Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Το νέο χειμερινό ωράριο καταστημάτων.



 Η  Ομοσπονδία  Επαγγελματικών   Βιοτεχνικών   και Εμπορικών Σωματείων Ν. Πέλλας σας ενημερώνει  για το νέο χειμερινό ωράριο καταστημάτων και έχει ως εξής: 

ΕΜΠΟΡΙΚΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ                         9:00 – 14:30

ΤΡΙΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ                          9:00 – 14:00 & 17:00 – 20:30   


ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ-ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ-ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΑ*- ΟΠΩΡΟΠΩΛΕΙΑ  

ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ                         8:00 – 14:30

ΤΡΙΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ                          8:00 – 14:00 & 17:00 – 20:30  


ΚΟΥΡΕΙΑ-ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ 

ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ                         9:00 – 14:30

ΤΡΙΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ                          9:00 – 14:00 & 17:00 – 20:30   


ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ 26/10/2020 ΕΩΣ 31/3/2021


ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΡΕΙΤΕ ΠΙΣΤΑ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ

*ΤΑ ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΑ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                      ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

        ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ                         ΝΙΚΟΛΑΟΣ  ΠΕΡΤΣΕΜΛΗΣ 


Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τους εποχικά εργαζόμενους στις επιχειρήσεις διαλογής – ψύξης – τυποποίησης- κονσερβοποίησης φρούτων και λαχανικών



ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

 

Θέμα: Εργαζόμενοι, εποχιακά, στις επιχειρήσεις διαλογής – ψύξης – τυποποίησης- κονσερβοποίησης φρούτων και λαχανικών στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας και Πέλλας.

 

Στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας και Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εργάζονται εποχιακά, στις επιχειρήσεις διαλογής – ψύξης – τυποποίησης- κονσερβοποίησης φρούτων και λαχανικών, κάτω από αντίξοες εργασιακές σχέσεις, πάνω από 8.500 εργαζόμενοι, κυρίως γυναίκες.

Συγκεκριμένα:

Οι περισσότεροι εργάζονται από 1 έως και 4 μήνες το χρόνο, που σημαίνει πως δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο ΟΑΕΔ για να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας, δηλαδή 125 ημερομίσθια, αφαιρουμένων των 2 τελευταίων εργάσιμων μηνών.

Πολλοί από αυτούς δε συμπληρώνουν ούτε τα 50 ημερομίσθια που απαιτούνται για τη θεώρηση βιβλιαρίου υγείας.

Με το νόμο 3986/2011, άρθρο 39 ακόμη και αν οι εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει τα 125 ημερομίσθια, εξαιτίας των όρων και προϋποθέσεων που ορίζει ο ΟΑΕΔ για μέχρι 400 μέρες επιδότησης στα τέσσερα τελευταία χρόνια, εντάσσονται για μικρό χρονικό διάστημα στο ταμείο ανεργίας ή και καθόλου.

Επίσης αν κάποιος αρρωστήσει, για να δικαιούται άδεια γιατρού με αμοιβή θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει την προηγούμενη χρονιά 120 ημερομίσθια, έτσι εκατοντάδες εργαζόμενοι χάνουν αυτό το δικαίωμα.

Ταυτόχρονα διατηρείται ο νόμος 3050/2002, όπως τροποποιήθηκε με το νόμο 3518/2006, που ψηφίστηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως και η εγκύκλιος του ΙΚΑ 42/26-5-2008 που δίνει το δικαίωμα στην εργοδοσία να απασχολεί μέρος του προσωπικού, φτωχούς αγρότες – κυρίως αγρότισσες- που εργάζονται εποχιακά για να συμπληρώσουν το πενιχρό εισόδημά τους, με ασφάλιση ΟΓΑ. Να τονιστεί ότι παρ’ όλο που πρόκειται για εξαρτημένη εργασία, ο ΟΓΑ δεν αναγνωρίζει εργατικά ατυχήματα, άδειες γιατρού κλπ.

Επίσης με την εγκύκλιο 118454/1989 που ο ΟΑΕΔ χαρακτηρίζει επιχειρήσεις του κλάδου εποχιακές ή μη, επιχειρήσεις που απασχολούν μικρό αριθμό εργαζομένων για 8-9 μήνες το χρόνο χαρακτηρίζονται συνεχούς λειτουργίας, αν και οι περισσότεροι εργαζόμενοί τους απασχολούνται εποχιακά για 2-4 μήνες το χρόνο. Να σημειωθεί πως ο αριθμός αυτών των επιχειρήσεων έχει αυξηθεί με αποτέλεσμα πάνω από 3.000 εργαζόμενοι στα κονσερβοποιεία, που πριν λίγα χρόνια είχαν δικαίωμα ένταξης στο ταμείο ανεργίας με 100 ημερομίσθια χωρίς να αφαιρούνται οι 2 τελευταίοι μήνες, τα τελευταία χρόνια να χρειάζονται 125.

Επίσης, με δεδομένο ότι στις επιχειρήσεις κονσερβοποιίας, διαλογής, ψύξης, τυποποίησης αγροτικών προϊόντων οι εργαζόμενοι δουλεύουν εποχιακά και πραγματοποιούν κατά μέσο όρο 50 – 80 ημερομίσθια το χρόνο, αυτοί δεν πρόκειται να δημιουργήσουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ποτέ. Ακόμη και παλιοί εργαζόμενοι στον κλάδο, που έχουν πραγματοποιήσει τα απαιτούμενα ημερομίσθια για σύνταξη (4.500), δεν μπορούν να βγουν ούτε σε μειωμένη σύνταξη στα 62 τους χρόνια, γιατί απαιτούνται συνολικά 500 ημερομίσθια τα τελευταία 5 χρόνια, εκ των οποίων 100 για κάθε χρόνο.

 

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε οι εποχιακά εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις διαλογής – ψύξης – τυποποίησης- κονσερβοποίησης φρούτων και λαχανικών:

·      Να εντάσσονται στο ταμείο ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

·      Να καταργηθούν το άρθρο 53 του νόμου 3518/2006 και η εγκύκλιος του ΙΚΑ 42/26-5-2008 που νομιμοποιούν ουσιαστικά την ανασφάλιστη εργασία, το άρθρο 39 του νόμου 3986/2011 που θέτει την προϋπόθεση των 400 μερών επιδότησης τα τελευταία 4 χρόνια και να αλλάξει η εγκύκλιος 118454/1989 που χαρακτηρίζει επιχειρήσεις εποχιακές ή μη.

·      Να εντάσσονται στο νόμο 1836/89 (εποχιακή εργασία), όσοι πραγματοποιούν από 25 έως 40 ένσημα το χρόνο.

·      Να γίνεται θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

·      Να καταργηθεί ο νόμος που επιβάλει την πραγματοποίηση 500 ενσήμων την τελευταία 5ετία πριν τη συνταξιοδότηση.

·      Να γίνεται κατοχύρωση σύνταξης με 2000 εποχικά ένσημα. Ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.

 

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

"Πήρα το τσαπάκι της ανασκαφής, που έχω μαζί μου από το 1952, έσκυψα στο λάκκο και άρχισα να σκάβω..." Μανόλης Ανδρόνικος.




Προκαλεί δέος και συγκλονίζει παγκόσμια το θαύμα της Βεργίνας, του μοναδικού Μανόλη Ανδρόνικου. Το 1977, ανακάλυψε τον τάφο του βασιλιά Φιλίππου του Β' των Μακεδόνων στη Βεργίνα.

Ο ίδιος περιέγραψε ως εξής εκείνη τη στιγμή :
 «Πήρα το τσαπάκι της ανασκαφής, που έχω μαζί μου από το 1952, έσκυψα στο λάκκο και άρχισα να σκάβω με πείσμα και αγωνία το χώμα κάτω από το κλειδί της καμάρας. Ολόγυρα ήταν μαζεμένοι οι συνεργάτες μου. (...) 
Συνέχισα το σκάψιμο και σε λίγο ήμουν βέβαιος. Η πέτρα του δυτικού τοίχου ήταν στη θέση της, απείραχτη, στέρια. (...)
 - Είναι ασύλητος! Είναι κλειστός! Ήμουν ευτυχισμένος βαθιά. Είχα λοιπόν βρει τον πρώτο ασύλητο μακεδονικό τάφο. Εκείνη τη στιγμή δεν ενδιαφερόμουν για τίποτε άλλο.Εκείνη τη νύχτα -όπως και όλες τις επόμενες- στάθηκε αδύνατο να κοιμηθώ περισσότερο από δυο τρεις ώρες. Γύρω στις 12, τα μεσάνυχτα, πήρα το αυτοκίνητο και πήγα να βεβαιωθώ αν οι φύλακες ήταν στη θέση τους. Το ίδιο έγινε και στις 2 και στις 5 το πρωί.
Οπωσδήποτε, συλλογιζόμουν, μέσα στη σαρκοφάγο πρέπει να κρύβεται μια ωραία έκπληξη. Η μόνη δυσκολία που συναντήσαμε ήταν πως την ώρα που ανασηκώναμε το κάλυμμα, είδαμε καθαρά πια το περιεχόμενο και έπρεπε να μπορέσουμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να συνεχίσουμε τη δουλειά μας, μόλο που τα μάτια μας είχαν θαμπωθεί απ' αυτό που βλέπαμε και η καρδιά μας πήγαινε να σπάσει από συγκίνηση. Μέσα στη σαρκοφάγο υπήρχε μια ολόχρυση λάρνακα. Επάνω στο κάλυμμά της ένα επιβλητικό ανάγλυφο αστέρι με δεκάξι ακτίνες, και στο κέντρο του ένας ρόδακας.
Με πολλή προσοχή και περισσότερη συγκίνηση ανασήκωσα το κάλυμμα με το αστέρι πιάνοντάς το από τις δυο γωνίες της μπροστινής πλευράς. Όλοι μας περιμέναμε να δούμε μέσα σ' αυτήν τα καμένα οστά του νεκρού. Όμως αυτό που αντικρίσαμε στο άνοιγμά της μας έκοψε για μιαν ακόμη φορά την ανάσα, θάμπωσε τα μάτια μας και μας πλημμύρισε δέος: πραγματικά μέσα στη λάρνακα υπήρχαν τα καμένα οστά. (...) 
Αλλά το πιο απροσδόκητο θέαμα το έδινε ένα ολόχρυσο στεφάνι από φύλλα και καρπούς βελανιδιάς που ήταν διπλωμένο και τοποθετημένο πάνω στα οστά. Ποτέ δεν είχα φανταστεί τέτοια ασύλληπτη εικόνα.
Μπορώ να φέρω στη συνείδησή μου ολοκάθαρα την αντίδραση που δοκίμασα καθώς έλεγα μέσα μου: "Αν η υποψία που έχεις, πως ο τάφος ανήκει στον Φίλιππο, είναι αληθινή -και η χρυσή λάρνακα ερχόταν να ενισχύσει την ορθότητα αυτής της υποψίας- κράτησες στα χέρια σου τη λάρνακα με τα οστά του. Είναι απίστευτη και φοβερή μια τέτοια σκέψη, που μοιάζει εντελώς εξωπραγματική". Νομίζω πως δεν έχω δοκιμάσει ποτέ στη ζωή μου τέτοια αναστάτωση, ούτε και θα δοκιμάσω ποτέ άλλοτε. »


* Αποσπάσμα από το βιβλίο του ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ "ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ"
 Εκδόσεις ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ


Η ενημερωτική εκπομπή ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ έχει θέμα τη ζωή και το έργο του ΜΑΝOΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ. Ο διακεκριμένος αρχαιολόγος μιλάει για τις ανασκαφές και τα ευρήματά του στη ΒΕΡΓΙΝΑ εξηγώντας τις συνθήκες εργασίας του. Παρεμβάλλεται πλάνο του με ανάγνωση κειμένων. Κάνει αναφορά στην καταγωγή του, στην οικογένειά του και τις πανεπιστημιακές σπουδές του. Περιγράφει τις επιρροές του και τις σχέσεις του με τους καθηγητές του, το ΡΩΜΑΙΟ και τον JOHN BISLEY. Μιλάει για τα επαγγελματικά του βήματα και εξιστορεί την περίοδο ανασκαφής στη ΒΕΡΓΙΝΑ. Καθώς μας ξεναγεί στο χώρο, αναφέρεται στα πρώτα του ευρήματα και περιγράφει τα συναισθήματά του, όταν έφερε στο φως έναν τέτοιο πολιτιστικό πλούτο. Παρεμβάλλονται πλάνα με φωτογραφικό υλικό και πλάνα από τη ΒΕΡΓΙΝΑ και το μουσείο της, καθώς επίσης και φωτογραφίες της ΣΧΟΛΗΣ ΣΧΟΙΝΑ που εργάστηκε ως καθηγητής.




ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...