Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Πρωτοβουλία Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας για την επίσπευση των διαδικασιών μετάκλησης αλλοδαπών εργατών γης

 


Έδεσσα, 31 Μαΐου 2021

 

Πρωτοβουλία Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας για την επίσπευση των διαδικασιών μετάκλησης αλλοδαπών εργατών γης

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής, ζητά την επίσπευση των διαδικασιών μετάκλησης αλλοδαπών εργατών γης και προτείνει μία απλούστευση της διαδικασίας. Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλο Γεωργιάδη, αναφέρεται στις σημαντικές καθυστερήσεις άφιξης των αλλοδαπών εργατών γης, γεγονός που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στον αγροτικό κόσμο και στην συγκομιδή των παραγωγών. Για την επίσπευση της διαδικασίας προτείνει οι Υπηρεσίες των Αλλοδαπών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να στέλνουν τη λίστα με τα ονοματεπώνυμα και τους αριθμούς διαβατηρίων των αλλοδαπών στο εκάστοτε τελωνείο εισόδου και, στην συνέχεια, να γίνεται ο έλεγχος των δικαιολογητικών από την αρμόδια υπηρεσία και η μη νομιμότητα να βαρύνει τον εργοδότη. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να διατηρηθεί η νομιμότητα και διαφάνεια της διαδικασίας ενώ η άφιξη των εργατών γης θα γίνεται έγκαιρα.  

Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Εισήγηση Δημάρχου Αλμωπίας στην 1η Κ.Ε.Ε. για τον δρόμο Προμάχων - Μάιντεν



" Καλησπέρα και καλώς ήρθατε στην όμορφη Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Σήμερα συγκεντρωθήκαμε όλοι εμείς εδώ για να συζητήσουμε μία τελωνειακή Σύνδεση δύο χωρών, μία τελωνειακή σύνδεση πού προβλέπεται μετά την συνθήκη των Πρεσπών, την οποία και δεν πρόκειται να αναγνωρίσω προσωπικά σε καμία περίπτωση. Όπως και δεν πρόκειται να την αναγνωρίσει και ο ελληνικός λαός γιατί πολύ απλά δεν ρωτήθηκε. Έχω συζητήσει τηλεφωνικά αλλά και προσωπικά με τον πρόεδρο εδώ τον κύριο Τσουβάλα Κωνσταντίνο και έχω εκφράσει την άρνησή μου στη συγκεκριμένη τελωνειακή σύνδεση η οποία μόνο προβλήματα θα φέρει, αν θα γίνει μέχρι τους Προμάχους. θα είναι ένα τυφλό σημείο εισόδου, καθώς πρέπει να γνωρίζετε ότι ο νομός Πέλλας δεν έχει κάθετο δρόμο προς την Εγνατία. 

Θα με έβρισκε σύμφωνο, η πρόταση που θα σας καταθέσω προφορικά, ευθύς αμέσως. Θεωρώ πως αν θέλουμε πραγματικά να δώσουμε ώθηση και εξωστρέφεια στα αγροτικά μας προϊόντα και τον τουρισμό θα πρέπει να γίνει συνολικά ένας δρόμος που θα ξεκινάει από το νότο προς τον Βορρά και όχι αντίστροφα, προκειμένου η τελωνειακή σύνδεση να έχει έξοδο σύγχρονη και ασφαλή προς την Εγνατία Οδό. Πρέπει να το δούμε το θέμα συνολικά και σοβαρά προκειμένου ο οποιοσδήποτε τουρίστας, μεταφορέας, επισκέπτης να μπορεί να επικοινωνεί με σύγχρονους αυτοκινητόδρομους όπως η Εγνατία. Προσωπικά ως κάτοικος του χωριού των Προμάχων, ως Δήμαρχος Αλμωπίας πιστεύω ότι με συνολική και ολοκληρωμένη παρέμβαση δίνεις ανάπτυξη σε μία περιοχή. Το να δημιουργηθεί ένα τελωνείο, που σας το ξαναλέω θα είναι ένα τυφλό σημείο εισόδου στην Ελλάδα και δεν θα έχει επικοινωνία με το υπόλοιπο δίκτυο μόνο Κερκόπορτες θα ανοίξει. Αν έγιναν λάθη πριν δύο χρόνια καλό θα είναι να μην τα συνεχίζουμε, αλλά και να τα διορθώνουμε. 

Η τοπική κοινωνία του Δήμου Αλμωπίας και ο νομός Πέλλας το 2021 θεωρώ πως άργησε αλλά πρέπει να έχει έναν κάθετο στην Εγνατία. Πιστεύω πως βιαζόμαστε υπερβολικά πολύ στο να υλοποιήσουμε μία τελωνειακή σύνδεση που δεν ξέρω ποιος την υπέδειξε, πότε και γιατί. Ξέρετε κάτι, εμείς οι αιρετοί κάνουμε λάθη όταν δεν ακούμε τον λαό. Αυτό συμβαίνει σε τοπικό επίπεδο αλλά και σε Εθνικό. Έτσι λοιπόν εγώ εδώ μεταφέρω την γνώμη της τοπικής κοινωνίας μας αλλά δεν έγινε το ίδιο όταν ο ελληνικός λαός διαμαρτυρόταν. Όλοι εδώ ζούμε, εδώ θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε με τα ήθη και τα έθιμά μας της παράδοσης μας αρκεί όμως να υπάρχει ο αμοιβαίος σεβασμός. Είμαστε φιλόξενοι, Είμαστε εξωστρεφείς, Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες για την ευημερία των κατοίκων και των επιχειρήσεων αλλά θεωρώ πως πρέπει να επανεξεταστεί στο σύνολο της όλη η συνθήκη των Πρεσπών, καθώς παρατηρείται πρόβλημα στα αγροτικά προϊόντα που εξάγονται.

 Έτσι λοιπόν καλό θα ήταν να γίνει ολοκληρωμένη πρόταση παρέμβαση προκειμένου να έχουν αναπτύξει η Ελλάδα και τα Σκόπια. Εμείς οι αιρετοί και όσοι ασχολούμαστε με την πολιτική πρώτα τον λαό που εκπροσωπούμε θα πρέπει να σκεφτόμαστε και μετά οτιδήποτε άλλο,

Σας ευχαριστώ."


Δράση για την καταπολέμηση κουνουπιών στη ΠΕ Πέλλας

 


Έδεσσα, 28-5-2021

Δράση για την καταπολέμηση κουνουπιών στη ΠΕ Πέλλας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Π. Ε. Πέλλας στο πλαίσιο δράσης για την καταπολέμηση των κουνουπιών, ενημερώνει όλους τους πολίτες ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στοχεύοντας στη μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών  από το στάδιο της προνύμφης υλοποιεί ολοκληρωμένο έργο καταπολέμησης κουνουπιών που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ήδη από τις 15 Απριλίου 2021 και περιλαμβάνει:

Δράσεις Προνυμφοκτονίας με ψεκαστικές παρεμβάσεις στις υδάτινες επιφάνειες (κανάλια χωρίς συνεχή και τυρβώδη ροή, χαντάκια, ρέματα, μεγάλες συλλογές νερού κ.τ.λ.) που ξεκινούν νωρίς τον Απρίλιο (πάντα λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές συνθήκες όπως βροχοπτώσεις, ηλιοφάνεια, κ.ά.) και τελειώνουν αρχές Οκτωβρίου στοχεύοντας στην μείωση του πληθυσμού των προνυμφών. Επιλέγεται ως μέθοδος, γιατί κατά το στάδιο αυτό τα κουνούπια είναι συγκεντρωμένα στο νερό (μεγάλος πληθυσμός, συμπαγής μπορούμε να πούμε) και είναι εύκολος στόχος.

Δράσεις Ακμαιοκτονίας: Μετά από κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου γίνεται ψεκασμός με ( ULV ) σταγονίδια υπέρμικρου όγκου (νεφελοψεκασμός) για την καταπολέμηση των ακμαίων (ενήλικων) κουνουπιών. Στοχεύουμε στον αέρα όπου πετούν τα ακμαία με σταγονίδια 10-50 microns την ώρα που αυτά είναι ενεργά. Γίνεται πάντα μετά από αξιολόγηση περιστατικού εμφάνισης κρούσματος ιού του Δυτικού Νείλου και σε συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών και παραγόντων ( Επιστημονική Επιτροπή της Π.Κ.Μ., Ε.Ο.Δ.Υ., Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας και Τροφίμων, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πέλλας, Δήμος).

Επιπλέον γίνεται Εποπτεία των πληθυσμών και των ειδών των κουνουπιών που περιλαμβάνει Έλεγχο με δολωματικούς σταθμούς – παγίδες που συλλέγονται κάθε εβδομάδα (Σάββατο) και αποστέλλονται σε διαπιστευμένα εργαστήρια. Είναι ευνόητο ότι στο άμεσο ενδιαφέρον της Περιφέρειας είναι η καταπολέμηση  των ειδών Culex (φορείς του ιού του Δυτικού Νείλου) και Anopheles (φορείς της ελονοσίας) σε κατοικημένες περιοχές.

Εποπτεία ασθενειών που μεταδίδονται με τα κουνούπια: Γίνεται πάντα διερεύνηση έπειτα από την αποστολή Δελτίων Άμεσης Δήλωσης για κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα που αξιολογείται και λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα σε συνεργασία με τη Γενική Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοιν. Μέριμνας Π.Κ.Μ., τις υπεύθυνες για το αντικείμενο επιτροπές (Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης Κουνουπιών), την κα Αντιπεριφερειάρχη Π. Ε. Πέλλας, με τον Ε.Ο.Δ.Υ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) και το Υπουργείο Υγείας.

Εποπτεία για την μείωση των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών: Γίνονται συνεχείς έλεγχοι και καταγραφή σημείων με στάσιμα νερά από συνεργεία της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας τα οποία ύστερα από αξιολόγηση και δειγματοληψία (σε συνεννόηση με την ανάδοχο εταιρεία) εντάσσονται στο πρόγραμμα Προνυμφοκτονίας της Περιφέρειας. Στο πλαίσιο αυτό κάθε χρόνο αποστέλλεται από την υπηρεσία μας έγγραφο πριν την έναρξη της ψεκαστικής περιόδου προς τους αρμόδιους φορείς (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, Δήμους) για τον καθαρισμό και την αποψίλωση των αρδευτικών και αποχετευτικών καναλιών και των δικτύων ομβρίων υδάτων.

Τέλος η εποπτεία υλοποίησης του προγράμματος είναι συνεχής από το «Τοπικό Κλιμάκιο Ελέγχου Καταπολέμησης Κουνουπιών» της Περιφερειακής μας Ενότητας.

Την επόμενη εβδομάδα 31 Μαΐου με 4 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν ψεκασμοί στις παρακάτω περιοχές:

Δευτέρα 31-5-2021: Σκύδρα, Δάφνη, Σεβαστιανά, Σταυροδρόμι, Εσώβαλτα, Καρύωτισσα Σαρακηνοί, Κάτω Κορυφή

Τρίτη 1-6-2021: Καλλίπολη, Σανδάλι, Τριφύλλι, Κρύα Βρύση, Λύκοι, Εκκλησιοχώρι

Τετάρτη 2-6-2021: Προφήτης Ηλίας, Καλή, Πέλλα, Νέα Πέλλα, Λιποχώρι, Καλύβια, Προάστιο Έδεσσας, Καισαριανά

Πέμπτη 3-6-2021: Παλιός Μυλότοπος, Γυψοχώρι, Καρυώτισσα, Άγιος Γεώργιος, Αρχάγγελος, Περίκλεια, Λαγκαδιά, Νότια, Αετοχώρι, Αγροσυκιά, Δυτικό

Παρασκευή 4-6-2021: Τσάκοι, Πιπεριά, Ξιφιανή, Μεγαπλάτανος, Μοναστηράκι, Λουτράκι, Όρμα, Αριδαία, Υδραία, Δαμιανό, Λεπτοκαρυά.

Επισημαίνεται ότι για την επιτυχία  του έργου της και την αποτροπή μετάδοσης νοσημάτων που οφείλονται στα κουνούπια, απαιτείται παράλληλα η μεθοδική και συνεπής συνεργασία των πολιτών, με την εφαρμογή απλών και καθημερινών πρακτικών που συνίστανται κυρίως :

·         Στην αποφυγή δημιουργίας εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών δηλαδή έστω και μικρών ποσοτήτων στάσιμου νερού, στις ιδιοκτησίες τους καθώς και στην εξάλειψη των υπαρχόντων στάσιμων νερών ή αυτών που δημιουργούνται από τις συχνές βροχοπτώσεις (όχι υπερβολικό πότισμα, τοποθέτηση καπακιών στους βόθρους, σίτας στους αεραγωγούς βόθρων, αποξήρανση ή συχνός καθαρισμός δεξαμενών νερού, σιντριβανιών, κλείσιμο με καπάκια βαρελιών ή δοχείων νερού κτλ).

·         Στη λήψη μέτρων αποτροπής εισόδου κουνουπιών στους εσωτερικούς χώρους κατοικιών, με την τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων και σιτών στα παράθυρα, στις πόρτες και στους φεγγίτες και κουνουπιέρων στους χώρους κατάκλισης και ύπνου, ειδικά για τα βρέφη κα τους ηλικιωμένους.

·         Χρήση ενδυμάτων προφύλαξης από τα τσιμπήματα κατά τις βραδινές ώρες (μακριά μανίκια, παντελόνια κτλ).

·         Χρήση σε εσωτερικούς χώρους που έχουν κουνούπια, πριν να εισέλθουν άτομα, εντομοκτόνων αέρος που κυκλοφορούν στο εμπόριο (με ένδειξη «για ιπτάμενα έντομα»), με αυστηρή τήρηση των οδηγιών χρήσης του κατασκευαστή.

·         Χρήση ειδικών απωθητικών συσκευών ρεύματος για τα εσωτερικό των κατοικιών ή καύσης (σπιράλ) για τους εξωτερικούς χώρους και απωθητικών λοσιόν με αυστηρή τήρηση των οδηγιών του κατασκευαστή, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται σε βρέφη ή ηλικιωμένους.

·         Χρήση κλιματισμού στους εσωτερικούς χώρους, καθότι ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών και χρήση ανεμιστήρων καθότι το ρεύμα αέρα δυσχεραίνει τη δράση τους.

Παρακαλούνται οι πολίτες για τη συνεργασία τους με την πιστή τήρηση των  παραπάνω.

Χαριστική βολή σε καλλιέργειες της Πέλλας η χθεσινή χαλαζόπτωση

 


Έδεσσα, 28 Μαΐου 2021

Χαριστική βολή σε καλλιέργειες της Πέλλας η χθεσινή χαλαζόπτωση

Επιστολή-έκκληση Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Δάνη Τζαμτζή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Την χαριστική βολή σε αγροτικές καλλιέργειες της Πέλλας έδωσε χθες σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε περιοχές του Νομού. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής, νωρίς το πρωί βρέθηκε στην πληγείσα περιοχή και με στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας εκτίμησαν την κατάσταση η οποία είναι τραγική. Με επείγουσα επιστολή του, ο κ. Τζαμτζής, ενημερώνει και καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό για τη δρομολόγηση των αναγκαίων ενεργειών αποζημιώσεων. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής, η οποία επίσης κοινοποιείται επίσης στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας κ. Σωτήριο Μπάτο.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τη χθεσινή (27/05/2021) χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στους Δήμους Έδεσσας και Αλμωπίας, στις τοπικές κοινότητες  Αψάλου, Σαρακηνών, οικ. Κορυφής και Κ. Γραμματικού της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, η οποία έπληξε τις καλλιέργειες των συγκεκριμένων περιοχών σε κεράσια, ροδάκινα, ακτινίδια, νεκταρίνια και άλλες πολυετείς  καλλιέργειες, καταστρέφοντας τους καρπούς που είχαν απομείνει από τον παγετό του Απριλίου και ενώ βρίσκονται σε περίοδο συγκομιδής.

Παρακαλούμε για την έγκαιρη εκτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης και την αποζημίωση των πληττόμενων καλλιεργειών,  σε μια περίοδο κατά την οποία οι παραγωγές είναι ιδιαίτερα μειωμένες και το εισόδημα των γεωργών  ανεπαρκές να καλύψει ακόμα και τα βασικά έξοδα της χρονιάς.


Με εκτίμηση,

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

Ιορδάνης Τζαμτζής».

Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Εργασίες αγροτικής οδοποιίας του Δήμου Αλμωπίας.

 


Αριδαία, 27/05/2021

Θέμα:  Εργασίες αγροτικής οδοποιίας 

Συνεχίζονται οι εργασίες διάνοιξης της αγροτικής οδοποιίας και καθαρισμού αυλακών από τα μηχανήματα του Δήμου Αλμωπίας.

Συγκεκριμένα, οι εργασίες περιελάμβαναν παρεμβάσεις βελτίωσης της βατότητας αγροτικών οδών στην αγροτική περιοχή των Κοινοτήτων Θεοδωρακείου, Βορεινού , Θηριόπετρας, Ίδας, Πιπεριάς και Όρμας, στις οποίες η πρόσβαση τόσο στις γεωργικές καλλιέργειες όσο και στις κτηνοτροφικές μονάδες ήταν ιδιαίτερα δυσχερής για τους κατοίκους.

Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους προέδρους όλων των κοινοτήτων. Με την ολοκλήρωση των εργασιών διάνοιξης της αγροτικής οδοποιίας, καλύπτονται οι ανάγκες των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής, καθώς και η ασφαλέστερη μεταφορά αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

 

Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ
ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΝΑΝΟΥ

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού



Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

για έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

 

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚ (α.α. 11/27-05-2021) που ισχύει από την Πέμπτη 27 Μαΐου μέχρι και την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021.

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει θέσει τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, σε κατάσταση ετοιμότητας - επιφυλακής βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των έντονων φαινομένων (πυρκαγιές, πλημμύρες κ.λπ.).

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού:

          Πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού προβλέπεται στη βόρεια Ελλάδα από σήμερα Πέμπτη (27-05-2021) το απόγευμα, με βροχές και ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.     

Πιο αναλυτικά, έντονα φαινόμενα προβλέπονται:

1. Αρχικά στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία, με εξασθένηση τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (28-05-2021).

2. Εκ νέου, από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι αργά το απόγευμα της Παρασκευής (28-05-2021), στα ανατολικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, στην ανατολική Μακεδονία, καθώς και στη Θράκη.

          Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr)

Παρακαλούνται οι πολίτες που βρίσκονται στις περιοχές που προαναφέρθηκαν να λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

"Full moon in Balcony" από το Ωδείο Δήμου Έδεσσας Ω.Δ.Ές.

 


Full moon in Balcony

Επιλέξαμε την “πανσέληνο του λουλουδιού” (26 Μαΐου), για να σας ανακοινώσουμε με χαρά τέσσερις βραδιές, οπου μουσική και λόγος θα “υποταχτούν” στη φύση:

       24 Ιουνίου στην “πανσέληνο της φράουλας”,

       24 Ιουλίου στην “πανσέληνο του κόκκινου ελαφιού”,

       22 Αυγούστου στην “πανσέληνο του οξύρρυγχου”,

       21 Σεπτεμβρίου στην “πανσέληνο του καλαμποκιού”,

βραδιές με πανσέληνο από το μπαλκόνι του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Έδεσσας.

Το Ωδείο Δήμου Έδεσσας Ω.Δ.Ές, διοργανώνει σε κάθε “καλό φεγγάρι”, μουσικά αναλόγια με δύο εμβληματικά έργα από το χώρο της ποίησης και της μουσικής.

                    Ή μήπως ένα; “Η Σονάτα του Σεληνόφωτος”

των Γιάννη Ρίτσου και Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν

Οι χρονικές συμπτώσεις πολλές για να προσπεράσουμε αυτούς τους δύο σπουδαίους δημιουργούς.

2020 έτος εγκλεισμού, και  η πανδημία δεν επέτρεψε να τους τιμήσουμε όπως τους πρέπει:

       Νοέμβριος 2020, 30 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου μας ποιητή

Γιάννη Ρίτσου (11 Νοεμβρίου 1990).

       Δεκέμβριος 2020, 250 χρόνια από το θάνατο του μέγιστου συνθέτη

Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν (17 Δεκεμβρίου 1770).

2021 και οι δημιουργοί ζουν ανάμεσά μας, όσο εμείς δίνουμε χώρο στα έργα τους.

Η Σονάτα του Σεληνόφωτος του Γ.Ρίτσου κλείνει 65 χρόνια ζωής (1956).

Η Σονάτα του Σεληνόφωτος του Λ. Β. Μπετόβεν κλείνει 220 χρόνια ζωής (1801).

Η έλξη σε κάθε πανσέληνο είναι διαφορετική και η προσέγγιση των έργων θα ακολουθήσει αυτό το “διαφορετικό”.

Καλλιτέχνες από διαφορετικούς κόσμους, με νέες ιδέες, σας προσκαλούν κάτω από το μπαλκόνι. Σε κάθε πανσέληνο λοιπόν σας περιμένουμε ώρα 21:00

Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Έδεσσας  ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ε

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Έδεσσας

Κ.Γαρέφη & Περδίκα 1, 58200 Εδεσσα

Ωδείο Δήμου Έδεσσας

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ευαγγελία Βελλή-Κοσμά

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πέλλας.

 


Έδεσσα, 26 Μαΐου 2021

Σε ετοιμότητα ο τοπικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου   

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πέλλας

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο τοπικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας ενόψει της έναρξης της θερινής αντιπυρικής περιόδου, όπως διαπιστώθηκε κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, υπό τον συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Δάνη Τζαμτζή. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των τοπικών αρχών και φορέων που συμμετέχουν στον τοπικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας και, ειδικότερα, των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας, της Αστυνομίας, των Δήμων, της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, των Δασικών Υπηρεσιών, του ΕΚΑΒ, καθώς και εθελοντών. Επίσης, συμμετείχε η Διευθύντρια Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης και εκπρόσωπος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των φορέων, το ανθρώπινο δυναμικό και μέσα που διαθέτουν, η συντήρηση των μηχανημάτων και του οδικού δικτύου, αλλά και ειδικότερα θέματα όπως οι λιμνοδεξαμενές, τα παρατηρητήρια, τα μεικτά φυλάκια περιπολιών, κ.ά. Ιδιαίτερα συζητήθηκαν το θέμα της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης από οικισμούς που βρίσκονται πλησίον δασικών περιοχών, καθώς και η διαχείριση χώρων παράνομης διάθεσης στερεών απορριμμάτων που δυστυχώς έχουν δημιουργηθεί σε αρκετές περιοχές της Πέλλας. Ακόμη, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Διεύθυνσης Πέλλας κ. Ζώης Γιώτης παρουσίασε τη νέα πυροσβεστική διάταξη η οποία προβλέπει ιδιαίτερα αυστηρές ποινές και διοικητικά πρόστιμα για παραβάτες που θα ανάψουν φωτιά κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

 

Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής αναφέρει: «Όλοι οι συμμετέχοντες στον τοπικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας διαθέτουν υψηλό αίσθημα ευθύνης, δίνοντας πάντοτε προτεραιότητα στην πρόληψη. Η συζήτηση που είχαμε σήμερα ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική, διευκολύνοντας την συνεργασία μας σε αναγκαίες δράσεις για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία μας και την προστασία της φυσικής κληρονομιάς της Πέλλας από δασικές πυρκαγιές. Για να έχουμε επιτυχία στο έργο μας χρειάζεται φυσικά και η συμμετοχή των πολιτών, όπως και η ευαισθητοποίησή τους. Κρίσιμο σημείο παραμένουν οι πυρκαγιές που σημειώθηκαν στη λίμνη Βεγορίτιδα. Μία απαράδεκτη ενέργεια για την οποία οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τον έλεγχο των φωτιών, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, προβλέπει αυστηρές ποινές και πρόστιμα. Είναι σημαντικό οι πολίτες να συμμορφώνονται με τις οδηγίες και να μην θέτουμε σε κίνδυνο τα δάση και τη βιολογική ποικιλότητα της Πέλλας. Μεικτά κλιμάκια και περιπολίες της αστυνομίας και του δασαρχείου θα είναι επί ποδός καθ΄ όλη την αντιπυρική περίοδο. Προσέχοντας και συμμετέχοντας στις δράσεις προστασίας μπορούμε να είμαστε ήσυχοι ότι θα διατηρήσουμε για τις νέες γενιές τη φυσική ομορφιά και πλούτο που χρειάζονται για ένα υψηλό επίπεδο ζωής και προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης».

Ευχαριστήρια επιστολή του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αριδαίας.

 


Ευχαριστήρια επιστολή

Οι μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αριδαίας, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας προς τους μαθητές του 1ου Ημερησίου ΕΠΑΛ Αριδαίας «Νίκανδρος Παπαϊωάννου», οι οποίοι στο πλαίσιο συμμετοχής τους στην ευρωπαϊκή δράση eTwinning με τίτλο "Math & Art & Poetry"  (Μαθηματικά, Τέχνη και Ποίηση), αποφάσισαν να δωρίσουν στο σχολείο μας τους πίνακες ζωγραφικής που δημιούργησαν, για την επίτευξη και ολοκλήρωση των στόχων του προγράμματος.

Οι μαθήτριες/τές Γεωργία Δημοπούλου, Μαρία Ιωάννου, Δήμητρα Χατζή, Αγάπη Παπαδοπούλου, Φωτεινή Σιώπη, Δέσποινα Δήμου και Πέτρος Λιανός, με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Χριστοπούλου Γιολάντας (υπεύθυνης του προγράμματος), μελέτησαν διάσημους ζωγράφους που χρησιμοποίησαν γεωμετρικά σχήματα ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης και το αποτέλεσμα της έμπνευσης και της προσπάθειάς τους ήταν πραγματικά εντυπωσιακό!

Τους ευχαριστούμε θερμά για την ευγενική τους χειρονομία και τους διαβεβαιώνουμε ότι τα έργα τους από σήμερα θα στολίζουν τις αίθουσες, τα εργαστήρια και τα γραφεία του σχολείου μας.

Με εκτίμηση.

Βασδάρης Αναστάσιος

Δ/ντής ΕΕΕΕΚ Αριδαίας



Ευχαριστήριο του Μ.Χ.Σ «Οι Πρόμαχοι».



  Ευχαριστήριο

Ευχαριστούμε προσωπικά  τον κ. Παπατάσο Γεώργιο, δικηγόρο καθώς και το  δικηγορικό του γραφείο  για την ανιδιοτελή τους βοήθεια στην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών του Μ.Χ.Σ «Οι Πρόμαχοι» οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή 23 Μαΐου 2021.  Πράξεις όπως αυτές είναι ουσιαστικές για να συνεχίσουν οι σύλλογοι το δύσκολο έργο τους.

Του ευχόμαστε κάθε προσωπική και επαγγελματική επιτυχία!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του

Μ.Χ.Σ. "Οι Πρόμαχοι"

Τρίτη 25 Μαΐου 2021

Δράσεις Αντιδημαρχίας Καθαριότητας και Πρασίνου.

 


Αριδαία, 25/05/2021

Θέμα: Δράσεις Αντιδημαρχίας Καθαριότητας και Πρασίνου 

Συνεχίζεται αδιάκοπα η προσπάθεια της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας, Πρασίνου & Ανακύκλωσης, του Δήμου Αλμωπίας για τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων του Δήμου. Τα συνεργεία Πρασίνου και Καθαριότητας του Δήμου μας, συνεχίζουν να εργάζονται με ετοιμότητα και συνέπεια, σε όλες τις Κοινότητες ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου οπότε και οι απαιτήσεις αυξάνονται.

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης πρασίνου στα κοιμητήρια των Κοινοτήτων Αλώρου, Δωροθέας, Γαρεφείου, Φιλώτειας, Αριδαίας – Υδραίας , Ίδας, Μεγαπλατάνου και Πολυκάρπης, συνεχίζοντας καθημερινά και στις υπόλοιπες κοινότητες. Παράλληλα, υλοποιούνται καθαρισμοί και εργασίες ελαιοχρωματισμών σε παιδικές χαρές και πάρκα στις Κοινότητες Αψάλου, Αριδαίας, Πολυκάρπης και Προμάχων.

Εργασίες ελαιοχρωματισμού πραγματοποιήθηκαν στις Κοινότητες Χρύσας – Τσάκων – Ροδωνιάς, Φιλώτειας, Θεοδωρακείου και Ριζοχωρίου.

Στις κοινότητες Λουτρακίου, Φούστανης, Φιλώτειας και Προδρόμου – Νερόμυλων, έγινε συντήρηση και επισκευή τσιμενταυλάκων.

Τέλος, συνεχίζεται καθημερινά η συντήρηση πρασίνου σε όλες τις Κοινότητες.

Συμβάλλουμε όλοι στην προσπάθεια για έναν Δήμο καθαρότερο!

 

 

Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ,
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΝΑΝΟΥ

Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Διεξαγωγή διαγωνισμού ζωγραφικής με θέμα την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

 


ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Θέμα: «Διεξαγωγή διαγωνισμού ζωγραφικής με θέμα την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου»

Γιορτάζουμε στην Αλμωπία την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου την  Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021, η οποία καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 2018, με στόχο την ανάπτυξη μιας κουλτούρας ποδηλασίας στην κοινωνία και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Στα πλαίσια του εορτασμού, διοργανώνουμε διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα το ποδήλατο, η οποία ζωγραφιά θα συνοδεύεται από ένα ‘’μότο’’, για τα οφέλη του ποδήλατου στη ζωή μας  και απευθύνεται σε όλους τους φίλους του ποδηλάτου.

Οι ζωγραφιές μπορούν να κατατεθούν μέχρι την Τρίτη 1η Ιουνίου και ώρα 12:00μ. στα γραφεία της ΔΗ.Κ.Ε. Αλμωπίας (δίπλα στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο).

Οι καλύτερες ζωγραφιές θα δημοσιευτούν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου Αλμωπίας. Οι τρεις καλύτερες ζωγραφιές θα βραβευθούν με ένα ποδήλατο.

Ελάτε να γιορτάσουμε όλοι μαζί την ημέρα αφιερωμένη στο ποδήλατο!

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε. ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην ΠΕ Πέλλας

 


Έδεσσα, 23-5-2021

 

Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην ΠΕ Πέλλας

 

 

Με εκπροσώπηση όλων των τοπικών αρχών και φορέων πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στην Έδεσσα, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

 

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την πραγματοποίηση Θείας Λειτουργίας και μνημόσυνου, στον Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης. Το ιστορικό της ημέρας εκφώνησε ο εκπαιδευτικός και συντονιστής του εκπαιδευτικού έργου φιλολόγων, κ. Παύλος Περπερίδης. Τα λόγια του συγκίνησαν και συγκλόνισαν τους παραβρισκόμενους, μέσα από την περιγραφή των φρικαλεοτήτων και του συστηματικού αφανισμού των Ελλήνων του Πόντου, τραγικά ιστορικά γεγονότα για τα οποία, δυστυχώς, δεν έχει υπάρξει δικαίωση μέχρι σήμερα.

 

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού και απαγγελία του Εθνικού Ύμνου από τους παραβρισκόμενους, στο ηρώο του Προσφυγικού Ελληνισμού της πόλης, ως ελάχιστη απόδοση τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «19η Μαΐου. Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας 353.000 Ελλήνων του Πόντου.

Δεν ξεχνούμε. Αγωνιζόμαστε για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής. Η προσφορά και οι θυσίες του Ποντιακού Ελληνισμού είναι στην καρδιά όλων μας όχι μόνο σήμερα, αλλά κάθε μέρα. Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα εξακολουθήσει να είναι ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων της Ελλάδας στην Ευρωπαική Ένωση και  σ όλο τον κόσμο».




Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, από την εκδήλωση της Εδεσσας .



 Από την ημέρα μνήμης της  Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από την εκδήλωση της Εδεσσας .

Παρόντες ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής, ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου, ο πρόεδρος  κοινότητας Πέτρος Γαλανός, η Αντιδήμαρχος Μαρούλα Κατσάρα, ο Αντιδήμαρχος Μιχάλης Σαμλίδης, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιάννης Τσεπκετζής.







Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που ισχύει από την Πέμπτη 20 Μαΐου 2021.

 


20/05/2021

Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

για έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚ (α.α. 10/20-05-2021) που ισχύει από την Πέμπτη 20 Μαΐου 2021.

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει θέσει τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, σε κατάσταση ετοιμότητας - επιφυλακής βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των έντονων φαινομένων (πυρκαγιές, πλημμύρες κ.λπ.).

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού προβλέπει τα εξής:  

Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από σήμερα Πέμπτη (20-05-2021) το βράδυ με κύρια χαρακτηριστικά:

α. τους θυελλώδεις δυτικούς βορειοδυτικούς ανέμους σχεδόν σε όλη τη χώρα και

β. τις ισχυρές βροχές στη βορειοανατολική χώρα όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες που πιθανώς να συνοδεύονται πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις:

Πιο αναλυτικά:

1. Ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από σήμερα Πέμπτη (20-05-2021) αργά το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (21-05-2021) στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Τα έντονα φαινόμενα προβλέπεται να εξασθενήσουν την Παρασκευή, αρχικά στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και από το μεσημέρι στο βορειοανατολικό Αιγαίο.

2. Οι ενισχυμένοι δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι, που ήδη πνέουν, θα ενταθούν και το βράδυ θα φτάσουν τα 8 Μποφόρ στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής (21-05-2021) αναμένεται σταδιακή εξασθένηση, με εξαίρεση τα νοτιοανατολικά πελάγη.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr)

Παρακαλούνται οι πολίτες που βρίσκονται στις περιοχές που προαναφέρθηκαν να λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) Δήμου Αλμωπίας στα πλαίσια της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου.



Αριδαία, 20/05/2021

Θέμα: Σύγκληση Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Δήμου Αλμωπίας

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) Δήμου Αλμωπίας στα  πλαίσια της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου.

Η ανταπόκριση στο κάλεσμα εργασίας μεγάλη και άκρως εποικοδομητική. Στη συνεδρίαση παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Αλμωπίας Χρήστος Μπάτσης, η Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Πολυξένη Νάνου, ο Γενικός Γραμματέας Δήμου Αλμωπίας Γιώργος Τσιμτσιρίδης, ο Διοικητής της Π.Υ. Π.Ε. Πέλλας Γιώτης Ζώης, ο Διοικητής της Π.Υ. Αριδαίας Αποστόλης Κώνστας, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αριδαίας Ευάγγελος Γάκης, η Δασάρχης Αριδαίας Άννα Πουσίνη, οι εκπρόσωποι του ΕΚΑΒ Στανίσης Πέτρος και Ηλίας Μπούσμπας, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πέλλας Δρ. Χρήστος Μπιμπίτσος, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Ιατρίδης, η διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας Σαπφώ Παπαδοπούλου και ο διευθυντής της ΔΕΥΑ Αλμωπίας Τάσος Παναγιωτελίδης.

Στη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, εξήχθησαν πολύτιμα συμπεράσματα, , αλλά κυρίως αποφασίστηκαν ενέργειες, που μέσα από την συνεργασία όλων των φορέων, θα έχουν τα μέγιστα αποτελέσματα για την προστασία της περιοχής από ενδεχόμενες πυρκαγιές. Συγκεκριμένα προτάθηκαν από το Δήμαρχο Αλμωπίας να γίνονται περιπολίες από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου για όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου σε ζώνες με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς καθώς και η ίδρυση 3 δεξαμενών 20000 κ.μ. στην ζώνη Προμάχων – Λυκοστόμου, προκειμένου να υπάρχει επαρκές νερό για τροφοδότηση των ελικοπτέρων τύπου Ericsson, για την κατάσβεση ενδεχόμενων πυρκαγιών. Στην πρόταση αυτή συμφώνησαν η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Δασάρχης, καθώς αυτή είναι η πιο ενδεδειγμένη και θα καλύψει τις ανάγκες της περιοχής.

Όλοι έκριναν αναγκαία την νέα σύγκλιση του ΣΤΟ σε σύντομο διάστημα καθώς δεσμεύτηκαν στην υλοποίηση των αποφάσεων και την παροχή τεχνογνωσίας και βοήθειας στους συλλόγους που δραστηριοποιούνται σε περιοχές ενδεχόμενης πυρκαγιάς.






Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

19η Μαΐου "...Οι ζωντανοί, π’ εφήκανε τον τόπον ντ’ εγεννέθαν..."

Πίνακας: Μάρη Βεργουλίδου


II

«Εσείν πλακία άχαρα, μάρμαρα απαρδάλια,

με μονοκέφαλους Αετούς και Μίτρας Βασιλεάδων

μ’ εγκόλπια Πατριαρχών, με Σταυρούς Δεσποτάδων,

με τα σπαθία στρατηγών, παντέρας καπετάνων.


Μάρμαρα, ντο σκεπάζετεν ολόεν έναν έθνος

αποσκεπάστεν βλαβικά τ’ άγια τα ταφία.

Το χώμαν θ’ ευκαιρώνει ατο, τ’ ανάλαφρον αέρας,

ντ’ εβγαίν’ ας σο ανάσυρμαν κι ας σο μαύρον το κλάμαν,

….ν’ εβγαίνε οι αποθαμέν’, οι ζωντανοί θ’ εμπαίνε…


Οι ζωντανοί, π’ εφήκανε τον τόπον ντ’ εγεννέθαν

κι εφορτώθανε τα στενά τα νεκρικά κασέλας

κι εφόρεσαν τα σάβανα, κι εσέβανε ‘ ς σην στράταν

’ς σην στράταν την αγύριστον, ‘ς ση χαμονής τον δρόμον.

Η Καμπάνα του Πόντου:ένα επικό ποίημα γραμμένο στην Ποντιακή


Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Αψάλου.

Μήνυμα Δημάρχου Αλμωπίας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.


 Μήνυμα Δημάρχου Αλμωπίας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Σήμερα, θρηνούμε τη Γενοκτονία 353.000 Ελλήνων του Πόντου, αυτής της απίστευτης καταστροφής που ολοκληρώθηκε με τον ξεριζωμό από τον τόπο τους και την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923 και 1924.

Δεν πρόκειται για αριθμούς που επινοήθηκαν από κάποιους. Ο ξεριζωμός του Ελληνισμού από τον Πόντο, αυτής της πανάρχαιας κοιτίδας του ανθρώπινου πολιτισμού, παραμένει ένα γεγονός που μας θλίβει και μας δείχνει την τερατώδη πλευρά του ανθρώπινου γένους. 

Αυτή την ημέρα μνήμης, ας προβληματιστούμε για τις 353.000 ψυχές που σφαγιάστηκαν στο βωμό της μισαλλοδοξίας και των πολιτικών συμφερόντων.  Η ιστορική μνήμη δείχνει τον δρόμο της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας , ως ελάχιστη δικαίωση στα θύματα της Γενοκτονίας. 


Προσφορά εργασίας από το ΚΔΑΠ "Σπίτι Παιδιού" στους Προμάχους.



 Ζητείται παιδαγωγός από το ΚΔΑΠ "Σπίτι Παιδιού" στους Προμάχους.

 Ιδιαίτερες δεξιότητες και χόμπι πάνω στη δημιουργική απασχόληση, θα εκτιμηθούν.

Αποστολή βιογραφικού: annaasmeti1981@gmail.com

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Ανακοίνωση Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αλμωπίας για την υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων εντός οικισμών.

 


Ανακοίνωση Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αλμωπίας για την υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων εντός οικισμών. 


      Σύμφωνα με την υπ’ αριθμών 4/2012 Πυροσβεστική διάταξη (ΦΕΚ 1346 Τ. Β¨/25- 04-2012) «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών» «οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όρια τους, υποχρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνση τους, την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασης της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά. Στους χώρους αυτούς απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς, η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων – σπίρτων και άλλων υλών από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Οκτωβρίου κάθε έτους».


    Σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ 3  της υπ’ αριθμ  31/2021 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμωπίας με Θέμα: Έγκριση Κανονισμού χρέωσης και επιβολής προστίμου για τον καθορισμό οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται  εντός πόλεων, κωμοπόλεων και  οικισμών  και  σε  απόσταση  μέχρι  100  μέτρων  από  τα  όριά  τους ισχύει το εξής: «Οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών κλπ ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους οφείλουν να τα διατηρούν πάντοτε καθαρά. Επίσης οφείλουν να τα περιφράξουν (σύμφωνα με τις διατάξεις του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού) και να προβαίνουν σε περιοδική αποψίλωση - καθαριότητα προς αποφυγή των δυσάρεστων συνεπειών».


      Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων με τα παραπάνω, εφαρμόζονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις οι οποίες ασκούνται από τον Δήμο Αλμωπίας και την Πυροσβεστική Αρχή.   


Παρακαλούμε τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων να ανταποκριθούν έγκαιρα στον καθαρισμό των οικοπέδων. 

Καθαρίζουμε τα οικόπεδά μας, προστατεύουμε έμπρακτα το περιβάλλον και τους συμπολίτες μας. 


                                                    Η  ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

  ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ


ΝΑΝΟΥ ΠΟΛΥΞΕΝΗ


Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Ο Σταυρός των Προμάχων.

Η τοποθέτηση Σταυρού στην κορυφή "Γράμματα" των Προμάχων από κατοίκους του ιστορικού οικισμού και ο εορτασμός της Ανάστασης.

Υπήρξε σύσσωμη συμμετοχή των κατοίκων, με βασικούς εργάτες τους: 

Χρήστος.  Γιάννης. Μαρία. Μαρία. Γιώργος. Γιάννης. Δημήτρης. Ελένη. Δημήτρης. Χρήστος. Χρήστος. Πετρούλα. Μαρία. Γιάννης. Πέτρος. Δημήτρης. Χρήστος. Γιώργος. Δημήτρης. Γιώργος. Γιάννης. Πασχάλης. Πετρής. Αλέκος. Θεόδωρος. Πέτρος. Χρήστος. Μαρία. Γιάννης.  Ευχαριστίες στον κύριο Σηφάκη για την διευκόλυνση που μας έκανε.

Επιμέλεια βίντεο: Photorama studio

Τοποθέτηση Σταυρού.


Πάσχα-Ανάσταση 2021

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...