είναι το τραγούδι, η μουσική, ο χορός, η ενδυμασία και τα δρώμενα. Έντονη είναι η δράση σλαβολάγνων ερευνητών που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν με το χειρότερο τρόπο τα κατά τόπους γλωσσικά ιδιώματα, που μιλήθηκαν σε ορισμένες περιοχές της Μακεδονίας, για να αποδείξουν τη δήθεν «σλαβική» ταυτότητα των γηγενών Μακεδόνων. Ακολουθούν μια πρακτική αναχρονιστική καθώς έχει αποδειχθεί ότι η χρήση των τοπικών γλωσσικών ιδιωματισμών δεν αποτελεί τεκμήριο για τον προσδιορισμό της εθνικής συνείδησης. Υπάρχουν Έλληνες βλαχόφωνοι, τουρκόφωνοι, σλαβόφωνοι κ.ο.κ Η μητρική γλώσσα των Μακεδόνων ήταν η Ελληνική χιλιάδες χρόνια πριν και αποτελούσε συνδετικό ιστό για όλους τους Έλληνες. Άλλωστε οι σύγχρονοι Έλληνες έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν και να κατανοήσουν τις αρχαίες επιγραφές που βρέθηκαν τόσο στη Μακεδονία όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Κάποιοι επιτήδειοι διατυμπανίζουν ότι όποιος δεν μιλάει τη «γλώσσα» (το σλαβόφωνο ιδίωμα) δεν είναι «Μακεδόνας», διαχωρίζοντας το «Μακεδόνας» από το «Έλληνας». Άραγε τα 320 εκατομμύρια Αμερικανών πολιτών που ομιλούν την αγγλική θα έπρεπε να είναι εθνικά Βρετανοί;
Διδακτορικές διατριβές από ξένα πανεπιστήμια έρχονται να ερμηνεύσουν τον τρόπο που λειτουργούν οι σύγχρονες κοινωνίες των γηγενών Μακεδόνων και υπερβάλουν εαυτόν για να αποδείξουν δήθεν «σλαβικές ταυτότητες» που κρύβονται στα τραγούδια και στις παραδόσεις αυτών. Μάλιστα τολμούν να αμφισβητήσουν την προέλευση αρχέγονων δρώμενων, όπως αυτά του δωδεκαημέρου, που πραγματοποιούνται στον Βώλακα και τα άλλα χωριά της Δράμας εδώ και αιώνες. Στα ίδια πανεπιστήμια δίνονται κίνητρα σε Έλληνες σπουδαστές να πραγματοποιήσουν διδακτορικές διατριβές με αντίστοιχο περιεχόμενο, επιχειρώντας να δημιουργήσουν μια κάστα «διανοουμένων» με σαφή πολιτική τοποθέτηση υπέρ της σλαβικής ταυτότητας των Μακεδόνων. Ευτυχώς τα αντανακλαστικά των τοπικών κοινωνιών είναι εξαιρετικά. Οι θιγόμενοι ντόπιοι δίνουν τις απαντήσεις τους σε όσους τεχνηέντως επιχειρούν να παραχαράξουν την ιστορία τους, την Παράδοσή τους και να σπιλώσουν την υπόληψή τους λόγω της δημόσιας διαπόμπευσής τους ως σλάβους.
Η αθρόα εισαγωγή τραγουδιών στη σκοπιανή γλώσσα (την οποία παρουσιάζουν ως «Μακεδονική») δημιουργεί τεράστια σύγχυση με τη χρήση των τοπικών γλωσσικών ιδιωμάτων. Τα τελευταία 20 χρόνια είναι συνήθης (στην κεντροδυτική Μακεδονία) η χρήση μουσικών και τραγουδιών ως «δάνεια» από τους βόρειους γείτονες, τα οποία χρησιμοποιούνται στη δισκογραφία διαφόρων μουσικών σχημάτων και βαφτίζονται ως «Μακεδονική Παράδοση». Η νεολαία σε αυτές τις περιοχές τείνει να τα αφομοιώσει έχοντας παντελή άγνοια για την αλήθεια. Ευτυχώς η αλήθεια έρχεται πάντα στην επιφάνεια, όσο κι αν αργήσει.
Το 2017 προμηνύεται ιδιαίτερα δημιουργικό για την Ομοσπονδία των Μακεδόνων. Ήδη υπάρχει συνεργασία με το Τμήμα Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών σε θέματα που άπτονται της γνησιότητας δρώμενων που παρατηρούνται στη Μακεδονία. Η συνεργασία που ξεκίνησε με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από το καλοκαίρι του 2016, με φόντο τη δημιουργία έδρας Μακεδονικής Παράδοσης & Ιστορίας, παίρνει σάρκα και οστά. Ήδη σχεδιάζονται ερευνητικά προγράμματα που θα εστιάσουν στην κατοχύρωση των στοιχείων της ντόπιας παράδοσης των Μακεδόνων, διαχωρίζοντάς τα από στοιχεία ξενόφερτα που δεν ανήκουν σε αυτήν. Η επιτόπια έρευνα απαιτεί χρόνο ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Θα δοθεί προτεραιότητα στη διερεύνηση περιοχών που τα τελευταία χρόνια εισήχθησαν μουσικές και τραγούδια παντελώς άγνωστα στους ηλικιωμένους Μακεδόνες. Σε αυτήν την προσπάθεια αρωγός είναι το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, το οποίο θα χρηματοδοτήσει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ερευνητικού προγράμματος. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη ενέργειες για την μετέπειτα οικονομική στήριξη από Μακεδονικές οργανώσεις της διασποράς και από ευαγή ιδρύματα της χώρας.
Η Ομοσπονδία των Μακεδόνων πραγματοποιεί σειρά Συμποσίων Μακεδονικής Παράδοσης & Ιστορίας, όπου ιδιαίτερα καταρτισμένοι εισηγητές αναπτύσσουν θέματα που απασχολούν τους πολιτιστικούς συλλόγους. Ήδη πραγματοποιήθηκαν στη Δράμα, στις Σέρρες, στην Πέλλα και στην Ημαθία, ενώ δρομολογούνται να πραγματοποιηθούν και στους άλλους Νομούς της Μακεδονίας. Σε αυτά καλούνται ΟΛΟΙ οι γηγενείς Μακεδόνες να συμμετέχουν και να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους. Επιχειρείται ανοικτός διάλογος για θέματα που ως τώρα αποτελούσαν ταμπού για τους ντόπιους. Η προσπάθεια της Ομοσπονδίας των Μακεδόνων βρίσκει συνεχώς υποστηρικτές και τείνει να λάβει ικανές διαστάσεις για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.
Κλείνοντας σας προσκαλώ όλους στη 2η Πανελλήνια Συνάντηση Μακεδόνων που θα γίνει στο Καυτανζόγλειο Στάδιο το Σάββατο 13 Μαΐου 2017.
Για την πραγμάτωση των επιδιώξεων της Ομοσπονδίας των Μακεδόνων καλούνται να συμβάλουν οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, η πολιτική ηγεσία, οι ερευνητές, οι χοροδιδάσκαλοι, οι πολιτιστικοί σύλλογοι και όσοι αγαπούν την Παράδοση και την Πατρίδα. Όλοι μαζί μπορούμε!
Ευχαριστώ"
Τάτσιος Γεώργιος
Πρόερδος ΠΟΠΣΜ
ΠΗΓΗ...http://www.epirroes.gr
Ολοκληρώθηκε η μετεγκατάσταση του Νηπιαγωγείου Βορεινού, Νεοχωρίου και Πευκωτού
ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΒΟΡΕΙΝΟΥ – ΠΕΥΚΩΤΟΥ – ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ
Ολοκληρώθηκε η μετεγκατάσταση του Νηπιαγωγείου Βορεινού, Νεοχωρίου και Πευκωτού και το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε μία σεμνή τελετή Αγιασμού με την παρουσία του Δημάρχου Αλμωπίας κ. Δημήτρη Μπίνου, του Αντιδημάρχου και Προέδρου της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Χρήστου Γεωργίου, του Προέδρου κ. Βασίλη Ματζηρίδη, μελών του Τοπικού Συμβουλίου, του Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Βορεινού, εκπροσώπων του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.
Το εκπαιδευτικό προσωπικό καλωσόρισε τους επίσημους προσκεκλημένους και εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς το Δήμο Αλμωπίας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Νηπιαγωγείο στεγαζόταν μέχρι πρότινος σε κτίριο που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου και το οποίο παρουσίαζε μία άσχημη εικόνα με λειτουργικά προβλήματα όπως υγρασία. Πλέον τα παιδιά θα απολαμβάνουν έναν ευάερο και ευήλιο χώρο με όλες τις ανέσεις που οφείλει να παρέχει ένα Νηπιαγωγείο στους μικρούς μας φίλους, μετά και τις παρεμβάσεις συντήρησης και επισκευής που πραγματοποίησε ο Δήμος Αλμωπίας.
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος συνεχάρη τον συνεργάτη του κ. Χρήστο Γεωργίου, το Τοπικό Συμβούλιο, το εκπαιδευτικό προσωπικό και φυσικά τους γονείς που συνέβαλαν σημαντικά στη μετεγκατάσταση. Όπως είπε, στόχος της σημερινής Δημοτικής Αρχής είναι να αξιοποιήσει όλα τα δημοτικά κτίρια προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, με ουσιαστικές παρεμβάσεις που διαμορφώνουν τις κατάλληλες συνθήκες ανάλογα με τον σκοπό χρήσης. Ευχήθηκε καλή πρόοδο στα παιδιά, τα οποία τον υποδέχτηκαν με τραγουδάκια και χαμόγελα».
Γ. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΔΥΣΕΠΙΛΥΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Γ. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ:
Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΔΥΣΕΠΙΛΥΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ
Ο Γιώργος Καρασμάνης συνυπέγραψε Ερώτηση με πρώτο υπογράφοντα το Βουλευτή Τρικάλων Κωνσταντίνο Σκρέκα που κατατέθηκε στη Βουλή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, σχετικά με την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες γης στη χώρας μας, εξαιτίας των παρατηρούμενων τραγικών λαθών στην αποτύπωση των δασικών εκτάσεων, που οφείλονται ξεκάθαρα στον πρόχειρο και επιπόλαιο τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση «ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» νομοθέτησε για ένα σημαντικό έργο της χώρας μας, αυτό της κατάρτισης των δασικών χαρτών.
Με την ερώτηση αυτή, αφού καταθέτονται συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις για τροποποίηση του υφιστάμενου νομικού καθεστώτος ως προς τους δασικούς χάρτες, ζητείται από τον αρμόδιο Υπουργό να τις υλοποιήσει άμεσα, προκειμένου να μπορέσουν κρατικοί λειτουργοί και εμπλεκόμενοι πολίτες σε άμεση συνεργασία μεταξύ τους να βρουν λύσεις, ώστε η χώρα μας με σωστό και δίκαιο τρόπο ν’ αποχτήσει έγκαιρα αξιόπιστους και έγκυρους δασικούς χάρτες.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :
«Η κατάρτιση των δασικών χαρτών αποτελεί ένα σημαντικό έργο, η αξία του οποία και η συμβολή του στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας είναι κοινά αποδεκτή. Ωστόσο, έως σήμερα η κατάρτισή τους προκαλεί πολλά προβλήματα, καθώς η αποτύπωση δεν χαρακτηρίζεται από αξιοπιστία και ορθότητα. Αυτό έχει ως πιθανό αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες να οδηγηθούν αναιτίως και αδίκως στην διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων με δυσβάσταχτο κόστος σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία.
Επί τοις ουσίας, προχειρότητες σχεδιασμού και κενά που μοιραία δημιούργησε «η νομοθέτηση στο πόδι των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», ουδόλως υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και το δίκαιο του πολίτη.
Τα τραγικά λάθη στην αποτύπωση των δασικών εκτάσεων περιγράφονται στις παρακάτω χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
• Περιοχές με «Άλλης μορφής έκταση» στην ιστορική περίοδο εμφανίζονται ως «Αναδασωτέες» στην πρόσφατη περίοδο. Στην περίπτωση αυτή πρόκειται για εγκλωβισμό ανέκαθεν αγροτικών εκτάσεων εντός κηρυγμένων αναδασωτέων, από λάθος της διοίκησης.
• Περιοχές με «Άλλης μορφής έκταση Α» στην ιστορική περίοδο εμφανίζονται ως «Δάση» στην πρόσφατη περίοδο, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για δασωμένους αγρούς (δηλ. αγρούς που δεν τυγχάνουν αγροτικής εκμετάλλευσης τις τελευταίες δεκαετίες), λόγω της αποτύπωσης στις πιο πρόσφατες αεροφωτογραφίες και ελλείψει στοιχείων αυτοψίας.
• Περιοχές «Δασικές» στην ιστορική περίοδο - με τίτλους ιδιοκτησίας - που θα έπρεπε να χαρακτηρίζονται ως «Άλλης μορφής εκτάσεις» επειδή είναι νομίμως εκχερσωμένες με διοικητικές πράξεις αλλαγής χρήσεων γης, αποτυπώνονται ως «Δάση» στους αναρτημένους χάρτες. Πρόκειται δηλαδή για εκτάσεις όπου για λόγους δημοσίου συμφέροντος έχουν αποδοθεί σε γεωργική εκμετάλλευση πριν και μετά το 1975 και έως το 2007, όπως περιγράφεται και στους νόμους 4280/2012 και 4315/2014.
Επιπλέον, με τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών, και επειδή αναδεικνύονται χιλιάδες προβλήματα αναφορικά με τις αλλαγές χρήσεων γης, έχει ξεκινήσει ένας βομβαρδισμός άδικης επιβολής προστίμων στην πλειονότητα των περιπτώσεων, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
Οι τραγικές αυτές περιπτώσεις, που απορρέουν από τη διαδικασία ενός καθολικά σημαντικού έργου, όπως αυτό της κατάρτισης των δασικών χαρτών, χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης με νομοθετικές πρωτοβουλίες και ερμηνευτικές διατάξεις, που θα δίνουν τη δυνατότητα στους κρατικούς λειτουργούς να διευκολύνουν τους πολίτες και να αποδώσουν στο δημόσιο έγκυρους χάρτες. Σε αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οφείλει να προβεί άμεσα σε:
1. Προσθήκες στο άρθρο 15 του 3889/2010 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει με το άρθρο 153 του Ν4389/2016, που θα προβλέπουν:
α. Για τις εκτάσεις που εμφανίζονται ως άλλης μορφής στον παλαιότερο χρόνο αεροφωτογράφισης και άλλης μορφής σήμερα και βρίσκονται εντός του περιγράμματος ευρύτερης έκτασης, που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα με αντίστοιχη πράξη της διοίκησης, επιτρέπεται η υποβολή αντιρρήσεων ατελώς, από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον για τις εκτάσεις αυτές. Οι αντιρρήσεις εξετάζονται από τις Επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων του άρθρου 18 του παρόντος, ώστε να τροποποιηθούν ή να ανακληθούν οι πράξεις αυτές κατά το μέρος που συμπεριέλαβαν τις εκτάσεις αυτές.
β. Για τις εκτάσεις της παρ. 5 του άρθρου 47α, καθώς και για τις εκτάσεις της παρ.1 του άρθρου 47β του Ν998/1979, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν επιτρέπεται η υποβολή αντιρρήσεων ατελώς. Οι αντιρρήσεις εξετάζονται από τις Επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων του άρθρου 18 του παρόντος προκειμένου να αποδοθεί η νόμιμη αλλαγή χρήσης και η μη υπαγωγή των εκτάσεων αυτών στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας πριν την κύρωση του δασικού χάρτη.
2. Μεταβατική διάταξη: Στο άρθρο 155 του Ν4389/2016, που θα προβλέπει : Μέχρι το τέλος του έτους 2019 για το οποίο υπάρχει η υποχρέωση ολοκλήρωσης της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών αναστέλλεται η επιβολή και είσπραξη προστίμων που πηγάζουν από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
Ως εκ τούτου, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Ποιος ο σχεδιασμός σας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που κατά γενική ομολογία έχουν φέρει πολίτες και δημόσια διοίκηση σε απόγνωση;
2. Προτίθεστε να υιοθετήσετε τις ανωτέρω τεκμηριωμένες προτάσεις για τροποποίηση του υφιστάμενου νομικού καθεστώτος ως προς τους δασικούς χάρτες, ώστε πολίτες και κρατικοί λειτουργοί σε άμεση συνεργασία να βρουν λύσεις και η χώρα να αποκτήσει έγκυρους και αξιόπιστους δασικούς χάρτες ως το 2019; »
ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙO ΔΕΥΤΕΡΑ 20/02/2017
Βρέθηκε πορτοφόλι στους Προμάχους
Το εικονιζόμενο πορτοφόλι βρέθηκε στο κέντρο νεότητας Προμάχων κατά την διεξαγωγή του "Πάρτι Μασκέ στου Σόνικ".
Όποιος το έχασε, μπορεί να απευθυνθεί στο "Πράσινο Περίπτερο".
"ΣΟΝΕΤΟ 8" - ΠΑΜΠΛΟ ΝΕΡΟΥΔΑ
Αν δε τύχαινε να χεις μάτια με χρώμα φεγγαριού
με χρώμα μέρας όλο δουλειά ,φωτιά και χώμα,
και δεμένη τ'αγέρα τη σβελτοσύνη να' χεις,
αν δε τύχαινε να' σαι κεχριμπαριού βδομάδα,
αν δεν ήσουν η κίτρινη στιγμή που το φθινόπωρο
σκαρφαλώνει από τις περικοκλάδες
κι αν δεν ήσουν ψωμί που ευωδιαστή η σελήνη
το φτιάχνει σεργιανόντας στον ουρανό τ'αλεύρι,
ω,λατρεμένη δε θα σ'αγαπούσα!
Στην αγκαλιά σου αγκαλιάζω αυτό που υπάρχει,
χρόνο και άμμο και της βροχής το δέντρο,
και ζουν τα πάντα για να ζήσω εγώ:
χωρίς να πάω μακριά βλέπω τα πάντα:
όλα όσα ζουν τα βλέπω στη ζωή σου.
ΠΗΓΗ
ΑΠΟ ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΕΡΩΤΙΚΑ ΣΟΝΕΤΑ (ΔΙΓΛΩΣΣΗ ΕΚΔΟΣΗ ,ΙΣΠΑΝΙΚΑ -ΕΛΛΗΝΙΚΑ)
ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΟΝΕΤΟ 8 ΣΕΛ.37
ΜΕΤ. ΗΛΙΑΣ ΜΑΤΘΑΙΟΥ
ΠΑΜΠΛΟ ΝΕΡΟΥΔΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΗΛΙΑΣ ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ
ΑΘΗΝΑ ,ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2010
"Είμαστε εμείς" Γιώργος Κανελλόπουλος
είμαστε εμείς στο γέρμα σύννεφα στεγνά χωρίς βροχή.
Και με της πίκρας το χαμόγελο στα χείλη
είμαστε εμείς κι από τη φτώχεια πιο φτωχοί.
Είμαστε εμείς ήλιος π’ αρνήθηκε να πάει ξανά στη Δύση,
είμαστε εμείς σαν κάτι πράγματα φτηνά χωρίς ψυχή.
Κι όπου πηγαίνουμε οι πόρτες έχουν κλείσει,
είμαστε εμείς κι από τη φτώχεια πιο φτωχοί......"
Γ.Κανελλόπουλος
Πηγή Laskarina Tswmou
ΜΙΛΑΕΙ Η ΕΛΕΝΗ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ
ΜΙΛΑΕΙ Η ΕΛΕΝΗ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ
Χιλιετίες έξι (μπορεί και δώδεκα), διαβιώ σ’ αυτό το Μέγα Σπήλαιο, ανάμεσα σε φλάμπουρα,
με μαύρα αίματα να αχνίζουν πάνω τους, την ταπεινότητα τηρώντας κατά γράμμα, κι εντός μου - μοναχούλα της η ωραιότης μου, ρέει ανεξερεύνητη, τίποτα δεν πότισε.
Κάποτε, κρυφοκοιτάζοντας (το βλέμμα ίσα να ξεμυτάει απ’ τη μαντίλα), είδα και γνώρισα την Ιστορία. Προσωπίδες άλλαζε ένα σωρό, στην τύχη, κι όλο πιο κάτου μας επήγαινε, όλο πιο μακριά από τα θέσμια. Ίσως και να σιγόνταραν οι άγγελοι, η χάρη τους, κάποτε αξιώθηκα το αληθινό της πρόσωπο (το αρσενικό) να αντικρίσω - ένα πράμα ατσούμπαλο, σα δίκροκο αυγό, διάστικτο και λείο. Μπορεί και να το άγγιξα, να τρίφτηκε στο μάγουλό μου χρεμετίζοντας.
Ήρθαν καιροί - αν τους θυμάμαι, λέει; - που διαφέντεψε τις εξουσίες όλες ο Αυθέντης του Πάγου - το είδανε κι αυτό τα μάτια μας. Εδώ. Κάτω απ’ τον ήλιο που απεχθάνεται τα χιόνια, τα μαδάει, εξόν κι αν είναι από τον Όλυμπο. Άλλοτε, πάλι, οστεώδες στην αρχή, κατόπιν - ριπιδίζοντας, κυριαρχούσε (τι πορφυρό μέσα στη δυσαρθρία του) το Μαστόδοντο του Πυρός. Ως κάτω, ως την παραλία με τα ζεϊμπέκικα. Κι ύστερα, απότομα, με αλαλαγμούς, κάλπαζε επί της θαλάσσης, τις παρευξείνιες αποικίες μου να κάψει. Σπίθες τα οπωρικά μου - αιώνες θ’ ανασύρετε απ’ τον βυθό τις βουλιαγμένες μου τριήρεις με τις στάμνες και, μα τον Κύνα, τα αφρίσματά σας θα 'ναι όλα υποταγμένα.
Να πω και μια κουβέντα πιο βαριά και να ομόσω πάλε: κακό δεν έπραξα ποτέ και σε κανένα. Άθελα μου, ίσως και να ξαστόχησα, αλλά με την καρδιά και το μυαλό - ποτέ.
Όμως, πώς έξαφνα σε εχθρεύονται οι άνθρωποι, ιδίως όταν δεν έχεις αδελφούλη μεγαλύτερο, σε ώρα ανάγκης να σε συνδράμει. Το δάχτυλο απειλητικά υψώνοντας - Ύδρα με ονόμασαν. Με καταράστηκαν να μη γνωρίσω θάνατο καθότι προφητείες παλαιότατες έδεναν γόρδιο δεσμό τη μοίρα τη δικιά τους με τη μοίρα μου. Αλλά το θάνατο πολύ τόνε φοβήθηκα: την αστραπή που φτάνει ως τα κύτταρα, αναλιγώνοντας τη μνήμη (μήλο που μαραγκιάζει), τον είδα τον μονόφθαλμο. Ήταν η Εποχή των Χλωμών Κυνηγών κι αίφνης, καθώς έξω έτριζαν από το βάρος τα λιθάρια - μια δορκάδα
σκοντάφτοντας, ώσπου έπεσε, και κάτι όρνεα από πάνω, κάτι μαύρα, έτοιμα να χιμήξουνε, να της τρυγήσουνε τα μέσα ρόδινα. Έκλαψα τότε, έτσι όπως κλαίει μονάχη της η λύκαινα η καλή, η μερωμένη. Οι φίλοι (όσοι απόμειναν) έχουν να κάνουν πως είμαι ευαίσθητη, αλλά ποιον γιάτρεψε ποτέ το δάκρυ; Εαρινή με φωνάζουνε αυτοί. Σπεύδουν από τα πέρατα του κόσμου, μόνο με κάτι δωρεές, κάτι εράνους τους δεν έχω βγει στη ζητιανιά ακόμα.
Τι άλλο να σας πω…
Περιουσία μου ετούτα τα κουρέλια. Τα στρώνω τη μια έτσι και την άλλη αλλιώς πάνω στο σαρωμένο χώμα και κάνω πως κοιμάμαι. Πού να με πιάσει ύπνος - περιμένω. Θα παντρευτώ αυτόν που θα με ονομάσει Ελενίτσα.
Πάνος Σταθόγιαννης ΜΙΛΑΕΙ Η ΕΛΕΝΗ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ /Από την ποιητική συλλογή ''ΝΟΤΙΑ ΘΗΡΙΑ''
/Από την ποιητική συλλογή ''ΝΟΤΙΑ ΘΗΡΙΑ'' - τρίγλωσση έκδοση (ελληνικά, αγγλικά, λιθουανικά) του Διεθνούς Κέντρου Λογοτεχνών και Μεταφραστών Ρόδου, 2000. Τη μετάφραση στα αγγλικά έκανε η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ και στα λιθουανικά η Ντάλια Σταπονκούτε./
Πάνος Σταθόγιαννης
28/10/2016 ·
1985 - 1997.
Η φωτογραφία είναι του Κώστα Μπαλάφα.
ΠΗΓΗ...http://poihtikakailogotexnikaanalogia.blogspot.gr
Πόσο παρατηρητικοί είστε;Ένα quiz παρατηρητικότητας για να παίξετε μαζί με τα παιδιά!
Koιτάξτε προσεκτικά την εικόνα και απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις.
Ερωτήσεις
1. Πόσοι τουρίστες έχουν κατασκηνώσει;
2. Έφτασαν σήμερα ή πριν μερικές μέρες;
3. Πώς πήγαν μέχρι εκεί;
4. Η κατασκήνωση βρίσκεται κοντά ή μακριά από κατοικημένη περιοχή;
5. Από πού φυσάει ο άνεμος: Από το Βορρά ή από το Νότο;
6. Είναι πρωί ή απόγευμα;
7. Πού έχει πάει ο Άλεξ;
8. Τι μήνας είναι;
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
Απαντήσεις
1.Έχουν κατασκηνώσει 4. Αν κοιτάξετε καλά θα δείτε 4 σερβίτσια πάνω στην κουβέρτα του πικ-νικ και αναγράφονται 4 ονόματα στον κατάλογο καθηκόντων που κρέμεται στο δέντρο.
2. Πριν μερικές μέρες. Ο ιστός της αράχνης που βρίσκεται ανάμεσα στο σχοινί της σκηνής και το δέντρο το μαρτυρά.
3. Με βάρκα. Στέκονται 2 κουπιά στο δέντρο.
4. Βρίσκεται πολύ κοντά. Απόδειξη, η κότα που περπατά ανάμεσά τους.
5. Ο άνεμος φυσά από νότια. Η σημαία που βρίσκεται πάνω από τη σκηνή δείχνει την κατεύθυνση του ανέμου.
6. Είναι πρωί. Όπως και στην ερώτηση του ανέμου, που η σημαία προδίδει την κατεύθυνση, έτσι και οι σκιές που σχηματίζονται προδίδουν την ώρα.
7. Να μαζέψει πεταλούδες. Πίσω απ’ τη σκηνή βλέπουμε μια απόχη και μια πεταλούδα.
8. Πάνω στην κουβέρτα του πικ-νικ υπάρχει ένα καρπούζι. Τα καρπούζια ωριμάζουν τον Αύγουστο.
ΠΗΓΗ...http://familyinaction.gr
Nα μην ξεχάσεις ποτέ...
Και να θυμάσαι να ανοίγεσαι με ζωντάνια στις χαρές της ζωής, να αγκαλιάζεις με δύναμη την ομορφιά της κάθε ημέρας που ξημερώνει μπροστά σου, να είσαι πάντα υπερήφανος γι’αυτό που είσαι, για όλα αυτά που είσαι.
Μην προσπαθείς να τους κάνεις να σε αγαπήσουν, μη χτυπάς την κάθε πόρτα, μην αφήνεις τα λόγια ή τη σκληρή τους στάση να πληγώνουν την καρδιά σου. Δεν υστερείς σε τίποτα από αυτούς, μπορείς και εσύ να γελάσεις, να αγαπήσεις, να ζήσεις το θαύμα της ζωής με όλες τις χαρές και τις στεναχώριες της.
Είσαι πανέμορφος από τη μέρα που γεννήθηκες, και αν κάποιοι στο διάβα της ζωής σου βρεθούν να σου πουν το αντίθετο, να μάθεις να μη σε απασχολεί.
Να, πάλι σήμερα στο σχολείο κάποια παιδιά γελούσαν ειρωνικά και σε σχολίαζαν. Τα λόγια τους έκαναν τα μάτια σου να δακρύσουν και δεν ήξερες σε τι έφταιξες, τι τους έκανες και σε πληγώνουν. Να ήξερες μόνο πόσες φορές τα λόγια του κόσμου πλήγωσαν και εμένα και τον καθένα μας, όπως εσένα τώρα.
Μην τους παρεξηγείς τους ανθρώπους, βιάζονται να σε κρίνουν εύκολα τις περισσότερες φορές, νομίζουν ότι είναι δυνατοί όταν σε κάνουν να νιώθεις αδύναμος. Να μη σε απασχολεί όμως αυτό...
Να μην ακούς αυτούς που σου λένε ότι τα όνειρά σου είναι μεγάλα, γιατί είναι οι ίδιοι άνθρωποι με μικρή θέληση, μικρότερη από τη δική σου. Μην τους ακούς, η δύναμη της θέλησής σου είναι μεγαλύτερη από ότι πιστεύουν ότι κρατάει και σε εμποδίζει. Να θυμάσαι ότι πετυχαίνουμε στη ζωή περισσότερο από τα »όχι» των άλλων, παρά από τα »ναι» τους.
Mην αφήνεις τις μικρές δυσκολίες που συναντάς, να σε κάνουν να νιώθεις ότι δεν θα τα καταφέρεις. Η αδυναμία σου μπορεί να γίνει η μεγαλύτερη δύναμη που είχες ποτέ σου.
Και να μην ξεχάσεις ποτέ ότι η διαφορετικότητά σου είναι δικαίωμα και αυτό που κάνει τη ζωή τόσο όμορφη, το γεγονός ότι δεν είμαστε ίδιοι.
Να αντλείς δύναμη από τους ανθρώπους που σε θεωρούν ήρωά τους και που στο πρόσωπό σου βλέπουν τη δίψα για ζωή και το πόσο δυνατός μπορεί να είσαι. Να είσαι υπερήφανος για τη διαφορετικότητά σου!!!
Και να μην ξεχάσεις ποτέ ότι κάθε φορά που σε πληγώνουν, κάθε φορά που νιώθεις ότι δεν θα τα καταφέρεις, κάθε φορά που σε θεωρούν αδύναμο, διαφορετικό, ανίκανο, για μένα είσαι ο καλύτερος Φίλος που είχα ποτέ και είσαι υπέροχος και τέλειος όπως ακριβώς είσαι!!!
Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη
ΠΗΓΗ...http://www.o-klooun.com
"Τείχη" Κ.Καβάφης
(Κ.Καβάφης 1863 - 1933)
Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ
μεγάλα κ’ υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη.
Και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ.
Άλλο δεν σκέπτομαι: τον νουν μου τρώγει αυτή η τύχη·
διότι πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον.
A όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω.
Aλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον.
Aνεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω.
Γιάννης Σηφάκης: ΤΩΡΑ να ιδρυθούν δεκάδες οργανώσεις παραγωγών στην Πέλλα- Υπεγράφη η Υ.Α.
Γιάννης Σηφάκης: ΤΩΡΑ να ιδρυθούν δεκάδες οργανώσεις παραγωγών στην Πέλλα με τα νέα κριτήρια που υπογράφηκαν σήμερα από τον Υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου
Η Πέλλα δεν πρέπει να χάσει την δυνατότητα που δίνεται τώρα για νέα οργάνωση των αγροτών και των κτηνοτρόφων σε υγιή βάση και αξιοποιώντας τα ευρωπαϊκά κονδύλια
Μόνο έτσι ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος της Πέλλας θα βελτιώσει ουσιαστικά τη ζωή του
Ο Γιάννης Σηφάκης ανέλυσε την υπουργική απόφαση καλώντας σε ίδρυση οργανώσεων παραγωγών αυτές τις μέρες σε Καλλίπολη, Βρυτά , Κερασιά και Νεοχώρι
Ο βουλευτής προτίθεται να αναλύσει από χωριό σε χωριό της Πέλλας την απόφαση και θα ζητήσει ( όπως ζητάει και μέχρι τώρα) να τελειώσουν οι αναστολές και οι φόβοι στον αγρότη και στο κτηνοτρόφο της Πέλλας.
Στα οπωροκηπευτικά τουλάχιστον 20 παραγωγοί έχοντας 500.000 € τζίρο μπορούν να ιδρύσουν οργάνωση παραγωγών με χρήματα που θα τους δοθούν ( 10% επί του τζίρου το πρώτο χρόνο, 8%,6%,4%,2% τα επόμενα τέσσερα χρόνια). Και κάθε χρόνο επιχειρησιακό πρόγραμμα από 8% του τζίρου ετησίως.
Ανάλογες ρυθμίσεις για όλα τα αγροτικά προϊόντα
Συνεχίζεται η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου στην πόλη της Αριδαίας
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
Συνεχίζεται η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου στην πόλη της Αριδαίας, με τις συνδέσεις στα σημεία που έχουν ήδη σκαφτεί οι οποίες θα ολοκληρωθούν περίπου σε ένα μήνα σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος σε συνομιλία του με τον εργολάβο.
Τα συνεργεία της αναδόχου εταιρίας εργάζονται στο κέντρο της Αριδαίας, ενώ θα πρέπει να τονιστεί ότι οι εργασίες εντάσσονται στα πλαίσια του χρονοδιαγράμματος που είχε οριστεί εξ’ αρχής. Αξίζει να σημειωθεί, ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί περίπου το 80% του έργου και τον Μάρτιο θα υλοποιηθούν εργασίες αποκατάστασης του οδικού δικτύου αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.
Παράλληλα, πραγματοποιείται τροποποίηση της αρχικής μελέτης, με στόχο να μην υπάρξει καμία παρέμβαση στο ποτάμι που κυλά κάτω από την πόλη, καθώς στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η αξιοποίηση και ανάδειξή του στο μέλλον.
Ξεκινούν οι εργασίες για τη διαμόρφωση πεζοδρομίων επί της οδού Ξενιτίδη στην Αριδαία
ΑΠΟΚΤΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΞΕΝΙΤΙΔΗ
Ξεκινούν οι εργασίες για τη διαμόρφωση πεζοδρομίων επί της οδού Ξενιτίδη (δρόμος Ξενιτίδειου Πνευματικού Κέντρου και Δημοτικού Σταδίου Αριδαίας), ένα έργο που υλοποιεί ο Δήμος Αλμωπίας και πρόκειται να αλλάξει την εικόνα της πόλης και να της δώσει νέα πνοή.
Πρόκειται για την κεντρική είσοδο της Αριδαίας η οποία θα αποκτήσει μία ταυτότητα, κάτι που λείπει όλα αυτά τα χρόνια ιδιαίτερα σε μια τοποθεσία η οποία αποτελεί την «βιτρίνα» της περιοχής μας αν αναλογιστεί κανείς ότι την διασχίζουν καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες.
Αντικείμενο της παρούσας μελέτης είναι η διαμόρφωση του δικτύου κίνησης πεζών επί της οδού Ξενιτίδη στον οικισμό της Αριδαίας. Προβλέπεται η δημιουργία πεζοδρομίων συνολικού μήκους 160 μέτρων. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί η κοπή επτά δέντρων/εκτεταμένων θάμνων που είτε είναι σε άσχημη κατάσταση είτε είναι ασύνδετα στη συνολική σύνθεση. Προς αντικατάσταση τους και προς ενίσχυση της υφιστάμενης φύτευσης, προτείνεται η φύτευση συνολικά 22 καλλωπιστικών δαμασκηνιών. Επίσης, οι ζώνες φύτευσης φυτεύονται με 300 ποώδη φυτά (λεβαντίνες), 150 θάμνους (φορσύθιες) και 50 αναρριχώμενα (κίτρινο γιασεμί). Τα τελευταία τοποθετούνται επί της περίφραξης του Δημοτικού Σταδίου Αριδαίας. Τοποθετούνται φωτιστικά οδοφωτισμού με δυο βραχίονες, οκτώ επιστήλιοι κάδοι απορριμμάτων και δυο καθιστικά. Παράλληλα, τα δέντρα προστατεύονται με αντικλεπτική χυτοσιδηρή σχάρα στη λεκάνη άρδευσης του δέντρου.
Στο ίδιο έργο συμπεριλαμβάνεται η αναβάθμιση των υποδομών του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής (περιοχή κοντά στο Δασάκι), η διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου στο οικοδομικό τετράγωνο 81Α (περιοχή κοντά στην πολεοδομία) όπου προβλέπεται η δημιουργία πρότυπης παιδικής χαράς και πάρκου και η διαμόρφωση πεζοδρόμου βόρεια του οικοδομικού τετραγώνου 108Γ (περιοχή 2ου Δημοτικού Σχολείου Αριδαίας).
Η συνολική προϋπολογιζόμενη δαπάνη του έργου που περιλαμβάνει όλες τις παραπάνω παρεμβάσεις είναι 994.000 ευρώ (με το ΦΠΑ). Η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε το 2014 με τη βοήθεια του τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργου Καρασμάνη.