Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ-ΘΑΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.


Το πρώτο κέντρο για παιδιά - θαύματα στη Θεσσαλονίκη!
Μόλις στα 16 του χρόνια ο Τέρι Τάο, «παιδί-θαύμα» από την Αυστραλία, σπούδασε στο Πρίνστον. Σε ηλικία 24 ετών έγινε τακτικός καθηγητής στο UCLA και το περασμένο καλοκαίρι, στα 29 πια, τιμήθηκε με το Διεθνές Μετάλλιο για Εξαιρετικά Σημαντικές Ανακαλύψεις στα Μαθηματικά, το οποίο θεωρείται το Νομπέλ των Μαθηματικών.
Ένα χαρισματικό παιδί το οποίο θα μπορούσε να έχει χαθεί εάν δεν είχε συμμετάσχει στο πρόγραμμα του Center for Talented Youth (CTY) του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, γράφοντας μάλιστα άριστα στο SAT μαθηματικών, το ειδικό τεστ αξιολόγησης για την είσοδό του στο πρόγραμμα.

Η δημιουργία του πρώτου «Κέντρου για Χαρισματικά - Ταλαντούχα Παιδιά» στην Ελλάδα ανακοινώθηκε σήμερα, Πέμπτη 16 Μαΐου 2013, από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και το Κολλέγιο Ανατόλια. «Είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του Ιδρύματος, καθώς αυτό που χρειάζεται η χώρα τη δύσκολη αυτή περίοδο είναι ανάπτυξη και παιδεία. Να εξελιχθούμε, να αλλάξουμε νοοτροπία. Πιστεύουμε ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι μια καλή αρχή» δήλωσε στο «Βήμα» ο λειτουργικός διευθυντής του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» κ. Γιάννης Ζερβάκης.

Μέσω της ίδρυσης του CTY Greece στο Κολλέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη «θα έχουμε πλέον και στην Ελλάδα τη δυνατότητα να προσδιορίσουμε τους χαρισματικούς νέους και να τους δίνουμε τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τα ταλέντα και τις ικανότητές τους σε ένα ιδιαίτερο μαθησιακό περιβάλλον», όπως τόνισε ο δρ Παναγιώτης Βλάχος, πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια. Συγχρόνως, θα έχουν την ευκαιρία να ενσωματωθούν σε ένα ευρύτερο παγκόσμιο δίκτυο νέων με κοινά χαρακτηριστικά και ενδιαφέροντα.
«Παιδιά-θαύματα» του CTY οι ιδρυτές του Facebook και της Google.

Τα απτά παραδείγματα της ευεργετικής επίδρασης του προγράμματος - αναπτύχθηκε από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Johns Hopkins το 1979 -  βρίσκονται γύρω μας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του CTY International κ. Συμεών Μπρόντσκι. Ανάμεσα σε αυτά ένας από τους συνιδρυτές του Facebook και, ομοίως, ένας από τους συνιδρυτές της Google. Το πρόγραμμα έχει ήδη προσελκύσει μαθητές από περισσότερες από 120 χώρες και από το καλοκαίρι του 2014 θα είναι έτοιμο να κάνει τα πρώτα του βήματα στη χώρα μας, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος. Σε πρώτο στάδιο επιλέχθηκαν ήδη 10 έλληνες μαθητές οι οποίοι θα παρακολουθήσουν το καλοκαιρινό πρόγραμμα στις ΗΠΑ με την υποστήριξη του Ιδρύματος. Την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει η εκπαίδευση και κατάρτιση του διδακτικού προσωπικού.

«Συμμεριζόμαστε τον στόχο του Ιδρύματος για την αντιστροφή της "διαρροής εγκεφάλων"» είπε στο «Βήμα» ο κ. Μπρόντσκι, συμπληρώνοντας ότι η τριαντάχρονη εμπειρία του προγράμματος αποδεικνύει πως όσο περισσότερο οι χώρες καλλιεργούν τη φιλομάθεια και την ανάπτυξη των ξεχωριστών ταλέντων, χτίζουν μια δεξαμενή φωτεινών ανθρώπων που στο μέλλον θα τους το ανταποδώσει.
Συγχαίροντας τους τρεις διακεκριμένους φορείς για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία που ενισχύει τις εκπαιδευτικές ανταλλεγές ανάμεσα στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Ντάνιελ Σμιθ δήλωσε ότι «ανυπομονεί να δει τους έλληνες μαθητές να παίρνουν τη θέση τους δίπλα στους υπόλοιπους διακεκριμένους αποφοίτους του προγράμματος στο μέλλον».

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η ειδική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Αθηνά Λινού τόνισε ότι πολλά από τα «καλύτερα μυαλά» αφήνουν τη χώρα μας επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να εξελίξουν τα ταλέντα τους, ένα κενό το οποίο με πρωτοβουλίες όπως αυτή μπορεί να καλυφθεί, φέρνοντας μάλιστα και πολλούς ξένους μαθητές στην Ελλάδα.
Εισιτήριο εισόδου στην ακαδημαϊκή ελίτ

Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της ακαδημαϊκής αριστείας, παρέχοντας ίσες ευκαιρίες σε όλους τους χαρισματικούς μαθητές ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης της οικογένειάς τους. Η εισαγωγή των μαθητών, ηλικίας 8-15 ετών, στο πρόγραμμα του CTY θα γίνεται με την διενέργεια ενός τυποποιημένου τεστ - όχι τεστ IQ -, καθώς και συνεντεύξεων. Όπως τόνισε ο κ. Βλάχος, στη χώρα μας θα διενεργείται επίσης ένα τεστ επάρκειας στη γλώσσα.
Το καλοκαιρινό πρόγραμμα είναι μια ιδιότυπη θερινή κατασκήνωση, τα μέλη της οποίας θα μπορούσαν να ανήκουν στην ακαδημαϊκή ελίτ. Οι μαθητές για διάστημα τριών εβδομάδων, επί 6 ώρες κάθε μέρα, γράφουν, μελετούν, μαθαίνουν, σχεδιάζουν ή κάνουν ανατομία. Στον βασικό κορμό του καλοκαιρινού προγράμματος, το οποίο αναμένεται το καλοκαίρι του 2014 να φιλοξενήσει 100 νέους από την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, θα προστεθούν σταδιακά μονοήμερα, διήμερα και online προγράμματα σε συνεργασία και με άλλους εκπαιδευτικούς οργανισμούς.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...