Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

Μνημόσυνο Καπετάν Γαρέφη

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

     Στις 6 Αυγούστου 1906, στην θέση Μπογδάνιτσα του βόρειου ορεινού όγκου της Αλμωπίας, στα καλύβια της Σαρακατσάνικης οικογένειας των Καραφυλαίων, το σώμα του Καπετάν Γαρέφη επιτέθηκε στις ομάδες των Βούλγαρων κομιτατζήδων Καρατάσου και Λούκα που προσπαθούσαν να εκβουλγαρίσουν με την βία τους γηγενείς Μακεδόνες Έλληνες. Στην μάχη ο ίδιος ο Καπετάν Γαρέφης σκότωσε τον Καρατάσο και τραυμάτισε θανάσιμα τον Λούκα αλλά και αυτός τραυματίσθηκε θανάσιμα.

     Το Σάββατο 6 Αυγούστου 2022, για πρώτη φορά ύστερα από 116 χρόνια, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και ο Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων Εδέσσης Αλμωπίας τέλεσαν μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του Καπετάν Γαρέφη και των γηγενών Μακεδόνων συναγωνιστών του και εγκαινίασαν επίσημα το μνημείο που κατασκεύασε στον χώρο της μάχης ο Ιωάννης Γκιώσης με την βοήθεια του Δήμου Αλμωπίας. 

     Ο πατήρ Αθανάσιος τέλεσε το τρισάγιο  , ο Δημήτριος Γιουματζίδης κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της  Ομοσπονδίας Μακεδόνων και του Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων, η Αναστασία Στρέπκου κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της τοπικής κοινότητας Γαρεφίου και του Δήμου Αλμωπίας και όλοι μαζί έψαλαν τον εθνικό ύμνο. 

    Ο Δημ. Γιουματζίδης και ο Χρήστος Μπίνος, στις σύντομες ομιλίες τους, αφού συνεχάρησαν τον Ιωάννη Γκιώση για την πρωτοβουλία κατασκευής του μνημείου, αναφέρθηκαν στα γεγονότα της μάχης, την ανδρεία του Καπετάν Γαρέφη, τον πατριωτισμό των Καραφυλαίων, και στην επιτακτική ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της γνήσιας Μακεδονικής πολιτιστικής κληρονομιάς μετά την επιζήμια «Συμφωνία των Πρεσπών».


                             Ο Πρόεδρος                                             Ο Γραμματέας          

                                                                                             

                    Δημήτριος Γιουματζίδης                                 Γεώργιος Τσαμπούρης






Έσπειρε συναισθήματα ο Καραγκιόζης στους Προμάχους.


Σάββατο 6 Αυγούστου 2022.
Πλατεία Προμάχων.

Θέατρο σκιών Γιάννη Παπαδόπουλου "Γιουβάν".
"Ο Καραγκιόζης γιατρός της γειτονιάς".

Το θέατρο του Καραγκιόζη λέει αλήθειες, μεγάλες αλήθειες. Από τη στιγμή που φωτίζεται το πανί φαίνονται ξεκάθαρα οι μεγάλες αντιθέσεις που υπάρχουν στον κόσμο. Η παράγκα απέναντι απ' το σεράι, ο ξυπόλητος απέναντι απ' τον πλούσιο.
Ζούμε σ' έναν κόσμο άδικο, έτσι ήταν, έτσι είναι. Ο πλούσιος εκμεταλλεύεται και αδικεί το φτωχό και συνήθως ο φτωχός δε μιλάει. Όχι ο Καραγκιόζης όμως. Ο Καραγκιόζης μιλά και αντιμιλά και γι' αυτό το λόγο τρώει ξύλο απ' την εξουσία, αλλά δεν τον πειράζει. Συνηθισμένη είναι η καμπούρα του απ' το ξύλο.
Ο καθένας από εμάς ταυτίζεται με τον Καραγκιόζη γιατί βλέπει στο πρόσωπο του τον αδύναμο, τον αδικημένο, τον εαυτό του. Ταυτίζεται όμως και για έναν ακόμη λόγο.
Ο καθένας μας θα ήθελε να μπορούσε να μοιάσει στον Καραγκιόζη, γιατί ο Καραγκιόζης δε φοβάται.
Τα λέει έξω απ' τα δόντια, καταγγέλλει την αδικία, σατιρίζει, διακωμωδεί τους πάντες και τα πάντα. Και μπορεί να το κάνει αυτό γιατί πρώτα απ' όλα σατιρίζει και διακωμωδεί τον εαυτό του, το μέσο Έλληνα.
Γι' αυτό και πάντοτε οι Έλληνες αγαπούσαμε το θέατρο σκιών και πηγαίναμε σ' αυτό με χαρά. Για να ξεχαστούμε από τα βάσανα μας και να γελάσουμε με τα χάλια μας.
 Αυτό βλέπαμε όταν ήμασταν μικροί – στην τηλεόραση κυρίως – και αυτό με συνεπήρε μεγάλο, όταν μπήκα για πρώτη φορά πίσω απ’ το πανί. Είναι ένας μαγικός κόσμος ο κόσμος των σκιών και αυτή τη μαγεία θέλουμε να μεταδώσουμε σε μικρούς και μεγάλους.
Ακολουθήστε μας σε αυτόν τον κόσμο και μπορούμε να σας υποσχεθούμε ένα πράγμα στα σίγουρα.
«Θα φάμε, θα πιούμε και νηστικοί θα κοιμηθούμε»

Δομτζίδης Απόστολος































































 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...