Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 3 Απριλίου 2018

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Ένας σκωτσέζος μεθύστακας περπατάει στον δρόμο και βρίσκει ένα λυχνάρι...
Το παίζει ,το κουνάει ...το τρίβει και βγαίνει ένα τζίνι...
- θα σου πραγματοποιήσω μία σου επιθυμία λέει το τζίνι.
- θέλω να κατ@υράω ουίσκι λέει ο σκωτσέζος!!!

Ότι δεν σε πληγώνει σε κάνει πιο δυνατό; Γράφει ο Γιάννης Ξηντάρας, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής



Ότι δεν σε πληγώνει σε κάνει πιο δυνατό;
Γράφει ο Γιάννης Ξηντάρας, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής στην Αθήνα (www.xidaras.gr)  

Οι πληγές στις ιστορίες των ανθρώπων δεν είναι πάντα εύκολες. Ούτε καν συχνά! Είναι κάποιες πληγές τόσο βαθιά ριζωμένες στην ψυχή μας που νομίζουμε πως ποτέ δεν θα επουλωθούν. Πιστεύουμε πως πάντα θα είναι εκεί, να στέκουν ορθάνοιχτες, να μας πονάνε και να μας θυμίζουν το βαθύ τραύμα των αναμνήσεών μας, βαθιά ριζωμένο μέσα μας.
Είναι κάποιες πληγές που δεν μας αφήνουν να προχωρήσουμε. Θες πες το τύψεις και ενοχές, θες πες το φόβο, αδυναμία, ανημποριά. Μας  κρατούν καθηλωμένους σε ένα ανεπανόρθωτο αίσθημα αβοηθησίας, μα αίσθηση ακινησίας, τελικά έναν ψυχικό βάλτο. Εκεί μέσα βουλιάζουμε στάσιμοι, σαν αμήχανα μπροστά στο τίποτα και ατενίζουμε (;) το μέλλον. Ποιο μέλλον; Ο χρόνος σταματά και παρόν, παρελθόν και μέλλον γίνονται ένα: Ένας χρόνος άχρονος…
Κι όμως αν μιλάω τόσο γλαφυρά για την ανθρώπινη αδυναμία, είναι γιατί έχω βαθιά πίστη στην αντίστροφή της. Μια πίστη στην ανθρώπινη δύναμη, την δύναμη της ψυχής μας (ότι κι αν σημαίνει αυτό: νους, πνεύμα, βιώματα, αναμνήσεις και εμπειρίες). Ότι δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς- αρκεί να το επιτρέψουμε. Σε ποιον; Στον εαυτό μας. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να δώσουμε το Ο.κ., την εντολή για να ξαναπάρουμε μπρος. Να πάμε μπροστά, να πάμε παρακάτω. Να σπρώξουμε τον χρόνο απ’ το παρόν στο μέλλον, να (ξε)περάσουμε το παρελθόν.
Όχι, εξελίσσομαι δεν σημαίνει ξεχνάω. Δεν το αφήνουν οι πληγές μας εξάλλου κάτι τέτοιο. Οι πληγές ακόμα κι αν κλείσουν αφήνουν πίσω τους ουλές, να μας θυμίζουν τον πόνο, την ήττα, την απώλεια… Εξελίσσομαι σημαίνει προχωράω, μαζεύω τα συντρίμμια μου, μαθαίνω απ’ τα λάθη μου, συγχωρώ τις αδυναμίες μου, πηγαίνω παρακάτω.
Εκεί θα βρω τον νέο μου εαυτό. Σοφότερο, δυνατότερο, εμπειρότερο ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πιο τρωτός: Ο πόνος ίσως κάποτε να μειωθεί και να φύγει, αυτό που μένει είσαι Εσύ. Εσένα πρέπει να μην εγκαταλείψεις στο παρελθόν και τη λήθη.      


Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι  Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπευτής στην Αθήνα, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος. τ. συνεργ. στο Ευγενίδειο Νοσοκομείο Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.


Να γιατί τα παιδιά δεν χρειάζονται ψυχολόγο αλλά γονείς



Να γιατί τα παιδιά δεν χρειάζονται ψυχολόγο αλλά γονείς.

Γράφει ο Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος Γιάννης Ξηντάρας (paidi-efivos.gr)  

Πολύ συχνά συναντώ γονείς που μου εξηγούν το “πρόβλημα” που έχουν με το παιδί τους και μου ζητάνε να τους βοηθήσω. Συνήθως την βοήθεια αυτήν την αντιλαμβάνονται ως παρέμβαση στο ίδιο το παιδί, προκειμένου αυτό να καταλάβει και να αλλάξει την ¨προβληματική” συμπεριφορά ή συνήθεια. Π.χ. ένα παιδί που δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στο σχολείο, είναι επιθετικό ή δεν θέλει να διαβάσει, ένα παιδί που δεν θέλει να κοιμηθεί μόνο του αλλά στο κρεβάτι των γονιών του, ένα άλλο που “δεν ακούει λόγια”... κλπ.

Προφανώς και οι γονείς έχουν κάθε λόγο να είναι αναστατωμένοι και καλώς ζητάνε βοήθεια. Γιατί αυτοί (κυρίως) χρειάζονται βοήθεια. Εδώ όμως έρχεται ο μύθος του γεφυριού της Άρτας! Το οποίο το πρωί το χτίζανε και το βράδυ γκρεμιζόταν... Το πρωί το φτιάχνανε και το βράδυ χάλαγε, δεν στέριωνε. Δηλαδή η αλλαγή, το νέο, δεν μπορούσε να εγκατασταθεί, να στεριώσει... Κάτι ανάλογο προσπαθώ να εξηγήσω και στους γονείς τα πλαίσια της συμβουλευτικής τους.

Ότι η αλλαγή στην συμπεριφορά ενός παιδιού ''περνάει'' υποχρεωτικά από την αλλαγή, πρωτίστως, των ίδιων των γονιών. Ο ψυχολόγος, ο δάσκαλος, οποιοσδήποτε κι αν καταφέρει να βοηθήσει ένα παιδί να αλλάξει, δεν είναι αρκετός. Αν το παιδί ξαναγυρίσει στο σημαντικό για εκείνο περιβάλλον που είναι το σπίτι, η οικογένεια, και βιώσει τις ίδιες συνθήκες, τότε το “πρόβλημα” θα ξαναεμφανιστεί. Γιατί συνήθως τα “προβλήματα” αυτά δεν είναι παρά συμπτώματα μίας ευρύτερης “παθολογίας” που αφορούν συνολικά την λειτουργία της οικογένειας.

Σ'αυτήν την διαδικασία όμως, στην λειτουργία της οικογένειας, πρωταγωνιστές είναι αναπόφευκτα οι γονείς, όχι τα παιδιά (ούτε ο ψυχολόγος...). Κατά συνέπεια είναι οι γονείς που χρειάζεται πρώτοι  να κατανοήσουν που και πως  το σύστημα δυσλειτουργεί και να το αλλάξουν... Μετά ακολουθούν τα παιδία και πολύ συχνά βλέπουμε ότι τότε η παρέμβαση σ'αυτή είναι πολύ πιο εύκολη και πολύ πιο σύντομη.

Αν οι γονείς καταλάβουμε το πως επενεργούμε στο σύστημα της οικογένειας, αν αναλάβουμε τις ευθύνες μας, στη λειτουργία αυτή, αν κατανοήσουμε πως συμβάλουμε στην δυσλειτουργία του και θελήσουμε να κάνουμε πραγματικά κάτι για αυτό, τότε όλα γίνονται πιο εύκολα, όλα γίνονται πιο απλά.

Κάπως έτσι καταλήγουμε στην διάσημη πια φράση “τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο, γονείς θέλουν!” Είναι αλήθεια. Μία μεγάλη συγκινητική αλήθεια : Γιατί για τα παιδιά ο “σημαντικός άλλος” δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ένας ψυχολόγος ( ή κάποιος άλλος ειδικός) άλλα πάνω απ' όλα ο Μπαμπάς και η Μαμά. Και αντίστοιχα για τους γονείς ο ειδικός πρέπει να είναι απλά ένα στήριγμα που θα τους βοηθήσει να αναζητήσουν την δική τους αξία, δύναμη και εμπιστοσύνη τόσο στον ίδιο τους τον εαυτό όσο και στην μεταξύ τους σχέση.


Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος, τ.συνεργ. στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Εφηβικής Ιατρικής και του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Ψυχοθεραπείας. Απόφοιτος Ε.Κ.Π.Α, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.


Να μην ματαιοπονούμε περιμένοντας τους σωτήρες… Γράφει ο Γιάννης Ξηντάρας



Να μην ματαιοπονούμε περιμένοντας τους σωτήρες…
Γράφει ο Γιάννης Ξηντάρας, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής στην Αθήνα (www.xidaras.gr)  

Η ζωή που περνάει και χάνεται…
Η ζωή είναι μια και μοναδική…
Ζήσε το σήμερα, ζήσε το τώρα…
Μην αφήνεις για αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα…
Φράσεις, αποφθέγματα, κλισέ, φιλοσοφίες ολόκληρες γύρω από το νόημα της ζωής, την αξία της, την φθαρτότητά της, το μάταιο ή το σπουδαίο της ύπαρξής μας. Ένα είναι το σίγουρο: Τίποτα δεν είναι παντοτινό! Πως όλα έχουν ημερομηνία λήξης! Κι αν κάτι τέτοιο ακούγεται στενάχωρο καλύτερα να το πάρουμε απόφαση και να οργανωθούμε γύρω από αυτήν την αλήθεια… Μιλάμε κυρίως για ψυχική οργάνωση. Να τι σημαίνει αυτό:
-Να μην ματαιοπονούμε περιμένοντας τους σωτήρες…
-Να μην επενδύουμε τις λύσεις στους φωστήρες…
-Να μην νομίζουμε ότι δεν έχουμε κι εμείς προσωπική ευθύνη στα πράγματα, ότι για όλα φταίνε οι άλλοι…
Πρέπει να το πάρουμε απόφαση (και είναι για το καλό μας) ότι «τα πράγματα» περνάν από το χέρι μας, ότι η ζωή μας μπορεί να καθοριστεί από εμάς τους ίδιους, σε μεγάλο βαθμό, ότι εντέλει είμαστε άξιοι όχι της μοίρας μας, αλλά των επιλογών μας.
Έτσι κι αλλιώς ο εαυτός μας είναι το πρώτο (και ίσως το μόνο) σίγουρο σημείο στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε. Μετά έρχονται και οι άλλοι… οι οποίοι αν υπάρχουν βεβαίως και να καλωσορίσουν! Οικογένεια, φίλοι, συνεργάτες, συνοδοιπόροι στη ζωή, στα βάσανά της αλλά και στις ομορφιές και στις χαρές της…
Ας αφεθούμε στην απλότητα της καθημερινότητας λοιπόν, για να ζήσουμε τη μια και μοναδική ζωή μας. Χωρίς περιστροφές, χωρίς αλλά, χωρίς κρατούμενα, υπεκφυγές και υποσημειώσεις.
Ας ζήσουμε με όλα τα χαρτιά ανοιχτά, διάφανοι, χωρίς φόβο αλλά με πάθος τις μικρές χαρές που μπορούμε να συναντήσουμε στο διάβα της ζωής μας.
Γιατί η ζωή περνά και χάνεται…
Και να ήταν τα νιάτα δυο φορές…
Και στερνή γνώση να΄σαι είχα πρώτα…
Αλλά και γιατί… όλα εδώ πληρώνονται!
Όχι εκεί και τότε, αλλά ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!
Αυτή είναι η ζωή μας.

_____________________________________________________________________
Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι  Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπευτής στην Αθήνα, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος. τ. συνεργ. στο Ευγενίδειο Νοσοκομείο Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.

Επικαιροποίηση κανόνων αλιείας για καραβίδα, στα εσωτερικά ύδατα της Π.Ε. Πέλλας.



Επικαιροποίηση κανόνων αλιείας για καραβίδα, στα εσωτερικά ύδατα της Π.Ε. Πέλλας.

 Το Γραφείο αλιείας της Π.Ε. Πέλλας ενημερώνει ότι:
Σύμφωνα με το Β.Δ. 142/1971 άρθρο 1 παρ. 5 (ΦΕΚ 49/τ΄Α/12-3-1971), «απαγορεύεται απολύτως σε όλες τις λίμνες και ποταμούς της Επικράτειας η αλιεία Καραβίδας, από 15 Φεβρουαρίου μέχρι της 15 Μαΐου έκαστου έτους χρονικό διάστημα.
Θα παρακαλούσαμε τους αποδέκτες να ενημερώσουν τα αρμόδια όργανα τους για την τήρηση των παραπάνω.
Θα παρακαλούσαμε τους Δήμους να φροντίσουν για την ενημέρωση των δημοτών τους.
Στη διάθεση σας για κάθε πληροφορία.
        Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
                                                                                                              

    ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΑΝΤΑΚΗΣ

Γιάννης Σηφάκης : Φόβος και αμηχανία στο παλιό πολιτικό σύστημα από την ένταξη της Πέλλας σε Εθνικούς σχεδιασμούς μετά από πολλές δεκαετίες


Γιάννης Σηφάκης: Φόβος και αμηχανία στο παλιό πολιτικό σύστημα από την ένταξη της Πέλλας σε Εθνικούς σχεδιασμούς μετά από πολλές δεκαετίες.
Είναι αυτοί που καταδίκασαν την Πέλλα από την 5η θέση στο κατά κεφαλήν εισόδημα στην χώρα το 1990 στην 49η θέση σήμερα 
Οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις στα πλαίσια της παραγωγικής ανασυγκρότησης της Πέλλας τους βρίσκει απροετοίμαστους και ανήμπορους να αντιδράσουν και απόλυτα έκθετους απέναντι στην κοινωνία που συμμετείχε στο σύνολο της στην διαδικασία του αναπτυξιακού συνεδρίου και γνωρίζει ότι αιτήματα της ικανοποιούνται
Ο συνάδελφος της ΝΔ, που αντί αυτοκριτικής προσπαθεί να καλύψει την αμηχανία της παράταξης του στην Πέλλα με αστήρικτους και «αστείους» ισχυρισμούς, ας απαντήσει στα ακόλουθα απλά ερωτήματα:
1. Τι θέση κατείχε η Πέλλα σε κατά κεφαλήν εισόδημα το 1990 και ποιοι ήταν κυβέρνηση στην πορεία της κατρακύλας της στην 49η θέση που είναι σήμερα; 
2. Ποια προτεραιότητα ήταν για τον ίδιο ο σιδηρόδρομος στα 25 περίπου χρόνια θητείας του ως βουλευτού και ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έκανε για το έργο αυτό. Όταν εκλέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκα το έργο αυτό στα  «αζήτητα» πολύ βαθειά στα συρτάρια του ΟΣΕ. Ας ρωτήσει τον ομοϊδεάτη του τέως Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ κ. Θεοφανόπουλο αν το είχε ακούσει καν σε όλη την θητεία του ως Διευθύνοντος Συμβούλου. Αν δεν κάνουμε λάθος ( και δεν κάνουμε) ο συνάδελφος της ΝΔ ήταν όλα αυτά τα χρόνια βουλευτής
3. Τι δεν κατάλαβε; Ο προαστιακός Θεσσαλονίκης – Έδεσσας μέσω Γιαννιτσών  με παράκαμψη προς Αριδαία θα ενταχθεί του χρόνου στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Μεταφορών ( CEF) με ότι σημαίνει αυτό για την Εθνική συμμετοχή. Μήπως στεναχωριέται κιόλας που βρέθηκε χρηματοδοτικό εργαλείο και η κυβέρνηση θα το υποστηρίξει για την ένταξη του; Ή ο ίδιος δεν πιστεύει στο έργο ( που έχουμε κάθε δικαίωμα να το λέμε όταν ο δικός του πολιτικός χώρος με  κατηγορούσε ότι ασχολούμαι με τα…τραινάκια) ; 
4. Για τους οδικούς άξονες τι να πει η ΝΔ;  Ποια κυβέρνηση είχε η χώρα όταν  η Εγνατία οδός «κλάπηκε» από την Πέλλα χωρίς καν να σχεδιαστεί κάθετη και ποια κυβέρνηση είχε η χώρα όταν «κλάπηκαν» το 2012 και τα 120 εκατ. € από τις παρακάμψεις Χαλκηδώνας και Γιαννιτσών; Μήπως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα; 
Τίποτα δεν άκουσε όταν πριν 6 μήνες χρηματοδοτήθηκαν οι απαλλοτριώσεις των οδικών παρακάμψεων Χαλκηδώνας και Γιαννιτσών που προχωρούν γρήγορα εξασφαλίζοντας και την χρηματοδότηση του έργου ( μετά την ολοκλήρωση τους) από τα ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας με υποβοήθηση από την κυβέρνηση αν χρειαστεί; 
5. Για την σύνδεση της Πέλλας με το  φυσικό αέριο ειλικρινά  το θράσος είναι απύθμενο!! Ποια κυβέρνηση εξασφάλισε την έξοδο στο Άσπρο Σκύδρας από τον ΤΑΠ; Είχε ακουστεί έστω και λέξη για το Άσπρο ή άλλη περιοχή της Πέλλας πριν το 2016 όταν με την με αριθμ.πρωτ. 181087/ 20.07.2016 απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με υπογραφή του Υπουργού Πάνου Σκουρλέτη (που ορίστηκαν οι τρείς έξοδοι από τον ΤΑΠ) επελέγη το Άσπρο Πέλλας ως μια εκ των τριών ( οι άλλες δύο στον Περδίκα Πτολεμαϊδας και στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς);
6. Για το Φράγμα του Αλμωπαίου πριν 10 ημέρες υπεγράφη από τον Αναπλ. Υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο η Έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και αναμένεται άμεσα η υπογραφή της ΚΥΑ. Ούτε αυτό το βρίσκει ως θετικό; Θα δούμε την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Ποιες άραγε κυβερνήσεις ήταν στην χώρα επί 35 χρόνια που συζητείται το έργο αυτό και έχει γίνει σαν το γεφύρι της Άρτας; Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΡΙΖΑ; 
Καταλαβαίνουμε πολύ καλά τον φόβο της ΝΔ μπροστά στην λογική της δίκαιης ανάπτυξης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας με νέο παραγωγικό πρότυπο πολύ μακριά από την «ανάπτυξη» με κριτήρια τα κέρδη των εργολάβων και τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες που είχαν συνηθίσει τόσες δεκαετίες και αρνούνται να τις αποβάλλουν και σήμερα.

Πανελλήνια συνάντηση Μακεδόνων στην Αμφίπολη, με ... «μηνύματα»


Η 3η Πανελλήνια Συνάντηση Μακεδόνων θα στείλει μήνυμα ότι είναι αντίθετη στη χρήση του όρου «Μακεδονία» για την ονομασία των Σκοπίων – Η συνάντηση θα γίνει την Κυριακή, 20 Μαΐου κοντά στον Τύμβο Καστά 

Πανελλήνια συνάντηση Μακεδονικών Πολιτιστικών Συλλόγων με άρωμα... συλλαλητηρίων, διοργανώνουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ) και οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου, με κύριο αποδέκτη την κυβέρνηση που συνεχίζει ακάθεκτη τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, υπέρ μιας ονομασίας που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

Πρόκειται για την 3η «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ» που θα πραγματοποιηθεί τη Κυριακή 20/5/2018 στην Αμφίπολη Σερρών, κοντά στον τύμβο Καστά, με την ολόθερμη υποστήριξη του δήμου Αμφίπολης και του εκεί δημάρχου Κώστα Μελίτου.

Η κορυφαία διοργάνωση των μακεδονικών φορέων Ελλάδας και εξωτερικού, φιλοδοξεί να στείλει εκ νέου το μήνυμα εντός και εκτός συνόρων, πως η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, όπως αποτυπώνεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, είναι αντίθετη στο να συμπεριληφθεί ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων όπως έχει πλέον αποδεχτεί η ελληνική κυβέρνηση.

«Θα πρόκειται για μία συνάντηση όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, που συμμετέχουν στην ΠΟΠΣΜ. Θα είναι μία ακόμη καλή ευκαιρία -μετά τα τελευταία δύο συλλαλητήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης- να διατρανώσουμε oi γηγενείς Μακεδόνες την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά και την εδαφική ακεραιότητας της Μακεδονίας, καθώς και την αντίθεσή μας σε όσα φαίνεται πως έχουν δρομολογηθεί» λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΜ Γεώργιος Τάτσιος.

Όσον αφορά το χώρο που επιλέχθηκε, ο ίδιος επισημαίνει : «Η επιλογή της αρχαίας Αμφίπολης για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης έχει σημειολογικό χαρακτήρα. Στόχος μας να συγκεντρωθούμε όσο γίνεται περισσότεροι Μακεδόνες, ώστε να στείλουμε το μήνυμα πως δεν εφησυχάζουμε» λέει ο κ.Τάτσιος. 


Ήδη η ΠΟΠΣΜ απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση στους Πολιτιστικούς Συλλόγους που επιθυμούν να λάβουν μέρος στη συνάντηση, μέλη της ή μη, συμπληρώνοντας την σχετική αίτηση συμμετοχής που υπάρχει στην ιστοσελίδα www.popsm.gr.

Παναγιώτης Σαββίδης


Δράσεις της Ομάδας Εθελοντών Προμάχων στην πλατεία του οικισμού


Η Ομάδα Εθελοντών Προμάχων προέβη στον καθαρισμό των υιοθετημένων από αυτήν περιοχών του οικισμού και αντικατέστησε τα χειμερινά λουλούδια με νέα, Ανοιξιάτικα, στις διάσπαρτες γλάστρες της πλατείας και πέριξ του Ιερού Ναού του προστάτη Αγίου Δημητρίου.






































Πασχαλινές δράσεις του Δημοτικού Σχολείου Προμάχων


Πασχαλινές δράσεις του Δ. Σχ. Προμάχων
Με το Πάσχα να πλησιάζει, την τελευταία εβδομάδα λειτουργίας του πριν τις 15ήμερες διακοπές, το Δημοτικό Σχολείο προσάρμοσε τις δράσεις του στην μεγάλη Δεσποτική γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Πιο αναλυτικά:
Την Πέμπτη 28 Μαρτίου, με την πολύτιμη συμβολή τριών μητέρων μαθητών της Β’ τάξης που πρόθυμα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της δασκάλας Άννας Τουρλάκη, η τάξη έπλασε και έψησε «λαζαράκια».
Την Τρίτη 26 Μαρτίου,  μαθητές και μαθήτριες με την επίβλεψη του εκπαιδευτικού Μ. Γέρου ετοίμασαν  καλαθάκια  και την Πέμπτη το σχολείο είχε την δική του «Κόκκινη Πέμπτη» με το βάψιμο των αυγών.
Την Παρασκευή 29 Μαρτίου οι Α’, Β’, Γ’ και Δ’ τάξεις με την συνοδεία των υπεύθυνων εκπαιδευτικών Α. Κωστινά, Ά. Τουρλάκη, Χρ. Πιλάτου, Π. Κατσαρού , Μ. Τουμανίδου και του Διευθυντή του σχολείου,  επισκέφθηκαν το μοναστήρι του Αγ. Ιλαρίωνα. Τους υποδέχτηκαν θερμά οι μοναχές  και ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους της μονής και κέρασμα στον χώρο μπροστά από το Αρχονταρίκι. 
Την Παρασκευή 29 Μαρτίου η δασκάλα της Α’ τάξης Α. Κωστινά μοίρασε στους μαθητές και μαθήτριες της τάξης τις πασχαλινές λαμπάδες που τις είχαν φτιάξει μαζί στο σχολείο.

Ακολουθούν φωτογραφίες από τις παραπάνω σχολικές δράσεις:




















ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...