Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

ΤΙ ΜΑΘΑΙΝΕΙ Η ΜΠΑΡΜΠΙ ΣΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ;

Κυρία Πατάτα εναντίον Μπάρμπι: Οσα κορίτσια έπαιξαν με την Κυρία Πατάτα έδιναν στον εαυτό τους και στα αγόρια ίδιο αριθμό επαγγελματικών επιλογών, αντίθετα με όσα κορίτσια έπαιξαν με την Μπάρμπι που έδιναν πολύ λιγότερες επιλογές στον εαυτό τους από ό,τι στα αγόρια.
Ισως η Μπάρμπι να μπορεί να «γίνει τα πάντα» όπως προτείνει το αμερικανικό διαφημιστικό σλόγκαν της κούκλας, όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει και για τα κορίτσια που παίζουν μαζί της. Μία έρευνα ψυχολόγων από το πανεπιστήμιο του Ορεγκον και το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Κρουζ, προτείνει ότι το παιχνίδι με την Μπάρμπι περιορίζει τις επιλογές καριέρας που ένα κορίτσι πιστεύει ότι έχει.
«Σκεφτήκαμε ότι η Μπάρμπι, ως μία κούκλα με έντονα σεξουαλικά χαρακτηριστικά, όπως το αφύσικο, σεξουαλικό σώμα της, την ενήλικη εμφάνισή της και την ιστορία του ενήλικα που κουβαλάει, θα μπορούσε να έχει κάποιο αντίκτυπο στις επιλογές καριέρας των κοριτσιών», λέει στην «Κ» η Ορόρα Σέρμαν, καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Ορεγκον και επικεφαλής της παραπάνω έρευνας. «Παλιότερες έρευνες μας είχαν υποψιάσει, γιατί έδειχναν ότι η επαφή με αντικείμενα με σεξουαλικά χαρακτηριστικά έχει ως αποτέλεσμα τη χαμηλότερη ακαδημαϊκή πρόοδο και την ανάπτυξη χαμηλότερης εκτίμησης κάποιου για το σώμα του», προσθέτει.
Το φαινόμενο Μπάρμπι
«Φτιαγμένη από γυναίκα, η Μπάρμπι διαφημίστηκε ως το έφηβο μοντέλο που καθησύχασε τις μητέρες, περνώντας το μήνυμα ότι θα διδάξει τα κορίτσια την καθωσπρέπει εικόνα», γράφει σε σχόλιό της στους New York Times η Ρόμπιν Γκέρμπερ, συγγραφέας του βιβλίου «Barbie and Ruth», στο οποίο διηγείται πώς οι δύο αυτές γυναίκες, η κούκλα και η δημιουργός της, άλλαξαν για πάντα την αμερικανική αγορά και τον πολιτισμό.
Η Μπάρμπι, χρησιμοποιώντας ως πρότυπο τη γερμανική κούκλα «Bild Lilli», έκανε την εμφάνισή της στην αμερικανική αγορά στα τέλη της δεκατίας του ’50. «H Bild Lilli βασίστηκε σε ένα σεξουαλικά ελευθεριάζοντα χαρακτήρα κόμικ και λειτούργησε ως ανδρικό σεξουαλικό παιχνίδι», γράφει η Γκέρμπερ.
Παρά τον πρότερο βίο της η Μπάρμπι μέσα σε λίγα χρόνια κατέκλυσε την παγκόσμια αγορά παιχνιδιών, έχοντας 150 διαφορετικά επαγγέλματα στο βιογραφικό της. Και ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται συζήτηση και να υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τα μηνύματα που περνούν τέτοιες κούκλες στα παιδιά, οι πωλήσεις δεν φαίνεται να επηρεάζονται. Σήμερα, πωλούνται παγκοσμίως δύο με τρεις κούκλες το δευτερόλεπτο, ενώ έρευνες δείχνουν ότι το 99% των παιδιών στις ΗΠΑ έχουν στην κατοχή τους τουλάχιστον δύο Μπάρμπι.
Το αφύσικο σώμα της
Από τις πρώτες έρευνες που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ήταν μία αγγλική έρευνα του 2006 από τις Χέλγκα Ντίτμαρ και Σούζαν Ιβ από το πανεπιστήμιο του Σάσεξ και της Εμα Χάλιγουελ από το πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας.
Στην έρευνα αυτή, στην οποία συμμετείχαν κορίτσια ηλικίας 5-8 ετών, φάνηκε ότι τα παιδιά που διάβασαν μία ιστορία εικονογραφημένη με φωτογραφίες της Μπάρμπι, δήλωναν λιγότερο ικανοποιημένα με το σώμα τους, σε σύγκριση με τα κορίτσια που διάβασαν την ίδια ιστορία χωρίς εικόνες. «Τα κορίτσια που έρχονται σε επαφή με την Μπάρμπι σε νεαρή ηλικία, είναι πιθανό να αναπτύξουν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και εντονότερη επιθυμία για ένα πιο αδύνατο σώμα», αναφέρει η συγκεκριμένη έρευνα.
Επίσης, η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία σημειώνει ότι οι κοινωνικές πιέσεις που συνδέονται με την εμφάνιση -ειδικά την αδύνατη και σέξι εμφάνιση- μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση και διατροφικές διαταραχές, με όλα αυτά να επηρεάζουν αρνητικά τις επιλογές των κοριτσιών στο παρόν και στο μέλλον.
Παλαιότερη έρευνα του πανεπιστημίου Γέιλ υπολόγισε ότι για να αποκτήσει η μέση Αμερικανίδα το σωματότυπο της Μπάρμπι, πρέπει να είναι κατά 60 εκατοστά ψηλότερη, να έχει κατά 7,6 εκατοστά μακρύτερο λαιμό, 10 εκατοστά μεγαλύτερη περιφέρεια στήθους και 15 εκατοστά λεπτότερη μέση. Αλλη έρευνα του Κεντρικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Φινλανδίας υπολόγισε ότι αν η Μπάρμπι ήταν γυναίκα θα είχε 17 με 22% λιγότερο σωματικό λίπος από αυτό που απαιτείται για να έχει εμμηνόρροια.
Σεξιστικά στερεότυπα και επιλογές καριέρας
H αυτο-αντικειμενοποίηση, δηλαδή η μεγάλη προσοχή στην εξωτερική εμφάνιση, εις βάρος των ικανοτήτων ή των συναισθημάτων, σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία, έχει επίσης συσχετιστεί με ανεπαρκή απόδοση σε εργασίες με νοητικές απαιτήσεις. Αντίστοιχα, «θελήσαμε να διερευνήσουμε αν το παιχνίδι με την κούκλα Μπάρμπι ανοίγει ή κλείνει τους επαγγελματικούς ορίζοντες των κοριτσιών», λέει η δρ Σέρμαν, η οποία μαζί με τη συνάδελφό της Εϊλίν Ζούρμπριγκεν, καθηγήτρια στο τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στη Σάντα Κρουζ, διεξήγαν μία πειραματική έρευνα που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάρτιο στο επιστημονικό περιοδικό Sex Roles.
Στο πείραμά τους, στο οποίο συμμετείχαν 37 κορίτσια ηλικίας 4-7 ετών από μία περιοχή της βορειοδυτικής ακτής των ΗΠΑ, ζητήθηκε από τις συμμετέχουσες να παίξουν με μία κούκλα για πέντε λεπτά και στη συνέχεια να απαντήσουν σε δύο ερωτήσεις. Στο κάθε κορίτσι δόθηκε τυχαία μία κούκλα, είτε η Μοδάτη Μπάρμπι, είτε η Μπάρμπι Γιατρός, είτε η Κυρία Πατάτα, χωρίς το παιδί να γνωρίζει για την ύπαρξη των υπόλοιπων παιχνιδιών.
«Η Κυρία Πατάτα επιλέχθηκε επειδή έχει κάποια κοινά με την Μπάρμπι χωρίς όμως να διαθέτει σεξουαλικά χαρακτηριστικά. Είναι φτιαγμένη από το ίδιο πλαστικό υλικό, είναι επίσης μία κούκλα θηλυκού γένους, έχει περίπου το ίδιο ύψος -προφανώς έχει διαφορετικό σχήμα- και βάρος. Τέλος, το είδος του παιχνιδιού στο οποίο μπορεί ένα παιδί να εμπλακεί με την Κυρία Πατάτα, δεν είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό της Μπάρμπι, αλλά χαρακτηρίζονται από κοινές θεματολογίες», λέει η δρ Σέρμαν.
Μετά το παιχνίδι, οι ερευνητές έδειξαν στα παιδιά έντεκα φωτογραφίες χώρων εργασίας, στις οποίες δεν απεικονίζονταν άνθρωποι, και ζητήθηκε από τα κορίτσια να απαντήσουν στην ερώτηση «Θα μπορούσες εσύ να κάνεις αυτή τη δουλειά όταν μεγαλώσεις;» και «Θα μπορούσε ένα αγόρι να κάνει αυτή τη δουλειά όταν μεγαλώσει;».
Οι φωτογραφίες απεικόνιζαν πέντε χώρους εργασίας, οι οποίοι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Εργασίας των ΗΠΑ, είναι ανδροκρατούμενοι (όπου εργάζεται ο γιατρός, ο πιλότος, ο αστυνομικός, ο οικοδόμος και ο πυροσβέστης), πέντε οι οποίοι είναι γυναικοκρατούμενοι (όπου εργάζεται ο δάσκαλος, ο βιβλιοθηκάριος, ο νοσηλευτής, ο αεροσυνοδός και ο νηπιαγωγός) και έναν ουδέτερο (όπου εργάζεται ο σερβιτόρος).
Οι διαφορές στις απαντήσεις ήταν σοκαριστικές. «Αυτό που παρατηρήσαμε ήταν ότι ενώ τα κορίτσια που έπαιξαν με την Κυρία Πατάτα, έδιναν τόσο στον εαυτό τους όσο και στα αγόρια τον ίδιο αριθμό μελλοντικών επαγγελματικών επιλογών, τα κορίτσια που έπαιξαν με την Μπάρμπι έδιναν πολύ λιγότερες επιλογές καριέρας στον εαυτό τους από ό,τι τα αγόρια», λέει η δρ Σέρμαν. Προς έκπληξη των ερευνητών, είτε τα κορίτσια έπαιξαν με τη Μοδάτη Μπάρμπι, είτε με την Μπάρμπι Γιατρό, δεν έκανε καμία διαφορά στις σχεδόν 25% λιγότερες επιλογές καριέρας που έδιναν στον εαυτό τους σε σύγκριση με τα αγόρια, αποκλείοντας από τη λίστα των επιλογών τους όχι μόνο ανδροκρατούμενα, αλλά και γυναικοκρατούμενα επαγγέλματα.
«Τα παιδιά μαθαίνουν από κάθε τι με το οποίο έρχονται σε επαφή. Είναι πολύ σημαντικό να αναλογιστούμε τι είδους παιχνίδια βρίσκονται στη διάθεσή τους», λέει η δρ Σέρμαν, η οποία σε καμία περίπτωση δεν προτείνει την απαγόρευση, αλλά την ποικιλία παιχνιδιών. «Συχνά παγιδευόμαστε στην ιδέα ότι το παιχνίδι είναι ξεχωριστό από τη μάθηση, όμως δεν είναι».
αναδημοσίευση άρθρου της Ασπασίας Δασκαλοπούλου στην Καθημερινή




ΠΗΓΗ...http://www.diekdikw.gr/

Submitted by Katerina ApLou 

Katerina Lola ApLou
on August 16, 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΟ ΠΥΡΕΤΟ EMBOLA


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                   
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΛΑΣ                                 
Δ/ΝΣΗ ΔΗΜ. ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝ.ΜΕΡΙΜΝΑΣ                      
ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ &                                            
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
                                                                                                                   Έδεσσα 20 Αυγούστου 2014


Τίτλος: «Ενημέρωση του πληθυσμού για τον Αιμορραγικό πυρετό EMBOLA».

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, στα πλαίσια ενημέρωσης του πληθυσμού για τη νόσο του αιμορραγικού πυρετού embola  επισημαίνονται τα παρακάτω:
1. Είναι μία πολύ σπάνια και θανατηφόρος ιογενής λοίμωξη.
2. Η περίοδος επώασης (από την επαφή με τον ιό μέχρι την έναρξη των συμπτωμάτων) κυμαίνεται από 2 έως 21 μέρες.
3. Η νόσος εμφανίζεται με απότομη εμφάνιση υψηλού πυρετού (πάνω από 38,6οC), μυαλγίας, διάρροιας, κεφαλαλγίας, κοιλιακού άλγους, εμετού, εξανθήματος, κόπωσης ή αιμορραγίας που δεν αποδίδεται σε άλλη αιτιολογία (αιμορραγική διάρροια, αιμορραγία στοματικού βλεννογόνου ή επιπεφυκότων ή αιματουρία κ.ά.).
 4.Υψηλό κίνδυνο να εκτεθούν στον ιό embola διατρέχουν όσοι:
-Έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα, το βλεννογόνο, αίμα, εκκρίσεις, άλλα σωματικά υγρά ή ιστούς ατόμου που έχει διαγνωστεί ή είναι ύποπτο για αιμορραγικό πυρετό embola, ή έρχονται σε επαφή με αντικείμενα που έχουν μολυνθεί με αίμα και άλλα σωματικά υγρά μολυσμένου ατόμου ή έρχονται σε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις μέχρι και 8-10 εβδομάδες μετά την ανάρρωση από αιμορραγικό πυρετό.
-Έρχονται σε άμεση επαφή με σωρό ή σωματικά υγρά νεκρών ασθενών.
-Εκτίθενται λόγω επαγγέλματος κατά την περίθαλψη ατόμων που έχουν διαγνωστεί ή είναι ύποπτα, χωρίς τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας.
-Έρχονται σε άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα ή ιστούς τους σε χώρες που καταγράφονται κρούσματα αιμορραγικού πυρετού embola.    
5.Οι χώρες στις οποίες έχουν καταγραφεί κρούσματα αιμορραγικού πυρετού embola είναι η ΓΟΥΙΝΕΑ, η ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ, η ΛΙΒΕΡΙΑ και η ΝΙΓΗΡΙΑ. Η απλή παραμονή σε ενδημικές χώρες όταν δε συνοδεύεται από έκθεση σε ανθρώπινο κρούσμα ή σε άγριο ζώο, θεωρείται χαμηλού κινδύνου.
6. Οι ταξιδιώτες που ταξιδεύουν κυρίως προς τις παραπάνω χώρες, πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τον τρόπο μετάδοσης της νόσου και:
-Να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας (συνίσταται χρήση μάσκας για οφθαλμική προστασία).
-Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά ασθενών και εργαλείων και αντικειμένων που έχουν χρησιμοποιηθεί από ασθενείς. Επιπλέον συστήνεται η αποφυγή επαφής με ζώα.
-Επίσκεψη το συντομότερο στο γιατρό αν εμφανιστούν συμπτώματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή αμέσως μετά από την επιστροφή από χώρα που ενδημεί η νόσος αφού προηγουμένως ενημερωθεί ο γιατρός για τα συμπτώματα και το ταξίδι. Επικαιροποιημένες και εξειδικευμένες πληροφορίες σχετικά με τις επηρεαζόμενες περιοχές από την τρέχουσα επιδημία θα βρείτε στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: http://www.who.int/crs/don/en/ και www.keelpno.gr. Ο προληπτικός έλεγχος σε ταξιδιώτες χωρίς συμπτώματα που επιστρέφουν από την Αφρική ή σε μετανάστες δεν ενδείκνυται.

                                                                                           
                                                                    Για τη Διεύθυνση
                                                                                                               Μ. Ε. Π.
                                                                                              Η αναπληρώτρια Προϊσταμένη
                                                                                                          της Διεύθυνσης
                                                                                                      
                                                                                                 ΚΑΡΑΝΤΩΝΗ Α. ΕΛΕΝΗ



                                                                                        ΚΑΡΑΝΤΩΝΗ Α. ΕΛΕΝΗ

ΠΟΝΤΟΣ-ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ / ΣΕΒΑΣΤΕΙΑΝΑ = 100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ (1914-2014)



Ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος και η σύρραξη στα Βαλκάνια οδήγησαν στην διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Ελληνική κυβέρνηση θέλοντας να ενισχύσει το Ελληνικό στοιχείο στα απελευθερωμένα εδάφη της Μακεδονίας ενεθάρρυνε τους Έλληνες της Μικράς Ασίας και του Πόντου να έλθουν και να εγκατασταθούν στην Μακεδονία. Έτσι τον Αύγουστο του 1914 κατέφθασαν εδώ, στον προϋπάρχοντα οικισμό Βίγκενη (κοινότητα Βέρτικοπ), οι πρώτες οικογένειες από τον Νομό Σεβάστειας (περιοχή Απές) 
Ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος και η Μικρασιατική καταστροφή είχαν συνέπεια εκατοντάδες χιλιάδες θύματα προσφύγων. Οι διασωθέντες κατέφθασαν με την συνθήκη της Λωζάνης (1924) στα ελληνικά εδάφη κυνηγημένοι και ρακένδυτοι. Μέχρι το 1924- 25 εγκαταστάθηκαν στην Βίγκενη πρόσφυγες από την περιοχή της Σεβάστειας και από τους Νομούς Σαμψούντας και Σμύρνης. Από την περιοχή του Απές ήλθαν από τα χωριά Αρμούτ-τσαϊρ, Ίνιονου, Κίρμπαγι, Κόβατζικ, Κούλαλι, Μαναστίρ, Παζάρ-πελεν, Ντερέ-κιοϊ και Τσαμλού-καλε. Ακόμα από την Μπάφρα και τα γύρω χωριά της Αλάτσαμ, Αντούζ Μεϊτανζούχ, Όρμενος, Παλχλάρ, Τιρκενλί, και Μπουγά-ματέν, ενώ από την περιοχή της Σμύρνης ήλθαν από την Μενεμένη και το Κερέν-κιοϊ.
Στόχος των προσφύγων προγόνων μας ήταν να επιβιώσουν για μία ακόμη φορά. Η εργατικότητά τους υπήρξε αξιοζήλευτη και η μεταξύ τους αλληλεγγύη υποδειγματική. Η θέληση και το πείσμα τους να ριζώσουν και να προκόψουν στην νέα τους πατρίδα ανέδειξαν της αξιοζήλευτες αρετές που είχαν και τις οποίες μεταλαμπάδευσαν εδώ. Η εκκλησία και το Δημοτικό σχολείο στο κέντρο του χωριού μας αποτελούν δύο μόνο (κτιριακά) μνημεία εκείνης της πρώτης περιόδου.
Σήμερα, εμείς οι απόγονοί τους νιώθουμε υπερήφανοι για όλες εκείνες της πρώτες γενιές των προσφύγων οι οποίες σήκωσαν το βαρύ φορτίο της επιβίωσης της φυλής μας. Νιώθουμε όμως και χρέος απέναντί τους, γι αυτό αφιερώνουμε στην μνήμη τους της εκδηλώσεις μνήμης με την επωνυμία «ΠΟΝΤΟΣ-ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ / ΣΕΒΑΣΤΕΙΑΝΑ = 100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ (1914-2014). Οι εκδηλώσεις προγραμματίστηκαν για το τριήμερο Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή (22-23-24 Αυγούστου) και είστε προσκεκλημένοι όλοι!
                
Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ και ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ «ΠΥΡΡΙΧΕΙΟΣ»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ



Τα μέτρα που προωθούν κυβέρνηση και ΕΕ σχετικά με τα ροδάκινα και τα άλλα αγροτικά προϊόντα, που υπόκεινται στο ρωσικό εμπάργκο, δεν αντιμετωπίζουν τη μεγάλη ζημιά των αγροτοπαραγωγών. Tα ποσά για αποζημιώσεις είναι πολύ χαμηλά, δεν εξασφαλίζεται ότι αυτά θα φτάσουν πραγματικά στους αγροτοπαραγωγούς και συνδέονται με μέτρα μείωσης της ζήτησης που παραπέμπουν σε καταστροφή αγροτικής παραγωγής, ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί.
Υπάρχει επίσης δυνατότητα το κράτος να συγκεντρώσει όλη την αδιάθετη παραγωγή ροδάκινων, πληρώνοντας - τουλάχιστον στις περυσινές τιμές - τους παραγωγούς, που έχουν ήδη δαπανήσει για το κόστος παραγωγής και η παραγωγή να διατεθεί για τις λαϊκές ανάγκες (νοσοκομεία, στρατό, άνεργους, άπορους) και για μεταποίηση (χυμοί, κομπόστα).
Ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς ενάντια στην επαπειλούμενη καταστροφή χρειάζεται την ίδια στιγμή να βάλει στο στόχαστρο τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που δε διαχωρίζει τη θέση της από τα μέτρα της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία, καθώς και τη συνολική πολιτική της ΕΕ που οδηγεί τη φτωχή αγροτιά σε καταστροφή.  
 



ΑΘΗΝΑ 19/8/2014                                            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...