Ομιλία Γιάννη Σηφάκη στην Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης
Κε Πρόεδρε , κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Τα πρώτα ζητήματα που απασχολούν την κυβέρνηση και είναι και τα βασικά αιτήματα της Ελληνικής κοινωνίας ( που συνεχίζει να στενάζει από την ανεργία και την φτώχεια στην οποία την καταδίκασαν οι πολιτικές των προηγούμενων δεκαετιών και χειροτέρευσαν πολύ τα τελευταία 5 χρόνια με την καταστροφή της παραγωγικής βάσης της χώρας ) είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας σε συνδυασμό με την αίσθηση, με την κατεύθυνση κοινωνικής δικαιοσύνης , κοινωνικής προστασίας και αναδιανομής προς όφελος των μικρών και μεσαίων στρωμάτων.
Η επανεκκίνηση της οικονομίας πρώτα από όλα απαιτεί την σταθερότητα που θα εξασφαλιστεί με την επιτυχία της πρώτης αξιολόγησης, την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών που, μετά την ρύθμιση των κόκκινων δανείων με τρόπο που να σωθεί η πρώτη κατοικία του κοσμάκη που δεν μπορεί να πληρώσει, οφείλουν να περάσουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην υγιή επιχειρηματικότητα για να επενδύσει. Γιατί επανεκκίνηση της οικονομίας χωρίς τράπεζες δεν γίνεται. Και εδώ πρέπει να επαινέσουμε την σημαντική δέσμευση του πρωθυπουργού για αλλαγή των διοικήσεων στις τράπεζες που θα ενταχθούν στην ανακεφαλαιοποίηση, να μην συνεχίζεται ο απόλυτος ανορθολογισμός να παραμένουν τόσα χρόνια στις τράπεζες οι ίδιες διοικήσεις που τις είχαν χρεωκοπήσει.
Εργαλεία για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι το ΕΣΠΑ που αναπροσανατολίζεται και θα περάσει 4,5 δις στην αγορά μέχρι το τέλος του έτους , ο αναπτυξιακός νόμος που έρχεται με νέα κριτήρια που θα είναι η εγχώρια προστιθέμενη αξία, η απασχόληση και η καινοτομία και η αναπτυξιακή Τράπεζα για μικρομεσαίους και αγρότες από το Β’ εξάμηνο του 2016.
Επανεκκίνηση που θα στοχεύει να οδηγήσει σε παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της χώρας με την κοινωνία όρθια, με μισθούς, μεροκάματα και εργασιακές σχέσεις Ευρώπης, όχι Κίνας και με υγιή επιχειρηματικότητα και όχι την διαιώνηση της κλεπτοκρατίας, των σκανδάλων και της αρπαχτής. Και προσανατολισμένη στην εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών και, όπως κατήγγειλε ο αρμόδιος Υπουργός, το 80% των έργων του Υπουργείου να κατασκευάζεται από 6 εταιρίες που οι μισές έχουν και κανάλια.
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Όσον αφορά τον αγροτικό κόσμο απαιτείται ο διαχωρισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και η προσπάθεια προστασίας του, ιδιαίτερα του μικρού αγρότη που πραγματικά δοκιμάζεται σκληρά, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Να μπορεί να περάσει στα βιβλία εσόδων – εξόδων, που ορθώς εξαγγέλθηκε ότι πρέπει να έχουν οι αγρότες, όλα του τα έξοδα, τα οικογενειακά τεκμαρτά μεροκάματα, τα μεροκάματα και λοιπά έξοδα των μετακλητών εποχιακών εργατών μετά την ολοκλήρωση της ριζικής μείωσης του κόστους μετάκλησης ( που είναι σχεδόν έτοιμη). Να δοθεί η καλλιεργητική κάρτα για να μπορέσει να προμηθευτεί τα απαραίτητα για την καλλιέργεια. Να ψηφιστεί ο νέος νόμος για τις συνεταιριστικές οργανώσεις και να γίνει μεγάλη προσπάθεια για την οργάνωση εκ νέου του αγροτικού κόσμου και των κτηνοτρόφων σε τελείως άλλη βάση , απαλλαγμένη από τις παθογένειες και λαμογιές του παρελθόντος. Να διεκδικηθούν ποιοτικές αγορές και σοβαρή συμμετοχή στις διεπαγγελματικές οργανώσεις για να καλυτερεύσει το αγροτικό εισόδημα , παράλληλα με την παρέμβαση στην σχέση τιμής παραγωγού και τιμής καταναλωτή.
Όσον αφορά την ενέργεια :
Η ελληνική ενεργειακή αγορά χαρακτηρίζεται σήμερα από στρεβλώσεις και αλληλοσυγκρουόμενες επιλογές προς όφελος συγκεκριμένων ολιγοπωλίων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ως αποτέλεσμα της πλήρης απουσίας μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού και εθνικής πολιτικής τόσα χρόνια, αλλά και μηχανισμών έγκαιρης προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς.
Η επιτυχία των αναπτυξιακών στόχων της κυβέρνησης για την
περιβαλλοντική, κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας
, προϋποθέτουν το ριζικό μετασχηματισμό και της ενεργειακής αγοράς
η οποία μπορεί να αποτελέσει έναν από τους τομείς αιχμής για το
ξεπέρασμα της κρίσης, για την ανταγωνιστικότητα της χώρας, για την
οικοδόμηση παραγωγικής δομής και για την ύπαρξη έργων υποδομής
ακόμη και μέσα στην πολύ δύσκολη σημερινή συγκυρία.
Βασικοί στόχοι του νέου ενεργειακού σχεδιασμού θα αποτελέσουν η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, η προάσπιση των υγιών επιχειρηματικών δυνάμεων της ενέργειας, ιδιαίτερα των μικρών αποκεντρωμένων έργων που πραγματικά συμβάλουν στην περιφερειακή ανάπτυξη, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όλων των κατηγοριών της εγχώριας παραγωγικής δομής και η προστασία των καταναλωτών με την μείωση ακόμη ( αν είναι δυνατόν) του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και τέλος πάντος σε καμιά περίπτωση την περαιτέρω αύξηση του.
Η εξαγγελία του Υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, πριν λίγο, για την ίδρυση Εθνικού Φορέα Ενέργειας με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων θα βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.
Κες και Κοι συνάδελφοι
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ , την οποία εμπιστεύτηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες ο Ελληνικός λαός στις πρόσφατες εκλογές, για να διαχειριστεί την δύσκολη κατάσταση ( και την εμπιστεύτηκε γιατί αυτή η κυβέρνηση μη έχοντας καμιά σχέση με την διαπλοκή και την διαφθορά, δεν έχει καμιά σχέση με τις παθογένειες που ταλάνισαν την χώρα όλα τα προηγούμενα χρόνια, είναι η μόνη κυβέρνηση που μπορεί και θα τα βάλει μαζί τους ) θα προχωρήσει με γρήγορα βήματα στην σταθεροποίηση, στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την επαναφορά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, στην μείωση της ανεργίας, στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην κοινωνική προστασία και στην αναδιανομή
Σας ευχαριστώ