Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ Πληρωμένη απάντηση σε ψευδολόγους για τις αποζημιώσεις σε ροδακινοπαραγωγούς, για τα μέτρα στήριξης των αγροτών και για την ακαρπία


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ
Πληρωμένη απάντηση σε ψευδολόγους για τις αποζημιώσεις σε ροδακινοπαραγωγούς,
για τα μέτρα στήριξης των αγροτών και για την ακαρπία

          Για ακόμη μια φορά, ο Γιώργος Καρασμάνης, με συνέντευξή του στον Δημοτικό Ραδιοσταθμό FM 100 της Θεσσαλονίκης και στον δημοσιογράφο Νούλη Χατζηδημητρίου, αποστόμωσε με αδιάσειστα στοιχεία τους κατ’ εξακολούθηση ψευδολόγους. Όσους δηλαδή επιχειρούν να αμφισβητήσουν την κοινοτική ¨νομιμότητα¨ των ενισχύσεων που δόθηκαν τον Ιανουάριο του 2015 στους ροδακινοπαραγωγούς για τις ζημιές από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία. Καθώς και εκείνους που με παλαιοκομματικές και καταγέλαστες ¨μικρότητες¨ πασχίζουν να απαξιώσουν τα μέτρα στήριξης των ελλήνων αγροτών για τα οποία ως Υπουργός είχε εξασφαλίσει την κατ’ αρχήν ευρωπαϊκή συμφωνία.
Σε σχετικές ερωτήσεις του δημοσιογράφου, ο πρώην Υπουργός υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι όντως, υπάρχουν δυο – τρία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που, ¨δουλεύοντας¨ στο σκοτάδι ως τυμβωρύχοι, προσπαθούν απεγνωσμένα αλλά μάταια να βρουν ¨κάτι¨, για να μειώσουν την επιτυχή έκβαση μιας σκληρής μάχης που δόθηκε και κερδήθηκε για τους πληγέντες ροδακινοπαραγωγούς μας. Λειτουργούν σε βάρος των παραγωγών 13 Νομών της χώρας μας, αλλά και αντεθνικά, επιχειρώντας να εμφανίσουν τη χώρα μας ως… παραβιάζουσα τους κοινοτικούς κανονισμούς! Και θέλουν να ενσπείρουν ανησυχίες ότι δήθεν τα χρήματα που τους δώσαμε είναι… ¨παράνομα¨ και ότι πάλι δήθεν, μπορεί να υπάρξουν καταλογισμοί.
Επειδή σ’ αυτήν την αχαρακτήριστη πρακτική και στους συνειδητά ψευδείς ισχυρισμούς έχω απαντήσει κατ’ επανάληψη, θα τους πω τούτο:
Ας ψάξουν στο ΦΕΚ 131/22-1-2015 και θα βρουν τη διαδικασία και τον τρόπο που, με απόλυτη διαφάνεια, ακρίβεια και σαφήνεια, καταβλήθηκαν αυτές οι ενισχύσεις. Στο κυβερνητικό κόμμα ανήκουν… Ας ρωτήσουν λοιπόν τις υπηρεσίες του Υπουργείου, συγκεκριμένα για τις αποφάσεις που εκδόθηκαν από: τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Εφαρμογών της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης. Εκεί θα βρουν την έγκριση – για την οποία τόσο… κόπτονται – της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ημερομηνία 13 Ιανουαρίου 2015. Και ας αναρωτηθούν αν είναι δυνατόν υψηλόβαθμα αξιόλογα στελέχη ενός εκ των νευραλγικότερων Υπουργείων να υπογράφουν αβασάνιστα, ρισκάροντας τη θέση και την καριέρα τους!
Ας ψάξουν επίσης στα συρτάρια του Υπουργείου. Θα βρουν καταχωνιασμένο τον φάκελο των ροδάκινων, προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων ευρώ που παρέδωσα όταν παρέδωσα και το Υπουργείο. Έδωσα με τους συνεργάτες μου   επί έξη μήνες ένα σκληρό αγώνα στον οποίο συστρατεύτηκαν και οι ευρωβουλευτές μας όλων των κομμάτων, καθώς και τα μέλη της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας (ΜΕΑ) στις Βρυξέλλες.
Δημιουργήσαμε έτσι ένα κλίμα ιδιαίτερα ευνοϊκό για το αίτημά μας και τα τεκμηριωμένα επιχειρήματα που το συνόδευαν… Σε σημείο που, σε έγγραφο της ΜΕΑ, αναφέρεται ότι ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου του αρμόδιου Επιτρόπου, δηλώνει πως ο Επίτροπος έχει εκτιμήσει την προσπάθεια του Γιώργου Καρασμάνη και αναγνωρίζει ότι πρέπει να δοθεί λύση. Αλλά και ο ίδιος ο Επίτροπος Φιλ Χόγκαν, σε συνάντηση μαζί του, χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα και σχετικό Δελτίο υπαρχει στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου (10/12/2014). Δυστυχώς, όπως τόνισε στον δημοσιογράφο ο βουλευτής, ο περί ου ο λόγος φάκελος έχει αφεθεί να αραχνιάζει στα συρτάρια, με συνέπεια να χάσουμε τα 60 εκατομμύρια. Ποσό που θα μας έδινε τη δυνατότητα να ισοσκελίσουμε τα 33 εκατομμύρια που δώσαμε ως ενισχύσεις στους ροδακινοπαραγωγούς μέσω του Προγράμματος ¨ήσσονος σημασίας¨ και τα υπόλοιπα να τα δίναμε ως δεύτερη δόση.
Επί τη ευκαιρία, είπε ο Γιώργος Καρασμάνης, αφού τόσο πολύ ενδιαφέρονται, ας ψάξουν ακόμη να βρουν και να μας πουν πώς και γιατί χάθηκαν τα 700 εκατομμύρια του προηγούμενου Προγράμματος τα οποία δεν απορρόφησαν λόγω της απραξίας που επέδειξαν και μάλιστα το 2015, τη χρονιά δηλαδή που το Πρόγραμμα ¨έκλεινε¨ και όφειλαν να τρέξουν με ταχύτητα φωτός για να προλάβουν. Τα μέτρα – Δράσης αυτά, μεταφέρθηκαν στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στο οποίο κατ’ ουσίαν μειώνονται αναλόγως τα κονδύλιά του. Ζημιά δηλαδή 1δις 400 εκατομμυρίων ευρώ: Τα 700 εκατομμύρια που χάθηκαν αναξιοποίητα, συν τα 700 από το νέο Πρόγραμμα με τη μεταφορά σ’ αυτό υποχρεώσεων προηγούμενων περιόδων.
Σε άλλη ερώτηση του κ. Χατζηδημητρίου για τις ζημιές από παγετό τον περασμένο Μάρτιο, ο βουλευτής επισήμανε ότι πρόκειται για σκέτο παραλογισμό, με τον ΕΛΓΑ να αναγνωρίζει ότι υπήρξε ζημιά, αλλά… να μην αναγνωρίζει το αίτιο!
Ωστόσο, τόνισε, και εδώ υπάρχει λύση, αλλά απουσιάζει η πολιτική βούληση να δοθεί αυτή η λύση.
Και εξήγησε: Ως απλός βουλευτής τον Φεβρουάριο του 2014, πέρασα στη Βουλή μια δική μου τροπολογία που υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα και η οποία δίνει λύση στα προβλήματα από ζημιές που προκαλούν οποιαδήποτε δυσμενή καιρικά φαινόμενα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις – όπως πχ το ύψος της ζημιάς να είναι πάνω από ένα ποσοστό και να συγκροτηθεί η επιστημονική επιτροπή για την τεκμηρίωση του σχετικού πορίσματος. Είναι ο Νόμος 4235 άρθρο 71. Είναι ο Νόμος με τον οποίο καλύπτεται η ακαρπία που απασχολεί σήμερα χιλιάδες καλλιεργητές φυλλοβόλων και οι άνθρωποι έχουν περιέλθει σε απόγνωση. Γιατί δεν τον εφαρμόζουν;
Πέραν αυτού, πρόσθεσε, αργότερα ως Υπουργός φρόντισα να συμπεριλάβω στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ένα Μέτρο Δράσης προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων. Είχαμε δε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι ο προϋπολογισμός θα αυξανόταν στα 200 εκατομμύρια μετά την υποβολή σχετικής μελέτης. Το Μέτρο αφορούσε στην κάλυψη από τον ΕΛΓΑ συγκεκριμένων κινδύνων και στη φυτική και στη ζωική παραγωγή, από κλιματολογικές αλλαγές και δυσμενή φαινόμενα.  
Σε κάθε περίπτωση, έχω ζητήσει με Ερώτησή – αίτηση κατάθεσης εγγράφων να προσκομίσουν και να καταθέσουν στη Βουλή αυτό το έγγραφο που – δήθεν – χαρακτηρίζει το υποβληθέν από μας Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ως ¨απαράδεκτο¨.
Δεν το έφεραν ποτέ! Και ξέρετε γιατί; Διότι δυστυχώς, με την επί ένα χρόνο καθυστέρηση του Προγράμματος εξ αιτίας της αδράνειας και απραξίας τους, καταντήσαμε να είμαστε η τελευταία από τις 28 χώρες της Ένωσης που πήρε την έγκριση… Και αυτό, με καθυστερημένη τη διαβούλευση και με αποδοχή εκ μέρους μας όλων των παρατηρήσεων της Κομισιόν. Και για να τελειώνουμε με την παραπληροφόρηση: Το δήθεν ¨βελτιωμένο¨ από αυτούς Πρόγραμμα, είναι το ίδιο με αυτό που εμείς καταθέσαμε, με ορισμένες αυξομειώσεις κονδυλίων – ακριβώς λόγω της καθυστερημένης διαβούλευσης – και με κατάργηση του δικού μας Μέτρου για τον ΕΛΓΑ!   
Καταλήγοντας ο Γιώργος Καρασμάνης, παρομοίασε την πρακτική και τους αυταπόδεικτα ανυπόστατους ισχυρισμούς των κυρίων αυτών με κάποιες λαϊκές παροιμίες και κάποια επώνυμα αποφθέγματα, όπως: «το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη», «όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια» και αυτό που είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής: «ο φθόνος εκτρέφει τον ψίθυρο και κατευθύνει την συκοφαντία».
Ας επιλέξουν ποιο από τα τρία τους ταιριάζει…

29/05/2016…

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΖΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ



       Πάνω από εκατό  χρόνια θα ζουν τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα χάρη στην εξέλιξη της ιατρικής έρευνας - τεχνολογίας  και της εφαρμογής  τους στην καθημερινή ζωή.
Αυτό τόνισε ο κ Διονύσιος Φ. Κόκκινος, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, Επίτιμος Διευθυντής και Eπιστημονικός Συνεργάτης Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και  Διευθυντής Τομέως Καρδιάς – Αγγείων στο  Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών μιλώντας σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας με θέμα «Η μεταφραστική έρευνα στη Δημόσια Υγεία».
 « Η ιατρική έρευνα σε συνδυασμό με την εξέλιξη της τεχνολογίας και η κλινική εφαρμογή τους   είναι οι βασικοί παράγοντες που βοήθησαν καθοριστικά στην  αύξηση του προσδόκιμου ζωής του ανθρώπου» τόνισε ο κ Κόκκινος και πρόσθεσε
«Στην Αμερική, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες από το 1970 μέχρι το 2000 είχαμε αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά τρία χρόνια».
Αυτό σύμφωνα με τα στοιχεία των επιστημονικών  μελετών οφείλεται  σε δυο βασικούς λόγους.
  • Στην βελτίωση της  ποιότητα στην περίθαλψη
    και θεραπεία σε ποσοστό 50 με 75%
  • Στις  αλλαγές στον τρόπο ζωής  και πρόληψης  σε ποσοστό 25 με 50%
Αξίζει να τονιστεί πως πριν από το 1700 το προσδόκιμο επιβίωσης του ανθρώπου αυξανόταν μόλις  κατά ένα χρόνο σε διάστημα 10.000χρόνων.Η εξέλιξη στον τομέα της έρευνας και η εφαρμογή των αποτελεσμάτων επιστημονικών μελετών αποτέλεσε τον βατήρα της εκτόξευσης, μέσα σε σχετικά πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε σχέση με το παρελθόν, στα σημερινά επίπεδα.
Σύμφωνα με τον κ Κόκκινο η κλινική εφαρμογή  των ερευνών συνέβαλε καθοριστικά στην αντιμετώπιση μολυσματικών και άλλων ασθενειών , αλλά ταυτόχρονα και στην ταχύτερη θεραπεία των ανθρώπων.
Εντόπισε τα βασικά αίτια σημαντικών παθήσεων όπως:
 υπέρταση – εκλαμψία
παχυσαρκία – διαβήτης
διαβήτης – καρδιοπάθεια
Παράλληλα  συνεβαλεστη :
  • Ταχύτερη μεταφορά γνώσης
  • Μείωση κόστους θεραπειών
  • Μείωση απόσταση έρευνας   κλινικής πράξης
Σήμερα σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες οι κύριες αιτίες θανάτου  του ανθρώπου προέρχονται  από :
  • Τα καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Τον καρκίνο
  • Τα αναπνευστικά νοσήματα
Με βάση τα στοιχεία αυτά  το μεγάλο ενδιαφέρον της ιατρικής έρευνας στρέφεται στην αντιμετώπιση:
  • Της υπέρτασης
  • Του καπνίσματος
  • Της δυσλιπιδαιμίας
  • Της παχυσαρκίας
 
Σύμφωνα με τον κ Κόκκινο η ανάπτυξη της Τηλεϊατρικής – Τηλεφροντίδας, τα Κλινικά πληροφορικά συστήματα και  οι περιοχικές και Εθνικές βάσεις πληροφοριώνθα παίξουν καθοριστικό ρόλο τα αμέσως επόμενα χρόνια  στην βελτίωση της ποιότητας της υγείας του ανθρώπου.
Ήδη, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη οι παρεμβάσεις με τη βοήθεια της ψηφιακής υγείας μπορεί να μειώσουν μέχρι και 40% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
«Η έρευνα  είναι απαραίτητη για την πρόοδο  και η ιλιγγιώδης πρόοδος τεχνικών καθιστά αναγκαία την εξέλιξη μεθόδων αξιολόγησης» τόνισε ο κ Κόκκινος και κατέληξε «Η αλληλεπίδραση μορφών έρευνας μπορεί να γίνει  πιο αποδοτική  και θα πρέπει  οι έρευνες να γίνονται  σε  πιο μεγάλες ομάδες πληθυσμού, ενώ οι καπνιστές (και οι παθητικοί) είναι μια ομάδα απόλυτης προτεραιότητας».

 http://smokefreegreece.gr/

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ Διευκρινιστική απάντηση στη νέα διαμαρτυρία του Τοπικού Τμήματος Περιφέρειας στην Πέλλα


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ

Διευκρινιστική απάντηση στη νέα διαμαρτυρία του Τοπικού Τμήματος Περιφέρειας στην Πέλλα

        Από το Πολιτικό Γραφείο του Γιώργου Καρασμάνη διευκρινίζεται ότι, από την προ ημερών απάντηση στην πρώτη διαμαρτυρία του Τοπικού Τμήματος, και από την παρακάτω εντός εισαγωγικών παράγραφο, εξ αβλεψίας κατά την αντιγραφή, παραλείφθηκαν οι λέξεις ¨αλλά και τώρα¨.

          Η ορθή διατύπωση της παραγράφου είναι:
          «…Παρά ταύτα, κατά το διάστημα αυτό αλλά και τώρα, ο Γιώργος Καρασμάνης ζήτησε και έλαβε τόσο από τον Περιφερειάρχη όσο και από τον Αντιπεριφερειάρχη τη διαβεβαίωση ότι θα γίνει το καλύτερο δυνατόν, με γνώμονα πάντα την εξυπηρέτηση του πολίτη, στα πλαίσια των δημοσιονομικών αναγκών και της ορθής κατανομής των υπηρεσιών της Περιφέρειας…»

          Όπως δε έπραξε το 2013, και το τελευταίο έγγραφο διαμαρτυρίας κατατέθηκε από τον Βουλευτή ως Ερώτηση στη Βουλή.



31/05/2016…

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...