Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Δεύτερη κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τις Δημόσιες Δομές Υγείας της ΠΕ Πέλλας.

 ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα:Για τις δημόσιες δομές υγείας στην Π.Ε. Πέλλας

  Επανερχόμαστε στην ερώτηση μας υπ’ αριθμ. 1086/10.10.2023, με θέμα «Για τις δημόσιες δομές υγείας στην Π.Ε. Πέλλας», η οποία παραμένει αναπάντητη από το ερωτώμενο Υπουργείο, μολονότι έχει περάσει αρκετό διάστημα από την κατάθεση της. Η ερώτηση είναι η παρακάτω:

  “Η πολιτική υποχρηματοδότησης και κατά συνέπεια υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, που ακολουθείται από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, έχει ως αποτέλεσμα ολόκληρες οι δημόσιες δομές υγείας στην Π.Ε. Πέλλας να αντιμετωπίζουν οξυμένο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, εντατικοποίησης της εργασίας για τους εργαζόμενους σε αυτές, αλλά και οι ασθενείς με τις οικογένειες τους να έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα. 

Για αυτή την τραγική κατάσταση, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία – κινητοποίηση σωματεία, φορείς και κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλοντας την υποβάθμιση των δομών και απαιτώντας δομές υγείας που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. 

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί αναφέρουμε ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας, το κλείσιμο της ΜΕΘ του δύο χρόνια νωρίτερα, ακολουθεί η αναστολή των τακτικών του χειρουργείων, ενώ οι δύο μόλις αναισθησιολόγοι που υπηρετούν στο αναισθησιολογικό τμήμα υποχρεώνονται να πραγματοποιούν 15 εξοντωτικές εφημερίες κάθε μήνα, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η πραγματοποίηση των προγραμματισμένων χειρουργείων. Μάλιστα οι λίστες αναμονής για επεμβάσεις έχουν παγώσει με τους ασθενείς, όσους μπορούν οικονομικά, να αναγκάζονται να απευθύνονται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας. Ο ακτινολόγος του Νοσοκομείου πραγματοποιεί 15-17 εφημερίες κάθε μήνα εξαιτίας της υποστελέχωσης του τμήματος, ενώ τμήματα του Νοσοκομείου όπως η μαιευτική, η παθολογική, βρίσκονται εδώ και καιρό σε οριακή κατάσταση, με το  νοσηλευτικό προσωπικό να είναι κι αυτό εξουθενωμένο, λόγω των μεγάλων ελλείψεων.

Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών, με την παθολογική κλινική να βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης, καθώς λειτουργεί με ένα μόνο παθολόγο πλέον, αφού μία ακόμη παθολόγος υποχρεώθηκε σε παραίτηση μη αντέχοντας τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας και το συστηματικό μπάλωμα των χρόνιων προβλημάτων υποστελέχωσης της κλινικής. Ως λύση στην κατάσταση αυτή, γιατροί άλλων ειδικοτήτων πιέζονται να κάνουν τον παθολόγο στα επείγοντα, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους ίδιους αλλά και για τους ασθενείς. Το πρόγραμμα του ακτινολογικού τμήματος, συνεχίζει να καλύπτεται όπως – όπως με συνεχείς μετακινήσεις γιατρών από άλλες δημόσιες μονάδες υγείας λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Το ογκολογικό ιατρείο, το οποίο ιδρύθηκε με την πρωτοβουλία και το μεράκι των γιατρών του νοσοκομείου, παραμένει χωρίς μόνιμο ογκολόγο, αφού οι δύο ογκολόγοι του Νοσοκομείου οδηγήθηκαν σε παραίτηση, εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας. Λειτουργεί με κυκλική μετακίνηση ογκολόγων από Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και κατά συνέπεια οι ογκολογικοί ασθενείς αλλάζουν γιατρό κάθε μήνα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την αντιμετώπιση της ασθένειας τους. Μάλιστα η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας είχε  ήδη καταγγείλει από τον Σεπτέμβριο του 2021 τον κίνδυνο που διέτρεχε το ογκολογικό ιατρείο, ζητώντας να στελεχωθεί με τρεις μονίμους παθολόγους – ογκολόγους, την ένταξη του στον οργανισμό του Νοσοκομείου, εξασφαλίζοντας όλα τα απαραίτητα κονδύλια για τις θεραπείες,  κατάλληλες υποδομές και μέσα.

Οι συνθήκες εφημέρευσης και σε αυτό το Νοσοκομείο δεν διαφέρουν από αυτές του Γενικού Νοσοκομείου Έδεσσας. 

Τέλος στα Κέντρα Υγείας της περιοχής, το 55% με 65% των οργανικών θέσεων ιατρικού και λοιπού προσωπικού παραμένει κενό, στοιχείο που αναδεικνύει και τις δυσκολίες στην λειτουργία των Κέντρων Υγείας, των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε αυτά αλλά και οι κάτοικοι των περιοχών που εξυπηρετούν. 

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για: 

- Την πλήρη κάλυψη των δημόσιων δομών Υγείας στην Π.Ε. Πέλλας, με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους και να καλύπτονται πλήρως οι σύγχρονες ανάγκες των ασθενών.

- Την άμεση επαναλειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Έδεσσας, πλήρως στελεχωμένης με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και όλη την υποδομή. 

- Την άμεση ένταξη του ογκολογικού ιατρείου στον οργανισμό του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών, την στελέχωση του με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων κονδυλίων για τις θεραπείες και τις κατάλληλες υποδομές και μέσα.”


Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

ΑΣ Πρόμαχοι - ΠΑΟΚ Δυτικού 2 - 1


26-11-2023
7η αγωνιστική
ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ – ΠΑΟΚ ΔΥΤΙΚΟΥ 2-1

Ρεπορτάζ: Άλεξ Αμπάρης

Παιχνίδι για έναν ρόλο, αυτόν των φιλοξενούμενων, οι οποίοι παρά την ασφυκτική πίεση και τις χαμένες ευκαιρίες στα καρέ των γηπεδούχων, δεν κατάφεραν στο τέλος να πάρουν τη νίκη.
Στον αντίποδα οι γηπεδούχοι, οι οποίοι είχαν το κοκκαλάκι της νυχτερίδας, κατάφεραν με δυο μοναδικές φάσεις που είχαν σε όλο τον αγώνα, να πετύχουν το απόλυτο και να σημειώσουν  δυο γκολ.

Οι των Προμάχων επέδειξαν πάθος, δύναμη και μαχητικότητα, ενώ οι του Δυτικού είχαν ηρεμία, καλή κυκλοφορία της μπάλας, ήταν όμως οικτρά αναποτελεσματικοί στην τελική προσπάθεια.

Το 1-0 σημείωσε ο Καλογιάννης με πλασέ στο 40'.
Το 2-0 ο Τσιμτσιρίδης στο 47' με ψηλοκρεμαστό σουτ.
Το γκολ των φιλοξενούμενων πέτυχε στο 55' ο Κατσαβός με σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής.

Από τον ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ διακρίθηκαν οι Τανούρης, Άτζος, Νάνος, Ίσκος και Νέμτσης.
Από τον ΠΑΟΚ ΔΥΤΙΚΟΥ ξεχώρισαν οι Δελιονιάτης, Χατζηπαρασίδης, Ευθυμιάδης και Tomica.

Η διαιτησία των Σιδηρόπουλου και Ατζαμιδάκη-Μανωλάκη ήταν πολύ καλή.



























 

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Επίσκεψη στο δημαρχείο Αλμωπίας έκανε ο Παρούτογλου Νικόλαος και η δημοτική του ομάδα.


Σήμερα Τετάρτη 22 Νοέμβρη, ο νέος δήμαρχος μαζί με την δημοτική του ομάδα, συναντήθηκαν στο δημαρχείο με τον κ.Μπάτση καθώς και τον γενικό γραμματέα Γιώργο Τσιμτσιρίδη.

Η επίσκεψη περιστράφηκε γύρω από ενημερωτικά ζητήματα.

Η συνάντηση έγινε μέσα σε κλίμα αμοιβαιότητας και συνεργασίας.

Τονίστηκε επίσης η πρόθεση όλων των πλευρών για παρόμοιες επαφές, με στόχο φυσικά την μεγαλύτερη ετοιμότητα στο ξεκίνημα της νέας 5ετίας.

"...Μίλησα πολλές φορές για δήμο συνέχειας και συνεργασίας είπε ο νέος δήμαρχος προερχόμενος στο δημοτικό κατάστημα και συνέχισε τονίζοντας πως η επίσκεψη έχει πολλαπλό χαρακτήρα.

Χαρακτήρα συμβολικό, εθιμοτυπικό αλλά και ουσιαστικό. 

Συμβολικό,γιατί επιβεβαιώνει την πρόθεση συνεργασίας.

Εθιμοτυπικό γιατί βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν την επίσημη ορκωμοσία.

Ουσιαστικό,γιατί η ενδελεχής ενημέρωσή μας, είναι απαραίτητη..."

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Δήμος Αλμωπίας: Οδηγίες προφύλαξης από έντονα καιρικά φαινόμενα.

 ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 & ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Σύμφωνα με το 18/2023 έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚ για την περιοχή του Δήμου Αλμωπίας προβλέπονται θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι για το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023, εντάσεως 5 έως 6 Beaufort, με ριπές άνεμου κατά περιόδους, εντάσεως έως και 70 km/h. 

Εφιστάται η προσοχή των πολιτών και η πιστή τήρηση των οδηγιών προστασίας.

Πριν και κατά τη διάρκεια θυελλωδών ανέμων

Περιορίστε τις μετακινήσεις, στις απολύτως απαραίτητες. 

Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς

Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει.

Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.

Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ



ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ

Η Δ/νση και το εκπαιδευτικό προσωπικό του Δημ. Σχολείου Προμάχων ευχαριστούν το φαρμακείο της κας Μεταξά Ελ.,που εδρεύει στην Αριδαία, για την προσφορά της σε φαρμακευτικό υλικό στο φαρμακείο του σχολείου μας.


Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Συνάντηση νεοεκλεγέντα Δημάρχου Αλμωπίας με τον Υπουργό ψηφιακής διακυβέρνησης.

 Δύο μήνες πριν την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του,ο νεοεκλεγής δήμαρχος Αλμωπίας Νίκος Παρούτογλου, ξεκίνησε κύκλο γνωριμιών με κυβερνητικούς παράγοντες στην πρωτεύουσα.

Κυρίαρχος στόχος πέρα από το εθιμοτυπικό, η αποκρυπτογράφηση της χρηματοδοτικών πρωτοκόλλων, αλλά και των προϋποθέσεων αυτών.

Σ'αυτό το πλαίσιο, συναντήθηκε με τον υπουργό ψηφιακής διακυβέρνησης και πρώην δήμαρχο Τρικάλων, Δημήτρη Παπαστεργίου.

..."Θέλω να εκμεταλευτώ στο έπακρο τον χρόνο, μέσα από καθοριστικές επαφές με σημαντικά πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής ζωής, είπε ο Δήμαρχος και συνέχισε λέγοντάς ότι, η συνάντηση με τον κύριο Παπαστεργίου ήταν και συμβολική, αφού ο συγκεκριμένος απετέλεσε παράδειγμα αναπτυξιακού θαύματος σαν δήμαρχος Τρικάλων. Κατέληξε τονίζοντας ότι...Θέλω να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο έτοιμοι στο νέο έτος, ώστε να τρέξουμε αμεσότερα τις επιλογές μας.."

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ/ΕΜ (α.α. 18/16.11.2023).



 16/11/2023

Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού (16/11/2023)

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ/ΕΜ (α.α. 18/16.11.2023) με Ιδιαίτερο προειδοποιητικό σήμα που ισχύει από το Σάββατο, 18 Νοεμβρίου του 2023.

Το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων προβλέπει ότι βαθύ βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια - βορειοδυτικά συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο πρόκειται να προκαλέσει το Σαββατοκύριακο επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους σε όλη σχεδόν τη χώρα και τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη βόρεια και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου.

Πιο αναλυτικά:

Α. Θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεων 8 με 9 και πρόσκαιρα με ριπές έως 10 μποφόρ θα πνέουν από τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (18-11-23) στα δυτικά και βαθμιαία και στα ανατολικά. Οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν από το απόγευμα της Κυριακής (19-11-23).

Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου (18-11-23) έως και το απόγευμα της ίδιας ημέρας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πρόσκαιρα νωρίς το πρωί στη Θράκη.

-Παρακαλούνται οι πολίτες που βρίσκονται στις περιοχές που προαναφέρθηκαν να λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. 

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Άρωμα Χριστουγγένων στην είσοδο του Δημοτικού Σχολείου Προμάχων...

 


Άρωμα Χριστουγγένων στην είσοδο του Δημοτικού Σχολείου Προμάχων, χάρη στην εξαιρετική πρωτοβουλία του αεικίνητου Συλλόγου των γονέων και κηδεμόνων, και φυσικά μέσα από τις παραμυθένιες δημιουργίες της ταλαντούχου "Ζωγράφου του δρόμου" Μαρίας Μπάτση.











Χριστουγεννιάτικο Μπαζάρ από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Προμάχων.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Προμάχων είναι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει ότι διοργανώνει Χριστουγεννιάτικο Μπαζάρ με σκοπό την ενίσχυση του συλλόγου. 

Το μπαζάρ θα διεξαχθεί στις 15 - 16 - 17 Δεκεμβρίου στην αίθουσα τελετών του σχολείου. 

Ωράριο :

Παρασκευή: 5 μ.μ. - 9 μ.μ.

Σάββατο: 9 π.μ. - 2 μ.μ. και 

5 μ.μ.- 9 μ.μ.

Κυριακή: 9 π.μ. - 2 μ.μ. και 

5 μ.μ. - 9 μ.μ.

Σας περιμένουμε όλους!








Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

Ευχαριστήριο της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Πέλλας.



 E Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Η Ρ Ι Ο


Ο Διοικητής και το προσωπικό της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Πέλλας ευχαριστεί θερμά τον Δήμαρχο Έδεσσας κ. Μουράτογλου Ιωάννη και τον   Προϊστάμενο τμήματος Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού & Ν. Γενιάς κ. Τζιμπιλή Χρήστο για την παραχώρηση προς χρήση από την  Πυροσβεστική Υπηρεσία Έδεσσας ενός (1) απινιδωτή.  

Στην προσπάθεια της μέγιστης δυνατής απόδοσης της Υπηρεσίας μας στο ποικιλόμορφο έργο του Πυροσβεστικού Σώματος, είναι για εμάς βοήθεια, η αξιόλογη  αυτή πρωτοβουλία.


Ο Διοικητής

Ζώης Κ. Γιώτης

Πύραρχος


Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Σοφία Τσολάκη. "Λογοθεραπεία" : Εκδήλωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Προμάχων.



 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Προμάχων διοργανώνει το Σάββατο 18 Νοεμβρίου και ώρα 5 το απόγευμα στην αίθουσα τελετών του Δημοτικού Σχολείου ομιλία με την λογοθεραπευτρια κ. Σοφία Τσολάκη. 

Σύνοψη ομιλίας 

* Εισαγωγή στο τι είναι η λογοθεραπεία 

* Ηλικιακά ορόσημα ( για κάθε ηλικιακή ομάδα τι θα κατακτήσει το παιδί στον λόγο και ποια "γραμματάκια" )

* Σημάδια για διάφορες διαταραχές ( αρθρωτική διαταραχή, αυτισμό, τραυλισμό κτλ) 

* Πότε θα πρέπει κάποιος να επισκεφτεί έναν λογοθεραπευτή 


Σας περιμένουμε όλους!!!

Ανακοίνωση ΑΣ Πρόμαχοι για το "Πρώτο σεμινάριο βασικής υποστήριξης ζωής".


 Ανακοίνωση ΑΣ Πρόμαχοι 

Στις 2/12 στο Δημοτικό Σχολείο Προμαχων θα διεξαχθεί το πρώτο σεμινάριο βασικής υποστήριξης ζωής! 

Η κινητοποίηση του κόσμου για την αγορά του απινιδωτή ήταν άμεση και παραδειγματική κι αισθανθήκαμε την ανάγκη και την υποχρέωση να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Επειδή απινιδωτής χωρίς πιστοποιημένους ανανήπτες είναι δώρον άδωρον, αποφασίσαμε τα μέλη της διοίκησης να διοργανώσουμε και να συμμετέχουμε όλοι στο σεμινάριο για να εκπαιδευτούμε στην ΚΑΡΠΑ και στην χρήση απινιδωτή. 

Επιπλέον, καλύψαμε τα έξοδα της συμμετοχής σε όσους από τους παίκτες μας θέλησαν να συμμετάσχουν και καθώς τα καλά νέα ταξιδεύουν πολύ γρήγορα συμπληρώσαμε σχεδόν αμέσως τις επιπλέον θέσεις των συμμετεχόντων. 

Όσοι θελήσετε να πάρετε μέρος σε επόμενο σεμινάριο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα μέλη της διοίκησής μας.

1) Υπεύθυνη σεμιναρίου Βαλάντια Ρατσίτσκα Οδοντίατρος 6949625425

2) Μέλος Δ.Σ και Ιατρός Α.Σ και Ελπίδων Προμάχων Πουσίνης Ιωάννης 6946075920

3) Μέλος Δ.Σ Σέλκος Χρήστος 6939401350


Ευχαριστούμε θερμά όλη την ομάδα εθελοντών του #KidsSaveLives που θα μας κάνουν την τιμή να έρθουν και να μας εκπαιδεύσουν!

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023

Υπερσύγχρονος Απινιδωτής για τον ΑΣ Πρόμαχοι και τις Ελπίδες Προμάχων.

Η Διοίκηση των "ΑΣ Πρόμαχοι" και "Ελπίδες Προμάχων", με χαρά ανακοινώνουν την απόκτηση ενός τελευταίου τύπου απινιδωτή, χάρη στην επιμονή των διοικούντων και την γενναιόδωρη συμμετοχή όλων των φιλάθλων και κατοίκων του ιστορικού οικισμού.

Ήδη έχει προγραμματιστεί σεμινάριο πιστοποίησης χρήσης απινιδωτή, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 2 Δεκεμβρίου με την συμμετοχή 30 εθελοντών.

Στόχος των υπευθύνων είναι, ο απινιδωτής να βρίσκεται σε προσβάσιμο σημείο, ώστε αν χρειαστεί, να χρησιμοποιηθεί εκτός των αθλητικών δρώμενων και στον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο του χωριού.

Το Δ.Σ. ευχαριστεί θερμά όσους βοήθησαν και υπόσχεται κι άλλες ευχάριστες καινοτομίες στο άμεσο μέλλον.



Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚ, (α.α. 17/09-11-2023)



 09/11/2023

Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  για έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού


Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚ, (α.α. 17/09-11-2023), με ισχύ από το μεσημέρι της Παρασκευής 10-11-2023.


Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει θέσει τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, σε κατάσταση ετοιμότητας - επιφυλακής βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των έντονων φαινομένων.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: 

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το μεσημέρι της Παρασκευής (10-11-23) μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου (11-11-23) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, αρχικά στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Πελοπόννησο και βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά. Τα φαινόμενα θα επεκταθούν σταδιακά προς τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και στο ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι.

Πιο αναλυτικά:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Την Παρασκευή (10-11-23)

α. Από το μεσημέρι στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο.

β. Από τις απογευματινές ώρες θα επηρεαστεί η υπόλοιπη Στερεά και Πελοπόννησος, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα νότια τμήματα της Θεσσαλίας.

Το Σάββατο (11-11-23)

α. Από τις πρωινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά, τα νότια τμήματα της Ανατολικής Πελοποννήσου και τα Κύθηρα.

β. Από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και πιθανόν την Θράκη.

γ. Προς το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα τα Δωδεκάνησα.

Β. Άνεμοι νοτίων διευθύνσεων εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (11-11-23) μέχρι αργά το απόγευμα.

 Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται καθημερινά ανά δωδεκάωρο.

Παρακαλούνται οι πολίτες όπως λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. 

Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.


Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Να παίρνεις την ευθύνη…


Κάθε φορά που κοιτάς τον καθρέφτη, μάθε να κοιτάς στα μάτια τον εαυτό σου. Μην αποφεύγεις αυτό το βλέμμα, είναι το βλέμμα της ευθύνης. Της ευθύνης για αυτό που είσαι, αυτό που έγινες…
Ναι, εσύ έχεις την ευθύνη. Όχι για τη σάρκα σου, αλλά για το βλέμμα των ματιών σου,την καθαρότητά τους, τον τρόπο που κοιτάζεις. «Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής» , πόσο χιλιοειπωμένη φράση! Κι όμως , απόλυτα ορθή. Κατά συνέπεια, η αντανάκλαση των ματιών σου στον καθρέφτη, είναι η πιο χειροπιαστή έκφραση της εικόνας που έχεις για εσένα, για την ψυχή σου…
Και πιο είναι ,τελικά, το χειρότερο συναίσθημα που μπορείς να αναγνωρίσεις κοιτώντας βαθιά μέσα στα μάτια σου; Ο χειρότερος αντικατοπτρισμός είναι αυτός της αυτολύπησης… Άσχημη αίσθηση, σε κάνει να μουδιάζεις όταν το συνειδητοποιείς. Και τότε αναρωτιέσαι τι έφταιξε, για ποιο λόγο έφτασες να σκέφτεσαι ότι είσαι ένα πλάσμα βουτηγμένο στη θλίψη, που έχει βιώσει τη ζωή από την άσχημη και σκοτεινή πλευρά της. Αναρωτιέσαι γιατί μετατράπηκες σε σκιά του εαυτού σου και έρμαιο των εξωτερικών παραγόντων που περικλύουν τη ζωή σου. Ξέρεις το λόγο κατά βάθος…
Απαρνήθηκες την ευθύνη, «θυματοποιώντας» τον εαυτό σου σε κάθε δυσκολία που ερχόταν στο δρόμο σου. Και έτσι , προσπαθώντας απελπισμένα να αποτινάξεις την ευθύνη από εσένα, τοποθέτησες σταδιακά τον εαυτό σου σε μια μόνιμα αδύναμη θέση.Τώρα που βλέπεις καθαρά την αιτία, μάθε λοιπόν να παίρνεις την ευθύνη. Για όλα. Ήταν επιλογές σου άλλωστε. Άλλες σωστές, άλλες ανούσιες,επιπόλαιες,λανθασμένες. Ό,τι κι αν σου συνέβη , άμεσα ή έμμεσα εσύ το επέλεξες.
Μη θρηνείς τα λάθη σου-δεν οδηγεί πουθενά , παρά μόνο αναγνώρισέ τα. Μην επιρρίπτεις πουθενά αλλού τις ευθύνες παρά μόνο σε εσένα, τους άλλους δεν μπορείς να τους ελέγξεις, αυτό δεν είναι το δικό σου το κομμάτι. Μόνο τα δικά σου λάθη να σε αφορούν… Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις που πραγματικά είσαι απόλυτα αναίτιος για κάτι που βιώνεις, στο τέλος η ευθύνη για την μετέπειτα κατάστασή σου είναι μόνο δική σου. Όπως είπε και ο σπουδαίος διανοητής του 20ου αιώνα Βίκτωρ Φρανκλ «Η τελευταία από τις ανθρώπινες ελευθερίες είναι να επιλέξεις τη στάση σου στις συνθήκες που παρουσιάζονται κάθε φορά» . Συνεπώς, κάθε στιγμή, σε κάθε σου απόφαση , ήσουν ελεύθερος να διαλέξεις μεταξύ δύναμης και «θυματοποίησης».

Να παίρνεις την ευθύνη της ζωής σου , να μην της δίνεις το χρώμα των εξωτερικών παραγόντων που την περιτριγυρίζουν. Δεν είσαι το άβουλο θύμα που σε βολεύει να πιστεύεις, αλλά ο θύτης που καταδικάζει την ψυχή του σε δυστυχία. Και είναι ιδιαίτερα ελκυστική η ιδέα του θύματος, το ξέρεις… Έτσι δεν χρειάζεται να αλλάξεις κάτι σε εσένα, πάντα το φταίξιμο για την κατάστασή σου θα βρίσκεται κάπου αλλού. Δελεαστικό σίγουρα, αλλά επιβάλλεται να το αφήσεις στην άκρη και αυτό επιτυγχάνεται μόνο τη στιγμή που αναλαμβάνεις εσύ εξ’ ολοκλήρου τα ηνία…

Θυμήσου,λοιπόν, την επόμενη φορά που θα κοιτάξεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη να ψιθυρίσεις στο είδωλό σου «Παίρνω την ευθύνη για όλα και συνεχίζω». Χρέος σου είναι θωρακίσεις τον εαυτό σου , καθώς «τα πάντα ρει» -δεν μπορείς να το αποφύγεις, είναι νόμος της φύσης. Τα λάθη έγιναν. Έγιναν-χρόνος παρελθοντικός. Τα γνώρισες, τα βίωσες, συμφιλιώθηκες μαζί τους , έμαθες όσα έπρεπε να σε διδάξουν για να προχωρήσεις στο τώρα. Δεν έχουν πλέον θέση στο παρόν σου, δεν έχουν πλέον θέση στον καθρέφτη σου ,στα μάτια σου , στην ψυχή σου….






ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...