Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΑΡΙΔΑΙΑΣ-ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ

Αγαπητέ γονέα/κηδεμόνα

Απευθυνόμαστε σε εσένα μέσω αυτής της ανοικτής επιστολής, για να σε ενημερώσουμε για μια σημαντική εκπαιδευτική Δομή της Δευτεροβάθμιας Τεχνικής & Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, που λειτουργεί στην Αριδαία, πρόκειται για το Νέο Εσπερινό Επαγγελματικό  Λύκειο, που με τον Ν.4186/13 Αρθρ.44, δίνει το δικαίωμα και σε ανήλικους μαθητές/τριες (≤18 ετών) να εγγραφούν* και να αξιοποιήσουν όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα που τους προσφέρει η εσπερινή φοίτηση, πιο συγκεκριμένα:
  • Το ειδικό ποσοστό εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΑΤΕΙ (Τις προηγούμενες σχολικές χρονιές πάνω από 86% εισήχθησαν σε Πανεπιστημιακές κυρίως σχολές).
  • Την εισαγωγή στα ΑΤΕΙ ,με την εξέταση σε Δύο ( 2) μόνον  μαθήματα(από τα ημερήσια ΕΠΑΛ εξετάζονται σε 4)
  • Την ταυτόχρονη εξασφάλιση 2 τίτλων σπουδών α) Απολυτηρίου (με ενδοσχολικές εξετάσεις β) Πτυχίου αντίστοιχης ειδικότητας, (επιπέδου 3 & 4 του Ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων)
  • Την δυνατότητα του μαθητή/τριας, φοιτώντας τις ώρες από 19:00 έως 22:35, να εργάζεται ή στις οικογενειακές εργασίες ή και αλλού και έτσι να αποκτά εργασιακή εμπειρία.
  • Τη δυνατότητα κάλυψης των εξόδων μετακίνησης (0,35 Ε/χλμ) από και προς τον τόπο της μόνιμης διαμονή, για όσους διαθέτουν μόνο απολυτήριο Γυμνασίου η δεν  έχουν ολοκληρώσει το Λύκειο.
  • Την παρακολούθηση σύγχρονων ειδικοτήτων, με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.
Θεωρώντας τα πιο πάνω πλεονεκτήματα ισχυρά κριτήρια για μια επιτυχημένη και αποτελεσματική επιλογή στο ερώτημα: Μετά  το Γυμνάσιο ΤΙ;   είμαστε στην διάθεση σας να σας ενημερώσουμε για κάθε πιθανή απορία.

Με εκτίμηση,
Η Εκπαιδευτική κοινότητα του Εσπερινού ΕΠΑΛ Αριδαίας

Μην Χάνετε την ευκαιρία

ρωτήστε
ενημερωθείτε
αποφασίστε
Στοιχεία επικοινωνίας:       Τηλεφ:2384021740 (19:00 εως 22:30)
Email: mail@epal-esp-arid.pel.sch.gr
http://blogs.sch.gr/epal-arid

*Με Υ.Δ του γονέα/κηδεμόνα ότι ο μαθητής/τρια τις πρωινές ώρες εργάζεται στην ατομική γεωργική εκμετάλλευση(χωράφια, ή επιχείρηση, μαγαζί κ,λ,π.( το έντυπο χορηγείται από το σχολείο)


ΠΟΣΟ ΑΣΧΗΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΟΣ;

June 10, 2014

 Η κάθε φορά κοινωνία, τα πιστεύω της, οι συνήθειές της, το υπάρχον αντιληπτικό της πλαίσιο, δημιουργούν και διαφορετικά άτομα, διαφορετικές μορφές του φυσιολογικού, αλλά και διαφορετικές μορφές της απόκλισης –το φυσιολογικό είναι αυτό που ακολουθεί τις επιταγές της κοινωνίας, ενώ η απόκλιση ξεφεύγει από αυτό. Συνεπώς, η διαφορετικότητα-απόκλιση δημιουργείται κοινωνικά και διαφέρει πολιτισμικά. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους κινητικά ανάπηρους μας λέει μία ομάδα στο σύλλογο Σ.Κ.Α.ΣΕ.(Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων Νομού Σερρών), η οποία μιλά για την ονομασία που έχει δοθεί στους ανάπηρους (ΑμεΑ/ Άτομα με Αναπηρία), τη δημιουργία της και την αρνητική έννοιά της:
- η μειωτική έννοια του όρου Α.μεΑ.
O Ζ λέει γελώντας στο άκουσμα της ερώτησης, πως ο όρος Α.μεΑ. του ακούγεται σαν “U.FΟ. Η Ε αναφέρει,, πως ο όρος Α.μεΑ. είναι «αρνητικά φορτισμένος» και ο Ζ συμφωνεί λέγοντας, πως οι άλλοι χαρακτηρίζουν αυτά τα άτομα ως «καημένα» και «αβοήθητα» όταν τα σκέφτονται κι αυτό έχει μια αρνητική έννοια για τους κινητικά ανάπηρους.
- τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συμβάλλουν στην κατασκευή του όρου.
Ο Θ λέει, πως τα Μ.Μ.Ε. «φταίνε», γιατί προβάλλουν τα άτομα με διανοητική υστέρηση, αντί να δείχνουν τα άτομα με αναπηρία που πετυχαίνουν σε διάφορα αθλήματα. Ο Ζ πάλι, θεωρεί άσχημη αυτήν την προβολή από τις τηλεοράσεις και τα κανάλια, όπου μόλις καταφέρνει κάτι κάποιο άτομο με αναπηρία «πέφτουν πάνω του». Έτσι, συνεχίζει, φανερώνουν ότι το θεωρούν «παράξενο» και «ότι δεν είναι φυσιολογικό» αυτό που κάνει. Ο Θ διαφωνεί σ’ αυτό και λέει πως «καλά κάνουν και το δείχνουν!», όπως δείχνουν και κάποιον αρτιμελή που καταφέρνει κάτι. Για τον Θ είναι ακριβώς το ίδιο ανάμεσα σε αρτιμελείς και κινητικά ανάπηρους, πάραυτα, «από μια κατηγορία ανθρώπων κάποιοι ξεχωρίζουν». Τελικά όμως, συμφωνούν και οι δύο πως η προβολή των ανάπηρων «πουλάει πιο πολύ».
- ο όρος Α.μεΑ. αποκτά αρνητική σημασία λόγω της έλλειψης παιδείας του συνόλου.
Ο Θ αναφέρει, πως το μάτι του κόσμου δεν είναι συνηθισμένο στο να βλέπει κινητικά ανάπηρους έξω, καθώς δεν υπάρχει η υποδομή. Η Η συμπληρώνει πως το κάθε τι διαφορετικό «τρομάζει» και μιλάει για μια εκπομπή στην τηλεόραση που είχε προκαλέσει έκπληξη και φόβο λόγω των σιαμαίων που έδειξε. Η Η μιλάει για το ότι η οικογένεια θα πρέπει να φροντίσει γι’ αυτό, ώστε «να συνηθίσουμε σε κάποια όρια». Άρα λείπει η παιδεία, τελειώνει η Ε και συμφωνούν όλοι.
Οι κινητικά ανάπηροι στις ομάδες μας ανήκουν σε μία ομάδα που ονομάζεται Α.μεΑ. Αυτή η ονομασία όμως τους χαρακτηρίζει ως διαφορετικούς, παράξενους και «καημένους» για την πλειοψηφία, γιατί έτσι τους θέλουν. Αν και δεν είναι κάτι που κατανοούν οι άλλοι που δημιουργούν τους όρους, οι αρτιμελείς, οι κινητικά ανάπηροι δυσανασχετούν στο άκουσμα του όρου Α.μεΑ., γιατί οι δεύτεροι σκέφτονται μειωτικά γι’ αυτούς. Άρα, είναι όρος που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της κινητικής αναπηρίας, άρα της δίνει διαφορετική έννοια, διαφορετική απ’ αυτήν που επιθυμούν οι άμεσα εμπλεκόμενοι, οι κινητικά ανάπηροι, άρα κατασκευάζεται. Κι εδώ έρχεται η συνδρομή των μέσων μαζικής ενημέρωσης, μας λένε τα άτομα, που κατασκευάζουν ανθρώπους, τους ανάπηρους εν προκειμένω, που είναι οι διαφορετικοί-κατώτεροι, μα μπορούν να πετύχουν, γιατί «πουλάνε».«Καημένοι» ή απλά «ξεχωριστοί» πουλάνε, άρα μονοπωλούν, άρα είναι διαφορετικοί, αλλά δημιουργούνται ως τέτοιοι γιατί τους «υποστηρίζουν. Κι έπειτα, η δημιουργία της διαφορετικότητας των αναπήρων συνεχίζεται, όταν η πλειοψηφία των ατόμων, οι αρτιμελείς, δε διαθέτουν παιδεία. Το ότι δεν είναι συνηθισμένο το γεγονός της κινητικής αναπηρίας κάνει τους κινητικά ανάπηρους «τέρατα» για τους φυσιολογικούς, τους αρτιμελείς. Αυτό σημαίνει ότι οι τελευταίοι είναι διαφορετικοί και η διαπίστωση είναι ότι η διαφορετικότητα τρομάζει αυτούς που δεν έχουν συνηθίσει την κανονικότητά της, που δεν έχουν μάθει την ύπαρξή της και δεν την έχουν αποδεχτεί ως τέτοια –όσο αφύσικη κι αν είναι. Συνεπώς, είναι θέμα παιδείας, αυτών που κανονίζουν τη φυσιολογικότητα, γιατί αν είναι έτσι, δημιουργείται το «αφύσικο» και το διαφορετικό, από την πλειοψηφία των υγιών, των αρτιμελών, που ονομάζουν, τους άλλους που διαφέρουν απ’ αυτούς «κινητικά ανάπηρους». Ο όρος δημιουργήθηκε και φέρει την περιθωριοποίηση στην οποία η κυρίαρχη και συνηθισμένη «αρτιμέλεια» ωθεί τους «κινητικά ανάπηρους».
Έτσι και οι άνθρωποι φτάνουν στην παραδοχή «έτσι είναι τι να κάνουμε;» και οι όροι φέρουν αρνητικά νοήματα. Ο όρος «ανάπηρος» σημαίνει κάτι άσχημο και αρνητικό.



ΠΗΓΗ...http://diekdikw.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΚΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ


Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη στις 14 Ιουνίου 2014, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνει τα εξής:
«Η 14η Ιουνίου είναι η  Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη (World Blood Donor Day).
Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 2005, έκτοτε διοργανώνεται και υποστηρίζεται από κοινού από τέσσερεις παγκόσμιους φορείς: τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, (IFRC), της Διεθνούς Κοινότητας Μετάγγισης Αίματος (ISBT) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Οργανώσεων Αιμοδοσίας (IFODS).
Στόχος του εορτασμού είναι κυρίως η προώθηση της μη αμειβόμενης αιμοδοσίας σε παγκόσμιο επίπεδο και η ενίσχυση της εθελοντικής προσφοράς αίματος, ευχαριστώντας τους εθελοντές αιμοδότες γι’ αυτό το δώρο ζωής στον συνάνθρωπο
Η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μορφές Κοινωνικού Εθελοντισμού και Aλληλεγγύης και είναι μία μοναδική πράξη ανθρωπισμού.
Η φετινή ημέρα επικεντρώνει την προσοχή του κοινού στην ασφαλή εθελοντική αιμοδοσία ως υπέρτατη προσφορά για τη σωτηρία των μελλοντικών μητέρων. Έτσι, ο τίτλος της φετινής εκστρατείας είναι: «ασφαλές αίμα για την σωτηρία των μητέρων» (safe blood for saving mothers).
Κάθε μέρα, περίπου 800 γυναίκες πεθαίνουν στην εγκυμοσύνη ή κατά τον τοκετό από επιπλοκές. Οι σοβαρές αιμορραγίες πριν και μετά τον τοκετό αποτελούν μια από τις κυριότερες αιτίες θνησιμότητας και νοσηρότητας που συνοδεύεται από μακροχρόνια ανικανότητα ή αναπηρία.
Ο στόχος λοιπόν είναι η αυξημένη επαγρύπνηση, ώστε να υπάρχει αφενός επάρκεια αίματος και αφετέρου το αίμα αυτό, όπως και τα προϊόντα του, να είναι ασφαλή για την προστασία της μητρότητας και την πρόληψη της μητρικής θνησιμότητας.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:
•         Περί τα 107 εκατομμύρια μονάδες αίματος συλλέγονται ανά έτος. Από αυτές το 50% συλλέγεται σε χώρες υψηλού εισοδήματος,  οι οποίες φιλοξενούν το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού
•         Μια και μόνο μονάδα αίματος μπορεί να βοηθήσει περισσότερους από έναν ασθενή
•         Το 65% των μεταγγίσεων αίματος σε χώρες χαμηλού εισοδήματος γίνεται σε παιδιά κάτω των 5 ετών. Ενώ στις χώρες με υψηλό εισόδημα το 76% των μεταγγίσεων γίνεται σε άτομα άνω των 65 ετών.
•         Η συχνότητα αιμοδοσίας είναι ένας δείκτης για τη γενική διαθεσιμότητα αίματος σε μία χώρα . Ο μέσος όρος στις υψηλού εισοδήματος χώρες είναι 39,2 δωρεές /1000 κατοίκους, στις μεσαίου εισοδήματος 12,6 και στις χαμηλού περίπου 4 δωρεές / 1000κατοίκους (Ελλάδα > 30).
•         Το 2020 είναι η χρονιά στόχος για όλες τις χώρες. Η επιδίωξη είναι το 100% του εφοδιασμού με αίμα να γίνεται από εθελοντές αιμοδότες.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αγωνίζεται να βελτιώσει τα θέματα που είναι σχετικά με την ασφάλεια τόσο αυτού του ίδιου του αίματος όσο και με την ασφαλή μετάγγιση (Blood Transfusion Safety BTS). Ο  μηχανισμός που χρησιμοποιείται είναι η αιμοεπαγρύπνηση (Haemovigilance)  και  αφορά στην αναγνώριση και την πρόληψη συμβαμμάτων που σχετίζονται με την μετάγγιση αίματος με σκοπό την αύξηση της ασφάλειας και της επάρκειας, καλύπτοντας όλη την αλυσίδα από τον δότη έως τον δέκτη
Η ασφάλεια και η διαθεσιμότητα σε αίμα έχει άμεση σχέση με τη Δημόσια Υγεία. Απαιτείται οργάνωση, τεχνολογικός εξοπλισμός και δια βίου εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας για την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας,  αλλά πάνω από όλα είναι επείγουσα ανάγκη να ενταχθούν στις τάξεις των εθελοντών αιμοδοτών όλο και περισσότεροι άνθρωποι εκφράζοντας την αγάπη προς τον συνάνθρωπο.
Κάθε αιμοδότης είναι ένας σιωπηλός και αφανής ήρωας που σώζει ζωές  και μεταδίδει την ιδέα της εθελοντικής αιμοδοσίας στις νεώτερες γενεές .

Η πρόληψη της μητρικής θνησιμότητας περνά και μέσα από την εθελοντική αιμοδοσία,  ώστε να προστατευτεί η μητρότητα  και η υγεία των μελλοντικών γενεών».

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ



Συγχαρητήρια επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θεόδωρου Θεοδωρίδη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιώργο Καρασμάνη

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Καρασμάνη για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων και εύχεται καλή επιτυχία στο έργο του.
Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ, 

Εκφράζω τα συγχαρητήρια μου για την ανάθεση από τον Πρωθυπουργό της θέσης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η επιλογή της Κυβέρνησης δείχνει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό σας, αναγνωρίζει το έργο σας και δημιουργεί θετική προοπτική για την αγροτική οικονομία στην Ελληνική Περιφέρεια και, ειδικότερα, στην Π.Ε. Πέλλας. Εύχομαι καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας, καλή θητεία και ελπίζω στη συνεργασία μας για τα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό τομέα στην Πέλλα και στην Κεντρική Μακεδονία.  

Με εκτίμηση,
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας
Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης»

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗ ΠΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ



Διονύσης Σταμενίτης: Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στον Γιώργο Καρασμανη.

¨Η επιλογή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρα να τοποθετήσει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον Βουλευτή του Νομου μας Γιώργο Καρασμανη ειναι μια θετική και σημαντικότατη εξέλιξη για τον τόπο μας.

Εύχομαι συγχαρητήρια στον Γιώργο Καρασμανη και κάθε επιτυχία στα νεα καθήκοντα που αναλαμβάνει ¨ 

ΕΥΧΕΣ ΙΟΡΔΑΝΗ ΤΖΑΜΤΖΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ       
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ
Κοσμήτορας της Βουλής
 Βουλευτής Νομού Πέλλας – Νέα Δημοκρατία



9-6-2014

Ευχές του Βουλευτή Πέλλας Ιορδάνη Τζαμτζή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρασμάνη Γιώργο.


«Θέλω να ευχηθώ στον συνάδελφο Βουλευτή Πέλλας κ. Γιώργο Καρασμάνη συγχαρητήρια για την ανάληψη των καθηκόντων ως Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Καλή Επιτυχία στο έργο του». 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...