Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Μια βραδιά στη θρυλική "Disco Planetarium".


Disco Planetarium 1994.
   Όταν η έξοδος ήταν με χιλιάρικα!




Πηγή  InPozar

Η Λαϊκή Συσπείρωση σχετικά με την αποδοτικότητα του υγρού απολύμανσης χεριών που προμηθεύτηκε για διανομή η ΠΚΜ



Θεσσαλονίκη, 8.04.2020

Σοβαρά ερωτηματικά γεννιούνται σχετικά με το κατά πόσο διαθέτει τις απαραίτητες προδιαγραφές και εγκρίσεις σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, το «ΥΓΡΟ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ ΧΕΡΙΩΝ» που προμηθεύτηκε η Περιφέρεια ΚΜ

Η σημερινή συνεδρίαση της 4ης έκτακτης Οικονομικής Επιτροπής της ΠΚΜ είχε σαν μοναδικό θέμα: την «Έγκριση Απόφαση διάθεσης πόρων, υλικών και  μέσων ατομικής υγιεινής και προστασίας, απολύμανσης και προμήθειας αυτών, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των  Νοσοκομείων, των Ιατρικών Συλλόγων των Π.Ε. ΠΚΜ,  του ιατρικού και νοσηλευτικού  προσωπικού του ΕΚΑΒ, της ΕΛ.ΑΣ, των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, του Λιμενικού Σώματος  και των Δικαστικών Υπαλλήλων χωρικής αρμοδιότητας ΠΚΜ , λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.».

Το   βασικό ερώτημα που θέσαμε, επειδή δεν υπήρχε καμία αναφορά στην σχετική εισήγηση, ήταν:
« κατά πόσο αυτό το «ΥΓΡΟ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ ΧΕΡΙΩΝ Η.Α.Δ. 500 ml», που προμηθεύτηκε η Περιφέρεια ΚΜ από την μειοδότρια εταιρία,  είναι ασφαλές και κυρίως κατά πόσο καλύπτει τις ανάγκες αντισηψίας και είναι αποτελεσματικό ή θα «κοιμίζουμε» τους χρήστες τους και θα τους αφήνουμε ακάλυπτους στους κινδύνους από τον κορονοϊό και γενικότερα από επιβλαβείς μικροοργανισμούς.».

Η απάντηση της  ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Π.Κ.Μ, ήταν πως: « Το συγκεκριμένο προϊόν, υγρό απολύμανσης χεριών με ήπια αντισηπτική δράση, είναι Ελληνικής κατασκευής εγκεκριμένο και αδειοδοτημένο από το Γενικό Χημείο του Κράτους, σύμφωνα με τις διατάξεις της Ελληνικής νομοθεσίας. Η διαπίστευση CE απαιτείται για την εξαγωγή προϊόντων ή την εισαγωγή τους εντός Ε.Ε. από τρίτες χώρες. Προφανώς και δεν είναι φάρμακο που χρήζει αδειοδότησης του ΕΟΦ.»,

Η συγκεκριμένη όμως απάντηση δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με το κατά πόσο είναι ασφαλές και κυρίως κατά πόσο καλύπτει τις ανάγκες αντισηψίας και είναι αποτελεσματικό το «ΥΓΡΟ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ ΧΕΡΙΩΝ που προμηθεύτηκε η Περιφέρεια ΚΜ, με δεδομένο ότι:
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (και με την τροπολογία που ενσωματώθηκε με το άρθρο 5 του ν. 4681/27-3-2020) αναφορικά με την άδεια παραγωγής αντισηπτικών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19, προκύπτει ότι «Η διάθεση των προϊόντων της παραγράφου 1 γίνεται μετά από έκδοση σχετικής άδειας κυκλοφορίας του Ε.Ο.Φ. σύμφωνα με το άρθρο 55 του Κανονισμού ΕΕ 528/2012».

Επισυνάπτονται:
·         ΔΤ του ΕΟΦ 12.3.2020, όπου επισημαίνεται,  ότι: για την απολύμανση των χεριών τα προϊόντα πρέπει να έχουν αξιολογηθεί για την ασφάλεια  και την αποτελεσματικότητα τους σύμφωνα με τη Νομοθεσία για τα βιοκτόνα προϊόντα από τον ΕΟΦ.
  • Άδεια παραγωγής αντισηπτικών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19.Άρθρο 5, N. 4681 Κύρωση των ΠΝΠ 25.2.2020 & 11.3.2020  & 14.3.2020 ΦΕΚΑ 74-27.3.20, όπου στο σημείο 2 αναφέρει ότι: « Η διάθεση των προϊόντων της παραγράφου 1 γίνεται μετά από έκδοση σχετικής άδειας κυκλοφορίας του Ε.Ο.Φ. σύμφωνα με το άρθρο 55 του Κανονισμού ΕΕ 528/2012

Ευχαριστήριο από το Δήμο Αλμωπίας



ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

    Ο Δήμος Αλμωπίας θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά την εταιρεία  Lidl Ελλάς & SIA Ο.Ε., η οποία δείχνοντας βαθιά συναίσθηση της ευθύνης και αντιλαμβανόμενη ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας covid -19 μας αφορά όλους, προχώρησε στη δωρεά των παρακάτω προϊόντων :

Περιγραφή
Τεμάχια
Γάλα μακράς διάρκειας
180
Eλληνικός καφές
150
Ζάχαρη ψιλή
150
Ζυμαρικά
144
Ρύζι
72
Φακές
144
Χαρτί υγείας
170
Χλωρίνη
150

που θα χρειαστούν οι συμπολίτες μας, για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών λόγω της επιβολής πρόσθετων περιοριστικών μέτρων.

Η βοήθειά σας είναι πολύτιμη και απαραίτητη ώστε να ανταπεξέλθει ο Δήμος μας στη σημερινή κατάσταση.

Ευχαριστούμε και πάλι !



Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας

Μπάτσης Χρήστος

Ο Δήμαρχος Αλμωπίας φέρνει το Άγιο Φως στο Δήμο


Αριδαία 8/4/2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας φέρνει το Άγιο Φως στο Δήμο
Το Μεγάλο Σάββατο, ο Δήμαρχος Αλμωπίας Χρήστος Μπάτσης θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και θα φέρει το Άγιο Φως στους Ιερούς Ναούς της Αριδαίας. Στη συνέχεια, θα το δώσει στους προέδρους των κοινοτήτων οι οποίοι θα το μεταφέρουν στις κοινότητές τους.
Ο Δήμαρχος και η ομάδα του που θα αποτελείται από τους Αντιδημάρχους, τους συνεργάτες του και εθελοντές, καθώς και οι πρόεδροι των κοινοτήτων με τα μέλη των κοινοτικών συμβουλίων και εθελοντές, θα μεταφέρουν το Άγιο Φως της Ανάστασης σε όλα τα σπίτια του Δήμου μας.
Όποιος επιθυμεί να λάβει με αυτόν τον τρόπο, το Φως της Αναστάσεως, παρακαλείται να έχει έξω από το σπίτι του ή την πολυκατοικία που μένει, ένα φαναράκι. 
Ας κάνουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια να γιορτάσουμε όσο πιο φυσιολογικά αυτές τις Άγιες Μέρες!

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας "Τα νέα της Αλμωπίας".









25η ώρα, ή αλλιώς το ρολόι της ψυχής


Μια μέρα, ένας άνθρωπος που είχε φοβία με το χρόνο και την πίεση που του δημιουργούσαν οι προθεσμίες στη δουλειά και το πρόγραμμα της καθημερινότητάς του, αποφάσισε να επισκεφτεί ένα σοφό γέροντα για τον οποίο είχε ακούσει πως γιατρεύει περιπτώσεις εμμονής σαν τη δική του.
“Πες μου, νεαρέ, ποιο είναι το πρόβλημά σου;” τον ρώτησε ο σοφός.
“Γέροντα, είμαι έρμαιο του χρόνου. Όλη μου η ζωή περιστρέφεται γύρω από τα ρολόγια.
Άλλοτε ο χρόνος μοιάζει να σταματά πάνω σε μια δύσκολη στιγμή και ότι κι αν κάνω μου φαίνεται αδύνατο να την προσπεράσω κι άλλες φορές τρέχει και εγώ αδυνατώ να τον προλάβω.
Είναι πάλι κάποιες φορές που γυρίζω σε στιγμές του παρελθόντος και τις ζω ξανά και ξανά σε μια προσπάθεια να τις κρατήσω ζωντανές. Πολλές φορές πονάω, άλλες φορές μπερδεύομαι, άλλες πάλι νιώθω πως ο χρόνος έχει σταματήσει σε μερικά καταραμένα λεπτά δυστυχίας ή ευλογημένα λεπτά ευτυχίας και ό,τι και να κάνω δεν μπορώ να τα προσπεράσω.
 Βλέπω τους  δείκτες του ρολογιού της ζωής μου κολλημένους στο παρελθόν.
Ύστερα είναι και ο χρόνος που δεν μου είναι ποτέ αρκετός να ικανοποιήσω τις ανάγκες τις δικές μου, των φίλων μου, των συνεργατών, του αφεντικού μου. Βρίσκομαι, νομίζω, μέσα σε μια δίνη γεμάτη ρολόγια που το καθένα αντιπροσωπεύει κάποιον παράγοντα της ζωής μου που ζητά το χρόνο μου και εγώ αδυνατώ να προσφέρω όσα θέλω. Δεν ξέρω πια τι να κάνω.”
Ο γέροντας αφού άκουσε τον προβληματισμό του με προσοχή, του είπε:
Είναι αλήθεια πως οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δέσμιοι της ώρας. Μετράνε την ευτυχία τους ή τη δυστυχία τους σύμφωνα με το πόσο διήρκησε, όχι την ένταση της στιγμής.
Νομίζουν πως ο χρόνος είναι περιορισμένος μέσα σε έναν αριθμό, το 24 των ωρών μιας ημέρας. Στενεύει καθώς η νύχτα διαδέχεται τη μέρα, τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και οι δείκτες του ρολογιού λαχανιασμένα περνούν τις ώρες μέχρι να φτάσουν στην 24η και μετά αρχίζουν πάλι από την αρχή.
Όμως, το πραγματικό ρολόι της ζωής δεν είναι αυτό που αντικρίζεις στον τοίχο του σπιτιού σου ή του γραφείου σου. Ο αληθινός  χρόνος σου είναι εκείνος που βιώνεις μέσα σου. Ο εσωτερικός παλμός σου, που δεν γνωρίζει όρια.
Όσο κι αν πεισματικά αρνούνται οι άνθρωποι να το δουν από φόβο ή άγνοια, υπάρχει πάντα χρόνος για να ανασύρεις στην επιφάνεια τις βαθύτερες επιθυμίες σου, τις προσωπικές προσδοκίες σου, τα όνειρα σου.
Είναι η 25η ώρα του καθενός. Εκείνη η λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ της επιφανειακής αντίληψης του χρόνου και των πραγμάτων και της εσωτερικής αντίληψης, της αυτογνωσίας, που πολλοί δεν θέλουν να αντικρίσουν γιατί νομίζουν πως αυτό που θα δουν πονάει. Γιατί έχουν μάθει πως η αλήθεια μόνο πονάει κι έτσι ζουν στο επίπλαστο ψέμα του 24. Οι δείχτες ενός άψυχου αντικειμένου ορίζουν τους δείκτες της ψυχής.”
Ο νεαρός ήταν σκεπτικός. Καταλάβαινε πως δεν έπρεπε να ορίζει τη ζωή του η ώρα αλλά η στιγμή. Έπρεπε να μάθει να μετρά τα χρόνια της ζωής του όχι σύμφωνα με το ημερολογιακό έτος αλλά με τις εμπειρίες του.
Όσες ζωές κι αν είχε κάποιος θα ήταν ανούσιες αν δεν είχε δικές του στιγμές.
Στιγμές που τρέχουν ελεύθερες στους δρόμους της ζωής, υπερπηδούν εμπόδια, λυγίζουν σίδερα και βγαίνουν από τις φυλακές των «πρέπει». Κυνηγούν τα «θέλω», αρπάζουν τις ευκαιρίες και δοκιμάζουν την ελευθερία τους. Γιατί η στιγμή δεν φυλακίζεται, δεν ορίζεται, δεν σταματά στο 24. Ζει όσο ο ίδιος θέλεις να τη ζεις.
Τελικά γύρισε και κοιτάξει τον σοφό γέροντα.
“Πες μου, δηλαδή, τι πρέπει να κάνω;”, τον ρώτησε όλο απορία.
Κάνε το πιο απλό πράγμα του κόσμου.
“Σταμάτα να πιστεύεις τα ρολόγια του τοίχου, και πίστεψε το ρολόι της ψυχής.”



Κείμενο: Ιωάννα Γκανέτσα, δημοσιεύτηκε: 25thhourproject.tumblr.com

Θα σε ξαναδώ στα λίγα


Τελικά τι είναι αυτό που δεν κρατάει τους ανθρώπους μαζί;
Τι είναι αυτό που λύνει τα χεριά και τους αποσύρει σαν λιγόψυχους μακρυά, σαν να μην υπήρξε ποτέ ο άλλος, σαν να μην γνωρίστηκαν ποτέ;
Πώς σωπαίνουν έτσι οι άνθρωποι, πώς χάνονται και γίνονται ξένοι; Νομίζω είναι τα πολλά, έχουν πολλά οι άνθρωποι για να καταφέρουν να μείνουν μαζί.
Πολλά τα όνειρα που τους οδηγούν,
πολλά τα σχέδια και οι εικόνες που τους κατευθύνουν.
Πολλά τα βλέμματα που μαγνητίζουν και οι αναμνήσεις που τους καθυστερούν.
Πολλά τα βολέματα για να ξεφεύγουν και τα φώτα για να ζαλίζονται.
Πολλά τα σκοτάδια για να κρύβονται, οι στροφές και οι διαδρομές για να ξεχνιούνται.
Πολλά τα σ' αγαπώ που ειπώθηκαν,
πολλές οι προδοσίες και ανατροπές που δεν λυτρώθηκαν.
Πολλές οι ουτοπίες που εξιδανικεύτηκαν,
οι προβολές και οι προσμονές που ξεγελάνε,
πολλές οι συνήθειες και οι πεποιθήσεις που γερνάνε,
πολλοί οι φόβοι και οι δειλίες που φυλακίζουν.

Θέλω να έρθει μια θάλασσα βαθιά να τα πάρει όλα, να μείνουν λίγα, πολύ λίγα.
Έτσι που πια δεν θα μπερδεύονται οι γεύσεις, οι οσμές, η αφή,
θα είναι ξεκάθαρες. Δεν θα υπάρχουν πολλοί ήχοι, ούτε τόσες πολλές λέξεις να δικαιολογούμαστε, τόσες εικόνες και χρώματα για να κρυβόμαστε.
Θέλω το πιο άγριο κύμα να τα σβήσει όλα, να μείνει ένα τρίξιμο κοχυλιού στο βυθό, η μυρωδιά του γιασεμιού, μια συλλαβή να ψιθυρίζει κι ένα γαλάζιο του ουρανού.
Θέλω λίγα, πολύ λίγα... Εκεί κρύβεται η ευτυχία, στο πιο απλό, κάτω από το πιο ανεπαίσθητο.
Άρχισε να βγάζεις, άρχισε να αφαιρείς κομμάτια, έξω από αυτή τη θάλασσα συναισθημάτων, την υπερβολή των εικόνων, μακριά από τη φασαρία των ήχων, δίχως των πνίξιμο των σκέψεων.
Αλήθεια τι τα θέλεις όλα αυτά; Βουλιάζει το μυαλό σου μέσα σε αυτά, κολυμπάς και δεν φτάνεις.
Διάλεξε το πιο απλό, το πιο λιτό και καν' το δικό σου, ό,τι θες εσύ, διάλεξε κάτι και καν' το ζωή σου...
Όταν σου λένε σ’ αγαπώ , το πιο απλό, το πιο λιτό, το ακούς;
Σςςς! Αν ησυχάσεις, το μυαλό σου θα το ακούσεις; Μπορείς να διακρίνεις τον ήχο που βγαίνει από τα χείλη; Θα δεις τι χρώμα έχει αυτή η λέξη;
Κοίτα! Κρατάς στα χέρια σου λίγο ηλιοβασίλεμα, ένα ολόκληρο σ’αγαπώ, μισό φεγγάρι και όποιο όνειρο θες… Και πάλι, δεν είναι αρκετά για σένα, θες πολλά να βουλιάζεις και φανφάρες να κολυμπάς.

Στο επανιδείν... Θα σε ξαναδώ στα λίγα

Έρη Αρχάβλη





ΠΗΓΗ...http://enfo.gr

Αν ένα παιδί ζει μέσα στον έπαινο, μαθαίνει να εκτιμά.


Αν ένα παιδί ζει μέσα στην κριτική, μαθαίνει να κατακρίνει.

Αν ένα παιδί ζει μέσα στην έχθρα, μαθαίνει να καυγαδίζει.

Αν ένα παιδί ζει μέσα στην ειρωνεία, μαθαίνει να είναι ντροπαλό.

Αν ένα παιδί ζει μέσα στην ντροπή, μαθαίνει να αισθάνεται ένοχο.

Αν ένα παιδί ζει μέσα στην κατανόηση, μαθαίνει να είναι υπομονετικό.

Αν ένα παιδί ζει μέσα στον έπαινο, μαθαίνει να εκτιμά.

Αν ένα παιδί ζει μέσα στην δικαιοσύνη, μαθαίνει να είναι δίκαιο.

Αν ένα παιδί ζει μέσα στην ασφάλεια, μαθαίνει να πιστεύει.

Αν ένα παιδί ζει μέσα σε επιδοκιμασία, μαθαίνει να έχει αυτοεκτίμηση.

Αν ένα παιδί ζει μέσα σε παραδοχή και φιλία μαθαίνει να βρίσκει την αγάπη μέσα στον κόσμο.

R. RUSSEL

Άχρηστος εγώ; Το γράμμα ενός μαθητή δημοτικού


Διαβάζοντας το παρακάτω γράμμα είναι σοκαριστικό το γεγονός πώς ένα παιδί καταφέρνει με απλά λόγια και σκέψεις να μας ταρακουνήσει.

«Ξημέρωσε. Νυστάζω. Δεν χόρτασα ύπνο. Ακούω τη φωνή της μαμάς. Τι θα κάνω τώρα; Θέλει να με βάλει να ξαναγράψω αυτή τη ρημάδα την ορθογραφία. Αφού όσες φορές και να τη γράψω, πάλι λάθη θα κάνω.

Είμαι ένας μπουμπούνας. Το ‘πε κι ο μπαμπάς. Τίποτα δεν θα καταφέρω. Πάλι μαλώσανε χθες. Η μαμά τού είπε να είναι πιο προσεκτικός κι εκείνος είπε πως αυτή φταίει για όλα. Όλο μαλώνουν τελευταία. Δεν θέλω να μαλώνουν και για μένα. Αμάν κι αυτή η μαμά! Πού τη βρίσκει τέτοια όρεξη πρωί πρωί; Κάθε μέρα με βασανίζει. Χθες της είπα ότι δεν την αγαπάω.

Δεν είναι αλήθεια. Την αγαπάω, αλλά ήθελα να την πονέσω. Ξέρω ότι αυτό τη θυμώνει. Και όταν το ακούει βάζει τα κλάματα και αρχίζει να λέει πως για το καλό μου τα κάνει, όλο τρέχει για μένα και τίποτα δεν κάνει για τον εαυτό της και πάλι μαλώνουν με τον μπαμπά γιατί της λέει ότι κάνει τόση πολλή προσπάθεια και μια τρύπα στο νερό κάνει.

Προχθές με πήγαν σε ένα μέρος που έγραφε: παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Καλά ήταν. Μου έδωσαν και καραμέλες και με έβαλαν να γράψω κάτι πράγματα. Μετά η μαμά και ο μπαμπάς μίλησαν με μια κυρία. Όταν φύγαμε, ο μπαμπάς ξεφύσαγε και δεν μιλούσε. Πρέπει να έχω κάτι πολύ σοβαρό. Όμως εγώ νιώθω καλά.

Ούτε πυρετό έχω, ούτε η κοιλιά μου πονάει. Μόνο που κάνω πολλά λάθη στην ορθογραφία. Και τα γράμματά μου είναι… στραβούτσικα. Βαρέθηκα να μου γράφει η κυρία «καλύτερα γράμματα». Και δεν μου αρέσει καθόλου να με λένε μπουμπούνα και άχρηστο. Μήπως έχουν δίκιο; Αλλά πάλι, μπορεί ένας άχρηστος να ζωγραφίζει ωραία όπως εγώ; Μου φαίνεται, οι μεγάλοι είναι πιο άχρηστοι...

Β.Κ. Μαθητής ΣΤ’ Δημοτικού»
Το γράμμα δημοσιεύθηκε στην Ελευθεροτυπία και στο enet.gr

"Άλλοι τον Έρωτα πουλάνε κι άλλοι τον αγοράζουν" - Oscar Wilde


Μα κι ο καθείς σκοτώνει ό,τι αγαπάει,
και πρέπει αυτό απ’όλους ν’ακουστεί.
Άλλοι με κολακεία σε σκοτώνουν
Κι άλλοι με ματιά φαρμακερή
Μ’ένα φιλί σκοτώνουν οι δειλοί,
Κι οι γενναίοι άνδρες με σπαθί.

Νέοι σκοτώνουν άλλοι την αγάπη τους
Κι άλλοι σαν γενούνε γέροι.
Με χέρι Λαγνείας άλλοι τήνε πνίγουνε
Κι άλλοι με Πλούτου χέρι
Κι επειδή πιο γρήγορα παγώνει έτσι το κορμί,
Οι πονόψυχοι σκοτώνουν με μαχαίρι.

Άλλοι για λίγο ερωτεύονται κι άλλοι για πολύ.
Άλλοι τον Έρωτα πουλάνε κι άλλοι τον αγοράζουν.
Άλλοι με βουρκωμένα μάτια τον σκοτώνουνε
Κι άλλοι βουβοί τον αφανίζουν
Κι ενώ ο καθείς σκοτώνει ό,τι αγαπάει,
Όλοι ωστόσο δεν πεθαίνουν.
…………………………………………………………………………………………..

Μαύρα μεσάνυχτα πάντα είχαμε μες στην καρδιά μας,
Και στο κελί μας μέσα αυγή,
Και τον τροχό γυρίζαμε και ξεφτίζαμε το σχοινί,
Ο καθείς στην Κόλασή του μέσα την ατομική.
Μα είναι πολύ πιο τρομερή η σιωπή
Από καμπάνας μπρούτζινης αντήχηση βροντερή.
…………………………………………………………………………………………..
Ποτέ δεν είδα άνθρωπο ν’αγναντεύει,
Με λαχτάρα τόση στη ματιά,
Αυτό που οι κατάδικοι ονομάζουν ουρανό,
Την οθόνη εκεί ψηλά τη θαλασσιά,
Και κάθε συννεφάκι που αρμενίζει
Όμοιο με πλεούμενο με ασημί πανιά.
…………………………………………………………………………………………

Δεν ξέρω αν οι νόμοι είναι άδικοι
Ούτε και δίκαιοι αν είναι ή σωστοί,
Μα κείνο που όλοι οι καταδικασμένοι το γνωρίζουνε,
Είναι πως δεν μπορούν τα τείχη να περάσουν ζωντανοί,
Και πως κάθε μέρα σαν χρόνος μοιάζει,
Χρόνος δίχως τέλος και αρχή.

*Από το βιβλίο του Oscar Wilde “Η Μπαλάντα της Φυλακής του Ρέντιγκ” (εκδ. Ελεύθερος Τύπος, στη σειρά Ξένη Ποίηση). Μετάφραση: Νίκος Β. Αλεξίου.

Ένα μήνυμα για το φεγγάρι


Στην ανθρώπινη εξέλιξη, από τα πρώτα βήματα του homo πάντα υπήρχε άμεση σχέση μεταξύ γνώσης, ιμπεριαλισμού, κατάκτησης και επιστήμης. Μερικές φορές δε είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους που εάν βγάλεις μία μεταβλητή δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ο sapiens θα καθόταν σήμερα μπροστά σε μία οθόνη υπολογιστή.Απ' αυτήν την εξίσωση έχουν δημιουργηθεί ιδεολογίες, μύθοι, και ισχυρά σύμβολα.

Ίσως μία αδρή ματιά για την πορεία αυτής της εξέλιξης δίνει ένα μικρό κείμενο που αναφέρεται στο βιβλίο "Sapiens. A Brief History of Humankind" του Yuval Noah Harari διδάκτορα στο τμήμα Ιστορίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

"Στις 20 Ιουλίου 1969, ο Νίλ Άρμστονγκ και ο Μπαζ Όλντριν προσεδαφίστηκαν στην επιφάνεια της σελήνης. Κατά τους μήνες που προηγήθηκαν της αποστολής τους, οι αστροναύτες του Apollo 11 εκπαιδεύτηκαν σε μια απομονωμένη, σεληνόμορφη έρημο στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. 

Η περιοχή αυτή είναι η πατρίδα διαφόρων κοινοτήτων αυτόχθονων Αμερικανών και υπάρχει μια ιστορία ή θρύλος, που περιγράφει τη συνάντηση των αστροναυτών με κάποιον από τους ντόπιους…


Μια μέρα, καθώς έκαναν την εκπαίδευσή τους, οι αστροναύτες συνάντησαν έναν ηλικιωμένο Ινδιάνο. Εκείνος τους ρώτησε τι έκαναν εκεί. Του απάντησαν ότι είναι μέλη μιας ερευνητικής αποστολής που θα έφευγε σύντομα με σκοπό να εξερευνήσει τη σελήνη. Όταν ο γέροντας το άκουσε αυτό, έμεινε σιωπηλός για λίγα λεπτά και μετά ρώτησε τους αστροναύτες αν θα μπορούσαν να του κάνουν μια χάρη.

-Τι θέλεις; Τον ρώτησαν εκείνοι.

-Ξέρετε, είπε ο γέροντας, οι άνθρωποι της φυλής μου πιστεύουν ότι στο φεγγάρι ζουν ιερά πνεύματα. Σκεφτόμουν αν θα μπορούσατε να τους δώσετε ένα σημαντικό μήνυμα εκ μέρους του λαού μου.

-Τι μήνυμα; Ρώτησαν οι αστροναύτες.

Ο άνδρας μουρμούρισε κάτι στη γλώσσα του και στη συνέχεια ζήτησε από τους αστροναύτες να το επαναλάβουν μέχρι να το απομνημονεύσουν σωστά.

indiansspirit

-Τι σημαίνει; Τον ρώτησαν οι αστροναύτες.

-Α, δεν μπορώ να σας πω. Είναι ένα μυστικό που μπορούν να το γνωρίζουν μόνο η φυλή μας και τα πνεύματα.

Όταν γύρισαν στη βάση τους, οι αστροναύτες έψαξαν μέχρι που βρήκαν κάποιον που γνώριζε τη γλώσσα της φυλής και του ζήτησαν να τους μεταφράσει το μυστικό μήνυμα. Όταν επανέλαβαν αυτά που είχαν απομνημονεύσει ο μεταφραστής άρχισε να γελάει ασυγκράτητα. Όταν ηρέμησε, οι αστροναύτες τον ρώτησαν τι σήμαινε το μήνυμα. Εκείνος τους εξήγησε ότι η πρόταση που είχαν απομνημονεύσει τόσο προσεκτικά έλεγε

«Μην πιστέψετε ούτε λέξη απ ότι σας πουν αυτοί άνθρωποι. Έχουν έρθει για να κλέψουν τη γη σας»!

****

Ευγένιος Καλαϊτζόπουλος





Ασφαλής η διακίνηση προϊόντων ζωικής προέλευσης Ενημέρωση από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Πέλλας



Έδεσσα, 7 Απριλίου  2020

Ασφαλής η διακίνηση προϊόντων ζωικής προέλευσης
Ενημέρωση από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Πέλλας  

Μετά από ερωτήματα πολιτών προς τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Πέλλας αναφορικά με την ασφάλεια διακίνησης προϊόντων ζωικής προέλευσης, το  αρμόδιο Τμήμα Κτηνιατρικής υπέβαλε σχετικό ερώτημα προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η απάντηση που δόθηκε από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Τμήμα Σφαγείων, αναφέρει:

«Παρά την κλίμακα της πανδημίας, δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμία αναφορά για τη μετάδοση του COVID-19 μέσω κατανάλωσης τροφίμων. Συνεπώς, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το τρόφιμο ενέχει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία σε σχέση με το COVID-19.
Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι από άτομο σε άτομο. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων ανέφερε επιπλέον ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το τρόφιμο είναι πιθανή πηγή ή οδός μετάδοσης του ιού».

Με αφορμή το συγκεκριμένο ερώτημα και απάντηση από το Υπουργείο, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής, δήλωσε σχετικά: «Είναι σημαντικό οι πολίτες να ζητούν και να ακολουθούν στην καθημερινή τους δραστηριοποίηση έγκυρη ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες και όργανα του Ελληνικού κράτους. Οι πολίτες μπορούν επίσης να διερευνούν τη λογική και την τεκμηρίωση πίσω από κάθε πληροφορία που δίνεται από τα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών πηγών, καθώς ο πανικός όπως και η παραπληροφόρηση δεν βοηθούν στην αποτελεσματική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης που έχει πλήξει την παγκόσμια κοινότητα».

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...