Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Αίτημα του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας για επιστροφή της ατμομηχανής του «Τρένου της Καρατζόβας»

 


Έδεσσα, 10 Μαρτίου 2021

 

Αίτημα του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Δάνη Τζαμτζή για επιστροφή της ατμομηχανής του «Τρένου της Καρατζόβας» στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό της Σκύδρας

 

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής προωθεί την «αναβίωση» του ιστορικού τρένου της Καρατζόβας και της σιδηροδρομικής γραμμής DECAWILLE που δημιουργήθηκε το 1916, για τη μεταφορά στρατιωτών και πολεμοφοδίων από την Σκύδρα στο μέτωπο του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, σε περιοχές δηλαδή της Αριδαίας και της Όρμας, στις παρυφές του όρους Βόρα. Το σχέδιο εντάσσεται σε μία ευρύτερη δράση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, για την ανάδειξη σημείων της Πέλλας με ιστορική σημασία, στα οποία έλαβαν χώρα γεγονότα του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου. Σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του σχεδίου είναι η επιστροφή της ατμομηχανής του Τρένου της Καρατζόβας η οποία φυλάσσεται σε κεντρικές αποθήκες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Με σχετική επιστολή του, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής, προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ. Φίλιππο Τσαλίδη, ζητά την επιστροφή της ιστορικής ατμομηχανής στον παλαιό σιδηροδρομικό Σταθμό της Σκύδρας.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:  

 

«Αξιότιμε  Κύριε Τσαλίδη,

Το «Τρένο της Καρατζόβας» , πάνω σε γραμμές DECAWILLE, δημιουργήθηκε το 1916 για να μεταφέρει από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Σκύδρας, στρατιώτες, πυρομαχικά και λοιπά εφόδια στο μέτωπο του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, δηλαδή στις περιοχές Αριδαίας και  Όρμα, στους πρόποδες του όρους Βόρας (Καϊμακτσαλάν).

Μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο και μέχρι το 1936 το τρένο λειτουργούσε εξυπηρετώντας τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Αλμωπίας. Αργότερα η μηχανή αυτή του τρένου μεταφέρθηκε στην Αθήνα.

 

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας έχει ξεκινήσει την διαδικασία για την ανάδειξη σημείων του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ των οποίων είναι και ο παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Σκύδρας (Σταθμός DECAWILLE ). Να σημειωθεί ότι όλη η συνοικία έχει πάρει την ονομασία DECAWILLE από τον σταθμό και το τρένο που είχε την ονομασία του Γάλλου μηχανικού DECAWILLE.

 

Ζητούμε λοιπόν, να επιστραφεί η ατμομηχανή του «Τρένου της Καρατζόβας» στον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Σκύδρας, διότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την περιοχή και αποτελεί μαζί με τους σταθμούς που είχαν συντηρηθεί (Αριδαίας, Αψάλου, Μεγαπλατάνου) αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Πέλλας.

 

Με εκτίμηση

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

Ιορδάνης Τζαμτζής».

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...