Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού



 8/02/2022

Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 

για έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού 


Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚ (α.α. 05/28-02-2022) που ισχύει από αύριο Τρίτη 01-03-2022. 

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει θέσει τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, σε κατάσταση ετοιμότητας - επιφυλακής βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των έντονων φαινομένων.


Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού:

Το βαρομετρικό χαμηλό που προκάλεσε την κακοκαιρία "Bianca" έχει ήδη κινηθεί βορειοανατολικά και τα φαινόμενα τη Δευτέρα (28-02-2022) παρουσιάζουν πρόσκαιρη ύφεση. Από την Τρίτη (01-03-2022) προβλέπεται νέα επιδείνωση του καιρού για το επόμενο διήμερο, με κύρια χαρακτηριστικά τις τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην κεντρική και νότια χώρα και τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις στα  κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά (πορτοκαλί επίπεδο προειδοποίησης). 

Πιο αναλυτικά: 

Α. Τρίτη (01-03-2022) 

α) Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο  και την Κρήτη. 

β) Κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, στα ημιορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της δυτικής και κεντρικής Στερεάς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της δυτικής 

και κεντρικής Μακεδονίας. 

Β. Τετάρτη (02-03-2022) 

α) Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Στερεά, το νότιο Ιόνιο, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη, τις νότιες Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. 

β) Κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, τις πρωινές ώρες στα ημιορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς και βαθμιαία στα ημιορεινά της Πελοποννήσου και στα ορεινά της Κρήτης.


Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr) και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS).                               

Ενημέρωση σχετικά με το θέμα του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Αριδαίας


ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αριδαία, 28/02/2022

Θέμα: Ενημέρωση σχετικά με το θέμα του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Αριδαίας

Δυστυχώς η θεομηνία των περασμένων ημερών άφησε πολλές καταστροφές στο πέρασμα της, τις οποίες ως Δημοτική αρχή κινητοποιηθήκαμε και αντιμετωπίσαμε άμεσα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και έχει κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης. Έχει γίνει καταγραφή των ζημιών και κατατέθηκε αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης για την αποκατάσταση όλων των καταστροφών που προκλήθηκαν.

Η στέγη του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Αριδαίας θα επισκευαστεί το συντομότερο δυνατό και όποια ζημιά έχει προκληθεί, θα αποκατασταθεί άμεσα.



Είναι γεγονός, ότι οι καιροσκόποι της αντιπολίτευσης για άλλη μια φορά έδειξαν τον πραγματικό τους εαυτό! Θα έπρεπε να γνωρίζετε κύριοι, ότι το έργο ύψους 2 εκατ. ευρώ για την Ενεργειακή Αναβάθμιση του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Αριδαίας έχει ΗΔΗ δημοπρατηθεί, έχουμε προσωρινό ανάδοχο και είμαστε σε αναμονή των δικαιολογητικών κατακύρωσης από τον ανάδοχο ώστε να πάμε σε κατασκευή με όλες τις νόμιμες διαδικασίες!!!



Οπότε κ. Παρούτογλου, όταν ακόμα μας ρωτάτε «τι ενέργειες απαιτούνται για να δημοπρατηθεί το έργο..» ενώ είστε ήδη 3 χρόνια στην αντιπολίτευση και δη ένα χρόνο υπήρξατε συνδιοίκηση, είστε βαθιά νυχτωμένος και ευτυχώς μας υπενθυμίζετε και θυμίζετε και σε όλη την Αλμωπία για ποιο λόγο, ο λαός σας έστειλε στην αντιπολίτευση και για ποιο λόγο πρέπει να παραμείνετε εκεί.



Μην παίζεται αυτό το παιχνίδι, δεν ωφελεί σε τίποτα.



Τα προβλήματα απαιτούν λύσεις και προτάσεις!



Με τον λαϊκισμό μένουμε στάσιμοι, ως κοινωνία.



Εμείς ΣυνεχίΖΟΥΜΕ με έργα κοινής ωφέλειας για την Αλμωπία!



Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΤΣΗΣ

Ο Δήμος Αλμωπίας θυμάται και τιμά τον Νικό Ξενιτίδη.

 


ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αριδαία, 28/02/2022

Θέμα: Ο Δήμος Αλμωπίας θυμάται και τιμά τον Νικό Ξενιτίδη.



Την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου, τιμούμε έναν μεγάλο ευεργέτη της Αλμωπίας, τον κ. Νικόλαο Ξενιτίδη που έφυγε σαν χθες από τη ζωή πριν από 5 χρόνια. Ας θυμηθούμε μαζί στιγμές από την ζωή και την προσφορά του.


Ο Νικόλαος Ξενιτίδης γεννήθηκε στην Χρυσή του Δήμου Αλμωπίας το 1928 παιδί πολύτεκνης οικογένειας, οι οποίοι ζούσαν πριν τον ξεριζωμό στην περιοχή Καρς του Πόντου. Ξεκίνησε με όνειρα και φιλοδοξίες για σπουδές. Μεγάλωσε μέσα στην φτώχεια και τις στερήσεις, αλλά κατάφερε να βγάλει μέχρι τις γυμνασιακές σπουδές στην Έδεσσα. Σε μικρή ηλικία όμως βρέθηκε να αγωνίζεται κόντρα στους κατακτητές ,στην περιοχή της Νάουσας, όπου ξεκινάει την αντιστασιακή του δράση. Περιπλανώμενος στα μικρά βουνά της Σκύδρας έφτασε μέχρι το Ριζό. Εκεί βρίσκεται κάποιος συγγενής του δάσκαλος, ο οποίος όμως δεν τον δέχτηκε και πολύ θερμά και έτσι συνέχισε την πορεία του ,που τον έβγαλε στο Μαυροβούνι Σκύδρας. Εκεί ένιωσε πιο ασφαλής διότι στην περιοχή υπήρχαν πολλοί Έλληνες αντιστασιακοί. Η ζωή του βρέθηκε πολλές φορές σε κίνδυνο αλλά κατάφερε και επέζησε.


Στην συνέχεια βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη ,όπου εργάστηκε σε νοσοκομειακό φαρμακείο ολοκληρώνοντας ταυτόχρονα τις σπουδές του στην λογιστική. Αργότερα εργάστηκε ως υπάλληλος σε εταιρία, μέχρι να ξεκινήσει να στήνει την δικιά του μικρή επιχείρηση ,η οποία ασχολούνταν με ποτιστικά. Τότε τον πλησίασε ένας καπνέμπορος και του πρότεινε να δημιουργήσουν μια επιχείρηση εισαγωγής τρακτέρ και γεωργικών μηχανημάτων. Από τη στιγμή εκείνη ,άρχισε να αλλάζει οικονομικά η ζωή του. Ξεκίνησε με εισαγωγές φθηνών τρακτέρ από την Πολωνία, δημιουργώντας καλή φήμη ως επαγγελματίας. Πουλώντας σε πολύ χαμηλές τιμές έφτιαξε ένα τεράστιο πελατολόγιο από ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα.



Δύο περιστατικά αποτέλεσαν το έναυσμα για το ξεκίνημα των αγαθοεργιών του. Η απώλεια του αδερφού του σε μικρή ηλικία, αλλά και ο θάνατος μιας γυναίκας στο χωριό του από τσίμπημα μέλισσας, καθώς δεν υπήρχε ασθενοφόρο να την μεταφέρει στο νοσοκομείο.


Οι δωρεές ξεκινάνε από το χωριό του τη Χρυσή με τη δωρεά εξοπλισμού θέρμανσης στον Ιερό Ναό Αγίας Χρυσής και την κατασκευή μνημείου για τα θύματα του εμφυλίου πολέμου με την ευχή να μην ξαναγίνει ποτέ. Φροντίζει την επέκταση και καλλωπισμό των κοιμητηρίων της Χρυσής και δωρίζει ένα ρολόι το οποίο κοσμεί την κεντρική πλατεία του χωριού.Στην Αριδαία ανεγέρθηκε το Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο όπως και το Δημοτικό Ωδείο. Στο Κ.Υ. Αριδαίας πρόσφερε ένα ασθενοφόρο το οποίο εξυπηρετούσε 44 χωριά, έναν καρδιογράφο, ένα σύγχρονο τηλεφωνικό κέντρο, σύστημα ενδοεπικοινωνίας μεταξύ ασθενοφόρου και τηλεφωνικού κέντρου, σύστημα θέρμανσης για το μικροβιολογικό τμήμα και κατασκευή σύγχρονου γκαράζ για τα ασθενοφόρα. Επίσης στα Λουτρά δώρισε έναν καρδιογράφο για τις ανάγκες των λουομένων.Οι δωρεές δεν σταμάτησαν ,καθώς έγινε δωρεά ενός ασθενοφόρου στο Δήμο Βέροιας προς τιμήν της Παναγίας Σουμελά και άλλο ένα στο Δήμο Καλαμαριάς, στον οποίο επίσης πρόσφερε 2 λεωφορεία για τις μετακινήσεις των ατόμων με ειδικές ικανότητες και 2 σύγχρονα mini-bus που εντάχθηκαν στην προσπάθεια του Δήμου Καλαμαριάς να προάγει το κοινωνικό του έργο.


Ο Δήμος Αλμωπίας τον τίμησε για την προσφορά στις 4/11/2012 στην επέτειο της απελευθέρωσης των 100 χρόνων της Αριδαίας. Απεβίωσε στις 27/2/2017 σε ηλικία 89 ετών. Σήμερα αναπαύεται στον οικογενειακό τάφο της οικογένειας του στη Χρυσή Αλμωπίας.


Η σύντομη αυτή αναφορά στη ζωή και το έργο του Νίκου Ξενιτίδη, αποτελεί έναν μικρό φόρο τιμής για την μεγάλη του προσφορά στην περιοχή μας και όχι μόνο. Με την συμπλήρωση πέντε χρόνων από τον θάνατο του, τον μνημονεύουμε όχι μόνο για την σπουδαία προσφορά του, αλλά και ως μια ξεχωριστή προσωπικότητα της Αλμωπίας.





ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...