Τα "Π.Ν." ξεκινούν ένα μικρό αφιέρωμα σε διάφορα τοπωνύμια του χωριού, για να θυμηθούμε μερικές ονομασίες του τόπου μας και θα προσπαθήσουμε να βρούμε και από πού έλκουν την ονομασία τους.
Στην προσπάθειά μας αυτή , θα χρειαστούμε και τη δική σας συμβολή.
Γράψτε κι εσείς ό,τι γνωρίζετε, για να συγκεντρωθούν το δυνατόν περισσότερες τοποθεσίες.
Αλαπούτ:
Η περιοχή στα βόρεια του χωριού, στην δεύτερη γέφυρα, στο δρόμο προς το δάσος. Πήρε το όνομά της από τον ιδιοκτήτη της, κάποιον κάτοικο ονόματι Λιάπη. Ήταν μεγάλη έκταση, όπου υπήρχαν μικρά κτηματάκια, σε αναβαθμίδες, λόγω του ανώμαλου της μορφολογίας του εδάφους.
Μετά την μεγάλη πλημμύρα την δεκαετία του 1960, η περιοχή καταστράφηκε και αφέθηκε από τον ιδιοκτήτη, ενώ κάποια τμήματα, που σώθηκαν, πουλήθηκαν τμηματικά σε χωριανούς. Αξιοσημείωτη και η περιοχή του ποταμού, όπου τα μικρά παιδιά έκαναν τα πρώτα τους μπάνια.
Τσουλές κάμιν:
Η περιοχή αυτή βρίσκεται 1,5 χλμ στο δρόμο προς το βουνό και από εκεί υπάρχει πανοραμική θέα του χωριού και όλης της Καρατζόβας. Πήρε το όνομά της από τον μεγάλο μυτερό βράχο, που βρίσκεται εκεί. Αγαπημένο στέκι των νέων ειδικά τις μέρες των Χριστουγέννων, όπου άναβαν μεγάλες φωτιές.
Τουρένα βοντενίτσα:
Σημαίνει γκρεμισμένος νερόμυλος, και πήρε το όνομά της από τον νερόμυλο, που υπήρχε εκεί και ο οποίος μάλιστα παρήγαγε ηλεκτρικό ρεύμα φωταγωγώντας το χωριό τα παλιότερα χρόνια.
Μπέο κάμιν:
Είναι γνωστή σε όλους η περιοχή "Άσπρη πέτρα" με τα ασβεστολιθικά πετρώματα, που μεγαλώνουν το όγκο της με το πέρασμα των χρόνων. Βρίσκεται περίπου 2χλμ βόρεια κατά μήκος του πρώτου ποταμού, και κινεί το ενδιαφέρον πολλών περιηγητών και γεωλόγων.
Μπιτσκία:
Μαγευτική περιοχή, με πολλά τρεχούμενα νερά, όπου συμβάλλουν οι δυο χείμαρροι του χωριού και τα πανύψηλα βαθύσκιωτα πλατάνια δημιουργούν ένα τοπίο παραδεισένιο. Μπιτσκία σημαίνει πριόνι, και ονομάστηκε έτσι γιατί παλαιότερα στην περιοχή υπήρχε εργαστήριο, όπου με την κίνηση που έδινε το νερό, οι κάτοικοι έκοβαν και επεξεργαζόντουσαν τα ξύλα.
Μπουμπόβιστα:
Βρίσκεται στα ανατολικά υψώματα του χωριού και λόγω της ερημικής της φύσης-δεν υπήρχαν δέντρα και χόρτα- οι κάτοικοι ξέραιναν τα φασόλια, που καλλιεργούσαν.
Γκούμνα:
Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του χωριού και ονομάστηκε έτσι , λόγω του σχήματος που έχει και μοιάζει με αυλή. Έχει σχήμα μικρής πλατείας και υπάρχει ακόμη και σήμερα μεγάλη κοινόχρηστη βρύση.
Γκαρμάντες:
Είναι μια αγροτική περιοχή στα δυτικά του χωριού, όπου οι κάτοικοι καλλιεργούν κεράσια, κάστανα και ελιές. Η παράδοση αναφέρει, ότι εκεί υπήρχε το παλιό χωριό και ακόμη και σήμερα μπορεί κανείς να βρει κεραμίδια και πέτρες από τα παλιά σπίτια. Υπάρχουν πολλοί σωροί από πέτρες εξ ού και η ονομασία.
Ουρέοβο:
Περιοχή κοντά στο γήπεδο και ονομάστηκε έτσι λόγω των καρυδιών που υπήρχαν.
Θα μπορούσατε κι εσείς υπό μορφή σχολίων να αναφέρετε κάποιες αξιομνημόνευτες περιοχές.
Περιμένουμε ...
5 σχόλια :
GIABOYRIKA ME TA POLLA PLATANIA AN YPARXEI AKOMA SAKOYOYKA, KOYPATS
κοκινιά , τενεκές μαχαλάς , μπούτουβα τσιέσμα , βαρελόφτσκι σουκάκ , ράζινα , δενδράκια , γκιουργκουλούμουβα πόρτα , σλάσκουβα βουντινίτσα , πάνω φυλάκιο - κάτω φυλάκιο
Σιέλιστα, Πιταρνήκ
παπράιντσα,μπάινα,καλλίνγκες,γκάμπερ,προγκουν,μπραζτνακ,γιαβουρ,μπιγκουρ,κραβιστα,τσαφ καμιν
γκουλεμα ρεκα, μαιναβιτσ, τσαρβεν μπρεκ,λαζουτ
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .
- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.