Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014
ΑΠΟΨΗ - ΑΣΤΟΧΙΕΣ Η ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ;
7:29:00 μ.μ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΛΑΜΑΝΗΣ
Σε όλες τις εκφάνσεις του κάθε είδους διαγωνισμού, αθλητικού, κοινωνικού, πολιτισμικού, πολιτικού, είθισται να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι.
Οι μεν νικημένοι, αναγνωρίζουν το γεγονός ότι έχασαν, συγχαίρουν τους πρωτεύσαντες και αποχωρούν, με την ελπίδα να ανασυνταχθούν και να διεκδικήσουν τη νίκη στον επόμενο αγώνα.
Οι δε νικητές τιμώνται με τις ανάλογες τιμές και επιβραβεύονται με τα ανάλογα μετάλλια ή προνόμια.
Έτσι έχουν θεσπιστεί από αρχαιοτάτων χρόνων το χρυσό, το ασημένιο και το χάλκινο μετάλλιο για τους τρεις πρώτους και μάλιστα το τυπικό αυτό ακολουθείται μέχρι τις μέρες μας.
Προ ημερών, έγινε στο δήμο Αλμωπίας η ανάλογη διαδικασία σε μια συνεδρίαση, κατά την οποία ο νέος δήμαρχος πρότεινε τους εκλεκτούς του, για τις καίριες διευθυντικές θέσεις-κλειδιά, που θα κινήσουν την ατμομηχανή του δήμου μας, ώστε να ξεκινήσει η ανασύνταξη και η ανασυγκρότηση, της όλο και πιο βαθιά υποβαθμισμένης μας επαρχίας.
Αναφερόμενοι στα καθαρά Προμαχιώτικα πράματα, θετικά αντιμετωπίστηκε από τους κατοίκους η τοποθέτηση του Χρήστου Μπάτση στην αντιδημαρχία καθημερινότητας και του Δημήτρη Βέσκου στην αντιπροεδρία των λουτρών Πόζαρ.
Ο Χρήστος Μπάτσης είναι ένας ικανότατος νέος άνθρωπος, με πείσμα και όρεξη για δουλειά και πιστεύουμε ακράδαντα, ότι μόνο θετικά θα προσφέρει στα του δήμου.
Ο Δημήτρης Βέσκος με την πολυετή του εμπειρία στα κοινά και την οργανωτικότητα που τον διακρίνει, είμαστε βέβαιοι ότι θα αποτελέσει τον μηχανοδηγό της ατμομηχανής και ότι τα πολύπαθα λουτρά θα πάρουν την ανιούσα.
Εντύπωση προκαλεί και σχολιάζεται ποικιλοτρόπως στο χωριό, η μη χρησιμοποίηση του τρίτου της δυναμικής Προμαχιώτικης τριπλέτας, που έδωσε τη νίκη στην παράταξη "Η Αλμωπία της καρδιάς μας", Γιώργου Γούδη, ο οποίος μάλιστα εκλέχτηκε στις πρώτες θέσεις του συνδυασμού.
Ο "Αμερικάνος" όπως τον ξέρουμε όλοι, είναι ένας αυτοδημιούργητος, εργασιομανής νοικοκύρης, αγαπητός σε όλους και αποτελεί το ιδανικό πρότυπο για πολλούς.
Πρόεδρος του γεωργικού συνεταιρισμού του χωριού με πολλές γνώσεις και πολλές χρήσιμες γνωριμίες σε όλη την επικράτεια, μόνο καλά έχει να επιδείξει στον κοινωνικό του βίο.
Εκτέθηκε για πρώτη φορά στα πολιτικά δρώμενα και το αποτέλεσμα, ήταν άκρως επιτυχημένο και κολακευτικό.
Και ενώ όλοι περίμεναν, ότι ο νέος δήμαρχος, θα στηριζόταν στον νεοεκλεγέντα και ορεξάτο για προσφορά Αμερικάνο, δίνοντάς του μια λειτουργική και αποδοτική θέση, αντ' αυτού τον "έριξε" σε μια αναπληρωματική και ανενεργή θέση, μόνο και μόνο για να ρίξει στάχτη στα μάτια.
Η απορία μου είναι γιατί ο δήμαρχος δεν επιβράβευσε τον ομολογουμένως ικανότατο σύμβουλό του, τοποθετώντας τον σε "μάχιμο" πόστο;
Ήταν επιλογή δική του;
Ήταν προϊόν διαπραγματεύσεων;
Ήταν προϊόν εσωτερικών πιέσεων;
Ήταν μια κίνηση, που του επιβλήθηκε από άλλους και για να διατηρήσει τις ισορροπίες, την αποδέχτηκε;
Ήταν μια ατυχής στιγμή και δεν υπολόγισε σωστά τις ικανότητες του συντρόφου του;
Και στο φινάλε, γιατί με τη στάση του αυτή αγνόησε τους εκατοντάδες ψηφοφόρους, που στήριξαν και υπερψήφισαν τον Αμερικάνο, πιστεύοντας στην δυναμική θέληση για συνεισφορά στα κοινά;
Τελειώνοντας, άποψή μου είναι ότι όταν έχεις τρία "άλογα" που συνεχώς σου δίνουν πρωτιές, δεν τα κρατάς στον στάβλο. Τα ρίχνεις όλα στον αγώνα και δρέπεις τις δάφνες από τις νίκες που σου επιφέρουν. Οι εποχές είναι πολύ δύσκολες, κανείς δεν περισσεύει και κανείς ικανός γκολτζής δεν πρέπει να κάθεται στον πάγκο των αναπληρωματικών.
Δημήτρης Σαλαμάνης.
Σ.Σ. Οι απόψεις είναι καθαρά προσωπικές και πιστεύω ότι και οι τρεις ικανότατοι Προμαχιώτες αξίζουν να είναι σε ηγετικές θέσεις του δήμου μας και ότι μπορούν να δώσουν όραμα και προοπτική στα τεκταινόμενα.
ΤΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ "ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΓΟΡΓΟΝΑΣ"
Τα εντυπωσιακά πλάσματα με γυναικεία μορφή και ουρά ψαριού, πρωτοστατούν για χιλιάδες χρόνια, στα παραμύθια, ωστόσο σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, έμπνευση για την συγκεκριμένη μυθοπλασία αποτέλεσε μία υπαρκτή και θανατηφόρα πάθηση.
Οι πρώτες καταγεγραμμένες αναφορές σε γοργόνες έρχονται από την αρχαία Ασσυρία (στην περιοχή της Μεσοποταμίας) όπου σύμφωνα με το θρύλο, η θεά Ατάργατις μεταμορφώθηκε σε γοργόνα από ντροπή, όταν σκότωσε κατά λάθος τον άνθρωπο που ερωτεύτηκε.
Στην ιστορία τα σαγηνευτικά αυτά πλάσματα έχουν συνδεθεί με δυσάρεστα γεγονότα στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία, συμπεριλαμβανομένων πλημμυρών, καταιγίδων, ναυαγίων και πνιγμών.
Τις συναντάμε επίσης και στην ελληνική μυθολογία: ο Ομηρος αναφέρθηκε σε αυτές ως σειρήνες: επικίνδυνα αλλά όμορφα πλάσματα, που γοήτευαν και στη συνέχεια έτρωγαν τους ναυτικούς.
Η πιο γνωστή ωστόσο αναφορά σε γοργόνα είναι το κλασικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «η Μικρή Γοργόνα» που έγινε και ταινία της Disney, ενώαπεικονίζεται επίσης σε όπερες, έργα ζωγραφικής, βιβλία, ταινίες και κόμικς.
Σύμφωνα με τους ειδικούς ωστόσο, είναι πιθανό, πραγματική έμπνευση για τη μυθοπλασία να αποτέλεσε μία ιατρική πάθηση: Η Sirenomelia, γνωστή επίσης και ως «σύνδρομο Γοργόνας» είναι μια θανατηφόρα ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από την ένωση των ποδιών του πάσχοντα.Η σπάνια εκ γενετής δυσμορφία κάνει τα πόδια να μοιάζουν με ένα ενιαίο μέλος, σαν ουρά ψαριού.
Η Ιατρική ιστορικός Λίντσει Φιτζχάρις, διδακτορικός από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μιλώντας στην Daily Mail, εξηγεί ότι η συγκεκριμένη πάθηση προκύπτει από μια βλάβη της κανονικής αγγειακής τροφοδοσίας, όταν ο ομφάλιος λώρος αποτυγχάνει να σχηματίσει δύο αρτηρίες.
Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει επαρκής παροχή αίματος στο έμβρυο και έτσι η ενιαία αρτηρία "κλέβει" το αίμα και τη διατροφή από το κάτω μέρος του σώματος. Υποφέροντας από υποσιτισμό, το έμβρυο δεν κατορθώνει να αναπτύξει δύο διαφορετικά άκρα.
Η πάθηση είναι εξαιρετικά σπάνια, και προσβάλλει μόλις ένα στα 100.000 μωρά ωστόσο είναι 100 φορές πιο πιθανό να συμβεί σε πανομοιότυπα δίδυμα.
Τα μωρά που γεννιούνται με την συγκεκριμένη πάθηση σπάνια ζουν πάνω από μερικές ημέρες, ενώ περισσότερο από το ήμισυ των περιπτώσεων είναι θνησιγενή.
Οπως δήλωσε η Φιτζχάρις μιλώντας στην Daily Mail: «Κατά τη διάρκεια της έρευνάς μου, έχω βρει πολύ λίγα στοιχεία για την ιστορία της πάθησης. Υπάρχουν αποσπάσματα εδώ και εκεί που ισχυρίζονται ότι τα έμβρυα που γεννιούνται με sirenomelia μερικές φορές διατηρούνταν σε βάζα και τα έδειχναν σε Freak Shows κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Αλλά ακόμα και αυτές οι πηγές είναι απογοητευτικά ασαφείς.»
Παράλληλα προσθέτει ότι «υπάρχει μια σύντομη αναφορά της πάθησης σε ένα άτλαντα τεσσάρων τόμων που δημοσιεύθηκε το 1891 με τίτλο Ανθρώπινα τερατουργήματα, αλλά τίποτα που να υπαινίσσεται πως οι γιατροί κατανοούσαν τη sirenomelia σε προηγούμενες περιόδους. Ισως επειδή η διαταραχή είναι τόσο σπάνια, είναι επίσης δύσκολο να εντοπιστούν αναφορές σε ανατομικές συλλογές.»
Ωστόσο, επισημαίνει ότι κατάφερε να βρει ένα παράδειγμα του 20ου αιώνα στο Εθνικό Μουσείο Υγείας και Ιατρικής στην Ουάσινγκτον, ενώ υπάρχουν επίσης τρία έμβρυα στο Ανατομικό Μουσείο του Δευτέρου Πανεπιστημίου της Νάπολης, καθώς και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις οστών. Ομως μακράν η μεγαλύτερη συλλογή εμβρύων εντοπίζεται στο Άμστερνταμ, στο Μουσείο Βρόλικ.
«Μέσα σε βάζα βλέπει κανείς περισσότερα από 5.000 δείγματα ανατομίας ανθρώπων και ζώων, εμβρυολογία, παθολογία και συγγενείς γενετικές ανωμαλίες» αναφέρει.
«Η Sirenomelia είναι εξαιρετικά θανατηφόρα πάθηση. Δεν υπάρχουν πολλές καταγραφές με άτομα που να έχουν επιβιώσει. Οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε λίγες μέρες από τη γέννηση λόγω νεφρικής ανεπάρκειας και ανεπάρκειας της ουροδόχου κύστης. Ακόμα και σήμερα, οι πιθανότητες είναι εναντίον εκείνων που γεννιούνται με sirenomelia αν και υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που επέζησαν»
Το 1988 η Τίφανι Γιορκς υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για να διαχωρίσει τα πόδια της. Εξακολουθεί να πάσχει από προβλήματα κινητικότητας, λόγω των εύθραυστων οστών της, και χρησιμοποιεί πατερίτσες και αναπηρική καρέκλα για να κινηθεί. Ωστόσο στην ηλικία των 26 ετών, είναι το μεγαλύτερο σε ηλικία παράδειγμα ανθρώπου που επιβίωσε από την πάθηση μέχρι σήμερα.
ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/
ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΙΚΑ ΑΚΟΜΗ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
Ηταν Μάιος του 1997. Δεκαπέντε μήνες πριν, ο Γκάρι Κασπάροφ, ο καλύτερος σκακιστής στον κόσμο, είχε νικήσει τον υπερυπολογιστή της αμερικανικής εταιρείας IBM Deep Blue. Ο τελευταίος έμελλε να πάρει τη ρεβάνς και έπειτα από έξι παρτίδες,ο Ρώσος σκακιστής αναγκάστηκε να παραδεχθεί την ήττα του από τον υπολογιστή. Ηταν η πρώτη φορά στην ιστορία που ο καλύτερος παίκτης του κόσμου ηττήθηκε από μία... μηχανή.
Από τότε, η τεχνολογία έχει εξελιχθεί και οι υπολογιστές γίνονται... ανίκητοι, τουλάχιστον όσον αφορά στα παιχνίδια σκάκι. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη και άλλα παιχνίδια, που οι υπολογιστές ηττώνται από τους ανθρώπους, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Monde».
Πόκερ: Τουρνουά Limit Hold'em
Ο πρώτο τουρνουά πόκερ στο οποίο ο άνθρωπος ήρθε αντιμέτωπος με μία μηχανή διεχξήχθη τον Ιούλιο του 2007. Οι καλιφορνέζοι επαγγελματίες παίκτες Phil Laak και Ali Eslami εναντίον του «Polaris», ενός λογισμικού-δημιούργημα ερευνητών από το πανεπιστήμιο Αλμπέρτα στον Καναδά. Επειτα από τέσσερις παρτίδες, οι δυο αμερικανοί απέσπασαν τη νίκη.
Το 2008, ο υπερυπολογιστής Watson ρίχτηκε σε νέο τουρνουά. Αυτή τη φορά ο υπολογιστής ήταν ο ΝΙΚΗΤΉΣ.
Ωστόσο, από τότε έχουν ακολουθήσει και άλλες «μάχες» στις οποίες ο άνθρωπος έχει ξαναναδειχθεί νικητής.
Μπριτζ
Οπως εξηγή και το ολλανδικό περιοδικό ΙΜΡ, «ένας σκακιστής βλέπει όλα τα πιόνια στο ταμπλό: και τα δικά του και εκείνα του αντιπάλου του. Ενας παίκτης του μπριτζ δεν βλέπει παρά μόνο ό,τι χέρι του και τα χαρτιά που αποσύρονται από το ΠΑΙΧΝΊΔΙ». Ετσι, γίνεται πολύ περίπλοκο για μια μηχανή να «διαβάσει» το παιχνίδι και να αναπτύξει στρατηγικές.
Και αυτό είναι μια λογική εξήγηση στο γεγονός πως ο υπολογιστής GIB κατά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπριτζ του 1998, έμεινε στη 12η θέση. Το 2005, ο υπολογιστής «Jack» ηττήθηκε από τους Ολλανδούς πρωταθλητές Ευρώπης.
Πινγκ-Πονγκ
Πριν από μερικούς μήνες, ο Γερμανός πρωταθλητής της επιτραπέζιας αντισφαίρισης ήρθε αντιμέτωπος με έναν ιδιότυπο ρομπότ, το οποίο το χαρακτήριζαν οι γρήγορες κινήσεις του. Το όνομά του «Agilus». Ηταν δημιούργημα της γερμανικής εταιρείας κατασκευής ρομπότ Kuka, η οποία διατεινόταν πως είναι το πιο γρήγορο ρομπότ στον κόσμο.
Ωστόσο, το συγκεκριμένο ματς ήταν ένα είδος πρόμο της μηχανής και δεν διεξήχθη σε ένα καθαρά φιλικό κλίμα. Οπως αναφέρει η LeMonde, έχει διαρρεύσει ένα βίντεο που δείχνει σε slow motion τις κινήσεις μηχανής και ανθρώπου, χωρίς τελικά να έχει ποτέ γνωστοποιηθεί αν το πραγματικό αποτέλεσμα κόπηκε στο μοντάζ
ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/
ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΚΑΙ ΧΡΥΣΑ ΤΑΜΑΤΑ ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΣΕ ΧΩΡΑΦΙ
Χρυσά και ασημένια τάματα εκκλησιών πεταμένα σε ένα χωράφι σε περιοχή
του Ηρακλείου βρήκε η αστυνομία και εκτιμάται ότι το εύρημα αυτό θα οδηγήσει σε διαλεύκανση σειράς εγκληματικών πράξεων.
Την υπόθεση έχει αναλάβει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου , οι άντρες της οποίας θεωρούν οτι τα τάματα που βρέθηκαν στο χωράφι είναι προϊόν κλοπής. Επίσης αναζητούν δακτυλικά αποτυπώματα, τα οποία θεωρούν επίσης ότι θα τους οδηγήσουν σε άλλες υποθέσεις και άλλους δράστες.
ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/
ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ 112 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΛΛΑ
Από
την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας
ανακοινώνεται ότι οι Αποφάσεις Έγκρισης Πράξης των Εν Δυνάμει Δικαιούχων και
των Απορριπτόμενων ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ της 2ης Πρόσκλησης του Μέτρου 112 βρίσκονται
στην υπηρεσία μας.
Οι
Νέοι Γεωργοί να προσέλθουν για την
παραλαβή της Απόφασής τους,
·
Για
την περιοχή Έδεσσας – Αλμωπίας, από την ΔΑΟΚ ΠΕ Πέλλας – Έδεσσα, Διοικητήριο ,2ος
όροφος γραφείο 210,
·
Για
την περιοχή Γιαννιτσών, από το Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών
– Γιαννιτσά , Πλατεία Πίκπα έναντι ΚΤΕΛ.
έχοντας
μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα
και μία φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του
τραπεζικού τους βιβλιαρίου.
Ο
Διευθυντής
Τρύφων Τσαντάκης
ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ Π.Κ.Μ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς που
εορτάζεται στις 29 Σεπτεμβρίου κάθε έτους, το
Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνει τα εξής:
«Η Διεθνής Ομοσπονδία Καρδιάς, με την υποστήριξη
του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) καθιέρωσαν την 29η Σεπτεμβρίου ως την Παγκόσμια
Ημέρα Καρδιάς.
Στόχος της επετείου είναι η ευαισθητοποίηση του
παγκόσμιου κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα που τις τελευταίες δεκαετίες
αποτελούν μάστιγα στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες και τείνουν να μετατραπούν
σε «πανδημία» για τον πλανήτη, αγγίζοντας ακόμη και τους πληθυσμούς των υπό
ανάπτυξη χωρών.
Το φετινό θέμα της επετείου, όπως προβάλλεται
από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι, σε ελεύθερη μετάφραση, «οι επιλογές για την καρδιά ΔΕΝ είναι
δύσκολες επιλογές» (Heart Choices NOT Hard Choices). Η Διεθνής Ομοσπονδία
Καρδιάς επέλεξε ως θέμα τη «δημιουργία
υγιούς περιβάλλοντος για την καρδιά», δίνοντας βαρύτητα στη διαθεσιμότητα της
υγιεινής διατροφής και στην απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους λόγω
των συνεπειών του παθητικού καπνίσματος.
Τα νοσήματα της καρδιάς και των αγγείων
περιλαμβάνονται στην κατηγορία των Μη Μεταδιδόμενων Νοσημάτων και είναι γνωστά
διεθνώς ως NCDs (Non Communicable Diseases). Θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’
όψιν τα εξής στοιχεία:
• Η καρδιαγγειακή νόσος παραμένει η κύρια αιτία θνησιμότητας
στον κόσμο, καθώς ένας στους τρεις θανάτους παγκοσμίως οφείλεται σε καρδιακή
νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
• Τα καρδιαγγειακά νοσήματα στερούν τη ζωή σε 20 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο ενώ μέχρι το 2025 οι επιστήμονες εκτιμούν ότι
οι θάνατοι από τις παθήσεις της καρδιάς θα ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ετησίως!
• Ένας στους δέκα άνδρες, ηλικίας 50-59 ετών, έχει «σιωπηλή»
στεφανιαία νόσο και κινδυνεύει να πάθει έμφραγμα χωρίς καμία προειδοποίηση.
• Όπως δείχνουν οι στατιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο,
σημειώνεται μία καρδιακή προσβολή κάθε 4 δευτερόλεπτα και ένα εγκεφαλικό
επεισόδιο κάθε 5 δευτερόλεπτα.
Μόνο στη χώρα μας, κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από
15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, πολλά από τα οποία αποβαίνουν μοιραία
για τον ασθενή. Οι πιο γνωστές παθήσεις που αφορούν στην καρδιά είναι η
στεφανιαία νόσος, οι βαλβιδοπάθειες, η
καρδιακή ανεπάρκεια κ.ά.
Παράγοντες κινδύνου
θεωρούνται το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερίνη, ο
σακχαρώδης διαβήτης και η έλλειψη σωματικής άσκησης.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η
έρευνα από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ) για τους παράγοντες
κινδύνου :
• Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η αύξηση του καπνίσματος στις
γυναίκες κάτω των 50 ετών.
• Το 45% των καπνιστών ανήκει στην ηλικιακή ομάδα κάτω των
50 και είναι από τα υψηλότερα στον ευρωπαϊκό χώρο.
• Ένας στους πέντε Έλληνες είναι παχύσαρκος, με το 45 % των
ενηλίκων να είναι υπέρβαροι.
• Το 74 % των ατόμων με περίσσεια σωματικού βάρους και με
Δείκτη Μάζας Σώματος >27Kg/m2, είναι πεπεισμένοι ότι έχουν φυσιολογικό βάρος
και επομένως δεν αντιλαμβάνονται ότι κινδυνεύουν (άγνοια κινδύνου).
• Μόνο το 8% περίπου
θεωρεί την παχυσαρκία ως παράγοντα κινδύνου.
• Η χώρα μας ανήκει στις 5 πρώτες ευρωπαϊκές χώρες στην
παχυσαρκία ενηλίκων και στις 3 πρώτες στην παιδική παχυσαρκία.
• Το 33% θεωρεί ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα προκαλούνται
από το άγχος.
• Ένα υψηλό ποσοστό (>50%) δεν γνωρίζει ότι έχει υψηλά
επίπεδα χοληστερόλης.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκπονήσει ένα Σχέδιο Δράσης για την
Πρόληψη και τον Έλεγχο των Μη Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (NCDs), το οποίο εστιάζει
σε τέσσερις τύπους ασθενειών: καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, χρόνια
αναπνευστικά νοσήματα και τον διαβήτη, τα οποία έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή στη νοσηρότητα
και τη θνησιμότητα. Στόχος είναι η μείωση της πρόωρης θνησιμότητας κατά 25% έως
το 2025. Τα νοσήματα αυτά έχουν τέσσερις κοινούς συμπεριφορικούς παράγοντες κινδύνου: το κάπνισμα, την ανθυγιεινή διατροφή, την έλλειψη σωματικής άσκησης και
την επιβλαβή χρήση του αλκοόλ.
Ωστόσο o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει ότι και οι συνθήκες στις οποίες
ζουν και εργάζονται οι άνθρωποι όπως και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν την υγεία και την ποιότητα της
ζωής τους. Αν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα πρόληψης, η θνητότητα, η θνησιμότητα και οι κοινωνικο-οικονομικές
επιπτώσεις των καρδιαγγειακών νοσημάτων θα αυξάνονται συνεχώς τις επόμενες
δεκαετίες παρά το γεγονός της βελτίωσης της θεραπείας των νοσημάτων αυτών.
Η πρόληψη μέσα από τη συνεχή και εντατική
ενημέρωση παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση
και την αλλαγή της συμπεριφοράς απέναντι στους παράγοντες κινδύνου,
καταλήγει μία σχετική μελέτη από την
Καρδιολογική Εταιρία.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με το τμήμα
Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας εφαρμόζει από το
2012 το πρόγραμμα «Ενεργητικός Αντικαπνιστής» .
Πρόκειται για μία ενημερωτική δράση Αγωγής Υγείας
για τους μαθητές των γυμνασίων σχετικά
με την επικινδυνότητα της καπνιστικής
συνήθειας η οποία γνωρίζει ευρεία
αποδοχή από το μαθητικό πληθυσμό και όχι μόνο .
Κεντρικός στόχος των προγραμμάτων αγωγής υγείας
της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι
οι μελλοντικές γενιές να έχουν καλή υγεία η οποία θα αυξήσει το προσδόκιμο
ζωής, την παραγωγικότητα των ανθρώπων και θα συμβάλλει γενικότερα στην κοινωνική
ευημερία και ανάπτυξη».
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΚΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
Συνάντηση στο γραφείο του Δημάρχου Αλμωπίας με τη διευθύντρια του ΚΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ κ. Στέλλα Φωτοπούλου είχε ο δήμαρχος. Συζητήθηκε η δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ στην Αριδαία.
Επίσης η κ. Φωτοπούλου έκανε λόγο για τα δύο χαλασμένα ασθενοφόρα και την ενίσχυση του ΚΥ με γενικούς γιατρούς.Συμφώνησαν στην κάλυψη με γιατρούς των περιφερειακών ιατρείων Λουτρακίου και Θεοδωρακίου.
Ακόμα συμφώνησαν πως είναι παράλογο το ΚΥ Αριδαίας να καλύπτει το 80% τις εφημερίες του ΚΥ Αρνισσας και οι παιδίατροι του να απασχολούνται συχνά στο νοσοκομείο της Έδεσσας. Συζήτησαν και για τη συντήρηση του κτιρίου για να γίνει λειτουργικότερο.
Συμφώνησαν να επισκεφτεί κλιμάκιο την 3 ΔΥΠΕ για να θέσει όλα αυτά τα ζητήματα.
Ο Δήμαρχος υποσχέθηκε να φέρει το θέμα λειτουργίας του ΚΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ στο Δημοτικό Συμβούλιο και υποσχέθηκε να αγωνιστεί για όλα αυτά τα ζητήματα.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΤΟΥ 1ου & 6ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς
Παιδείας και Θρησκευμάτων & Εσωτερικών
Θέμα:
Απαράδεκτες συνθήκες στέγασης του 1ου
& 6ου Νηπιαγωγείου Έδεσσας
στην ΠΕ Πέλλας.
Απαράδεκτες είναι οι συνθήκες στέγασης των 1ου
και 6ου Νηπιαγωγείου Έδεσσας στην Π.Ε. Πέλλας.
Συγκεκριμένα τα εν λόγω νηπιαγωγεία, στα
οποία φοιτούν 37 νήπια, συστεγάζονται και λειτουργούν εδώ και χρόνια σε ισόγειο κατάστημα της πόλης
της Έδεσσας χωρίς αύλειο χώρο, ενώ τώρα, από την έναρξη της νέας σχολικής
χρονιάς, οξύνθηκε και το επίσης χρόνιο ζήτημα της πλημμύρας των αιθουσών από
τις τουαλέτες του «σχολείου».
Το αποτέλεσμα είναι οι περισσότεροι γονείς να
έχουν διακόψει τη φοίτηση των παιδιών λόγω της επικίνδυνης κατάστασης υγιεινής
των αιθουσών.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί
Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η
κυβέρνηση για να στεγαστούν τα παραπάνω νηπιαγωγεία σε κατάλληλη πλέον κτηριακή
υποδομή ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η φοίτηση των νηπίων σε αυτά.
Οι βουλευτές του
ΚΚΕ
|
Θεοδόσης
Κωνσταντινίδης
Ελένη
Γερασιμίδου
|