Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Επίσημος εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Έδεσσα, έδρα της Π.Ε. Πέλλας




Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά: Οι Έλληνες στέκονται πάντα στο ύψος των περιστάσεων, όταν οι συνθήκες το απαιτούν

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, σε εορταστικό κλίμα και με σύσσωμη παρουσία των εκπροσώπων όλων των τοπικών αρχών και φορέων πραγματοποιήθηκαν οι επίσημες εκδηλώσεις εορτασμού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της 25ης Μαρτίου 1821 στην Έδεσσα, έδρα της Π.Ε. Πέλλας.

Ο εορτασμός ξεκίνησε με την τέλεση θείας λειτουργίας και δοξολογίας στην Αγία Σκέπη, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πρόεδρος των Πολιτικών Συνταξιούχων Πέλλας, τέως Λυκειάρχης, κ. Κωνσταντίνος Καρακελίδης. Ο ομιλητής έκανε σύντομη αναφορά σε σημαντικά γεγονότα από την επανάσταση και τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων, τονίζοντας το φιλελεύθερο πνεύμα των ηρώων και την αυτοθυσία τους για τα υψηλά ιδανικά της πατρίδας.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών στο ηρώο της πόλης, ενώ στις 12.00 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η παρέλαση, με τη συμμετοχή τμημάτων μαθητών, ειδικών τάξεων ΑμεΑ, πολιτιστικών συλλόγων, προσκόπων και του στρατού. Ξεχωριστή ήταν η συμμετοχή στην παρέλαση τμήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Άρτας που τίμησε με την παρουσία του τις τοπικές εορταστικές εκδηλώσεις. Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε υπό τους ήχους της Μπάντας του Δήμου Έδεσσας, σε μία ξεχωριστή, πολυμελή εμφάνιση.

Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κα. Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά προέβη στην επόμενη δήλωση: «Μέσα από τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του ’21, βιώνουμε τα υψηλά ιδανικά που εμπνέουν τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις συνειδητοποιούμε ότι είναι πάρα πολλά και σημαντικά αυτά που μας ενώνουν και μέσα από την κοινωνική αλληλεγγύη μπορούμε να επιτύχουμε αυτό που σε κάποιους μοιάζει ακατόρθωτο. Χρόνια Πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και Έλληνες στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο. Ο Ελληνισμός άντεξε και ξεπέρασε δύσκολες περιόδους στο παρελθόν και οι νεότερες γενιές είναι έτοιμες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αν απαιτηθεί από την εξέλιξη των γεγονότων».

Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κα. Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά, ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου, η Περιφερειακή Σύμβουλος, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου, κυρία Μαρία Σίμου-Τάσιου, ο Στρατηγός Διοικητής της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγος Συμεών Κεβετζίδης, ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής κ. Σπυρίδων Διόγκαρης, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Έδεσσας κ. Ζώης Γιώτης, Αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και των Νομικών Προσώπων του Δήμου Έδεσσας, λοιποί εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων και πλήθος κόσμου.







ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: ‘’6,4 εκατομ. Ευρώ κινδυνεύουν να επιστραφούν στα κοινοτικά ταμεία. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΑ’’



ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ:
‘’6,4 εκατομ. Ευρώ κινδυνεύουν να επιστραφούν στα κοινοτικά ταμεία. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΑ’’

Ο Γιώργος Καρασμάνης με Ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητά να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών, τα 6,4 εκατομ ευρώ που περίσσεψαν από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις του 2017 και κινδυνεύουν να επιστραφούν στα Κοινοτικά Ταμεία.
Την  ερώτηση συνυπογράφουν ο Απόστολος Βεσυρόπουλος βουλευτής Ημαθίας και ο Κώστας Καραμανλής βουλευτής Σερρών. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Στο πλαίσιο των εθνικών αποφάσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η χώρα μας αποφάσισε το καλοκαίρι του 2014 να χορηγηθούν για πρώτη φορά συνδεδεμένες στρεμματικές ενισχύσεις σε 13 κατηγορίες αγροτικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων στις καλλιέργειες σπαραγγιού, ζαχαροτεύτλων, συμπύρηνου ροδάκινου προς χυμοποίηση, σίτου, πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών και βρώσιμων οσπρίων.
Η επιλογή αυτή έγινε με βάση τις δυνατότητες και προοπτικές κάθε προϊόντος με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητάς του, την καλύτερη πρόσβαση στην αγορά, την επίτευξη αυτάρκειας, τη βελτίωση του εμπορικού γεωργικού ισοζυγίου της χώρας μας, τη βιωσιμότητα των μεταποιητικών επιχειρήσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη σταδιακή απεξάρτηση των παραγωγών από τις άμεσες ενισχύσεις.
          Ειδικότερα, για ορισμένες καλλιέργειες όπως το σπαράγγι και τα ζαχαρότευτλα η υιοθέτηση συνδεδεμένης με την παραγωγή ενίσχυσης προκρίθηκε εξαιτίας της κάμψης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στις προς καλλιέργεια εκτάσεις με τα εν λόγω προϊόντα, εξαιτίας του αυξημένου κόστους παραγωγής, που είχαν ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων και τον περιορισμό του όγκου των εξαγωγών.
Έτσι, καθιερώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνησή μας από το 2014 έως το 2020 προαιρετική συνδεδεμένη ενίσχυση και ειδικότερα για το 2017:
·         σπαραγγιού, συνολικού προϋπολογισμού 1.464.662 ευρώ, τον οποίο ο κ. Αποστόλου λόγω κακοδιαχείρισης μείωσε στα 950.000 ευρώ κατά την ενδιάμεση αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ,
·         σίτου, συνολικού προϋπολογισμού 14.158.399 ευρώ, τον οποίο ο κ. Αποστόλου επίσης λόγω κακοδιαχείρισης μείωσε στα 12.000.000 ευρώ κατά την ενδιάμεση αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ,
·          ζαχαροτεύτλων, συνολικού προϋπολογισμού 6.835.089ευρώ,
·         βρώσιμων οσπρίων, συνολικού προϋπολογισμού 4.882.207 ευρώ για το 207, και
·         πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών συνολικού προϋπολογισμού 6.835.089 ευρώ.
Ακολουθώντας τα βήματά μας και την πολιτική της κυβέρνησης μας, η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τον Αύγουστο του 2017 αποφάσισε, κατά την διάρκεια της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ 2014-2020, να επεκτείνει την προαιρετική συνδεδεμένη ενίσχυση στα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά σανοδοτικά ψυχανθή με συνολικό προϋπολογισμό 25.809.281 ευρώ, και στους καρπούς με κέλυφος με συνολικό προϋπολογισμό 4.000.000 ευρώ.
Επειδή, η κακοδιαχείριση των παραπάνω κονδυλίων από τον κ. Αποστόλου σύμφωνα με τις πρόσφατες πληρωμές (Ιανουάριος έως Μάρτιος 2018) οδήγησε στο να μείνουν ανεκμετάλλευτα σχεδόν 6,4 εκ ευρώ και μάλιστα σε καλλιέργειες οι παραγωγοί των οποίων τα έχουν πραγματικά μεγάλη ανάγκη, όπως 2.4 εκ ευρώ στα ζαχαρότευτλα, 1,6 εκ ευρώ στα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά σανοδοτικά ψυχανθή, σχεδόν 1 εκ ευρώ στο σκληρό σιτάρι και 500.000 ευρώ στα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή.
Επειδή, το οξύμωρο της υπόθεσης είναι πως, σε άλλες περιπτώσεις συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων, πάλι με δικές σας υπουργικές αποφάσεις τα προηγούμενα χρόνια παρείχατε – ορθώς - αυξημένες συνδεδεμένες ενισχύσεις σε σχέση με την ενδεικτική τιμή της τάξης του 21% στο ρύζι, 22% στο σκληρό στάρι, 30% στα ζαχαρότευτλα, 38% στη σηροτροφία και 100% στη βιομηχανική τομάτα, προσπαθώντας να αξιοποιήσετε όσο περισσότερο γίνεται τα κοινοτικά κονδύλια. Και το δικαιολογείτε αυτό λέγοντας ότι, η αύξηση αυτή δεν προκαλεί υπεραντιστάθμιση.
Επειδή, η κακοδιαχείριση αυτή από πλευρά σας θα έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή των μη αξιοποιούμενων 6,4 εκ ευρώ στα κοινοτικά ταμεία, τιμωρώντας έτσι τους παραγωγούς των προϊόντων αυτών, στερώντας πολυτίμους πόρους από το εισόδημά τους αλλά και την εθνική οικονομία,
Επειδή, κρούουμε το κώδωνα του κινδύνου διότι η συνέχιση της κακοδιαχείρισης των κονδυλίων και στις συνδεδεμένες ενισχύσεις του 2017 που δεν έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα (π.χ βιομηχανική τομάτα, πορτοκάλι προς χυμοποίηση, ροδάκινο προς χυμοποίηση, βαμβάκι, ζωικό κεφάλαιο κλπ) θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες απώλειες των κονδυλίων αυτών

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κύριε υπουργέ,
1. Εφόσον δεν προκαλούν υπεραντιστάθμιση η αύξηση της τιμής αναφοράς από 22% έως 100% ορισμένων συνδεδεμένων ενισχύσεων, γιατί με το ίδιο σκεπτικό δεν δίδετε μια αντίστοιχη αύξηση σε όλα τα προϊόντα στα οποία δεν αξιοποιήθηκε το σύνολο του κατοχυρωμένου κονδυλίου;
2. Θα αφήσετε να χαθούν κοινοτικά κονδύλια, τα οποία έχουν μεγάλη ανάγκη τόσο οι αγρότες μας, όσο και η εθνική οικονομία και να επιστραφούν στα ταμεία των Βρυξελλών;
3. Με ποιόν τρόπο προτίθεστε να αξιοποιήσετε τα 6.4 εκ ευρώ που έχουν περισσέψει από τις πρόσφατες πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων έτους 2017;
4. Με ποιο τρόπο θα βελτιώσετε τις πληρωμές των επερχόμενων προαιρετικών συνδεδεμένων ενισχύσεων του 2017 (βιομηχανική τομάτα, πορτοκάλι προς χυμοποίηση, ροδάκινο προς χυμοποίηση, βαμβάκι, ζωικό κεφάλαιο κλπ) ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ;

 Οι ερωτώντες βουλευτές
 27 Μαρτίου 2018

Η συμμετοχή της Ομάδας Εθελοντών Προμάχων στην Πανελλήνια δράση Let's do it Greece


Αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Let's do it Greece η συμμετοχή της Ομάδας Εθελοντών Προμάχων, η οποία θα ενωθεί με εκατοντάδες συλλόγους κι εθελοντικές οργανώσεις της πατρίδας μας στην κοινή Πανελλήνια δράση της Κυριακής 29 Απριλίου.

Η ομάδα των Προμάχων, η οποία στελεχώνεται από 50 περίπου μέλη όλων των ηλικιακών διαστρωματώσεων, θα δραστηριοποιηθεί σε υιοθετημένες περιοχές του ιστορικού οικισμού, καθαρίζοντας, βάφοντας, δενδροφυτεύοντας και θα προσθέσει με τον τρόπο της ένα μικρό λιθαράκι στην διάδοση του ευγενούς εθελοντισμού.


Βίντεο από τις δράσεις της ομάδας του 2017

Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά από το 11ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αντιμετωπίζει την κρίση και το αποδεικνύει στην πράξη»



Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά από το 11ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αντιμετωπίζει την κρίση και το αποδεικνύει στην πράξη»


Το συντονισμό της ειδικής θεματικής συνεδρίας «Αναπτυξιακή Πολιτική, Χρηματοδοτικά Μέσα και Δημόσια Περιουσία» είχε η Αν. Αντιπεριφερειάρχης κα. Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά στην πρώτη ημέρα του 11ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση. Το Συνέδριο διεξάγεται σε συνεργασία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η κυρία Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά, ως Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Π.Κ.Μ. συντόνισε τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, με εποικοδομητικό διάλογο και παρεμβάσεις από φορείς, παραγωγικές και αναπτυξιακές δυνάμεις. Στο πάνελ συμμετείχαν ο Αν. Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, η Υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κορκολής και ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης.

Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις τρέχουσες εξελίξεις, ο καθένας και η καθεμιά στο αντικείμενο με το οποίο έχει επιφορτιστεί παρουσιάζοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέσα από ενέργειες της Κυβέρνησης. Επίσης, εξήγγειλαν κι άλλες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ, στάθηκαν στην άψογη συνεργασία με τη Διοίκηση και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σημαντική παρέμβαση πραγματοποίησε και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος υπογράμμισε την πολύ καλή συνεργασία της Περιφέρειας ειδικά με το Υπουργείο Ανάπτυξης και τον κ. Χαρίτση προσωπικά, τον οποίο και ευχαρίστησε για την έμπρακτη στήριξη των προσπαθειών που καταβάλλει η Διοίκηση της Π.Κ.Μ. για την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών και την υλοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων.

Στο καλωσόρισμά της προς τους παρευρισκόμενους, η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κυρία Αθανασιάδου – Αηδονά τόνισε:

«Ξεκινώντας, θα ήθελα να σας καλωσορίσω στη Θεσσαλονίκη, έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η διοργάνωση του Συνεδρίου έχει δημιουργήσει μία σημαντική κινητικότητα στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας, αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα της περιοχής για την υποδοχή και υλοποίηση υψηλού επιπέδου εκδηλώσεων.  

Η συμμετοχή σας σ’ αυτό το σημαντικό γεγονός του παραγωγικού συνεδρίου για την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς αποτελεί μία επένδυση για το μέλλον της χώρας μας.

Είναι σημαντικό, αυτός ο αποκεντρωμένος διάλογος που έχει ξεκινήσει στις 13 Περιφέρειες της χώρας, να ολοκληρωθεί σύντομα και να έχει μία ουσιαστική και πραγματική συμβολή στην αναπτυξιακή προοπτική της Ελληνικής Περιφέρειας. Είναι μία σημαντική διαδικασία στο πλαίσιο του δημοκρατικού προγραμματισμού, η οποία αφορά άμεσα τους πολίτες και, επομένως, η ενεργητική συμμετοχή τους αποτελεί «κλειδί» για την επιτυχία των σκοπών του Συνεδρίου.

Οι εργασίες του Συνεδρίου πραγματοποιούνται σε μία κρίσιμη περίοδο γεωπολιτικών αναταράξεων, στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κατάρτιση του «οδικού χάρτη ενεργειών και δράσεων» που αποτελεί το τελικό προϊόν του Συνεδρίου, είναι αναγκαία προκειμένου να μπορέσουμε να προλάβουμε τις εξελίξεις και να τις οδηγήσουμε προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να λειτουργεί στο πλαίσιο των συνεπειών της οικονομικής κρίσης. Επομένως, απαιτείται λογική επεξεργασία των δεδομένων, στρατηγική σκέψη και ανοικτός διάλογος για την παραγωγική ανασυγκρότηση. 

Η παρούσα Συνεδρία έχει το προνόμιο της συζήτησης των βασικών «πυλώνων» πάνω στους οποίους οικοδομείται μία βιώσιμη και Δίκαιη ανάπτυξη, όπως αναφέρεται από την Κυβέρνηση η αναπτυξιακή κατεύθυνση που θέλουμε για την Ελλάδα. 

Η κατεύθυνση της Αναπτυξιακής Πολιτικής, τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι λοιπόν η θεματική της Συνεδρίας μας, με κύριους ομιλητές τους πλέον αρμόδιους, κυβερνητικούς παράγοντες, για το θέμα.

Θα ήθελα, στο σημείο αυτό να καταθέσω κάποιες σύντομες σκέψεις, από την εμπειρία μου ως Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Διαφάνειας & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της 2ης μεγαλύτερης Περιφέρειας της Χώρας.

Η αξιοποίηση της περιουσίας των Περιφερειών, η ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ και η μεταβίβαση ανάλογων με τις αρμοδιότητες, πόρων, είναι κομβικής σημασίας για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. Η Π.Κ.Μ. με κατακρεουργημένη χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους έχει καταφέρει, παρ' όλα αυτά, σπουδαία πράγματα.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» (ΕΠ ΚΜ), συνολικής δημόσιας δαπάνης 948 εκατ. € έχει επιτύχει υψηλό ποσοστό εξειδίκευσης δράσεων που ανέρχεται στο 88,8% της Δημόσιας Δαπάνης (ΔΔ) του Προγράμματος. Έχουν δημοσιευθεί προσκλήσεις ύψους 763,6 εκ € (80,6% της συνολικής ΔΔ) και έχουν ενταχθεί 226 έργα συνολικού προϋπολογισμού 562,4 εκ € (60% της ΔΔ). Η συμβασιοποίηση των πράξεων προχωρά με ομαλό ρυθμό και ανέρχεται σε 38% των δεσμεύσεων του Προγράμματος . Η απορρόφηση των κονδυλίων είναι της τάξης του 21%.

Επίσης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατευθύνονται επιπλέον πόροι ύψους περίπου 220 εκατ. ευρώ, που αφορούν δράσεις για τη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, στο πλαίσιο ολοκληρωμένου περιφερειακού σχεδιασμού. Οι δράσεις αυτές συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής και έχουν εκχωρηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ). Έχουν εκδοθεί 4 Προσκλήσεις 189,9 εκατ. €
και υλοποιούνται 24 έργα 159,9 εκατ. €

Κατά τη διάρκεια της προγραμματικής περιόδου πρόκειται να υλοποιηθούν στην Κεντρική Μακεδονία δράσεις αγροτικής ανάπτυξης ύψους 220 εκατ. ευρώ, που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και εκχωρούνται από το «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης». Η εκχώρηση αφορά σε ενισχύσεις επενδύσεων στον αγροτικό τομέα (γεωργικές εκμεταλλεύσεις, γεωργικά προϊόντα, νέοι αγρότες, κλπ), σε υποδομές αγροτικού τομέα και σε δράσεις Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων.

Ήδη καταβλήθηκαν 27,6 εκατ. € στους δικαιούχους του προγράμματος εγκατάστασης νέων γεωργών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Οι ενισχύσεις αυτές απευθύνονται σε 2049 νέους αγρότες, και αποτελούν τμήμα των 43 εκατ. € που κατευθύνονται για τη δράση αυτή στην Κεντρική Μακεδονία από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Επιπλέον, διατίθενται πόροι ύψους 6,7 εκατ. € για παρεμβάσεις στο αγροτικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας (αγροτική οδοποιία), προκειμένου να διευκολυνθεί και να βελτιωθεί η πρόσβαση γεωργών και κτηνοτρόφων στις εκμεταλλεύσεις τους.

Χρειάζονται παρεμβάσεις νομοθετικού περιεχομένου κυρίως, ώστε, να γίνουμε ως Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ακόμη πιο ευέλικτος θεσμός που βρίσκεται κοντά και αφουγκράζεται την αγωνία και βελτιώνει την  καθημερινότητα των πολιτών.

Ελπίζω ότι ο εποικοδομητικός διάλογος και οι κατευθύνσεις που θα δοθούν από τους αξιότιμους ομιλητές στις ειδικές θεματικές συνεδρίες θα συνδράμουν στην κατεύθυνση που όλοι θέλουμε. Με σχέδιο, όραμα, αλληλεγγύη και ευελιξία να αντιμετωπίσουμε όλα εκείνα τα θέματα και να υπερβούμε όλα τα εμπόδια που υπάρχουν στη διαδρομή για την έξοδο από την κρίση. Γιατί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει θέσει στέρεες βάσεις και έχει δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις ώστε, να είναι η πρώτη Περιφέρεια που θα βγει από το τέλμα της κρίσης. Και όλοι μαζί θα το πετύχουμε.

Σας ευχαριστώ..»

Την δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Π.Κ.Μ. και Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κα. Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά θα συντονίσει ακόμη μία κομβικής σημασίας συζήτηση με θέμα «Διοικητική Ανασυγκρότηση, Δημόσιες Υπηρεσίας και Ψηφιακές Υποδομές».

Το 11ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 28/03 με τις ομιλίες του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.




ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...