Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020
ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΕΔΕΣΣΑΙΟ
ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΕΔΕΣΣΑΙΟ
Η προστασία και η ανάδειξη του ποταμού Εδεσσαίου αποτελεί χρέος και στρατηγική επιλογή για μας. Οι περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή είναι προφανείς. Επιπλέον όμως ο ποταμός Εδεσσαίος είναι η ψυχή της πόλης. Χρόνια και χρόνια συνομιλεί με τους κατοίκους άλλοτε θυμωμένος και άλλοτε γαλήνιος, μα πάντοτε βιαστικός. Και ας έχει απολέσει την ιδιότητα της φυσικής κοίτης από τα τέλη της δεκαετίας του 1950. Από τότε η κοίτη του Εδεσσαίου αποτελεί τεχνικό – αντιπλημμυρικό – αρδευτικό και υδροηλεκτρικό έργο στο οποίο ουδέποτε έγιναν εργασίες συντήρησης. Εξαίρεση αποτελούν μερικές πρόσφατες εμβαλωματικές παρεμβάσεις στην οδό Τσιμισκή όταν υποχώρησε το οδόστρωμα και το πλακόστρωτο λόγω έλλειψης συντήρησης και φαινομένων καθίζησης.
Μετά την υπογραφή της σχετικής Σύμβασης τον Ιανουάριο του 2019 ακολούθησε στασιμότητα στην υλοποίηση του έργου συντήρησης της κοίτης του ποταμού Εδεσσαίου και Αντιπλημμυρικής Προστασίας Έδεσσας, λόγω καθυστέρησης εύρεσης λύσης με την ΔΕΗ, στο θέμα της εκτροπής των υδάτων .
Με την έναρξη των εργασιών στις αρχές Φεβρουαρίου 2020 αντιμετωπίσαμε την μικροκομματική μιζέρια γνωστών κύκλων, κυρίως προερχόμενων από το ΣΥΡΙΖΑ.
Εθισμένοι στην κυβερνητική απραξία του κόμματός τους συκοφαντούν ένα έργο πνοής επικαλούμενοι ακόμη και υπερβολές οικολογικού τύπου όπως ότι θα κοπούν τα δέντρα πέριξ του ποταμού. Στην πραγματικότητα τα δέντρα που υπάρχουν δεξιά και αριστερά της κοίτης στα παρτέρια δεν αποτελούν ενδημικά είδη τα περισσότερα. Φυτεύθηκαν και συνεχίζουν να φυτεύονται με ευθύνη του δήμου Έδεσσας για καλλωπιστικούς λόγους. Η ανάπτυξη των δένδρων αυτών (ριζικό σύστημα και κορμοί) είναι υπαίτια σε μεγάλο βαθμό για την κακή κατάσταση της επένδυσης της κοίτης του Εδεσσαίου (ρηγματώσεις τοιχίων αντιστήριξης, καθιζήσεις και απώθηση συρματοκιβωτίων). Όσα δέντρα κοπούν και απομακρυνθούν προκειμένου να εκτελεστεί το έργο, θα αντικατασταθούν με φύτευση νέων, όπως έγινε κατά το παρελθόν, όταν φυτεύτηκε όλη η παραποτάμια περιοχή, οπότε δεν υφίσταται θέμα «πρασίνου».
Οι αιτιάσεις περί διατάραξης της υδρόβιας πανίδας κατά τη διάρκεια του έργου είναι παντελώς ανεδαφικές. Η αλήθεια είναι ότι η ιχθυοπανίδα ή η υδρόβια πανίδα στην κοίτη του Εδεσσαίου σήμερα είναι εξαιρετικά περιορισμένη λόγω των ακραίων μεταβολών στην παροχή και ορμή των υδάτων. Η ιχθυοπανίδα και η υδρόβια πανίδα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποκατασταθούν στην σημερινή της περιορισμένη μορφή καθώς θα αποτεθούν στην κοίτη φερτά υλικά και θα αποτελέσουν την υπόβαση ανάπτυξης υδροβίων φυτών.
Ακόμη, τίθεται ο προβληματισμός εάν, μετά τα έργα συντήρησης, θα μπορούν να εισχωρούν ύδατα από τον πυθμένα του ποταμού στον βράχο της Έδεσσας, ώστε να μην ξεραθεί ο βράχος. Ήδη μελετάται η περίπτωση να υπάρχουν τμήματα στα οποία να διακόπτεται η σκυροδέτηση του πυθμένα σε συγκεκριμένα σημεία, στα οποία δεν υπάρχουν ιδιοκτησίες εκατέρωθεν.
Λόγω των έργων στεγανοποίησης από τις 15 Φεβρουαρίου και για 30 εβδομάδες, θα κόβεται το νερό του κεντρικού καταρράκτη από το πρωί της Δευτέρας μέχρι το βράδυ της Τετάρτης. Η ροή του νερού θα δίνεται και πάλι από το πρωί της Πέμπτης εώς το βράδυ της Κυριακής οπότε κορυφώνεται η τουριστική κίνηση στην Εδεσσα.
Η σκοπιμότητα του έργου έχει να κάνει με την συντήρηση των υφισταμένων έργων προκειμένου αφενός μεν να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα έντονων καθιζήσεων που παρατηρούνται την τελευταία δεκαετία εκατέρωθεν της κοίτης, αφετέρου δε να αποφευχθούν οι διαβρώσεις των θεμελίων των παρόχθιων οικοδομών από τη εισροή υπόγειων υδάτων.
Επί πλέον το έργο της κοίτης του Εδεσσαίου θα προστατεύσει το έργο των ποταμοβραχιόνων που εκτελέστηκε από τον Δήμο Έδεσσας.
Στην άγονη και κακόβουλη κριτική λοιπόν αντιτείνουμε ένα μεγαλόπνοο έργο το οποίο απευθύνεται σε όλους τους Εδεσσαίους, με το βλέμμα προσηλωμένο στο μέλλον. Εάν κάποιοι μπορούσαν να βγουν από το ιδεοληπτικό τους καβούκι θα διαπίστωναν ότι το έργο θα αποτελέσει στέρεο υπόβαθρο για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και την προστασία των παρακείμενων κατοικιών.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ
ΤΑΧ.Δ/ΝΣΗ: Διοικητήριο Πέλλας - Έδεσσα
ΤΑΧ. ΚΩΔΙΚΑΣ: 58200
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2381351201
ΑΡΙΘ.ΤΗΛ/ΤΥΠΙΑΣ:2381-3-51239
ΗΛ.Δ/ΝΣΗ: grantiper@pella.gr
"Καταστρέφεται η φυσική κληρονομιά της Έδεσσας".
Τρικυμία εν κρανίω ... άνευ ύδατος.
Ότι δεν κατάφερε ο Καραμανλής την δεκαετία του '60 που ήθελε να καταστρέψει την πόλη και τους Καταρράκτες θα γίνει σήμερα το 2020. Οι Εδεσσαίοι και οι φίλοι της Έδεσσας πρέπει να αντιδράσουν όπως έκανε ο Σύλλογος Προστασίας Φυσικών Καλλονών τότε, στην απαράδεκτη και αχαρακτήριστη απόφαση του σήμερα να ... τσιμεντάρουν τον Εδεσσαίο-Βόδα ποταμό.
Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η οποία για 10 χρόνια αδράνησε και σήμερα ο κεντρικός ποταμός της Έδεσσας, να κινδυνεύει να μην είναι ... ποταμός αλλά ένα κανάλι. Κάθε ζωή, χλωρίδα, ιχθυοπανίδα (και όχι μόνο) μέσα σε αυτόν και γύρω από αυτόν θα εξαφανιστεί κάτι που σε πολλές πόλεις της Ευρώπης τα ποτάμια επαναφέρονται στην προ-καναλοποίησης εποχή, εμείς εδώ θα κάνουμε το αντίθετο. Συγκεκριμένα η μη αποκατάσταση και ορθή τοποθέτηση των συρματοκιβωτίων με τις πέτρες-κροκάλες την κατάλληλη ώρα, ως όφειλαν, δημιουργεί ένα συμπυκνωμένο αριθμό προβλημάτων άνευ προηγούμενου. Παράλληλα η επερχόμενη τσιμεντοποίηση και η κοπή δεκάδων δέντρων μαζί με την ανεπανόρθωτη ζημιά σε έργο του Δήμου Έδεσσας με την ανάπλαση των ποταμοβραχιόνων βάζει σε κίνδυνο όχι μόνο τον τουρισμό αλλά και τους μικροκαλλιεργητές του Λόγγου Έδεσσας και της ευρύτερης περιοχής που θα δουν δεκάδες ρυάκια να στεγνώνουν. Παράλληλα το στέγνωμα του βράχου της πόλης και ο επερχόμενος θρυμματισμός της πουρόπετρας δημιουργεί άλλους πιθανούς κινδύνους με απρόβλεπτες συνέπειες από μια σεισμική ακολουθία. Η δικαιολογία του νερού στα σπίτια είναι γελοία διότι οι Εδεσσαίοι και οι Εδεσσαίες γνωρίζουν ότι ζουν εδώ και χρόνια σε πόλη σαν την Βενετία ενώ οι οικοδομές με υπόγειο μετά το 2000 εφαρμόζουν ειδικές προδιαγραφές και δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα. Η εικόνα της πόλης των νερών θα πληγεί ανεπανόρθωτα διότι χιλιάδες επισκέπτες που την επισκέπτονται καθημερινά και όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα θα απογοητεύονται από το θέαμα του ξερού καταρράκτη. Δυστυχώς άνθρωποι χωρίς απολύτως καμία περιβαλλοντική ευαισθησία εφαρμόζουν απαράδεκτες πολιτικές εχθρικές στο φυσικό περιβάλλον με σχεδιασμό που μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει και μάλιστα σε βάθος 20ετίας. Η εικόνα της πράσινης πόλης κινδυνεύει και οι πολίτες θα πρέπει να αντιδράσουν πριν δουν το θέαμα που δεν θα τους αρέσει καθόλου. Η επιχείρηση ... Τσιμέντο να γίνει, σε πλήρη εφαρμογή από "λάθος ανθρώπους στην λάθος θέση" της πολιτικής που πατάνε το πράσινο χαλί της πόλης με τα "γουρουνοτσάρουχα" τους αδιαφορώντας για το περιβαλλοντικό και πολιτιστικό μέλλον της, των πολιτών της και φυσικά την αγάπη των επισκεπτών της.
Ευάγγελος Κυριακού
Ειδικός Διαχείρισης Προορισμών
Μέλος της Παράταξης ΚΟΙΤΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ειδικός Διαχείρισης Προορισμών
Μέλος της Παράταξης ΚΟΙΤΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Οι Φωτό είναι συλλεκτικές ... μετά την απαράδεκτη απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να καταστρέψει την φυσική ομορφιά της Έδεσσας.
Ο Εδεσσαίος Ποταμός, οι Καταρράκτες της Έδεσσας, ο βράχος της Έδεσσας, τα δέντρα της Εδεσσας κοντά στο ποτάμι, η αισθητική του τοπίου είναι η ψυχή και το αιώνιο σύμβολο της πόλης. Αυτή την στιγμή κινδυνεύουν.
Ολοι οι Εδεσσαίοι, πρέπει να αντιδράσουμε για όλους εμάς, τα παιδιά μας και τους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους και φίλες της πόλης και του φυσικού της περιβάλλοντος.
Η άποψη εξειδικευμένου Εδεσσαίου Γεωλόγου Π.Παπάζη
https://www.zougla.gr/perivallon/article/ena-ikologiko-eglima-sintelite-stin-edesa
Επισυνάπτουμε το Δελτίο Τύπου της ΠΚΜ-Αντιπεριφέρειας Πέλλας
https://www.ethnos.gr/ellada/86612_horis-ton-kentriko-tis-katarrakti-gia-30-ebdomades-i-edessa
Ο Εδεσσαίος Ποταμός, οι Καταρράκτες της Έδεσσας, ο βράχος της Έδεσσας, τα δέντρα της Εδεσσας κοντά στο ποτάμι, η αισθητική του τοπίου είναι η ψυχή και το αιώνιο σύμβολο της πόλης. Αυτή την στιγμή κινδυνεύουν.
Ολοι οι Εδεσσαίοι, πρέπει να αντιδράσουμε για όλους εμάς, τα παιδιά μας και τους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους και φίλες της πόλης και του φυσικού της περιβάλλοντος.
Η άποψη εξειδικευμένου Εδεσσαίου Γεωλόγου Π.Παπάζη
https://www.zougla.gr/perivallon/article/ena-ikologiko-eglima-sintelite-stin-edesa
Επισυνάπτουμε το Δελτίο Τύπου της ΠΚΜ-Αντιπεριφέρειας Πέλλας
https://www.ethnos.gr/ellada/86612_horis-ton-kentriko-tis-katarrakti-gia-30-ebdomades-i-edessa