Πέρυσι, δημιούργησε «δεδικασμένο», αφού χαρακτηρίστηκε ως μία από τις πιο πρωτότυπες, ευρηματικές, ευφυέστατες και διαφορετικές εκθέσεις των τελευταίων ετών. Φέτος, έρχεται να επιβεβαιώσει για δεύτερη χρονιά τη φήμη της.
Ο λόγος για την ομαδική έκθεση «It's all, oh so souvenir to me!» που πέρυσι το καλοκαίρι συγκέντρωσε τις απόψεις 60 και πλέον σχεδιαστών γύρω από τον επαναπροσδιορισμό και επανασχεδιασμό του ελληνικού σουβενίρ.
Φέτος, θέτει ξανά το ερώτημα: «Πώς θα ήταν η Ελλάδα εάν ήταν ένα σουβενίρ;». Ετσι, δημιουργοί από όλο το φάσμα του design, καθώς στην έκθεση «It's all, oh so souvenir to me! Vol. 2» συμμετέχουν αρχιτέκτονες, product designers, σχεδιαστές μόδας και αξεσουάρ, φωτογράφοι, visual artists,κεραμίστες, graphic designers, στιλίστες, απαντούν εκθέτοντας μια σειρά από αντικείμενα με ποικίλες χρηστικές αξίες και ιδιότητες τα οποία ενώ πηγάζουν από πολλά και διαφορετικά θέματα, στο επίκεντρο τους έχουν την ίδια την Ελλάδα.
O Tasos, ο τσολιάς και ο Sifis, o Κρητικός
Το παραδοσιακό τσολιαδάκι που ξεπουλούσε στο Μοναστηράκι και στην Πλάκα τις δεκαετίες του '60 και του '70 τώρα ανανεώθηκε και μας ξανασυστήνεται. Τον λένε «Tasos» και είναι κράχτης στα βλάχικα της Βάρης. Ο καημενούλης ζει με το όνειρο να γίνει «τσολιάς στα Ανάκτορα». Εν ώρα εργασίας τρώει πιτόγυρα και σφυρίζει κλέφτικα. Αγαπημένο του παιχνίδι... «τ΄αγαλματάκια ακούνητα». Το καλοκαίρι θα τον βρείτε στη Χίο, όπου ως γνήσιος Greek lover, κάνει καμάκι σε κάθε φιλόδοξη Αμαλία.
Για την ακρίβεια ο «Tasos» είναι η design πρόταση της Μαριάννας Κελάλη ή αλλιώς «Busy Bee» για το παραδοσιακό τσολιαδάκι που αντικαταστάθηκε με πανί. Κι ευτυχώς, για αυτόν, η Μαριάννα δεν τον άφησε έτσι, του βρήκε και «Golpho». Όνειρό της να τραγουδήσει στη Σκάλα του Μιλάνου! Προς το παρόν τραγουδάει σε μια ταβέρνα στη Σκάλα Ωρωπού. Επί σκηνής φοράει πάντοτε τη στολή της Αμαλίας, παραδοσιακό απωθημένο του αφεντικού της. Με τη φωνή της, μαγεύει και προσελκύει τους περαστικούς. Μεγαλύτερος θαυμαστής της ένας νεαρός κράχτης που ακούει στο όνομα «Tasos».
Την παρέα συμπληρώνει ο «Sifis» που είναι λάτρης της ρακής, τριγυρνάει στα πανηγύρια και τραγουδάει μαντινάδες παίζοντας τη λύρα του. Αγαπημένο του φαγητό οι χοχλιοί... μόνο οι μπουμπουριστοί! Ομορφονιός, με επιβλητικό μουστάκι και δασύτριχο στέρνο, επιδέξιος στο ψάρεμα και στις αγροτικές εργασίες, θεωρείται «κελεπούρι» για κάθε Κρητικοπούλα. Εκείνος όμως ερωτεύτηκε σφόδρα, μια κόρη απ' την Αθήνα και ετοιμάζεται να πλεύσει προς τα κει...
Πηγή φωτό: Facebook/BusyBee
Η τσάντα που μυρίζει... θάλασσα
Από την έκθεση δεν θα μπορούσε να λείπει και η δημιουργικότητα των «WeDesign». Ο Σέργιος Φωτιάδης και ο Φίλιππος Φωτιάδης είναι αδέρφια. Ο πρώτος είναι βιομηχανικός σχεδιαστής και ο δεύτερος είναι αρχιτέκτονας. Και επειδή πίσω από έναν ισχυρό άντρα κρύβεται μια πιο ισχυρή γυναίκα, πήραν στην παρέα τους και μια γραφίστρια, τη Θεανώ Πετρίδου. Είναι όμως πρώτα φίλοι και μετά συνεργάτες. Από το 2001 μέχρι σήμερα, σε συνεργασία με μια δημιουργική ομάδα σχεδιαστών που έχουν φτιάξει, αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας διάφορα project.
Το πιο φρέσκο τους δημιούργημα ωστόσο μυρίζει Ελλάδα και ονομάζεται Greece Revisited. Πρόκειται για μια σειρά προϊόντων που έχουν πηγή έμπνευσης τη χώρα μας. Ανάμεσά τους η «fishmarket bag», μια τσάντα εμπνευσμένη από το χαρτί που τυλίγουμε τα ψάρια, αλλά και το «kanati» ένα κεραμικό δοχείο για νερό ή κρασί που προσομοιάζει στο γνωστό χωνί λαδιού.
Πηγή φωτό: FOSPHOTOS/ WeDesign.gr
Ο τενεκές που κοσμεί μπουτίκ
Και μπορεί το τελευταίο που θα σκεφτόταν κάποιος να πάρει ως σουβενίρ μαζί του να είναι ένας τενεκές λάδι, ωστόσο ο Λουκάς Αγγέλου και η Βάσω Ασφή μετέτρεψαν αυτό το παραδοσιακό άτεχνο προϊόν σε ένα ξεχωριστό αξεσουάρ-φετίχ. Το StudioLav -έτσι ονομάζεται το δίδυμο των σχεδιαστών- έκανε τα social media να παραληρούν με την τσάντα Atlas Shopper η οποία δεν είναι τίποτε άλλο από τον κλασικό καλτ τενεκέ αποθήκευσης λαδιού και φέτας της εποχής των παππούδων μας που με την προσθήκη δερμάτινων λουριών μετατράπηκε σε σύγχρονο design αντικείμενο της καθημερινότητάς μας!
Πηγή φωτό: stuliolav.com
Μυοτάπητας made in Greece
Και όσοι δεν γνωρίζεται ότι ο μυοτάπητας δεν είναι τίποτε άλλο από το mousepad, τότε η ομάδα Idisti, δηλαδή η Ολγα Παπαδοπούλου, η Μάριον Κουμπούρη και η Αλεξάνδρα Χαριτάτου, σας παρουσιάζουν την ελληνική του εκδοχή.
Πηγή φωτό: Idisti.gr
ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .
- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.