Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

"Φοράτε αντηλιακό" - Προς όλους τους υποψήφιους.


"Να φοράτε αντηλιακό.
Αν μπορούσα να σας δώσω μόνο μία συμβουλή για το μέλλον,
αυτή θα ήταν το αντηλιακό. Τα μακροχρόνια οφέλη του αντηλιακού έχουν αποδειχτεί από επιστήμονες, ενώ το υπόλοιπο της συμβουλής μου δεν έχει καμιά αξιόπιστη βάση πέρα από την εμπειρία μου.

Θα σας δώσω τώρα αυτή τη συμβουλή.

Χαρείτε τη δύναμη και την ομορφιά της νεότητάς σας. Ή μάλλον, αφήστε το, δε θα καταλάβετε τη δύναμη και την ομορφιά της νεότητάς σας παρά μόνο όταν θα’ χει σβήσει.

 Πάντως, πιστέψτε με, σε 20 χρόνια θα κοιτάτε τις φωτογραφίες σας και θα θυμάστε, με έναν τρόπο που δεν διανοείστε αυτή τη στιγμή, το πόσες δυνατότητες είχατε μπροστά σας και πόσο υπέροχοι δείχνατε πραγματικά… Δεν είστε τόσο χοντροί όσο φαίνεστε…

Μην ανησυχείτε για το μέλλον. Ή, ανησυχήστε, αλλά να ξέρετε πως το να ανησυχείτε είναι τόσο αποτελεσματικό όσο το να προσπαθείτε να λύσετε μία αλγεβρική εξίσωση μασώντας τσίχλα. Τα πραγματικά προβλήματα στη ζωή σας θα αποδειχθούν να είναι πράγματα που ποτέ δεν πέρασαν από το μυαλό σας, του είδους που σας τυφλώνουν ξαφνικά μια νωχελική Τρίτη στις 4 το απόγευμα.

Κάντε κάθε μέρα κάτι που να σας τρομάζει.

Τραγουδήστε.

Μην παίζετε με τις καρδιές των ανθρώπων.

Μην ανέχεστε ανθρώπους που παίζουν με την καρδιά σας.

Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα.

Μην χάνετε χρόνο με ζήλειες. Κάποιες φορές θα είστε μπροστά, κάποιες πίσω. Ο αγώνας είναι μεγάλος και τελικά ανταγωνίζεστε μόνον τον εαυτό σας…

Να θυμάστε τα παράπονα που δέχεστε αλλά να ξεχνάτε τις προσβολές. Αν τα καταφέρετε, πείτε μου πως να το κάνω κι εγώ…

Κρατάτε τα παλιά ερωτικά γράμματά σας.

Πετάξτε τις παλιές ενημερώσεις τραπεζών.

Τεντωθείτε.

Μην αισθάνεστε ένοχοι αν δεν ξέρετε τι θέλετε να κάνετε στη ζωή σας. Οι περισσότεροι ενδιαφέροντες άνθρωποι που γνωρίζω, δεν ήξεραν τι ήθελαν να κάνουν στη ζωή τους στα 22 τους. Μερικοί από τους πλέον ενδιαφέροντες 40ρηδες που γνωρίζω, δεν το έμαθαν ακόμη.

Να παίρνετε πολύ ασβέστιο. Να είστε καλοί με τα γόνατά σας, θα σας λείψουν όταν τα χάσετε.

Μπορεί να παντρευτείτε, μπορεί και όχι. Μπορεί να κάνετε παιδιά, μπορεί και όχι. Μπορεί να πάρετε διαζύγιο στα 40 σας, μπορεί να χορέψετε σαν τρελό κοτόπουλο στην 75η επέτειο γάμου σας. Ότι κι αν κάνετε, μην συγχαίρετε υπερβολικά τον εαυτό σας, ούτε και να τον επιπλήττετε υπερβολικά. Οι επιλογές σας είναι κατά το ήμισυ αποτέλεσμα τύχης. Το ίδιο και των άλλων.

Χαρείτε το σώμα σας. Χρησιμοποιείστε το με όποιον τρόπο μπορείτε. Μην το φοβάστε, ούτε να φοβάστε πως το βλέπουν οι άλλοι. Είναι το καλύτερο όργανο που θα έχετε ποτέ.

Χορέψτε, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να το κάνετε πουθενά αλλού, παρά μόνο στο σαλόνι σας. Να διαβάζετε τις οδηγίες ακόμη κι αν τελικά δεν τις εφαρμόσετε.

Μη διαβάζετε περιοδικά ομορφιάς, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να αισθανθείτε άσχημοι.

Γνωρίστε τους γονείς σας, ποτέ δεν ξέρετε πότε θα φύγουν για πάντα. Να είστε καλοί με τα αδέλφια σας. Είναι ο καλύτερός σας σύνδεσμος με το παρελθόν σας και οι άνθρωποι που πιθανότερο να σας σταθούν στο μέλλον.

Καταλάβετε πως οι φίλοι έρχονται και φεύγουν, αλλά πρέπει να κρατήσετε κοντά σας κάποιους λίγους εκλεκτούς. Δουλέψτε σκληρά για να γεφυρώσετε τις αποστάσεις, γεωγραφικές και ιδεολογικές, γιατί όσο γερνάτε, τόσο περισσότερο θα χρειάζεστε τους ανθρώπους που σας γνωρίζουν από μικροί.

Ζήστε κάποτε στη Νέα Υόρκη αλλά πριν σας κάνει σκληρούς ανθρώπους. Ζήστε κάποτε στη βόρεια Καλιφόρνια μα φύγετε πριν γίνετε μαλθακοί. Ταξιδέψτε!

Αποδεχτείτε κάποιες παγιωμένες αλήθειες: οι τιμές θα ανέβουν, οι πολιτικοί θα τσιλιμπουρδίζουν. Ακόμη κι εσείς, θα γεράσετε και τότε θα φαντασιώνεστε πως όταν είσασταν νέοι οι τιμές ήταν λογικές, οι πολιτικοί ήταν ευγενείς και τα παιδιά σεβόντουσαν τους μεγαλύτερους. Να σέβεστε τους μεγαλύτερους.

Μην περιμένετε από κανέναν να σας υποστηρίξει. Μπορεί να διαθέτετε ένα μεγάλο τραπεζικό λογαριασμό ή πλούσιο σύζυγο. Αλλά ποτέ δε θα ξέρετε πότε θα τελειώσουν.

Μην παιδεύετε πολύ τα μαλλιά σας, αλλιώς στα 40 σας θα φαίνονται σαν 85ρη.

Να είστε προσεκτικοί στο ποιά συμβουλή θα ακολουθήσετε, αλλά να είστε και υπομονετικοί με αυτούς που σας τη δίνουν. Η συμβουλή είναι ένα είδος νοσταλγίας. Το να τη διαδίδεις μοιάζει με το να ψαρεύεις από τα άχρηστα της ζωής, να τα καθαρίζεις, να βάφεις τα άσχημα μέρη και να τα ανακυκλώνεις με περισσότερη αξία από όση έχουν.
Αλλά πιστέψτε με για το αντηλιακό."


Την 1η Ιουνίου του 1997 στην εφημερίδα Chicago Tribune δημοσιεύτηκε αυτό το άρθρο, της Mary Schmich.Το 1998 το άρθρο έγινε μουσικό κομμάτι απ τον Αυστραλό σκηνοθέτη Buz Luhrman με τίτλο "Everybody's Free (To Wear Sunscreen)".

Τα "Λυμένα Κορδόνια" τραγουδούν για την ασθένεια με τα χίλια πρόσωπα


 Παγκόσμια ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας.

"Η ζωή με την ΣΚΠ είναι μια πρόκληση. Ζεις με αυτή.... αλλά ΟΧΙ γι αυτή."
Μαρίνα.

"ΠΟΝΑΩ...ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΜΕ ΣοΚολατοΠιτα." 
Παγωνα.

"Ό,τι δε με σκοτώνει, με κάνει πιο δυνατό."
Κατερίνα.

"Ζω τη ζωή μου με σκπ, αγαπώ την ζωή και προσπαθώ να είμαι δυνατός." 
Μιχάλης Α.

"Η ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΚΙ ΕΓΩ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΜΕ ΠΕΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΖΩΗ."
 ΑΓΓΑ.

"Ζητάμε την ζωή μας πίσω και θα την πάρουμε."
 Ζωίτσα

"Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς."
Μάρθα.

"Η Ζωή είναι ωραία για ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!! Αλλά η Ζωή με (ΣΚΠ) ΜΟΝΑΔΙΚΉ.....ΔΕΝ ΣΕ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΒΑΡΕΘΕΙΣ ΠΟΤΕ γι' αυτό και εμείς είμαστε ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ! ΜΑ πάνω απ' όλα  ΜΑΣ ΕΜΑΘΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ."
Χρήστος Κ.

"Ζω τη ζωή μου με σκπ,και δεν αφήνω την σκπ να ζήσει τη ζωή μου."
Ρούλα Τσ.

"Η εποχή μας θέλει τους ανθρώπους να ζούνε μόνοι. Η ΣΚΠ όμως μας ενώνει."
Βασίλης.

"Η ζωή με σκπ είναι υπέροχη γιατί καταλαβαίνεις τι σημαίνει ζωή και εκτιμάς πολλά πράγματα."
Πολιτσα.

"Κάθε μέρα είναι μια μικρή ζωή, αυτό να θυμάστε."
Ελεν.Κ.

"ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ Η ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ."
Λίτσα.

"Βάζουμε στην Ζωή μας την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και συνεχίζουμε."
Σταμάτης.

"Με δύναμη και χωρίς φόβο πορευόμαστε στην ζωή με την φίλη μας σκπ."
Λιτσα Π.

"Μπορεί το να συμβαδίζω μαζί σου κάποιες στιγμές να ναι αρκετά δύσκολο αλλά με τον τρόπο σου μου δίνεις καθημερινά μαθήματα ζωής...
κάποια από αυτά, 
να μ'αγαπάω, 
να με προσέχω 
και να με βάζω πάντα 
σαν πρώτη προτεραιότητα στο καθετί...
και σ ευχαριστώ γι αυτό."
ΜΑΡΙΑ ΣΤ.

"Ζεις με Σκπ ...Απόλαυσε  Ζωή."
Δημήτρης Δ.

"Ξαφνικά μπορεί να καταρρεύσω, έτσι στα καλά καθούμενα. Το μόνο που σου ζητάω είναι να είσαι παρών και να μου χαμογελάσεις. Αν θες, άπλωσέ μου το χέρι σου να πιαστώ, να σηκωθώ."
Δημήτρης.



"Είμαστε πολλοί και είμαστε παντού"

Μουσική:  Λυμένα Κορδόνια
Στίχοι: Δημήτρης Σαλαμάνης   
Φωνή: Σταυρούλα Πουσίνη
Φωνητικά: Νίκος Αμπάρης - Δημήτρης Δέκος

Για την δημιουργία του τραγουδιού συνεργάστηκαν αφιλοκερδώς οι:
Ενορχήστρωση-πλήκτρα-Προγραμματισμός: Δημήτρης Δέκος
Ντραμς: Χρήστος Καμπάς
Κιθάρες: Αντώνης Τζικούδης
Μπάσο: Γιάννης Σώκιαλης
Μίξη-mastering: Nίκος  Σταυρόπουλος - studio "phos"
Ηχογράφηση φωνών: Γιάννης Φανιάδης - studio "outdoor'
Επιμέλεια video: Photorama-Studio


ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓYHΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

Λυμένα Κορδόνια

Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΧΙΛΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Αυτή τη μέρα θα γίνουν πολλές ενέργειες και διάφορες εκδηλώσεις παγκοσμίως. Θα ακουστεί η πραγματικότητά μας, η καθημερινότητά μας. Έστω για μια ημέρα θα είναι στο επίκεντρο η «ασθένεια με τα 1000 πρόσωπα». (φωτογραφία: Έλενα Κουμίδου – μέλος της Ομάδας Αλληλεγγύης Ανθρώπων με ΣΚΠ)

Έτος 2014. 146 χρόνια πέρασαν από την ανακάλυψη της Πολλαπλής Σκλήρυνσης ή Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας από τον Γάλλο νευρολόγο Jean-Martin Charcot, το 1868. Κι όμως ακόμη υπάρχουν πολλοί που δε γνωρίζουν ή νομίζουν ότι γνωρίζουν τι είναι η ΣΚΠ. 

  • Τι είναι η Πολλαπλή Σκλήρυνση ή Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ);
Η ΣΚΠ είναι μια ανίατη, μέχρι στιγμής, ασθένεια κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα για άγνωστους λόγους επιτίθεται στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), συγκεκριμένα στη μυελίνη, ουσία που βοηθάει να μεταφέρονται τα μηνύματα-εντολές από το ΚΝΣ στα ανάλογα εκτελεστικά όργανα (μύες, αδένες).
Έτσι, ανάλογα με τα σημεία του νευρικού συστήματος που έχουν υποστεί απομυελίνωση (καταστροφή της μυελίνης), μερικά από τα συμπτώματα που μπορούν να κάνουν δύσκολη τη ζωή μας είναι: διαταραχές της αίσθησης (αλλαγή στην αίσθηση των χεριών ή των ποδιών, όπως μούδιασμα), προβλήματα στην όρασημυϊκή ατροφίακατάθλιψηπροβλήματα στον προσανατολισμό και την ομιλίαεξάντλησηνοητική βλάβηπροβλήματα με την ισορροπίαπόνοςμόνιμη αναπηρία (σε προχωρημένες περιπτώσεις).
Τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα δεν είναι ορατά στους άλλους με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε πολλές φορές τη δυσπιστία των συνανθρώπων μας ακόμη και των γιατρών. Η περίοδος ύφεσης των συμπτωμάτων δεν θα πρέπει να συγχέεται με την ίαση, που δεν έχει επέλθει ακόμη.
Δεν είναι μεταδιδόμενη ασθένεια, ούτε κληρονομική, ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι συνδυασμός περιβαλλοντολογικών και γενετικών παραγόντων αυξάνει τον κίνδυνο.
Οι θεραπείες που υπάρχουν μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου, χωρίς να μπορούν όμως να τη θεραπεύσουν. 

  • Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο της Πολλαπλής Σκλήρυνσης
Θεσπίστηκε το 2009, από την Διεθνή Ομοσπονδία Πολλαπλής Σκλήρυνσης -Multiple Sclerosis International Federation (MSIF) και εορτάζεται την τελευταία Τετάρτη του Μαΐου με συντονισμένες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Φέτος είναι η Τετάρτη 28 Μαΐου 2014.
Γιορτή; Μα γιατί είναι γιορτή;
Είναι γιορτή επειδή εκτός από εμάς που, πλέον, έχουμε μάθει να μην κρυβόμαστε και να αναφερόμαστε στη νόσο ανοιχτά, υπάρχουν πολλοί συνασθενείς που δυσκολεύονται. Οι λόγοι είναι κυρίως προσωπικοί. Ίσως ο βασικότερος είναι η σκέψη της απόρριψης, της επίκρισης, της μη αποδοχής. Ο καθένας βιώνει τον «ανήφορο» με το δικό του τρόπο και είναι εντελώς δικός του. Όμως μέσω αυτής της κινητοποίησης υπάρχει η πιθανότητα να μη βλέπει μπροστά του τόσα εμπόδια.
Είναι γιορτή, επειδή την επομένη της Τετάρτης ίσως υπάρξει έστω και ένας άνθρωπος με ΣΚΠ που θα πάρει θάρρος και θα εκφραστεί, θα βγει έξω και θα μιλήσει για το πρόβλημά του.
Είναι γιορτή, επειδή την επομένη της Τετάρτης ίσως υπάρξει έστω και ένας άνθρωπος που θα ευαισθητοποιηθεί και θα σκεφτεί πέρα από το εγώ του, θα ακούσει και θα σεβαστεί το συνάνθρωπο που πάσχει από ΣΚΠ.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΣΚΠ γίνεται, για έκτη φορά, έκκληση για αλληλεγγύη και υποστήριξη σε πάνω από 2,3 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που πάσχουν από ΣΚΠ, εκ των οποίων πάνω από 500.000 ζουν στην Ευρώπη και περίπου 10.000-12.000 στην Ελλάδα.
Βοηθήστε να ευαισθητοποιήσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά περισσότερο στην Ελλάδα. Ας δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου οι άνθρωποι θα καταλάβουν τι είναι Πολλαπλή Σκλήρυνση και η δημόσια κοινωνική στήριξη θα βοηθήσει στη βελτίωση των ευκαιριών στον τομέα της απασχόλησης και της εκπαίδευσης, καθώς και στην αλλαγή πολιτικής απέναντι στους πάσχοντες.
«Μπερδεύομαι. Έχω έντονα συναισθήματα, γέλιο, κλάμα, θυμός…
Πολλές φορές νιώθω αφόρητο πόνο. Είμαι εξουθενωμένη.
Μερικές φορές τραυλίζω. Ξεχνάω πράγματα.
Πέφτω. Χρειάζομαι τη βοήθειά σου. Νιώθω αδυναμία.
Οι υποτροπιάσεις μου είναι σκληρές. Παθαίνω κατάθλιψη.
Κάποιες φορές χρησιμοποιώ μπαστουνάκι/καροτσάκι. Έχω μουδιάσματα.
Έχω αϋπνία. Κοιμάμαι πολύ. Δεν αντέχω το κρύο ή τη ζέστη.
Πνίγομαι ακόμη και με το σάλιο μου.
Κάποιες φορές, το άγγιγμά σου με πονάει. Κάποιες φορές νιώθω αβοήθητη.
Τρικλίζω όταν περπατάω. Έχω προβλήματα όρασης.
Τρέμω. Πονάει το κεφάλι μου.
Αυτή είναι μόνο μια μικρή λίστα με τα συμπτώματα τα οποία αντιμετωπίζω μέρα με τη μέρα, γι’αυτό όταν παραπονιέμαι μην είστε δύσπιστοι, τα συμπτώματά μου είναι πραγματικά.
Και παρ’ όλα αυτά, γελάω ακόμη και κάτω από τη σκιά αυτού του τέρατος που λέγεται Σκλήρυνση κατά πλάκας. Είμαι ακόμη εδώ, παλεύω ακόμη και κανείς δεν μπορεί να μου το στερήσει αυτό.»
(Πρωτότυπο Κείμενο στα Αγγλικά: https://www.facebook.com/WereNotDrunkWeHaveMs)
Μετάφραση: Ζωή Μακρή - Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας, μέλος της Ομάδας Αλληλεγγύης Ανθρώπων με ΣΚΠ


Ξαφνικά μπορεί να καταρρεύσω, έτσι στα καλά καθούμενα… Το μόνο που σου ζητάω είναι να είσαι παρών και να μου χαμογελάσεις. Αν θες άπλωσέ μου το χέρι σου να πιαστώ, να σηκωθώ. (φωτογραφία από εδώ)
  • Ποιοι είμαστε;
Είμαστε η διαδικτυακή ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ. Η ομάδα δημιουργήθηκε το 2012 με σκοπό να προσφέρει στήριξη και θετική σκέψη σε όλους τους πάσχοντες. Μέχρι σήμερα αριθμεί περίπου 4.500 μέλη, αποτελείται κυρίως από πάσχοντες αλλά και από ανθρώπους που μας στηρίζουν είτε έχουν άτομο που πάσχει από ΣΚΠ στον κοντινό ή μακρινό τους περίγυρο είτε όχι. Τα μέλη της ομάδας έχουν γίνει πλέον μια παρέα και προσφέρουν χαμόγελα και αγκαλιές ο ένας στον άλλο μιας και κάθε τόσο γίνονται συναντήσεις είτε απλά για να γνωριστούμε καλύτερα είτε με συγκεκριμένο σκοπό, όπως την πραγματοποίηση κάποιας δράσης, πάντα σε σχέση με τη ΣΚΠ. 
Την Τετάρτη 28 Μαϊου μέλη και φίλοι της Ομάδας Αλληλεγγύης Ανθρώπων με ΣΚΠ, θα μοιράσουμε έντυπο υλικό στην πλατεία Συντάγματος (Αθήνα), στην πλατεία Αριστοτέλους (Θεσσαλονίκη) και σε όλες τις κεντρικές πλατείες της χώρας.
Είναι γιορτή! Είναι υπενθύμιση σε όλους ότι υπάρχουμε, ζούμε, παλεύουμε κάθε μέρα κι είμαστε δυνατοί!
Το σύνθημα της ομάδας μας φέτος είναι: Κανείς μόνος. Ελάτε όλοι.
Βγείτε από την μοναξιά σας να γίνουμε μια μεγάλη αλυσίδα αγάπης και αλληλεγγύης.
Κανείς μόνος πια με την ΣΚΠ!
ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΟΥ
ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ(Αναφορές: http://tinyurl.com/aaujl6bhttp://tinyurl.com/lxxj9a7)
Σύνταξη-Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Αποστολοπούλου - μέλος της Ομάδας Αλληλεγγύης Ανθρώπων με ΣΚΠ


May 14, 2014

ΠΗΓΗ   http://www.diekdikw.gr

"Άσπρη Αποθήκη" Αριδαίας: Άρθρο του πρώην Δημάρχου Γούλη Ιωαννίδη με αφορμή φήμες για την κατεδάφισή της.

  Τον τελευταίο καιρό διέρρευσαν πληροφορίες ότι υπάρχουν σκέψεις να κατεδαφιστεί το  ιστορικό κτήριο της Άσπρης Αποθήκης  (Διοικητήριο). Μάλιστα λέγεται ότι έχει κριθεί κατεδαφιστέο. 

Προς θεού μην επαναληφθεί το έγκλημα που έγινε με την κατεδάφιση του ιστορικού κτηρίου του πρώτου Δημοτικού Σχολείου Αριδαίας.

Πέντε κουβέντες για την περίπτωση του Δημοτικού για να την συνδέσουμε με τη νέα που αφορά στο ιστορικό κτήριο της Άσπρης Αποθήκης. Υπενθυμίζω ότι με τρεις επιστολές μου: Αύγουστο του 1999, Ιούνιο του 2002 και Φεβρουάριο του 2006 παρακάλεσα τους αρμόδιους να αποφύγουν την κατεδάφιση του και υποδείκνυα την κατασκευή του νέου κτηρίου του πρώτου Δημοτικού να γίνει σε ευρύχωρο τμήμα του κρατικού οικοπέδου του «Φυτώριου» Αριδαίας, το δε ιστορικό κτήριο που είχε ήδη επισκευαστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να διατεθεί για Λαογραφικές – Πολιτιστικές δραστηριότητες της Αλμωπίας στον Δήμο. Δυστυχώς οι παραινέσεις και παρακλήσεις δεν πάρθηκαν υπόψιν των αρμοδίων.

Το παλιό κτήριο κατεδαφίστηκε. Η νέα, δύο κτηρίων, σχολική μονάδα κατασκευάστηκε στο ίδιο οικόπεδο, όπου όμως ασφυκτιά λόγω μεγέθους. Με μικρό αύλειο χώρο χωρίς προοπτικές ανάπτυξης χώρων άθλησης και άλλων δραστηριοτήτων. Στην προσπάθεια εκείνη συμπαραστάτες υπήρξαν η σεβαστή στον Δήμο διδασκάλισσα κα. Ε. Σπανάκη – Κιλικλή και ο φίλος γιατρός κ. Πάρης Κεκλίκογλου, που τον διακρίνει μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τα θέματα που αφορούν την γενέτειρά μας Αλμωπία. Με επιστολή μου στης 28 Απριλίου του 2007 τους ευχαρίστησα για την συμπαράσταση και την ευαισθησία τους. Στο υστερόγραφο έγραφα, ίσως από διαίσθηση:

«Θύμα κάποιων» υπήρξε το παλιό κτήριο του πρώτου Δημοτικού. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΜΙΜΗΤΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ (ΑΣΠΡΗ ΑΠΟΘΗΚΗ) ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ (ΚΟΚΚΙΝΗ ΑΠΟΘΗΚΗ). ΑΣ ΣΩΘΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΥΤΑ.

Λίγα στοιχεία για την ιστορία του κτηρίου. Θεμελιώθηκε στα μέσα της δεκαετίας 1920-1930. Το 1929 άρχισε να χρησιμοποιείται, πριν ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες, από τη νεοϊδρυθείσα τότε «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑΝ ΚΑΡΑΤΖΟΒΑΣ» με την συναίνεση του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ κοινοτήτων Καρατζόβας που ήταν ο ιδιοκτήτης του κτηρίου.

Η Συνεταιριστική Τράπεζα δημιουργήθηκε από τους 30 αγροτικούς συνεταιρισμούς που υπήρχαν στην Καρατζόβα. Με μετόχους λοιπόν όλους τους παραγωγούς της επαρχίας, απέβλεπε στο να βελτιώσει και να προστατέψει τα προϊόντα που παράγονταν στην επαρχία και να πετυχαίνει καλύτερες τιμές προς όφελος των παραγωγών. 

Ο σύνδεσμος κοινοτήτων Καρατζόβας ιδρύθηκε από τις κοινότητες της επαρχίας τον Οκτώβριο του 1928 όπως αναγράφεται σε έντυπο που συνυπέγραψε ο Νικόλαος Αθ. Σινόπουλος τον Αύγουστο του 1948 (πρωτότυπο υπάρχει στο αρχείο μου).

Σκοπός την ίδρυσης αναφέρεται «η προαγωγή της επαρχίας μέσα από κοινωφελή έργα». Σύνθημά του το ρητό του Πλάτωνα « Η αναζήτηση του καλού για τους άλλους σημαίνει εύρεση του δικού μα καλού». Στο αρχείο – βιβλιοθήκη μου υπάρχει πρωτότυπο έντυπο που συνόδεψε την παρουσία του Συνδέσμου και της συνεταιριστικής Τράπεζας σε εκθεσιακό περίπτερο στην Δ’ (τέταρτη) Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 15-30 Σεπτεμβρίου 1929. Το  έντυπο αυτό παρουσιάζει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της επαρχίας Καρατζόβας (Αλμωπία) καθώς και στοιχεία για κάθε προϊόν, κυρίως τα εξαγόμενα, που παρήγαγε ο τόπος όπως κόκκινο πιπέρι, κουκούλια, καπνά, φασόλια κοκκάρι, βαμβάκι, σουσάμι. Από το 1929 λειτούργησε στην Αρδέα ο «ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΡΥΘΡΟΥ ΠΙΠΕΡΕΩΣ ΚΑΡΑΤΖΟΒΑΣ» στην Άσπρη Αποθήκη. Εκτός της συγκέντρωσης και επεξεργασίας κάποιων προϊόντων στην Άσπρη Αποθήκη, το κτήριο λειτούργησε και ως διοικητήριο στεγάζοντας για χρόνια διάφορες υπηρεσίες. Ενδεικτικά αναφέρω: ·Επαρχείο Αλμωπίας ·Οργανισμός κόκκινου πιπεριού ·Οικονομική Εφορία ·Ταχυδρομείο ·Ειρηνοδικείο ·Ιδιωτική Τεχνική Σχολή ·Εφορία Καπνού · Γεωπόνοι Υπουργείου Γεωργίας ·Αγρονομείο ·Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ·Τμήματα τάξεων του Γυμνασίου και Λυκείου Αριδαίας ·Μορφωτικός Σύλλογος Αριδαίας «Η Αλμωπία» και άλλα.

Στον αύλειο χώρο κατασκευάστηκε το γήπεδο μπάσκετ όπου ο Φ.Ο.Α έδινε τα πρώτα χρόνια τα επίσημα παιχνίδια του μέχρι που λειτούργησε το κλειστό Γυμναστήριο το 1986.

Το κτήριο στην κατοχή επιτάχτηκε από τους κατακτητές όπου τοποθετήθηκαν κανόνια για να βάζουν κατά των θέσεων των αντιστασιακών ομάδων. Για τον λόγο αυτόν έγινε στόχο των αντιστασιακών, με συνέπεια να υποστεί από τα βλήματα κάποιες ζημιές οι οποίες, μετεμφυλιακά, αποκαταστάθηκαν και τη δεκαετία του 1960-1970 ο εργολάβος Θεοδόσιος Ιωάννου Ιωαννίδης μετέτρεψε τα ξύλινα δάπεδα σε δάπεδα από οπλισμένο σκυρόδεμα. 

Τη δεκαετία 1980-1990 επί δημαρχίας Γιώργου Θ. Ιωαννίδη, με συμβολαιογραφικές πράξεις, μεταφέρθηκε η κυριότητα της Άσπρης Αποθήκης με το οικόπεδο της καθώς και το οικόπεδο πίσω από το κτήριο του Ο.Τ.Ε, όπου προπολεμικά είχε ξεκινήσει να κτίζεται νοσοκομείο, την κυριότητα του Δήμου Αριδαίας. Ο Δήμος Αριδαίας ανέλαβε να ξεπληρώσει τις προς τρίτους υποχρεώσεις του Συνδέσμου που επί δεκαετίες είχαν συσσωρευτεί. Στόχος της τότε Δημοτικής Αρχής ήταν η εύρεση κρατικών κεφαλαίων για τη βελτίωση του κτηρίου και της λειτουργικότητας του ώστε να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες της Αλμωπίας. Κεφάλαια βρέθηκαν και οι εργασίες ξεκίνησαν μέχρι τους σεισμούς του 1990, 21 Δεκεμβρίου. Με την αλλαγή της Δημοτικής Αρχής δε δόθηκε συνέχεια. 

Για 33,5 χρόνια το κτήριο είναι εγκαταλειμμένο. Σήμερα λέγεται ότι κρίθηκε κατεδαφιστέο. Από ποιους; Ένα τέτοιο κτήριο της ιστορικής αξίας της Άσπρης Αποθήκης πρέπει να κριθεί από εξειδικευμένους επιστήμονες με ειδικές γνώσεις. Δε γνωρίζω εάν πραγματικά έχει κριθεί και από ποιους. Θα ήμουν  τελευταίος που θα έκρινα κάποιους ειδικούς πάνω στην επιστήμη τους. Γνωρίζω, και θα κάνω χρήση του ονόματος χωρίς να έχω την άδεια της, ότι η συντοπίτισσα μας Μηχανικός κυρία Αρτοπούλου, παρά τα νεαρό της ηλικίας της, διαθέτει εμπειρίες από προγράμματα του Δήμου Τρικκαίων (Τρίκαλα). Θα ήταν καλό να ζητηθεί η γνώμη της και οι γνώσεις – εμπειρίες που έχει συσσωρεύσει. Πιστεύω ότι δε θα αρνηθεί.

Είναι υποχρέωση όλων μας, πριν γίνει οτιδήποτε, να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν για την σωτηρία του ιστορικού κτιρίου. 

Ζητώ συγνώμη για το μέγεθος του κειμένου μου αλλά όσο κι αν προσπάθησα δεν μπόρεσα να το περιορίσω περισσότερο για ένα θέμα όπως είναι η σωτηρία του ιστορικού αυτού κτιρίου, το οποίο από την ημέρα θεμελίωσής του ως και σήμερα ταυτίζεται με ιστορικές στιγμές της επαρχίας μας σε πολλούς τομείς: Συνεταιριστικό κίνημα, Συνεργατικότητα, Κατοχή, Εμφύλιος κτλ.

Ευχαριστώ για την υπομονή σας και ζητώ την συμπαράταξη όλων για την σωτηρία του ιστορικού κτιρίου.

Ιωαννίδης Θ. Γιώργος (Γούλης)

πρώην Δήμαρχος Αριδαίας



Σχετική ανάρτηση...Η "ΑΣΠΡΗ ΑΠΟΘΗΚΗ" - Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη αιμοδοσία του Συλλόγου Αιμοδοτών Γαρεφείου.

 Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη αιμοδοσία του Συλλόγου Αιμοδοτών Γαρεφείου. 

Σε μια δύσκολη, χρονικά, περίοδο λόγω των αγροτικών υποχρεώσεων η ανταπόκριση ήταν ικανοποιητική και ενθαρρυντική για το μέλλον. Πολλοί συγχωριανοί προσήλθαν με θετική διάθεση και αίσθημα προσφοράς και αλληλεγγύης. Να  ευχαριστήσουμε θερμά όσους έδωσαν το «παρών» και στήριξαν έμπρακτα αυτόν τον σκοπό. Χάρη στην προσπάθεια και την προσφορά τους τέθηκαν οι βάσεις για την δημιουργία μιας παράδοσης και την ανάπτυξη μιας κουλτούρας αιμοδοσίας.

Να ευχαριστήσουμε, επίσης, το προσωπικό του τμήματος αιμοδοσίας, του νοσοκομείου Έδεσσας για την άψογη συνεργασία. 

Το θετικό πρόσημο που άφησε η σημερινή αιμοδοσία, μας ενθαρρύνει να οργανώσουμε στο άμεσο μέλλον μια ανάλογη προσπάθεια.

Σύλλογος Αιμοδοτών Γαρεφείου











Η Αγιά Σοφιά και ο θρύλος της Κόκκινης Μηλιάς.


Η Κόκκινη Μηλιά, σύμφωνα με τις παραδόσεις του ελληνικού λαού, είναι μυθικός τόπος προς τον οποίο θα εκδιωχθούν οι Τούρκοι από την Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με την παράδοση, μετά την απελευθέρωση της Βυζαντινής πρωτεύουσας, θα πρωτοστατήσει ο «Μαρμαρωμένος Βασιλιάς» που θα εγερθεί από τον ύπνο του και θα προσκυνήσει στην Αγιά Σοφιά.

Από τη λαογραφική έρευνα που είχε κάνει ο Νικόλαος Πολίτης, η Κόκκινη Μηλιά αντιστοιχεί προς το Μονοδένδριο των προ της Άλωσης βυζαντινών χρησμών και προφητειών που λέγονταν κατά τις επικίνδυνες πολιορκίες που αντιμετώπιζε η Κωνσταντινούπολη. Το πώς όμως και πότε αντικαταστάθηκε το Μονοδένδριο με την Κόκκινη Μηλιά, αλλά και σε ποιους λόγους στηρίχθηκε η δεύτερη, παραμένει άγνωστο.

Πιθανώς σχετικός είναι ο τουρκικός μύθος για το Κόκκινο Μήλο (Kizil elma), που συμβολίζει τον υπέρτατο στόχο κατάκτησης. Αρχικά χαρακτηρίστηκε Κόκκινο Μήλο η Κωνσταντινούπολη, και μετά η Ρώμη, η Βιέννη και η Μόσχα. Ο μύθος και ο όρος χρησιμοποιούνται και στη σύγχρονη εποχή. Αριστεροί και δεξιοί εθνικιστές που φοβούνται διάλυση της Τουρκίας αν ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτοαποκαλούνται “Συνασπισμός του Κόκκινου Μήλου”. Τον μύθο επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν κατά τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον Κούρδων στην περιοχή Αφρίν της Συρίας, στις αρχές του 2018.

Ως Κόκκινη Μηλιά αναφέρεται το γεωγραφικό σημείο, τα σύνορα της καρδιάς και της ψυχής των Ελλήνων, μέχρι το οποίο θα επεκταθεί η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας, εκδιώκοντας τους Τούρκους. Το γεωγραφικό σημείο που κατά τον λαογράφο Νικόλαο Γ. Πολίτη, αντιστοιχεί με το «Μονοδένδριον» των Βυζαντινών, των προ της Αλώσεως Βυζαντινών χρησμών και προφητειών που λέγονταν κατά τις επικίνδυνες πολιορκίες που αντιμετώπιζε η Κωνσταντινούπολη, είναι η πιθανολογούμενη πατρίδα των Τούρκων ή του Μωάμεθ στα σύνορα της Περσίας. Σύμφωνα με τον Κώστα Μαυρόπουλο, η Κόκκινη Μηλιά βρίσκεται στην Κεντρική Ασία, από όπου ξεκίνησαν οι Τούρκοι. Η περιοχή φημίζεται για τα μήλα της και η Αλμά Ατά ή Αλμάτι, η πρώην πρωτεύουσα του Καζαχστάν, στα καζάχικα σημαίνει «Πατέρας των Μήλων», συνεπώς η έκφραση «Να τους στείλουμε στην Κόκκινη Μηλιά», σημαίνει: «Να τους στείλουμε εκεί, απ’ όπου ἦρθαν».


Η «Μεγάλη Ιδέα»

Ο θρύλος της «Κόκκινης Μηλιάς» ενισχύθηκε σημαντικά από τη «Μεγάλη Ιδέα» του ελληνικού έθνους, που υπήρξε κυρίαρχη ιδεολογία μέχρι το 1922 και εξακολουθεί να συνεγείρει τις ψυχές εκατομμυρίων Ελλήνων ως τις μέρες μας. Σύμφωνα με την παράδοση, στην απελευθέρωση της Κωνσταντινουπόλεως θα πρωτοστατήσει ο «Μαρμαρωμένος Βασιλιάς», ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ Δραγάσης Παλαιολόγος, που θα εγερθεί από τον αιώνιο ύπνο του και θα προσκυνήσει στην Αγία Σοφία. Πολύ νωρίς στην Ιστορία η αναφορά στην Κόκκινη Μηλιά έγινε πανελλήνιος θρύλος και με λυρική διάθεση και πατριωτικό οραματισμό πέρασε ως και στα ευχετικά γαμήλια άσματα των Ελλήνων. Μαζί «…με τους εννιά τους γιους, τη μια τη θυγατέρα», οι Έλληνες εύχονται στη νύφη ανδρειωμένος να γεννηθεί πρώτος της γιος: «Πρώτη σου γέννα, νύφη μου, Θιός να μας αξιώση, μέσα στην Κόκκινη Μηλιά τους Τούρκους να ζυγώση…».

Το πώς, το γιατί και το πότε αντικαταστάθηκε το Μονοδένδρι με την Κόκκινη Μηλιά, αλλά και σε ποιους λόγους στηρίχθηκε, παραμένει άγνωστο. Πιθανώς σχετικός είναι ο τουρκικός μύθος για το «Κόκκινο Μήλο» [Kizil elma], που συμβολίζει τον υπέρτατο στόχο κατακτήσεως κι αποτελεί το σύμβολο της Ενώσεως όλων των Τούρκων, το σύμβολο του παντουρκισμού.

Βιβλιογραφικές αναφορές
Στην «Κόκκινη Μηλιά» έχει αναφερθεί και ο Εθμομάρτυρας Άγιος Πατέρας Κοσμάς ο Αιτωλός στις προρρήσεις του, όταν είπε πως «…Οι Τούρκοι θα φύγουν αλλά θα ξανάρθουν πάλι και θα φθάσουν ως τα Εξαμίλια. Στο τέλος θα τους διώξουν στην Κόκκινη Μηλιά. Από τους Τούρκους, το 1/3 θα σκοτωθεί, το 1/3 θα βαπτιστεί και το άλλο θα πάει στην Κόκκινη Μηλιά».​ Ο προσδιορισμός «Κόκκινη Μηλιά» φέρεται να ειπώθηκε από τον Κοσμά τον Αιτωλό και δεν είναι εθνολογικός αλλά θεολογικός. Στην περίοδο όμως της Οθωμανικής αυτοκρατορίας που εμπερικλείει χρονικά και τον βίο του Κοσμά Αιτωλού, ο θρησκευτικός προσδιορισμός «Τούρκος» αφορούσε όλους τους σουνίτες μουσουλμάνους. Ο θρησκευτικός προσδιορισμός «Τούρκος» από τον Κοσμά Αιτωλό, χαρακτηρίζει τον σουνίτη μουσουλμάνο, ενώ ο όρος «Κόκκινη Μιλιά» προσδιορίζει τη θρησκευτική κοιτίδα των σουνιτών μουσουλμάνων, τη Μέκκα, και όχι την εθνολογική και γεωγραφική πατρίδα των Ουϊγούρων Τούρκων.

Οι μύθοι του Μαρμαρωμένου Βασιλιά και της Κόκκινης Μηλιάς φθάνουν μέχρι τις μέρες μας και μοιάζουν με ένα συναρπαστικό θρύλο που άντεξε στο χρόνο και μεταφέρεται αιώνες από γενιά σε γενιά, κρατώντας ζωντανή τη λαϊκή παράδοση και μνήμη.

Η ποιητική σύνθεση «Η Φλογέρα του Βασιλιά» του ποιητή και λογοτέχνη Κωστή Παλαμά, αποτυπώνει την πίστη στην αντοχή του Ελληνισμού μέσα στο χρόνο: «Μαρμαρωμένος βασιλιάς, και θα ξυπνώ· απ’ το μνήμα το μυστικό και το άβρετο που θα με κλιή, θα βγαίνω, και τη χτιστή Χρυσόπορτα ξεχτίζοντας θα τρέχω, και καλιφάδων νικητής και τσάρων κυνηγάρης, πέρα στην Κόκκινη Μηλιά θα παίρνω την ανάσα».

Η προφητεία για την Κόκκινη Μηλιά παρατίθεται στη διήγηση του δασκάλου Κυρίου Κλεόπα στο αυτοβιογραφικό βιβλίο «Το Θαύμα-Μια πραγματική ιστορία»:
«Από το 1071, …{…}… που οι Σελτσούκοι κέρδισαν τη μάχη του Μαντζικέρτ της Μικράς Ασίας και άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη διάλυση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας δημιούργησε, με το αλάθητο ένστικτο ενός λαού που έβλεπε την επερχόμενη συμφορά, το μύθο της Κόκκινης Μηλιάς. Σύμφωνα με το μύθο, οι Τούρκοι αφού θα πολιορκούσαν με κάθε μέσο την Κωνσταντινούπολη, θα νικούσαν την άμυνα των υπερασπιστών της και θα άρχιζαν να την κυριεύουν. Τη στιγμή ακριβώς εκείνη με θεϊκή παρέμβαση οι κατακτητές θα τρέπονταν σε φυγή και θα καταδιώκονταν μέχρι το Μονοδένδρι, δηλαδή την Κόκκινη Μηλιά. Αργότερα, όταν έγινε η άλωση της Κωνσταντινουπόλεως το 1453, ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, χάθηκε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Πολλοί έλεγαν πως πέθανε στη μάχη κοντά στην Πύλη του Αγίου Ρωμανού και ο σουλτάνος έβαλε να ψάξουν στους σωρούς των πτωμάτων χωρίς όμως αποτέλεσμα. Το πτώμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου δε βρέθηκε ποτέ και τάφηκε ένα ακέφαλο πτώμα, που θεωρήθηκε πως ήταν ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, επειδή στα πόδια του είχε πέδιλα με ζωγραφισμένους χρυσούς αετούς που ήταν συνήθεια αυτοκρατορική. Όλα αυτά δημιούργησαν το μύθο του μαρμαρωμένου Βασιλιά, σύμφωνα με τον οποίο ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος δεν σκοτώθηκε στη μάχη αλλά μαρμαρώθηκε και βρίσκεται στην Κλειστή Πύλη της Αγίας Σοφίας μέχρι τη μέρα που άγγελος Κυρίου θα τον ζωντανέψει και θα του παραδώσει το σπαθί του ώστε να εκδιώξει τους κατακτητές Τούρκους μέχρι την Κόκκινη Μηλιά. Ακόμα και σήμερα, …{…}… πολλοί λένε πως σαν πλησιάσουν στην Κλειστή Πύλη της Αγίας Σοφίας ακούνε ψαλμωδίες και ύμνους για τον μαρμαρωμένο βασιλιά».

Aρχική εικόνα: Άη Λαός – Έργο του λαϊκού ζωγράφου Θέμη Τσιρώνη






ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...