Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Ευχές του Δημάρχου Νίκου Παρούτογλου.

 


Ακαδημίες ΕΛΠΙΔΩΝ Προμάχων - ΦΙΛΙΠΠΟΥ Γιαννιτσών 3 - 3


Σε ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των Ακαδημιών των ΕΛΠΙΔΩΝ Προμάχων και του ΦΙΛΙΠΠΟΥ Γιαννιτσών, οι δυο ομάδες ήρθαν ισόπαλες με σκορ 3-3.
Ρεπορτάζ: Άλεξ Αμπάρης
Ανακοίνωση από τη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού ΠΕΛΛΑΣ εν όψει της αντιπυρικής περιόδου.

 Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

    Η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού (ΔΙ.Π.Υ.Ν.) ΠΕΛΛΑΣ ενημερώνει ότι από την Τετάρτη 1/5/2024 ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος που σηματοδοτεί και την έναρξη μιας σειράς μέτρων, κυρίως ως προς τη χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο, τα οποία προβλέπονται στις Πυροσβεστικές Διατάξεις 9/2020 και 19/2024. Παρακαλούνται άπαντες να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή καθώς από τις ανωτέρω Διατάξεις ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι το χρονικό διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου

 Απαγορεύεται:

Γενικά η καύση υπολειμμάτων καλλιέργειας (αγροί μονοετούς καλλιέργειας), ενώ προβλέπονται επιτρεπόμενες ενέργειες υπό όρους.

Γενικά η καύση χορτολιβαδικών εκτάσεων, ενώ προβλέπονται επιτρεπόμενες ενέργειες υπό όρους.

Γενικά η καύση βοσκοτόπων, ενώ προβλέπονται επιτρεπόμενες ενέργειες υπό όρους.

Καθολικά η καύση φυτικής βλάστησης σε σωρούς (π.χ. υπολείμματα κλαδέματος)

Καθολικά η χρήση των «Sky lanterns» (αερομεταφερόμενα ιπτάμενα φαναράκια ή αερόστατα)

Καθολικά η χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο για λόγους κατασκήνωσης ή/και ψυχαγωγίας

Καθ΄ όλη τη διάρκεια τους έτους η ρίψη απορριμμάτων, η απόρριψη υπολειμμάτων καπνίσματος, σπίρτων, κάρβουνων, σταχτών κλπ.


Ισχύουν ειδικές ρυθμίσεις και προϋποθέσεις για:

Τη χρήση συσκευών στερεών, υγρών και αερίων καυσίμων (συσκευές έψησης) σε δάση, δασικές εκτάσεις, σε εκτάσεις περιαστικού πρασίνου, σε αγροτικές εκτάσεις κλπ.

Καύση ειδών πυροτεχνίας

Θρησκευτικές, πολιτιστικές, αθλητικές εκδηλώσεις και παραγωγές

Κάπνισμα μελισσών

Θερμές εργασίες στην ύπαιθρο

 Στους παραβάτες επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα ύψους 500 € έως 50000 €. και επιπλέον, ανεξάρτητα των διοικητικών πρόστιμων, μπορεί να προκύψουν ποινικές ευθύνες, για τον υπαίτιο, που επισύρουν βαρύτατες ποινές.

   Επίσης υπενθυμίζουμε την υποχρέωση των ιδιοκτητών, νομέων, επικαρπωτών, μισθωτών και υπομισθωτών οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων ή εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, να προβαίνουν σε καθαρισμό των ανωτέρω χώρων, κατά το χρονικό διάστημα από την 1η μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους, και τη συντήρηση αυτού καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, (Πυροσβεστική Διάταξη 20/2023).

   Οι Πυροσβεστικές Διατάξεις 9/2024, 19/2024 και 20/2023 είναι διαθέσιμες σε ηλεκτρονική μορφή στην επίσημη ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος (www.fireservice.gr).

   Για περισσότερες πληροφορίες – διευκρινήσεις μπορείτε να απευθύνεστε στις κατά τόπους πυροσβεστικές υπηρεσίες ή καλώντας στα παρακάτω τηλέφωνα: 199, 2381440966 & 2381440964

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ

 


Η Πρωτομαγιά των ΠρομάχωνΌπως όλοι οι Έλληνες, έτσι και οι κάτοικοι των Προμάχων, τιμούσαν την Πρωτομαγιά και γιόρταζαν τον ερχομό της Άνοιξης και την αναγέννηση της μάνας Γης, και απέδιδαν φόρο τιμής στους αγώνες των εργαζόμενων για καλύτερη ποιότητα στη δουλειά και την ζωή.

Το ξημέρωμα λοιπόν της μεγάλης αυτής γιορτής, οι νοικοκυρές πήγαιναν πρωί πρωί στον κήπο της οικογένειας και διάλεγαν τα ομορφότερα λουλούδια κι έφτιαχναν πανέμορφα πολύχρωμα στεφάνια και τα κρεμούσαν στις εξώπορτες των σπιτιών. Δίπλα κρεμούσαν κι ένα μικρό κλαράκι με φύλλα καρυδιάς, με τα οποία το κάθε μέλος ακουμπούσε τα μάγουλά του, για να μην τον πλησιάζουν οι μύγες.
Στη συνέχεια ακολουθούσε ο απαραίτητος εφοδιασμός τροφίμων και φυσικά κρεάτων και ποτών και κατά μπουλούκια κατευθύνονταν προς την Κουρία.


Η Κουρία είναι μια πανέμορφη και ειδυλλιακή τοποθεσία στα όρια, που ενώνονται τα τέσσερα χωριά Γαρέφι, Δωροθέα, Σωσάνδρα και Πρόμαχοι. Είναι κατάφυτη από πανέμορφα και βαθύσκιωτα πλατάνια, ενώ η ομαλή μορφολογία του καταπράσινου εδάφους είναι ιδανική για κατασκήνωση, χορό και παιχνίδια.
Εκεί λοιπόν συγκεντρώνονταν εκατοντάδες κάτοικοι των γύρω χωριών και εν μέσω τραγουδιών και χορών, γιόρταζαν την ημέρα. Μπάντες με παραδοσιακούς σκοπούς έπαιζαν όλη την ημέρα, δίνοντας το ηχόχρωμα της γιορτής, ενώ ο πλανόδιος μπάρμπας με το ειδικά διασκευασμένο καρότσι του, με τις παγοκωλώνες και τις δροσερές πορτοκαλάδες και λεμονάδες είναι αξέχαστος.
Επίσης ατραξιόν της ημέρας αποτελούσε ο διάσημος σουσαμάς Μπάη Βαγγέλης με τα αστεία του και τα γευστικότατα χειροποίητα σουσαμάκια του.
Οι νεότεροι, επιδίδονταν στην δημοφιλή "βόλτα", όπου βάδιζαν πέρα δώθε ανταλλάσσοντας ερωτικές ματιές μεταξύ τους ελπίζοντας, ότι τα φλογερά βέλη του Έρωτα θα βρουν κατευθείαν τον στόχο τους.
Η όλη περιοχή θύμιζε ένα μεγάλο μωσαϊκό χρωμάτων και αισθήσεων, όπου μέσα στην τσίκνα των εδεσμάτων που ψήνονταν, τα διάσπαρτα αγριολούλουδα και τα τρεχούμενα νερά, θαρρείς, πως ζούσες σε έναν επίγειο παράδεισο, με χαμογελαστά πρόσωπα, ανέμελα και αθώα.
Η όλη εκδήλωση τελείωνε αργά το απόγευμα με τις γυναίκες να συμμαζεύουν τα απομεινάρια και τους άνδρες να προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ νηφαλιότητας και αλκοόλ.


Στο μοναστήρι του Αγίου Ιλαρίωνα και στην περιοχή "Στέρνα" πήγαιναν αρκετοί Προμαχιώτες, όπου το εκπληκτικό τοπίο ανέδυε μια άγρια ομορφιά, ανάμεσα στους θεόρατους ασβεστολιθικούς βράχους και τα θερμά ιαματικά νερά.
Πολλοί κατασκήνωναν στους απόκρημνους βράχους οι οποίοι σαν ένα μπαλκόνι της φύσης, πρόσφεραν την πανέμορφη θέα της Καρατζόβας στο πιάτο σου.
Και φυσικά στα πόδια σου βρίσκονταν το παλιό μοναστήρι με το κρυφό σχολειό, όπου οι περισσότεροι περνούσαν κι άναβαν το κερί τους, προσευχόμενοι στον Άγιο.Η "Παπράιντσα", περιοχή του βουνού των Προμάχων, ήταν επίσης ένας δημοφιλής προορισμός, όπου την προτιμούσαν πολλοί για την άφταστη ομορφιά, που την προίκισε ο Κύριος. Θεόρατες οξιές και αλέες λεύκας, διακοσμούσαν το μικρό λεκανοπέδιο, όπου οι διάσπαρτοι αγροί με τις πατατιές, και τα πολλά αγριολούλουδα, θύμιζαν τοπίο των Άλπεων.
Η παράγκα του Δασαρχείου δέσποζε στο κέντρο, με το τρεχούμενο νερό της βρύσης, τον ξυλόφουρνο και τα πανέμορφα ξύλινα δωμάτια.
Πολλοί λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού, καβαλώντας τις αχαλίνωτες enduro μηχανές τους, "όργωναν" στην κυριολεξία τις κακοτράχαλες πλαγιές, κάνοντας τα μικρά παιδάκια να χώνονται στην αγκαλιά της μανούλας, τρομαγμένα από τον εκκωφαντικό θόρυβο, που εξαπέλυαν οι κατάμαυρες εξατμίσεις.
Κι εδώ κυρίαρχο στοιχείο, τα κρέατα, τα ποτά ο πολύς χορός και η αποπνικτική σκόνη στην επιστροφή, λόγω του χωμάτινου και ξερού δρόμου.Άλλοι δημοφιλείς προορισμοί της ημέρας της Πρωτομαγιάς ήταν η Μπιτσκία δίπλα από την Αγία Παρασκευή με τα πολλά τρεχούμενα νερά στη συμβολή των δυο ποταμών, το Παντνάτ Γιάβουρ με το όμορφο ξέφωτο και την φυσική πηγή που ανάβλυζε παγωμένο νερό, το γήπεδο και η κατάφυτη με πλατάνια περιοχή στα βόρεια, και φυσικά οι πολλές ιδιόκτητες καλύβες, που διατηρούν οι κάτοικοι στα γύρω ορεινά.

Στις μέρες μας το φαινόμενο έχει ατονίσει και δεν έχει την μαζική συμμετοχή παλιότερων εποχών, μιας και οι κάτοικοι με τα πολλά αυτοκίνητα, που διαθέτουν, έχουν πληθώρα επιλογών και οι αποστάσεις έχουν εκμηδενιστεί.
Πάντως η πλειοψηφία των κατοίκων την ημέρα αυτή θα βρεθεί στο ύπαιθρο και θα γιορτάσει με χαρά και κέφι ξεφεύγοντας από τα πολλά προβλήματα που τους ταλανίζουν.


ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΕΒΕΣ Ν. ΠΕΛΛΑΣ

 


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...