Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΑΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Κινήσεις ματ για τον ελληνικό πολιτισμό και τουρισμό από τις Βρυξέλλες

Η γνωμοδότηση του Μιλτιάδη Κύρκου για τον πολιτιστικό τουρισμό που υπερψηφίστηκε από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, δημιουργεί συνθήκες γόνιμες για την ανάπτυξη των υποδομών του πολιτισμού και της μεγιστοποίησης της αναπτυξιακής του διάστασης σε μια περίοδο καθοριστική για την Ελλάδα.
(Φωτογραφία του Νίκου Παλαιολόγου από το Sooc)
Φτάνοντας στο Ευρωκοινοβούλιο και ενώ έχει αρχίσει η ενημέρωση για τις δράσεις του, ο Μιλτιάδης Κύρκος, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού φτάνει με μικρή καθυστέρηση, σχεδόν ασθμαίνοντας. Κρατά μια τσαλακωμένη λευκή κόλλα χαρτιού, γραμμένη από την κορυφή ως το τέλος. Αρχίζει να μας τη διαβάζει...
Περιέχει τις επιτροπές και δράσεις μόλις των τελευταίων ημερών στις οποίες συμμετείχε, αλλά κυρίως την περήφανη ανακοίνωσή του πως υπερψηφίστηκε η γνωμοδότηση του, ως  ευρωβουλευτή του Ποταμιού και μέλους της Ομάδας Δράσης για τον Τουρισμό (Tourism Task Force) του Ε.Κ. με τίτλο: «Προς μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης». Προτάσεις και στόχοι για την ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού, σε ένα οικονομικό τοπίο που μπορεί να αποκομίσει σημαντικά οφέλη από αντίστοιχες δράσεις.
Πολιτισμός, τουρισμός, μετανάστευση, Αμφίπολη
Ο Μιλτιάδης Κύρκος, κάθε πρωί οκτώ παρά εικοσιπέντε, βρίσκεται έξω από το coffee shop στη γειτονιά του Ευρωκοινοβουλίου για να πάρει τον καφέ του. Σχεδόν ο πρώτος πελάτης του καφέ κάθε πρωί. Στη συνέχεια από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ βρίσκεται μέσα στο δαιδαλώδες κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου. συμμετέχοντας στις συνεδριάσεις και τις συσκέψεις, τόσο ως μέλος της επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού όσο και ως αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας.
Με τις συζητήσεις για το μεταναστευτικό να έχουν κεντρικό ρόλο στις συνεδριάσεις των τελευταίων ημερών – στις 13 Μαϊου ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος αναμένεται να παρουσιάσει μια ολιστική πρόταση για το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο – η πρώτη προσωπική νίκη  του κ. Κύρκου για το θέμα του πολιτιστικού τουρισμού δεν είναι καθόλου αμελητέα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο πολιτιστικός τουρισμός αντιστοιχεί στο  40% του τουρισμού στην Ευρώπη. Αποτελεί δε, για τη χώρα μας, την μεγάλη ευκαιρία να ενισχύσει περαιτέρω τις τουριστικές αφίξεις, στοχεύοντας σε ένα κοινό που όπως δείχνουν οι έρευνες είναι υψηλού εισοδήματος.
«Η οικονομική κρίση έχει στερήσει κονδύλια από έναν τομέα που έχει πληγεί περισσότερο από τις περικοπές, με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη, παραμέληση και υποβάθμιση πολύτιμων πολιτιστικών αξιοθέατων που έχουν πέσει σε λήθη, σε βάρος της κοινωνίας και του τομέα του τουρισμού» επισημαίνει ο Μιλτιάδης Κύρκος. «Ο πολιτιστικός τουρισμός δημιουργεί ευκαιρίες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την τοπική ανάπτυξη, συμβάλλοντας στη μείωση του εποχικού και γεωγραφικού συγκεντρωτισμού. Υπάρχει μεγάλο δυναμικό σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ενεργοποιούνται στο χώρο αυτό, οι οποίες αποτελούν και το 95% των επιχειρήσεων του συγκεκριμένου τομέα. Κλειδί για την επιτυχία και την ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού τομέα του τουρισμού είναι φυσικά η ποιότητα των υπηρεσιών και οι υψηλού επιπέδου επαγγελματικές δεξιότητες.»

Με τη γνωμοδότηση του κ. Κύρκου, η Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού εισηγείται στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας, που είναι επί της ουσίας αρμόδια για το συγκεκριμένο ζήτημα να συμπεριλάβει προτάσεις όπως:
1. Τόνωση του πολιτιστικού τουρισμού σε αγροτικές, ορεινές, παράκτιες και νησιωτικές περιοχές που προσφέρουν άθικτο φυσικό περιβάλλον και τοπία, παραδοσιακό πολιτισμό, τοπικά προϊόντα, γαστρονομικές παραδόσεις και γνησιότητα. Η ενίσχυση σε αυτές τις περιοχές αποτελεί ισχυρή κινητήρια δύναμη για την τοπική ανάπτυξη.
2. Λήψη μέτρων για τη μείωση του διοικητικού φόρτου, την εξασφάλιση ενός επαρκούς ρυθμιστικού πλαισίου των επιχειρήσεων – ιδίως τις μικρομεσαίων και των νεοϊδρυθείσων- που ενεργοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.
3. Αξιοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ που σχετίζονται με τον πολιτιστικό τουρισμό, διαφάνεια και πιο ανοιχτή προσέγγιση εκ μέρους της Επιτροπής σχετικά με την έγκριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
4. Διασφάλιση αειφόρου και υπεύθυνου τουρισμού, που θα ανταποκρίνεται στις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις των διαρθρωτικών αλλαγών που προκαλεί ο τουρισμός και στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η πολιτιστική κληρονομιά λόγω μαζικού τουρισμού.
5. Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και της ψηφιοποίησης της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης ως μέσων για την προώθηση του μοναδικού πολιτιστικού της πλούτου παγκοσμίως.
6. Διαπεριφερειακή και διασυνοριακή ανάπτυξη τουριστικών προϊόντων, όπως είναι οι Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Διαδρομές.
7. Ανάπτυξη βιώσιμων διατροπικών υποδομών και της διασυνοριακής συνδεσιμότητας για την βελτίωση της προσβασιμότητα εν γένει και ιδίως των απομακρυσμένων τουριστικών προορισμών.
8. Διευκόλυνση προσβασιμότητας σε άτομα με αναπηρίες ή χαμηλής κινητικότητας, νέους, ηλικιωμένους και οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.
Οσον αφορά ειδικότερα στην Ελλάδα, ο κύριος Κύρκος επισημαίνει πως πρέπει να υπάρξει ένας βιώσιμος εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός που θα εντάσσει προτεραιότητες όπως:
1. Μείωση των διοικητικών αγκυλώσεων, σταθεροποίηση και ξεκαθάρισμα του φορολογικού πεδίου ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού
2. Συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με τουριστικούς επιχειρηματίες (τουριστικά πρακτορεία, ενώσεις ξενοδόχων, αεροπορικές εταιρείας), μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο και φορείς του πολιτισμού. Τόνωση του εγχώριου τουρισμού με την προώθηση των λιγότερο ευρέως γνωστών πολιτιστικών αξιοθέατων.
3. Εξορθολογισμός της λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων με στόχο την προσφορά υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους επισκέπτες. Υποδομές για άτομα με αναπηρίες, κατηγορίες μειωμένων εισιτηρίων, διευρυμένα ωράρια ιδιαίτερα σε περιόδους τουριστικής αιχμής, εκσυγχρονισμός πωλητηρίων, σύγχρονη διαδικτυακή παρουσία.
4. Τουριστική αξιοποίηση των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με τη δημιουργία δικτύων προώθησης, προβάλλοντάς τες ως μέρος ενός μακροπρόθεσμου και ακριβούς χρονικού προγραμματισμού.
5. Απλοποίηση έκδοσης θεωρήσεων VISA και άνοιγμα της αγοράς στις χώρες BRICS.
6. Προώθηση διαφοροποιημένων τουριστικών προϊόντων που δεν συγκεντρώνονται μόνο στους θερινούς μήνες και είναι προσοδοφόρα και για τις τοπικές οικονομίες.
Την ίδια ώρα, ο έτερος ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης, είδε να υιοθετείται η πρότασή του να επισκεφθούν οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού τη Θεσσαλονίκη, τη Βεργίνα και την Αμφίπολη, ρίχνοντας φως στις αρχαιολογικές ανασκαφές και στην ανάγκη υποστήριξή τους και από την Ευρωπαϊκή Ενωση.


Πηγή ...http://www.iefimerida.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...