Ανοίγει ξανά ο φάκελος των μεταλλαγμένων στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά από τέσσερα χρόνια, ενώ οι συζητήσεις έχουν παγώσει από το 2012.
Με οδηγία του 2001, η Ευρώπη μπορεί να απαγορεύσει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών μόνο για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος ή δημόσιας υγείας.
Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, τα χρόνια που ακολούθησαν έως και σήμερα, είναι κοινό μυστικό ότι έχουν δοθεί άδειες για την καλλιέργεια πολλών μεταλλαγμένων προϊόντων.
Ισπανία, Γαλλία και Βέλγιο είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές κατά της απαγόρευσης της καλλιέργειας μεταλλαγμένων προϊόντων.
Ετσι, όπως εξηγούν από το ΥΠΕΚΑ, το ζητούμενο είναι να βρεθεί μια νομική φόρμουλα, η οποία να συμπεριλαμβάνει, εκτός από τους προαναφερόμενους λόγους, δηλαδή την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, και άλλες παραμέτρους, έτσι ώστε να «στέκονται» νομικά, σε περίπτωση που γίνει προσφυγή στο δικαστήριο από τις εταιρείες παραγωγής μεταλλαγμένων.
Στις συζητήσεις που γίνονται τις τελευταίες ημέρες στις Βρυξέλλες, για το θέμα αυτό, τέθηκαν λόγοι όπως αστική ανάπτυξη και κοινωνικοοικονομικές αντιδράσεις (κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις).
Σύμμαχοι στην πρόταση της ελληνικής προεδρίας για το άνοιγμα του φακέλου στάθηκαν αρχικά, η Αυστρία και η Ουγγαρία.
Αντίθετα, το Βέλγιο κράτησε αρνητική στάση, η Γαλλία απάντησε ότι το επιχείρημα είναι νομικά έωλο, ενώ η Γερμανία αναγκάστηκε να βάλει... νερό στο κρασί της και συμφώνησε να μην μπλοκάρει τη συζήτηση.
Στη Γαλλία δόθηκε απάντηση από τη νομική υπηρεσία της ΕΕ, η οποία ανέφερε ότι η πρόταση της ελλληνικής προεδρίας είναι νομικά ισχυρή και δεν έχει κανένα κώλυμα.
Στόχος είναι όπως εξηγούν από το ΥΠΕΚΑ, η κάθε χώρα να μπορεί νομότυπα να απαγορεύεει ή όχι τα μεταλλαγμένα και να μην προβαίνει σε νομικές «πατέντες», δηλαδή να έχει ένα ισχυρό νομικό όπλο σε περίπτωση που η υπόθεση φθάσει στο δικαστήριο.
Ετσι, στις 13 Μαρτίου, θα συνεδριάσει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων προκειμένου να αποφανθεί για τη δυνατότητα των κρατών μελών της ΕΕ να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.
Στόχος είναι, στο τέλος του 2014, επί ιταλικής προεδρίας, να υιοθετηθεί το νομικό κείμενο, δηλαδή να υπάρξει συμφωνία και να προετοιμαστεί η υιοθέτηση από την ΕΕ της σχετικής νομοθεσίας.
ΠΗΓΗ...http://www.briefingnews.gr/