Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

ΔΕΥΑ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ

 


22 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ


Με το σύνθημα “Μη σπαταλάς το νερό σήμερα, για να μην το στερηθείς  αύριο“ ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 22α   Μαρτίου ως παγκόσμια ημέρα υπενθύμισης της σημασίας του νερού στην ανθρωπότητα αλλά και ευαισθητοποίησης για το πολυτιμότερο αγαθό της φύσης.

Το νερό έχει τεράστια και ζωτική αξία για τα νοικοκυριά μας, τα τρόφιμα, τον πολιτισμό, την υγεία, την εκπαίδευση, την οικονομία και την ακεραιότητα του φυσικού μας περιβάλλοντος. Η αξία του είναι μεγαλύτερη από το κόστος του. Αν παραβλέψουμε οποιαδήποτε από αυτές τις αξίες, διακινδυνεύουμε την έλλειψη  αυτού του πεπερασμένου, αναντικατάστατου πόρου (Οργανισμός τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, FAO).

Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, όπου όλα γύρω μας έχουν αλλάξει δραματικά λόγω της πανδημίας του COVID-19, ας συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη να εντείνουμε άμεσα τις προσπάθειές μας για την προστασία και την εξοικονόμηση του νερού τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο.

Είναι απαραίτητο, να εφαρμοστεί μια πιο συνετή διαχείριση των υδάτινων πόρων και να γίνει εξορθολογισμός στη χρήση του νερού ιδιαίτερα στη γεωργία (πχ μέσω της εκπαίδευσης του αγροτικού πληθυσμού και της δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών).  Είναι εξίσου σημαντικό, ο καθένας μας ξεχωριστά να υιοθετήσουμε απλές συνήθειες εξοικονόμησης του νερού στην καθημερινότητά μας όπως για παράδειγμα να βουρτσίζουμε τα δόντια μας και να πλένουμε τα πιάτα με κλειστή τη βρύση καθώς και να φροντίζουμε για την άμεση αποκατάσταση τυχόν βλαβών στα υδραυλικά του σπιτιού μας, ώστε  να κάνουμε πράξη το σύνθημα της ημέρας «Μη σπαταλάς το νερό σήμερα, για να μην το στερηθείς αύριο».

Προς τιμήν της παγκόσμιας ημέρας νερού  παραθέτουμε  όμορφες φωτογραφίες της Αλμωπίας μας, ενός τόπου με κυρίαρχο στοιχείο το νερό, το  πολυτιμότερο αγαθό, όπως το βλέπετε εσείς μέσα από τα δικά σας τα  μάτια.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α. ΑΛΜΩΠΙΑΣ 

ΚΕΤΙΚΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ» ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ

 


Έδεσσα, 20  Μαρτίου 2021

            ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ»

            ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΙΟΡΔΑΝΗ ΤΖΑΜΤΖΗ

Το νερό είναι πηγή ζωής.

Η έλλειψη νερού καθώς και η υποβάθμιση της ποιότητας του, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του 21ου αιώνα.

Σύμφωνα με την έκθεση του World Resources Institute (Ινστιτούτο Παγκόσμιων Φυσικών Πόρων) έως το 2025 τουλάχιστον 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα γνωρίσουν τον εφιάλτη της λειψυδρίας και αυτή η εξέλιξη θα έχει σαν αποτέλεσμα, την ερημοποίηση περιοχών στον πλανήτη μας, την ταχεία πληθυσμιακή συρρίκνωση, την μείωση και πιθανή εξαφάνιση πολλών ειδών του φυτικού και ζωικού κόσμου.

Η κλιματική αλλαγή, η αντιμετώπιση προβλημάτων λειψυδρίας και η ποιότητα του νερών,  απασχολεί και την Ελλάδα.

Ο κίνδυνος ερημοποίησης περιοχών της Ελλάδας καθίσταται πλέον ορατός, με σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για την οικονομία της χώρας μας, αλλά και για την ποιότητα της ζωής των Ελλήνων.

          Η πατρίδα μας αν και δεν έχει ουσιαστικό πρόβλημα βροχοπτώσεων και επιφανειακών υδάτων, αντιμετωπίζει σε ορισμένες  περιοχές, προβλήματα επάρκειας νερού τόσο για την ύδρευση, όσο και για την άρδευση των κτημάτων.

Στο σύνολο της έκτασης των υδατικών διαμερισμάτων που είναι 131.913.000 εκατ. στρέμματα, έχουμε ετήσια κατακρήμνιση (βροχές) 117.520.000.000 κυβικά μέτρα νερού και επιφανειακή απορροή 54.725.000.000 κυβικά μέτρα νερού.

Οι ανάγκες για την άρδευση είναι περίπου 4.210.000.000 κυβ. μέτρα, για την ύδρευση 691.000.000 κυβ. μέτρα και για την βιομηχανική κατανάλωση 154.000.000 κυβ. μέτρα. Συνολικά δηλαδή, 5.055.000.000 κυβ. μέτρων νερού.

 

Η Ελλάδα, ενσωμάτωσε στο εθνικό της Δίκαιο την Οδηγία 2000/60 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «για την Διαχείριση και την Ποιότητα των Υδάτινων Πόρων».

 

Επιβάλλεται η ορθολογική διαχείριση και η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της χώρας μας.

Ο συντονισμός των προγραμμάτων αξιοποίησης των υδατικών πόρων σε όλα τα επίπεδα (έρευνα, γνώση, κατασκευή μικρών και μεγάλων έργων, προστασία από την ρύπανση, κ.ά.), είναι απαραίτητος και αυτό σημαίνει την ανάγκη συνολικού σχεδιασμού και προγραμματισμού των σχετικών ενεργειών.

Υπάρχει ανάγκη να κατασκευαστούν μικρά και μεγάλα έργα συγκέντρωσης επιφανειακών υδατικών πόρων, (φράγματα, λιμνοδεξαμενές, ταμιευτήρες νερού, διευθετήσεις χειμάρρων, αναβαθμοί εντός της κοίτης χειμάρρων και ποταμών, κλπ), ώστε να έχουμε τις απαιτούμενες ποσότητες νερών και να ενισχύσουμε τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η ΠΕ Πέλλας, διαθέτουν μεγάλο τμήμα του προϋπολογισμού τους, για έργα διευθέτησης χειμάρρων και ποταμών και αναβαθμούς εντός της κοίτης τους.

Φέτος τον Σεπτέμβριο, αναμένεται να παραδοθεί η μελέτη του φράγματος του Αλμωπαίου ποταμού, ώστε να χρηματοδοτηθεί και να υλοποιηθεί.

Ακόμη, διεκδικούμε την δημιουργία του φράγματος του Γράμμου ποταμού και ταμιευτήρων νερού στην Πέλλα.

Η ανάγκη να βοηθήσουμε τεχνητά στον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα τους χειμερινούς μήνες, είναι μεγάλη και πρέπει να γίνεται σύμφωνα πάντοτε με την  Οδηγία 2000/60 της Ε.Ε.

Με δεδομένο ότι το 85% έως 87% των υδάτων που χρησιμοποιούμε, κατευθύνεται στην άρδευση των καλλιεργειών, είναι επιβεβλημένος ο επαναπροσδιορισμός των αναγκών, αλλά και οι μέθοδοι άρδευσης, ώστε τα προβλήματα και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον να αντιμετωπιστούν, αλλά και οι ανάγκες σε νερό των καλλιεργειών να καλυφθούν.

Η αστική ανάπτυξη, η αύξηση του πληθυσμού με φυσικό επακόλουθο την αύξηση των υδρευτικών αναγκών, οδηγεί στην αναγκαιότητα αξιοποίησης τόσο των επιφανειακών όσο και των υπόγειων υδάτων.

Όμως, οι 300.000 περίπου γεωτρήσεις που αντλούν νερό από τον υπόγειο υδροφορέα (κάποιες είναι παράνομες), πρέπει να ελεγχθούν και να επανακαθορισθεί η λειτουργία τους και να κριθεί η χρησιμότητά τους.

Η παραγωγή «πράσινης ενέργειας» μέσα από την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, είναι προς την θετική κατεύθυνση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ουσιαστικής προστασίας του περιβάλλοντος.

Η σωστή λειτουργία βιολογικών καθαρισμών στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις πόλεις, η δημιουργία «φυσικών βιολογικών καθαρισμών» για τους μικρότερους οικισμούς, η μη αδειοδότηση λειτουργίας επιχειρήσεων που παράγουν ρύπους και η διαχείριση των ρυπογόνων φορτίων τους, η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η μη ορθή γεωργοκτηνοτροφική δραστηριότητα (σπατάλη νερού κατά το πότισμα των καλλιεργειών, ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα με νιτρικά, άζωτο, κ.ά.), η κατάργηση των παράνομων χωματερών, η αποκατάσταση των χώρων αυτών και η δημιουργία υποδομών διαχείρισης των απορριμμάτων μας, είναι ορισμένες από τις πλέον αναγκαίες ενέργειες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα επάρκειας  και καλής ποιότητας των υδάτινων πόρων.

Σήμερα στην χώρα μας υπάρχει τόσο η νομοθεσία όσο και οι απαραίτητες δομές για την ορθολογική διαχείριση και την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, καθώς επίσης, και την προστασία της ποιότητάς τους.

Η ορθή διαχείριση, η αξιοποίηση και η καλή ποιότητα των νερών, διασφαλίζουν ένα καλύτερο περιβάλλον για εμάς, τα παιδιά μας, τις γενιές που έρχονται.

Διασφαλίζουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής, διασφαλίζουν την οικονομική ανάπτυξη, ένα καλύτερο αύριο.

Το νερό είναι πηγή ζωής για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Ο πλανήτης Γη είναι το «σπίτι» μας. Πολιτεία και πολίτες, οφείλουμε να προστατεύσουμε την «ζωή» μας, να προστατεύσουμε το «σπίτι» μας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Α.Σ. ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ ¨ΟΜΟΝΟΙΑ¨

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Α.Σ. ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ ¨ΟΜΟΝΟΙΑ¨

 

Μετά από ανακοίνωση που είδε το φως της δημοσιότητας στα τοπικά ηλεκτρονικά  μέσα ενημέρωσης, η οποία  επιχειρεί να δημιουργήσει συγχύσεις στον αγροτικό και μη κόσμο σχετικά με τον Σύλλογο μας, απαντάμε’ είμαστε ο Αγροτικός Σύλλογος Κρύας Βρύσης “ΟΜΟΝΟΙΑ”, με ιδρυτική Γενική Συνέλευση στις 18/12/2019 και διεξαγωγή εκλογών για την εκλογή Διοίκησης στις 12/1/2020.

Ο Σύλλογος δημιουργήθηκε κάτω από την ανάγκη ύπαρξης ενός οργάνου που θα εκπροσωπεί την ευρύτερη περιοχή της δημοτικής ενότητας Κρύας Βρύσης. Ενός τόπου με μεγάλη αγροτική δύναμη και ιστορία. Μπροστά λοιπόν στην ανυπαρξία - αδράνεια οποιουδήποτε άλλου συνδικαλιστικού φορέα που να εξυπηρετεί ουσιαστικά τα συμφέροντα των βιοπαλαιστών αγροτών προχωρήσαμε στη συγκρότηση του Α.Σ. ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ “ΟΜΟΝΟΙΑ”,  με μεγάλη συμμετοχή συναδέλφων της ευρύτερης περιοχής, παρά τις όποιες “παρεμβάσεις”, που θυμίζουν άλλες εποχές. Είμαστε Σύλλογος που δε ζητά κομματικές ταυτότητες από τα μέλη του και προτάσσει τα συμφέροντα και δικαιώματα των ενεργών αγροτών - πολιτών. Στον προσανατολισμό μας είναι ο συντονισμός και η κοινή δράση με άλλους Αγροτικούς Συλλόγους (Α.Σ.) για την προάσπιση των συμφερόντων μας. Άλλωστε η παρουσία μας σε σύσκεψη με άλλους 9 Α.Σ. στη Νάουσα, η συμμετοχή μας σε κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Βέροια , η επικοινωνία και οι κοινές ανακοινώσεις με άλλους Α.Σ.,  επιβεβαιώνει αυτή την αρχή μας. Από τη συγκρότηση του, ο Σύλλογος μας, έχει δημοσιεύσει δεκάδες ανακοινώσεις, και είχε συμμετοχή σε αρκετές παρεμβάσεις για την προάσπιση των συμφερόντων μας.

Μας δημιουργεί  πολλά ερωτηματικά η “ανησυχία”, μετά από πάρα πολλά χρόνια είναι η αλήθεια, κάποιων αγροτοσυνδικαλιστών της περιοχής μας ύστερα και από την κοινή μας ανακοίνωση με άλλους Α.Σ. με αφορμή την επίσκεψη του ΥΠΑΑΤ στο Νομό μας. Θα θέλαμε λοιπόν, να ενημερώσουμε τους πολίτες του τόπου μας πως ούτε ανεύθυνοι είμαστε, ούτε στοχευμένη πολιτική προσπαθούμε να κανουμε, ούτε με τις δράσεις μας επιδιώκουμε να υποβαθμίσουμε κάποιο αγροτικό αγώνα του παρελθόντος. Στόχος και σκοπός μας είναι η υπεράσπιση του μόχθου και των συμφερόντων του Έλληνα αγρότη.

Η ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΗΝ “ΟΜΟΝΟΙΑ” ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΜΑΖΙΚΗ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ.

 

 

21 Μαρτίου 2021

 

                                                              Για τη Διοίκηση

 

                               Ο πρόεδρος                                                  Ο γραμματέας

                    Περικλής    Καραπάνος                                      Φάνης  Κουτούφης                     

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...