Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.
Από την Κοινότητα Προμάχων ανακοινώνεται ότι λόγω προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης και καθαρισμού της μεγάλης κεντρικής λιμνοδεξαμενής, απαγορεύεται η παρέμβαση κάποιων κατοίκων, οι οποίοι ενεργούν αυτόβουλα ανοίγοντας-κλείνοντας τις εκροές-εισροές των νερών της, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στις εργασίες.
Ο Νίκος Παρούτογλου ομιλητής σε forum για την πολιτική προστασία, την τεχνητή νοημοσύνη, το περιβάλλον και την ανθεκτικότητα των πόλεων. Εμβόλιμα συνεργασίες στην Αθήνα, στα υπουργεία δικαιοσύνης και τουρισμού…
Σε μια ιδιαίτερα σημαντική και τιμητική πρωτοβουλία, συμμετείχε ο Δήμος Αλμωπίας, με πρωταγωνιστικό μάλιστα ρόλο, αφού ο δήμαρχος ήταν από τους βασικούς εισηγητές.
Το forum διεξήχθη το διήμερο 11 και 12 Μάρτη, στην συνεδριακό κέντρο "Μίκης Θεοδωράκης" στον δήμο Αργυρούπολης.
Αφορούσε την προετοιμασία υπογραφής καταστατικού δικτύου πόλεων, σε όλη την Ελλάδα.
Συμμετείχαν πάνω από 80 δήμαρχοι και παρέστησαν ως ομιλητές 5 υπουργοί (Δημήτρης Παπαστεργίου- Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μάκης Βορίδης- Υπ. Επικρατείας, Θόδωρος Λιβάνιος - Υφυπουργός Εσωτερικών ,Παύλος Μαρινάκης – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Αλεξάνδρα Σδούκου – Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας)
Το περιεχόμενο Αφορούσε την πολιτική προστασία, την αειφορία, την τεχνητή νοημοσύνη και την ανθεκτικότητα των πόλεων.
Στο τέλος της ομιλίας του, ο Νίκος Παρούτογλου απηύθυνε πρόσκληση, ώστε το καταστατικό συνέδριο ίδρυσης δικτύου πόλεων, να διεξαχθεί στην Αλμωπία.
Στα κύρια σημεία της ομιλίας του ο δήμαρχος, τόνισε:
Αγαπητοί συνάδελφοι.
Υποστηρίζω εμμονικά χρόνια τώρα, ότι στην νέα περίοδο που ξετυλίγεται μπροστά μας, η θεωρητικολογία, η ασάφεια των προτάσεων, η γενικολογία, αποτελούν πρακτικές, που ανήκουν πλέον στο παρελθόν.
Είμαι πεπεισμένος ότι ήρθε η στιγμή να τις αντικαταστήσουμε με μεθοδολογίες ρεαλιστικές, προσαρμοσμένες στην συγκεκριμενοποιημένη θεματολογία.
Είμαστε στην εποχή του ειδικού, του εξειδικευμένου.
Η πρωτοβουλία που έχω την τιμή να συμμετέχω, για την ίδρυση δικτύου πόλεων, συνδέει την πολιτική προστασία με την αειφορία, την εναλλακτική τουριστική ανάπτυξη και μπορεί να λειτουργήσει ως κυματοθραύστης, ως ασπίδα, της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς.
Με αυτή την έννοια χαιρετίζω την πρωτοβουλία, διαβεβαιώνοντας την πίστη μου σε αυτήν.
Πως όμως συνδέονται οι έννοιες: πολιτική προστασία, αειφορία, ανθεκτικότητα και πως μπορούν να οχυρώσουν την ιστορία ενός τόπου, την πολιτιστική κληρονομιά και τον εναλλακτικό τουρισμό;
Είναι ζητούμενο.
Ιδιαίτερα για τους πολίτες, ασαφές και χρήζει από την πλευρά μας αποσαφήνισης.
Οι όλο και μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές σε παγκόσμια κλίμακα, επιβάλλουν την ανάγκη πρόβλεψης και σχεδιασμού της πολιτικής προστασίας.
Η αειφορία συνδέεται με την βιωσιμότητα.
Δηλαδή ένα πρότυπο παραγωγής, στοχεύοντας σε καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα.
Με κύρια προϋπόθεση όμως, να προκύπτει από την περιβαλλοντολογική και πολιτικοκοινωνική βιωσιμότητα.
Οι δύο αυτές παράμετροι αλληλοεπιδρώντας, οδηγούν στην οικονομική βιωσιμότητα.
Η στόχευση ανθεκτικών πόλεων, επιτυγχάνεται με την ικανότητα να απορροφούν, να ανακάμπτουν και να ανταπεξέρχονται από μελλοντικούς κραδασμούς,
Είτε αυτοί αφορούν περιβαλλοντολογικούς, είτε οικονομικούς, είτε κοινωνικούς και θεσμικούς εξωγενείς παράγοντες.
Η σύνδεση με την πολιτιστική, ιστορική και τουριστική κληρονομιά, νομίζω ανεδείχθη με τις πυρκαγιές στη Δαδιά, στο Τατόι, στην αρχαία Ολυμπία και όχι μόνο.
Είδαμε αυτούς τους ιερούς, περιβαλλοντολογικούς, ιστορικούς,
τουριστικούς χώρους να καταστρέφονται, αλλοιώνοντας την φυσιογνωμία των περιοχών.
Όλα αυτά ενισχύουν την αναγκαιότητά ανάδειξης πρωτοβουλιών, όπως αυτή που τώρα θεμελιώνουμε.
Το δίκτυο πόλεων, μπορεί να δημιουργήσει έναν αμφίδρομο χώρο, για ανταλλαγή τεχνογνωσίας, πληροφόρησης, μια εργαλειοθήκη με δεδομένα, με μοντέλα και προγράμματα, οχυρώνοντας τους οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η σκοπιμότητα ξεπερνάει τις υποχρεώσεις μας.
Είναι σαφές πλέον ότι οι φυσικοί και ανθρωπογενείς κίνδυνοι, απειλούν την ασφάλεια και την καθημερινότητα.
Σήμερα τα προβλήματα και οι ελλείψεις στους μηχανισμούς πολιτικής προστασίας παραμένουν πολλά.
- Έλλειψη προσωπικού με εξειδικευμένη γνώση.
- Έλλειψη συντονισμένου σχεδίου εκκένωσης του πληθυσμού.
- Αδυναμία στην εκπόνηση σχεδίου.
- Έλλειψη διεξαγωγής του πληθυσμού ασκήσεων ετοιμότητας.
- Έλλειψη σε τεχνητά μέσα και σε σύγχρονες επικοινωνίες.
- Αδυναμία εκπαίδευσης του πληθυσμού για εξοικείωση .
- Αδυναμία σχεδίου πρόγνωσης.
Ο χρόνος αντίδρασης δεν είναι πολύς.
Χρειάζεται να κάνουνε άλματα σε σύντομο διάστημα.
Ο ρόλος μας, είναι κομβικός.
Μέσα από την πρωτοβουλία του δικτύου πόλεων, μπορούμε να συμφωνήσουμε σε έναν ενιαίο εθνικό σχεδιασμό, κάθετης πρόληψης, διαχείρισης, αποκατάστασης.
Πριν να είναι για ακόμα μια φορά αργά.
Ποιες μπορεί να είναι όμως οι δυνατότητες που θα προσφέρει το δίκτυο;
Καταρχάς η πρόσβαση σε διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα, συγχρηματοδοτούμενα, που θα δίνουν την ευκαιρία για καινοτόμες παρεμβάσεις στους δήμους.
Στη συνέχεια, δημιουργία μηχανισμού συντονισμένης ανθρωπιστικής βοήθειας.
Επίσης θα δίνουν την δυνατότητα για συνεργασία, γνώση, δράση, έρευνα και επιστημονική οργάνωση.
Σε ένα πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, θα μπορούν να απασχολούν εξειδικευμένο προσωπικό.
Η προώθηση και ανάδειξη του εθελοντισμού, είναι ακόμα μια απαραίτητη προϋπόθεση, σε συνθήκες έκτακτων αναγκών.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι αγαπητοί συνάδελφοι, ότι η πολιτική προστασία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορική διαδρομή των περιοχών μας, μέσα από την οποία διεκδικούμε την οικονομική τουριστική εκτόξευση.
Η ασφάλεια, δημιουργεί ιδανικές συνθήκες χαλάρωσης και άνθισης του εσωτερικού εναλλακτικού τουρισμού.
Συνθήκες, που ο οργανωμένος σχεδιασμός πολιτικής προστασίας, μπορεί μόνο να παράσχει.
Είναι αυτονόητο ότι η πολιτική προστασία μπορεί να λειτουργεί σαν ασπίδα θωράκισης, στο μέλλον.
Φίλες και φίλοι.
Αγαπητοί συνάδελφοι.
Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή, που αποτελώ μέρος αυτού του εγχειρήματος.
Αισθάνομαι χαρούμενος που συμβάλλω, ώστε να κατανοήσουμε το μεταβαλλόμενο τοπίο υψηλών κινδύνων.
Αισθάνομαι συνοδοιπόρος σε μια στόχευση μέλλοντος, απέναντι στους πολίτες, απέναντι στην συγκυρία, απέναντι σε μια κοινωνία που προσπαθεί να αμυνθεί σε αυξανόμενους κινδύνους.
Θα ήθελα τέλος να σας καλέσω στην Αλμωπία, στον ακριτικό δήμο μου, με τα πανέμορφα λουτρά του Πόζαρ για το 1ο Συνέδριο του Δικτύου.
Σας ευχαριστώ.
Στο περιθώριο της 3ήμερης παρουσίας του στην Αθήνα, ο δήμαρχος δεν άφησε τον χρόνο αναξιοποίητο.
Συνεργάστηκε με υπηρεσιακούς παράγοντες στα υπουργεία τουρισμού και δικαιοσύνης.
Ιδιαίτερα στο υπουργείο δικαιοσύνης, κατέθεσε ψήφισμα που συμπεριλαμβάνει διεξοδική πρόταση - λύση, για την βιωσιμότητα του ειρηνοδικείου Αριδαίας.
Οι Πρόμαχοι είναι ο τελευταίος προς Βορρά οικισμός και ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αλμωπίας, χτισμένος στις υπώρειες της οροσειράς του Βόρα. Κύριες ασχολίες είναι η γεωργία, η υλοτομία και γενικότερα η επεξεργασία του ξύλου. Παλαιότερα ονομαζόταν Μπάχοβο. Οι κάτοικοί της έλαβαν μέρος σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες. Μετά τη λήξη του Μακεδονικού Αγώνα το χωριό ονομάστηκε Ακρόπολις.
Το χωριό Πρόμαχοι απέχει 8 χιλιόμετρα από την Αριδαίαμ βρίσκεται σε υψόμετρο 290 μέτρων και το 2011 είχε πληθυσμό 1.740 άτομα. Πρωτοκτίστηκε όπως διηγούνται οι παλιότεροι κοντά στα σύνορα. Ήταν γνωστό στους γειτονικούς λαούς με την ονομασία Sel(ts)co Gre(ts)co,δηλαδή Ελληνικό χωριό. Η τοποθεσία του άλλαξε 7 φορές εξαιτίας εχθρικών απειλών και επιδρομών. Αυτό μαρτυρεί η προηγούμενη ονομασία «Μπάχοβο» :’’Αχ και Μπαχ που θα μείνουμε ‘’.Άλλη ονομασία του χωριού είναι «Μπάοβο» επειδή είχε όμορφα κορίτσια. Η κοινότητα Μπαχόβου (Πρόμαχοι) αναγνωρίστηκε στις 10/4/1919.
Σήμερα το χωριό είναι από τα μεγαλύτερα της περιοχής, έχει το μεγαλύτερο κοινοτικό δάσος έκτασης 16.000 στρεμμάτων, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία του χωριού καθώς οι περισσότερες οικογένειες ασχολούνται με την υλοτομία και γενικώς με το εμπόριο και επεξεργασία ξύλου.
Έχει δημοτικό και γυμνάσιο στο οποίο φοιτούν μαθητές και από τη Σωσσάνδρα.