Στα Β.Δ. της Αλμωπίας, εκεί όπου υψώνεται ο επιβλητικός Βόρας με τις χιονοσκέπαστες βουνοκορφές, με τις πλούσιες δασωμένες πλαγιές, αλλά και τα χλοερά λιβάδια, το Μαύρο δάσος με τα λιγνά και πανύψηλα δέντρα, εκεί όπου ο ορμητικός ποταμός Μπέλιτσα μπορεί από την μια στιγμή στην άλλη να μεταβάλλει την όψη του τοπίου, βρίσκεται το χωριό ‘Ορμα, περιτριγυρισμένο από θεόρατα
πλατάνια.
Ποικιλόχρωμη εικόνα την άνοιξη, την εποχή της ανθοφορίας των δένδρων και καταπράσινη το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Κτισμένη στα 310 μ. υψόμετρο, γίνεται ιδανικό μέρος για κατοικία.
Στην Όρμα υπάρχει ένα Δημοτικό Σχολείο στην πλατεία του χωριού και ένα Νηπιαγωγείο κοντά στο γήπεδο!
Στην Όρμα , εκτός από τη θέση «Τούμπα», όπου βρέθηκαν νομίσματα ρωμαϊκά και πρώιμα βυζαντινά, άλλη μια οχυρωμένη θέση βρίσκεται στα δυτικά του χωριού και στα νότια του Ασπροπόταμου (Μπέλιτσα), στους πρόποδες του λόφου «Κορυφή του Τραυλού», η οποία διακρίνεται για δύο οχυρωματικά σκέλη, κατακρημνισμένα με άφθονη υστερορωμαϊκή κεράμωση.
ΙΣΤΟΡΙA
Ως τοπωνύμιο η ‘Ορμα η Όρμη αναφέρεται από πολλούς αρχαίους συγγραφείς, αλλά και νεότερους όπως ο Γάλλος περιηγητής DESDEVISES, Με βάση την ετοιμολογία, πιθανότατα το όνομα προκύπτει από το ορμάω-ορμή, από τα ορμητικά νερά του ποταμού Μπέλιτσα.
Κατά μια δεύτερη εκδοχή από το Όρμος. Η διαμόρφωση του χωριού, δίνει την εντύπωση ενός Όρμου. Η ορμή των ποταμών, τα πολλά νερά, η τοποθέτηση του οικισμού στους πρόποδες γιγαντιαίου όρους, απ’ όπου οι Μακεδόνες προμηθεύονταν την Σάρισα , επικράτησαν και τοποθέτησαν την σημερινή Όρμα στην θέση της αρχαίας Μακεδονικής πόλης Όρμη.
Μετά την απελευθέρωση αρχικά συνέχισε με το ίδιο όνομα ως συνοικισμός της κοινότητας Μεγαπλατάνου,για να αυτονομηθεί στη συνέχεια ως κοινότητα ΤΡΕΣΙΝΟ. Ο όρος TRE-SIN (στην τοπική διάλεκτο )σημαίνει τρεις γιοί.
Σε αυτό συνηγορεί και ένας θρύλος, που αναφέρει τρεις γιους που ήρθαν στο κέντρο του χωριού όπου υπήρχε μια πηγή, και κατά συμβουλή του πατέρα τους έστησαν έναν πάσσαλο στο κέντρο ενός ανοίγματος ανάμεσα στα πλατάνια και περιάρωσαν την περιοχή γύρω (αρχαίο έθιμο λατρείας). Την άλλη μέρα ο πάσσαλος γέμισε μυρμήγκια κι έγινε κατάμαυρος. Αυτό ήταν σημάδι ότι ο χώρος ήταν κατάλληλος για συνοικισμό.
Κατά μια άλλη άποψη το ΤΡΕΣΙΝΟ η ΤΡΕ-ΣΙΛΟ σημαίνει τρία χωριά. Πράγματι, περιφερειακά υπάρχουν υπολείμματα τριών μικρών οικισμών και κατά συνέπεια αυτά ενώθηκαν.
Μια άλλη αναφορά γίνεται, ερμηνεύοντας το ΤΡΕΣΙΝΟ ως χώρο όπου έχουμε πολλούς κεραυνούς, λόγω των μεγάλων πλατανιών (ΤΡΕΣΚΑ είναι η αστραπή).
Το χωριό σήμερα συνδέεται με το χιονοδρομικό κέντρο στην κοντινότερη απόσταση των 24 χλμ. και με τα λουτρά ΠΟΖΑΡ. Αυτό έρχεται σαν προοπτική στους στους 700 περίπου κατοίκους, που κύρια μέχρι σήμερα ασχολούνται με την καλλιέργεια της εύφορης γης, να δραστηριοποιούνται δυναμικά πλέον με τον τουρισμό. Γίνονται όλο και περισσότεροι χώροι υποδοχής, ξενώνες, ταβέρνες και κάθε άλλη εκμετάλλευση που θα εξυπηρετήσει τον τουρίστα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να συγκρατείται η νεολαία και να απασχολείται στον τόπο που γεννήθηκε.
ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην Όρμα παράγουν: Κάστανα, Κεράσια, Ροδάκινα και σταφύλια.
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
Στην Όρμα υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία όπως: Ναϊάδες, Υδρακτίς, Σάκης, Βάσω και ο Πλάτων,
καθώς και αρκετές καφετέριες: Μίχος, Γουΐλης, Θέασις, Μένιος και ο Φουντουκίδης.
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ
Η Ελλήνων Γεύσεις στην Όρμα με μεράκι και φαντασία μαγειρέψαμε τη λέξη γαστρονομία και της δώσαμε άλλη διάσταση για να δημιουργήσουμε έναν τόπο προορισμού για κάθε είδους γευστικές απαιτήσεις.
Μαγειρεύουμε παραδοσιακές συνταγές αλλά και μοντέρνες προτάσεις με υλικά που μας προσφέρει η ελληνική φύση και όχι μόνο, για να δώσουμε άλλη διάσταση στη ΓΕΥΣΗ...
ΤΑΒΕΡΝΑ ΔΙΟΝΥΣΟΣ
Στα 20 χρόνια λειτουργίας μας, έχουμε παρουσιάσει τι θα πει καλή Ελληνική κουζίνα. Μια ταβέρνα που ξέρει να αναδεικνύει την ποιότητα στο καλό φαγητό. Στην καρδιά της Όρμας, στην πλατεία, βρίσκεται η ταβέρνα Διόνυσος ...
ΤΟ ΤΑΒΕΡΝΑΚΙ ΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΣ
Νέο ταβερνάκι, ζεστό και φιλόξενο, για παρέες, Στην πλατεία της Όρμας, βρίσκεται το ταβερνάκι της Μπουμπούς ...
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Ή Όρμα θεωρείται παραδοσιακό χωριό. Τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις έχουν τις ρίζες τους από αρχαιοτάτων χρόνων.
Μέχρι και σήμερα, οι κάτοικοι της Όρμας αναβιώνουν παλιές συνήθειες. Κατά την διάρκεια του έτους, οι σημαντικότερες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στην Όρμα είναι:
"Σίρνιτσα" - Κυριακή της Αποκριάς (παραμονή Καθαράς Δευτέρας) - Φωτιές στη πλατεία του χωριού. Οι κάτοικοι, με πρωταγωνιστές τα παιδιά, μαζεύουν ξύλα από το δάσος και τα μεταφέρουν στην πλατεία του χωριού. Εκεί, με περίτεχνο τρόπο τα στοιβάζουν, δημιουργώντας μια μεγάλη στοίβα, έτοιμη να ανάψει. Παρομοιάζεται με την καύση του καρνάβαλου.
"Ακρίτεια" - Τέλη Ιουλίου κάθε έτους - Χορευτικές εκδηλώσεις στη πλατεία του χωριού. Ένα πολιτιστικό γεγονός, μέγιστης σημασίας για την περιοχή της Αλμωπίας. Η συγκέντρωση χορευτικών και πολιτιστικών συλλόγων από ολόκληρο τον κόσμο, κάνει την Όρμα πολιτιστικό κέντρο όσο διαρκούν οι εκδηλώσεις (συνήθως 3 ημέρες). Φυσικά συμμετέχουν και Ελληνικά συγκροτήματα αλλά και τοπικοί σύλλογοι, χορευτικοί και πολιτιστικοί.
.
"Γιορτή κάστανου" - Αρχές Οκτώβρη κάθε έτους - Προσφορά κάστανων & τσίπουρου στη πλατεία του χωριού.
"Κόλεντα" - 23 Δεκεμβρίου - Φωτιές στους πρόποδες του βουνού της Όρμας.
"Σούρβα" - 30 Δεκεμβρίου - Φωτιές στη πλατεία του χωριού.