Με αυτό το post θέλω να αναδείξω την προετοιμασία που έκαναν και κάνουν ακόμα οι νοικοκυρές κάθε χρόνο τέτοια εποχή, για να φυλάξουν στα ντουλάπια της κουζίνας τους, την φρεσκάδα και την νοστιμιά των θερινών προϊόντων.
Και επειδή όσο δυσκολεύουν τα πράγματα στην ζωή μας, η επιστροφή στις ρίζες μας και στις παλαιότερες συνήθειες παρατηρείται όλο και περισσότερο, θα το αναδείξω καταγράφοντας τις κυριότερες προετοιμασίες για το χειμώνα που έρχεται:
1 Σάλτσα ντομάτας ή ντοματοπολτός
Η σάλτσα ντομάτας χρησιμοποιείται σε μεγάλο ποσοστό (80% θα έλεγα ;;;) στα καθημερινά φαγητά που ετοιμάζουμε, και αυτό από μόνο του αρκεί για να ορίσουμε την σάλτσα ντομάτας ή τον τοματοπολτό, ως το βασικό συστατικό που πρέπει να έχουμε στο ντουλάπι μας για να θεωρούμαστε ετοιμοπόλεμοι!
Η σάλτσα ντομάτας, φτιάχνεται κατά κύριο λόγο από μια ποικιλία ντομάτας με την ονομασία ΡΟΜΑ. Οι ντομάτες ρόμα, είναι μικρές σε μέγεθος, έχουν περίπου οβάλ σχήμα, και ακριβώς λόγω του είδους τους μπορούν να παράγουν πλούσιο και αρκετό χυμό ντομάτας. Όταν κόψουμε μια ρόμα στη μέση θα δούμε το κατακόκκινο χρώμα της και το ζουμερό περιεχόμενό της.
Η σάλτσα ντομάτας γίνεται αφού τρίψουμε τις ντομάτες στο ρεντέ και τις βράσουμε σε μια κατσαρόλα, προσθέτοντας κατά βάση ρίγανη, πιπέρι και αλάτι. Πολλές νοικοκυρές προσθέτουν επιπλέον δαφνόφυλλα, κόκκινες πιπεριές και άλλες κρεμμύδι. Είναι στην προσωπικό γούστο της κάθε νοικοκυράς το περιεχόμενό της.
Στη συνέχεια η σάλτσα καυτή τοποθετείται σε αποστειρωμένα βάζα τα οποία φυλάσσονται τοποθετημένα με το καπάκι προς τα κάτω, ακριβώς για να μην υπάρχει περίπτωση να πάρει αέρα το εσωτερικό του βάζου και η σάλτσα μας χαλάσει.
2 Σαλάτες τουρσί
Ένας παραδοσιακότατος τρόπος για να φυλάξουμε τα λαχανικά μας και να τα απολαμβάνουμε ως αλμυρές σαλάτες. Σαλάτα τουρσί σημαίνει διάφορα λαχανικά όπως πράσινες και κόκκινες πιπεριές, πιπεράκια, μπρόκολο, καρότο, κουνουπίδι, λάχανο, μαϊντανό, συντηρημένα σε αλατόνερο. Κάποιες νοικοκυρές τοποθετούν στο αλατόνερο και λεμόντουζου ή ξινό .
3 Παστά ψάρια
Το παστό ψάρι είναι επίσης ένας φοβερός και τρομερός μεζές που συνοδεύει τέλεια τα ουζομεζεδάκια μας, την φακή και τη φασολάδα!
Συνήθως οι νοικοκυρές φτιάχνουν παστά τα ψάρια όπως οι κολιοί, η λακέρδα, σαρδέλα, τα τονάκια. Αφού καθαριστεί καλά το εσωτερικό τους και αφαιρεθεί το κεφάλι, τα ψάρια τοποθετούνται μέσα σε χοντρό αλάτι, και σε σκιερό και δροσερό μέρος, αναμένεται να «ψηθούν», να απορροφηθούν δηλαδή όλα τα υγρά τους. Το πόσο παστό μας αρέσει να είναι το ψάρι μας, είναι θέμα γούστου επίσης. Σε άλλους αρέσει να είναι λιγάκι πιο ζουμερό ενώ σε άλλους τελείως στεγνό.
Σερβίρονται αφού πλυθούν από το αλάτι, μαζί με λαδάκι και λίγο ξύδι.
4 Εφοδιασμός της κατάψυξης
Όπως ακριβώς αγοράζουμε τα κατεψυγμένα λαχανικά από το σούπερ μάρκετ, έτσι μπορούμε να καταψύξουμε τα δικά μας φρέσκα λαχανικά και να τα απολαύσουμε οποιαδήποτε στιγμή το χειμώνα. Οπότε σε αυτή τη κατηγορία κυρίαρχα είναι τα μπιζέλια-αρακάς και τα φασολάκια. Μια άλλη πρακτική είναι η δημιουργία σαλάτας πιπεριές Φλωρίνης, όπου ψήνουμε κανονικά τις κόκκινες πιπεριές μας στο φούρνο και στη συνέχεια με λίγο λαδάκι τις τοποθετούμε σε σακουλάκια και αμέσως στην κατάψυξη. Οποιαδήποτε στιγμή οι πιπεριές Φλωρίνης είναι διαθέσιμες προς βρώση!
Αντίστοιχα, πολλές νοικοκυρές, τοποθετούν στην κατάψυξη τηγανισμένες μελιτζάνες για παπουτσάκι ή βρασμένο και καλά στημένο σπανάκι για σπανακόρυζο!
5 Κομπόστες
Αγαπημένες κομπόστες συνοδεύονται άριστα με παγωτό ή με κέικ! Συνήθως παράγουμε κομπόστες από ροδάκινο και αχλάδι.
6 Ζωμοί από διάφορα είδη κρεάτων και ψαριών
Ο ζωμός κρέατος μπορεί να απογειώσει μια σούπα λαχανικών, ή να χρησιμοποιηθεί για να νοστιμίσει για παράδειγμα μια σούπα φακής!
Μην διστάζετε να βράσετε κοτόπουλο, μοσχάρι, βοδινό ή ακόμα και γαρίδες ή ψάρια και να τοποθετήσετε τον ζωμό τους στην κατάψυξη! Οποιαδήποτε ώρα μπορούμε να ξεπαγώσουμε μια ποσότητα ζωμού και να φτιάξουμε στο πι και φί μια υπέροχη σούπα με διάφορα κομμένα λαχανικά ή κόκκινο τραχανά. Όλοι ξέρουμε το κόλπο με τις παγοθήκες, όπου σε μια παγοθήκη μοιράζουμε το ζωμό. Οι παγωμένοι κύβοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να νοστιμίσει μια σάλτσα ντομάτας για την μακαρονάδα μας.
7 Μαρμελάδες
Η φύση είναι πλούσια, και φροντίζει να μπορούμε να απολαύσουμε όλα τα γεύματά μας και το χειμώνα. Γι΄ αυτό φτιάχνουμε μαρμελάδες! Μαρμελάδα ροδάκινο, φράουλα, σταφύλι, ακόμα και καϊσι ή δαμάσκηνο.
Η διαδικασία είναι επίσης απλή, βράζοντας το φρούτο με ζάχαρη, λεμόνι και γλυκόζη αν μας αρέσει και δίνοντας το χρώμα της αρεσκείας μας ανάλογα με το πόσο θα η βράσουμε!
8 Γλυκά του κουταλιού
Φυσικά από τη λίστα των προετοιμασιών δεν λείπουν τα γλυκά του κουταλιού. Γλυκό πορτοκάλι, κεράσι, βύσσινο, συκαλάκι, καρυδάκι, κολοκύθι και πολλά άλλα μπορούν να γίνουν ένα τέλειο κέρασμα που συνοδεύει το καφέ μας.
Συμβουλή: συνοδέψτε το με γιαούρτι και θα ξετρελαθείτε!
9 Ζυμαρικά
Τραχανάς, φύλλα, κους – κους, χυλοπίτες και κριθαράκι με τα κατάλληλα εργαλεία, γεμίζουν τα ντουλάπια μας με σπιτικά ζυμαρικά.
10 Ποντιακά φύλλα – περεάκ
Το τελευταίο στοιχείο της λίστας αφορά τις πόντιες νοικοκυρές.
Βλέπω τη γιαγιά μου, κάθε χρόνο τέτοια εποχή να προετοιμάζει μαζί με άλλες γυναίκες του χωριού, τις ποντιακές πίτες ή όπως λέμε στη γλώσσα μας τα περεάκ!
Πρόκειται για μια ζύμη που γίνεται από αλεύρι νερό και αλάτι, και η οποία ψήνεται αφού έχει ανοιχτεί σε φύλλο μεγέθους όσο περίπου ένα μεγάλο τηγάνι.
Τα φύλλα περεάκ, τα χρησιμοποιούν οι πόντιες νοικοκυρές για να φτιάχνουν τις λεγόμενες πίτες περεάκ. Η πίτα περεάκ, γίνεται από διαδοχικά φύλα περεάκ, με γέμιση από βούτυρο και τυρί. Ότι ακριβώς υπήρχε διαθέσιμο στα χωριά μας τα περασμένα χρόνια! Πολλές πόντιες νοικοκυρές φτιάχνουν πίτες περεάκ και με γέμιση από σπανάκι.
Για να απογειωθεί η γεύση της πίτας, η πίτα περεάκ ψήνεται σε ξυλόσομπα ενώ άλλες νοικοκυρές την προετοιμάζουν στο τηγάνι!