Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Τα οφέλη της εσωστρέφειας


Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα αδίκως έχει δοθεί αρνητική χροιά στην εσωστρέφεια.
Είναι γεγονός: είμαστε εξαντλημένοι. Επιστημονικά εξαντλημένοι. Σε έρευνα που διεξήχθη παγκοσμίως και συμπεριελάμβανε 18.000 άτομα, τα 2/3 των ενηλίκων δήλωσαν στους ερευνητές του Durham University πως χρειάζονται περισσότερη ξεκούραση. Δεν μας εκπλήσσει, καθώς οι ερευνητές έχουν προειδοποιήσει για την στέρηση ύπνου που προκαλεί το ωράριο εργασίας.

Ωστόσο, δεν είχε γίνει γνωστό πως χρειαζόμαστε χρόνο μόνοι μας για να είμαστε ξεκούραστοι. Τόσο το διάβασμα όσο και ο χρόνος που περνάει κανείς μόνος του αποτελούν τις πιο αναζωογονητικές δραστηριότητες. Παραδόξως, μέσω της εσωστρέφειας θα ωφεληθούν οι περισσότεροι, εφόσον γεμίζει κανείς τις “μπαταρίες” του μένοντας μακριά από την πολυκοσμία. Εφόσον λοιπόν, ο μισός πληθυσμός είναι εξωστρεφής – συνεπώς δεν χρειάζονται χρόνο με τον εαυτό τους– έπρεπε να διερευνηθεί αν η σύγχρονη επιστήμη είναι σωστή, και αν δεν είναι μόνο οι εσωστρεφείς που χρειάζεται να ξεφεύγουν από τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι ερευνητές του  Durham University εξέτασαν τις προσωπικότητες των συμμετεχόντων και ανακάλυψαν πως οι εσωστρεφείς είναι πιο πιθανό να μένουν μόνοι για να ξεκουραστούν. "Αλλά ακόμα και οι εξωστρεφείς θεώρησαν πιο τονωτικές τις μοναχικές δραστηριότητες παρά την κοινωνικοποίηση με άλλα άτομα”, αναφέρει ο καθηγητής Felicity Callard, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας. “Οι πιο κοινωνικές δραστηριότητες, όπως η αφιέρωση χρόνου στους φίλους ή την οικογένεια και το ποτό, βρίσκονται σε χαμηλότερη θέση. Αυτό συνεπάγεται πως ο χρόνος που αφιερώνει κανείς στον εαυτό του, ωφελεί όλους”.

Η Sanna Balsari-Palsule, η οποία έχει κάνει διδακτορικές σπουδές στο University of Cambridge, επισημαίνει πως είναι αναγκαίο να αποκαθιστούμε και να ενεργοποιούμε τον οργανισμό μας, καθώς και ότι παρόλο που αυτό διαφέρει ανά άτομο, μοιάζουμε περισσότερο απ’όσο πιστεύουμε. Διακρίνει διαφορά μεταξύ της ξεκούρασης και των “αναζωογονητικών εσοχών”.  Η ξεκούραση ως βασική ανθρώπινη ανάγκη φαίνεται ίδια σε όλους. Οι “αναζωογονητικές εσοχές” όμως, αποτελούν ένα μέρος, μία δραστηριότητα και την ψυχική κατάσταση που επιτρέπουν σε κάποιον να επαναφέρει την ενέργεια του. Στην έρευνα της, ανακάλυψε μικρές διαφορές ανάμεσα σε αυτό που θεωρούν τρόπο επαναφόρτισης δυνάμεων οι εσωστρεφείς και οι εξωστρεφείς.

“Τόσο οι εσωστρεφείς όσο και οι εξωστρεφείς πιστεύουν πως ένα γεύμα με τους συνεργάτες τους αποτελεί τρόπο ξεκούρασης κατά τη διάρκεια μιας εργάσιμης μέρας. Η διαφορά βρίσκεται στην ποσότητα. Οι εσωστρεφείς προτιμούν ένα γεύμα με μόνο έναν συνάδελφο, ενώ οι εξωστρεφείς επιλέγουν ένα γεύμα με 3 ή 4 άτομα.  Επίσης, και οι 2 πλευρές θεωρούν το τρέξιμο ως είδος αναζωογόνησης. Ωστόσο, οι εσωστρεφείς προτιμούν να τρέχουν μόνοι, ενώ οι εξωστρεφείς με παρέα”.

Χρειάζονται λοιπόν οι εξωστρεφείς χρόνο μόνοι τους για να ανακτήσουν δυνάμεις; Όχι απαραίτητα, σύμφωνα με την Balsari-Palsule. “Οι εξωστρεφείς που ήδη περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας τους υιοθετώντας χαρακτηριστικά εσωστρεφή ανθρώπων (που δεν συμβαδίζουν με τον χαρακτήρα τους), μένοντας μόνοι μάλλον θα νιώσουν μεγαλύτερη πίεση”, αναφέρει η ίδια. “Αντιθέτως, εξωστρεφείς που εσκεμμένα αναζητούν χρόνο μόνοι τους, θα είναι πιο παραγωγικοί στην εργασία τους. Ο χρόνος με τον εαυτό μας μπορεί να χαρακτηριστεί και ως χρόνος μακρυά από αποσπάσεις. Επιπλέον, μερικές από τις δυνατότητες που σχετίζονται με την εσωστρέφεια είναι οι ικανότητες ενδοσκόπησης και ανάλυσης γεγονότων”.

Δεν είναι τυχαίο που η  Rebecca Lynch, δημιουργός των "introjis" (διασκεδαστικά emojis που απεικονίζουν εσωστρεφείς) αποκαλεί τον εαυτό της “υπέρ-εσωστρεφή”. Ωστόσο, διαφωνεί με την Balsari-Palsule και αναφέρει πως ακόμα και αν οι εξωστρεφείς πιέζουν τον εαυτό τους για να μείνουν μόνοι, θα έπρεπε να το κάνουν. “Πιστεύω πως οι υπερβολικά εσωστρεφείς γνωρίζουν καλύτερα πότε πρέπει να μείνουν μόνοι για λίγο, διότι κουράζονται σωματικά όταν βρίσκονται με άλλα άτομα. Οι εξωστρεφείς απλά συνεχίζουν”, τονίζει η ίδια. “Ο χρόνος που αφιερώνει κανείς στον εαυτό του είναι πολύτιμος. Είναι η στιγμή που κάνεις ενδοσκόπηση και καταλήγεις σε παραγωγικές ανακαλύψεις. Γνωρίζω δημιουργικούς εξωστρεφείς που “παλεύουν” με αυτό και πιέζουν τον εαυτό τους να μείνουν μόνοι”.

Η εξωστρεφής καθηγήτρια αγγλικών Jack Dobson, 25, διακρίνει μεγαλύτερη ισορροπία. “Χρειάζομαι πολύ τις κοινωνικές δραστηριότες στη ζωή μου χωρίς να αυτό να σημαίνει πως ένας εξωστρεφής δεν κουράζεται από την υπερβολική κοινωνικότητας ορισμένες φορές- σημαίνει όμως πως μπορείς να χειριστείς περισσότερη κοινωνικότητα πριν φτάσεις στα όρια σου. Όλοι χρειαζόμαστε χρόνο για αυτοκριτική. Μου αρέσει να αφιερώνω χρόνο στον εαυτό μου και θεωρώ πως δίνει σαφήνεια στη σκέψη μου και με βοηθάει να ξεκουραστώ. Το να μένω πολύ ώρα μόνη μου όμως, με κάνει να αναζητάω την κοινωνική δραστηριότητα και κατ’επέκταση να νιώθω ψυχολογικά “πεσμένη”

Η κοινωνία μας επιβραβεύει την εξωστρέφεια περισσότερο και κατά τη διάρκεια των σχολικών χρόνων, της εργασίας και του πανεπιστημίου το να είναι κανείς εσωστρεφής μπορεί να θεωρηθεί αδράνεια και νωθρότητα, και όχι σημαντικό για την πνευματική κατάσταση του ατόμου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον  Robert de Vries, λέκτορα της ποσοτικής κοινωνιολογίας στο University of Kent, θα έπρεπε να συμπεριφερόμαστε περισσότερο ως εξωστρεφείς παρά εσωστρεφείς.

Εξετάζοντας προηγούμενες έρευνες ανακάλυψε πως οι εξωστρεφείς είναι πιο επιτυχημένοι και είναι 25% πιο πιθανό να βρίσκονται σε υψηλόμισθες θέσεις εργασίας. “Αρκετές έρευνες που επανεξετάσαμε εστίασαν στο διάστημα μεταξύ των εφηβικών χρόνων και της ενήλικης ζωής και κατέληξαν στο γεγονός πως όσοι ήταν πιο εξωστρεφείς ως έφηβοι, είχαν περισσότερες πιθανότητες καριέρας ως ενήλικες”, αναφέρει. “Οι εξωστρεφείς έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση, είναι πιο κοινωνικοί και πιο δυναμικοί. Είναι φανερό πως οι ικανότητες αυτές θα συμβάλλουν στην κοινωνικοποίηση στο σχολείο και αργότερα στην καριέρα του ίδιου ατόμου”.

Ο de Vries αναφέρει πως εξαρτάται από το άτομο και τις συνθήκες, προκειμένου να πει πως όλοι χρειαζόμαστε χρόνο με τον αυτό μας. “Οι περισσότερες έρευνες σχετικά με το να μένει κάποιος μόνος του, εστιάζουν στην αρνητική όψη, όπως είναι η μοναξιά και η έλλειψη κοινωνικής στήριξης. Η άλλη όψη του νομίσματος όμως, δείχνει πως ορισμένοι άνθρωποι νιώθουν καταβεβλημένοι από την συνεχή κοινωνική επικοινωνία”, συμπληρώνει.

Μέχρι να συνεχιστεί η έρευνα, θα γίνει προσπάθεια να επιλεχθούν τα θετικά και από τις δύο όψεις. Οι περισσότεροι από εμάς στερούμαστε ξεκούραση και “δεν γίνεται να τα έχουμε όλα”, η ύπαρξη όμως ισορροπίας είναι μια καλή αρχή. Αν επιλέγαμε να μένουμε σπίτι μερικές φορές, θα ήμασταν πιο ξεκούραστοι και πιο χαρούμενοι στο χώρο εργασίας μας.

Μετάφραση: Ειρήνη Χούλη από Vice





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...