Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Ικανοποίηση Θεόδωρου Θεοδωρίδη για την παραμονή της Αστυνομικής Υπηρεσίας στην Κρύα Βρύση



Ικανοποίηση Θεόδωρου Θεοδωρίδη για την παραμονή της Αστυνομικής Υπηρεσίας στην Κρύα Βρύση


Ιδιαίτερα ικανοποιημένος ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης για την παραμονή της Αστυνομικής Υπηρεσίας στην Κρύα Βρύση μετά την ανακοίνωση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αναδιάταξη-αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Επίσης, μεγάλη ικανοποίηση σκόρπισε στην τοπική κοινωνία και στους κατοίκους της Κρύας Βρύσης η θετική αυτή εξέλιξη η οποία ενδυναμώνει το αίσθημα ασφάλειας στην καθημερινότητα των πολιτών.

Ο κ. Θεοδωρίδης ανέφερε συνοπτικά: «Από το 2011 είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις μεγάλες ανάγκες που καλύπτει η Αστυνομική Υπηρεσία στην Κρύα Βρύση, μια περιοχή με πολλές ιδιαιτερότητες. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για την εξέλιξη αυτή και για το γεγονός ότι η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε λαμβάνοντας υπόψη τα βάσιμα και λογικά επιχειρήματα για την παραμονή της Αστυνομικής Υπηρεσίας στην περιοχή»

Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας σε πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Σκύδρας


Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας σε πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Σκύδρας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης παραβρέθηκε σε πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Σκύδρας, με τη Δήμαρχο Σκύδρας κα. Αικατερίνη Ιγνατιάδου.

Συγκεκριμένα χθες (21/9), παρακολούθησε τη 2η Φιλανθρωπική Εκδήλωση Πολιτιστικών Συλλόγων Σκύδρας στο γήπεδο της πόλης. Ο κ. Θεοδωρίδης συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία υποστήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της Π.Ε. Πέλλας και ευχήθηκε οι δράσεις αυτές να συνεχιστούν. Όπως τόνισε, «η οικονομική ύφεση εξακολουθεί να ταλαιπωρεί πολλές χιλιάδες συμπολίτες μας και χρειάζεται, τόσο η πολιτεία όσο και η κοινωνία, να αναπτύξουν τα κοινωνικά αντανακλαστικά τους όπως και τα δίκτυα προστασίας και αλληλοϋποστήριξης που δημιουργήθηκαν».

Σήμερα (22/9), ο κ. Θεοδωρίδης παραβρέθηκε στην πανήγυρη του Ιερού Ναού της Τοπικής Κοινότητας Άσπρου, Αγίου Φωκά του Κηπουρού και μετείχε στα παραδοσιακά έθιμα που έλαβαν χώρα. Ευχήθηκε σε όλους να έχουν την ευλογία του Αγίου και οι παραγωγές της Πέλλας να ευδοκιμήσουν, παρέχοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας με καλές τιμές για τους παραγωγούς.  Ο Άγιος Φωκάς γεννήθηκε και ανατράφηκε στην μεγαλούπολη Σινώπι, κοντά στην Μαύρη θάλασσα. Από νέος εξοικονομούσε τα απαραίτητα από τον κήπο του, που φρόντιζε και καλλιεργούσε ενώ είναι γνωστός και ως ο φιλόξενος Άγιος καθώς συνήθιζε να φιλοξενεί και να περιθάλπει ταξιδιώτες αλλά και φτωχούς.



Τακτική Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Αλμωπίας

               
       ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ  ΣΕ  TAKTIKH ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
                              ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ  ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 

Σας καλούμε να έρθετε στις  26  Σεπτεμβρίου,  του έτους 2016,  ημέρα Δευτέρα και ώρα  14:00΄   (2  μ.μ.), στο Δημοτικό Κατάστημα  Αριδαίας,  στην Τακτική Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου  Αλμωπίας, για να  συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

                                      ΘΕΜΑΤΑ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

1 Ανατροπές ψήφισης πιστώσεων

2 Ψήφιση πιστώσεων προϋπολογισμού, οικονομικού έτους 2016. 

3 Αναμόρφωση (11η) προϋπολογισμού του Δήμου Αλμωπίας, οικονομικού έτους 2016. 

4 ΄Εγκριση Πρακτικών Δημοπρασίας εκμίσθωσης δημοτικών (πρώην σχολικών) αγροτεμαχίων Τ.Κ. Αψάλου. 

5 Εισήγηση για την τροποποίηση της αριθμ. 202/2015 κανονιστικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και επανακαθορισμός του ημερήσιου ανταποδοτικού τέλους λαϊκών αγορών. 

6 Εισήγηση για την επιβολή τέλους ενταφιασμού ετεροδημοτών μη μόνιμων κατοίκων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΜΠΙΝΟΣ   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμωπίας


Σας  προσκαλούμε να έλθετε  στην συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου Αλμωπίας, που θα γίνει στο  Δημοτικό  Κατάστημα  Αριδαίας  και στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού  Συμβουλίου στις 27 Σεπτεμβρίου 2016, ημέρα Τρίτη και ώρα   19.00΄ (7.00 μ.μ), για συζήτηση και λήψη αποφάσεων  στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης :
                       
ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
Ενημέρωση του σώματος για θέματα που αφορούν τον Δήμο από τον κ. Δήμαρχο 

1ο Έγκριση Υποβολής Πρότασης Χρηματοδότησης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  “Κεντρική Μακεδονία” με τίτλο πράξης “Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αλμωπίας” στον Άξονα Προτεραιότητας ΑΞ09Β “Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας – ΕΚΤ”  του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας. 

2ο Έγκριση της σύναψης της Διαδημοτικής Σύμβασης Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αλμωπίας, του Δήμου Έδεσσας για την εκπόνηση μελέτης με τίτλο: “Διαχειριστική  Μελέτη Δημοτικού  (πρώην Κοινοτικού ) Δάσους  “ΠΕΤΕΡΝΙΚ” Σωσάνδρας Δήμου Αλμωπίας” - Έγκριση των όρων της σύμβασης και ορισμός μελών  της επιτροπής παρακολούθησης.  

3ο Έγκριση Ανακεφαλαιωτικών Πινάκων

4ο Έγκριση Πρωτοκόλλου  Προσωρινής και Οριστικής Παραλαβής του έργου “Μελέτη Υδραυλικών Δικτύων Δ.Δ. Λουτρακίου”

5ο Επιστροφές αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών

6ο Διαγραφές οφειλών από βεβαιωτικούς καταλόγους

7ο 11η  Γενική Αναμόρφωση Προϋπολογισμού Δήμου 
Αλμωπίας, έτους 2016

8ο   Παραγραφές οφειλών ετών 2002-2015

9ο Έγκριση εκμίσθωσης αγροτεμαχίων Τ.Κ. Εξαπλατάνου (πρώην σχολική περιουσία)

10ο Έγκριση εκμίσθωσης αγροτεμαχίων  αγροκτήματος Μοναστηρακίου της Τ.Κ. Μεγαπλατάνου (πρώην σχολική περιουσία)

11ο Έγκριση ηλεκτρονικής ελεγκτικής εγγραφής σε ενιαία, κοινή ημερομηνία και δημιουργία έκθεσης ελέγχου & αντίστοιχης απόφασης Δημάρχου για την σύνταξη χρηματικών καταλόγων επιβολής προστίμων  για όλους τους υπόχρεους που δεν προσήλθαν στην υπηρεσία και που υπόκεινται στα τέλη επί των ακαθαρίστων εσόδων επιτηδευματιών και παρεπιδημούντων, για τις χρήσεις 2013 & 2014 (οικονομικά έτη 2014 & 2015)
  
12ο Επικαιροποίηση επιτροπών παραλαβής προμηθειών, για τις προμήθειες που θα διενεργηθούν το υπόλοιπο του οικ. έτους 2016, σύμφωνα με το ν.4412/16 περί δημοσίων συμβάσεων 

13ο Ανάκληση επαγγελματικής άδειας πωλητή λαϊκών αγορών

14ο Καθορισμός θέσεων για την άσκηση υπαίθριου στάσιμου εμπορίου

15ο Έγκριση εξάμηνης πρακτικής άσκησης ενός σπουδαστή Τ.Ε.Ι.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ

Αλμωπός Αριδαίας: Απόκτηση του νεαρού πορτιέρο Γιώργου Δεληχατζή



Η Διοίκηση του Αλμωπού Αριδαίας ανακοινώνει την απόκτηση νεαρού πορτιέρο Γιώργου Δεληχατζή.
 Ο ταλαντούχος τερματοφύλακας έχει αγωνιστεί παλαιότερα στην αθλητική ακαδημία Γιαννιτσών, Μακεδονικό Γιανντιτσών, Λεβαδιακό Κ17, Ηρακλή Κ20, ενώ την περσινή περίοδο μετά το Γενάρη ανήκε στον Απόλλωνα Κρ. Βρύσης, όπου πραγματοποίησε πολύ καλές εμφανίσεις

Τον καλωσορίζουμε στην ομάδας μας και του ευχόμαστε υγεία και πολλές επιτυχίες

Με τιμή Δ.Σ.Αλμωπού

Α.Φ.Ο.Σ. Αλμωπίας « Η ΕΝΩΣΗ»: Συγχαρητήρια επιστολή στον βουλευτή Γιάννη Σηφάκη



Α.Φ.Ο.Σ. Αλμωπίας « Η ΕΝΩΣΗ»

Συγχαρητήρια επιστολή  στον βουλευτή Γιάννη Σηφάκη
Ο Α.Φ.Ο.Σ. Αλμωπίας «Η ΕΝΩΣΗ»  πρώτος σε όλη την Πέλλα στο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας .

     Αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε τον κύριο Γιάννη Σηφάκη, Βουλευτή Πέλλας για την βοήθεια του στην οργάνωση των Ομάδων Παραγωγών και των Συνεταιρισμών της Πέλλας. Αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής  ήταν η εκκίνηση ένταξης και της Πέλλας στο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας ευπαθών ομάδων, πρόγραμμα που βοηθά και τις ευπαθείς ομάδες να απολαύσουν δωρεάν τα ποιοτικά προϊόντα της Πέλλας αλλά και να απορροφηθούν σημαντικές ποσότητες αγροτικών προϊόντων με θετική επίπτωση στην αγροτική οικονομία της περιοχής μας.
Ήδη ο Α.Φ.Ο.Σ. Αλμωπίας, πρώτος από όλη την Πέλλα, έστειλε δαμάσκηνα στην Κρήτη και στην Αθήνα. Συνεχίζουμε για φέτος και ετοιμαζόμαστε για πλήρη αξιοποίηση του προγράμματος του χρόνου.
Οι αγρότες της Πέλλας οργανωμένοι μπορούν να πετύχουν πολλά. Θέλουμε τους βουλευτές μας μπροστά σε αυτή την προσπάθεια και για αυτό επαινούμε την πρωτοπόρα προσπάθεια του Γιάννη Σηφάκη.



         Ο
   Πρόεδρος
Μπερμπέρης Παντελής

Γ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ Βάλτε επιτέλους τέλος στο ¨καραμπινάτο¨ σκάνδαλο με τον δρόμο Χαλκηδόνας – Γιαννιτσών – Έδεσσας



ΕΡΩΤΗΣΗ                
Του Βουλευτή Πέλλας ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ
Προς τους Υπουργούς: 1.  Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και
                                 2. Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
 ΘΕΜΑ: «Βάλτε επιτέλους τέλος στο ¨καραμπινάτο¨ σκάνδαλο με τον δρόμο Χαλκηδόνας – Γιαννιτσών – Έδεσσας»!

Από το 2012, ο λαός της Πέλλας, περιμένει τη δικαίωση για το μεγάλο σκάνδαλο που αφορά στον οδικό άξονα Χαλκηδόνας – Γιαννιτσών – Έδεσσας, ο οποίος περιλαμβάνει τα τμήματα Χαλκηδόνα – Μελίσσι και Μαυροβούνι – Έδεσσα. Δηλαδή, για ένα έργο μεγάλης σπουδαιότητας για ολόκληρο τον Νομό μας.
Οι μέχρι και το 2004 Κυβερνήσεις, αντί του επιβεβλημένου ενδιαφέροντος για ένα έργο τέτοιας σημασίας, επέδειξαν – αντιθέτως –  σοβαρότατες ολιγωρίες και παραλείψεις. Να περιοριστώ αυτήν τη στιγμή στα γεγονότα ότι α) δεν χρηματοδότησαν ούτε τη μελέτη του έργου και, β) – και σημαντικότερο – δεν σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 80 να περάσει από τον Νομό η νέα Εγνατία, όπως περνούσε η αρχαία ομώνυμη οδός.  Και το χειρότερο: Δεν φρόντισαν να υπάρξει κάθετη έξοδος προς την Εγνατία, για ένα Νομό που κατέχει το θλιβερό προνόμιο να διαθέτει το χειρότερο και πλέον επικίνδυνο οδικό δίκτυο σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Καταθέτω εδώ και τα επίσημα στοιχεία για τον εφιαλτικό αιματηρό απολογισμό στον συγκεκριμένο οδικό άξονα Χαλκηδόνας – Γιαννιτσών - Έδεσσας:  
-Από το 1990 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2016 είχαμε 4863 τροχαία ατυχήματα, με τον τραγικό απολογισμό 537 νεκρούς, 643 σοβαρά τραυματίες και 3683 ελαφρύτερα …

Με την ανάληψη της Κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία το 2004, δόθηκαν 5 (πέντε) εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ με σκοπό την εκπόνηση μελέτης για τον συγκεκριμένο οδικό άξονα, που προβλεπόταν τετράιχνος (δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση), με νησίδα ασφαλείας στη μέση και με τη δέσμευση: η κατασκευή του τμήματος Χαλκηδόνα – Μελίσσι να ξεκινήσει το Α’ εξάμηνο του 2010 και το τμήμα Μαυροβούνι – Έδεσσα το Β’ εξάμηνο της ίδιας χρονιάς.
Δυστυχώς από το 2010 με την τότε Κυβέρνηση, άρχισε ο ¨χορός¨ των κωλυσιεργιών και των αναβολών. Φτάσαμε έτσι στην ημέρα της διάλυση της Βουλής την 11η Απριλίου 2012, οπότε και απένταξαν το έργο από το ΕΣΠΑ. Μετά δε από ένα οκταήμερο, στις 19/4/12, απέσυραν και την χρηματοδότηση των 120 εκατομμυρίων και με διαδικασίες φαστ τρακ στις 23/4/2012 τα χρήματα πήγαν για την Δυτική Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης. Και μάλιστα με την υπογραφή του γενικού γραμματέα Δημοσίων Έργων και πρώην προέδρου της εταιρίας Εγνατίας και αναδόχου της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, υπό τις ευλογίες ασφαλώς του θεσσαλονικέα αρμοδίου τότε υφυπουργού Υποδομών.  
ΕΠΕΙΔΗ, είναι πασιφανέστατη η άθλια μεθόδευση της υφαρπαγής των 120 εκατομμυρίων με τις παράνομες και ύποπτες κωλυσιεργίες που υποκρύπτουν σκοπιμότητες για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων…
ΕΠΕΙΔΗ, πέραν των 120 εκατομμυρίων, είχε δεσμευθεί εγγράφως επιπλέον ένα σημαντικό ποσό από το Τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου για τη δημοπράτηση όλου του οδικού άξονα, ώστε να καλυφθεί το συνολικό κόστος των έργων μετά τις εκπτώσεις…
ΕΠΕΙΔΗ, ο φάκελος με τα 30 (τριάντα) αδιάψευστα στοιχεία – ντοκουμέντα που ο ίδιος έχω καταθέσει στα συναρμόδια Υπουργεία και στην Περιφέρεια καταγράφουν ανάγλυφα τη σκανδαλώδη μεθόδευση αυτής της αμαρτωλής ιστορίας…
ΕΠΕΙΔΗ, οι μαρτυρίες των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Υποδομών και της Περιφέρειας μιλούσαν εκείνη την εποχή για ¨έργο ώριμο¨…
ΕΠΕΙΔΗ, η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης μιλούσε για δημοπράτηση του έργου τον Οκτώβρη του 2012 και για ολοκλήρωση της κατασκευής το 2015 (και όλα αυτά εγγράφως αρ. πρωτ. 37183/ΕΥΣ4531/11-10-2011)…
ΕΠΕΙΔΗ, με τον πιο επίσημο τρόπο η ηγεσία του Υπουργείου, τόσο υπό τον Σταύρο Καλογιάννη όσο και υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, αναγνώρισε το μεγάλο σκάνδαλο και δεσμεύτηκε να εντάξει το έργο στο νέο ΕΣΠΑ. Μάλιστα, με έγγραφο του 2013 (αριθμός πρωτοκόλλου 4367/13-10-2013), ζητήθηκε από την Περιφέρεια να αποστείλει τεχνικά δελτία ώστε να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για να ξεκινήσει η δημοπράτηση και να ολοκληρωθεί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ της νέας περιόδου…
ΕΠΕΙΔΗ, στην πρόσφατη ΔΕΘ, όταν  ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας σε συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό έθεσε το θέμα, ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στο συγκεκριμένο έργο και συμφώνησε για την χρηματοδότησή του…

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι ηγεσίες των Υπουργείων Υποδομών και Οικονομίας:
Τί προτίθενται να πράξουν και πότε, για την αποκατάσταση της κατάφωρης αδικίας από το συγκεκριμένο ¨καραμπινάτο¨ σκάνδαλο που εξακολουθεί να στερεί παρανόμως ένα έργο ζωής από το Νομό Πέλλας;     

Ο Ερωτών 
Γιώργος Καρασμάνης
Βουλευτής Πέλλας

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Μπλόκου Γυψοχωρίου



ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ
Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Μπλόκου Γυψοχωρίου

Συνάδελφοι αγρότες, κτηνοτρόφοι.
Πέρασαν 6 μήνες από την λήξη των περσινών κινητοποιήσεων. Μετά από την συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τις υποσχέσεις (ψεύτικες όπως αποδείχθηκαν εκ των υστερών) που μοίρασε έχουμε βρεθεί σε χειρότερη κατάσταση σε σχέση με αυτή που είμασταν πέρσι τον χειμώνα πριν να βγούμε στους δρόμους. Αν συνυπολογίσουμε τις φετινές δυσκολίες που είχαμε, για μια ακόμη φορά στην καλλιεργητική περίοδο, καταλαβαίνουμε όλοι ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολος.
Κοντά σε όλα αυτά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, ισοπεδώνει ό,τι απέμεινε από τις κατακτήσεις μας. Σε συνδυασμό με την απίστευτη φοροληστεία, στέλνει στην ανέχεια και τη φτώχεια χιλιάδες αγρότες και όχι μόνο, μετατρέποντας προβληματική και σχεδόν αδύνατη την αξιοπρεπή μας διαβίωση. 
Επειδή θέλουμε να μείνουμε στη γη και την παραγωγή μας. Επειδή δε θέλουμε να σβήσουν τα χωριά μας και επειδή δεν έχουμε πλέον άλλη λύση, πρέπει να πάρουμε το μόνο δρόμο που μας απομένει, το δρόμο της οργάνωσης, το δρόμο του αγώνα.

Κατανοώντας την αναγκαιότητα όλων των παραπάνω, απευθύνουμε ανοικτό κάλεσμα σε όλους τους αγρότες- κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής του νομού Πέλλας για την Κυριακή 2 Οκτωβρίου και ώρα 11π.μ στο χώρο όπου στεγάζεται ο πολιτιστικός σύλλογος Πυρσός στο Παλαίφυτο, για να πραγματοποιήσουμε το πρώτο βήμα για την δημιουργία ενός αγροκτηνοτροφικού συλλόγου. Οι υποψηφιότητες για το Δ.Σ θα γίνονται δεκτές μέχρι και την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.

Στόχος μας η δημιουργία ενός συλλόγου ο οποίος θα είναι αποκούμπι για κάθε φτωχό και μεσαίο αγρότη και κτηνοτρόφο της περιοχής μας. Για να έχει τη δύναμη να οργανώνει τους αγώνες, για να υπερασπίζεται τα συμφέροντά μας, να διεκδικεί λύσεις.


Υ.Γ Τηλέφωνα επικοινωνίας για κατάθεση υποψηφιοτήτων                                          
6948545056 και 6972317345                                                                                  Μπλόκο Γυψοχωρίου

Ελέγχοντας τη συμπεριφορά των παιδιών με απειλές και τιμωρίες


Όλοι οι γονείς θα ήθελαν τα παιδιά τους να κάνουν κάποια πράγματα συχνότερα και κάποια άλλα λιγότερο συχνά.

Είναι αναμενόμενο, για παράδειγμα, ένας γονιός να θέλει το παιδί του να διαβάζει περισσότερο, να τρώει πιο υγιεινές τροφές, να γυρίζει σπίτι στην ώρα του. Από την άλλη, είναι αναμενόμενο, να θέλει το παιδί του να ασχολείται λιγότερο με πράγματα... όχι τόσο σημαντικά, όπως τα βιντεοπαιχνίδια ή το τηλέφωνο.
Προκειμένου, λοιπόν, ο γονιός να ελέγξει την ανεπιθύμητη συμπεριφορά του παιδιού του, είναι σύνηθες να εφαρμόζει τιμωρίες και απειλές για να την αποτρέψει. Έτσι, για παράδειγμα, όταν ο γονιός βλέπει το παιδί του να μη διαβάζει και να κάνει κάτι άλλο αντί αυτού... αρχίζει τις απειλές:
"Δεν θα περάσεις στο Πανεπιστήμιο", "Δεν θα βρεις καλή θέση", "Εγώ τόσες θυσίες κάνω για εσένα κι΄εσύ με πληγώνεις με αυτό τον τρόπο" κλπ. Τέτοιου είδους απειλές συνοδεύονται αναπόφευκτα και από την τιμωρία. Βλέπει, για παράδειγμα, ο γονιός το παιδί του να παίζει ένα βιντεοπαιχνίδι και του λέει: "Πάλι δεν διαβάζεις! Αν δεν το κλείσεις ξέχνα την ολοήμερη εκδρομή σου με το σχολείο (απειλή - τιμωρία)".
Αυτή τη στιγμή μπορεί κάποιος γονιός να αναρωτιέται: "Μα δεν είναι καλό που το παιδί διαβάζει για να αποφύγει τις απειλές και τις τιμωρίες"; Ο στόχος... για την ώρα μπορεί να επιτυγχάνεται. Αλλά πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψη του ότι πολλές φορές το παιδί μπορεί να ξεφύγει από τις απειλές βρίσκοντας εναλλακτικούς τρόπους.
Για παράδειγμα, να κλείνει την πόρτα του δωματίου, να φορά ακουστικά και να προσποιείται ότι διαβάζει. Αποτέλεσμα;Το πρόβλημα να διαιωνίζεται. Επίσης, μπορεί με τη σειρά του να ξεκινήσει κι' εκείνο τις απειλές: "Αν δεν σταματήσεις να φωνάζεις δεν θα μπω στο Πανεπιστήμιο, θα σηκωθώ να φύγω από το σπίτι, θα αυτοκτονήσω..."
Ή, ακόμη χειρότερα, να καταφύγει στη χρήση ουσιών, οπότε μέσα σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα τα προβλήματα με τους γονείς, με το σχολείο και το μέλλον του, εξαφανίζονται σε μία φιλική και αποδεκτή ατμόσφαιρα μεταξύ ατόμων που αντιμετωπίζουν... τις ίδιες απειλές.
Όπως αναφέρει, ο Καθηγητής Ψυχολογίας Ρ. Μέλλον πρέπει να τονιστεί  ότι οι απειλές τιμωρίας έχουν πολλαπλές ανεπιθύμητες παρενέργειες, και πρώτα απ' όλα το άγχος. Η τιμωρία και οι απειλές τιμωρίας προκαλούν έντονη δραστηριότητα του συμπαθητικού συστήματος, και όλα όσα ήταν παρόντα μαζί με το άγχος αρχίζουν με τη σειρά τους να γεννούν άγχος (βιβλία, θρανία, τετράδια, εξετάσεις όλα αυτά δημιουργούν φόβο, μίσος, ενοχές).
Σε έρευνα του 2004 από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αποδείχθηκε ότι τα Ελληνόπουλα αναφέρουν περισσότερους φόβους συγκριτικά με αυτούς που αναφέρουν παιδιά από άλλες χώρες της Ευρώπης και της Β.Αμερικής. Επιπρόσθετα, η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε ότι τα Ελληνόπουλα διαθέτουν έναν φόβο που δεν εμφανίζεται στο εξωτερικό: το φόβο να δώσουν προφορικές και γραπτές εξετάσεις.
Ο φόβος της τιμωρίας φαίνεται να υπάρχει και στο εξωτερικό αλλά στην Ελλάδα προφανώς συνδέεται η ακαδημαϊκή συμπεριφορά με τη τιμωρία ("Αν πετύχεις τη σχολή που θέλεις, αν διαβάσεις όλα σου τα μαθήματα, αν ολοκληρώσεις τις ασκήσεις σου... τότε δεν θα τιμωρηθείς ").
Εάν, όμως, η χρήση των απειλών και των τιμωριών είναι τόσο επιζήμιες για ένα παιδί, τότε γιατί τα χρησιμοποιεί ο γονιός προκειμένου να διαμορφώσει επιθυμητά τη συμπεριφορά του παιδιού με ένα επιθυμητό και αποδεκτό τρόπο;
Οι λόγοι, σύμφωνα με τον Ρ. Μέλλον, είναι οι εξής:
1. Η επίδρασή τους είναι  άμεση.
Οι παρενέργειες εμφανίζονται αργότερα. Οι άνθρωποι -πολύ, πάρα πολύ συχνά- λειτουργούν παρορμητικά . Πολλές φορές οι γονείς δεν σκέφτονται ότι θέλουν ένα χαρούμενο και δημιουργικό παιδί, να αγαπά τη γνώση και να μη φοβάται να δείξει την άγνοιά του.
Η αμεσότητα της απειλής βελτιώνει τη στιγμή... και επειδή οι γονείς έχουν συνήθως πολύ λίγο χρόνο στη διάθεσή τους για το παιδί (πιθανότατα και οι δύο γονείς να εργάζονται)  την εφαρμόζουν για το "καλύτερο" δυνατό αποτέλεσμα.
Οι παρενέργειες θα εμφανιστούν έπειτα... αλλά δεν θα είναι άμεσα αντιληπτό ότι έχουν σχέση με τις μεθόδους (απειλές και τιμωρίες) που χρησιμοποίησαν για να επιβληθούν στα παιδιά τους. Έτσι, χωρίς να αναγνωρίζει ο γονιός τη συμβολή του στο πρόβλημα θα αναφέρεται στην αγχώδη, επιθετική, μοναχική προσωπικότητα του παιδιού, την δύσκολη αναπτυξιακή του φάση, τις παρέες του, τα ναρκωτικά κ.ο.κ.
2. Η χρήση της τιμωρίας δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις και είναι εύκολη.
Αυτό σημαίνει ότι ο γονιός θα εφαρμόσει τη τιμωρία ή θα απειλήσει το παιδί χωρίς να χρειαστεί να αξιολογήσει τη τρέχουσα κατάσταση του παιδιού, να κατανοήσει τη συμπεριφορά του, να γνωρίσει τις επιθυμίες του και τις πιθανές αδυναμίες του.Οι επιβραβεύσεις, οι έπαινοι και η θετική ενίσχυση απαιτούν χρόνο και δεν λειτουργούν με την αμεσότητα της απειλής.
3. Η χρήση των απειλών κινείται και από άσχετα γεγονότα.
Τι σημαίνει αυτό; Οι γονείς νιώθουν πιεσμένοι από καθημερινές δυσκολίες και προβλήματα (οικονομικά βάρη κ.λπ.). Νιώθουν ότι η ζωή τόσο των παιδιών τους όσο και η δική τους απειλείται από την εγκληματικότητα, τα ναρκωτικά και τα άλλα τόσο σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, τα οποία θίγονται καθημερινά στη τηλεόραση και στο διαδίκτυο.
Υπό το βάρος του φόβου και της απογοήτευσης, βλέπουν το παιδί πάλι δεν διάβασε, δεν γύρισε στην ώρα του... και του επιτίθενται. Οι "μοντέρνες" πιέσεις από την εργασία, την κατανάλωση και την ανασφάλεια της ζωής ευνοούν σε μεγάλο βαθμό τις συνθήκες για τη χρήση της τιμωρίας και των απειλών με στόχο τον έλεγχο των παιδιών.
Ωστόσο, οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι με το να  προκαλούν φόβο στο παιδί δεν σταματούν ούτε εξαλείφουν τους κινδύνους. Υπάρχουν παιδιά που προκαλούνται να δοκιμάσουν τα "απαγορευμένα" ειδικά όσο το "απαγορεύει" ο γονιός. Η σωστή διαπαιδαγώγηση γίνεται με λογικά επιχειρήματα και εξηγήσεις.
4. Τέλος, η χρήση των απειλών και των τιμωριών  χρησιμοποιούνται από τους γονείς γιατί δεν ξέρουν τι άλλο να κάνουν.
Έτσι μεγάλωσαν... αυτό έμαθαν. Πολλοί μπορεί να σκέφτονται "Εγώ έτσι μεγάλωσα, δεν έπαθα τίποτα, ίσα-ίσα που τέτοιες μέθοδοι είχαν και αποτέλεσμα". Τα πράγματα, όμως, και οι εποχές έχουν αλλάξει. Είναι αδύνατo πλέον, στη σύγχρονη εποχή, να επιτευχθούν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα με την τιμωρία και τις απειλές.
Τα παιδιά θέλουν αγάπη, σεβασμό, αποδοχή. Αν δεν τα βρουν κοντά στους γονείς τους σίγουρα θα ψάξουν να τα βρουν κάπου αλλού... και με κάθε τρόπο.

Από την Αναστασία Δ. Φουρτάκα, Ψυχολόγο - Ψυχοθεραπεύτρια.






«Πώς με κοιτάει έτσι...» - Κατερίνα Γώγου



Πώς με κοιτάζει έτσι αυτό το άσπρο κομμάτι χαρτί

πώς με κοιτάζει έτσι το φεγγάρι...

Πώς θροΐζει μέσα μου αυτό τον παγωμένο χάρτη στο βυθό

πώς με κοιτάει έτσι το φεγγάρι...

Ποιανού καιρού το λυπημένο δάχτυλο

κρυμμένο πίσω από δάση και βουνά

δείχνει παντού και πουθενά

τι θέλει το φεγγάρι...

Ποιανού αλόγου τρελαμένου το χλιμίντρισμα

κάνει τόση αντήχηση μέσα μου μού διογκώνει το Εγώ μου...

Ποιανής σελήνης έκλειψη ποιου φεγγαριού η χάση

μαζί σηκώνει μέσα μου άμπωτη και παλίρροια δίδυμες αδερφές μου...

πώς με κοιτ...

Πώς σκύβει έτσι πάνω στο στόμα μου να δει αν ανασαίνω ο Καρυωτάκης...




Από την ποιητική συλλογή «Απόντες»


Τσακίζει κόκκαλα η επιστολή της Έφης Μάτσου: Η οδύσσεια ενός ανθρώπου με αναπηρία


Γροθιά στο στομάχι είναι η επιστολή που έλαβε και δημοσιεύει το matrix24 από την Ευθυμία Μάτσου, μέλους της συλλογικότητας stekiradio.gr που παλεύει για τα άτομα με αναπηρία.

Η κα Μάτσου καταθέτει τη δική της μαρτυρία όντας και η ίδια άτομο με αναπηρία αποκαλύπτοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα.

Ολόκληρη η επιστολή:

ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ…

Μαθαίνεις ότι πάσχεις από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και ταυτόχρονα σου λένε ότι έχεις και κάποια δικαιώματα. Λες κι αυτό θα απαλύνει το σοκ!
Σας έχω νέα: δε γίνεται τίποτα… επειδή, πρώτον, «πάρτε πίσω όλες τις διευκολύνσεις και δώστε μου την υγεία μου» και δεύτερον, μπλέκεις με το τέρας της γραφειοκρατίας και της ανευθυνοϋπευθυνότητας του εκάστοτε υπάλληλου!
Περνάνε μήνες και χρόνια για να μάθεις ότι πρέπει να περάσεις επιτροπή να πιστοποιήσει την αναπηρία. Μαθαίνεις τα ΚΕΠΑ. Άλλη τραυματική εμπειρία…
- Όταν κάνεις την αίτηση υπάρχει επιλογή όπου δηλώνεις ότι έχεις νευρολογικό νόσημα για να σε δουν οι κατάλληλοι γιατροί. Φτάνοντας στην επιτροπή, όμως, αντιλαμβάνεσαι ότι όμως, ΟΧΙ!
- Κανένας δε λέει, ΠΟΤΈ, ότι πρέπει να δηλώσεις τι άλλο θέλεις, με αποτέλεσμα κάθε λίγο και λιγάκι, να περνάς επιτροπή…
- Περνάει μήνας και.. να πάρεις ημερομηνία να περάσεις και άλλος ένας για να πάρεις την απόφαση. Στην καλύτερη, βέβαια, γιατί έχω μάθει για άνθρωπο που απεβίωσε πριν περάσει επιτροπή… είχε περάσει χρόνος, όχι μήνας…
- Σε συναισθηματικό επίπεδο αισθάνεσαι, το λιγότερο, εξωγήινος με όλους να σε κοιτάνε περίεργα και να σε εξετάζουν… και να ξέρεις ότι έχουν άσχετες ειδικότητες, με το θέμα σου…
- Κάθε φορά που εκπνέει το χρονικό διάστημα ισχύος της απόφασης, κόβονται όλα όσα ‘κέρδισες’ με τις επισκέψεις σου στις διάφορες επιτροπές και δεν έχει καμιά σημασία αν είσαι άνεργος ή ανασφάλιστος και ζεις με το επίδομα της επιτροπής. Βεβαίως δεν επιτρέπεται να κάνεις αίτηση πριν εκπνεύσει η προθεσμία για να προλάβεις την καθυστέρηση. Πρέπει να περιμένεις να λήξει η ισχύς της απόφασης.
- Μαθαίνεις ότι κάποιος γνωστός σου ξέρει κάποιον στην επιτροπή και πήρε το αποτέλεσμα που ήθελε. Αν το δικαιούται έχει καλώς, αν όχι… Δυστυχώς το κράτος δεν έχει ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε να δει ότι δε δικαιούται το ο,τιδήποτε για να μην το παράσχει και κανένας δε θέλει να ‘μπλέξει’ σε τέτοιες ιστορίες.
Λίγο πολύ αυτά τα γνωρίζει οποιοσδήποτε ΑμΕΑ… Στην αρχή πολλές πληροφορίες από άλλους που τα έχουν περάσει πρώτοι… Κανείς μας δεν τα πολυπιστεύει… Έρχεται όμως η στιγμή που τα αντιμετωπίζεις και τα νιώθεις βαθιά στο πετσί σου! Μαζί με την γνωστή σε όλους συγκατάβαση: «Τι να κάνουμε; Έτσι λειτουργεί το σύστημα…»
Ε, όχι δε λειτουργεί έτσι το σύστημα! Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το έφτιαξαν έτσι. Μπορώ να δεχτώ ότι κάποιος, εσκεμμένα, παρερμήνευσε κάποιες διατάξεις και με δεδομένη την ανυπαρξία της κρατικής μέριμνας, οι παρανομίες έγιναν νόμοι και διατάξεις!
Λοιπόν τίθεμαι στη διάθεση οποιουδήποτε θέλει να βάλει τέρμα στην ταλαιπωρία χιλιάδων αναπήρων!
Είμαι σίγουρη ότι το stekiradio.gr δε θα αφήσει το θέμα πριν φτάσει στο τέρμα!
Συντάσσομαι απόλυτα μαζί του!







ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...