Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΒΟΣΤΟΚ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΠΟΥ "ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ" !


Την "εξαφάνιση ομάδας Ρώσων επιστημόνων που επιχειρούσαν να εξερευνήσουν την αφιλόξενη λίμνη Βοστόκ στην Ανταρκτική", αναφέρουν εδώ και δύο μέρες πολλά μέσα ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο.

Η αφιλόξενη λίμνη Βοστόκ
  Είναι μια υπόγεια λίμνη της Ανταρκτικής, με μήκος 250 χιλιόμετρα, πλάτος 50 χιλιόμετρα και φτάνει σε βάθος 800 μέτρων που βρίσκεται 4 χιλιόμετρα κάτω από τους πάγους και κανείς δεν την έχει εξερευνήσει για εκατομμύρια χρόνια. Το όνομά της; Βοστόκ. 
  Το ενδιαφέρον για αυτήν είναι τεράστιο! Η εξερεύνηση της είναι πιθανόν να οδηγήσει τους επιστήμονες στην ανακάλυψη μικροβίων και αρχέγονων μορφών ζωής, δεδομένου ότι το γλυκό νερό της Λίμνης δεν έχει έρθει σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα, με τους ρύπους του ανθρώπου ή με άλλες γήινες μορφές ζωής εδώ και 14 με 20 εκατομμύρια χρόνια!
  Επιπλέον, η γεωθερμική ενέργεια κάτω από τον πάγο κρατά τη λίμνη "υγρή", όπως ακριβώς συμβαίνει και στους ωκεανούς του Δία, της Ευρώπης και άλλων πλανητών και δορυφόρων, συνεπώς τα μυστικά της μπορεί να οδηγήσουν σε ανακαλύψεις σχετικά με πιθανές εξωγήινες μορφές ζωής που ενδέχεται να φιλοξενούνται σε αυτούς.   
"Είναι σαν να εξερευνούμε ξένο πλανήτη"
  Η εξερεύνηση της λίμνης Βοστόκ, αποτελεί εδώ και χρόνια όνειρο πολλών επιστημονικών ομάδων. Η ρωσική προσπάθεια ξεκίνησε το 1998 και πριν από λίγους μήνες ερευνητές του Ρωσικού Ινστιτούτου Αρκτικής και Ανταρκτικής Εξερεύνησης (AARI) κόντεψαν να το κάνουν πραγματικότητα, αλλά η προσπάθεια τους σταμάτησε κυριολεκτικά στο παρά πέντε. Η γεώτρηση έφτασε μόλις πέντε μέτρα πάνω από την επιφάνεια της λίμνης αλλά μετά έπρεπε να φύγουν γιατί είχε έρθει ο χειμώνας στην Ανταρκτική.
  Έτσι, γέμισαν το φρεάτιο της γεώτρησης με κηροζίνη και αντιψυκτικό υγρό και περίμεναν να φτάσει τέλος Δεκεμβρίου του 2011 για να επανέλθουν και να ερευνήσουν επιτέλους τη λίμνη, αγνοώντας τις αντιδράσεις άλλων επιστημόνων για τον κίνδυνο μόλυνσης ενός πραγματικά παρθένου περιβάλλοντος. Ο επικεφαλής της αποστολής  Βάλερι Λούκιν του Ρωσικού Ινστιτούτου Αρκτικής και Ανταρκτικής Εξερεύνησης (AARI) είχε δηλωσει τότε: "Είναι σα να εξερευνούμε ένα ξένο πλανήτη, όπου κανείς δεν έχει ξαναπάει. Δε γνωρίζουμε τι θα συναντήσουμε".
Η "εξαφάνιση"΄για 5 ημέρες των Ρώσσν ερευνητών

 
  Πριν από λίγο καιρό οι Ρώσοι επέστρεψαν στην λίμνη Βοστόκ για να ολοκληρώσουν το έργο τους, ακολουθώντας μια διαφορετική τακτική αυτή τη φορά, αφού στα 5 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της λίμνης, το συμβατικό γεωτρύπανο της γεώτρησης αντικαταστάθηκε από ένα θερμαντικό στοιχείο που έλιωσε τον πάγο μέχρι να φτάσει το επιθυμητό βάθος.
 Το γεγονός πως για 5 ολόκληρες ημέρες οι ερευνητές δεν έδωσαν κανένα σημείο ζωής, σε συνδυασμό με το πολύ ασφυκτικό χρονικό περιθώριο που έχουν για να εκκενώσουν την περιοχή πριν πέσουν και πάλι επικίνδυνα οι θερμοκρασίες, δημιούργησαν την αίσθηση ότι κάτι πήγε στραβά.
  Μεγάλα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα σε όλον τον κόσμο, μετέδιδαν ανήσυχα την "σιγή ασυρμάτου" εκ μέρους των Ρώσων ερευνητών. "Ούτε μία λέξη από τον πάγο για 5 ημέρες" ανέφερε χαρακτηριστικά στο Fox News ο καθηγητής Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μοντάνα δρ. John Priscu, αν και το δίκτυο έσπευσε να διευκρινήσει πως κάτι τέτοιο δεν είναι "ύποπτο" αφού υπάρχει πρακτική αδυναμία επικοινωνίας. Αντίθετα, πολλά άλλα μέσα ενημέρωσης - κυρίως στο διαδίκτυο- έκαναν λόγο ακόμη και για "μυστηριώδη εξαφάνιση επιστημόνων στον βυθό της λίμνης Βοστόκ".
Οι τελευταίες πληροφορίες
  Αργά το βράδυ της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2012, ανώνυμη πηγή του ρωσικού πρακτορείου Ria Novost, ανακοίνωσε πως το θρίλερ έλαβε τέλος! "Χθες, οι επιστήμονές μας σταμάτησαν τη γεώτρηση σε βάθος 3.768 μέτρων και έφτασαν την επιφάνεια της λίμνης", ανέφερε και πρόσθεσε πως ένας αισθητήρας στην άκρη του θερμαντικού στοιχείου "ενημέρωσε" την ομάδα για την παρουσία υγρού νερού. Στο στάδιο αυτό, οι ειδικοί απάντλησαν την κηροζίνη που είχαν διοχετεύσει στο φρεάτιο για να εμποδίσουν το σχηματισμό πάγου, και ρύθμισαν την πίεση ώστε το νερό της λίμνης να αρχίσει να ανεβαίνει στο φρεάτιο της γεώτρησης.

  Αυτό θεωρητικά σημαίνει ότι μπορούν να συλλεχθούν δείγματα νερού χωρίς να χρειαστεί να εισέλθουν τα όργανα μέσα στην ίδια τη λίμνη, αλλά μένει να εφαρμοστεί και στην πράξη. Κάτι τέτοιο όμως δεν θα γίνει άμεσα, αφού η αποστολή θα πρέπει και πάλι να αποχωρήσει καθώς πλησιάζει το απόλυτο ψύχος και το μόνιμο σκοτάδι του ανταρκτικού χειμώνα.
  Αν οι αποκλειστικές πληροφορίες του του ρωσικού πρακτορείου Ria Novost είναι αληθείς, τότε οι Ρώσοι έχουν κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την πολυπόθητη εξερεύνηση της αφιλόξενης και σκοτεινής λίμνης Βοστόκ! Οι πιο καχύποπτοι πάντως επιμένουν πως θα περιμένουν να δουν με τα μάτια τους και να ακούσουν με τα αυτιά τους τους Ρώσους επιστήμονες!

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...