Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Οι θέσεις του συνδυασμού ΑΛΜΩΠΙΑ ΨΗΛΑ για την "Επικαιροποίηση του εγκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου πόλης της Αριδαίας του Δήμου Αλμωπίας"


ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ – Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 6ο ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «Επικαιροποίηση του εγκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου πόλης της Αριδαίας του Δήμου Αλμωπίας» ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 22 ΜΑΙΟΥ 2020
«Όσον αφορά το 6ο θέμα η τοποθέτηση της παράταξης μας έχει ως εξής : Συμφωνούμε πως πρέπει να τροποποιηθούν  κάποιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις , οι οποίες θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης μας προς το καλύτερο αλλά θεωρούμε πως θα πρέπει να προηγηθεί είτε συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης και κατόπιν της ποιότητας ζωής και σε κάθε περίπτωση να είναι ενήμερο το τοπικό συμβούλιο για όλες τις ενέργειες . Εναλλακτικά θα πρέπει να προκληθεί μια συνεδρίαση στο δήμο , στην οποία θα συμμετέχουν οι δημοτικοί σύμβουλοι , το τοπικό συμβούλιο , εκπρόσωποι του εμπορικού συλλόγου και των καταστημάτων και κάποιοι ειδικοί οι οποίοι θα αναλύσουν  τις επιπτώσεις αυτών των αλλαγών και τον τρόπο που θα γίνετε στο εξής η κυκλοφορία ώστε να το κατανοήσουμε όλοι μας ευκολότερα.
Συνεπώς ψηφίζουμε το θέμα αλλά με την δέσμευση από τον Δήμαρχο πως πριν υλοποιηθεί η απόφαση , θα προχωρήσει στις παραπάνω ενέργειες

Η παραπάνω τοποθέτηση κατατέθηκε και καταγράφηκε ως η ψήφος των μελών του συνδυασμού Αλμωπία Ψηλά . Ακολούθησαν συζητήσεις με κάποια μέλη του συνδυασμού και κατεγράφησαν κάποιες παρατηρήσεις , το ιστορικό , τεχνικά ζητήματα και κάποιες προτάσεις , οι οποίες αποτυπώνονται παρακάτω . Σημαντική ήταν η συνεισφορά του μηχανικού και φίλου μου Παπαδόπουλου Δημήτριου.



ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
ΕΠΙ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η πεζοδρόμηση δρόμων προτάθηκε με την ΕΠΑ86 με δεδομένα της εποχής του 1986 και αντίστοιχους  κυκλοφοριακούς φόρτους.
 Η κατασκευή της Κύπρου έγινε το 2000 με την ενδιάμεση λωρίδα κυκλοφορίας αφού για ένα εξάμηνο ήταν ολοκληρωτικά πεζόδρομος και δεν λειτουργούσε καλά η κυκλοφορία των οχημάτων . Η πόλη μποτιλιαριζόταν εύκολα και συχνά. Η λωρίδα πλάτους 6,0 μ. έδωσε μερική λύση στο πρόβλημα.
Η Χρυσοστόμου Σμύρνης δεν υπήρξε ποτέ πεζόδρομος και διευκόλυνε σημαντικά την κίνηση της εξόδου των οχημάτων από την πόλη.
Η Ίων Δραγούμη έγινε πεζόδρομος το 2000 με μικρή έως μηδενική επίπτωση στην κυκλοφορία των οχημάτων.





ΤΕΧΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
 Τα κυκλοφοριακά δεδομένα στην πόλη από το 1986 έως το 2020 έχουν αλλάξει πάρα πολύ. Ο κυκλοφοριακός φόρτος έχει σχεδόν τριπλασιασθεί και η ανάγκες για parking έχουν αυξηθεί .
Με την πεζοδρόμηση της Κύπρου και της Χρυσόστομου Σμύρνης , καθώς και με τον δρόμο στην βόρεια πλευρά της  πλατειάς  Σέτσκου , δημιουργούνται τα εξής προβλήματα:
·Δυσχεραίνεται τα μέγιστα η είσοδος στην πόλη και η έξοδος από αυτή.
·Αυξάνεται ο κυκλοφοριακός φόρτος της λοχ. Πασιά  και δεδομένου ότι υπάρχει στον δρόμο αυτόν διπλή στάθμευση  θα είναι πολύ δύσκολη η προσπέλαση των αυτοκίνητων.
·Καταργούνται 80 θέσεις στάθμευσης στους δρόμους που πεζοδρομούνται , οι οποίες δεν υπάρχουν διαθέσιμες στους γύρω δρόμους .
·Η Πολυτεχνείου πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση  για να διευκολυνθεί η έξοδος των οχημάτων από την πόλη. Αυξάνεται η κίνηση στην Αθ. Διάκου, και δεδομένου ότι στον δρόμο αυτόν παρατηρούνται διπλοπαρκαρίσματα , θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα κίνησης.
·Στην Αγ. Νικάνδρου σήμερα παρατηρούνται διπλοπαρκαρίσματα και με την αυξημένη κίνηση της θα έχουμε μποτιλιάρισμα . 
·Το τμήμα από τα ΚΑΠΗ έως το κατάστημα  του Τοξίδη  μονίμως θα είναι μποτιλιαρισμένο , δεδομένου του κλεισίματος του δρόμου βορείως της πλατείας.
·Δημιουργείται ανισότητα στις παροχές χώρου μεταξύ των  καταστηματαρχών των οδών που πεζοδρομούνται και των καταστηματαρχών των υπολοίπων οδών στο κέντρο της πόλης.
·Υπάρχει ανάγκη διαγραμμίσεων διαβάσεων πεζών με την νέα κατάσταση.
·Δημιουργούνται θέματα με την κυκλοφορία των ΑΜΕΑ, εάν οι καταστηματάρχες αυξήσουν το μήκος των καταλυμένων πεζοδρόμιων .

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

Κάθε αλλαγή αυτού του μεγέθους στην λειτουργιά της πόλης θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων (εμπορικός σύλλογος, τοπικά συμβούλια ,αγροτικοί συλλόγου,  κοινωνίες πολιτών κλπ.) , της Δημοτικής Αρχής, των παρατάξεων της αντιπολίτευσης , των επιστημονικών φορέων της πόλης και κυρίως του συλλόγου των μηχανικών.
Πριν από κάθε ενεργεία θα  πρέπει να γίνει εμπεριστατωμένη συγκοινωνιακή μελέτη κυκλοφορίας, που θα περιλαμβάνει :
1. Τον σημερινό κυκλοφοριακό φόρτο σε συνθήκες ομαλές αλλά και σε συνθήκες επιβάρυνσης , όπως μια καταιγίδα, μια διαδήλωση , μια αυξημένη κίνηση,
2. Τις κινήσεις και τις κατευθύνσεις της κυκλοφορίας.
3. Το μέγεθος των κυκλοφοριακών μονάδων
4  Τους χώρους στάθμευσης,
5.  Την μετακίνηση των ΑΜΕΑ
6.  Την κίνηση των μοτοποδηλάτων.

Κατόπιν να ακολουθεί διαβούλευση στο Δήμο μεταξύ των φορέων της πόλης , με γνώση τα νέα δεδομένα και να  λαμβάνονται ανάλογες αποφάσεις από το δημοτικό συμβούλιο.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η μελέτη συγκοινωνιακής κυκλοφορίας θα καταδείξει ορισμένες προτάσεις. Μερικές από αυτές μπορεί να είναι:
·Η τοποθέτηση πλαστικών κολονών ύψους 0,60 μ στην οδό Αγ. Νικάνδρου με ταυτόχρονη δημιουργία διπλής κυκλοφοριακής δυνατότητας και χώρους στάθμευσης  παραπλεύρως των λωρίδων κυκλοφορίας με μήκος 4,40 μ και πλάτος 2,30 μ με κλίση 60 μοιρών , από το ύψος της πλατείας Σετσκου έως τον ΟΤΕ περίπου 75 θέσεις.
·Η κατασκευή υπογείου παρκινγκ στην πλατεία του ΙΚΑ (Ο.Τ. 117)  και από πάνω παιδική χαρά, περίπου 35 θέσεις.(Ορίζεται στην ΕΠΑ 86)
·Κατασκευή υπογείου παρκινγκ στην πλατεία Ίωνος Δραγούμη , μετά την λοχ. Πασιά , όπως αλώστε ορίζεται στην ΕΠΑ 86, καθώς και στο ύψος του εδάφους ,περίπου 100 θέσεις.
·Η κυκλοφοριακή μελέτη θα καταδείξει τις κατευθύνσεις , τις μονοδρομήσεις, και αλλά στοιχειά που πιθανόν θα υπάρξουν.


Στη δημοκρατία λοιπόν δεν υπάρχουν αδιέξοδα …

ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑ ΨΗΛΑ

Διατροφή και σκλήρυνση κατά πλάκας


Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣκΠ) είναι μια ασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ) που επηρεάζει τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη. Αν και δεν είναι γνωστή η αιτιολογία της νόσου, στα άτομα που εμφανίζεται, το ίδιο το ανοσοποιητικό τους σύστημα στρέφεται ενάντια στο προστατευτικό περίβλημα των νευρώνων (γνωστό ως μυελίνη) το οποίο και καταστρέφει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η νόσος να προκαλεί επιδείνωση ή μόνιμη βλάβη στη λειτουργία των νευρώνων και αδυναμία επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου και των υπολοίπων μερών του σώματος.

Επιδημιολογία
Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των νοσούντων αυξάνεται και στη χώρα μας ολοένα και περισσότερο με τις γυναίκες να έχουν διπλάσια πιθανότητα να την εμφανίσουν σε σχέση με τους άνδρες.

Αίτια 
Ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων φαίνεται να παίζει ρόλο στην εμφάνιση της νόσου. Ωστόσο, η Σκλήρυνση κατά Πλάκας δεν κληρονομείται άμεσα από τον γονέα στο παιδί καθώς δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο γονίδιο που να ενοχοποιείται. Η παρουσία όμως ενός συνδυασμού γονιδίων αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης της ΣκΠ.

Σχετικά με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, οι περιοχές που βρίσκονται μακριά από τον ισημερινό επηρεάζονται συχνότερα από τη νόσο χωρίς αυτό να εξηγείται ακόμα πλήρως. Κάποιοι επιπρόσθετοι παράγοντες που έχει φανεί ότι σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι:

Ο αυξημένος Δείκτης Μάζας Σώματος (Βάρος/Ύψος2).Το οικογενειακό ιστορικό ύπαρξης σκλήρυνσης κατά πλάκας.Η φυλή: Τα άτομα που ανήκουν στη λευκή φυλή (ιδιαίτερα αυτά που κατάγονται από την Βόρεια Ευρώπη) έχουν αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με άτομα που ανήκουν στις υπόλοιπες φυλές.Το κλίμα: Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι συχνότερη στα ψυχρά και εύκρατα κλίματα.Το κάπνισμα: Οι καπνιστές έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν τη νόσο σε σχέση με τους μη καπνιστές.Η μειωμένη έκθεση στον ήλιο και τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D: Ορισμένες μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν συνδέσει την έκθεση στον ήλιο και τα αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου, λόγω της ρυθμιστικής δράσης που έχει η βιταμίνη D στο ανοσοποιητικό σύστημα.Ορισμένες λοιμώξεις: Ορισμένοι ιοί έχουν συσχετιστεί με την πιθανότητα εμφάνισης της σκλήρυνσης κατά πλάκας, όπως ο ιός Epstein-Barr, που προκαλεί τη λοιμώδη μονοπυρήνωση.Ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα: Η ύπαρξη θυρεοειδικής νόσου, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 ή φλεγμονώδους νόσου του εντέρου αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Παθολογία
Η παθολογία της νόσου αφορά την καταστροφή της μυελίνης από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς. H μυελίνη είναι η ουσία που περιβάλλει τις νευρικές ίνες, λειτουργεί ως μόνωση και βοηθά στη μετάδοση σημάτων μεταξύ του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος. Με την καταστροφή τής δημιουργούνται «πλάκες» στα νεύρα.

Η διάγνωση της νόσου συχνά καθυστερεί επειδή έχει παρόμοια συμπτώματα με άλλες νευρολογικές παθήσεις.

Συμπτώματα
Πρωταρχικά συμπτώματα
Τα πρώτα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας συχνά περιλαμβάνουν:

Προβλήματα όρασης, όπως θολή ή διπλή όραση ή οπτική νευρίτιδα, που προκαλεί πόνο στο μάτι και γρήγορη απώλεια της όρασηςΑδύναμους και δύσκαμπτους μύες, με συχνά οδυνηρούς μυϊκούς σπασμούςΜυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα χέρια, τα πόδια, τον κορμό του σώματος ή το πρόσωποΠροβλήματα ισορροπίαςΠροβλήματα ελέγχου της ουροδόχου κύστηςΖάλη
Μεταγενέστερα συμπτώματα
Συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας που εμφανίζονται αργότερα περιλαμβάνουν:

Νοητική ή σωματική κόπωση που συνοδεύει τα παραπάνω συμπτώματαΑλλαγές στη διάθεση, όπως κατάθλιψη ή ευφορίαΠαράλυση στα πόδιαΕπιληπτικά επεισόδιαΑλλαγές στην ικανότητα συγκέντρωσης ή αποτελεσματικής εκτέλεσης πολλαπλών καθηκόντωνΔυσκολία λήψης αποφάσεων, προγραμματισμού ή ιεράρχησης στην εργασία ή στην ιδιωτική ζωή

Διατροφή και σκλήρυνση κατά πλάκας
Σε ό,τι αφορά τη διατροφή, ενώ παλαιότερα η σημασία της στην ανάπτυξη της νόσου δεν θεωρείτο σημαντική, τα νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να διαδραματίσει επιβαρυντικό ή προστατευτικό ρόλο. Νεότερες μελέτες έρχονται να δείξουν πλέον ότι τόσο η διατροφή όσο και ο τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάσουν είτε θετικά είτε αρνητικά τη φλεγμονώδη έκφραση της νόσου και συνεπώς την εξέλιξη της, ενώ παράλληλα μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της. Πιο συγκεκριμένα:

Υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής
Η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για τους ασθενείς όπως τη μείωση της κόπωσης, τη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου και της ουροδόχου κύστης, τη διατήρηση της οστικής υγείας, τη βελτίωση της μυϊκής δύναμης και της κίνησης και τον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, ψάρια, άπαχο κρέας, πρεβιοτικά και προβιοτικά μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη φλεγμονώδη έκφραση και σε:

Διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους (ούτε πολύ αυξημένου ούτε πολύ μειωμένου)Μείωση του αισθήματος κόπωσηςΔιατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου και της ουροδόχου κύστηςΔιατήρηση της υγείας των οστών, των δοντιών και των ούλωνΒελτίωση της μυϊκής δύναμης, της εμβέλειας της κίνησης και της ευελιξίας 
Δίαιτα υψηλή σε ενέργεια και λίπος
Αντίθετα, η υιοθέτηση μιας δυτικού τύπου διατροφής πλούσιας σε κόκκινο κρέας και ζωική πρωτεΐνη, κορεσμένα λιπαρά, τηγανητά, σακχαρούχα ροφήματα και αλάτι αυξάνει τη φλεγμονώδη απόκριση και συνεπώς συμβάλλει στην αρνητική εξέλιξη της νόσου λόγω της δράσης που μπορεί να έχουν όλα τα παραπάνω ενάντια στη μυελίνη.

Μελέτες σε ζωικά πρότυπα συνδέουν την υψηλή κατανάλωση λίπους με αυξημένη παραγωγή φλεγμονωδών παραγόντων και επιδείνωση της «επίθεσης» του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια στο ΚΝΣ.

Προβλήματα ουροδόχου κύστης
Η αντιμετώπιση των προβλημάτων λειτουργίας της ουροδόχου κύστης μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω της επαρκούς πρόσληψης υγρών και όχι μέσω της μείωσης των προσλαμβανόμενων υγρών, που μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση ούρων και πιθανές ουρολοιμώξεις.

Συνεπώς συστήνεται η κατανάλωση 6 με 8 ποτηριών νερού την ημέρα και η αποφυγή αλκοολούχων ροφημάτων που επιβαρύνουν τη λειτουργεία της ουροδόχου κύστης.

Δυσκοιλιότητα και οστεοπόρωση
Η δυσκοιλιότητα, που αποτελεί συχνό πρόβλημα στα άτομα που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω της επαρκούς πρόσληψης υγρών και της κατανάλωσης αδιάλυτων φυτικών ινών (π.χ. δαμάσκηνα, σύκα και δημητριακά ολικής αλέσεως).

Επιλέον, τα άτομα πάσχουν από Σκλήρυνση κατά Πλάκας εμφανίζουν έλλειψη βιταμίνης D. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού και του ΚΝΣ, τα μειωμένα επίπεδά της στον οργανισμό επηρεάζουν αρνητικά την εμφάνιση αλλά και την εξέλιξη της νόσου. Tα άτομα που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν συνήθως χαμηλή οστική μάζα και αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση. Συνεπώς συστήνεται η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο και βιταμίνη D, όπως τα γαλακτοκομικά και τα λιπαρά ψάρια, η επαρκής έκθεση στον ήλιο και η πραγματοποίηση άσκηση.


Σωματικό βάρος και ΣκΠ
Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους είναι σημαντική και τόσο η πρόσληψη, όσο και η απώλεια βάρους είναι πολύ συχνά φαινόμενα στους ασθενείς με ΣκΠ. Η απώλεια βάρους οφείλεται στη μειωμένη πρόσληψη τροφής λόγω της μειωμένης ικανότητας αυτοεξυπηρέτησης, της κόπωσης και του τρέμουλου, του άγχους και του στρες των ασθενών.

Από την άλλη, το βάρος αυξάνεται όταν η κινητικότητα του ασθενούς μειώνεται, η κατάθλιψη οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής και όταν η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει στεροειδή.

Τρόφιμα με προστατευτική δράση
Η σωστή διατροφή μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα τόσο στην πρόληψη, όσο και στην αντιμετώπιση της ΣκΠ. Η υψηλή κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά μπορεί να έχει προστατευτικό ρόλο χωρίς όμως αυτό να είναι πλήρως επιβεβαιωμένο καθώς χρειάζονται περισσότερες μελέτες.

Ακόμη τα φρούτα και τα δημητριακά ολικής άλεσης μπορεί να εμφανίζουν προστατευτική δράση.

Η διατροφική αντιμετώπιση της ΣκΠ στοχεύει σε μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, ψάρια και άπαχο κρέας και φτωχή σε κορεσμένα λίπη και απλά σάκχαρα.

Αντιοξειδωτικά
Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα φρούτα, τα λαχανικά και το ελαιόλαδο μπορεί να είναι πολύ ευεργετικά ενάντια στο οξειδωτικό στρες που είναι έντονο στον οργανισμό των ασθενών με ΣκΠ.

Ο ρόλος της άσκησης
Η άσκηση, επίσης, θεωρείται ότι βοηθά τους ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας, στον έλεγχο του πόνου, της ακαμψίας, τη βελτίωση της ισορροπίας, το αίσθημα αδυναμίας και κόπωσης, την κατάθλιψη, το άγχος και την αϋπνία, καθώς αποτελεί βασική συνιστώσα για τη διατήρηση ενός καλού επιπέδου υγείας και ποιότητας ζωής. Συνεπώς επιλέξτε μια μορφή άσκησης που είναι κατάλληλη για εσάς, όπως περπάτημα, κολύμβηση, γιόγκα, ήπια αεροβική, κτλ.

Συμπερασματικά
Από όλα τα παραπάνω λοιπόν συμπεραίνουμε πως οι ασθενείς με ΣκΠ θα πρέπει να ακολουθούν ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο βασισμένο στη Μεσογειακή Διατροφή όπως άλλωστε και ο γενικός πληθυσμός η οποία συμβάλλει σημαντικά τόσο στη διατήρηση της υγείας όσο και στην αντιμετώπιση και ανακούφιση των συμπτωμάτων της νόσου, ενώ παράλληλα βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

της Ευσταθίας Παπαδά

& της Κων/ντίνας Τσουτσουλοπούλου


Πηγή...https://www.mednutrition.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...