Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Αυτοψίες και προγραμματισμός νέων έργων υποδομής από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας



Αυτοψίες και προγραμματισμός νέων έργων υποδομής από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Δάνη Τζαμτζή

Συνοδευόμενος από τους επιβλέποντες των έργων και στελέχη της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Έργων, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής πραγματοποίησε αυτοψίες σε σειρά τεχνικών έργων που υλοποιούνται από την ΠΕ Πέλλας. Συγκεκριμένα ο κ. Αντιπεριφερειάρχης βρέθηκε στην γέφυρα του Χειμάρρου Γράμμου, επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης–Έδεσσας, όπου εξειδικευμένο συνεργείο πραγματοποίησε εργασίες κοπής δέντρων, με στόχο την εξασφάλιση της ασφάλειας της οδού.

Ο Αντιπεριφερειάρχης, παραβρέθηκε, επίσης, στην περιοχή υλοποίησης του έργου της ΔΤΕ ΠΚΜ «Παρεμβάσεις για τη διατήρηση της διοχετευτικότητας και συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων των υδατορεμάτων Αλμωπίας» το οποίο αναμένεται να συμβασιοποιηθεί άμεσα. Το συγκεκριμένο έργο έχει προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ και περιλαμβάνει την εκτέλεση εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων επί της κοίτης του ποταμού Ασπροποτάμου. Στόχοι του έργου, αναλυτικά, είναι:
·        Η αντιπλημμυρική προστασία των οικισμών Αριδαίας, Τσάκων, Ροδανιάς, Ξιφιανής και Υδραίας.
·        Η προστασία των οδογεφυρών της Επαρχιακής οδού  Έδεσσας - Αριδαίας και της Επαρχιακής Οδού Αριδαίας – Πολυκάρπης. Η μεν πρώτη λόγω δραματικής μείωσης της παροχετευτικότητας, η δε δεύτερη λόγω κινδύνου υποσκαφής και καθίζησης.
·        Η ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων εμφάνισης καταστροφών λόγω πλημμυρών, καθώς και η δημιουργία συνθηκών οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, μέσω της αντιπλημμυρικής θωράκισης του Ασπροποτάμου.
·        Η μείωση της πιθανότητας απώλειας ανθρώπινης ζωής, κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων.

Ο κ. Δάνης Τζαμτζής είχε, επίσης, ειδική συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Αλμωπίας κ. Χρήστο Μπάτση και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιώνν κ. Γιάννη Κετικίδη για τη συζήτηση μεγάλων έργων υποδομών με στόχο την βιώσιμη Ανάπτυξη. Αποτέλεσμα της συνεργασίας τους ήταν η δρομολόγηση συνεργασίας για την εξασφάλιση ασφαλούς οδικής πρόσβασης της Αλμωπίας προς το Χιονοδρομικό Κέντρο. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τζαμτζής ανέλαβε τη δέσμευση για την εκπόνηση μελέτης  (μέσω προγραμματικής σύμβαση) για ένα σύγχρονο και ασφαλές οδικό έργο που θα διασχίζει το αγρόκτημα Κορυφής και θα συνδέει την Αλμωπία με το  Χιονοδρομικό Κέντρο «Βόρας- Καϊμακτσαλάν». Είναι ένα έργο που θα συνδέει τους δύο σημαντικούς τουριστικούς πόλους της Πέλλας, συμβάλλοντας στην παραμονή και μετακίνηση των τουριστών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και διαχέοντας τα οφέλη μεταξύ πολλών διαφορετικών επιχειρήσεων εντός της Πέλλας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής δήλωσε σχετικά: «Μας ενδιαφέρει εξίσου τόσο η καθημερινότητα των πολιτών και επισκεπτών της Πέλλας, όπως οι ασφαλείς μετακινήσεις τους, όσο και τα σημαντικά έργα υποδομής. Ο τουρισμός, μαζί με την αγροτική ανάπτυξη, είναι οι δύο βασικοί πυλώνες για την επιλογή των έργων προτεραιότητας που εντάσσουμε στο τεχνικό μας πρόγραμμα. Οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού, μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο όχι μόνο την εικόνα της περιοχής αλλά, κυρίως, τις συνθήκες, την ποιότητα ζωής και τις προοπτικές ανάπτυξης…».





Ένα μάθημα αισιοδοξίας! (Απόσπασμα από το βιβλίο «20 αξίες της ζωής»)



Ένα μάθημα αισιοδοξίας!
Το κείμενο επέλεξε και επιμελήθηκε ο Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής Γιάννης Ξηντάρας (xidaras.gr)
Για να είμαστε ευτυχισμένοι σε αυτή τη ζωή, πρέπει να βλέπουμε την πραγματικότητα με ροζ φακούς επαφής, έλεγε ο καθηγητής στους μαθητές του για να τους μεταδώσει τη χαρά…
Κάποια μαθήτρια ζήτησε το λόγο και, απευθυνόμενη στον καθηγητή, είπε: «Κύριε καθηγητά, δεν θα ήταν καλύτερα αν μας προτείνατε να αναζητάμε τη ρόδινη όψη των πραγμάτων;». Ο καθηγητής έμεινα άφωνος. Αυτό το κοριτσάκι του είχε κάνει μόλις ένα μάθημα αληθινής αισιοδοξίας. Δεν ξαναμίλησε ποτέ για τους ροζ φακούς επαφής.
Η αισιοδοξία είναι μία στάση ζωής, ένας τρόπος με τον οποίο θέλεις να βλέπεις τη ζωή.
Μετά από μερικά χρόνια, ο ίδιος καθηγητής έλεγε στους μαθητές του: «Η αισιοδοξία και η απαισιοδοξία δεν είναι συμμετρικές». Στην αρχή, τα παιδιά δεν καταλάβαιναν το βαθύτερο νόημα της φράσης και ο καθηγητής χαμογελούσε, βλέποντας την απορημένη έκφραση των μαθητών. Μετά, τους εξήγησε: «Εννοώ ότι αν η απαισιοδοξία βρίσκεται σε εκείνη την άκρη της αίθουσας και η αισιοδοξία σε αυτήν την άκρη, εμείς δεν βρισκόμαστε ακριβώς στην μέση, στην ίδια απόσταση από τη μία και από την άλλη. Θέλω να πω, ότι δεν είναι συμμετρικές. Συνήθως βρισκόμαστε πιο κοντά στην απαισιοδοξία, και πρέπει να κάνουμε προσπάθεια για να πλησιάσουμε την αισιοδοξία, αν θέλουμε να δώσουμε νόημα στη ζωή μα, αν θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Εγώ επέλεξα να είμαι κοντά στην αισιοδοξία και πιστεύω ότι λειτουργώ αρκετά καλά έτσι. Το προτείνω λοιπόν σε όλο τον κόσμο».
Δεν παρέλειπε να τους αφηγείται το περιστατικό με τους ροζ φακούς επαφής και τους έλεγε ότι πρέπει να αναζητάμε τη ρόδινη όψη των πραγμάτων . Δεν χρειάζεται να παραποιούμε την πραγματικότητα, θα ήταν χαζό. Τα πράγματα είναι έτσι όπως είναι και πρέπει να τα κοιτάμε κατά πρόσωπο. Μπορούμε, ωστόσο, να επικεντρώνουμε το βλέμμα μας στις θετικές πτυχές.
-          Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι ξεγελάμε τον εαυτό μας κύριε; τον ρωτούσαν οι μαθητές του.
-          Όχι. Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι και θέλουμε να κάνουμε και τους άλλους ευτυχισμένους. Οι απαισιόδοξοι δε θα βελτιώσουν ποτέ τον κόσμο. Για να το καταφέρουν, θα πρέπει να γίνουν αισιόδοξοι. Οι απαισιόδοξοι θεωρούν τον κόσμο χαμένη υπόθεση και πιστεύουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, ενώ οι αισιόδοξοι πιστεύουν ότι πάντα είναι δυνατόν να κάνει κάτι για να καλυτερέψουν τα πράγματα.
Και μετά τους θύμιζε το καλύτερο απόφθεγμα του Μπάντελ-Πάουελ (ενός Βρετανού στρατηγού): «Αφήστε τον κόσμο λίγο καλύτερο από όσο τον βρήκατε».
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η ευτυχία εκφράζεται με χαρά! Αυτή την αρχή πρέπει να την υιοθετήσουμε τόσο εμείς όσο και να την διδάξουμε και στα παιδιά μας.

Απόσπασμα από το βιβλίο «20 αξίες της ζωής», των Εστέβε Πουχόλ Ι Πονς, Ινές Λουθ Γκονθάλεθ.

Το τέλος του Εγωισμού στις σχέσεις



Ένας σύμβουλος γάμου περιγράφει «το τέλος του Εγωϊσμού στις σχέσεις»

Γράφει ο Ψυχολόγος-Σύμβουλος Γάμου Γιάννης Ξηντάρας
Ζευγάρια μονίμως θυμωμένα. Πολύ απογοήτευση. Έρωτες που έσβησαν, σχέσεις που φθάρθηκαν, λόγια που πονάνε. Σύντροφοι στρεσαρισμένοι. Άλλοι φωνάζουν, άλλοι απειλούν, άλλοι απιστούν, άλλοι παρακαλούν. Κουβέντες βαριές, βλέμματα αδιάφορα, χαμόγελα παγωμένα, μόνιμη πίκρα…
Ζευγάρια που έχουν ξεχάσει να αγαπιούνται. Έχουνε ξεχάσει πως κάποτε παθιάστηκαν έντονα ο ένας για τον άλλον. Έχουνε ξεχάσει πως ενώθηκαν από προσωπική επιθυμία… δεν τους υποχρέωσε κανένας, οι ίδιοι το θέλησαν, οι ίδιοι διεκδίκησαν την προσοχή και την αγάπη του άλλου και οι ίδιοι κατάφεραν.
Και τώρα; Τί καταφέρνουν; Το ακριβώς αντίθετο. Την καταστροφή της επιθυμίας και του πάθους που οι ίδιοι δημιούργησαν.
Πως θα αποτρέψουμε αυτή την καταστροφή ή πως θα ξαναδημιουργήσουμε πιο γερά τα θεμέλια σε μία σχέση;
Με μία φράση: Το τέλος του εγωϊσμού!
Με πολλές:
  • Η αγάπη του ενός για τον άλλον.
Μόνο η αγάπη θα λειτουργήσει ως καύσιμο σε μία σχέση… ούτε τα χρήματα, ούτε η δόξα, ούτε η ομορφιά… τίποτα από όλα αυτά δεν αρκούν για να προχωρήσει μία σχέση. Με την αγάπη, τα ζευγάρια μπορούν να καταφέρουν πάρα πολλά… Μόνο με αυτή!
  • Το δόσιμο του ενός στον άλλον.
Η πίστη και η εμπιστοσύνη που έχουν οι σύντροφοι μεταξύ τους, θα λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη για να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα της καθημερινότητας. Η σκέψη και το αίσθημα πως ο σύντροφος μου, θα είναι εκεί να με στηρίξει…μας κάνει πιο δυνατούς.
  • Οι αναγκαίες υποχωρήσεις και οι συμβιβασμοί που χρειάζεται να κάνουν και οι δύο σύντροφοι.
Ο εγωισμός είναι αγκάθι στην σχέση. Δεν υπάρχει σχέση χωρίς υποχωρήσεις, χωρίς αμοιβαία αλλαγή των απόψεων, χωρίς μετακίνηση από τη βάση τους. Η σχέση διαμορφώνεται από τον συμβιβασμό. Από τον συγκερασμό των «θέλω» και των «πρέπει» των δύο συντρόφων.
Σκεφτείτε τη σχέση ως έναν καναπέ διθέσιο έναντι των δυο ατομικών πολυθρόνων.  Οι δύο σύντροφοι για να είναι ενωμένοι πρέπει να κάθονται μαζί, αλλιώς ας κάτσουν σε μία ατομική πολυθρόνα και ας είναι μόνοι τους.

Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος-Σύμβουλος Γάμου στην Αθήνα, απόφοιτος Πανεπιστημίου Αθηνών και Strathclyde University. Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Ελληνικής Προσωποκεντρικής και Βιωματικής Εταιρείας, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.

Ο Μεγάλος Ετήσιος Χορός του Α. Σ. Πρόμαχοι και των Ελπίδων Προμάχων


Ο Μεγάλος Ετήσιος Κοινός Χορός των δυο αθλητικών συλλόγων του ιστορικού οικισμού.
Α. Σ. Πρόμαχοι και Ελπίδες Προμάχων συνδιοργανώνουν μια εξαιρετική εκδήλωση στην αίθουσα  δεξιώσεων "Δήμητρα" το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου και ώρα 21.00.

Στον χορό, είναι καλεσμένοι όλοι οι επίσημοι φορείς της ΕΠΣ Πέλλας, της Διαιτησίας, των σωματείων και του ευρύτερου ερασιτεχνικού χώρου του Νομού. Τιμητική θέση θα παραχωρηθεί στους βετεράνους των παλιών-ηρωικών ετών, οι οποίοι με την αυτοθυσία τους έδωσαν το έναυσμα και ενέπνευσαν πολλούς, ώστε η αντιπροσώπευση των Προμάχων μέσω του ποδοσφαίρου να γίνει υποδειγματική.
Θα γίνουν βραβεύσεις παλιών ιστορικών προσωπικοτήτων που έχουν θέσει το στίγμα τους στην πορεία των συλλόγων, ενώ θα διοργανωθεί λαχειοφόρος αγορά με πλούσια δώρα μεγάλης αξίας.

Τιμή εισόδου: 16 ευρό.
Ορχήστρα: Μακεδονικός Ήχος.


Όλοι μας θέλουμε να ζήσουμε μια ευτυχισμένη ζωή!



Όλοι μας θέλουμε να ζήσουμε μια ευτυχισμένη ζωή!
Γράφει ο Γιάννης Ξηντάρας, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής στην Αθήνα 
Κανένας μας δε γνωρίζει πόσα χρόνια του έχουν απομείνει σε αυτή τη ζωή. Άλλοι θα ζήσουν 50, άλλοι 60, άλλοι 90 ή 100 χρόνια. Ανεξάρτητα από τη διάρκεια της ζωής μας, όλοι μας θέλουμε να ζήσουμε μια ευτυχισμένη ζωή, περισσότερο πλήρης, με περισσότερη ηρεμία.
Ζώντας σε ένα χαοτικό κόσμο που όλα πρέπει να γίνονται γρήγορα και μερικές φορές ακόμη και στιγμιαία, σχεδόν χανόμαστε στη δική του ροή και κάθε ημέρα που περνάει συνεπάγεται και λιγότερες εναπομείνασες αναπνοές.
Μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή στον κόσμο; Να προκαλέσουμε ίσως μια επανάσταση που θα ταράξει τα νερά του στενού και ευρύτερου περιβάλλοντός μας που δε μας ικανοποιεί; Ναι. Πώς; Ξεκινώντας από μέσα μας.
Ίσως ξέρετε την ιστορία με τους αστερίες, που τα άγρια κύματα τους άφησαν στην αμμουδιά. Λέει λοιπόν αυτή η ιστορία πως σε μια τεράστια αμμουδιά κάποιος άνθρωπος περπατούσε, για να απολαύσει την ομορφιά της θάλασσας και του ουρανού. Από μακριά, κάποια στιγμή, διέκρινε μια φιγούρα να σκύβει, να πιάνει κάτι και να το πετάει πίσω στο νερό. Όσο πλησίαζε αυτόν τον άνθρωπο, παρατήρησε εκατοντάδες αστερίες να έχουν ξεμείνει στην άμμο, μακριά από την πηγή ζωής τους. Ο  άνθρωπος αυτός, λοιπόν, έσκυβε, έπιανε έναν αστερία και τον έριχνε πίσω στη θάλασσα, χαρίζοντάς του πάλι τη ζωή. Όταν τον πλησίασε τον ρώτησε:
«Πολύ όμορφο αυτό που κάνεις. Δε νομίζεις όμως ότι δεν μπορείς να αλλάξεις κάτι για όλους αυτούς τους αστερίες που ψυχορραγούν έξω από το νερό;»
Ο άνθρωπος που προσπαθούσε να προσφέρει κάτι έσκυψε με απλότητα ξανά, έπιασε έναν αστερία και τον έριξε πάλι πίσω στη θάλασσα, λέγοντας:
«Για αυτόν όμως κάτι άλλαξε».
Κάθε στιγμή που μας δίνεται στη ζωή είναι ένα δώρο. Είναι στην πραγματικότητα μια νέα επιλογή. Μια συνειδητή επιλογή, στην καλύτερη περίπτωση  προς την αλλαγή και τον «καλλωπισμό» του εαυτού μας ή προς την αδράνεια και σε λιγότερο καλές περιπτώσεις, προς την οπισθοδρόμηση.
Ίσως να φαίνεται κάτι μικρό, η κάθε μικρή αλλαγή που αφορά μόνο εμάς, ένα άτομο στα δισεκατομμύρια που υπάρχουν πάνω στη γη. Όμως, όπως και για εκείνον τον αστερία που πάλι βρέθηκε στο νερό, παρόμοια κάθε μικρή μας κίνηση, κάθε μας ακόμη πρόθεση προκαλεί αλλαγή πλεύσης όχι μόνο για τις δικές ζωές αλλά και για τις ζωές των άλλων.
Επιτρέψτε μου να σας ζητήσω να σκεφτείτε βαθύτερα τη φράση του ειρηνιστή Μαχάτμα Γκάντι: «Γίνε η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο». Τι θα θέλατε να αλλάξετε στον εαυτό σας; Τι ποιότητες πιστεύετε ότι χρειάζεται να καλλιεργήσετε που θα σας εξασφαλίσουν μια ομορφότερη ζωή, σε εσάς για αρχή και μετά και στους γύρω σας; Και θυμηθείτε «Η Ρώμη δε χτίστηκε σε μια ημέρα». Χρειάζεται επιμονή και πολλή αγάπη, για να υπερκεραστούν οι ιδιοτροπίες του νου.

Ένας γονιός πρέπει να είναι «ΕΔΩ» για το παιδί του!



Ένας γονιός πρέπει να είναι «ΕΔΩ» για το παιδί του!
Γράφει ο Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος Γιάννης Ξηντάρας (xidaras.gr)  


Η φυσική παρουσία των γονέων είναι αναντικατάστατη στην ανάπτυξη του παιδιού. Ούτε τα χρήματα ούτε τα παιχνίδια και τίποτα υλικό αγαθό δεν μπορεί να εξαγοράσει την αγάπη και την φροντίδα του γονέα. Το παιδί, ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες έχει την ανάγκη να έχει στενή σχέση με τους γονείς του. Διαμορφώνει την προσωπικότητά του και τα μοναδικά  στοιχεία του χαρακτήρα του που θα το κάνουν να σταθεί στις δυσκολίες της ζωής. Οι γονείς λοιπόν οφείλουν να είναι δίπλα στα παιδιά τους να τους μαθαίνουν σωστές αξίες, να επικοινωνούν μαζί του,  να συζητούν τους προβληματισμούς τους και να το στηρίζουν όπου χρειάζεται βοήθεια.
Το παιδί χρειάζεται την συμπαράστασή μας, πρέπει να είμαστε παρόντες όταν μας χρειάζονται. Δεν χρειάζεται να είμαστε πιεστικοί και αυταρχικοί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε υπερβολικά ελαστικοί. Καλό είναι να έχουμε μια ισορροπία και να αφήνουμε στο παιδί μας να μας πλησιάσει και να μας πει το ίδιο αυτό που το απασχολεί, χωρίς πίεση. Μπορεί να μην θέλει να μιλήσει κάποιες φορές και αυτό βγαίνει από αντίδραση γιατί νιώθει πίεση. Αν όμως του δώσουμε το χώρο του και το χρόνο του θα έρθει να μας συμβουλευτεί γιατί θα ξέρει ότι πάντα είμαστε εκεί για οτιδήποτε κι αν συμβεί.
Πρέπει σαν γονείς να είμαστε συμπαραστάτες, στοργικοί και δεχτικοί στο να ακούμε τους προβληματισμούς του παιδιού μας, να το αφήνουμε να επιλέξει και να το βοηθάμε να θέτει ρεαλιστικούς στόχους που δε θα το κάνουν να απογοητευτεί. Σημαντικό είναι να επιβραβεύουμε τα παιδιά μας όταν προσπαθούν έτσι ώστε να έχουν κίνητρο να συνεχίσουν.
Είναι σημαντικό να είμαστε δίπλα στα παιδιά μας, να είμαστε το στήριγμά τους. Οι βάσεις που αποκτούν από την οικογένεια είναι οι πιο σημαντικές για να διαμορφώσουν μία ολοκληρωμένη και συγκροτημένη ταυτότητα. Οι αξίες που αποκτούν από την οικογένεια θα τα βοηθήσουν να κάνουν τις σωστές επιλογές, να έχουν κριτική σκέψη και να είναι αγωνιστές στη ζωή τους. Ας μείνουμε κοντά στα παιδιά μας  έτσι  θα τα βοηθήσουμε σε όλη τους τη ζωή…


Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος στο Περιστέρι, τ.συνεργ. στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Εφηβικής Ιατρικής και του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Ψυχοθεραπείας. Απόφοιτος Ε.Κ.Π.Α, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...