Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014
Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΚΛΟΠΗ ΣΤΟ ΓΑΡΕΦΙ
Κλειστά κρατάει τα χαρτιά της η αστυνομία για την πιθανή εμπλοκή συλληφθέντων αθιγγάνων το απόγευμα της Τετάρτης 11/6 στο Γαρέφι , με την δολοφονία ηλικιωμένου που είχε γίνει πριν δύο εβδομάδες περίπου.
Μέχρι στιγμής κυκλοφορούν κάποια σενάρια , που φέρουν έναν από αυτούς ,να σχετίζεται με το περιστατικό, ωστόσο δεν υπάρχει καμιά επίσημη ανακοίνωση .
Η επίσημη ανακοίνωση που δόθηκε στην δημοσιότητα έχει ως εξής:
Συνελήφθησαν χθες (11.06.2014) το απόγευμα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Έδεσσας με τη συνδρομή συναδέλφων τους του Αστυνομικού Τμήματος Αριδαίας, του Τμήματος Ασφάλειας Γιαννιτσών και του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Αριδαίας, τρεις ημεδαποί ηλικίας 28, 16 και 17 ετών, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.
Ειδικότερα, στο Γαρέφι Πέλλας νωρίτερα την ίδια ημέρα, οι προαναφερόμενοι διέρρηξαν την αποθήκη ενός 49χρονου, από όπου αφαίρεσαν ένα σώμα θέρμανσης. Έγιναν όμως αντιληπτοί από τον 49χρονο και τράπηκαν σε φυγή με Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο, αφού προηγουμένως είχαν αφαιρέσει το κινητό του τηλέφωνο του ανωτέρω.
Κατόπιν αστυνομικών αναζητήσεων και ύστερα από συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών, οι ανωτέρω εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το αφαιρεθέν σώμα θέρμανσης, καθώς και αλλά παλαιά σιδερά, των οποίων την κατοχή δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν.
Σε έρευνα του οχήματος που επέβαιναν οι ανωτέρω, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το αφαιρεθέν κινητό τηλέφωνο, ένα κατσαβίδι και δύο ξύλινα στειλιάρια, ενώ επιπλέον κατασχέθηκαν τα κινητά τηλέφωνα των συλληφθέντων.
Τα αφαιρεθέντα αντικείμενα αποδόθηκαν στο νόμιμο κάτοχό τους.
Προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Αριδαίας Πέλλας.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Έδεσσας.
ΠΗΓΗ...http://aridaia-gegonota.blogspot.gr/
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΙΟΡΔΑΝΗ ΤΖΑΜΤΖΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΧΑΛΑΖΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ
Παρέμβαση στον Υπουργό Αγροτικής
Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρασμάνη Γεώργιο έκανε ο Βουλευτής
Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής με
ερώτηση που κατέθεσε ζητώντας να δοθεί λύση στο πρόβλημα αντιχαλαζικής
προστασίας στον Νομό Πέλλας καθώς έχει ήδη υπογραφεί η σύμβαση με την εταιρεία
που κέρδισε τον διαγωνισμό αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ.
Ο κ. Τζαμτζής στην ερώτηση που κατέθεσε στον αρμόδιο Υπουργό
αναφέρει τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
μετά από παρέμβαση μου στον
ιδιοκτήτη της εταιρείας 3Δ (είναι η εταιρεία που κέρδισε τον διαγωνισμό για το
πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ) κ. Σκεπαστιανό Δημήτριο,
ενημερώθηκα, ότι υπέγραψε την σύμβαση για την νέα περίοδο αντιχαλαζικής
προστασίας από την εταιρεία του, την 3Δ και ότι «άμεσα από την Κυριακή 15 Ιουνίου
μπορεί ένα αεροπλάνο να «ενεργεί» δηλαδή να πετά στους Νομούς Πέλλας και
Ημαθίας και το επόμενο διάστημα, από 16
Ιουλίου να πετά το δεύτερο αεροπλάνο και από τέλος Ιουλίου και το τρίτο
αεροπλάνο της εταιρείας».
Αυτό όμως «σκοντάφτει» στις
διατάξεις του ΕΛΓΑ.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη
σύμβαση η εταιρεία έχει περιθώριο να ξεκινήσει την εφαρμογή της σύμβασης σε 4
μήνες από την υπογραφή της, δηλαδή μέχρι 10 Οκτωβρίου.
Αυτό
αν συμβεί θα είναι καταστροφικό για τους αγρότες της Πέλλας και της Ημαθίας, οι
οποίοι μένουν χωρίς αντιχαλαζική προστασία.
Κύριε Υπουργέ,
επειδή πρέπει να ξεκινήσουν ΑΜΕΣΑ να
πετούν τα αεροπλάνα της αντιχαλαζικής προστασίας , έστω και το 1 αεροπλάνο και
στη συνέχεια και τα άλλα, ζητώ να παρέμβετε ΑΜΕΣΑ ώστε να λυθεί το πρόβλημα και
να έχουν οι αγρότες της Πέλλας και της Ημαθίας αντιχαλαζική προστασία για τις
καλλιέργειες τους.
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ
Τι προτίθεσθε να πράξετε ώστε άμεσα να υπάρξει αντιχαλαζική προστασία
για τους αγρότες της Πέλλας και της Ημαθίας;»
ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ;
Στη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, που έχει προσυπογράψει και η χώρα μας τον Μάρτιο του 2007, χρησιμοποιείται ο όρος «ανθρώπινη ποικιλομορφία» και όχι «διαφορετικότητα», αντίθετο της οποίας είναι η «κανονικότητα». Η δε αναπηρία ως μέρος της ανθρώπινης πολυμορφίας δεν έχει σε τίποτε να κάνει με θέματα μεγαλοψυχίας, καλής βούλησης, καλής πρακτικής, αλλά αφορά σε ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ και σε ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ.
June 11, 2014
Η προσβασιμότητα είναι το κλειδί για την άρση του αποκλεισμού των ΑμεΑ και θα ‘πρέπει να “ναι καθολική, δηλαδή για όλους τους ανθρώπους. Διότι από την άρση των αποκλεισμών και τη διασφάλιση της ολόπλευρης συμμετοχής ατόμων και ομάδων, που είναι θύματα διακρίσεων, μόνον οφέλη μπορούν να προκύψουν για ολόκληρη την κοινωνία. Αν και ο δρόμος είναι τόσο μακρύς και ούτε μπορούμε να έχουμε ριζικές αλλαγές από τη μια μέρα στην άλλη οφείλουμε να διεκδικούμε όλοι τα δικαιώματα μας.
Μια μεγάλη κατηγορία πολιτών που χαρακτηρίζεται ως «εμποδιζόμενα άτομα», στην οποία περιλαμβάνονται και τα άτομα με αναπηρία, ποσοστό περίπου 15% του πληθυσμού της χώρας είναι άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), ενώ στα εμποδιζόμενα εκτός των ΑμεΑ είναι οι ηλικιωμένοι, οι εγκυμονούσες , τα άτομα με ασυνήθεις διαστάσεις, τα άτομα που οδηγούν παιδικά αμαξίδια, τα άτομα με πρόσκαιρο τραυματισμό κτλ. , αντιστοιχεί ένα ποσοστό περίπου 50%, δηλαδή ένας στους δύο πολίτες δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την αστική υποδομή, με αποτέλεσμα την περιθωριοποίησή του.
Δυστυχώς ο κόσμος είναι ανενημέρωτος και αδιάφορος. Ένα απλο παράδειγμα, στις ελάχιστες ράμπες (κακοτεχνίες)στο κέντρο της πόλης υπάρχουν παρκαρισμένα αυτοκίνητα, καθημερινά , χωρίς υπερβολή…άλλο ένα ,μιας και το κέντρο των Τρικάλων είναι πεζόδρομος, αυτό όμως δεν αποτελεί εμπόδιο για κάποιον οδηγό να σταθμεύσει έστω και προσωρινά σ αυτόν…ε λοιπόν έχει τύχει να με δει οδηγός σταματημένου αυτοκινήτου πάνω στον πεζόδρομο, να του ζητήσω ευγενικά να μετακινηθεί για να περάσω γιατί εμπόδιζε νε περάσω με το αμαξίδιο μου και μου λέει ανενόχλητος ‘κοπελιαά!κανε το γύρο!’ χαχαχα…πλάκα μας κάνεις τώρα?! Και όμως δεν έκανε πλάκα, μιλούσε σοβαρά…αφού είχε βολευτεί ,εγώ φταίω που θα τον ξεβόλευα
Πρέπει κάτι να γινει!και πρέπει να γίνει άμεσα! Σε ολες τις πόλεις και όχι μόνο στη δική μου! Και σαφώς και χρειαζόμαστε συμμάχους σε ολο αυτό. Να γνωστοποιούμε πράγματα και καταστασεις.Ο κόσμος πρέπει να αλλάξει νοοτροπία.
Ο καθένας είναι ένα εν δυνάμει άτομο με αναπηρία. Ούτε η ζωή είναι συμβόλαιο που εξασφαλίζει τη σωματική και νοητική ακεραιότητά μας μέχρι το τέλος της, ούτε οι ατυχίες είναι πάντα για τους άλλους.
Αν και δεν είναι κάτι σπουδαίο εχουμε φτιάξει σαν πρώτη κίνηση μια ομάδα στο Facebook η οποία έγινε με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση των καθημερινών προβλημάτων και δυσκολιών των εμποδιζόμενων ανθρώπων , έτσι ώστε να προσπαθούμε όλοι να αποκτήσουμε κοινωνική συνείδηση και να μη βάζουμε επιπλέον εμπόδια στην καθημερινότητα τόσων ανθρώπων 3καλα-Προσβασιμη πολη https://www.facebook.com/groups/421091511365638/
Και δεν έχουμε σκοπό να μείνουμε εκεί , καλή και η θεωρία ,αλλά πρέπει να περάσουμε στην πράξη - δράση
Μπλέτσα Κατερίνα, δασκάλα ειδικής αγωγής/εκπαίδευσης, Άτομο με Αναπηρία
"ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΣΑΣ..."
Βιαστικός νωρίς νωρίς το πρωί για τα ψώνια της ημέρας και περνώντας έξω από ένα καφενεδάκι που ίσα που είχε δεχτεί τους δύο, άντε τρεις πρώτους ράθυμους πελάτες του, συναντήθηκα μαζί του... Εκεί δα καθιστός σε μια γωνίτσα κι ακουμπησμένος βαριά βαριά στο δράμα του ο άστεγος, μάλλον απ' αυτούς της "νέας εποχής", (πιθανότατα μέχρι πρότινος αστός που ζούσε μια χαρά το δικό του όνειρο), σήμερα όμως παρ' όλη την εμφανέστατη προσωπική του αξιοπρέπεια παρούσα στο βλέμμα του, γκρεμισμένος κι ο ίδιος όπως και όλα τα άλλα όνειρά του, έτσι... υπήρχε και κρατούσε ένα χαρτόνι κρεμασμένο μπροστά στο στήθος του. Έγραφε: " ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΣΑΣ".
Δεν κινούνταν, δε ζητούσε ελεημοσύνη ή τίποτα άλλο, απλά υπήρχε εκεί θυμίζοντας στον κάθε πρωινό περαστικό την ύπαρξη του. Και την κραυγή του. Κι αν είχαν ελάχιστα έστω αισθήματα μέσα σου απομείνει από τον εξουθενωτικά εγωιστικό τρόπο ζωής σου, δε μπορούσε παρά να κόψει ταχύτητα το βήμα σου και να χάσει το βλέμμα σου ύψος μ'αυτό που διάβαζες. Έτσι κοντοστάθηκα κι εγώ και διάβαζα την επιγραφήν ξανά και ξανά. "ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΣΑΣ".
Σε μια κοινωνία του "σώζων εαυτόν σωθήτω", του καναπέ και των hitech τηλεκοντρόλ για ανέμελο ζάπινγκ σκεφτόμουν, ποιον να πρωτοκατηγορήσεις, ποιος θα βρεθεί να φταίει περισσότερο ή λιγότερο για όλα αυτά τα δράματα του σήμερα. Ποιοι, αυτοί που δεν έπραξαν επειδή δεν ήξεραν ή από ωχαδερφισμό; Ποιοι, αυτοί που έπραξαν λάθος γιατί αποδείχτηκαν ανίκανοι ή "λίγοι"; Αυτοί που πρόδωσαν ή αυτοί που προσπέρασαν; Μήπως όχι "εμείς" αλλά οι "άλλοι"; Μήπως όχι οι "δικοί μας" αλλά οι "δικοί τους"; Πολλά τα ερωτηματικά τα χωρίς απαντήσεις.
Κι έπειτα πέρασε η ώρα, έφτασε μεσημεράκι. Λαχανιασμένος από την τρεχάλα του πρωινού για τα ψώνια της ημέρας, τους λογαριασμούς και τις λοιπές υποχρεώσεις έφτασα στην πλατεία να πιω ένα φραπεδάκι να ξαποστάσω. Άναψα το πρώτο τσιγάρο και... ανάσανα με ανακούφιση "Ουφ, καλά είμαστε προς το παρόν. Και δουλίτσα έχω και κανα ψιλό για κανα καφεδάκι που και που και το νοίκι για την ώρα πληρωμένο. Δόξα το Θεό". Κι ήρθε η σερβιτόρα το γκομενάκι το καλό να πληρωθεί γιατί "άλλαζε βάρδια" και έλεγα μέσα μου "αχ αχ αχ..." και ψάχνοντας το πορτοφόλι έπεσε το βλέμμα μου στα τελευταία διαθέσιμα ψιλά και ψιλομελαγχόλησα που τα αναίσθητα αφεντικά και όλο το κωλοσύστημα μετά από τόσα χρόνια δουλειάς με κρατάνε καθηλωμένο σε μια δουλειά παγίδα με τρεις κι εξήντα...
Και το χαρτόνι με την επιγραφή - μαχαιριά στις συνειδήσεις ξεχάστηκε. Κι ο άστεγος ξεχάστηκε. Και το δράμα τόσων και τόσων συνανθρώπων πάλι προσπεράστηκε. Και το κοτόπουλο στο ταψί στο σπίτι περίμενε. Και το γκομενάκι έφυγε πάνω στο παπάκι ενός αχαΐρευτου μαλλιά. Και τέλος πάντων ήταν η ώρα να την κάνω. Έτσι απλά, όπως την κάνουν όλοι... στα δύσκολα. Έτσι όπως κάποιοι στην Ελλάδα της κρίσης και των αυτοκτονιών συνεχίζουν να απολαμβάνουν σολωμό πάνω σε μαύρο γερμανικό ψωμί, κάποιοι δίνουν μάχες για ένα ταψί κοτόπουλο και κάποιοι συνεχίζουν κάπου κάπως να υπάρχουν κρατώντας χαρτόνια που γράφουν "ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΣΑΣ..."
ΝΕΑ ΚΛΟΠΗ ΣΤΟ ΓΑΡΕΦΙ. - ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ
Νεο κρούσμα κλοπής πάλι στο Γαρέφι Αλμωπίας.
Χθες 11/6/14 κτηνοτρόφος, κάτοικος Γαρεφείου φεύγοντας από την κτηνοτροφική του μονάδα και ενώ είχε απομακρυνθεί κάποια εκατοντάδες μέτρα, αντιλήφθηκε ύποπτες κινήσεις και γυρίζοντας πίσω με το τρακτέρ του ,διαπίστωσε, ότι τρία άτομα του κλέβουν κάποια σίδερα, που υπήρχαν στο οικόπεδο του.
Αμέσως πήγε να τους ζητήσει το λόγο και οι 3 ληστές, χωρίς δεύτερη σκέψη του πήραν το κινητό και τα κλειδιά από το όχημα του και τράπηκαν φυγή.
Ο άτυχος άντρας κατάφερε μετά από ώρα να φτάσει στο χωριό του με τα πόδια και ειδοποίησε αμέσως την αστυνομία.
Στο Α.Τ. Αριδαία σήμανε συναγερμός, μετά από λίγη ώρα το αμάξι με τους υπόπτους εντοπίστηκε και μετά από καταδίωξη οι 3 ληστές συνελήφθησαν κοντά στο χωριό Αρραβησσός των Γιαννιτσών.
Στο αμάξι βρέθηκε μετά από έρευνα το κινητό του κτηνοτρόφου και τα σίδερα που έκλεψαν.
Οι συλλφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Έδεσσας.
ΠΗΓΗ...http://life1063.gr/
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ. ΣΤΑΜΕΝΙΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΥ
Διονύσης
Σταμενίτης: « Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του έργου
των εργατικών κατοικιών στο Αρχοντικό»
«Τι ζήτησε ο Βουλευτής από
τον Πρόεδρο του ΟΑΕΔ»
Τον πρόεδρο του ΟΑΕΔ κ.
Αμπατζόγλου επισκέφθηκε την περασμένη Παρασκευή ο Βουλευτής Πέλλας Διονύσης
Σταμενίτης.
Ένα από τα θέματα που
βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν και το ζήτημα της ολοκλήρωσης του
έργου των εργατικών κατοικιών στην περιοχή του Αρχοντικού Πέλλας.
Όπως είχε σημειώσει και σε
προηγούμενη παρέμβαση του ο κ. Σταμενίτης, το εν λόγω έργο είναι ζωτικής
σημασίας για την περιοχή ενώ η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έχει ως αποτέλεσμα οι εγκαταστάσεις να παραμένουν
μέχρι σήμερα αναξιοποίητες, γεγονός που έχει ως άμεση συνέπεια την εγκατάλειψη
της περιοχής.
Από την πλευρά του ο κ.
Αμπατζόγλου υπογράμμισε ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και έχουν γίνει
όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τη
διενέργεια του νέου διαγωνισμού, μετά την ολοκλήρωση του οποίου θα ξεκινήσει η
κατασκευή του έργου.
ΝΕΑ ΔΑΣΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ (Δ.Α.Δ.) ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Ανακοινώνουμε ότι έχει εκδοθεί νέα ΔΑΣΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ (ΔΑΔ) ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ με αριθμό 9/7643/6-6-2014, η οποία έχει αναρτηθεί στην «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» με ΑΔΑ: ΒΙΥ0ΟΡ1Υ-ΠΝΝ και έχει έναρξη ισχύος την 16-6-2014.
Η νέα ΔΑΔ καταργεί κάθε προηγούμενη και δίνει λύσεις στα μέχρι τώρα διαπιστωμένα προβλήματα στις δασικές μεταφορές. Όσοι μεταφέρουν δασικά προϊόντα, παρακαλούνται για την πιστή εφαρμογή των αναφερομένων στην νέα ΔΑΔ.
Η νέα ΔΑΔ ακολουθεί σε πλήρη μορφή παρακάτω ως συνημμένο.
ΔΑΣΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ (Δ.Α.Δ.)
ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Ο Δασάρχης Αριδαίας, έχοντας υπόψη:
1΄. Τις διατάξεις των άρθρων 66, 100, 101, 268 και 271 του Ν.Δ. 86/69 (Φ.Ε.Κ. 7Α΄/18-1-1969) «Περί Δασικού Κώδικος» όπως ισχύει.
2΄. Τις διατάξεις του Κ.Δ./15-9-41 (Φ.Ε.Κ. 323Α΄/30-9-1941) «Περί μεταφοράς δασικών προϊόντων», όπως αυτό τροποποιήθηκε με το Β.Δ.581/1960 (Φ.Ε.Κ.127Α΄/19-8-1960 «Περί προσθήκης 6ης παραγράφου στο άρθρο 3 του από 15-9-1941 διατάγματος "περί μεταφοράς δασικών προϊόντων"» και το Β.Δ.697/68 (Φ.Ε.Κ.243Α΄/21-10-1968) «Περί τροποποιήσεως διατάξεων τινών του Κ.Δ. της 15/30-9-1941 "περί μεταφοράς δασικών προϊόντων"».
3΄. Την με Αριθ. Πρωτ. 53844/10-7-2013 (Φ.Ε.Κ.2017/τ.Β΄/2013) Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης «Ανάθεση άσκησης αρμοδιοτήτων …. και παροχή εξουσιοδότησης υπογραφής κλπ.» (Κεφ. ΙΙΙ, παρ.Δ 21).
4΄. Τις σύγχρονες συνθήκες φόρτωσης και μεταφοράς δασικών προϊόντων από τους τόπους παραγωγής και αποθήκευσης της περιοχής αρμοδιότητάς μας στα κέντρα κατανάλωσης διά του οδικού δικτύου (δασικού, αγροτικού, επαρχιακού).
Εγκρίνουμε και Αποφασίζουμε
Τον τρόπο και τις διαδικασίες μεταφοράς δασικών προϊόντων στην περιοχή του Δασαρχείου Αριδαίας και ειδικότερα τις μεταφορές που αφορούν:
• την μεταφορά πρωτογενών δασικών προϊόντων από την κορμοπλατεία, δασόδρομο και υλοτόμιο προς οποιονδήποτε προορισμό και με οποιοδήποτε μέσο.
• την μεταφορά πρωτογενών δασικών προϊόντων από τους χώρους πρώτης ή δεύτερης αποθήκευσης προς οποιονδήποτε προορισμό και με οποιοδήποτε μέσο.
• την μεταφορά δευτερογενών δασικών προϊόντων (πριστή ξυλεία, τεμαχισμένα καυσόξυλα οποιουδήποτε μήκους κ.α.) από τους χώρους πρώτης ή δεύτερης αποθήκευσης προς οποιονδήποτε προορισμό με όλα τα μέσα πλην των ιδιωτικής χρήσεως επιβατικών αυτοκινήτων.
• την μεταφορά λοιπών δασικών προϊόντων σε ακατέργαστη μορφή, όπως: φυτόχωμα (καστανόχωμα, φυλλόχωμα), καρπών από δασικά είδη, κλάδων, ανθών, αρωματικών φυτών, μανιταριών κλπ. προς οποιονδήποτε προορισμό με όλα τα μέσα πλην των ιδιωτικής χρήσεως επιβατικών αυτοκινήτων.
Ο τρόπος και η διαδικασία καθορίζεται ως εξής:
1. Η φόρτωση και μεταφορά των πρωτογενών δασικών προϊόντων διενεργείται κατά τις ημέρες Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή. Η φόρτωση και η έναρξη μεταφοράς θα διενεργείται από 07.00΄ μέχρι 16.00΄, ενώ η μεταφορά μπορεί να συνεχιστεί μέχρι της δύσης του ηλίου. Σε περίπτωση καθυστερήσεων στην μεταφορά, ο οδηγός του μεταφορικού μέσου θα αναγράφει στην στήλη «Παρατηρήσεις» του Δελτίου Μεταφοράς, τον λόγο της καθυστέρησης και την διάρκεια αυτής. Οποιαδήποτε άλλη παρέκκλιση και για οποιονδήποτε λόγο (όπως μεταφορές Σάββατου κ.α.), θα ενεργείται μόνο μετά από γραπτή άδεια του Δασαρχείου Αριδαίας και των Δασονομείων του. Όσον αφορά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της μεταφοράς των δευτερογενών και υπόλοιπων προϊόντων ισχύουν οι γενικές μεταφορικές διατάξεις.
2. Η μεταφορά των πρωτογενών δασικών προϊόντων ενεργείται πάντα με Δελτίο Μεταφοράς και σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο 2΄ σχετικό. Τα Δελτία Μεταφοράς δασικών προϊόντων αποτελούν τριπλότυπα που περιλαμβάνονται σε Βιβλίο Δελτίων Μεταφοράς, σφραγισμένο και θεωρημένο από το Δασαρχείο Αριδαίας. Αυτό εκδίδεται σε συνάρτηση με την Άδεια Αποκόμισης ή το Πρωτόκολλο Εξέλεγξης (για ΚΕΔ) πρωτογενών δασικών προϊόντων και τα οποία θα συνοδεύουν υποχρεωτικά το Δελτίο Μεταφοράς.
3. Από το τριπλότυπο Δελτίο Μεταφοράς το πρώτο φύλλο θα συνοδεύει τα μεταφερόμενα δασικά προϊόντα ως δικαιολογητικό νόμιμης προέλευσης και μεταφοράς, το δεύτερο (αντίγραφο) θα παραδίδεται κατά τον έλεγχο στα δασικά όργανα ή ο κάτοχος θα το αποστέλλει με fax στο 2384022626 ή θα το προσκομίζει (με οποιονδήποτε τρόπο) στο Δασαρχείο, την επόμενη εργάσιμη ημέρα της μεταφοράς και το τρίτο (στέλεχος) θα παραμένει στο Βιβλίο Δελτίων Μεταφοράς. Σε κάθε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα αναφερόμενα για το αντίγραφο, το Βιβλίο Δελτίων Μεταφοράς θα επιστραφεί και θα κρατείται από το αντίστοιχο Δασονομείο από όπου και θα χορηγείται Δελτίο Μεταφοράς για κάθε μία φόρτωση. Αν και για δεύτερη φορά (σε επόμενο Βιβλίο) ο κάτοχος δεν συμμορφωθεί με τα παραπάνω τότε και για ολόκληρο το διαχειριστικό έτος, τα Βιβλία Δελτίων Μεταφοράς θα κρατούνται από το Δασονομείο και θα του χορηγούνται Δελτία Μεταφοράς για κάθε μία φόρτωση.
4. Αρμόδιος για την έκδοση του Βιβλίου και τη σύνταξη των Δελτίων Μεταφοράς των δασικών προϊόντων (πρωτογενών) είναι ο κάτοχος των δασικών προϊόντων ή όποιος ενεργεί κατ’ εντολή του. Οι μεταφορείς, με δαπάνες τους, υποχρεούνται σε κάθε έλεγχο (όπως έλεγχο δασονομικών εγγράφων, ξεφόρτωμα, καταμέτρηση κλπ) από τα δασικά όργανα.
5. Το Δελτίο Μεταφοράς συντάσσεται μετά τη φόρτωση των δασικών προϊόντων και πριν την αναχώρηση του μεταφορικού μέσου από τον τόπο φόρτωσης. Η σύνταξη γίνεται με τη χρήση μολυβιού διαρκείας (στυλό) για το πρώτο φύλλο και με καρμπόν για τα άλλα δύο. Σημειώνονται με ευκρίνεια τα στοιχεία του κατόχου, της άδειας μεταφοράς ή του πρωτοκόλλου εξέλεγξης (αριθμός και ημερομηνία, είδος και ποσότητα δασικών προϊόντων), ο τόπος φορτώσεως, ο τόπος προορισμού, το ονοματεπώνυμο του μεταφορέως, τα στοιχεία του μεταφορικού μέσου (αριθμός κυκλοφορίας), ονοματεπώνυμο του παραλήπτη, τα στοιχεία των μεταφερομένων δασικών προϊόντων. Ακόμα σημειώνεται η ημερομηνία και ώρα αναχώρησης του μεταφορικού μέσου. Τέλος στο δελτίο σημειώνεται η ημερομηνία και κατ’ εκτίμηση η ώρα άφιξης του μεταφορικού μέσου και το υπολειπόμενο προς μεταφορά ποσό δασικών προϊόντων που προκύπτει από την άδεια αποκόμισης ή το πρωτόκολλο εξέλεγξης μετά τις διαδοχικές αφαιρέσεις, οι οποίες γίνονται με σχετική πράξη στο πίσω μέρος του πρωτοκόλλου και μέχρι την εξόφλησή του. Απαγορεύονται οι παραποιήσεις και οι διορθώσεις όσων αναγράφονται στα Δελτία Μεταφοράς.
6. Μετά την εξάντληση του μεταφερόμενου ποσού δασικών προϊόντων (εξόφληση της άδειας αποκόμισης ή του πρωτοκόλλου εξέλεγξης) τα στελέχη των Δελτίων Μεταφοράς μαζί με τα αχρησιμοποίητα Δελτία Μεταφοράς αν υπάρχουν, επιστρέφονται στο Δασαρχείο Αριδαίας μέσα σε δεκαήμερη προθεσμία μαζί με τα αντίστοιχα παραστατικά ή μαζί με οποιοδήποτε δικαιολογητικό που επέχει θέση άδειας αποκόμισης ή πρωτοκόλλου εξέλεγξης. Σε περίπτωση εξάντλησης των δελτίων μεταφοράς χωρίς την εξόφληση της άδεια αποκόμισης ή του πρωτοκόλλου εξέλεγξης, ο κάτοχος των δασικών προϊόντων προσκομίζει στο Δασαρχείο Αριδαίας την άδεια αποκόμισης ή το πρωτόκολλο εξέλεγξης μαζί με το εξαντληθέν Βιβλίο Δελτίων Μεταφοράς και του χορηγείται συμπληρωματικό για το υπόλοιπο ποσό των δασικών προϊόντων.
7. Γενικά όλα τα Βιβλία Δελτίων Μεταφοράς δασικών προϊόντων ανεξάρτητα από την ημερομηνία που εκδόθηκαν θα προσκομίζονται υποχρεωτικά στo Δασαρχείο Αριδαίας για έλεγχο μαζί με την άδεια αποκόμισης ή τα πρωτόκολλα εξελέγξεως μέχρι τέλους (31 Δεκεμβρίου) κάθε ημερολογιακού έτους. Από αυτά τα μη χρησιμοποιηθέντα εντελώς ή που χρησιμοποιήθηκαν μερικώς θα θεωρούνται για το υπόλοιπο ποσό από την Δασική Αρχή και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για το επόμενο έτος. Απαγορεύουμε τη χρήση του ίδιου βιβλίου πέραν των δύο (2) ετών.
8. Η μεταφορά πρωτογενών δασικών προϊόντων από τους χώρους πρώτης (ή και δεύτερης) αποθήκευσης προς οπουδήποτε προορισμό θα γίνεται με Δελτία Μεταφοράς, τα οποία θα εκδίδονται από νέο τριπλότυπο βιβλίο σφραγισμένο και θεωρημένο από το Δασαρχείο Αριδαίας μετά την υποβολή και έλεγχο όλων των παραστατικών (δελτίο αποστολής ή τιμολόγιο-δελτίο αποστολής καθώς και τα αρχικά εκδοθέντα πρωτότυπα φύλλα δελτίων μεταφοράς, που συνόδευαν τα μεταφερόμενα δασικά προϊόντα στην αποθήκη), ως δικαιολογητικά νόμιμης προέλευσης και μεταφοράς, που δικαιολογούν την κατοχή ή την ύπαρξη στην αποθήκη του εμπόρου ξυλείας τα προς μεταφορά είδη και ποσότητες προϊόντων.
9. Εξαιρούνται των παραπάνω, οι επόμενες μεταφορές που ρυθμίζονται ως εξής:
a. Των δευτερογενών δασικών προϊόντων (τεμαχισμένα καυσόξυλα, πριστή ξυλεία, κ.α.) τα οποία έχουν υποστεί επεξεργασία σε νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις ή δασικούς συν/σμούς. Κατά τη μεταφορά τους πρέπει να συνοδεύονται με απόδειξη λιανικής μαζί με δελτίο αποστολής ή τιμολόγιο-δελτίο αποστολής ή δελτίο αποστολής.
b. Των λοιπών δασικών προϊόντων (φυτόχωμα, καρπών από δασικά είδη, κλάδων, ανθών κλπ) τα οποία πρέπει σύμφωνα με την 2/12131/26-10-2011 Δ.Α.Δ. να συνοδεύονται κατά την μεταφορά τους από αντίστοιχο έγγραφο (άδεια ή έγκριση) του Δασαρχείου Αριδαίας. Κάθε αντίθετη περίπτωση θα θεωρείται παράβαση της Δ.Α.Δ.
γ. Των δασικών προϊόντων που έχουν ειδική έγκριση (τεχνική ξυλεία και καυσόξυλα ατομικών αναγκών, ξυλεία από υλοτομίες εντός αγρών, κλπ) και συνοδεύονται από αντίστοιχα έγγραφα. Κάθε αντίθετη περίπτωση θα θεωρείται παράβαση της παρούσας ΔΑΔ.
δ. Των δασικών προϊόντων που προέρχονται από δασικές ρυθμιστικές διατάξεις (ΔΑΔ) υλοτομίας ή συλλογής δασικών προϊόντων και κατά την μεταφορά τους θα εφαρμόζονται οι αντίστοιχοι όροι της ρυθμιστικής. Κάθε αντίθετη περίπτωση θα θεωρείται παράβαση της παρούσας Δ.Α.Δ.
10. Απαγορεύουμε την μεταφορά και την διακίνηση των δασικών προϊόντων για την διατήρηση της βατότητας των δασόδρομων, τις ημέρες που το κατάστρωμα των δασόδρομων είναι λασπώδες και ολισθηρό εξ’ αιτίας βροχών και χιονοπτώσεων. Επίσης απαγορεύεται με ευθύνη του οδηγού, η μεταφορά και διακίνηση των δασικών προϊόντων όταν στον δασικό οδικό δίκτυο υπάρχουν καταπτώσεις, κατολισθήσεις και καταστροφές του καταστρώματος.
Οι παραβάτες της παρούσας καθώς και εκείνοι κατ’ εντολή των οποίων ενεργούν θα διώκονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 268 παρ. 4 του Ν.Δ.86/69 όπως ισχύει.
Η τήρηση και εφαρμογή της παρούσας ανατίθεται στους υπαλλήλους της Δασικής Υπηρεσίας, στην Ελληνική Αστυνομία, στους φύλακες θήρας του άρθρου 267 του Ν.Δ.86/69 όπως ισχύει και σε κάθε φιλόνομο πολίτη.
Η ισχύς της παρούσας ΔΑΔ, αρχίζει από την 16η Ιουνίου 2014, ημερομηνία που καταργεί κάθε προηγούμενή της και αφού προηγηθεί η δημοσίευσή της δια τοιχοκολλήσεως στις τοπικές κοινότητες του δήμου Αλμωπίας καθώς και η ευρύτερη δημοσιότητα της στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.
ΠΗΓΗ...http://aridaia-gegonota.blogspot.gr/
ΕΩΣ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΣΤΕΡΗΣΗ ΓΗΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΠ
Παρέμβαση στο Πρόεδρο του Ταμείου
Αρχαιολογικών Πόρων κ. Σούμπαση έκανε ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής σχετικά
με την πληρωμή των δικαιούχων κατόχων αγροτικής γης για την «στέρηση γης» από
το ΤΑΠ.
Ο κ. Τζαμτζής και με έγγραφο του
είχε επισημάνει στον κ. Σούμπαση το πρόβλημα καθυστέρησης πληρωμής εδώ και 5
χρόνια τονίζοντας ότι οι κάτοχοι γης αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.
Ο Πρόεδρος ΤΑΠ κ. Σούμπασης
διαβεβαίωσε τον κ. Τζαμτζή ότι το αργότερο έως τέλος Ιουνίου θα πληρωθούν όλοι
οι δικαιούχοι κάτοχοι αγροτικής γης για την «στέρηση γης» από το ΤΑΠ.
ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ Η ΔΙΑΥΓΕΣ ΟΝΕΙΡΟ;
Όνειρο είναι η βίωση μίας σειράς εικόνων, ήχων, ιδεών, συναισθημάτων και άλλων αισθήσεων κατά την διάρκεια του ύπνου, κυρίως κατά τη φάση REM.
Το περιεχόμενο των ονείρων είναι συχνά αδύνατο ή έστω απίθανο να συμβεί στην φυσική πραγματικότητα, και είναι πέρα από τον έλεγχο αυτού που το βιώνει. Η εξαίρεση σ' αυτό είναι γνωστή ως συνειδητό όνειρο, κατά το οποίο το άτομο συνειδητοποιεί ότι ονειρεύεται και συχνά είναι σε θέση να αλλάξει το ονειρικό του περιβάλλον και να ασκήσει έλεγχο σε διάφορες πτυχές του ονειρικού περιεχομένου. Το ονειρικό περιβάλλον είναι πολύ πιο ρεαλιστικό κατά τη διάρκεια του συνειδητού ονείρου - συχνά αντίστοιχου ρεαλισμού με τον φυσικό κόσμο κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης - και οι αισθήσεις του ατόμου οξυμένες.
Τα όνειρα σύμφωνα με την σημερινή ψυχολογική ερμηνεία τους, αναδύονται από το ασυνείδητο και σύμφωνα με τον Σίγκμουντ Φρόυντ, το όνειρο είναι ο πλέον ξεκάθαρος δρόμος (βασιλική οδός) προς αυτό. Με τα όνειρα συνδέεται η ανάλυση ονείρων, μια ψυχοθεραπευτική τεχνική που χρησιμοποιεί την ερμηνεία ονείρων ως μέσο θεραπείας. Η έρευνα πάνω στη διαδικασία του ύπνου στηρίζεται στην πολυυπνογραφία, μία μέθοδο καταγραφής συγκεκριμένων ηλεκτροφυσιολογικών παραμέτρων κατά τη διάρκεια του ύπνου. Με αυτό τον τρόπο έγινε γνωστό πως ο ύπνος διακρίνεται σε δύο στάδια ανάλογα με το αν υπάρχουν ταχείες οφθαλμικές κινήσεις (Rapid Eye Movement, REM) ή όχι (NREM). Τα όνειρα ενεργοποιούνται μόνο στο REM στάδιο, που χαρακτηρίζεται επίσης από πλήρη μυϊκή χαλάρωση.
Σχετικά με την ερμηνεία των ονείρων έχουν ασχοληθεί αρκετοί ψυχαναλυτές με κυριότερους τον Sigmund Freud και τον Carl Jung.Ο Freud άρχισε να ασχολείται με την ανάλυση των ονείρων καθώς πίστευε ότι κάθε ανθρώπινη πράξη, αντίδραση δεν συμβαίνει τυχαία αλλά υποκινείται ως ένα βαθμό από το υποσυνείδητο. Ο άνθρωπος στη σημερινη κοινωνία τείνει να καταστέλνει τις επιθυμίες και τα ενστικτά του, τα οποία του βγαίνουν στη διάρκεια των ονείρων. Ο Freud επίσης υποστήριζε πως το υποσυνείδητο χρησιμοποιεί μία συμβολική γλώσσα για να εκφραστεί. O Jung παράλληλα με τον δάσκαλό του υποστήριζε και αυτός την ύπαρξη του υποσυνείδητου όμως αντίθετα του έδινε μια πιο πνευματική μορφή. Τα όνειρα δεν πρέπει να λαμβάνονται ως τα πραγματικά αισθήματα του συνειδητού μυαλού αλλά ως ένα "παράθυρο" στο υποσυνείδητο, προσφέροντας προτεινόμενες λύσεις για ένα πρόβλημα του συνειδητού κόσμου του ατόμου.
Συνειδητό όνειρο (διαυγές όνειρο) είναι κάθε όνειρο κατά το οποίο το άτομο έχει συνείδηση ότι ονειρεύεται ενώ το όνειρο είναι σε πλήρη εξέλιξη. Κατά τη διάρκεια του συνειδητού ονείρου, είναι δυνατό να ασκήσει κανείς έλεγχο πάνω στο ονειρικό περιβάλλον και να κάνει πράγματα που αλλιώς θα ήταν αδύνατο να κάνει στη φυσική πραγματικότητα. Ένα συνειδητό όνειρο μπορεί να αρχίσει με έναν από τους εξής δύο τρόπους. Ένα συνειδητό όνειρο από όνειρο (DILD - dream-initiated lucid dream) αρχίζει ως κανονικό όνειρο και το άτομο σε κάποια στιγμή λογικά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ονειρεύεται - χωρίς αυτό να τον αφυπνίσει. Ένα συνειδητό όνειρο από εγρήγορση (WILD - wake initiated lucid dream) επιτυγχάνεται όταν το άτομο από την πλήρη εγρήγορση μεταβαίνει σε όνειρο χωρίς διακοπή στην συνείδηση. Το συνειδητό όνειρο έχει μελετηθεί επιστημονικά και η δυνατότητα επίτευξης του θεωρείται πλέον τεκμηριωμένη. Ερευνητές όπως ο Allan Hobson με την νευροφυσιολογική προσέγγιση του στο όνειρο έχει βοηθήσει να γίνει το συνειδητό όνειρο, λιγότερο θεωρητικό και ατεκμηρίωτο.
Το πρώτο βιβλίο για τα συνειδητά όνειρα όπου αναγνωρίστηκε η δυνατότητα ύπαρξης τους ως επιστημονικά τεκμηριώσιμο γεγονός, ήταν η μελέτη της Celia Green το 1968 με τίτλο Lucid Dreams. Έπειτα από ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας και προσθέτοντας δεδομένα και από τις δικές της μελέτες, ανέλυσε τα κύρια χαρακτηριστικά αυτών των ονείρων και συμπέρανε ότι αποτελούσαν μία κατηγορία εμπειρίας αρκετά ξεχωριστή από τα συνήθη όνειρα. Προέβλεψε ότι θα συσχετίζονταν με τον ύπνο REM και ήταν η πρώτη που τα συνέδεσε με το φαινόμενο της ψευδούς αφύπνισης. Ο φιλόσοφος Norman Malcolm σε κείμενο του 1959 με τίτλο "Dreaming" αμφισβήτησε την δυνατότητα ελέγχου της ακρίβειας των αναφορών στο περιεχόμενο ονείρων. Ωστόσο η συνειδητοποίηση ότι οι κινήσεις των ματιών κατά τη διάρκεια ενός ονείρου επηρέαζαν τα φυσικά μάτια του ατόμου που ονειρεύεται έδωσε τη δυνατότητα να αποδειχθεί ότι κινήσεις των ματιών συμφωνημένες κατά την εγρήγορση, μπορούσαν να ανακληθούν και να εκτελεστούν κατά τη διάρκεια ενός συνειδητού ονείρου. Η πρώτη απόδειξη αυτού του είδους έγινε στα τέλη της δεκαετίας του '70 από τη Βρετανή παραψυχολόγο Keith Hearne. Ένας εθελοντής ονόματι Alan Worsley χρησιμοποίησε τις οφθαλμικές κινήσεις για να σηματοδοτήσει της έναρξη ενός συνειδητού ονείρου, κάτι που καταγράφηκε από ένα μηχάνημα πολυϋπνογράφου. Κατά τη δεκαετία του '80 , προέκυψαν επιπλέον στοιχεία που τεκμηρίωναν την ύπαρξη του φαινομένου, καθώς τα πειράματα της Hearne επαναλήφθηκαν και από άλλους ερευνητές όπως ο Stephen LaBerge του πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Επιπλέον, αναπτύχθηκαν τεχνικές που αποδεδειγμένα αυξάνουν την πιθανότητα επίτευξης συνειδητού ονείρου. Η έρευνα στις τεχνικές και τα αποτελέσματα του συνειδητού ονείρου συνεχίζει σε ένα αριθμό πανεπιστημίων και κέντρων, όπως το "The Lucidity Institute" του LaBerge.
Ο νευροεπιστήμονας J. Allan Hobson προσπάθησε να περιγράψει το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά το συνειδητό όνειρο. Το πρώτο βήμα για το συνειδητό όνειρο είναι να αναγνωρίσει κανείς ότι ονειρεύεται και αυτή η αναγνώριση πιθανότατα συμβαίνει στον πλαγιοπίσθιο προμετωπιαίο φλοιό, ο οποίος είναι μία από τις λίγες περιοχές που απενεργοποιούνται κατά τον ύπνο REM και όπου γίνεται η επεξεργασία της μνήμης. Αφότου η περιοχή ενεργοποιηθεί και το άτομο συνειδητοποιήσει ότι ονειρεύεται, θα πρέπει να είναι προσεκτικός ώστε αφ' ενός να αφήσει την ονειρική ψευδαίσθηση να συνεχίσει, αφ' ετέρου να κρατήσει την επίγνωση ότι είναι όνειρο. Η διαδικασία μπορεί να ειδωθεί ως ισορροπία μεταξύ συνείδησης και συναισθήματος. Για την διατήρηση της ισορροπίας, οι αμυγδαλές και ο παραϊπποκάμπειος φλοιός πρέπει πιθανόν να βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα διέγερσης. Η παράταση των έντονων ονειρικών ψευδαισθήσεων ίσως απαιτεί να παραμένει η γέφυρα και ο φλοιός της βρεγματοϊνιακής συμβολής ενεργός.
Ο χρόνος που περνά κατά το συνειδητό όνειρο έχει δειχτεί ότι είναι περίπου ο ίδιος με αυτόν της εγρήγορσης. Το 1985 ο LaBerge έκανε μία πιλοτική μελέτη στην οποία άτομα κατά τη διάρκεια συνειδητού ονείρου μετρούσαν από το ένα ως το δέκα (στο όνειρο) και σηματοδοτούσαν το τέλος του μετρήματος με προσυμφωνημένες οφθαλμικές κινήσεις οι οποίες καταγράφονταν από πολυϋπνογράφο.Η μελέτη επαναλήφθηκε το 2004 από μελετητές στη Γερμανία και τα αποτελέσματα του LaBerge επαναλήφθηκαν. Η Γερμανική μελέτη των Erlacher, D. & Schredl, Μ επίσης μελέτησε την κινητική λειτουργία και βρήκε ότι τα βαθιά καθίσματα χρειάζονταν 44% περισσότερο χρόνο να γίνουν κατά τη διάρκεια συνειδητού ονείρου. Έχει δειχθεί ότι κατά τη διάρκεια συνειδητού ονείρου, το άτομο μπορεί να ελέγξει τόσο τις κινήσεις των ματιών του - αλλάζοντας εκούσια την κατεύθυνση του βλεμματος του στο ονειρικό του οπτικό πεδίο - όσο και τη συχνότητα των αναπνοών του. Η διαφορετική ενεργοποίηση των εγκεφαλικών ημισφαιρίων άναλογα με το είδος της εγκεφαλικής δραστηριότητας που παρατηρείται κατά την εγγρήγορση, έχει δειχθεί και κατά τη διάρκεια του συνειδητού ονείρου. Σε μία μελέτη του LaBerge το 1982 φάνηκε ισχυρότερη ενεργοποίηση του δεξιού βρεγματικού λοβού κατά το τραγούδι και του αριστερού κατά το μέτρημα.
Άτομα που υποφέρουν από εφιάλτες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την ικανότητα να αναγνωρίζουν ότι ονειρεύονται. Μία πιλοτική μελέτη έγινε το 2006 και έδειξε ότι η θεραπεία συνειδητού ονείρου ήταν αποτελεσματική στην μείωση της συχνότητας των εφιαλτών. Η θεραπεία περιελάμβανε κατανόηση της λογικής του συνειδητού ονείρου, εκμάθηση της τεχνικής πρόκλησης του και ασκήσεις συνειδητότητας. Αν και δεν ήταν ξεκάθαρο σε ποία πτυχή της θεραπείας οφειλόταν η επιτυχία, ωστόσο η θεραπεία σαν σύνολο ήταν επιτυχής. Σε μία μελέτη 14 ατόμων με ικανότητα πρόκλησης συνειδητών ονείρων το 1991, όσοι εκτελούσαν WILD, ανέφεραν εμπειρίες παρόμοιες με πτυχές των εξωσωματικών εμπειριών όπως αιώρηση πάνω από το κρεβάτι και αίσθηση αποχωρισμού από το σώμα. Λόγω της φαινομενικής επικάλυψης μεταξύ των συνειδητών ονείρων, των προθανάτιων εμπειριών και των εξωσωματικών εμπειριών, είναι πιθανό κατά τους ερευνητές να αναπτυχθεί ένα πρωτόκολλο πρόκλησης συνειδητού ονείρου παρόμοιου με τις ανωτέρω εμπειρίες στο εργαστήριο. Πολλοί είναι αυτοί που αναφέρουν ότι έζησαν κάποιο συνειδητό όνειρο ως παιδιά και γενικά τα παιδιά φαίνεται ότι κάνουν συχνότερα συνειδητά όνειρα από τους ενήλικες. Αν και το συνειδητό όνειρο είναι κάτι που μαθαίνεται, το να έχει κανείς τακτικά συνειδητά όνειρα είναι μάλλον δύσκολο και όχι τόσο συχνό. Με τον καιρό έχουν αναπτυχθεί διάφορες τεχνικές πρόκλησης συνειδητών ονείρων κατά βούληση.
Η ανάκληση ονείρων είναι η ικανότητα να θυμάται κανείς τα όνειρα του. Η ικανοποιητική ανάκληση θεωρείται το πρώτο βήμα για την επίτευξη συνειδητού ονείρου. Η κύρια τεχνική που χρησιμοποιείται είναι να κρατά κανείς ένα ημερολόγιο ονείρων (ονειρολόγιο) στο οποίο να καταγράφει ό,τι όνειρο (ή τμήμα ονείρου) θυμάται ακριβώς μόλις ξυπνήσει. Είναι σημαντική η άμεση καταγραφή (το ονειρολόγιο δίπλα στο κρεβάτι) γιατί το όνειρο ξεχνιέται πολύ γρήγορα καθώς περνά η ώρα.[20] Η ανάκληση ονείρων μπορεί επίσης να βελτιωθεί αν το άτομο δεν κινηθεί καθόλου αμέσως μόλις ξυπνήσει. Αυτό συμβαίνει διότι κατά τη διάρκεια του ύπνου REM (όπου εξελίσσονται τα συνειδητά όνειρα) οι μύες του σώματος βρίσκονται σε πλήρη παράλυση - με εξαίρεση αυτούς των ματιών και δευτερευόντως συχνά τους υπεύθυνους για την ομιλία. Έτσι η κίνηση των μυών σηματοδοτεί την πλήρη αφύπνηση και κάνει δυσκολότερη την ανάκληση ονειρικών γεγονότων. Ο έλεγχος πραγματικότητας είναι ένας τρόπος να καθορίσει κανείς αν ονειρεύεται η όχι. Γίνεται με την πραγματοποίηση κάποιας ενέργειας που έχει διαφορετικά αποτελέσματα στην εγρήγορση και στο όνειρο. Κάνοντας τακτικούς ελέγχους κατά τη διάρκεια της μέρας, είναι πιθανό κανείς να κάνει από συνήθεια έλεγχο και κατά τη διάρκεια ενός ονείρου, οπότε το θετικό αποτέλεσμα του ελέγχου θα τον κάνει να καταλάβει ότι ονειρεύεται μπαίνοντας την ίδια στιγμή σε συνειδητό όνειρο.
Συνήθη τεστ ελέγχου πραγματικότητας - και τα θετικά τους αποτελέσματα- είναι:
Διάβασμα ενός κειμένου, απομάκρυνση βλέμματος και ξαναδιάβασμα του κειμένου - το κείμενο συνήθως αλλάζει εντυπωσιακά.
Κοίταγμα της ώρας, απομάκρυνση βλέμματος και ξαναδιάβασμα της ώρας - η ώρα συνήθως έχει αλλάξει τελείως (αν το ρολόι είναι ψηφιακό πιθανότατα θα είναι τελείως ακατανόητη).
Κλείσιμο της μύτης και προσπάθεια αναπνοής - συνήθως η αναπνοή θα είναι ανεπηρέαστη.
Κοίταγμα στα χέρια και προσπάθεια επιμήκυνσης των δακτύλων - τα δάκτυλα μακραίνουν εύκολα με τη σκέψη και μόνο.
Τα ονειρομοτίβα είναι στοιχεία που εμφανίζονται συχνά στα όνειρα αλλά ποτέ ή σπάνια κατά την εγρήγορση. Συνεπώς η εξάσκηση στην εντόπιση τους μπορεί να βοηθήσει στο να καταλάβει κανείς ότι ονειρεύεται. Τα ονειρομοτίβα μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες:
α) Καταστάσεις που είναι αδύνατο ή σχεδόν αδύνατο να συμβούν κατά την εγγρήγορση, όπως πχ:
Εικόνες σε περιοδικό ή εφημερίδα να γίνονται τρισδιάστατες και κινούμενες.
Κίνηση με τεράστια άλματα ή πετώντας.
Το μέρος όπου βρίσκεται το άτομο να είναι τελείως απίθανο – π.χ. μία ξένη χώρα ή άλλος πλανήτης.
Τα πρόσωπα που βλέπει κανείς στο όνειρο να αλλάζουν ρούχα ή μορφή καθώς εξελίσσεται το όνειρο.
Η αντίληψη της πραγματικότητας να είναι αλλοιωμένη – π.χ. σφαιρική παραμόρφωση ή εικόνα με μεγάλα εικονοστοιχεία.
Αυτόματη μετάβαση σε άλλο χώρο - τηλεμεταφορά.
β) Καταστάσεις που αν και μπορεί να συμβούν κατά την εγγρήγορση, είναι πολύ συχνότερες στο όνειρο, όπως:
Δυσλειτουργία διακοπτών ή ηλεκτρικών συσκευών.
Να φτάνει κανείς κάπου καθυστερημένος.
Να διαπιστώνει ότι δέν έχει δόντια ή είναι γυμνός.
Να δυσκολεύεται να κινηθεί.
Η αναγνώριση των χαρακτηριστικών ονειρομοτίβων του κάθε ατόμου γίνεται συνήθως με το να ανατρέξει και να εξετάσει τις καταγραφές του ονειρολογίου του. Γνωρίζοντας τα προσωπικά του ονειρομοτίβα, είναι ευκολότερο κανείς να εξασκηθεί να τα αναζητεί και να κάνει έλεγχο πραγματικότητας όταν τα εντοπίζει.
Μνημονικά προκαλούμενο συνειδητό όνειρο (MILD)
Η τεχνική αναπτύχθηκε από τον LaBerge και στηρίζεται στην προοπτική μνήμη (να θυμηθεί κανείς να κάνει κάτι στο μέλλον). Συνίσταται στην συνεχή επανάληψη πρό του ύπνου της πρόθεσης του ατόμου να θυμηθεί να κάνει έλεγχο πραγματικότητας όταν θα ονειρεύεται (ή όταν συναντήσει ένα συγκεκριμένο ονειρομοτίβο).
Αφύπνιση και πίσω στο κρεβάτι (WBTB)
Η τεχνική είναι ίσως η ευκολότερη και από τις πιο αποτελεσματικές. Συνίσταται στην έγερση μετά από περίπου πέντε ώρες ύπνου, παραμονή μίας ώρας σε εγρήγορση και κατάκλιση εκ' νέου κάνοντας χρήση της τεχνικής MILD. Έρευνες έχουν δείξει 60% αποτελεσματικότητα με τη χρήση αυτής της μεθόδου.
Ένα συνειδητό όνειρο από εγρήγορση, επιτυγχάνεται όταν το άτομο μεταβαίνει απευθείας από την εγρήγορση σε όνειρο χωρίς να χάσει ούτε στιγμή την διαύγεια του και την συνείδηση εαυτού. Υπάρχουν πολλές τεχνικές που βοηθούν στην επίτευξη WILD. Κοινό τους σημείο είναι ότι βοηθούν στην διατήρηση της συνειδητότητας κατά τη διάρκεια της υπναγωγικής φάσης του ύπνου, την οποία το άτομο πρέπει να αναγνωρίσει και να παρακολουθήσει παθητικά αλλά συνειδητά έως ότου μπει στο όνειρο. Ένα πρόβλημα αυτών που επιχειρούν συνειδητό όνειρο είναι η γρήγορη αφύπνιση, λίγο αφότου έχουν συνειδητοποιήσει ότι ονειρεύονται. Ο Stephen LaBerge έχει προτείνει δύο μεθόδους για την παράταση του ονείρου. Η πρώτη συνίσταται στην γρήγορη περιστροφή του ατόμου. Η δεύτερη είναι το τρίψιμο των χεριών. Αμφότερες αυξάνουν την αισθητηριακή πρόσληψη στοιχείων του ονειρικού περιβάλλοντος και εμποδίζουν την αίσθηση του σώματος στο κρεβάτι να παρεισφρήσει στη συνειδητότητα τερματίζοντας το όνειρο.
Ψευδή αφύπνιση έχουμε όταν κάποιος ονειρεύεται ότι έχει ξυπνήσει. Συνήθως στην ψευδή αφύπνιση το υπνοδωμάτιο είναι το ίδιο ή σχεδόν το ίδιο με το πραγματικό και αν το άτομο είχε πρίν την ψευδή αφύπνηση επίγνωση ότι ονειρεύεται (συνειδητό όνειρο), πιστεύει πλέον ότι ξύπνησε ενώ στην πραγματικότητα ακόμη κοιμάται. Η σημασία του φαινομένου για το συνειδητό όνειρο είναι διπλή: Αφ' ενός μπορεί να τερματίσει ένα συνειδητό όνειρο, αφ' ετέρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πρόκληση συνειδητού ονείρου, αν κανείς κάνει έλεγχο πραγματικότητας κάθε φορά που ξυπνάει. Υπνοπαράλυση Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM όλοι οι μύες του σώματος (με εξαίρεση αυτούς των ματιών) παραλύουν, διότι σε αντίθετη περίπτωση οι κινήσεις του σώματος στο όνειρο θα γινόταν και από το σώμα στο κρεβάτι με αποτέλεσμα την αφύπνιση. Ωστόσο είναι δυνατόν ο μηχανισμός που προκαλεί την παράλυση να κινητοποιηθεί και πριν την έναρξη του ονείρου (π.χ. κατά τη διάρκεια της τεχνικής WILD) ή να παραμείνει ενεργός μετά την αφύπνιση του ατόμου. Στην τελευταία περίπτωση το άτομο νιώθει ότι βρίσκεται ξαφνικά στο κρεβάτι τελείως παραλυμένο και το καταλαμβάνει φόβος. Λόγω της φύσης της κατάστασης μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης και του συνακόλουθου φόβου από την παράλυση, συχνά παρατηρούνται στη φάση αυτή και υπναγωγικές ψευδαισθήσεις (κυρίως ακουστικές) που επιτείνουν την αγωνία του ατόμου. Η κατάσταση αντιμετωπίζεται ωστόσο επιτυχώς από όποιον γνωρίζει τη φύση της, με βαθιές αναπνοές και διατήρηση της ηρεμίας. Η παραπάνω πρακτική είτε λύει την παράλυση, είτε την μετατρέπει σε συνειδητό όνειρο. Κατά την διάρκεια της τεχνικής WILD περνά κανείς εκούσια από την παραπάνω κατάσταση, οπότε ουσιαστικά αποσυνδέει το "ονειρικό" του σώμα από το παραλυμένο. Στην περίπτωση αυτή, ο φόβος είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος καθώς υπάρχει πλήρης επίγνωση της κατάστασης.
ΠΗΓΗ:
lifemag.gr
Το περιεχόμενο των ονείρων είναι συχνά αδύνατο ή έστω απίθανο να συμβεί στην φυσική πραγματικότητα, και είναι πέρα από τον έλεγχο αυτού που το βιώνει. Η εξαίρεση σ' αυτό είναι γνωστή ως συνειδητό όνειρο, κατά το οποίο το άτομο συνειδητοποιεί ότι ονειρεύεται και συχνά είναι σε θέση να αλλάξει το ονειρικό του περιβάλλον και να ασκήσει έλεγχο σε διάφορες πτυχές του ονειρικού περιεχομένου. Το ονειρικό περιβάλλον είναι πολύ πιο ρεαλιστικό κατά τη διάρκεια του συνειδητού ονείρου - συχνά αντίστοιχου ρεαλισμού με τον φυσικό κόσμο κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης - και οι αισθήσεις του ατόμου οξυμένες.
Τα όνειρα σύμφωνα με την σημερινή ψυχολογική ερμηνεία τους, αναδύονται από το ασυνείδητο και σύμφωνα με τον Σίγκμουντ Φρόυντ, το όνειρο είναι ο πλέον ξεκάθαρος δρόμος (βασιλική οδός) προς αυτό. Με τα όνειρα συνδέεται η ανάλυση ονείρων, μια ψυχοθεραπευτική τεχνική που χρησιμοποιεί την ερμηνεία ονείρων ως μέσο θεραπείας. Η έρευνα πάνω στη διαδικασία του ύπνου στηρίζεται στην πολυυπνογραφία, μία μέθοδο καταγραφής συγκεκριμένων ηλεκτροφυσιολογικών παραμέτρων κατά τη διάρκεια του ύπνου. Με αυτό τον τρόπο έγινε γνωστό πως ο ύπνος διακρίνεται σε δύο στάδια ανάλογα με το αν υπάρχουν ταχείες οφθαλμικές κινήσεις (Rapid Eye Movement, REM) ή όχι (NREM). Τα όνειρα ενεργοποιούνται μόνο στο REM στάδιο, που χαρακτηρίζεται επίσης από πλήρη μυϊκή χαλάρωση.
Σχετικά με την ερμηνεία των ονείρων έχουν ασχοληθεί αρκετοί ψυχαναλυτές με κυριότερους τον Sigmund Freud και τον Carl Jung.Ο Freud άρχισε να ασχολείται με την ανάλυση των ονείρων καθώς πίστευε ότι κάθε ανθρώπινη πράξη, αντίδραση δεν συμβαίνει τυχαία αλλά υποκινείται ως ένα βαθμό από το υποσυνείδητο. Ο άνθρωπος στη σημερινη κοινωνία τείνει να καταστέλνει τις επιθυμίες και τα ενστικτά του, τα οποία του βγαίνουν στη διάρκεια των ονείρων. Ο Freud επίσης υποστήριζε πως το υποσυνείδητο χρησιμοποιεί μία συμβολική γλώσσα για να εκφραστεί. O Jung παράλληλα με τον δάσκαλό του υποστήριζε και αυτός την ύπαρξη του υποσυνείδητου όμως αντίθετα του έδινε μια πιο πνευματική μορφή. Τα όνειρα δεν πρέπει να λαμβάνονται ως τα πραγματικά αισθήματα του συνειδητού μυαλού αλλά ως ένα "παράθυρο" στο υποσυνείδητο, προσφέροντας προτεινόμενες λύσεις για ένα πρόβλημα του συνειδητού κόσμου του ατόμου.
Συνειδητό όνειρο (διαυγές όνειρο) είναι κάθε όνειρο κατά το οποίο το άτομο έχει συνείδηση ότι ονειρεύεται ενώ το όνειρο είναι σε πλήρη εξέλιξη. Κατά τη διάρκεια του συνειδητού ονείρου, είναι δυνατό να ασκήσει κανείς έλεγχο πάνω στο ονειρικό περιβάλλον και να κάνει πράγματα που αλλιώς θα ήταν αδύνατο να κάνει στη φυσική πραγματικότητα. Ένα συνειδητό όνειρο μπορεί να αρχίσει με έναν από τους εξής δύο τρόπους. Ένα συνειδητό όνειρο από όνειρο (DILD - dream-initiated lucid dream) αρχίζει ως κανονικό όνειρο και το άτομο σε κάποια στιγμή λογικά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ονειρεύεται - χωρίς αυτό να τον αφυπνίσει. Ένα συνειδητό όνειρο από εγρήγορση (WILD - wake initiated lucid dream) επιτυγχάνεται όταν το άτομο από την πλήρη εγρήγορση μεταβαίνει σε όνειρο χωρίς διακοπή στην συνείδηση. Το συνειδητό όνειρο έχει μελετηθεί επιστημονικά και η δυνατότητα επίτευξης του θεωρείται πλέον τεκμηριωμένη. Ερευνητές όπως ο Allan Hobson με την νευροφυσιολογική προσέγγιση του στο όνειρο έχει βοηθήσει να γίνει το συνειδητό όνειρο, λιγότερο θεωρητικό και ατεκμηρίωτο.
Το πρώτο βιβλίο για τα συνειδητά όνειρα όπου αναγνωρίστηκε η δυνατότητα ύπαρξης τους ως επιστημονικά τεκμηριώσιμο γεγονός, ήταν η μελέτη της Celia Green το 1968 με τίτλο Lucid Dreams. Έπειτα από ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας και προσθέτοντας δεδομένα και από τις δικές της μελέτες, ανέλυσε τα κύρια χαρακτηριστικά αυτών των ονείρων και συμπέρανε ότι αποτελούσαν μία κατηγορία εμπειρίας αρκετά ξεχωριστή από τα συνήθη όνειρα. Προέβλεψε ότι θα συσχετίζονταν με τον ύπνο REM και ήταν η πρώτη που τα συνέδεσε με το φαινόμενο της ψευδούς αφύπνισης. Ο φιλόσοφος Norman Malcolm σε κείμενο του 1959 με τίτλο "Dreaming" αμφισβήτησε την δυνατότητα ελέγχου της ακρίβειας των αναφορών στο περιεχόμενο ονείρων. Ωστόσο η συνειδητοποίηση ότι οι κινήσεις των ματιών κατά τη διάρκεια ενός ονείρου επηρέαζαν τα φυσικά μάτια του ατόμου που ονειρεύεται έδωσε τη δυνατότητα να αποδειχθεί ότι κινήσεις των ματιών συμφωνημένες κατά την εγρήγορση, μπορούσαν να ανακληθούν και να εκτελεστούν κατά τη διάρκεια ενός συνειδητού ονείρου. Η πρώτη απόδειξη αυτού του είδους έγινε στα τέλη της δεκαετίας του '70 από τη Βρετανή παραψυχολόγο Keith Hearne. Ένας εθελοντής ονόματι Alan Worsley χρησιμοποίησε τις οφθαλμικές κινήσεις για να σηματοδοτήσει της έναρξη ενός συνειδητού ονείρου, κάτι που καταγράφηκε από ένα μηχάνημα πολυϋπνογράφου. Κατά τη δεκαετία του '80 , προέκυψαν επιπλέον στοιχεία που τεκμηρίωναν την ύπαρξη του φαινομένου, καθώς τα πειράματα της Hearne επαναλήφθηκαν και από άλλους ερευνητές όπως ο Stephen LaBerge του πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Επιπλέον, αναπτύχθηκαν τεχνικές που αποδεδειγμένα αυξάνουν την πιθανότητα επίτευξης συνειδητού ονείρου. Η έρευνα στις τεχνικές και τα αποτελέσματα του συνειδητού ονείρου συνεχίζει σε ένα αριθμό πανεπιστημίων και κέντρων, όπως το "The Lucidity Institute" του LaBerge.
Ο νευροεπιστήμονας J. Allan Hobson προσπάθησε να περιγράψει το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά το συνειδητό όνειρο. Το πρώτο βήμα για το συνειδητό όνειρο είναι να αναγνωρίσει κανείς ότι ονειρεύεται και αυτή η αναγνώριση πιθανότατα συμβαίνει στον πλαγιοπίσθιο προμετωπιαίο φλοιό, ο οποίος είναι μία από τις λίγες περιοχές που απενεργοποιούνται κατά τον ύπνο REM και όπου γίνεται η επεξεργασία της μνήμης. Αφότου η περιοχή ενεργοποιηθεί και το άτομο συνειδητοποιήσει ότι ονειρεύεται, θα πρέπει να είναι προσεκτικός ώστε αφ' ενός να αφήσει την ονειρική ψευδαίσθηση να συνεχίσει, αφ' ετέρου να κρατήσει την επίγνωση ότι είναι όνειρο. Η διαδικασία μπορεί να ειδωθεί ως ισορροπία μεταξύ συνείδησης και συναισθήματος. Για την διατήρηση της ισορροπίας, οι αμυγδαλές και ο παραϊπποκάμπειος φλοιός πρέπει πιθανόν να βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα διέγερσης. Η παράταση των έντονων ονειρικών ψευδαισθήσεων ίσως απαιτεί να παραμένει η γέφυρα και ο φλοιός της βρεγματοϊνιακής συμβολής ενεργός.
Ο χρόνος που περνά κατά το συνειδητό όνειρο έχει δειχτεί ότι είναι περίπου ο ίδιος με αυτόν της εγρήγορσης. Το 1985 ο LaBerge έκανε μία πιλοτική μελέτη στην οποία άτομα κατά τη διάρκεια συνειδητού ονείρου μετρούσαν από το ένα ως το δέκα (στο όνειρο) και σηματοδοτούσαν το τέλος του μετρήματος με προσυμφωνημένες οφθαλμικές κινήσεις οι οποίες καταγράφονταν από πολυϋπνογράφο.Η μελέτη επαναλήφθηκε το 2004 από μελετητές στη Γερμανία και τα αποτελέσματα του LaBerge επαναλήφθηκαν. Η Γερμανική μελέτη των Erlacher, D. & Schredl, Μ επίσης μελέτησε την κινητική λειτουργία και βρήκε ότι τα βαθιά καθίσματα χρειάζονταν 44% περισσότερο χρόνο να γίνουν κατά τη διάρκεια συνειδητού ονείρου. Έχει δειχθεί ότι κατά τη διάρκεια συνειδητού ονείρου, το άτομο μπορεί να ελέγξει τόσο τις κινήσεις των ματιών του - αλλάζοντας εκούσια την κατεύθυνση του βλεμματος του στο ονειρικό του οπτικό πεδίο - όσο και τη συχνότητα των αναπνοών του. Η διαφορετική ενεργοποίηση των εγκεφαλικών ημισφαιρίων άναλογα με το είδος της εγκεφαλικής δραστηριότητας που παρατηρείται κατά την εγγρήγορση, έχει δειχθεί και κατά τη διάρκεια του συνειδητού ονείρου. Σε μία μελέτη του LaBerge το 1982 φάνηκε ισχυρότερη ενεργοποίηση του δεξιού βρεγματικού λοβού κατά το τραγούδι και του αριστερού κατά το μέτρημα.
Άτομα που υποφέρουν από εφιάλτες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την ικανότητα να αναγνωρίζουν ότι ονειρεύονται. Μία πιλοτική μελέτη έγινε το 2006 και έδειξε ότι η θεραπεία συνειδητού ονείρου ήταν αποτελεσματική στην μείωση της συχνότητας των εφιαλτών. Η θεραπεία περιελάμβανε κατανόηση της λογικής του συνειδητού ονείρου, εκμάθηση της τεχνικής πρόκλησης του και ασκήσεις συνειδητότητας. Αν και δεν ήταν ξεκάθαρο σε ποία πτυχή της θεραπείας οφειλόταν η επιτυχία, ωστόσο η θεραπεία σαν σύνολο ήταν επιτυχής. Σε μία μελέτη 14 ατόμων με ικανότητα πρόκλησης συνειδητών ονείρων το 1991, όσοι εκτελούσαν WILD, ανέφεραν εμπειρίες παρόμοιες με πτυχές των εξωσωματικών εμπειριών όπως αιώρηση πάνω από το κρεβάτι και αίσθηση αποχωρισμού από το σώμα. Λόγω της φαινομενικής επικάλυψης μεταξύ των συνειδητών ονείρων, των προθανάτιων εμπειριών και των εξωσωματικών εμπειριών, είναι πιθανό κατά τους ερευνητές να αναπτυχθεί ένα πρωτόκολλο πρόκλησης συνειδητού ονείρου παρόμοιου με τις ανωτέρω εμπειρίες στο εργαστήριο. Πολλοί είναι αυτοί που αναφέρουν ότι έζησαν κάποιο συνειδητό όνειρο ως παιδιά και γενικά τα παιδιά φαίνεται ότι κάνουν συχνότερα συνειδητά όνειρα από τους ενήλικες. Αν και το συνειδητό όνειρο είναι κάτι που μαθαίνεται, το να έχει κανείς τακτικά συνειδητά όνειρα είναι μάλλον δύσκολο και όχι τόσο συχνό. Με τον καιρό έχουν αναπτυχθεί διάφορες τεχνικές πρόκλησης συνειδητών ονείρων κατά βούληση.
Η ανάκληση ονείρων είναι η ικανότητα να θυμάται κανείς τα όνειρα του. Η ικανοποιητική ανάκληση θεωρείται το πρώτο βήμα για την επίτευξη συνειδητού ονείρου. Η κύρια τεχνική που χρησιμοποιείται είναι να κρατά κανείς ένα ημερολόγιο ονείρων (ονειρολόγιο) στο οποίο να καταγράφει ό,τι όνειρο (ή τμήμα ονείρου) θυμάται ακριβώς μόλις ξυπνήσει. Είναι σημαντική η άμεση καταγραφή (το ονειρολόγιο δίπλα στο κρεβάτι) γιατί το όνειρο ξεχνιέται πολύ γρήγορα καθώς περνά η ώρα.[20] Η ανάκληση ονείρων μπορεί επίσης να βελτιωθεί αν το άτομο δεν κινηθεί καθόλου αμέσως μόλις ξυπνήσει. Αυτό συμβαίνει διότι κατά τη διάρκεια του ύπνου REM (όπου εξελίσσονται τα συνειδητά όνειρα) οι μύες του σώματος βρίσκονται σε πλήρη παράλυση - με εξαίρεση αυτούς των ματιών και δευτερευόντως συχνά τους υπεύθυνους για την ομιλία. Έτσι η κίνηση των μυών σηματοδοτεί την πλήρη αφύπνηση και κάνει δυσκολότερη την ανάκληση ονειρικών γεγονότων. Ο έλεγχος πραγματικότητας είναι ένας τρόπος να καθορίσει κανείς αν ονειρεύεται η όχι. Γίνεται με την πραγματοποίηση κάποιας ενέργειας που έχει διαφορετικά αποτελέσματα στην εγρήγορση και στο όνειρο. Κάνοντας τακτικούς ελέγχους κατά τη διάρκεια της μέρας, είναι πιθανό κανείς να κάνει από συνήθεια έλεγχο και κατά τη διάρκεια ενός ονείρου, οπότε το θετικό αποτέλεσμα του ελέγχου θα τον κάνει να καταλάβει ότι ονειρεύεται μπαίνοντας την ίδια στιγμή σε συνειδητό όνειρο.
Συνήθη τεστ ελέγχου πραγματικότητας - και τα θετικά τους αποτελέσματα- είναι:
Διάβασμα ενός κειμένου, απομάκρυνση βλέμματος και ξαναδιάβασμα του κειμένου - το κείμενο συνήθως αλλάζει εντυπωσιακά.
Κοίταγμα της ώρας, απομάκρυνση βλέμματος και ξαναδιάβασμα της ώρας - η ώρα συνήθως έχει αλλάξει τελείως (αν το ρολόι είναι ψηφιακό πιθανότατα θα είναι τελείως ακατανόητη).
Κλείσιμο της μύτης και προσπάθεια αναπνοής - συνήθως η αναπνοή θα είναι ανεπηρέαστη.
Κοίταγμα στα χέρια και προσπάθεια επιμήκυνσης των δακτύλων - τα δάκτυλα μακραίνουν εύκολα με τη σκέψη και μόνο.
Τα ονειρομοτίβα είναι στοιχεία που εμφανίζονται συχνά στα όνειρα αλλά ποτέ ή σπάνια κατά την εγρήγορση. Συνεπώς η εξάσκηση στην εντόπιση τους μπορεί να βοηθήσει στο να καταλάβει κανείς ότι ονειρεύεται. Τα ονειρομοτίβα μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες:
α) Καταστάσεις που είναι αδύνατο ή σχεδόν αδύνατο να συμβούν κατά την εγγρήγορση, όπως πχ:
Εικόνες σε περιοδικό ή εφημερίδα να γίνονται τρισδιάστατες και κινούμενες.
Κίνηση με τεράστια άλματα ή πετώντας.
Το μέρος όπου βρίσκεται το άτομο να είναι τελείως απίθανο – π.χ. μία ξένη χώρα ή άλλος πλανήτης.
Τα πρόσωπα που βλέπει κανείς στο όνειρο να αλλάζουν ρούχα ή μορφή καθώς εξελίσσεται το όνειρο.
Η αντίληψη της πραγματικότητας να είναι αλλοιωμένη – π.χ. σφαιρική παραμόρφωση ή εικόνα με μεγάλα εικονοστοιχεία.
Αυτόματη μετάβαση σε άλλο χώρο - τηλεμεταφορά.
β) Καταστάσεις που αν και μπορεί να συμβούν κατά την εγγρήγορση, είναι πολύ συχνότερες στο όνειρο, όπως:
Δυσλειτουργία διακοπτών ή ηλεκτρικών συσκευών.
Να φτάνει κανείς κάπου καθυστερημένος.
Να διαπιστώνει ότι δέν έχει δόντια ή είναι γυμνός.
Να δυσκολεύεται να κινηθεί.
Η αναγνώριση των χαρακτηριστικών ονειρομοτίβων του κάθε ατόμου γίνεται συνήθως με το να ανατρέξει και να εξετάσει τις καταγραφές του ονειρολογίου του. Γνωρίζοντας τα προσωπικά του ονειρομοτίβα, είναι ευκολότερο κανείς να εξασκηθεί να τα αναζητεί και να κάνει έλεγχο πραγματικότητας όταν τα εντοπίζει.
Μνημονικά προκαλούμενο συνειδητό όνειρο (MILD)
Η τεχνική αναπτύχθηκε από τον LaBerge και στηρίζεται στην προοπτική μνήμη (να θυμηθεί κανείς να κάνει κάτι στο μέλλον). Συνίσταται στην συνεχή επανάληψη πρό του ύπνου της πρόθεσης του ατόμου να θυμηθεί να κάνει έλεγχο πραγματικότητας όταν θα ονειρεύεται (ή όταν συναντήσει ένα συγκεκριμένο ονειρομοτίβο).
Αφύπνιση και πίσω στο κρεβάτι (WBTB)
Η τεχνική είναι ίσως η ευκολότερη και από τις πιο αποτελεσματικές. Συνίσταται στην έγερση μετά από περίπου πέντε ώρες ύπνου, παραμονή μίας ώρας σε εγρήγορση και κατάκλιση εκ' νέου κάνοντας χρήση της τεχνικής MILD. Έρευνες έχουν δείξει 60% αποτελεσματικότητα με τη χρήση αυτής της μεθόδου.
Ένα συνειδητό όνειρο από εγρήγορση, επιτυγχάνεται όταν το άτομο μεταβαίνει απευθείας από την εγρήγορση σε όνειρο χωρίς να χάσει ούτε στιγμή την διαύγεια του και την συνείδηση εαυτού. Υπάρχουν πολλές τεχνικές που βοηθούν στην επίτευξη WILD. Κοινό τους σημείο είναι ότι βοηθούν στην διατήρηση της συνειδητότητας κατά τη διάρκεια της υπναγωγικής φάσης του ύπνου, την οποία το άτομο πρέπει να αναγνωρίσει και να παρακολουθήσει παθητικά αλλά συνειδητά έως ότου μπει στο όνειρο. Ένα πρόβλημα αυτών που επιχειρούν συνειδητό όνειρο είναι η γρήγορη αφύπνιση, λίγο αφότου έχουν συνειδητοποιήσει ότι ονειρεύονται. Ο Stephen LaBerge έχει προτείνει δύο μεθόδους για την παράταση του ονείρου. Η πρώτη συνίσταται στην γρήγορη περιστροφή του ατόμου. Η δεύτερη είναι το τρίψιμο των χεριών. Αμφότερες αυξάνουν την αισθητηριακή πρόσληψη στοιχείων του ονειρικού περιβάλλοντος και εμποδίζουν την αίσθηση του σώματος στο κρεβάτι να παρεισφρήσει στη συνειδητότητα τερματίζοντας το όνειρο.
Ψευδή αφύπνιση έχουμε όταν κάποιος ονειρεύεται ότι έχει ξυπνήσει. Συνήθως στην ψευδή αφύπνιση το υπνοδωμάτιο είναι το ίδιο ή σχεδόν το ίδιο με το πραγματικό και αν το άτομο είχε πρίν την ψευδή αφύπνηση επίγνωση ότι ονειρεύεται (συνειδητό όνειρο), πιστεύει πλέον ότι ξύπνησε ενώ στην πραγματικότητα ακόμη κοιμάται. Η σημασία του φαινομένου για το συνειδητό όνειρο είναι διπλή: Αφ' ενός μπορεί να τερματίσει ένα συνειδητό όνειρο, αφ' ετέρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πρόκληση συνειδητού ονείρου, αν κανείς κάνει έλεγχο πραγματικότητας κάθε φορά που ξυπνάει. Υπνοπαράλυση Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM όλοι οι μύες του σώματος (με εξαίρεση αυτούς των ματιών) παραλύουν, διότι σε αντίθετη περίπτωση οι κινήσεις του σώματος στο όνειρο θα γινόταν και από το σώμα στο κρεβάτι με αποτέλεσμα την αφύπνιση. Ωστόσο είναι δυνατόν ο μηχανισμός που προκαλεί την παράλυση να κινητοποιηθεί και πριν την έναρξη του ονείρου (π.χ. κατά τη διάρκεια της τεχνικής WILD) ή να παραμείνει ενεργός μετά την αφύπνιση του ατόμου. Στην τελευταία περίπτωση το άτομο νιώθει ότι βρίσκεται ξαφνικά στο κρεβάτι τελείως παραλυμένο και το καταλαμβάνει φόβος. Λόγω της φύσης της κατάστασης μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης και του συνακόλουθου φόβου από την παράλυση, συχνά παρατηρούνται στη φάση αυτή και υπναγωγικές ψευδαισθήσεις (κυρίως ακουστικές) που επιτείνουν την αγωνία του ατόμου. Η κατάσταση αντιμετωπίζεται ωστόσο επιτυχώς από όποιον γνωρίζει τη φύση της, με βαθιές αναπνοές και διατήρηση της ηρεμίας. Η παραπάνω πρακτική είτε λύει την παράλυση, είτε την μετατρέπει σε συνειδητό όνειρο. Κατά την διάρκεια της τεχνικής WILD περνά κανείς εκούσια από την παραπάνω κατάσταση, οπότε ουσιαστικά αποσυνδέει το "ονειρικό" του σώμα από το παραλυμένο. Στην περίπτωση αυτή, ο φόβος είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος καθώς υπάρχει πλήρης επίγνωση της κατάστασης.
ΠΗΓΗ:
lifemag.gr
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, ΠΛΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΗ ΔΕΚΑΔΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΡΡΟΗ
Πάνω απ' όλα η δύναμη της Ελλάδας στο παγκόσμιο στερέωμα είναι ο αρχαίος πολιτισμός της.
Οι αρχαίοι Έλληνες συνεχίζουν να αποτελούν «βαριά» ονόματα στο παγκόσμιο «χρηματιστήριο» των ιδεών, όπως δείχνει μια εκτεταμένη ανάλυση ευρωπαίων ερευνητών στη Wikipedia - και μάλιστα στις εκδόσεις που διαθέτει η διάσημη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια στις 24 κυριότερες γλώσσες του πλανήτη, τις οποίες μιλά περίπου το 60% του πληθυσμού της Γης.
Ο Αριστοτέλης, ο Πλάτων και ο Μέγας Αλέξανδρος «φιγουράρουν» στις δύο ξεχωριστές δεκάδες (Top 10) των προσώπων με την μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς.
Στην κορυφή των δύο σχετικών «λιστών επιρροής» (οι οποίες διαφέρουν μεταξύ τους στην μεθοδολογία κατάταξης) βρίσκονται μάλλον δύο εκπλήξεις: στη μία ο όχι ευρέως γνωστός σουηδός φυσιοδίφης του 18ου αιώνα Κάρολος Λινναίος, ο «πατέρας» της σύγχρονης ταξινόμησης των φυτών και των ζώων, και στην άλλη ο Αδόλφος Χίτλερ.
Οι ερευνητές από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, με επικεφαλής τον Γιουνγκ-Χο Εόμ του Πανεπιστημίου της Τουλούζης και του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), κατέταξαν τις διεθνείς προσωπικότητες με βάση τους συνδέσμους (links) που εμφανίζονται στα περίπου 31 εκατ. λήμματα-άρθρα της Wikipedia, η οποία, με τις εκδόσεις της σε 287 διαφορετικές γλώσσες, αποτελεί το μεγαλύτερο αποθετήριο παγκόσμιας γνώσης.
Οι επιστήμονες αντιμετώπισαν τη Wikipedia ως ένα δίκτυο άρθρων. ΟΌσο περισσότεροι είναι οι σύνδεσμοι του δικτύου προς ένα άρθρο, τόσο μεγαλύτερη θεωρείται η επιρροή του ονόματος που αντιστοιχεί σε αυτό το λήμμα. Ο αριθμός αυτών των «εισερχόμενων» συνδέσμων καταγράφηκε μέσω του αλγόριθμου PageRank που έχει δημιουργηθεί από τη Google και έτσι προέκυψε η πρώτη βασική παγκόσμια κατάταξη.
Μια δεύτερη πιο σύνθετη κατάταξη παγκόσμιας επιρροής, δημιουργήθηκε με τη χρήση ενός άλλου αλγόριθμου, του 2DRank, ο οποίος μετρά ταυτόχρονα τόσο τους εισερχόμενους συνδέσμους (δηλαδή τις παραπομπές των άλλων ιστοσελίδων σε μια ιστοσελίδα που αφορά σε κάποια προσωπικότητα), όσο και τους εξερχόμενους συνδέσμους (δηλαδή τις παραπομπές από μια ιστοσελίδα που αφορά κάποια προσωπικότητα, προς άλλες ιστοσελίδες).
Έτσι, η πρώτη κορυφαία δεκάδα (με βάση τον αλγόριθμο PageRank) απαρτίζεται κατά σειρά από τους Κάρολο Λινναίο, Ιησού Χριστό (έπεσε από την πρώτη θέση που είχε το 2010 σε αντίστοιχη κατάταξη), Αριστοτέλη (3ο), Ναπολέοντα, Χίτλερ, Ιούλιο Καίσαρα, Πλάτωνα (7ο), Σέξπιρ, Αϊνστάιν και βασίλισσα Ελισάβετ Β'.
Είναι αξιοσημείωτη η παγκόσμια εμβέλεια τόσο του Αριστοτέλη, όσο και του Πλάτωνα, καθώς περιλαμβάνονται στην κορυφαία εκατοντάδα (Top 100) στις εκδόσεις της Wikipedia και στις 24 κυριότερες γλώσσες του πλανήτη. Επιπλέον, με βαθμολογία 2.237 «πόντων», ο Αριστοτέλης απέχει ελάχιστα από την κορυφή (ο πρώτος Λινναίος έχει 2.284 και ο δεύτερος Ιησούς Χριστός 2.282, ενώ ο τέταρτος Ναπολέων έχει 2.208). Στην αγγλόφωνη Wikipedia ο Αριστοτέλης κατέχει την 7η θέση επιρροής, συνεπώς η απήχησή του είναι ακόμα μεγαλύτερη στις μη αγγλόφωνες χώρες.
Είναι εντυπωσιακό ότι ο Λινναίος βρίσκεται στην κορυφή και στις 24 διαφορετικές εκδόσεις της Wikipedia, καθώς η επιστημονική ονοματολογία είναι κοινή στις διαφορετικές γλώσσες και τελικά πάμπολλες επιστημονικές ορολογίες ανάγονται στο έργο του, οπότε μια πλειάδα ιστοσελίδων παραπέμπουν σε αυτόν.
Η δεύτερη κορυφαία δεκάδα (με βάση τον αλγόριθμο 2DRank) περιλαμβάνει κατά σειρά τους Χίτλερ, Μάικλ Τζάκσον, Μαντόνα, Ιησού Χριστό, Μπετόβεν, Μότσαρτ, πάπα Βενέδικτο, Μέγα Αλέξανδρο (8ο), Δαρβίνο και Μπαράκ Ομπάμα. Ο Μέγας Αλέξανδρος συγκεντρώνει βαθμολογία 789 έναντι 1.537 του πρώτου Χίτλερ και το όνομά του περιλαμβάνεται στις 11 από τις 24 εκδόσεις της Wikipedia.
Μεταξύ άλλων, η πρωτότυπη έρευνα δείχνει, ότι οι γυναίκες υστερούν έναντι των ανδρών σε παγκόσμια επιρροή. Κατά μέσο όρο, μόνο το 5% με βάση την κατάταξη PageRank και το 10% με βάση την κατατάξη 2DRank είναι γυναίκες στο Top 100 των προσωπικοτήτων.
Η ελληνική έκδοση της Wikipedia, όπως και η κορεατική, έχουν λιγότερες γυναίκες προσωπικότητες σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, ενώ αντίθετα αριθμό διάσημων γυναικών πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο εμφανίζουν η ινδική, η σουηδική και η εβραϊκή έκδοση της Wikipedia. Πάντως, ο αριθμός των επιφανών γυναικών εμφανίζει αυξητική τάση με το πέρασμα του χρόνου.
Στην αποκλειστικά γυναικεία κατάταξη, στη λίστα μεγαλύτερης επιρροής PageRank προηγούνται η βασίλισσα Ελισσάβετ της Βρετανίας, η Παναγία και η παλαιότερη βασίλισσα Βικτώρια της Βρετανίας, ενώ στη λίστα 2DRank η πρώτη τριάδα αποτελείται από τη Μαντόνα, τη βασίλισσα Ελισσάβετ και την Παναγία.
Η ελληνική Wikipedia
Στην ελληνική έκδοση της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας, ως σημαντικότερο πρόσωπο από άποψη αριθμού παραπομπών άλλων ιστοσελίδων στο όνομά του (λίστα PageRank) κατατάσσεται ο Μέγας Αλέξανδρος. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά ο Ιησούς Χριστός, ο Αριστοτέλης, ο Ηρόδοτος, ο Πλάτων, ο Ναπολέων, ο Στράβων, ο Παυσανίας, ο Χίτλερ και ο Λινναίος.
Ειδικότερα, από πλευράς προσωπικοτήτων της πιο σύγχρονης πολιτικής ζωής και ελληνικής ιστορίας, βρίσκουμε κατά σειρά τον βασιλιά Οθωνα (12), τον Ιωάννη Καποδίστρια (17), τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη (19), τον Ελευθέριο Βενιζέλο (24), τον Ανδρέα Παπανδρέου (39), τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (56), τον Ιωάννη Μεταξά (57), τον Γιώργο Παπανδρέου (83) και τον Χαρίλαο Τρικούπη (89).
Στη δεύτερη κατάταξη 2DRank (με βάση τις εισερχόμενες και εξερχόμενες παραπομπές ιστοσελίδων), στο Νο 1 βρίσκεται ο Πλάτων και η δεκάδα συμπληρώνεται κατά σειρά από τους Μέγα Αλέξανδρο, Ελευθέριο Βενιζέλο, Αύγουστο (ρωμαίο αυτοκράτορα), Μπετόβεν, Ανδρέα Παπανδρέου, Ιωάννη Καποδίστρια, Πλούταρχο, Μέγα Κωνσταντίνο και Χίτλερ.
ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com/
ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΠΕΦΤΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΕΝΩ ΕΚΑΝΑΝ ΣΕΞ
Δύο νέοι, ένας 18χρονος και η 19χρονη σύντροφός του έπεσαν από το μπαλκόνι και σκοτώθηκαν την ώρα που έκαναν σεξ σε κτιριακό συγκρότημα πολυτελών κατοικιών στο νότιο Λονδίνο. Σύμφωνα με την Telegraph, οι δύο νέοι έκαναν σεξ στο μπαλκόνι διαμερίσματος στον 6ο όροφο όταν για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο βρέθηκαν στο κενό.
Ο 32χρονος Samson Oguntayo, γείτονας που είδε το συμβάν, είπε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και κάποιος συνεργάτης του είδαν το ζευγάρι να κάνει μια πραγματικά επικίνδυνη κίνηση πριν πέσουν.
«Προσπαθούσαν να κάνουν σεξ στο μπαλκόνι, ο άντρας σήκωσε τη γυναίκα και προσπαθούσε να τη στερεώσει στο κάγκελο, ενώ συνέχιζε τη σεξουαλική πράξη», είπε.
«Τη ανέβασε στο κάγκελο και το ζευγάρι άρχισε να κινείται... μπρος-πίσω. Αυτό που έκαναν ήταν πραγματικά επικίνδυνο. Έχω δει αρκετούς ανθρώπους να κάνουν διάφορα πράγματα στο μπαλκόνι τους και υπέθεσα ότι αυτό θα συνέβαινε και τώρα και θα γυρνούσαν στο διαμέρισμα τους.
Το τελευταίο πράγμα που περίμενα ήταν να τους δω να πέφτουν κάτω από τον έκτο όροφο. Εμείς απλά ουρλιάξαμε» σημείωσε αυτόπτης μάρτυρας.
Κάποιος άλλος αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι άκουσε ένα ουρλιαχτό και στη συνέχεια ένα δυνατό θόρυβο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο διαμέρισμα είχε διοργανωθεί πάρτι στο οποίο εκείνη τη στιγμή παρευρίσκονταν ακόμη επτά άτομα.
Οι μάρτυρες πρόσθεσαν πως αμέσως μετά το θόρυβο, εμφανίστηκαν έντρομοι στο μπαλκόνι οι φίλοι του ζευγαριού.
Η αστυνομία δεν έχει δώσει περισσότερα στοιχεία για τις ταυτότητες των φοιτητών ενώ η έρευνα για τα ακριβή αίτια είναι σε εξέλιξη.
ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/
Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΖΑΝ ΛΥΚ ΓΚΟΝΤΑΡ ΖΗΤΑ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Η ΜΑΡΙΝ ΛΕΠΕΝ
O παγκοσμίως αναγνωρισμένος κινηματογραφιστής Ζαν Λυκ Γκοντάρ εξέφρασε την χαρά του σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Le Monde, για το γεγονός ότι η ακροδεξιά υπερίσχυσε στις ευρωεκλογές στη Γαλλία, ενώ εκτίμησε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ πρέπει να τοποθετήσει στον πρωθυπουργικό θώκο τη Μαρίν Λεπέν.
«Ήλπιζα ότι το Εθνικό Μέτωπο θα κερδίσει. Θεωρώ ότι ο Φρανσουά Ολάντ πρέπει να διορίσει—το είπα ήδη στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, όμως εκείνοι το παρέλειψαν- πρωθυπουργό τη Μαρίν Λεπέν» δήλωσε ο γαλλο- ελβετός σκηνοθέτης, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο της επιτροπής στο Φεστιβάλ των Κανών για την ταινία «Adieu au langage».
«Ήλπιζα ότι το Εθνικό Μέτωπο θα κερδίσει. Θεωρώ ότι ο Φρανσουά Ολάντ πρέπει να διορίσει—το είπα ήδη στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, όμως εκείνοι το παρέλειψαν- πρωθυπουργό τη Μαρίν Λεπέν» δήλωσε ο γαλλο- ελβετός σκηνοθέτης, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο της επιτροπής στο Φεστιβάλ των Κανών για την ταινία «Adieu au langage».
Σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με τους λόγους που υιοθετεί μια τέτοια θέση, εκείνος απάντησε: «Για να κινηθούν λίγο τα πράγματα». «Για να προσποιούμαστε ότι κινούνται, ακόμα και αν δεν κινούνται στην πραγματικότητα. Αυτό είναι καλύτερο από το να προσποιούμαστε ότι δεν κάνουμε τίποτα» προσέθεσε χαμογελώντας, έγραψε η εφημερίδα.
«Δεν είμαι για αυτούς» υποστήριξε, ωστόσο, όταν ερωτήθηκε για τις καλές επιδόσεις των ευρωσκεπτικιστών και της ακροδεξίας σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
«Πριν από καιρό, ο Ζαν Μαρί Λεπέν είχε ζητήσει να εκδιωχθώ από τη Γαλλία. Εγώ το μόνο που επιθυμώ είναι κάτι να κινηθεί λίγο…» προσέθεσε.
Συνηθισμένος στο να προκαλεί σάλο, ο κινηματογραφιστής είχε πυροδοτήσει μια αντιπαράθεση στις ΗΠΑ το 2010 για τις θέσεις που είχε υιοθετήσει σε σχέση με το Ισραήλ και τους Εβραίους, λίγο πριν τιμηθεί με το βραβείο Όσκαρ για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο. «Είναι πρόβλημα εάν (ο Γκοντάρ) είναι αντισημίτης;» είχε γράψει τότε η εφημερίδα Los Angeles Times.
Πηγή: Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων