Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

"Τα Νέα της Αλμωπίας" online 1/6/2020









Σύσκεψη για την κατασκευή δικαστικών Μεγάρων σε Έδεσσα και Γιαννιτσά



Έδεσσα,  1 Ιουνίου 2020

Σύσκεψη για την κατασκευή δικαστικών Μεγάρων σε Έδεσσα και Γιαννιτσά

  Μετά από αίτημα της Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Έδεσσας κας. Λεμονιάς Γαïσίδου προς τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Δάνη Τζαμτζή, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την κατασκευή των δικαστικών Μεγάρων στην Έδεσσα και τα Γιαννιτσά. Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν επίσης οι βουλευτές κκ. Λάκης Βασιλειάδης και Θεοδώρα Τζάκρη, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημητριος Γιάννου, η Δήμαρχος Σκύδρας κα. Αικατερίνη Ιγνατιάδου, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόριος Στάμκος και ο εκπρόσωπος του Βουλευτή κ. Καρασμάνη Γιώργου κ. Μποζίνης Χρήστος. Ο Βουλευτής κ. Σταμενίτης Διονύσης ενημέρωσε με έγγραφό του για την απουσία του.
  Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής ενημέρωσε τους παριστάμενους για τις διαδικασίες ένταξης και υλοποίησης των έργων υποδομής για την εξυπηρέτηση των δικαστηρίων, καθώς επίσης και για την ενταξιακή πορεία των έργων που ενδιαφέρουν την ΠΕ Πέλλας, η οποία ανεστάλη προσωρινά λόγω της κρίσης της πανδημίας του κορωνοιού COVID-19. Μετά τις τοποθετήσεις των παρισταμένων αποφασίστηκε η κατασκευή του δικαστικού Μεγάρου στην Έδεσσα και στα Γιαννιτσά, είναι έργα τα οποία διεκδικούν οι πολίτες της ΠΕ Πέλλας εδώ και δεκαετίες και έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για την υλοποίησή τους».
  Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής θα προγραμματίσει συνάντηση με τους συναρμόδιους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες και το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ένταξη και υλοποίηση των Δικαστικών Μεγάρων Έδεσσας και Γιαννιτσών.

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ με επίκαιρη ερώτηση για τους όρους υλοποίησης της δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης στα νηπιαγωγεία



ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Για τους όρους υλοποίησης της δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης στα νηπιαγωγεία.

Η πορεία υλοποίησης της δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης στα νηπιαγωγεία σηματοδοτήθηκε από την εκκωφαντική απραξία τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -που τη θεσμοθέτησε και εν μέρει την υλοποίησε - όσο και της σημερινής, της ΝΔ. Πιο συγκεκριμένα, δεν υπήρξε αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, δεν έγιναν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων (παιδαγωγικό, ειδικό παιδαγωγικό, βοηθητικό), ώστε να υλοποιηθεί το μέτρο καθολικά για όλα τα παιδιά με αναβαθμισμένους παιδαγωγικούς όρους. Αντίθετα, ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση μέτρο, που κατά παρέκκλιση κείμενων διατάξεων και με ταχύτατες διαδικασίες προέβλεπε τη μαζική στέγαση παιδιών προσχολικής ηλικίας σε προκατασκευασμένες αίθουσες σε αυλές γυμνασίων και λυκείων.
Σε συνέχεια των παραπάνω αρνητικών παρεμβάσεων, κατατέθηκε απαράδεκτη ρύθμιση στο τελευταίο σχέδιο νόμου που ενσωματώνει τις ΠΝΠ (13.4.2020 – 1.5.2020), και που μεταθέτει ολοκληρωτικά την ευθύνη στους Δήμους. Δηλαδή, τους καθιστά υπεύθυνους για τη διενέργεια διαγωνισμών, τον έλεγχο καταλληλότητας των προκατασκευασμένων αιθουσών, την τοποθέτηση και τη χρηματοδότησή τους.
Εν ολίγοις η κυβέρνηση επιδεινώνει περαιτέρω τους όρους υλοποίησης της δίχρονης και για τους δήμους που ακόμα δεν την έχουν υλοποιήσει, αλλά και για αυτούς που την εφάρμοσαν την τρέχουσα σχολική χρονιά, με προσωρινές ευκαιριακές λύσεις, που με δεδομένη την κυβερνητική απραξία φαίνεται να μονιμοποιούνται.
Το ζήτημα της υποχρεωτικότητας και των προϋποθέσεων υλοποίησης της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, από το σχεδιασμό, τις αναγκαίες κτιριακές υποδομές και το μόνιμο προσωπικό, είναι ευθύνη του κράτους και των συναρμόδιων υπουργείων και μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί ως καθολικό ισότιμο δικαίωμα των παιδιών.

Ερωτάται η κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει για:
- Να χρηματοδοτηθεί γενναία η υλοποίηση του μέτρου ώστε να ισχύσει καθολικά σε όλους τους δήμους με τους αναγκαίους αναβαθμισμένους, σύγχρονους όρους.
- Να υπάρξει σχεδιασμός από το κράτος για την ανέγερση σύγχρονων, ασφαλών νηπιαγωγείων για να καλυφτούν οι ανάγκες.
- Να προσληφθεί όλο το μόνιμο, αναγκαίο προσωπικό, παιδαγωγικό, ειδικό παιδαγωγικό και βοηθητικό.

Ο Βουλευτής
Δελής Γιάννης

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που ισχύει από σήμερα Δευτέρα 1-6-2020 έως και την Τρίτη 2-6-2020.



Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
για έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

          Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚ (α.α. 10/1-6-2020) που ισχύει από σήμερα Δευτέρα 1-6-2020 έως και την Τρίτη 2-6-2020.
Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει θέσει τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε κατάσταση ετοιμότητας- επιφυλακής βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των έντονων φαινομένων (πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ).
Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού:
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις αναμένονται:
α. Σήμερα Δευτέρα (1-6-2020) στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κατά τόπους στα ηπειρωτικά και από το απόγευμα στην Κρήτη (κυρίως στα ανατολικά).
β. Αύριο Τρίτη (2-6-2020), τις πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κατά τόπους στα ηπειρωτικά της υπόλοιπης χώρας.
Παρακαλούνται οι πολίτες όπως λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020 ξεκινάει η δεύτερη φάση της ανακύκλωσης στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Αλμωπίας



ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Η υπηρεσία καθαριότητας βρίσκετε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει πως από την Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020 θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της ανακύκλωσης στις παρακάτω ΤΚ του Δήμου Αλμωπίας : Αψάλου , Πολυκάρπης , Λουτρακίου , Όρμας , Σωσάνδρας , Προμάχων , Τσακώνων , Ξιφιανής , Βορεινού ,Εξαπλατάνου .
Όπως είχαμε προαναγγέλλει η ανακύκλωση θα εφαρμοζόταν σε τρείς φάσεις . Στην πρώτη φάση εντάχθηκε η πόλη της Αριδαίας και πραγματικά οι δημότες έχουν ανταπεξέλθει ικανοποιητικά . Χρέος μας είναι να τους ευχαριστήσουμε και να τους παροτρύνουμε να συνεχίσουν. Στην δεύτερη φάση εντάσσονται οι τοπικές κοινότητες που προαναφέρθηκαν με βασικά κριτήρια το μέγεθος τους και τον πληθυσμό τους  , και στην τρίτη φάση θα ενταχθούν και οι υπόλοιπες τοπικές κοινότητες .
Η αποκομιδή των απορριμμάτων σε αυτές τις ΤΚ θα γίνει κανονικά αυτήν την εβδομάδα και έπειτα οι κάτοικοι θα πρέπει να σταματήσουν να απορρίπτουν τα οργανικά απορρίμματα στους μπλε κάδους και να απορρίπτουν σε αυτούς αποκλειστικά και μόνο ανακυκλώσιμα υλικά . 
Συνεπώς  θα πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι τις εξής οδηγίες , οι οποίες διαμορφώνονται με μορφή ερωτήσεων – απαντήσεων .
1) Ποια υλικά μπορώ να ρίχνω στον μπλε κάδο της Ανακύκλωσης; 
·         χάρτινες συσκευασίες και χαρτοκιβώτια από π.χ. ηλεκτρικές συσκευές, χυμούς, γάλα, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, οδοντόκρεμες, χαρτοσακούλες κ.α. 
·         αλουμινένια κουτάκια από αναψυκτικά, μπύρες κ.α. 
·         γυάλινες συσκευασίες από π.χ. νερό, χυμούς, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, βαζάκια τροφίμων κ.α. 
·         πλαστικές συσκευασίες από π.χ. μπουκάλια νερού, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά ,είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες, φιλμ περιτυλίγματος κ.α. 
·         λευκοσιδηρές συσκευασίες από γάλα εβαπορέ, καφέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό, μπισκότα, κ.λπ. 
2) Πώς απορρίπτουμε τα υλικά στον μπλε κάδο της Ανακύκλωσης; 
·         Οι συσκευασίες πρέπει να είναι εντελώς άδειες από υπολείμματα. 
·         Όσες συσκευασίες μπορούμε τις τσακίζουμε ή τις διπλώνουμε.  
·         Βγάζουμε τα καπάκια από τα μπουκάλια μας αλλά τα πετάμε και αυτά στην ανακύκλωση ή εναλλακτικά μπορούμε να πετάμε τα καπάκια στις κόκκινες μεταλλικές καρδίες .
·         Όταν φτάσουμε στον κάδο αδειάζουμε τη σακούλα με τα υλικά μέσα σε αυτόν. Μπορούμε κατόπιν να πετάξουμε και τη σακούλα μας προς ανακύκλωση. 

3) Γιατί να κάνω ανακύκλωση; Τι όφελος θα έχω εγώ προσωπικά; 
·         Προστατεύουμε το περιβάλλον και αναβαθμίζουμε την ποιότητα της ζωής μας 
·         Μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) με αποτέλεσμα να επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής τους 
·         Εξοικονομούμε πρώτες ύλες και ενέργεια 
·         Συνεισφέρουμε στον πολιτισμό εφόσον η διαχείριση των αποβλήτων είναι δείκτης πολιτισμού. 
4 ) Τι κάνω με τα αδρανή υλικά και τις ηλεκτρικές – ηλεκτρονικές συσκευές ?
·         Ο δημότης οφείλει με δική του μέριμνα ,τα αδρανή υλικά όπως μπάζα , κλαδιά - χόρτα , παλιά έπιπλα , χαλιά κτλ να τα μεταφέρει σε αδειοδοτημένα κέντρα ανακύκλωσης.
Ο δημότης οφείλει με δική του μέριμνα να μεταφέρει τις ηλεκτρικές – ηλεκτρονικές συσκευές στο χώρο του εργοταξίου όπου υπάρχει ειδικό container .
        Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν  προβλήματα με τους μπλε κάδους που οφείλονται κυρίως στην έλλειψη τους και στην κακή κατάσταση που βρίσκονται . Για την επίλυση του θέματος έχουμε επικοινωνήσει με την αρμόδια εταιρία και έχουμε την διαβεβαίωση πως στο αμέσως επόμενο διάστημα θα μας παραχωρήσουν ικανοποιητική ποσότητα κάδων .

                Αξίζει να αναφέρουμε πως από 01/04/2020 έως 30/04/2020 διάστημα το οποίο λειτουργεί  η ανακύκλωση στην Αριδαία , η ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών βάση του τιμολογίου της εταιρίας , ανέρχεται στους 34,96 τόνους. Αυτή η ποσότητα μέχρι τώρα κατέληγε στον ΧΥΤΑ με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο Δήμος Αλμωπίας με περιττά έξοδα αλλά και να επιβαρύνουμε το περιβάλλον .
Συνεχίζουμε λοιπόν απρόσκοπτα , για ένα καλύτερο αύριο !!!

ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...