Στη Δημοκρατία της Σερβίας παραβρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, με την ιδιότητα του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η επίσκεψη οργανώθηκε από το Επιμελητήριο Πιερίας το οποίο βρίσκεται σε συνεργασία με το Δήμο Γιαγκοντίνας και επικεντρώθηκε στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου και της μεταποίησης.
Στη συνάντηση πρωτοκόλλου που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της πόλης, την αποστολή υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κυβέρνησης κ. Dragan Markovic Palma. Παραβρέθηκαν επίσης ο Γραμματέας ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι κ. Γιώργος Χατζηπέτρος και Σέρβοι επιχειρηματίες.
Η επίσκεψη περιλάμβανε διμερείς συναντήσεις επιχειρηματιών και συζητήσεις για ενδεχόμενες συνεργασίες σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Ακόμη, η αποστολή πραγματοποίησε επίσκεψη σε μεγάλα εργοστάσια της βιομηχανικής περιοχής της Γιαγκοντίνα. Ένα θετικό σημείο είναι η λήψη απόφασης για τη δημιουργία επιχειρηματικού γραφείου διασύνδεσης στη Γιαγκοντίνα που θα αποτελεί το σημείο αναφοράς για την επίτευξη συνεργασιών μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο περιοχών.
Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωρίδης συνεχάρη τον κ. Markovic για τα πρωτότυπα αξιοθέατα που έχει δημιουργήσει στην πόλη της Γιαγκοντίνα και την έχουν καταστήσει τουριστικό προορισμό. Επίσης, αναφέρθηκε στην ιστορία και τους δεσμούς των δύο λαών, χαρακτήρισε σημαντικές τις επαφές από τις οποίες μπορεί να προκύψουν επιχειρηματικές συνεργασίες και επανέλαβε τη στήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην εξωστρέφεια και την ανάπτυξη.
Ακολουθεί ένα απόσπασμα από το χαιρετισμό του κ. Αντιπεριφερειάρχη:
«Αισθάνομαι πραγματικά πολύ μεγάλη χαρά που βρίσκομαι μαζί σας εδώ, στο Βελιγράδι. Την «καρδιά» των Βαλκανίων.
Είναι ευρέως γνωστό ότι η Ελλάδα και η Σερβία έχουν προσφέρει πολλά στην παγκόσμια Κοινότητα. Για τον λόγο αυτό εξάλλου διαθέτουν πολλούς φίλους στο χώρο της διανόησης και των τεχνών. Αν ψάξουμε τώρα τη βάση αυτής της διάθεσης για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, θα διαπιστώσουμε την στενή σχέση των δύο λαών με την ορθόδοξη παράδοση και την χριστιανική πίστη. Αυτός είναι και ο ισχυρότερος δεσμός μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας. Το Σερβικό Πατριαρχείο, με έδρα το Βελιγράδι, αποτελεί μίας από τις σημαντικότερες ορθόδοξες εκκλησίες με πολύ πλούσιο πνευματικό και ανθρωπιστικό έργο.
Νιώθω λοιπόν πραγματικά ευτυχής που συμμετέχω σήμερα σε αυτήν την ουσιαστική επικοινωνία, στο πλαίσιο διατήρησης αυτής της μακροχρόνιας φιλίας και σχέσης εμπιστοσύνης. Έχω μάλιστα την πεποίθηση ότι η σημερινή μας συνάντηση μπορεί να είναι ιδιαίτερα εποικοδομητική, με βάση την τρέχουσα πολιτική και οικονομική συγκυρία.
Εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και έχοντας την αρμοδιότητα και την ευθύνη για τον Αναπτυξιακό Σχεδιασμό και Προγραμματισμό της Περιφέρειας, κύριος στόχος της διμερούς συνεργασίας είναι η ανάπτυξη και η ευημερία των δύο λαών: των Σέρβων και των Ελλήνων. Δύο λαών με ιστορικούς δεσμούς και φιλία, όπως ανέφερα, που μπορούν να διαδραματίσουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη των Βαλκανίων.
Οι προοπτικές που υπάρχουν σήμερα για τα κράτη που διαθέτουν ισχυρά πολιτισμικά θεμέλια και μακραίωνη ιστορία είναι ιδιαίτερα ευοίωνες. Μπορούμε να έχουμε ιδιαίτερη συνεργασία στους τομείς της καλλιέργειας, της μεταποίησης και, ιδιαίτερα, της τυποποίησης και της συσκευασίας, στοχεύοντας στις αναπτυσσόμενες αγορές ευαισθητοποιημένων καταναλωτών που ζητούν υψηλή ποιότητα και ασφάλεια. Το αντιστάθμισμα βέβαια είναι καλύτερες τιμές και μεγαλύτερα οφέλη για τους τοπικούς παραγωγούς και όλους όσους συνδέονται με την αλυσίδα της μεταποίησης, εμπορίας, προώθησης και διακίνησης.
Η Ελλάδα αποτελεί τον δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό των Σέρβων. Το 40% των Σέρβων τουριστών προτιμούν κάθε χρόνο την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Για αυτήν την σταθερή και ειλικρινή προτίμηση, βρίσκω την ευκαιρία να σας εκφράσω τις ευχαριστίες και την βαθειά ευγνωμοσύνη της ελληνικής κοινωνίας. Παραπέρα, αυτή η σταθερή σχέση εμπιστοσύνης μπορεί να αποτελέσει τη βάση εμπορικών και επιχειρηματικών συνεργασιών με αμοιβαία οφέλη.
Ο εναλλακτικός τουρισμός και ο πολιτιστικός τουρισμός έχουν μεγάλη άνοδο τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα και η Σερβία μπορούν να βρουν ιδιαίτερα γόνιμο πεδίο συνεργασίας σ’ αυτόν τον τομέα. Ο θρησκευτικός τουρισμός, για παράδειγμα, μπορεί να αποτελέσει τη βάση μίας τέτοιας συνεργασίας. Πολλοί διανοούμενοι επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με την ορθόδοξη παράδοση και τον ασκητικό τρόπο ζωής που αναπτύχθηκε σε πολλά ορθόδοξα μοναστήρια στην Σερβία, όπως και στην Ελλάδα.
Η παρούσα περίοδος της εύθραυστης πολιτικής σταθερότητας που διανύουμε είναι σημαντικό να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία ισχυρών αλλά και ευέλικτων δικτύων συνεργασίας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και, ιδιαίτερα, ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας επενδύει στην εξωστρέφεια και την καινοτομία. Η νέα τεχνολογία δίνει σήμερα τη δυνατότητα σε επιχειρηματικά σχήματα με μικρό επενδυτικό κεφάλαιο να κάνουν δυναμική είσοδο στις διεθνείς αγορές. Η λίστα των πιο κερδοφόρων εταιριών παγκοσμίως κάθε χρόνο εμπλουτίζεται με νέες εταιρίες οι οποίες παρουσιάζουν υψηλή κερδοφορία με βάση τις επενδύσεις τους στην κοινωνία της γνώσης και την καινοτομία. Τομείς στους οποίους η Σερβία και η Ελλάδα, ιδιαίτερα μέσα από την συνεργασία τους, μπορούν να επιτύχουν πολλά. Μπορούμε να θυμηθούμε στο σημείο αυτό την περίπτωση του διάσημου για τις εφευρέσεις του Νικολά Τέσλα. Ο μεγάλος αυτός επιστήμονας δεν ξέχασε ποτέ την Σερβική καταγωγή του ενώ η Δημοκρατία της Σερβίας τίμησε και υποστήριξε σε κρίσιμες περιόδους της ζωής του.
Το 2011 εγκαινιάστηκε ο αναπαλαιωμένος πύργος Νεμπόισα, εδώ στο Βελιγράδι. Μέσα σε αυτό το κτίσμα βρήκε μαρτυρικό θάνατο ο σπουδαίος διανοητής και εμπνευστής της επανάστασης ενάντια στον Οθωμανικό ζυγό, Ρήγας Φεραίος. Οι οικουμενικές ιδέες του και η πολύτιμη παρακαταθήκη του, η Χάρτα, ο πρώτος χάρτης στον κόσμο που συνδέθηκε επίσημα με μία επανάσταση, δείχνουν τον δρόμο για τον νέο ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Οι τοπικές κοινωνίες περιμένουν από όλους μας ενέργειες και δράσεις με πραγματική επίδραση στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε βοηθώντας τις τοπικές κοινωνίες να ανοίξουν τα φτερά τους προς το μέλλον. Μέσα από συνεργασίες, αδελφοποιήσεις, προγράμματα ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας, αξιοποίηση Κοινοτικών Προγραμμάτων με τρίτες χώρες και άλλα πολλά που μπορούμε να κάνουμε μαζί.
Με τις σκέψεις αυτές θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία και να υποσχεθώ ότι θα κρατήσουμε ζωντανή την σχέση εμπιστοσύνης και την συνεργασία μας, όπως έπραξαν εξάλλου και οι πρόγονοί μας».
Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νίκος Μακρίδης, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας του Δήμου Κατερίνης κ. Αθανάσιος Λιακόπουλος, ο Πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ Κατερίνης κ. Θωμάς Παπαδημητρίου και ο Γραμματέας της Πιερικής Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων κ. Ιωάννης Χαρίσης.