Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Ανακοίνωση υποψήφιων Δημοτικών συμβούλων με τον συνδυασμό "Εδώ Ζούμε" του Χρήστου Μπάτση .


Ο ανεξάρτητος Υποψήφιος Δήμαρχος για το Δήμο Αλμωπίας Χρήστος Μπάτσης, επικεφαλής του συνδυασμού "Εδώ Ζούμε" έχει την τιμή να ανακοινώσει τους πρώτους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης.


Νάνου Πολυξένη 

Σαπακόλης Ιωάννης
Σέλκος Ιωάννης
Σούση Χρύσα
Στόικος Κωνσταντίνος
Συμεωνίδης Αντώνιος (ΖΑ)
Τοσουνίδης Χαράλαμπος
Τσομπανγεωργίου Ιωάννης
Χαρανίδης Αριστείδης (Άρης)



Τους καλωσορίζουμε στην ομάδα μας και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στην προσπάθεια τους.

Με τιμή

Υποψήφιος Δήμαρχος
Μπάτσης Χρήστος










ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ 2019



Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε όλοι μάρτυρες μιας τραγικής εικόνας για τον τόπο μας, όπου περιουσίες απειλούνται από τις ενέργειες κάποιων συμπολιτών μας  που ανάβουν φωτιές στα χωράφια τους και τις αφήνουν ανεξέλεγκτες, μη αναλογιζόμενοι τις συνέπειες των ενεργειών τους. Όπως συνηθισμένο φαινόμενο αποτελούν οι ανεξέλεγκτες φωτιές που προκαλούν άγνωστοι σε γεωργικές εκτάσεις και ειδικά τις ημέρες που πνέουν ισχυροί άνεμοι με αποτέλεσμα οι φωτιές να καίνε ξερά χόρτα, δενδρώδης καλλιέργειες και όχι μόνο.
 Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι η ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η καταστροφή περιουσίων και ζωικού κεφαλαίου και τέλος η έκθεση σε κίνδυνο ανθρώπινων ζωών. Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες μέρες είχαμε την απώλεια ενός ηλικιωμένου στην Τ.Κ. Κωνσταντίας ο οποίος στην προσπάθεια του να κάψει ξερά χόρτα έχασε την ζωή του.
Για την αποφυγή δύσκολων καταστάσεων και καταστροφών, καλούνται οι πολίτες, να αποφεύγουν την εκτέλεση αγροτικών εργασιών με τη χρήση φωτιάς, όπως καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών και κλαδεύσεων, σε περιοχές με άφθονη χαμηλή και υψηλή βλάστηση, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες όπου ευνοείται η εξάπλωση πυρκαγιάς.
Παρακαλούμε όλους τους πολίτες εφόσον κρίνουν αναγκαία την χρήση φωτιάς και πριν ξεκινήσουν να καίνε τα υπολείμματα των καλλιεργειών τους, να είναι βέβαιοι ότι δεν φυσά αέρας, ότι έχουν καθαρίσει τον περιβάλλοντα χώρο, ότι έχουν νερό δίπλα τους και ότι θα παραμείνουν στο σημείο μέχρι να σβήσει και η τελευταία σπίθα φωτιάς.
Απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους πολίτες του Δήμου Αλμωπίας για την ορθή χρήση φωτιάς.
Δυστυχώς σε αντίθετη περίπτωση οι υπαίτιοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου αφού ο εμπρησμός, είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια, διώκεται ποινικά. Επίσης η Υπηρεσία μας ενημερώνει τον ΟΠΕΚΕΠΕ και οι αγρότες διατρέχουν τον κίνδυνο του περιορισμού των επιδοτήσεων τους από τον οργανισμό.

Ο Διοικητής

Απόστολος Ν. Κώνστας
Επιπυραγός

Μήνυμα της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου-Αηδονά για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας



Μήνυμα της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου – Αηδονά για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Με αφορμή την 8η Μαρτίου, ημερομηνία εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας, η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά στέλνει το δικό της μήνυμα:
“Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και αποτελεί ημερομηνία σύμβολο για την ανασκόπηση των αγώνων που έδωσαν οι γυναίκες, για τη δίκαιη και ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία.
Βιώνοντας μία εποχή έντονης αβεβαιότητας, αμφισβήτησης και κατάρρευσης παραδοσιακών αντιλήψεων και δομών του παρελθόντος, κάθε συζήτηση για τον σύγχρονο ρόλο των γυναικών είναι επίκαιρη και αναγκαία.
Στην προσωπική μου διαδρομή, στηρίχθηκα πάντοτε στις δυνάμεις μου και στην ποιότητα του εαυτού και χαρακτήρα μου, χωρίς να χρειαστεί να επικαλεστώ ποτέ το κοινωνικό μου φύλο.
Μέσα από την εμπειρία μου όμως, σε πολλούς διαφορετικούς χώρους της δημόσιας διοίκησης και της Ελληνικής κοινωνίας, έχω διαπιστώσει την άνιση μεταχείριση των γυναικών και τις μειωμένες ευκαιρίες που έχουν για πρόοδο και εξέλιξη.
Στον εικοστό πρώτο αιώνα, η κοινωνία μας εξακολουθεί να μεροληπτεί σε βάρος των γυναικών, σε πολλούς και σημαντικούς τομείς. Επίσης, είναι γεγονός ότι όλες οι κατακτήσεις των γυναικών έχουν προέλθει μέσα από μακροχρόνιους αγώνες και κοινωνικές μάχες που έχουν δώσει οι ίδιες οι γυναίκες, υπό αντίξοες συνθήκες. 
Αναρωτηθείτε πόσες γυναίκες κατέχουν υψηλόβαθμη θέση ευθύνης στον οργανισμό στον οποίο εργάζεστε.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό των γυναικών που κατέχουν διευθυντικές θέσεις ανέρχεται στο 26%, ενώ είναι γνωστό ότι οι γυναίκες, τις τελευταίες δεκαετίες, υπερτερούν στο επίπεδο εκπαίδευσης και προσόντων που διαθέτουν.
Για να βελτιώσουν οι γυναίκες τη θέση τους, επένδυσαν στην εκπαίδευσή τους, χωρίς όμως αυτό να αναγνωρίζεται και να αξιοποιείται ανάλογα, ακόμη και στην Ελληνική δημόσια διοίκηση.
Αν προσπαθήσετε να θυμηθείτε ποια ονόματα γνωρίζουμε ως μεγάλους Έλληνες ποιητές, ζωγράφους, μεταρρυθμιστές πολιτικούς, θα φέρετε στο νου σας κυρίως ανδρικά ονόματα.
Για πολλές δεκαετίες, καλλιεργήθηκαν αδιόρατα στερεότυπα και προκαταλήψεις για τον αποδεκτό κοινωνικό ρόλο των γυναικών που, δυστυχώς, έθεσαν τις γυναίκες στο περιθώριο πολλών τομέων της δημόσιας σφαίρας.
Οι γυναίκες είχαν και εξακολουθούν να έχουν, σε μεγάλο βαθμό, την κύρια ευθύνη για τη φροντίδα των παιδιών και το νοικοκυριό, ενώ οι κοινωνικές προσδοκίες για την επαγγελματική τους εξέλιξη αφορούν, κυρίως, σε επαγγέλματα με περιορισμένες ευθύνες και, κατά το δυνατό, ευέλικτο ωράριο.
Πόσο συμβατές είναι όμως σήμερα αυτές οι κοινωνικές προσδοκίες για τις γυναίκες που θέλουν μία διαφορετική ισορροπία στην οικογενειακή, επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή;
Πόσο έτοιμη είναι η κοινωνία μας να δεχθεί και να υποστηρίξει μία γυναίκα που έχει επαγγελματικές φιλοδοξίες, θέλει να υπηρετήσει τις τέχνες και τα γράμματα ή, ακόμη, θέλει να αναπτύξει κοινωνικό και πολιτικό ακτιβισμό; 
Πρέπει να αναγνωρίσουμε όλες αυτές τις αόρατες, στρεβλές, αντιλήψεις, στο δρόμο για τον σύγχρονο κοινωνικό ρόλο των γυναικών και να υποστηρίξουμε, κυρίως τις νέες γυναίκες, να πραγματοποιήσουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προωθεί σταθερά την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στις διαδικασίες του δημοκρατικού προγραμματισμού, ενώ πολλές δράσεις και έργα που υλοποιούμε στοχεύουν στην υποστήριξη των γυναικών ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του σύγχρονου ρόλου τους.
Οι γυναίκες μπορούμε να έχουμε ακόμη πιο καθοριστικό ρόλο στην πρόοδο και εξέλιξη της κοινωνίας μας. Και θα το καταφέρουμε.
Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες του κόσμου”.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ - Εκδρομή στην Αθήνα


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ
Εκδρομή στην Αθήνα

Το τριήμερο 24,25 και 26 Φεβρουαρίου 2019 η Στ΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου μας πραγματοποίησε εκδρομή στην Αθήνα, στα πλαίσια του προγράμματος «Επισκέψεις σχολείων στη Βουλή των Ελλήνων». 
Η εκδρομή, στην οποία συμμετείχε και η Στ' τάξη του Δημοτικού Σχολείου Όρμας, πραγματοποιήθηκε κάτω από πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες και συμπεριελάμβανε πέραν της επίσκεψης στο κτίριο του Κοινοβουλίου, επισκέψεις και ξεναγήσεις/περιηγήσεις στην Ακρόπολη (Μουσείο και αρχαιολογικός χώρος), στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Παλαιά Βουλή), στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στην Πλάκα, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Πλανητάριο), στο Ζάππειο Μέγαρο, στο Σύνταγμα και κατά την επιστροφή, στο μνημείο του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες.
Ξεχωριστή στιγμή η Αλλαγή φρουράς στον Άγνωστο Στρατιώτη και η παρέλαση των Ευζώνων κάτω από τους ήχους του «Μακεδονία Ξακουστή».


Να σημειωθεί η άψογη συμπεριφορά των μαθητών/τριών και των  γονέων τους,  που διευκόλυναν το έργο των συνοδών εκπαιδευτικών.
Ακολουθούν εικόνες από τις επισκέψεις:

Βουλή



Εθνικό Ιστορικό Μουσείο










Θερμοπύλες


Ίδρυμα Ευγενίδου

Μουσείο - Ακρόπολη














Μουσείο σχολικής ζωής και εκπαίδευσης







Ταβέρνα




ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...