5:16:00 μ.μ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΛΑΜΑΝΗΣ
Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Η παρουσίαση του Απολογισμού για το 2012 αποτελεί επομένως την πρώτη και καλύτερη ευκαιρία για να μπορέσουμε να «αλλάξουμε σελίδα» μ’ έναν σαφή και έγκυρο προσανατολισμό.
Τον ετήσιο απολογισμό για το 2ο έτος διακυβέρνησης της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σήμερα Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013
Ο κ. Θεοδωρίδης παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία για τα έργα που υλοποιήθηκαν τόσο σε επίπεδο βελτίωσης της εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών, όσο και στον τομέα της ανάπτυξης και στρατηγικής αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κρίσης. Αναφέρθηκε επίσης και στην εκλογή του νέου Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα και στην προτροπή του «αλλάζουμε σελίδα» που αποτελεί ένα νέο ορόσημο για την παραπέρα πορεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Τέλος επεσήμανε ότι τα στοιχεία των Απολογισμών πρέπει να αξιοποιηθούν για να αποτελέσουν την βάση του σχεδιασμού για την φετινή χρονιά.
Ακολουθεί η εισήγηση:
Το τέλος της δεύτερης χρονιάς της Περιφερειακής διακυβέρνησης και η είσοδος στο νέο έτος συνέπεσαν με την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Αν το φόντο του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού τις προηγούμενες χρονιές ήταν η οικονομική κρίση και η προσπάθεια για ανάταξη της τοπικής οικονομίας, η δήλωση του νέου Περιφερειάρχη «αλλάζουμε σελίδα» αποτελεί το νέο ορόσημο με βάση το οποίο θα εξετάσουμε τα αποτελέσματα του προηγούμενου έτους και θα προγραμματίσουμε για το μέλλον.
Διανύουμε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο κατά την οποία εξακολουθούμε να δίνουμε σκληρές εξετάσεις τόσο ενώπιων της ελληνικής κοινωνίας, όσο και των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη διεθνή κοινότητα. Τα φώτα της διεθνούς κοινής γνώμης είναι στραμμένα στην Ελλάδα και όλοι αναμένουν να επιτύχουμε έναν σύγχρονο «άθλο». Να δώσουμε επιτέλους ένα τέρμα σε όλες τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος και να θέσουμε τις βάσεις για μία σύγχρονη και ανταποκριτική δημόσια διοίκηση, ικανή να υποστηρίξει τον ιδιωτικό τομέα, τις τοπικές αγορές και την προώθηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων που χρειάζεται ο τόπος. Κυριότερος περιοριστικός παράγοντας σε αυτήν την τιτάνια προσπάθεια είναι οι ελάχιστοι οικονομικοί πόροι σε μία αγορά που μαστίζεται από την έλλειψη ρευστότητας.
Η παρουσίαση του Απολογισμού για το 2012 αποτελεί επομένως την πρώτη και καλύτερη ευκαιρία για να μπορέσουμε να «αλλάξουμε σελίδα» μ’ έναν σαφή και έγκυρο προσανατολισμό. Να μπορέσουμε να θέσουμε με ασφάλεια τους νέους στόχους και να υπηρετήσουμε τις πραγματικές τοπικές ανάγκες, πλήρως εναρμονισμένες με το πρόσφατο παρελθόν και τις τρέχουσες εξελίξεις.
Ο απολογισμός ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν είναι μια απλή διαδικασία που προβλέπεται από τον «Καλλικράτη». Αποτελεί έναν απολογισμό ενώπιον της Κοινωνίας. Η Κοινωνία και οι κάτοικοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας περιμένουν να ακούσουν πώς σχεδιάσαμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να διαχειριστούμε τις συνέπειές της στις Τοπικές Κοινωνίες, καθώς επίσης πώς οι πολίτες, η Πολιτεία και η Χώρα ως σύνολο θα βγούμε συντεταγμένα απ’ αυτή.
Η αλήθεια είναι πως τα δύο αυτά χρόνια που πέρασαν ένα σημαντικό καθήκον μας αφορούσε στον επαναπροσδιορισμό του πλαισίου και του περιεχομένου της Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, γεγονός που επηρέασε την συλλογικότητα που απαιτούσαν οι περιστάσεις και συνακόλουθα την αποτελεσματικότητά μας.
Η πείρα που αποκτήθηκε μας επιτρέπει, και οι συνθήκες μας επιβάλουν, την τρέχουσα περίοδο να ενισχύσουμε τη συλλογικότητά μας.
Να παράγεται περιφερειακή πολιτική όχι ως εφαρμοστική διαδικασία της Κεντρικής Κυβέρνησης, όπως επανειλημμένα έχει συμβεί (καλάθια, πολιτισμός κλπ.), αλλά ως ουσιαστική παρέμβαση στην κοινωνία, την οικονομία, τους περιφερειακούς θεσμούς, μέσα στα γενικά πλαίσια της ενιαίας και αδιαίρετης Ελληνικής Πολιτείας.
Είχα αναφέρει στο περσινό μου απολογιστικό υπόμνημα ότι αυτή η συλλογικότητα δεν μπορεί να υποστηριχθεί και να καθοδηγηθεί δίχως την συγκρότηση της περιφερειακής κυβέρνησης την οποία η κοινωνία απαιτεί. Με χαρά διαπιστώσαμε ότι το πρώτο μέλημα του νέου Περιφερειάρχη ήτανε η αλλαγή στο μοντέλο διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η συγκρότηση αυτής της περιφερειακής διοίκησης από τους δέκα (10) αντιπεριφερειάρχες όπου ο καθένας αναλαμβάνει ένα συγκεκριμένο τομέα εποπτείας.
Οι Ιστορικοί Δημοκρατικοί μας θεσμοί για να κρατηθούν και να στηρίξουν την Κοινωνία, την Περιφέρεια και τη Χώρα πρέπει να παράγουν πολιτική για την περιφερειακή οικονομία, για την ανάπτυξη περιφερειακών συμμαχιών με τον Ευρωπαϊκό Νότο, για τις παρεμβάσεις στο ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο των Περιφερειών. Και μετά από αυτές τις μεγάλες πολιτικές δράσεις να υποστηριχθεί η καθημερινότητα των συμπολιτών μας και η βεβαιότητα ότι σ΄ αυτή την κρίση ο Ελληνικός λαός δεν είναι μόνος.
Εμείς στην Πέλλα δώσαμε ιδιαίτερο βάρος στη δημιουργία και ανάπτυξη της εξωστρέφειας της πραγματικής οικονομίας. Παράλληλα, ενδιαφερθήκαμε και προωθούμε μορφές της οικονομίας της αυτάρκειας που ταιριάζουν στα Φυσικά διαθέσιμα της Πέλλας. Ετοιμαστήκαμε για να εισηγηθούμε την Μεταρρύθμιση στην Αγροτική Οικονομία υπέρ της κτηνοτροφίας. Αυτό ούτε εύκολο είναι, ούτε γίνεται σε μια περίοδο. Αυτό όμως είναι μονόδρομος. Πέρα από την αλλαγή της σχέσης Γεωργίας και Κτηνοτροφίας πρέπει όλοι μαζί να ανατρέψουμε την ομηρία των παραγωγών μας από την προκλητική και αδικαιολόγητη δαπάνη των εισροών που καθιστούν τα προϊόντα μας μη ανταγωνιστικά μέσα στη ίδια μας τη Χώρα. Αυτό θα υποστηριχθεί και με τις παρεμβάσεις μας στο Θεσμικό πλαίσιο της ενοικιαζόμενης αγροτικής γης όταν είναι γνωστό ότι το 50 – έως 60 % της διαχειριζόμενης αγροτικής γης είναι ενοικιαζόμενη. Σχεδιάσαμε και προγραμματίσαμε παρεμβάσεις υποστήριξης της αγροτικής οικονομίας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εκτιμούμε ότι θα αποτελέσει αποφασιστική στήριξη της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής μας Οικονομίας.
Διαμορφώσαμε τις κατευθύνσεις για το χωρικό πρότυπο της Πέλλας λαμβάνοντας υπόψη την οργανική σχέση του χώρου Πέλλας - Ημαθίας. Δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στην ανάδειξη του Χωρικού Προτύπου που θα εγγυάται αφ’ ενός μεν την ασφάλεια της αγροτικής παραγωγής, αφ’ ετέρου θα πιστοποιείται η φροντίδα και οι δράσεις μας για την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντός.
Αναζητήσαμε και προβάλλαμε τις δυνατές εταιρικές σχέσεις με τις όμμορες περιφερειακές ενότητες και ειδικά με τη Μητροπολιτική Περιοχή Θεσσαλονίκης και είμαστε έτοιμοι να εισηγηθούμε μια άλλη οργάνωση των περιφερειακών Οικονομιών μας στη Νέα Γεωγραφία που επιβάλλει η κρίση και προβλέπει το Μεταρρυθμιστικό πλαίσιο του Καλλικράτη.
Και στη Νέα Οικονομία που πρέπει να νικήσει την κρίση (οικονομίες κλίμακος, τεχνολογική, καινοτομική και επιστημονική διάχυση, μεταφορές / συγκοινωνίες, τουρισμός, πολιτισμός κλπ. για την ενίσχυση της συλλογικότητας και της αποτελεσματικότητας της οικονομίας μας).
Επιδιώξαμε να διευρύνουμε τη χρηματοδοτική βάση των παρεμβάσεών μας πέρα από τη στενή δημοσιονομική προδιαγραφή. Εντάξαμε έργα αναπτυξιακά σε χρηματοδοτικά μέσα των οποίων οι πόροι «αργούν» και «λιμνάζουν». Υποστηρίξαμε τα ενδιαφέροντα ιδιωτικών κεφαλαίων για την ενεργοποίηση αναπτυξιακών διαθέσιμων της Πέλλας. Ενισχύσαμε και διευρύναμε τις Αντιλήψεις μας για τον Πολιτισμό.
Ο πολιτισμός δεν είναι μόνο τροφός του τουρισμού και μάλιστα σημαντικός. Ο πολιτισμός στην ευρύτητά του αφορά τη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την ανάπτυξη μιας κοινωνίας της γνώσης, αφορά την ιστορία, την παράδοση και την νεωτερικότητά μας.
Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην λειτουργία αποτελεσματικών περιφερειακών υπηρεσιών στην Πέλλα. Υπηρεσιών ικανών να σχεδιάζουν και να διοικούν την Ανάπτυξη, να καθοδηγούν τους τοπικούς επιχειρηματίες και παραγωγούς και, κυρίως, να επιλύουν τα προβλήματα των πολιτών. Δυστυχώς όμως οι αθρόες συνταξιοδοτήσεις καθώς επίσης και τα μέτρα της διαθεσιμότητας και των αργιών μας οδηγούν σε νέες αναδιοργανώσεις των υπηρεσιών. Ενδεικτικά σας αναφέρω από τους 350 εργαζομένους που είχε η Π.Ε. στις 31/12/2010 στις 31/12/2012 έχουμε μόλις 199 ενώ αναμένουμε νέες συνταξιοδοτήσεις τον Μάρτιο.
Επόμενος τομέας στον οποίο δώσαμε μεγάλη έμφαση ήταν η περιστολή των δαπανών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Ενώ το 2011 καταφέραμε και εξοφλήσαμε όλες τις οφειλές προηγούμενων χρόνων οι οποίες ανέρχονταν σε 14.000.000,00€, το 2012 προχωρήσαμε σε νέα μείωση των λειτουργικών δαπανών στο πνεύμα της εθνικής προσπάθειας για εξοικονόμηση πόρων. Το επιτύχαμε σε συνεργασία με το προσωπικό, λειτουργώντας με πνεύμα οικονομίας και αξιοποιώντας καλύτερα τις διαθέσιμες υποδομές.
Στην ίδια κατεύθυνση συνεχίσαμε να ενισχύουμε το Τμήμα Πληροφορικής το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα για συνεχή βελτίωση της αποδοτικότητας των υπηρεσιών και, επίσης, την καλύτερη αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας. Δεδομένου του περιορισμού χρόνου και έκτασης της παρουσίασης του απολογισμού, θα παραθέσω μια επιλογή των πιο σημαντικών στοιχείων.
Η Διεύθυνση Ανάπτυξης αποτέλεσε την «ατμομηχανή» στο συντονισμό και οργάνωση δράσεων με συμβολή στην τοπική κοινωνική και οικονομική ευημερία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι εκδόθηκαν 13 νέες άδειες εγκατάστασης Βιομηχανιών και Βιοτεχνιών και 44 ακόμη άδειες λειτουργίας. Σημαντικό ήταν ακόμη το έργο της Διεύθυνσης στον τομέα των αγορανομικών ελέγχων και επιβολής διοικητικών κυρώσεων και προστίμων (ελέγχθηκαν περισσότερες από 850 επιχειρήσεις). Η Διεύθυνση Ανάπτυξης, μέσω των έμπειρων στελεχών της και σε συνεργασία με την Ηγεσία της Περιφέρειας συμμετείχε επίσης, με πολλές δράσεις, στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας.
Η αγροτική οικονομία αποτελεί την παραγωγική βάση του τοπικού οικονομικού συστήματος. Το εισόδημα των αγροτών κινεί ουσιαστικά το σύνολο της τοπικής αγοράς αφού η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας χαρακτηρίζεται από το μεγάλο μέγεθος της αγροτικής της παραγωγής. Το έργο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής περιλαμβάνει εξαιρετικά μεγάλο αριθμό δράσεων σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Ιδιαίτερη έμφαση δώσαμε στην στροφή της αγροτικής ανάπτυξης από τις καλλιέργειες στην κτηνοτροφία, πιστεύοντας ότι ο συγκεκριμένος τομέας παρουσιάζει μία σημαντική δυναμική. Αξίζει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι με βάση τα στοιχεία του Τελωνείου Σκύδρας οι εξαγωγές σε αγροτικά προϊόντα κυρίως για το 2012 ανήλθαν στα 131.306.006,87 ενώ το ισοζύγιο ήτανε θετικότατο αφού οι Εξαγωγές ήταν 131.306.006,87€ και οι Εισαγωγές 18.846.615,07€.
Το Τμήμα Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας προώθησε την έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για 122 έργα και δραστηριότητες και ακόμη πραγματοποίησε μεγάλο αριθμό ελέγχων καταγγελιών για περιπτώσεις ρύπανσης του περιβάλλοντος. Το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος, το 2012, πραγματοποίησε περισσότερους από 170 ελέγχους και αυτοψίες σε βιομηχανίες, εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και στους υδάτινους αποδέκτες. Για όλες τις περιπτώσεις που εντοπίστηκε μη συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία προωθήθηκε η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων και προστίμων.
Στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας το 2012 ήταν μία χρονιά με πολύ μεγάλη κινητικότητα. Υπήρξαν πολλά περιστατικά έκτακτης ανάγκης, κάποια από τα οποία ήταν ιδιαίτερα έντονα. Όλα τα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν με υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα, όπως και τα πρώτα χιόνια κατά τον περασμένο μήνα Δεκέμβριο. Ο Αντιπεριφερειάρχης ήταν παρόν σ’ όλα τα περιστατικά και μάλιστα τρεις φορές χρειάστηκε να επιστρατευτεί η συμβολή των ειδικών δυνάμεων της ΕΜΑΚ και εναέριων μέσων. Υπάρχει επαρκής ποσότητα αλατιού για την αντιμετώπιση του παγετού στους εκχιονιστικούς σταθμούς και πλήρης ετοιμότητα για την εφαρμογή του σχεδίου εκχιονισμού. Οι συνεδριάσεις του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας συνδυάστηκαν με υψηλού επιπέδου ενημερωτικές ημερίδες, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση σεισμικών φαινομένων με τη συμμετοχή μάλιστα του Καθηγητή σεισμολογίας κ. Κωνσταντίνου Παπαζάχου.
Στο πλαίσιο της λειτουργίας της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών δώσαμε έμφαση στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Με τη συνδρομή των στελεχών καταφέραμε και μειώσαμε σημαντικά το χρόνο εξυπηρέτησης σε όλα τα είδη των αιτημάτων που φτάνουν στην υπηρεσία. Οι άδειες οδήγησης και οι ανανεώσεις δίνονται τις περισσότερες φορές αυθημερόν. Ένα σημαντικό έργο της Διεύθυνσης ήταν η λειτουργία του νέου Κέντρου Εξέτασης και Εκπαίδευσης Υποψήφιων Οδηγών (πίστα) στην Κρύα Βρύση το οποίο κατασκευάστηκε με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές. Το κόστος του έργου έφτασε στο 1.300.000,00€ και μάλιστα οι εξετάσεις διεξάγονται πλέον σε αυτό.
Η Διεύθυνση Διοικητικού - Οικονομικού διαχειρίστηκε με επιτυχία την υπηρεσιακή κατάσταση των υπαλλήλων στο πλαίσιο της Νέας Αρχιτεκτονικής της δημόσιας διοίκησης και την κατάρτιση και εκτέλεση του προϋπολογισμού. Τα προβλήματα που επιλύθηκαν ήταν πολλά ειδικότερα μετά την εφαρμογή των μέτρων της διαθεσιμότητας, των αργιών και λόγω των πολλά συνταξιοδοτήσεων υπαλλήλων.
Το έργο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ήταν επίσης πολυδιάστατο. Τα στελέχη της υπηρεσίας ανέλαβαν την πραγματοποίηση εκατοντάδων υγειονομικών ελέγχων και προώθησαν τις διαδικασίες αδειοδότησης καταστημάτων και επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η υπηρεσία πραγματοποίησε επιδημιολογικές έρευνες λοιμωδών νοσημάτων και εκτεταμένο πρόγραμμα εμβολιασμών σε όλη την επικράτεια. Επιτυχής ήταν επίσης η υλοποίηση του Προγράμματος Καταπολέμησης Κουνουπιών που υλοποιήθηκε σε τοπικό επίπεδο. Στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας δόθηκαν επιδόματα και κοινωνικές ενισχύσεις σε μεγάλο αριθμό δικαιούχων. Αξίζει να επισημανθεί και η άμεση κινητοποίηση της Διεύθυνση και στο κρούσμα Λύσσας που εντοπίστηκε στην Π.Ε. Πέλλας
Η Διεύθυνση Τεχνικών έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας έχει την ευθύνη για το σύνολο των έργων που υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ με τελευταίο μάλιστα την ένταξη του έργου 10.800.000€ για την διευθέτηση 5 ρεμάτων στο Δήμο Αλμωπίας. Ο προϋπολογισμός των παραπάνω έργων ανέρχεται σε 37.595.000,00€.
Αναλυτικά τα έργα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ είναι:
Α/Α Τίτλος έργου Προϋπολογισμός (€)
1 Νέο τριώροφο κτίριο Γενικού Νοσοκομείου Έδεσσας 4.700.000,00
2 Περιβαλλοντική Αποκατάσταση-Ανάπλαση ΧΑΔΑ (28 χώροι) 4.470.000,00
3 Διευθέτηση τμήματος ρέματος Αψάλου, Δήμου Αλμωπίας 585.000,00
4 Διευθέτηση τμήματος ρέματος Πολυκάρπης, Δήμου Αλμωπίας 800.000,00
5 Διευθέτηση 5 ρεμάτων στο Δήμο Αλμωπίας 10.800.000,00
6 Αντιπλημμυρική Προστασία Γιαννιτσών (Τσιναρλί) 3.190.000,00
7 9ο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών 3.150.000,00
8 2ο Δημοτικό Σχολείο Αριδαίας 2.900.000,00
9 4ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Έδεσσας 800.000,00
10 Περιβαλλοντική Αποκατάσταση-Ανάπλαση ΙΙΙης Ομάδας ΧΑΔΑ (6 Χώροι, επίκειται η δημοπράτηση των οριστικών μελετών) 3.000,000,00
11 9ο Δημοτικό Σχολείο Έδεσσας (υπό οριστική ένταξη) 3.200.000,00
ΣΥΝΟΛΟ 37.595.000,00
Ακόμη, εντός του 2012 η υπηρεσία κατασκεύασε διάφορα μικρά και μεγάλα έργα υποδομών.
Σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Δικτύων αλλά και την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, καθώς και με τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας και την αρωγή του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα συνεχίζουμε την προσπάθεια για την ολοκλήρωση των νέων οδικών τμημάτων της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Χαλκηδόνας – Γιαννιτσών – Έδεσσας - Όρια Π.Ε. με Φλώρινα.
Συγκεκριμένα, η κατάσταση των έργων έχει ως εξής:
Α/Α Οδικό Τμήμα Προϋπολογισμός (ευρώ)
1 Παράκαμψη Χαλκηδόνας (μήκος 5,5χλμ. Νέα χάραξη) – Επίκειται συμπλήρωση των Τεχνικών Μελετών και ένταξη μέσω overbooking 115.000.000,00
2 Αποπεράτωση Τμήματος Παραλίμνης (μήκος 6χλμ.) – Απομένει μια μικρή εργολαβία για τα φωτιστικά σώματα 5.900.000,00
3 Παράκαμψη Γιαννιτσών (μήκος 8χλμ., Νέα χάραξη) –Επίκειται συμπλήρωση των Τεχνικών Μελετών και ένταξη μέσω overbooking 112.300.000,00
4 Μαυροβούνι - Αρχή παράκαμψης Έδεσσας (μήκος 9,4χλμ.) – Υπολείπονται οι οριστικές μελέτες των Τεχνικών Έργων 90.000.000,00
5 Πέρας Νότιας παράκαμψης Έδεσσας-Ψηλή Βρύση-Άγρας (μήκος 3,5χλμ.) – Η μελέτη του Τμήματος είναι σε εξέλιξη Ο προϋπολογισμός θα προκύψει από την ολοκλήρωση της μελέτης
6 Άγρας - Βρυττά (μήκος 7χλμ.) –Ολοκληρώνεται στα μέσα του 2013, χρηματοδοτείται από Εθνικούς Πόρους 7.500.000,00
ΣΥΝΟΛΟ 330.700.000,00
Να αναφέρουμε τα δύο σημαντικά έργα που θα υλοποιηθούν μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και αυτά είναι: 1) Σχετικά με τα χειμαρρικά φαινόμενα στην περιοχή της Αλμωπίας μέσω κατασκευής λεκανών απορροής. Το έργο εγκρίθηκε στο Interreg με εταίρους το Δήμο Γεύγελη και το Δήμο Θέρμης ύψους 950.000,00€ και 2) Έγκριση προγράμματος ΤΟΠΣΑ για την Π.Ε. Πέλλας προϋπολογισμού 340.000,00€.
Μέσω του Προγράμματος Επενδυτικών Δαπανών του Ταμείου Εθνικών Οδών (ΤΕΟ) συνεχίστηκαν το 2012 9 συνολικά έργα προϋπολογισμού 2.285.000,00€ ενώ μέσω του Προγράμματος Επενδυτικών Δαπανών από Ιδίους Πόρους πραγματοποιήθηκαν 14 παρεμβάσεις – έργα συνολικού προϋπολογισμού 1.500.000,00€ περίπου. Πρέπει εδώ να τονισθεί ότι η χρηματοδότηση του Προγράμματος Επενδυτικών Δαπανών από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) λόγω της υποχρηματοδότησης – μόνο 169.000,00€ για το 2012 - δεν μας άφησε πολλά περιθώρια για να προγραμματίσουμε ότι επιθυμούσαμε από τα έργα προϋπολογισμού 12.000.000,00€ περίπου. Αναμένουμε εντός του 2013 να μας αποσταλούν τα 2.000.000,00€ περίπου για να καλυφθούν οι ανάγκες του ως άνω προγράμματος.
Κυριότερα έργα των ΚΑΠ είναι
α/α ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
1 Ασφαλτόστρωση Αγροτικού Δρόμου Αγροσυκιά – Λεπτοκαρυά. 120.000,00€
2 Ασφαλτόστρωση Δρόμου Όρμα – Καλύβια – Γιαννακούλα (Δ΄ΦΑΣΗ-ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΑΝΩ ΚΟΡΥΦΗΣ) 500.000,00€
3 Αποκατάσταση φθορών γεφυρών αγροκτήματος Αγίας Φωτεινής Δήμου Έδεσσας. 400.000,00€
4 Κατασκευή νέας γέφυρας στο δρόμο Μεσσιανό - Γιαννιτσά 500.000,00€
5 Συντήρηση Τμημάτων δρόμου Κρύας Βρύσης όρια Π.Ε. Ημαθίας 300.000,00€
6 Τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας & πινακίδων στο επαρχιακό δίκτυο Π.Ε. Πέλλας 150.000,00€
7 Συντήρηση οδοστρώματος, τεχνικών έργων κλπ στο Εθνικό οδικό δίκτυο εντός των ορίων της Π.Ε. Πέλλας. 1.000.000,00€
9 Διαγράμμιση επαρχιακού οδικού δικτύου αρμοδιότητας Π.Ε. Πέλλας 300.000,00€
Η κάθετη διασύνδεση της Πέλλας με την Εγνατία Οδό αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Στον Νέο Εθνικό Οδικό Άξονα Έδεσσα – Νάουσα – Βέροια - Κάθετος στην Εγνατία έχει υπάρξει πρόοδος. Συγκεκριμένα, το τμήμα που αφορά την Πέλλα, Κοπανός - Διασταύρωση με Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Έδεσσας (Σεβαστιανά), μήκους 14,5χλμ., έχουν εκπονηθεί οι απαραίτητες μελέτες που αφορούν το έργο και εκκρεμούν οι απαλλοτριώσεις. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 110.000.000,00€
Επίσης, επιδιώκουμε την οδική σύνδεση των Χιονοδρομικών της Περιφέρειας μέσω της κατασκευής του δρόμου Άνω - Κάτω Γραμματικό - Χιονοδρομικό Κέντρο 3 - 5 Πηγάδια, μήκους 16 χλμ. Το έργο έχει αποκτήσει μελετητική ωριμότητα και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 4.500.000,00€.
Σημειώνουμε ότι προγραμματίζουμε την βελτίωση των γεωμετρικών στοιχείων του δρόμου Έδεσσας – Άγρας για να δοθεί λύση στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο κομμάτι του Εθνικού Δικτύου, ενώ δίνουμε βαρύτητα και στον οδικό άξονα Νησέλι – Γιαννιτσά – Γουμένισσα που θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη της περιοχής. Τέλος καταθέσαμε αίτημα στον Υπουργό κ. Χατζηδάκη για την κατασκευή νέας γέφυρας στην Τ.Κ. Αρσενίου του Δήμου Σκύδρας προϋπολογισμού 1.700.000,00€ και ελπίζουμε να παροπλίσουμε την επικίνδυνη για οδηγούς παλιά γέφυρα. Ακόμη είναι έτοιμη και η μελέτη για την διαπλάτυνση του επικίνδυνου δρόμου Κρύα Βρύση – Όρια Π.Ε. Ημαθίας και μένει μόνο η χρηματοδότηση και δημοπράτηση του έργου προϋπολογισμού 300.000,00€
Στις άμεσες προτεραιότητες είναι και η Περιβαλλοντική Αποκατάσταση Ποταμού Λουδία και της Τάφρου 66 με την εκπόνηση ενός Ειδικού διαχειριστικού Σχεδίου το οποίο θα αντιμετωπίζει και θα υποδεικνύει τις δράσεις και τα έργα που πρέπει να γίνουν στην περιοχή. Ακόλουθα μέτρα θα είναι η υλοποίηση των τεχνικών έργων που θα απορρέουν από το Ειδικό Διαχειριστικό Σχέδιο, σε εφαρμογή του Προγράμματος Χωρικού Προτύπου για την Π.Ε. Πέλλας.
Διεκδικούμε την πρόταση που καταθέσαμε στο ΥΠΕΚΑ και αφορά την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων της Π.Ε. Πέλλας (Σωσσάνδρας του Δήμου Αλμωπίας και Λουδία - Γαλατάδων – Καρυώτισσας - Κρύας Βρύσης του Δήμου Πέλλας) προϋπολογισμού 2.500.000,00. Ακόμη, στο ίδιο Υπουργείο κατατέθηκε πρόταση για την εκπόνηση ενός σημαντικού έργου απορρύπανσης εδάφους και υπόγειων υδροφόρων των πρώην χώρων απόσυρσης οπωροκηπευτικών προϋπολογισμού 9.963.000,00€.
Στο επίκεντρο της Αναπτυξιακής μας πολιτικής βρέθηκε η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας. Μέσα στο 2012 επιτύχαμε τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών που ήταν ένα χρονίζον πρόβλημα. Σήμερα, βρισκόμαστε σε συνεννόηση με το ΤΑΙΠΕΔ και παρακολουθούμε τις διαδικασίες για την εξεύρεση Στρατηγικού Επενδυτή.
Με την Αναπτυξιακή Πέλλας, στο Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας επικεφαλής είναι ο Αντιπεριφερειάρχης, προετοιμάστηκαν και υλοποιήθηκαν ένας μεγάλος αριθμός δράσεων και πρωτοβουλιών. Οι περισσότερες πραγματοποιήθηκαν με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το εγκεκριμένο τοπικό πρόγραμμα της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER έχει προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 10.000.000,00€. Με έργα που εγκρίθηκαν ήδη αναμένεται να αναζωογονήσουν σημαντικά την τοπική οικονομία.
Η Περιφερειακή Ενότητα αποτελεί επίσης βασικό εταίρο του Κέντρου Πρόληψης «Όραμα». Το Κέντρο Πρόληψης, την προηγούμενη χρονιά, υλοποίησε μεγάλο αριθμό δράσεων ενημέρωσης, εκπαίδευσης και συμβουλευτικής με χιλιάδες ωφελούμενους.
Θα ήταν παράλειψή μου να μην κάνω μια αναφορά και στον εορτασμό για την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της Κεντρικής Μακεδονίας. Εκδηλώσεις που έγιναν με την παρουσία του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ Ιερώνυμου. Επίσης θα ήθελα να αναφερθώ και στις δεκάδες εκδηλώσεις που κάναμε στα πλαίσια των «Πελλιώτικων» που καθιερώσαμε φέτος με την αρωγή Πολιτιστικών Συλλόγων της Περιφερειακής Ενότητας δίνοντας έτσι μια σημαντική πολιτιστική πνοή.
Φτάνοντας στο τέλος αυτού του απολογισμού θα ήθελα να τονίσω ότι ο ρόλος της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης είναι πρωτίστως αναπτυξιακός. Στην κατεύθυνση αυτή εκπονήσαμε ένα σχέδιο παρεμβάσεων επείγουσας προτεραιότητας στην πραγματική οικονομία της Πέλλας. Στόχος του σχεδίου είναι η αντιμετώπιση της κρίσης και η διαχείριση των επιπτώσεών της στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και ο εξωστρεφής προσανατολισμός της αποτελούν σήμερα κεντρικό ζητούμενο στην Πέλλα αλλά και σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο του αναπτυξιακού μας προγραμματισμού είχαμε τακτική συνεργασία με τους βουλευτές, τους Δημάρχους και όλους τους τοπικούς κοινωνικούς εταίρους. Πραγματοποιήσαμε μεγάλο αριθμό ειδικών συναντήσεων και ενημερωτικών ημερίδων.
Την περασμένη χρονιά, με τον καλό συντονισμό και τη συνεργασία, καταφέραμε οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας να αγγίξουν ένα υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας. Είχαμε υπηρεσίες ικανές να σχεδιάζουν και να διοικούν την Ανάπτυξη, να καθοδηγούν τους τοπικούς επιχειρηματίες και παραγωγούς και, κυρίως, να επιλύουν τα προβλήματα των πολιτών.
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω την ανάγκη για κατάλληλη αξιοποίηση των στοιχείων που περιλαμβάνονται στους Απολογισμούς που συντάξαμε. Αποτελούν τη βάση του σχεδιασμού μας για την νέα χρονιά και πρώτη ύλη που θα αξιοποιηθεί με βάση τη νέα, ενωτική «περιφερειακή νοοτροπία» την οποία προωθεί ο Περιφερειάρχης και του συλλογικού προγραμματισμού με τη μορφή τοπικής κυβέρνησης στον οποίο ιδιαίτερο ρόλο καλούνται να διαδραματίσουν οι Αντιπεριφερειάρχες.