Γράφει η Χαρά Κουλοπούλου
Πάντα με γοήτευαν τα αστέρια στον ουρανό, οι ονομασίες των αστερισμών, η κίνηση που διαγράφουν, η επιβλητική παρουσία τους στον σκοτεινό θόλο. Πάντα το βλέμμα μου χανόταν στη θέασή τους και μαγευόμουν από την μικρότερη ή μεγαλύτερη λάμψη τους, τη σημασία τους στον κόσμο της επιστήμης, της ψυχής και των ανθρώπων. Όσο θεωρούσα ανεξήγητη τη σύνδεση του ανθρώπου με τα ουράνια σώματα, κάτι τόσο μακρινό και απρόσιτο, άλλο τόσο τη θεωρούσα αυτονόητη, πηγαία ανάγκη και τρόπο διαφυγής, λύτρωσης.
Ήλιοι χαμένοι στο διάστημα, μακρινοί κόσμοι. Συμπλέγματα αστέρων, κουκίδες στο ανθρώπινο μάτι και νοητές γραμμές που υποδεικνύουν ονόματα, σημασίες, μύθους.
Τα συνδέουμε με κάτι παραμυθικό, θέτουμε τα όριά μας και την ταυτότητά μας ως γήινα πλάσμα. Προσεγγίζουμε την ιδέα του συνεχούς, του άπειρου, της μικρότητάς μας μπροστά στο όλο. Τους μεταθέτουμε τις ελπίδες μας, τα όνειρά μας.
. . .
- Οι άνθρωποι έχουν αστέρια που δεν είναι τα ίδια. Για κείνους που ταξιδεύουν, τ' αστέρια είναι οδηγοί. Για άλλους δεν είναι παρά μικρά φώτα. Για άλλους, τους σοφούς, είναι προβλήματα. Για τον μπίζνεσμαν μου, ήταν από χρυσάφι. Μα όλα τούτα τ' αστέρια σωπαίνουν. Εσύ, θα έχεις αστέρια που κανείς άλλος δεν τα έχει ...
- Τι θέλεις να πεις;
- Αφού εγώ θα 'μαι σ' ένα απ' αυτά, κι αφού θα γελάω σ' ένα απ' αυτά, τότε για σένα θα είναι σαν να γελούν όλα τ' αστέρια. Θα έχεις εσύ αστέρια που ξέρουν να γελάνε!
Όπως ο Μικρός Πρίγκιπας και ο ταξιδιώτης, έτσι κοιτάμε κι εμείς τα αστέρια. Μας θυμίζουν κάποιον άνθρωπο που έφυγε από κοντά μας και τον αναζητούμε στη θέση τους στο στερέωμα, μια στιγμή που περάσαμε κάτω από αυτά, ένα κοινό γνέψιμο δύο δεικτών που έτειναν προς την ίδια κατεύθυνση προσπαθώντας να προσδιορίσουν έναν αστερισμό. Για τους ξενιτεμένους είναι η πατρίδα τους, για τους ερωτευμένους το άλλο τους μισό, η έκφραση του έρωτά τους, για τους ονειροπόλους οι φιλοδοξίες και οι σκέψεις τους. Για τους φοβισμένους η ελπίδα, το άπιαστο και επιθυμητό, για τα παιδιά κάτι μαγικό, μια ευχή, ένας φίλος μακρινός.
Υπάρχει όμως και ένα αστέρι που σηματοδοτεί πολλά και έχει λάβει διαφορετικά ονόματα στο πέρασμα του χρόνου, από πολιτισμό σε πολιτισμό. ...Φοινίκη, Stella Maris, la Tramontana, Scip-steorra-το Άστρο του Πλοίου, Tien Hwang Ta Ti-ο Μέγας Αυτοκρατορικός Κυβερνήτης των Ουρανών, Stella Polaris. Είναι ο βόρειος πολικός αστέρας, ένας τριπλός αστέρας, το λαμπρότερο αστέρι -α (άλφα)- του αστερισμού «Μικρή Άρκτος». Η ονομασία του όπως και το συνώνυμο «Αστέρι του Βορρά» οφείλεται στο ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον Βόρειο Ουράνιο Πόλο. Η μικρή του απόσταση από το Βόρειο Ουράνιο Πόλο δίνει σε έναν παρατηρητή χωρίς τηλεσκόπιο, την εντύπωση ότι είναι ακίνητος και ότι οι άλλοι αστέρες περιστρέφονται γύρω από αυτόν. Αποκαλείται «ο χρησιμότερος πρακτικά αστέρας στον ουρανό» αφού χρησιμεύει ως σημείο προσανατολισμού τόσο στη θάλασσα (ναυσιπλοΐα) όσο και στην ξηρά, λόγω της σταθερής του θέσης. Αυτή η γειτνίαση με τον Βόρειο Ουράνιο Πόλο ωστόσο είναι περιοδική: ακολουθεί την κίνηση του γήινου άξονα που ονομάζεται μετάπτωση. Μετά από 25.000 χρόνια περίπου θα υπάρξουν και πάλι λίγοι αιώνες κατά τους οποίους ο Πολικός Αστέρας θα δικαιολογεί το όνομα αυτό.
Η σημασία του λοιπόν έγκειται στο γεγονός ότι βρίσκεται σταθερά στην ίδια θέση. Λειτουργεί όπως ένας φάρος. Όπου κι αν βρισκόμαστε στο βόρειο ημισφαίριο, αν βλέπουμε το Πολάρις, βλέπουμε το Βορρά. Ξέρουμε τη θέση μας.
. . .
Ο πολικός αστέρας είναι το άστρο της τραμουντάνας του Καββαδία, η ιδέα του σταθερού προσανατολισμού με οδηγό τους αστερισμούς και τα σημεία του ορίζοντα. Στο ποίημά του «Μαρέα» (παλίρροια), ένα από τα συμβολικότερα ποιήματά του με πλήθος ναυτικών όρων, αστρονομικών (και αστρολογικών) υπαινιγμών, μας μιλάει για τη ζωή σ’ ένα καράβι που φαίνεται να ταξιδεύει διηνεκώς. Μιλάει για την άπιαστη επιδίωξη (ή καταδίωξη) του αντικειμένου του πόθου, αλλά και την αίσθηση της ζάλης, της σύγχυσης, την εντύπωση ότι έχεις χαθεί.
Έτσι δεν είναι και η ζωή μας;
Κυνηγάμε τα όνειρά μας, προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τα θέλω μας, τις φιλοδοξίες και τις δυνατότητές μας. Αλλά συχνά χάνουμε το δρόμο μας. Μέσα από τις επιλογές που κάνουμε. Μέσα από γεγονότα που μας ξεπερνούν. Μέσα στην προσπάθειά μας να διαμορφώσουμε την ταυτότητά μας.
Ποια είναι η άγκυρά μας σε τέτοιες περιπτώσεις; Σε ποιο φάρο θα στραφούμε; Σε ποιο φωτεινό αστέρι για να προσδιορίσουμε τη θέση μας; Μήπως υπάρχουν κάποιες άλλες ανθρώπινες ζωές που αγγίζουν τις δικές μας σε μικρό ή μεγάλο βαθμό και μας οδηγούν από το σκοτάδι στο φως;
. . .
Για μένα ο πολικός αστέρας σημαίνει πολλά, γιατί μου θυμίζει τους δικούς μου φάρους της ζωής.
Υπάρχει κάποιος άνθρωπος στη ζωή σου που βρίσκεται σταθερά στην ίδια θέση ώστε να ξέρεις όταν χαθείς, όταν παλεύοντας με τα κύματα χάσεις την αίσθηση του κόσμου γύρω σου, να γυρίσεις, να τον κοιτάξεις και να πάρεις μια ανάσα ανακούφισης γιατί θα νιώσεις ότι ήδη έχεις σωθεί.
Όταν περιπλανιέμαι ανερμάτιστη, όταν η πίστη μου σε πρόσωπα και πράγματα με έχει προδώσει, κοιτάζω ψηλά στο δικό μου ουράνιο θόλο να βρω τον προσανατολισμό μου. Κοιτάζω τους ανθρώπους εκείνους που σηματοδοτούν τη θέση μου στο νοητικό χάρτη του εσωτερικού μου ταξιδιού.
Γιατί πολλές φορές ταξιδεύοντας δεν αλλάζουν μόνο τα τοπία γύρω μας. Αλλάζεις κι εσύ. Και χάνεσαι.
Θες ανθρώπους που ξέρεις πως είναι εκεί για σένα, να σου σταθούν, να σε συμβουλέψουν, να σε ακούσουν, να σου θυμίσουν ποιος είσαι και πού πηγαίνεις. Θες ανθρώπους να σε εμπνεύσουν, να σου θυμίσουν πως υπάρχει ελπίδα, πως υπάρχει μέλλον, όνειρα. Πως νικούν τα όνειρα. Ανθρώπους που αποδεικνύουν πως αξίζει να πιστεύεις σε κάτι, σε κάτι σταθερό, αληθινό, ουσιώδες. Θες πολικούς αστέρες που διακρίνονται ανάμεσα στους άλλους και σου φωτίζουν το δρόμο της επιστροφής. Της επιστροφής σε σένα.
CoverPhoto: Ο πολικός αστέρας διακρίνεται στο κέντρο περίπου των κύκλων που δημιουργούν διάφορα άστρα, σε αυτή την τραβηγμένη με ειδική τεχνική φωτογραφία του Joshua Bury -πηγή: NASA
Για τον Πολικό Αστέρα: http://paidio.blogspot.gr/2011/12/polaris.html
https://el.wikipedia.org/
Για το ποίημα του Καββαδία: https://antonispetrides.wordpress.com/2012/06/13/kavvadias_marea/
ΠΗΓΗ...
http://www.o-klooun.com
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .
- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.