Lynyrd Skynyrd.
Το συγκρότημα που ξεκληρίστηκε σε
αεροπορικό δυστύχημα
Ο καθηγητής που σιχαινόταν τα μακριά μαλλιά
Το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος κυκλοφόρησε το 1973 και είχε τίτλο «Pronounced Leh-nerd Skin-nerd», δηλαδή «προφέρεται Λέ-νερντ Σκί-νερντ».
Αναφερόταν στο όνομα του συγκροτήματος, Lynyrd Skynyrd, του οποίου η αρχική ορθογραφία ήταν Leonard Skinnerd.
Τα ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος, ο Ρόνι Βαν Ζαντ, ο Άλεν Κόλινς και ο Γκάρι Ρόσιγκτον, πήγαιναν στο ίδιο σχολείο, το Robert E. Lee Highschool, στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα.
Το συγκρότημα σε πιο νεαρή ηλικία.
Γυμναστής στο σχολείο ήταν ο Λέοναρντ Σκίνερ, απ’ τον οποίο εμπνεύστηκαν το όνομα.
Ο συγκεκριμένος καθηγητής είχε επιβάλει κανονισμό στο σχολείο, που απαγόρευε στα αγόρια να έχουν μακριά μαλλιά.
Οι νεαροί τον είχαν τέτοιο «άχτι», που έδωσαν το όνομά του στο συγκρότημά τους και έτσι τον ταύτισαν με όσα απεχθανόταν. Τη ροκ και τα μακριά μαλλιά.
Πρωτότυπη εκδίκηση, όντως!
Το 1970, ο Ρόσιγκτον παράτησε το σχολείο, επειδή δεν άντεχε άλλο τα πειράγματα για τη μακριά και ατίθαση κόμη του.
Μερικά χρόνια αργότερα, όταν τα σχολικά πειράγματα είχαν απομακρυνθεί χρονικά, οι Lynyrd Skynyrd συναντήθηκαν με τον
Ο Λέοναρντ Σκίνερ, με τον δίσκο του «ομώνυμου» συγκροτήματος.
πρώην καθηγητή τους και του ζήτησαν να παρευρεθεί σε μία συναυλία τους.
Εκείνος δέχτηκε και μάλιστα ήταν αυτός που τους παρουσίασε στο κοινό.
Η φωτογραφία του μπήκε στο ένθετο έντυπο του τρίτου δίσκου του συγκροτήματος, το «Nothing Fancy».
Οι επιτυχίες «Free Bird» και «Sweet Home Alabama», που υπήρχαν στον πρώτο και δεύτερο δίσκο αντίστοιχα, τους έκαναν διάσημους σε όλο τον κόσμο.
Αντιθέτως, ο τρίτος και ο τέταρτος δίσκος πέρασαν σχεδόν απαρατήρητοι.
Το μοιραίο ταξίδι
Στις 20 Οκτωβρίου του 1977, οι Lynyrd Skynyrd επιβιβάστηκαν στο Convair CV-300, το μοιραίο αεροσκάφος που θα τους μετέφερε στη Λουιζιάνα, για την έκτη συναυλία της περιοδείας τους.
Τα συντρίμμια του αεροπλάνου.
Είχαν περάσει μόλις τρεις μέρες από την κυκλοφορία του πέμπτου δίσκου τους, το «Street Survivors». Όλα έδειχναν, ότι αυτός ήταν ο δίσκος, που θα τους επανέφερε στην κορυφή της ροκ μουσικής σκηνής.
Τελικός προορισμός θα ήταν η συναυλία στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης, που αποτελούσε ανεκπλήρωτο πόθο όλων των μελών του συγκροτήματος.
Δυστυχώς, ο Βαν Ζαντ και ο Γκέινς δεν κατάφεραν ποτέ να πραγματοποιήσουν το παιδικό όνειρό τους.
Το αεροσκάφος ξέμεινε από καύσιμα, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και οι πιλότοι αναγκάστηκαν να πραγματοποιήσουν έκτακτη προσγείωση, αλλά δεν τα κατάφεραν.
Έπεσαν στο δάσος κοντά στο Γκίλσμπουργκ του Μισισιπί και το αεροπλάνο καταστράφηκε ολοσχερώς.
Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν ο τραγουδιστής Ρόνι Βαν Ζαντ, ο κιθαρίστας Στιβ Γκέινς, η τραγουδίστρια Κάσι Γκέινς, ο μάνατζερ
Νεκροί και τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
Ντιν Κιλπάτρικ και οι δύο πιλότοι, Γουόλτερ ΜακΡίρι και Γούλιαμ Γκρέι.
Επέζησαν 20 από τους 26 επιβαίνοντες, αλλά με πολύ σοβαρούς τραυματισμούς.
Οι κιθαρίστες Άλεν Κόλινς, Γκάρι Ρόσινγκτον και ο μπασίστας Λέον Γουίλκiσον κόντεψαν να χάσουν τα χέρια τους και χρειάστηκαν πολλούς μήνες φυσιοθεραπείας, για να μπορέσουν να ξαναπαίξουν μουσική.
Ο ντράμερ Άρτιμους Πάιλ, ήταν ο μόνος που είχε τις αισθήσεις του μετά την πτώση. Σύρθηκε απ’ τα συντρίμμια και ανέβηκε σε ένα κοντινό λόφο, για να βρει βοήθεια, αγνοώντας τον φοβερό πόνο απ’ τα σπασμένα πλευρά του.
Οι Aerosmith γλίτωσαν την τελευταία στιγμή
Με το ίδιο αεροπλάνο σκόπευαν να ταξιδέψουν κι οι Aerosmith το καλοκαίρι του 1977.
Ο υπεύθυνος για τις πτήσεις των Aerosmith, ο Ζανκ Μπούκερ, είχε πει ότι είδε τους πιλότους ΜακΡίρι και Γκρέι να πίνουν από ένα μπουκάλι Τζακ Ντάνιελς, όσο εκείνος εξέταζε το αεροσκάφος.
Το απαγορευμένο εξώφυλλο του πέμπτου δίσκου.
Ο Στίβεν Τάιλερ και ο Τζό Πέρι απ’ τους Aerosmith επέμεναν να νοικιάσουν το συγκεκριμένο αεροσκάφος και ο Μπούκερ χρειάστηκε να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να τους μεταπείσει.
Ευτυχώς για αυτούς, τον άκουσαν.
Μετά θάνατον επιτυχία
Μετά τη φοβερή τραγωδία, ο δίσκος των Lynyrd Skynyrd έγινε πλατινένιος.
Το αρχικό εξώφυλλο του δίσκου έδειχνε το συγκρότημα ανάμεσα στις φλόγες. Απαγορεύτηκε, γιατί θεωρήθηκε προσβλητικό για τα θύματα του δυστυχήματος και αντικαταστάθηκε από μία άλλη φωτογραφία, με απλό μαύρο φόντο.
Το συγκρότημα διαλύθηκε, μέχρι το 1987.
Το νέο σχήμα αποτελούνταν από τους επιζώντες του δυστυχήματος, τους Γκάρι Ρόσιγκτον, Μπίλι Πάουελ, Λέον Γουίλκισον και Άρτιμους Πάιλ. Τραγουδιστής έγινε ο μικρότερος αδερφός του Βαν Ζαντ, ο Τζόνι.
Οι Lynyrd Skynyrd συνεχίζουν την πορεία τους μέχρι σήμερα, αν και τα περισσότερα απ’ τα ιδρυτικά μέλη έχουν αντικατασταθεί.
Τα ρατσιστικά υπονοούμενα στο «Sweet Home Alabama»
Η μεγαλύτερη επιτυχία των Lynyrd Skynyrd, το τραγούδι «Sweet Home Alabama», προκάλεσε αντιδράσεις όταν κυκλοφόρησε, και το κατηγόρησαν ότι είναι ρατσιστικό.
Γράφτηκε απ’ τους Lynyrd Skynyrd ως απάντηση στην έντονη κριτική, που ασκούσε ο τραγουστικής Νιλ Γιανγκ στον ρατσιστικό
Ο Νιλ Γιανγκ.
Νότο.
O Γιανγκ το 1970 είχε γράψει το τραγούδι «Southern Man», που κατηγορούσε του νοτίους για την κακομεταχείριση των μαύρων. Προειδοποιεί ότι «η αλλαγή στον νότο θα έρθει επιτέλους» και αναρωτιέται πότε οι νότιοι θα πληρώσουν, για όσα έκαναν στους μαύρους.
Παρόμοιο νόημα είχαν και οι στίχοι του τραγουδιού του «Alabama», που κυκλοφόρησε το 1972.
Οι Lynyrd Skynyrd δεν κατάγονταν απ’ την Αλαμπάμα, αλλά απ’ το Τζάκσονβιλ της Φλόριντα. Θεώρησαν, όμως, ότι ως εκπροσωποι των νότιων πολιτειών της Αμερικής, έπρεπε να υπερασπιστούν την Αλαμπάμα.
Οι στίχοι του τραγουδιού «Sweet Home Alabama», που αναφέρονται στον Νιλ Γιανγκ:
Well, I heard Mister Young sing about her
Well, I heard ole Neil put her down.
Well, I hope Neil Young will remember
a southern man don’t need him around anyhow.
«Άκουσα τον Κύριο Γιανγκ να τραγουδάει για αυτή (την Αλαμπάμα)
Άκουσα τον κυρ-Νιλ να την κατηγορεί
Ελπίζω ο Νιλ Γιανγκ να θυμηθεί
Ότι ο νότιος δεν τον έχει ανάγκη έτσι κι αλλιώς»
Σε ένα άλλο σημείο, αναφέρονται στο «Μπέρμιγχαμ, που αγαπάνε τον κυβερνήτη». Ο κυβερνήτης του Μπέρμιγχαμ, Τζορτζ Γουάλας, ήταν θερμός υποστηρικτής του φυλετικού διαχωρισμού.
Η σημαία των Νοτίων κατά των εμφύλιο πόλεμο.
Το συγκρότημα, μάλιστα, είχε ως σύμβολο τη σημαία που χρησιμοποιούσαν οι Νότιοι κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου.
Συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τη σημαία μέχρι και σήμερα, αν και έχουν αποστασιοποιηθεί λίγο απ’ το σύμβολο.
«Έγινε τόσο μεγάλο θέμα με τον ρατσισμό. Εμείς χρησιμοποιούσαμε τη σημαία, επειδή μας είχαν κατηγοριοποιήσει ως Νότιους και σε πείσμα τους, θέλαμε να την αναδείξουμε. Αλλά με το πέρασμα των χρόνων, η σημαία των Νοτίων έχει συνδυαστεί με την Κου Κλουξ Κλαν και πολλές άσχημες παραδόσεις του Νότου. Της έχουν προσδώσει ένα κακό συμβολισμό και εμείς δεν θέλουμε να έχουμε κάποια σχέση και να δίνεται η εντύπωση ότι συμφωνούμε με τον ρατσισμό.»
Το βίντεο που ακολουθεί, είναι από μια συναυλία των Lynyrd Skynyrd, όπου ερμήνευσαν το «Sweet Home Alabama». Στην αρχή, ο τραγουδιστής Τζόνι Βαν Ζαντ ακούγεται να λέει: «Είπαν ότι μιλάμε για τον Νιλ Γιανγκ, αλλά δε θέλω να μιλάω για τον κύριο».