Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 21 Μαΐου 2024

«Ο κύκλος με την κιμωλία» του Μπέρτολτ Μπρεχτ από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αριδαίας.


«Το κάθε τι πρέπει να ανήκει σε εκείνον που είναι άξιος,
τα παιδιά σε εκείνους που με αγάπη και φροντίδα τα ανατρέφουν, τα χωράφια στους καλούς γεωργούς, που μέρα νύχτα με ιδρώτα και μόχθο πασχίζουν να δώσουν γλυκούς καρπούς.»
Μπέρτολτ Μπρεχτ

Είναι μια παράσταση που θα αφήσει θετικό αποτύπωμα στους θεατές.
Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αριδαίας σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε τη θεατρική παράσταση «Ο κύκλος με την κιμωλία» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που θα παρουσιάσει η θεατρική ομάδα του σχολείου, το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Μαΐου 2024 και ώρα 8:00μ.μ. στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο Αριδαίας.


 Για το κοινό θα δοθεί παράσταση όπως αναγράφει η αφίσα και για τους μαθητές των σχολείων την Δευτέρα και την Τρίτη 27 και 28 Μαΐου αντίστοιχα στον ίδιο χώρο στις 10.30 

Πραγματοποιήθηκε στο Ξενιτίδειο η ομιλία για την άνοια και το Alzheimer.

 ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η άνοια είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια, η οποία επηρεάζει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Η άνοια μας αφορά όλους. Πολλοί συνάνθρωποί μας πάσχουν αλλά και αυτοί που τους φροντίζουν. 

Για το λόγο αυτό, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μαΐου ομιλία, υπό την αιγίδα του Δήμου Αλμωπίας,  της Εταιρείας Alzheimer Πέλλας στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο Αριδαίας. 

Ομιλητές ήταν η κ. Μάρκου Σοφία, ειδική νευρολόγος και Πρόεδρος της Εταιρείας και η κ. Ράγκου Μαρία, ειδική ψυχίατρος και μας μίλησαν για τη διαφορά άνοιας - προβλημάτων μνήμης, τη θεραπεία και τις εξετάσεις πρόληψης, καθώς και για την ψυχική κατάσταση των φροντιστών, οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό εμφανίζουν κατάθλιψη και άγχος.

Με αυτή την εκδήλωση, στόχος μας είναι να ενημερώνονται όλο και περισσότεροι πολίτες του Δήμου μας για την άνοια και το Alzheimer και να προωθήσουμε τη συζήτηση για το πως μπορούμε να βοηθήσουμε αυτούς που πάσχουν από αυτές τις ασθένειες αλλά και όσους τους φροντίζουν.

Στα πλαίσια αυτά συμφωνήσαμε για περαιτέρω συνεργασία με την εν λόγω εταιρεία.

Ως Δημοτική αρχή ευελπιστούμε στη μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου καθώς είμαστε έντονα ευαισθητοποιημένοι όσον αφορά στη δημόσια υγεία.


 Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ 

ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Συνάντηση Αντιδημάρχου Πολιτισμού Πέτρου Τσαρκνιά με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας Ελισάβετ Τσιγαρίδα.

Συνάντηση ενημέρωσης και συνεργασίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας, είχε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού Πετρος Τσαρκνιάς με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας Ελισάβετ Τσιγαρίδα, τον τομεάρχη Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων Γεώργιο Σταλίδη και τον τομεάρχη Διοικητικού και Οικονομικού Κώστα Χρυσίδη, με την συνοδεία και υποστήριξη της Φιλολόγου - Ιστορικού Αντωνίας Παπαδάκη και του Προέδρου του Μ.Σ. Αετοχωρίου Σωκράτη Βόλτση.

Στόχος της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση και η συζήτηση για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της Αλμωπίας και η ανάπτυξη μιας νέας σχέσης συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο Αλμωπίας και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων με κοινό σκοπό τη διατήρηση, την συντήρηση και προστασία, την ανάδειξη και προβολή των αρχαιοτήτων της περιοχής μας.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το έργο των ανασκαφών του "Κάστρου της Χρυσής" που έχει χρόνο ολοκλήρωσης το 2025 και την συντήρηση του Μεταβυζαντινού Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου Αετοχωρίου και στην τελική έγκριση των μελετών αποκατάστασής του.

Η κυρία Παπαδάκη χάρισε στην προϊσταμένη πολλά βιβλία της επιστημονικής δουλειάς που αφορούν την Αλμωπία.


Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Το εξωκκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στους Προμάχους.



Στα ανατολικά των Προμάχων, στην περιοχή του μοναστηριού του Αγίου Ιλαρίωνα και εκατό μέτρα πιο χαμηλά, βρίσκεται το εξωκκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Σε μια πανέμορφη τοποθεσία με πολλούς ελαιώνες, όπου πολλοί πιστοί κάτοικοι πηγαίνουν καθημερινά, να προσευχηθούν και να ανάψουν το κεράκι τους.
Η ιστορία του ξεκινάει πολύ μακρυά, στο έτος 1936. Τα χρόνια εκείνα ήταν πολύ δύσκολα και οι κάτοικοι ασχολούνταν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Μια κοπέλα λοιπόν (Άννα Χατζή-Βακιάνη) όπως ξάπλωνε στο φτωχικό της κρεβάτι, είδε σε όραμα την Αγία Ελένη.
-"Μη ρίχνετε αγκάθια στο μονοπάτι προς το Γαρέφι, γιατί είμαι ξυπόλυτη" είπε η Αγία.
Η κοπέλα ταράχτηκε και ρώτησε ποιά είναι.
-"Είμαι η Αγία Ελένη και πάω σπίτι μου να πιω νερό" απάντησε η Αγία και χάθηκε.
Το επόμενο πρωινό, η Άννα μας, τα ανέφερε όλα στον πατέρα της και ο κυρ-Σταύρος Χατζής αποφάσισε να χτίσει ένα εκκλησάκι στο μέρος του του οράματος της θυγατέρας.
Στην αρχή ήταν ένα μικρό πέτρινο ταπεινό εκκλησάκι και  με το πέρασμα των ετών, το έτος 1986, με άοκνες ενέργειες του πατρός Γεωργίου και της τότε εκκλησιαστικής επιτροπής, που αποτελούνταν από τους Χρήστο Βέσκο, Γεώργιο Στούπη, Χρήστο Μυλωνά και Τραϊανό Γκιώτση, χτίστηκε δίπλα από το παλιό, ένα μεγαλύτερο, όπως είναι στην σημερινή του μορφή.
Στις μέρες μας, το φροντίζει με επιμέλεια ο κύριος Ιωάννης Χατζής του Σταύρου, γνωστός σε όλους τους κατοίκους με το προσωνύμιο ο "κύριος καθηγητής".

Στο σημείο του εξωκκλησιού βρίσκεται μια πηγή, όπου αναβλύζει Αγίασμα. Εκεί πηγαίνουν οι πιστοί και πλένουν τα πρόσωπά τους, προσευχόμενοι για υγεία και ευλογία.
Περιμετρικά του χώρου, υπάρχουν αρκετά δέντρα, κυρίως ροδιές, όπου οι πιστοί, σύμφωνα με το έθιμο, πάνε και κρεμάνε κομμάτια υφάσματος, ή κάλτσες και φανελάκια, για να έχουν υγεία, τεκνοποιία και να έχουν οι Άγιοι τα μικρά παιδιά εύρωστα.

Κάθε παραμονή της εορτής των Αγίων, γίνεται στο εξωκκλήσι Αρτοκλασία με παρουσία πλήθους πιστών.










Ενημερωτική επίσκεψη στο Δημαρχείο για τους μαθητές του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αριδαίας


 Ενημερωτική επίσκεψη στο Δημαρχείο για τους μαθητές του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αριδαίας


Την Τετάρτη, 17 Μαΐου 2024, ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών από το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) Αριδαίας πραγματοποίησε επίσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της κοινωνικής και επαγγελματικής αγωγής και του σχολικού προγράμματος της αγωγής σταδιοδρομίας.

Στόχος της επίσκεψης ήταν η εξοικείωση των μαθητών με τον ρόλο και τις υπηρεσίες του Δημαρχείου, καθώς και με τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Δήμαρχο για διάφορα θέματα, όπως οι αρμοδιότητες του Δήμου, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πόλη και οι τρόποι με τους οποίους οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Επιπλέον, οι μαθητές επισκέφτηκαν το χώρο διεξαγωγής του δημοτικού συμβουλίου και ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας του. Στη συνέχεια, είχαν την ευκαιρία να θέσουν στον Δήμαρχο ερωτήματα και να εκφράσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με διάφορα ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινότητα.

Ο Δήμαρχος άκουσε με προσοχή τους μαθητές και τους διαβεβαίωσε ότι θα εξετάσει τα ζητήματα που έθιξαν. Επίσης, εξέφρασε την πρόθεσή του να συνεργαστεί με το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αριδαίας για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει το σχολείο.

Ευχαριστούμε θερμά το Δήμαρχο και το προσωπικό του Δημαρχείου για την άψογη φιλοξενία. Η επίσκεψη ήταν μια πολύτιμη εμπειρία για τους μαθητές, οι οποίοι απέκτησαν γνώσεις και εμπειρίες που θα τους φανούν χρήσιμες στο μέλλον.


Με εκτίμηση, 

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αριδαίας

Συγχαρητήριο μήνυμα από το 1ο Γυμνάσιο Αριδαίας.



ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ


Το  1ο Γυμνάσιο Αριδαίας , είναι στην ευχάριστη θέση να συγχαρεί θερμά  τον μαθητή Ζαχαράκη Αλέξανδρο της Γ’ Γυμνασίου που διακρίθηκε με το 2ο βραβείο στους Αγώνες του Αυθόρμητου Λόγου με θέμα «Η γλώσσα μου». Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 14-05-2024 στην Έδεσσα με τη συμμετοχή Γυμνασίων του νομού Πέλλας.


Θερμά Συγχαρητήρια!

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Η ομιλία του Νίκου Παρούτογλου στην εκδήλωση μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.



Κυρίες και κύριοι.

Εκλεκτοί παριστάμενοι.


Στέκομαι σήμερα με ιδιαίτερη συγκίνηση μπροστά σας, σε μια ημέρα ιστορικού βάρους, μνήμης, πόνου και θλίψης. 

Ταυτόχρονα όμως και μέρα που δείχνει στο έθνος μας, τον δρόμο του χρέους.

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ, για να μνημονεύσουμε τα θύματα της τακτικής του αφανισμού, της διαφορετικότητας στον πολιτισμό, στην ιδεολογία, στην θρησκεία.

Βρισκόμαστε εδώ για να αποδώσουμε ελάχιστο φόρο τιμής και χρέους, σε αυτούς που έδωσαν ανυπολόγιστα υψηλό φόρο αίματος, για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία.

Αισθάνομαι ένα περίεργο προσωπικό συναίσθημα, αφού είμαι Πόντιος δεύτερης γενιάς.

Ένα συναίσθημα εσωτερικής αναζήτησης, που απροσδιόριστα με οδηγεί στις μνήμες εκείνης της περιόδου.

Εκατόν δέκα χρόνια έχουν περάσει , από την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο για την εξόντωση των Ελλήνων του πόντου, σε μια ατελείωτη πορεία θανάτου, σε ένα " Άουσβιτς εν ροή" όπως χαρακτηριστικά έλεγαν  ιστορικοί.

Μέχρι το 1923 η γη του πόντου είχε γίνει θέατρο μιας θηριωδίας.

818 χωριά ισοπεδώθηκαν.

1134 εκκλησίες καταστράφηκαν.

960 σχολεία γκρεμίστηκαν.

353.000 πόντιοι θανατώθηκαν.

400.000 ξεριζώθηκαν, φθάνοντας στην Ελλάδα.

Άφησαν πίσω τους έναν πολιτισμό χιλιετιών, προγονικά εδάφη, εκκλησίες, τάφους και σχολεία.

Μοναδικές αποσκευές, οι μνήμες και ο πόνος της ψυχής.

Πρόσφυγας του πόντου έλεγε:

"Το μυαλό μου πήγε να φύγει. Έσκυψα και φίλησα το χώμα . Σηκώθηκα έφυγα και πίσω δεν ξανακοίταξα. Τα δάκρυα μου στέρεψαν και η καρδιά μου μάτωσε" 

"Την πατρίδα μου έχασα, έκλαψα και πόνεσα. Κλαίω και νοσταλγώ, να ξεχάσω δεν μπορώ".

Η άφιξη των προγόνων μας στις νέες πατρίδες, μόνο εύκολη δεν ήταν.

Ήταν η απαρχή μιας δύσκολης αλλά δημιουργικής πορείας για τον ποντιακό ελληνισμό.

Τα πρώτα χρόνια δυστυχώς, δεν ήταν τα πιο ευχάριστα.

Η μαζική άφιξη χιλιάδων προσφύγων, προκάλεσε ισχυρό σοκ, με αποτέλεσμα να αντιμετωπιστεί με δυσπιστία.

Αμφισβητείται η ίδια η ελληνικότητα .

Παρά τις μεγάλες δυσκολίες οι πόντιοι με την εργατικότητα, την θέληση και την δύναμη της ψυχής, κατάφεραν να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην προοπτική της Ελλάδας.

Στα τέλη του 1922 η οικονομία της χώρας ήταν διαλυμένη.

10 χρόνια μετά είχαν αλλάξει τα πάντα.

Η καλλιεργήσιμη γη αυξήθηκε.

Το αγροτικό εισόδημα πολλαπλασιάστηκε.

Αναπτύχθηκαν νέοι κλάδοι.

Η τεράστια συμβολή των προσφύγων, ήταν πραγματικότητα.

Επιστήμονες, διανοούμενοι, άνθρωποι από τον πόντο λάμπρυναν τον πνευματικό κόσμο της χώρας.

Η Ελλάδα με την αρωγή των ποντίων, άνοιξε τους ορίζοντές της.


Κυρίες και κύριοι.

Γενοκτονία σημαίνει μεθοδευμένη εξολόθρευση, ολική ή μερική,

μιας εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας.

Πρόκειται για ένα πρωτογενές έγκλημα, το οποίο δεν έχει συνάρτηση με πολεμικές συγκρούσεις.

Ο γενοκτόνος σε εξοντώνει για κάτι που είσαι.

Στην περίπτωση του πόντου εξοντώθηκαν, επειδή ήταν Έλληνες και χριστιανοί.

Ενώ όμως αναγνωρίστηκαν παγκόσμια άλλες  γενοκτονίες, η αναγνώριση της γενοκτονίας των ποντίων άργησε δραματικά.

70 χρόνια μετά.

Η βουλή των Ελλήνων με ομόφωνη απόφαση, η οποία έγινε νόμος του κράτους το 1994,καθιέρωσε την 19η Μαΐου ημέρα εθνικής μνήμης στον μικρασιατικό πόντο.

Αυτή η αναγνώριση δικαίωσε ηθικά τον ποντιακό ελληνισμό, συνδέοντας τον σύγχρονο ελληνισμό με την ιστορική του μνήμη.

Θα μου επιτρέψετε στο σημείο αυτό να μνημονεύσω έναν Πόντιο πρωτεργάτη της αναγνώρισης, τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη.

Έφυγε πρόσφατα από την ζωή, παίρνοντας μαζί του ιδέες, φιλοσοφίες, αγώνες αλλά κυρίως μια αξιοζήλευτη ποντιακή κουλτούρα που θα μας εμπνέει.


Φίλες και φίλοι…

Η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, είναι πρωτίστως ιστορία επιβίωσης, αντοχής και διάκρισης.

Είναι ιστορία προσφοράς και ευθύνης.

Παράλληλα είναι ιστορία τόλμης και εθνικής ομοψυχίας, απέναντι σε κινδύνους και προκλήσεις.

Αυτό είναι και το σύγχρονο  νόημα της γενοκτονίας των ποντίων.

Ένα νόημα ανεξίτηλο στην ιστορική διαδρομή του μέλλοντος.

Η 19η Μαΐου  παραμένει στη συλλογική μας μνήμη ως μέρα που διαπράχθηκαν τα φριχτότερα εγκλήματα του προηγούμενου αιώνα.

Παραμένει ως έγκλημα, για το οποίο ακόμα δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη.

Η παγκόσμια κοινότητα οφείλει εδώ και τώρα να αναγνωρίσει και να διεθνοποιήσει επίσημα την γενοκτονία των Ελλήνων του πόντου.

Είναι υποχρέωσή μας να συμβάλουμε μεθοδικά με συνέπεια σε αυτόν τον στόχο.

Το οφείλουμε στις αρχές μας, τις αξίες μας, αλλά κυρίως σε όλο τον περήφανο ποντιακό ελληνισμό.


Σας ευχαριστώ.

Ανακοίνωση - Πρόσκληση των αθλητικών συλλόγων ΑΣ Πρόμαχοι και ΕΛΠΙΔΕΣ Προμάχων.


Οι αθλητικοί σύλλογοι ΑΣ Πρόμαχοι και ΕΛΠΙΔΕΣ Προμάχων απευθύνουν κάλεσμα σε όσους αγαπούν και στηρίζουν το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο του οικισμού και επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο, να παραστούν στην προγραμματισμένη συνάντηση την Κυριακή 2 Ιουνίου και ώρα 7.00 μ.μ. στα γραφεία των συλλόγων που βρίσκονται στο κτίριο της Κοινότητας.

Ας βάλουμε όλοι, ένα λιθαράκι ώστε η ιστορική διαδρομή των συλλόγων μας να συνεχιστεί στο διηνεκές.

Με τιμή τα Δ.Σ των συλλόγων.

Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Ενημερωτική εκδήλωση για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο.



 ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


Ο Δήμος Αλμωπίας σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Αριδαίας, θα πραγματοποιήσει ενημερωτική εκδήλωση, για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο, την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 και ώρα 19:30.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν : 

Μέλη του Πανελλαδικού Συλλόγου "SOS Τροχαία Εγκλήματα" τα οποία θα μας γνωρίσουν τον Σύλλογο και θα αναφερθούν στο βίωμα τους

Η Κοινωνική Λειτουργός του Κέντρου Υγείας κ. Νατσιούλα Μαρία η οποία θα παρουσιάσει τα θέματα: «Πεζοπορώντας με ασφάλεια! Καλύτερες και ασφαλέστερες συνθήκες για την κυκλοφορία των πεζών» και «Κοινωνικό πείραμα: Μια προσπάθεια αποτύπωσης της οδικής συμπεριφοράς οδηγών και πεζών στην πόλη της Αριδαίας».

Ο Υποδιοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αλμωπίας Αστυνόμος Α΄ κ. Μαργιόλης Μιχαήλ ο οποίος θα αναφερθεί στο Νομικό Πλαίσιο και τις Κυρώσεις για τα Τροχαία Ατυχήματα

Ο υπεύθυνος ΕΚΑΒ κ. Αβραμίκας Στέφανος ο οποίος θα αναφερθεί στην εμπειρία του ως διασώστης 

Παράλληλες δράσεις :

Mε το σύνθημα ΄΄H Ζωή είναι ωραία λέμε Όχι στα τροχαία ΄΄ , το επιστημονικό προσωπικό των Kοινωνικών Yπηρεσιών του Δήμου (Βοήθεια στο Σπίτι , Κέντρου Κοινότητας) καθώς και του Κέντρου Υγείας , θα ενημερώνουν για την οδική ασφάλεια πεζών και οδηγών με  έντυπο υλικό και προσκλήσεις για την εκδήλωση στον γενικό πληθυσμό, στην Αριδαία την Παρασκευή 17 και την Τετάρτη 22 Μάιου και στον Εξαπλάτανο την Τρίτη 21 Μάιου.   


                                                                                               ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ

                                                                                                       ΤΣΑΡΚΝΙΑΣ ΠΕΤΡΟΣ

                                                                                                 ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

                                                                                                    ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

                                                                                                         ΣΑΜΑΡΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τη διοργάνωση της 3ης έκθεσης τοπικών τροφίμων Αλμωπίας.


 Στην  αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους  επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες της περιοχής για τη διοργάνωση της 3ης έκθεσης τοπικών τροφίμων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι: Δημήτρης Κωτσόπουλος, Πέτρος Τσαρκνιάς, Γιώργος Χατζηδημητριάδης, Γιάννης Θεολόγου, Αντώνης Καραμαριάς.

Η συνάντηση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, με σκοπό να μεταφερθεί η εμπειρία των συμμετεχόντων στις προηγούμενες εκθέσεις.

Επίσης, προτάθηκε η διοργάνωση νέας έκθεσης γαστρονομικού χαρακτήρα, με τη στήριξη των τοπικών συλλόγων και επιχειρήσεων στο είδος της εστίασης, της διατροφής και των τοπικών προϊόντων.

Στόχος είναι οι επιτυχημένες εκδηλώσεις να συνεχιστούν και η έκθεση τοπικών τροφίμων να γίνει θεσμός με σταθερή χρονική περίοδο υλοποίησης (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος), με τον εμπλουτισμό της με άλλες δραστηριότητες και την περαιτέρω βελτίωσή της, καθώς υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση για τον καθορισμό σχετικού πλάνου.



Συμμετοχή των μαθητών του Γυμνασίου Προμάχων σε διαγωνισμό ποίησης.



Συμμετοχή των μαθητών του Γυμνασίου Προμάχων σε διαγωνισμό ποίησης, μια λογοτεχνική δραστηριότητα που ενθαρρύνει τη δημιουργική έκφραση και την ανάπτυξη γλωσσικών δεξιοτήτων.

Συγχαρητήρια στα παιδιά μας!! 

Εκπαιδευτικοί: 

Κίτσιου Ελένη 

Χατζηιωαννίδου Δήμητρα


1) Στο πλαίσιο δράσης για την παγκόσμια μέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Ο σεβασμός που δείχνω στους άλλους, είναι ο σεβασμός που δείχνω  στον εαυτό μου.
Τις ανάγκες μου εξυπηρετώ,
δείχνοντας τους άλλους σεβασμό.
Με σέβονται οι άλλοι,
τους σέβομαι και εγώ.
Αυτοπεποίθηση έχω πολλή
και η υπερηφάνεια λίγη
κι αν μου συμπαρασταθείς,
για πάντα στην καρδιά μου θα μείνει.
Στον καθρέφτη κοιτιέμαι και μου ‘ρχονται σκέψεις
πως έξω αν βγω όστις θα με προσέξει..
η επαφή με τους άλλους είναι μηδενική,
αν όμως μου ανοιχτείς ,
θα σου σταθώ σπαθί.
Η εμπιστοσύνη στη σχέση είναι το παν
Αν όμως μπει η ανασφάλεια
διαλύεται σε λίγα λεπτά η αρμονία
και η αγάπη είναι σημαντική,
αλλά χωρίς το σεβασμό είναι ένα τίποτα.
Η αναπηρία είναι εφιάλτης μα
με αγάπη και σεβασμό μπορεί να γίνει όνειρο σωστό.
Ο πολιτισμός πρέπει να είναι ελεύθερος
όπως και η γνώμη
μα δίχως τα βασικά
καταλήγει… αλεσμένη βρώμη.

Ραφαήλ Τζιβάνης



2) Στο πλαίσιο δράσης για το ατύχημα στα Τέμπη. 

Τι κι αν δεν ήμασταν εμείς;
Τι κι αν δεν ήμασταν εμείς; 
Πονούμε! 
Τι κι αν δεν ήμασταν εμείς; 
Θρηνούμε! 
Μια σύγκρουση σε μια στιγμή, 
το τρένο φεύγει απ’ τη γραμμή 
κι όλα σκοτεινιάζουν!.... 
Συντρίμμια, μάρτυρες, κραυγές!... 
Βλέμματα, όνειρα, στιγμές 
μες στην ψυχή φωλιάζουν. 
Ανείπωτα όλα! Πορεία προς τον ουρανό 
άγγελοι δες χαράζουν! 
Μια πορεία Γολγοθά, στεφάνι, αίμα και καρφιά 
«Τετέλεσται» φωνάζουν. 
Μα η ΔΙΚΑΙΩΣΗ σα ‘ρθει 
Ανάσταση – η χαραυγή- 
για όλους θα ανθίσει! 
Μάνες, πατέρες, αδερφοί 
Εμείς, Εσείς κι όλοι αυτοί. 
Τι κι αν δεν ήμασταν εκεί; 
Η ΑΓΑΠΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!!! 

1. Αργυρίου Σοφία
2. Ασμέτης Έκτορας
3. Ασμέτη Θεοδώρα
4. Βέσκος Χρήστος
5. Νάσκου Κωνσταντίνα
6. Νιανούδη Ελένη
7. Παπατάσος Θεόδωρος
8. Πορτοκάλη Ευδοξία
9. Πουσίνης Χρήστος
10. Ρόπκα Ελένη
11. Τζιβάνης Χρήστος
12. Τζώτζης Μάριος 
13. Χρηστίδου Γεωργία

Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Πρόσκληση για συμμετοχή στην 3η έκθεση τοπικών τροφίμων Αλμωπίας.


 Ο Δήμος Αλμωπίας καλεί τον Εμπορικό Σύλλογο, τους Επιχειρηματίες  και τους Επαγγελματίες της περιοχής, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην 3η έκθεση τοπικών τροφίμων, να παρευρεθούν στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου  την Τρίτη 14 Μαΐου 2024 στις 20:00.


Ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης

Δημήτριος Κωτσόπουλος

Σάββατο 11 Μαΐου 2024

Πρόμαχοι Αλμωπίας- Έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία σε θύμα καρδιακής ανακοπής.


 ΕΔΩΣΑΝ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟ ΘΥΜΑ #ΑΝΑΚΟΠΗΣ, ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ!! 

Όταν ένας άνθρωπος υποφέρει δεν πρέπει και δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. 

4 εκπαιδευμένοι άνθρωποι έκαναν τη διαφορά σε ένα θύμα καρδιακής ανακοπής στους Προμάχους Αριδαίας, πριν λίγες ημέρες. 

Στις 26.04 το απόγευμα (γύρω στις 18:00), ένας 63χρονος άνδρας κατέρρευσε δίπλα σε ένα παγκάκι, στο κέντρο του χωριού. 

Αμέσως, ο Δημήτρης που εργάζεται στο κοντινό περίπτερο και η Γιάννα - κάτοικος του χωριού, προσέγγισαν με ασφάλεια και έκαναν έλεγχο αντίδρασης και αναπνοής. 

Το θύμα στην αρχή ανέπνεε, ωστόσο σε λίγα δευτερόλεπτα έπαψε να αναπνέει φυσιολογικά.... 

Παράλληλα με την ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ κλήση στο 166 για περιστατικό καρδιακής ανακοπής, ειδοποιήθηκε τρίτο μέλος της ομάδας να φέρει τον ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ της Κοινότητας, τον οποίο έφερε ο Πέτρος, κάτοικος του χωριού. 

Με αδιάκοπη ΚΑΡΠΑ και 4 ΑΠΙΝΙΔΩΣΕΙΣ, η ομάδα συνέχισε την αναζωογόνηση μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου της περιοχής, το οποίο παρέλαβε το θύμα, συνεχίζοντας καθ' οδόν την αναζωογόνηση. 

Ο άνθρωπος αυτός μάθαμε πως δεν τα κατάφερε, σκορπίζοντας θλίψη σε όλους μας... 

Το αξιοσημείωτο και σπάνιο όμως για τα Ελληνικά δεδομένα, είναι πως, οι ίδιοι οι ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ του, του πρόσφεραν μία ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ στη ζωή!! 

Έκαναν ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό με χορήγηση ΚΑΡΠΑ και ΑΠΙΝΙΔΩΣΕΩΝ, μέχρι την άφιξη της εξειδικευμένης βοήθειας... 

Δημήτρη, Γιάννα, Πέτρο (και μια κυρία ακόμη), είστε οι ΗΡΩΕΣ και οι ΗΡΩΙΔΕΣ μας. 

Σήμερα η Ελλάδα δείχνει πιο οργανωμένη, πιο ανθρώπινη, πιο φιλότιμη, χάρη στην εκπαίδευση, την πιστοποίηση, την αγορά του Απινιδωτή και την προσπάθειά σας! 

Άξιος ο ιδρώτας σας.... 🥹 

* Η ευρύτερη περιοχή της Αριδαίας αποτελείται από ένα οργανωμένο ΔΙΚΤΥΟ εκπαιδευμένων - πιστοποιημένων Πολιτών και Απινιδωτών του KIDS SAVE LIVES, με πρωτεργάτες τους μαγικούς εθελοντές εκπαιδευτές Μυρσίνη Φιλιανάκη και Αλέξανδρο Καρατζά!! 

Γίνε σαν την Αριδαία!!! 

Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη διάσωση του 34ου θύματος καρδιακής ανακοπής!!!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ | ΑΠΙΝΙΔΩΤΕΣ | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | ΔΙΑΣΩΣΗ 






Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Εκ νέου εξέταση του αιτήματος του Δήμου Αλμωπίας για επιχορήγηση από τη Γενική Δ/νση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών

ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αριδαία 10 Μαϊου 2024

Την 1η  Φεβρουαρίου 2024, ο Δήμος Αλμωπίας επανέφερε με αίτησή του, προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, το απορριφθέν ως εκπρόθεσμο αίτημα επιχορήγησης για την οικονομική ενίσχυση πολιτών, οι οποίοι επλήγησαν από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν την 23η  Ιανουαρίου 2023, σε περιοχές του δήμου μας.

Μετά την απόρριψη και αυτού του αιτήματος, προέβη σε αίτηση θεραπείας στις 3 Απριλίου 2024, η οποία και έγινε αποδεκτή στις 2 Μαϊου 2024,  με αποτέλεσμα να προχωρήσουμε στην εκ νέου εξέταση του αιτήματος επιχορήγησης από τη Γενική Δ/νση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών , ώστε να αποζημιώσουμε τους πληγέντες του δήμου μας.

Συνεπώς , ένα πρόβλημα βρίσκει την λύση του και ανοίγει ο δρόμος για την αποζημίωση των πληγέντων! 

Το έθιμο και η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στο βουνό του Γαρεφείου.



Το έθιμο και η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στο βουνό του Γαρεφείου (πρώτη Παρασκευή μετά την Κυριακή του Πάσχα).

Ο εορτασμός αυτός χρονολογείται από το 1956 και πιο συγκεκριμένα από την 11/5 οπότε και ανεγέρθη το εκκλησάκι από τον Μπίνο Τραϊανό του Δημητρίου και τα εγκαίνια αυτού τελέσθηκαν από τον Παπαχρήστο Μιλτιάδη του Κων/νου.


 Η απόφαση για την ανέγερση πάρθηκε ύστερα από ένα θεόπνευστο όραμα του αειμνήστου Μπίνου Τραΐανού και έκτοτε πραγματοποιούνται εορτασμοί (Θεία Λειτουργία, χορευτικές εκδηλώσεις) προς τιμήν του γεγονότος αυτού. Ο εορτασμός αυτός με τα χρόνια έχει εξελιχθεί σε μια ευχάριστη συνάθροιση στην οποία συμμετέχουν με ευχαρίστηση όλοι οι κάτοικοι του χωριού αλλά και πολλοί επισκέπτες, τιμώντας έτσι το έθιμο αυτό και παράλληλα περνώντας μια όμορφη ημέρα στην πανέμορφη ύπαιθρο που περιβάλει το εκκλησάκι.

Στο προαύλιο χώρο του Βυζαντινού Ναού της Ύπατης Σοφίας του Ένσαρκου Λόγου του Θεού, περισσότερο γνωστή ως Αγία Σοφία ή Αγιά-Σοφιά, υπήρχε κρήνη, στην οποία ανεγράφετο η φράση "ΝΙΨΟΝΑΝΟΜΗΜΑΤΑΜΗΜΟΝΑΝΟΨΙΝ", (νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν = ξέπλυνε δηλαδή τις αμαρτίες σου και όχι μόνο το πρόσωπό σου). Η φράση αυτή, αν αναγνωσθεί ανάποδα (από δεξιά προς τα αριστερά) αποδίδει τις ίδιες λέξεις και επομένως και το αυτό νόημα. Η ίδια φράση, υπάρχει και στο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής.


Η αφήγηση της συγκλονιστικής Ιερής αυτής ιστορίας, γίνεται από τον εγγονό του Μπίνου Τραΐανού, Ανδρέα με την συμμετοχή και της μητέρας του, κυρίας Δήμητρας Μπίνου.




Συντελεστές του Βίντεο:
 Ανδρέας Μπίνος, Αναστάσιος Μάρκου, Πρόικος Σταύρος.





https://www.facebook.com/profile.php?id=100004733915760



https://www.facebook.com/paradosiakos.garefeiou

Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Ανάσταση στους Προμάχους του 2024.

Πρόμαχοι Αλμωπίας 5/5/2024

Το ανέφελο στερέωμα, το χρυσοστόλιστο με χιλιάδες αστέρια, ανασκιρτά, το ψυχρό αεράκι σου τσιτώνει το σώμα.

Η μικρή πλατεία φωτοσκιάζεται από μικρά κεράκια, την πλημμυρίζει το «Άγιο Φως», από τον Πανάγιο Τάφο.

Δεκάδες πυγολαμπίδες αχνοφαίνονται, αναβοσβήνουν, ελπίδες λες, προσδοκίες  και όνειρα.

Πιστοί, φορώντας τα καλά τους, πρόσωπα που λάμπουν, από προσμονή, φωτοστεφανωμένα θαρρείς.

Μικρές λιλιπούτειες φιγούρες, πολύχρωμες λαμπάδες στα τρυφερά χεράκια, μάτια εξερευνητικά.

Ρουφούν εικόνες, παραστάσεις, μνήμες αποτυπώνονται.

Μαυροντυμένες γιαγιάδες, σκουντουφλούν, τα αδύναμα πόδια υπακούν με δυσκολία.

Φτιάχνουν το πυραμοειδές τσεμπέρι τους και σε μια γωνιά περιμένουν καρτερικά.

Οικογενειακά πηγαδάκια διάσπαρτα, σπίθες στα μάτια, κατάνυξη, προσευχή.

Ομάδες νέων σε εγρήγορση, ετοιμασίες, αδρεναλίνη, στο ψηλό κτίριο.

Ανάμεσα στη γαλανόλευκη και τον δικέφαλο αετό, ο πατήρ Γεώργιος.

Αρχάγγελος θαρρείς μέσα στα κάτασπρα Ιερά του άμφια.

Επιβλητικός, με φωνή που τσακίζει, που ραγίζει καρδιές, δονεί την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.

Ρίγη σε διαπερνούν.

"Επικράνθη ο Άδης".

"Χριστός Ανέστη".

Η πολυπληθής ακολουθία με τους Ιεροψάλτες πίσω του, διακρίνεται στα μαύρα ράσα, τον σιγοντάρει, καλλίφωνοι, βιβλικοί, ευλαβικοί, με στεντόρειες φωνές, δονούν τον χώρο.

Κοσμούν τον φωταγωγημένο ναό, θυμίζοντας τον Δάσκαλο με τους μαθητές Του.

«Επικράνθη ο Άδης» .

Και ο υγρός ουρανός σχίζεται, σείεται, ανταριάζεται.

Χιλιάδες πολύχρωμα βεγγαλικά, ολοκληρωτική κάλυψη του θόλου, σε τέλεια, αρμονική συστοιχία.

Πολύβουοι κρότοι, μεταδίδουν το μήνυμα της νίκης της Ζωής επί του θανάτου.

Κατατροπώθηκε ο Άδης, ο Ζωοδότης  ψηλά, στα ουράνια, στη βασιλεία Του.

Μικρά φοβισμένα ματάκια, κουρνιάζουν φοβισμένα στις μητρικές αγκαλιές, ψάχνοντας απάνεμο λιμάνι, σιγουριά, προστασία.

Φωτεινές δέσμες, πολύχρωμες, απογειώνονται, χάνονται ψηλά, μεταφέροντας ευχές, ελπίδες, όνειρα.

Δεκάδες υψωμένα χέρια, κινητά τηλέφωνα, αποτυπώνουν, αποθανατίζουν τη στιγμή, αδηφάγοι σκληροί δίσκοι αποθηκεύουν δεδομένα. 

Κόκκινα αυγά συγκρούονται, φιλιά αγάπης ανταλλάσσονται σταυρωτά.

Ανθρώπινη αλυσίδα, τεράστια ουρά, στο Ναό, καρτερικά προσμένουν το «Μετά φόβου θεού….προσέλθετε», και κοινωνούν το σώμα και το αίμα Του, των αχράντων μυστηρίων.

Στασίδια κατάμεστα, υπομένουν το βάρος  κουρασμένων ηλικιωμένων, προσφέρουν στήριγμα, στην αναμονή στην προσμονή.

Το Άγιο Δισκοπότηρο ανεξάντλητο, ο γενναιόδωρος επιβλητικός Πατέρας, τους Κοινωνεί όλους, λαμπυρίζει  η Ωραία Πύλη,  το άλικο μαντήλι αλλάζει χέρια, ακουμπά σαγόνια, στόματα ορθάνοιχτα, λαμβάνουν τη Λύτρωση μέσα τους.

Πρόσωπα φεγγοβολούν, αμείβονται για την καρτερικότητά τους, την  επίπονη νηστεία, λυτρωτικό το Αντίδωρο.

Βήματα στις σκοτεινές γειτονιές, κοσμοσυρροή παντού, ξύπνιο όλο το χωριό. Παρά την προχωρημένη ώρα.

Φαναράκια με το φως της ζωής, οδεύουν στα σπίτια, με επιμέλεια, να φωτίσουν τα εικονοστάσια, να διώξουν το Κακό, να "σταυρώσουν" το ανώφλι της εισόδου, προστασία, άμυνα, Θεϊκή ασπίδα επί του Σατανά.

Και η γαργαλιστική μυρωδιά του άνηθου της μαγειρίτσας, ανακατεύεται με το γαρύφαλλο και το μαχλέπι των τσουρεκιών.

Στα φωταγωγημένα με το χαρμόσυνο φως  σπίτια.

Πάσχα Ελλήνων, Πάσχα στο χωριό, στον ευλογημένο και πολυαγαπημένο τόπο, όπου πράγματι μπορείς να φωνάξεις δυνατά: 

                                ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !!!



































ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...