Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018
"Ρασάου" . Το λάχανο τουρσί των ντόπιων, που ξετρελαίνει.
Στη περιοχή μας αγαπούν πολύ το λάχανο και το καλλιεργούν. Αγαπούν πολύ και τους λαχανοντολμάδες τους οποίους φτιάχνουν με πολύ επιτυχία.
Βέβαια το λάχανο είναι εποχιακό και επειδή οι Προμαχιώτες το αγαπούν όλη τη χρονιά το συντηρούν στην άλμη. Παίρνουν ολόκληρα τα λάχανα, με ένα μαχαίρι κάνουν ένα βαθούλωμα εκεί που είναι το κοτσάνι, το γεμίζουν με αλάτι και στοιβάζουν αυτά τα λάχανα μέσα σε βαρέλια. Μετά γεμίζουν με αλμυρό νερό τα βαρέλια και αφήνουν εκεί τα λάχανα μέχρι να γίνουν τουρσί.
Παρ’ όλο που φαίνεται απλοϊκή η μέθοδος θέλει πείρα και γνώση. Τούτα τα λάχανα τουρσί τα λένε αρμιά, "ρασάου" στην ντόπικη διάλεκτο και από προσωπική εμπειρία σας λέω ότι είτε σκέτα τα φάτε περιχυμένα με λαδάκι και λεμόνι σαν μεζέ για τσίπουρο, είτε μαζί τους κάνετε λαχανοντολμάδες θα ξετρελαθείτε από τη νοστιμιά.
Δεν την βρίσκετε την αρμιά εύκολα παρ’ εκτός και αν ταξιδέψετε στην κεντρική Μακεδονία.
Η συνταγή:
Τι χρειαζόμαστε:
1 λάχανο ελαφρύ
χοντρό αλάτι
χυμό από 1 λεμόνι
Πως το κάνουμε:
Κόβω το κοτσάνι από το λάχανο και γεμίζω την τρύπα με χοντρό αλάτι.
Το βάζω σε πλαστικό δοχείο για 2 μέρες.
Την τρίτη μέρα το σκεπάζω με νερό (χωρίς να αφαιρέσω το αλάτι) και προσθέτω τον χυμό λεμονιού.
Ανακινώ κάθε μέρα για 1 μήνα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η καλύτερη εποχή για να διαλέξουμε λάχανα για τουρσί είναι ο Νοέμβριος.