Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Αγιασμός του Α.Σ. "Ελπίδες" Προμάχων.

 


Υπό ασθενή βροχόπτωση τελέστηκε από τον πατέρα Γεώργιο ο Αγιασμός του Α.Σ. Ελπίδες Προμάχων, παρουσία της Διοίκησης, του προπονητή και φυσικά των ποδοσφαιριστών.

Καλή επιτυχία στα παιδιά- μικρούς ήρωες που αποτελούν το πιο αισιόδοξο παράδειγμα για ένα καλύτερο αγωνιστικό μέλλον για τον Ερασιτεχνισμό.















Ανακοίνωση του Δήμου Αλμωπίας για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης wa-mbrella



 Ανακοίνωση για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης wa-mbrella

Λόγω των καιρικών συνθηκών, η αποψινή εκδήλωση του προγράμματος wa-mbrella, η οποία ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Ξενιτιδείου, θα πραγματοποιηθεί εντός της αίθουσας, χωρίς την παρουσία κοινού.

Όσοι επιθυμούν μπορούν να την παρακολουθήσουν στις 19:00, μέσα από την αναμετάδοση της σελίδας του Δήμου Αλμωπίας στο Facebook.


Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού



08/09/2021

 

Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

για έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

 

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚ (α.α. 19/08-09-2021) που ισχύει από σήμερα Τετάρτη 08-09-2021.

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει θέσει τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, σε κατάσταση ετοιμότητας - επιφυλακής βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των έντονων φαινομένων.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης καιρού:

Σήμερα Τετάρτη (08-09-2021) τοπικά ισχυρές βροχές προβλέπονται στις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Θεσσαλία, την ανατολική

Στερεά, τα δυτικά τμήματα της Κρήτης και πιθανώς στην κεντρική Μακεδονία, ενώ στη δυτική Πελοπόννησο θα εκδηλωθούν και καταιγίδες που πρόσκαιρα θα είναι έντονες.

Αύριο Πέμπτη (09-09-21) τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως την κεντρική και τη βόρεια), τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Πελοπόννησο, πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι στα δυτικά τμήματα της Κρήτης και τις βραδινές ώρες στο βορειοανατολικό Αιγαίο.

          Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr) και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS).                               

Παρακαλούνται οι πολίτες που βρίσκονται στις περιοχές που προαναφέρθηκαν να λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παρουσίαση βιβλίων στον αύλειο χώρο του Παρθεναγωγείου Έδεσσας



Ο Δήμος Έδεσσας και η ΔΗΚΕΔΕ, ο Σύλλογος Βιβλιοφίλων Έδεσσας, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας και οι εκδόσεις «Μέθεξις» διοργανώνουν την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 7.00 μ.μ., στον αύλειο χώρο του Παρθεναγωγείου Έδεσσας (Βαρόσι), παρουσίαση τριών συλλογών διηγημάτων της Λίζας Μαμακούκα, επίκουρης καθηγήτριας Σύγχρονης Λογοτεχνίας στο Α.Π.Θ. Για τα βιβλία θα μιλήσουν: η φιλόλογος κ. Ειρήνη Βαβουλίδου, ο συμβουλευτικός ψυχολόγος- συγγραφέας, Χρήστος Μπιμπίτσος και η Λίζα Μαμακούκα.

Αποσπάσματα κειμένων θα διαβάσουν η κ. Μαρίνα Πογιατζόγλου και η συγγραφέας. Το Παρθεναγωγείο Έδεσσας έχει ανακαινιστεί πρόσφατα και αποτελεί έναν από τους πλέον φιλόξενους χώρους για εκδηλώσεις και δράσεις με πολιτιστικό και καλλιτεχνικό περιεχόμενο στην Έδεσσα. Η παρουσίαση του βιβλίου, αναμένεται να μας εισάγει από το θερμό καλοκαίρι σε ένα φθινόπωρο με πνευματικές αναζητήσεις και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να υπάρχει αλληλεπίδραση των ομιλητών με το κοινό.

Μερικά λόγια για τα βιβλία:

Η πρώτη συλλογή («Ζωολογικός Κήπος Τσέπης») περιλαμβάνει 12 διηγήματα, το καθένα απ’ τα οποία φέρει το όνομα ενός μικρόσωμου ως μικροσκοπικού έμβιου όντος. Μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι είναι: «Η μύγα», «Ο βάτραχος», «Το ποντικάκι», «Η κατσαρίδα»... Αυτά τα «θηρία τσέπης» εμφανίζονται στα διηγήματα άλλοτε με τη ρεαλιστική τους μορφή, άλλοτε με καθαρά συμβολική, άλλοτε και με τις δύο. Μολονότι δίνουν τ’ όνομά τους στους τίτλους, έχουν κυρίως ρόλους κομπάρσων, μια κι οι πρωταγωνιστές εδώ είναι άνθρωποι. Άνθρωποι «τσέπης», οικείοι σαν να λέμε: τα ανθρωπάκια «της διπλανής πόρτας». Σε μερικά από τα διηγήματα είναι έντονη η επιρροή κάποιων εμβληματικών ταινιών.

Η δεύτερη συλλογή («Κουλούρια Θεσσαλονίκης») περιλαμβάνει 3 μικρές ενότητες διηγημάτων (14 ιστορίες συνολικά), το κοινό στοιχείο των οποίων είναι το φόντο τους: η πόλη της Θεσσαλονίκης κι οι διάφορες γειτονιές της. Στην ενότητα με τίτλο «Καφεδάκι;» παρουσιάζονται 4 συνοικίες και αντίστοιχα 4 διαφορετικά είδη καφενείων (φοιτητικό, συνταξιούχων, κλπ.), σ’εκείνη που φέρει τον τίτλο «Διαδρομές» 4 ιστοριούλες διαδραματίζονται μέσα σε λεωφορεία που διασχίζουν την πόλη και τις ζωές κάποιων κατοίκων της. Τέλος, στην ενότητα με τίτλο «Θηλυκές Αλκοόλες» περιλαμβάνονται 6 (;) ιστορίες με γυναίκες πρωταγωνίστριες και τίτλους που παραπέμπουν σε κάποιο ποτό και σε κάποια περιοχή της Θεσσαλονίκης, π.χ. «Μπράντυ τριών αστέρων στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου», «Ούζο με πάγο, κάπου απόμερα, στην Αρετσού», κ.ά.

Οι «Αστικοί Μύθοι» περιλαμβάνουν 20 διηγήματα ποικίλου περιεχομένου και ύφους και όχιλαϊκές δοξασίες.Θα πρέπει να εκλάβει κανείς τον τίτλο κατά λέξη: «αστικοί μύθοι» = «παραμύθια της πόλης». Ποιας; Οποιασδήποτε! Οι ιστοριούλες του βιβλίου εκτυλίσσονται σε διάφορες γνωστές πόλεις: Αθήνα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λονδίνο, ή σε άλλες, εντελώς απρόσωπες. Αυτό που μετράει εδώ δεν είναι το αστικό ντεκόρ, όσο οι άνθρωποι που ζουν μέσα σ’ αυτό: ένας επιτυχημένος αρχιτέκτονας, κυνηγημένος όμως από τις παιδικές του φοβίες, μια νεαρή κομμώτρια που είναι οικονομική μετανάστρια, μια κακότροπη ζητιάνα, μια πλούσια μεγαλοκυρά, ένας «φουσκωτός» φοβιτσιάρης, μια ανέραστη δικηγορίνα, ένας εθισμένος στον τζόγο πατέρας, μια σύγχρονη Σταχτοπούτα, ένας ερωτύλος ταξιτζής, κλπ.

Στην εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας από τον ιό covid-19.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...