Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Μνημόσυνο στα Σέρβικα μνημεία του 1ου Παγκόσμιου Πολέμου, σε Αριδαία και Εξαπλάτανο!

Μέσα σε συγκινησιακό κλίμα,τελέστηκε σε Αριδαία και Εξαπλάτανο, το καθιερωμένο μνημόσυνο για τους Σέρβους πεσόντες, στο τέλος του 1ου παγκοσμίου πολέμου.

Εκπρόσωποι της Σερβικής αντιπροσωπείας ήταν ο υπ. Εργασίας της Σερβίας Zoran Antic, η πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη Jasmina Milacic και αλλοι.

Ο Δήμαρχος Αλμωπίας Νίκος Παρούτογλου, αφου καλωσόρισε τους επίσημους Σέρβους εκπροσώπους, αναφέρθηκε στο ιστορικό της μάχης, συνδέοντας την ελληνοσερβική φιλία με τα γεγονότα της εποχής και αναδεικνύοντας το πλαίσιο συνεργασίας για την ανάδειξη των μνημείων, με την γείτονα χώρα.

Από την πλευρά τους οι Σέρβοι αξιωματούχοι, αφού εξήραν την κατάσταση των κοιμητηρίων, κάλεσαν τον δήμαρχο στα τελη Νοεμβρίου στην Σερβία, για την συγκεκριμενοποίηση της συνεργασίας.

Ο Νίκος Παρούτογλου στην προσφώνησή του τόνισε:

Αγαπητοί εκπρόσωποι της Σερβικής Κυβέρνησης.

Κύριε Αντιπεριφεριάρχη Πέλλας Δάνη Τζαμτζή

Κύριε βουλευτή Πέλλας κ υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύση Σταμενίτη

Κύριε διοικητή του ΑΤ Αριδαίας Βαγγέλη Γακη 

Φίλες και φίλοι,

Τα τσιμεντένια οχυρά, διάσπαρτα στην περιοχή πάνω από το Λουτράκι έως το Ντόμπρο πόλε και την Γκράβιτσα, διηγούνται την ιστορία του 1ου παγκόσμιου πολέμου.

Στις 28 Ιουνίου 1917 μπήκε η Ελλάδα επίσημα στον πόλεμο.

Στις 30 Μαΐου 1918 έγινε η μάχη του Σκρά με νίκη των ελληνικών δυνάμεων, μια μάχη που έκρινε, εν πολλοίς τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο από τη μεριά της Ελλάδας.

Το Σεπτέμβρη του 1918 στο Ντόμπρο Πόλε,μεγάλες σέρβικες δυνάμεις μαζί με γαλλικές, πολιορκούν Βούλγαρους, Γερμανούς και Αυστριακούς με αποτέλεσμα την οπισθοχώρησή τους, τη συνθηκολόγηση των Βούλγαρων και τον τερματισμό του πολέμου.

Η Ελληνοσερβική φιλία,παρέμεινε άρρηκτη στο πέρασμα των χρόνων και οι λαοί συναισθηματικά ταυτισμένοι.

Σήμερα τιμούμε με σεβασμό,αυτούς που θυσίασαν τη ζωή τους, για την ειρήνη, την ανθρωπότητα, για όλους εμάς.

Αυτά τα κομμάτια μνήμης με την τεράστια ιστορική σημασία, από την καλή πεδιάδα και σε ολόκληρο το οροπέδιο της Αλμωπίας, είμαστε υποχρεωμένοι να να τα αναδείξουμε με κάθε τρόπο ακόμη και με την ψηφιακή αποτύπωσή τους.

Να τα αποκαταστήσουμε ώστε να τα καταστήσουμε επισκέψιμα.

Στο πλαίσιο αυτό καλώ τους Σέρβους αδελφούς, σε κοινή πορεία συνεργασίας, ώστε να καταφέρουμε αυτό το πολιτιστικό προϊόν, να το ενσωματώσουμε σε μια εναλλακτική μορφή στρατιωτικού τουρισμού, ή τουρισμού αναπαραστάσεων.

«Η πρότασή μας αυτή στοχεύει όχι μόνο στη διατήρηση της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και στην ενεργή προώθησή των μνημείων αυτών μέσω της τεχνολογίας, καθιστώντας την περιοχή ένα βιώσιμο, δυναμικό πολιτιστικό προορισμό.»

Εύχομαι σήμερα από εδώ να ξεκινήσει μια νέα περίοδος συνεργασίας.






0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...