Σάββατο 11 Απριλίου 2015
ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ
Το Άγιο Φως
Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός, και δοξάσατε Χριστόν τον Αναστάντα εκ νεκρών.
Το Μεγάλο Σάββατο το μεσημέρι, βγαίνει το Άγιο Φως στον Πανάγιο Τάφο των Ιεροσολύμων κι από εκεί, με ειδικές πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας έρχεται στην Αθήνα και σε όλες τις Μητροπόλεις της Ελλάδας για να δώσει δύναμη, χαρά, αγαλλίαση, ελπίδα μα και συγκίνηση στις ψυχές των πιστών Χριστιανών. Το θαύμα του αγίου φωτός επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και θυμίζει στους Χριστιανούς την Ανάσταση του Χριστού.
Πριν την ιερή τελετή, από τις 10 ως τις 11 το πρωί, οι ισραηλινές αρχές ερευνούν σχολαστικά τον Πανάγιο Τάφο για να διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει κρυμμένος κάποιος αναπτήρας, σπίρτα ή κάποιο άλλο μέσο που μπορεί να μεταδώσει φωτιά. Μόλις ο έλεγχος ολοκληρωθεί, οι μοναχοί του Πανάγιου Τάφου σφραγίζουν την πόρτα με μελισσοκέρι και οι αρχές βάζουν τις σφραγίδες τους πάνω στο μελισσοκέρι.
Μέσα στον ναό, γύρω από τον Πανάγιο Τάφο, αραβικής καταγωγής Ορθόδοξοι Χριστιανοί τραγουδούν, φωνάζουν συνθήματα για την Ανάσταση και την Ορθοδοξία και χτυπούν τύμπανα για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Χριστού. Κάποτε, θεωρώντας ότι κάνουν φασαρία που δεν ταίριαζε στον χώρο του ιερού ναού, οι Αγιοταφίτες δεν τους άφησαν να μπουν στο ναό. Εκείνη τη φορά ο Πατριάρχης δεν μπορούσε να πάρει το Άγιο Φως, μέχρι τη στιγμή που κατάλαβαν ότι ο Θεός ήθελε τους απλοϊκούς και αγνούς αυτούς προσκυνητές να τιμούν την Ανάσταση ακόμη και με τα ταμπούρλα τους, και τους επέτρεψαν να μπουν πάλι στο ναό. Όταν αυτό έγινε, ο Πατριάρχης πήρε το Άγιο Φως.
Στις 12 το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου ξεκινάει η τελετή του αγίου φωτός με την Λιτανεία, μπροστά στους προσκυνητές και στους επισήμους, Ορθόδοξους και ετερόδοξους ιερείς, πρέσβεις κρατών αλλά και ισραηλινών αστυνομικών. Ο Σκευοφύλακας φέρνει την ακοίμητο κανδήλα, η οποία σήμερα έχει σβηστεί για να την ανάψουν αργότερα με το Άγιο Φως. Ο Ορθόδοξος Πατριάρχης, συνοδευόμενος από αρχιερείς, ιερείς, διακόνους και τον Αρμένιο Πατριάρχη, μπαίνει στον Ναό της Αναστάσεως και κάθεται στον πατριαρχικό θρόνο. Σύμφωνα με την παράδοση και τα προνόμια, οι εκπρόσωποι των Αρμενίων, των Κοπτών, των Αράβων κτλ περνούν και ασπάζονται το χέρι του Ορθόδοξου Πατριάρχη, για να έχουν δικαίωμα να λάβουν το Άγιο Φως. Κατόπιν γίνεται Λιτανεία τρεις φορές γύρω από τον Πανάγιο Τάφο ψάλλοντας το "Φως Ιλαρόν".
Ο πολιτικός διοικητής των Ιεροσολύμων και ο αστυνομικός διευθυντής ελέγχουν τον Πατριάρχη, ο οποίος βγάζει τα αρχιερατικά άμφιά του και μένει με το στιχάριο. Αφού διαπιστωθεί ότι ο Πατριάρχης δεν έχει μαζί του κάποιο μέσο μετάδοσης φωτιάς, αποσφραγίζεται ο Πανάγιος Τάφος και μπαίνει μέσα ο Πατριάρχης με τους σβηστούς πυρσούς (δέσμες 33 κεριών), συνοδευόμενος από τον Αρμένιο, ο οποίος τον παρακολουθεί και μέσα στο Ιερό Κουβούκλιο.
Πολλές φορές οι Αρμένιοι έχουν επιχειρήσει να πάρουν το Άγιο Φως. Το 2002, για παράδειγμα, είχαν επιτεθεί στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, με σκοπό να πάρουν το Άγιο Φως και να το μοιράσει ο Αρμένιος Πατριάρχης στους πιστούς. Στα μέσα του 16ου αιώνα, οι Αρμένιοι είχαν δωροδοκήσει τους μουσουλμάνους φύλακες του Πανάγιου Τάφου και είχαν κλειδώσει τους Ορθόδοξους εκτός του Ιερού Ναού. Τότε ο Ορθόδοξος Πατριάρχης προσκύνησε έξω από την κλειδωμένη πόρτα κι άρχισε να προσεύχεται, με αποτέλεσμα μία από τις κολόνες να σχιστεί και από εκεί να βγει το Άγιο Φως και να ανάψει τις λαμπάδες του Πατριάρχη.
Σε ολόκληρο τον Ιερό Ναό δεν υπάρχει ούτε ένα κερί, ούτε ένα καντήλι αναμμένο εδώ και πολύ ώρα. Οι πιστοί περιμένουν την αφή του Αγίου Φωτός. Ο Ορθόδοξος Πατριάρχης προσεύχεται μέσα στον Πανάγιο Τάφο, διαβάζοντας τις ειδικές ευχές και παρακαλώντας τον Θεό. Τότε ανάβει η ακοίμητος κανδήλα, τα καντήλια στον Πανάγιο Τάφο και τα κεριά που κρατάει ο Πατριάρχης, αλλά ταυτόχρονα γαλαζόλευκες αστραπές διασχίζουν τον Ιερό Ναό και καθώς περνούν ανάμεσα στους πιστούς ανάβουν τις λαμπάδες κάποιων αλλά και κάποια καντήλια στον Ναό σε μεγάλη απόσταση από τον Πανάγιο Τάφο. Αυτές οι γαλαζόλευκες αστραπές έχουν διάφορα σχήματα, άλλες φορές έχουν σφαιρικό σχήμα, άλλες σχήμα δίσκου, άλλες μοιάζουν με φλόγες, και δεν είναι ίδιες κάθε χρονιά.
Ο Πατριάρχης βγαίνει από το Κουβούκλιο και δίνει το Άγιο Φως στον Αρμένιο και στους άλλους εκπροσώπους δογμάτων και στους πιστούς. Σύμφωνα με τα προνόμια, μετά τον Αρμένιο μπορεί να πάρει το Άγιο Φως και ο Λατίνος Πατριάρχης, ο οποίος απουσιάζει από την τελετή και παίρνει το Άγιο Φως της προηγούμενης χρονιάς από την ακοίμητο κανδήλα λίγες μέρες νωρίτερα.
Τα πρώτα 33 λεπτά, απ' την ώρα που βγαίνει το Άγιο Φως, όποιος το αγγίξει δεν καίγεται. Βλέπουμε συχνά στις τηλεοπτικές αναμεταδόσεις ιερείς να βάζουν τη φλόγα του κεριού στα γένια τους ή πιστούς στα χέρια τους και να μην παθαίνουν τίποτα. Μετά από λίγη ώρα η φλόγα έχει τις κανονικές ιδιότητες της φωτιάς.
Ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα, με συνοδεία Ελλήνων πολιτικών, φέρνει το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα στην Ελλάδα, με έκτακτη πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Στις 6, ή 7, το απόγευμα φτάνουν στην Αθήνα και αφού αποδοθούν τιμές από μικτό λόχο στρατού, ναυτικού και αεροπορίας παρουσία μπάντας των ενόπλων δυνάμεων, πηγαίνουν στον ναό της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα, όπου θα το παραλάβει εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Στη συνέχεια με άλλες έκτακτες πτήσεις ή πλωτά μέσα μεταφέρεται σε όλες τις Μητροπόλεις της Ελλάδας.
ΠΗΓΗ...http://www.matia.gr/
ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
Μεγάλο Σάββατο
Ανάσταση του Ιησού Χριστού
Το Μεγάλο Σάββατο είναι η τελευταία ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Μεγάλης Σαρακοστής. Αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στην κάθοδο του Ιησού στον Άδη. Ενώ το σώμα του Ιησού βρίσκεται στον τάφο, η ψυχή του κατέβηκε προσωρινά στον Άδη για να μεταφέρει στους νεκρούς τον Λόγο Του.
Εντωμεταξύ οι Αρχιερείς με την άδεια του Πιλάτου, εγκαθιστούν φρουρά έξω από το μνήμα του Χριστού. Αυτό το έκαναν για να μην μπορέσουν οι μαθητές Του, να κλέψουν το σώμα Του και να διαδώσουν ότι αναστήθηκε. Είχαν οι Αρχιερείς αυτόν τον φόβο επειδή την ανάσταση Του, είχε προαναγγείλει ο Ιησούς ενόσω ήταν εν ζωή.
Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, στις εκκλησίες μας, τελείται η Θεία Λειτουργία της Πρώτης Ανάστασης. Ονομάζεται έτσι, γιατί σε κάποιο σημείο της, ο Ιερέας προαναγγέλλει την Ανάσταση του Κυρίου, λέγοντας: «Ανάστα ο Θεός κρίνων την γην…». Ίσως η ύπαρξη αυτής της προαναγγελλίας, να είναι ο λόγος που το πένθος των πιστών την ημέρα αυτή είναι μικρότερο σε σχέση με αυτό της Μεγάλης Παρασκευής.
Στα Ιεροσόλυμα, η τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός και της Ανάστασης του Κυρίου, γίνονται το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου. Στην Ελλάδα η Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως γίνεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Κατά την διάρκεια της Λειτουργίας, στις 12 ακριβώς τα μεσάνυχτα, σβήνουν τα φώτα της εκκλησίας και ο ιερέας προβάλει στην Ωραία Πύλη, κρατώντας σε κάθε χέρι από μία δεσμίδα τριάντα τριών κεριών με το Άγιο Φως, και ψάλλοντας το «Δεύτε λάβετε Φως…». Στην συνέχεια ιερείς, ψάλτες και πιστοί βγαίνουν στο περίβολο της εκκλησίας όπου γίνεται η ανάγνωση του Ευαγγελίου της Αναστάσεως και ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι, ζωήν χαρισάμενος».
Οι πιστοί μετά το τέλος της λειτουργίας μεταφέρουν το Άγιο Φως στα σπίτια τους και το έθιμο θέλει να το φυλάνε να μην σβήσει για σαράντα ημέρες. Το Μεγάλο Σάββατο, όπως και η Μεγάλη Παρασκευή, είναι ημέρα αυστηρής νηστείας, με το λάδι να ανήκει στις απαγορευμένες τροφές.
Όσοι δεν έχουν φτιάξει κουλούρια ή τσουρέκια και δεν έχουν βάψει κόκκινα αυγά την Μεγάλη Πέμπτη, το Μεγάλο Σάββατο έχουν την τελευταία τους ευκαιρία να το πράξουν. Οι ετοιμασίες των νοικοκυριών για το Πάσχα έχουν φτάσει στο τέλος τους. Το μόνο που απομένει είναι η κατασκευή της μαγειρίτσας που θα φαγωθεί μετά την ανάσταση καθώς και η προετοιμασία της ψησταριάς και της σούβλας για το αρνί ή το κατσίκι που θα φαγωθεί την ημέρα του Πάσχα.
ΠΗΓΗ...http://www.matia.gr/
Η ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΤΩΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝ
Με κατάνυξη και θρησκευτική ευλάβεια, πραγματοποιήθηκε η περιφορά του Επιταφίου των Προμάχων.
Πλήθος πιστών κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου του χωριού και μετά την ακολουθία του Επιταφίου, συνεπικουρούντος του βελτιωμένου και Ανοιξιάτικου πλέον καιρού, έγινε η περιφορά του σε σοκάκια του γραφικού χωριού.
Με το πέρας της περιφοράς, και αφού επέστρεψαν όλοι στο Ναό, μοιράστηκαν λουλούδια και άνθη, όπως απαιτεί η θρησκευτική μας παράδοση.
Όλων οι σκέψεις, τα βλέμματα και η προσμονή, είναι στραμμένα στην βραδιά της Ανάστασης, όπου η διαδικτυακή ομάδα "ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ" μετά από μια πολυήμερη δράση, έχει ετοιμάσει την καθιερωμένη πλέον παρουσίαση-υποδοχή της Ανάστασης του Κυρίου, με ένα φαντασμαγορικό σόου με βεγγαλικά και πυροτεχνήματα.
Μάλιστα για φέτος οι διοργανωτές υπόσχονται την καλύτερη μέχρι τώρα παρουσίαση και δηλώνουν ότι όλη η Αλμωπία θα στρέψει τα μάτια της στα βόρεια, στο στερέωμα των Προμάχων.
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ