Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟ "ΞΕΝΙΤΙΔΕΙΟ" ΑΡΙΔΑΙΑΣ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Αντιδημαρχία Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Αλμωπίας σε συνεργασία με τον Αγροτικό Σύλλογο Αλμωπίας, καλεί τους αγρότες αύριο Τετάρτη 20/4 και ώρα 20:30 στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο Αριδαίας, με στόχο να πραγματοποιηθεί συζήτηση σχετικά με τις ζημιές στις καλλιέργειες.

Ο Αντιδήμαρχος
Στέφανος Αβραμίκας

Άτυπη παράταση στις δηλώσεις ζημιάς δενδρωδών καλλιεργειών



Γιάννης Σηφάκης : Άτυπη παράταση από τον ΕΛΓΑ για υποβολή δηλώσεων ζημιάς στις δενδρώδεις καλλιέργειες ως την Παρασκευή και διευκόλυνση πληρωμής για τις δηλώσεις ζημιάς

Μετά το αίτημα του βουλευτή Γιάννη Σηφάκη προς τον ΕΛΓΑ για ολιγοήμερη παράταση στην υποβολή δηλώσεων ζημίας στις δενδρώδεις καλλιέργειες ο πρόεδρος και το ΔΣ του ΕΛΓΑ έδωσε «άτυπη» παράταση ως την Παρασκευή ( 3 ημέρες παράταση) και διευκόλυνση στην πληρωμή των χρηματικού ποσού της δήλωσης μέχρι αμέσως μετά το Πάσχα.
Ο βουλευτής ζήτησε την σύντομη ολοκλήρωση των επισκοπήσεων και την ενδελεχή διερεύνηση των αιτιών των σημαντικών ζημιών των καλλιεργειών στην Πέλλα. 
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ υποσχέθηκε να κάνει το καλύτερο δυνατό στα πλαίσια του κανονισμού του ΕΛΓΑ και να διερευνήσει πιθανά και άλλους νόμιμους τρόπους αποζημίωσης. 
Ακόμη ζήτησε συνεργασία και προτάσεις για την αναμόρφωση του κανονισμού για να καλύπτονται καταστροφές από περισσότερα αίτια.    

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ Μ.Χ.Σ. ΠΡΟΜΑΧΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΤΡΑΪΑΝΟΥ



Το Δ.Σ. του Μορφωτικού & Χορευτικού Συλλόγου Προμάχων “Οι Πρόμαχοι” θα ήθελε να εκφράσει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του μικρού Τραϊανού για την απώλεια του.

 Ως ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης στο πένθος της οικογένειας, αποφασίστηκε να ανασταλούν όλες οι προγραμματισμένες δραστηριότητες του συλλόγου μαζί και οι πρόβες για αυτήν την εβδομάδα.


Το Διοικητικό Συμβούλιο

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ



ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Ο Δήμος Αλμωπίας ευχαριστεί θερμά την Ένωση Ξενοδόχων Λουτρακίου και τους φορείς του Λουτρακίου για την έμπρακτη στήριξη της Διημερίδας για τις σχολικές εκδρομές που θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Απριλίου 2016.

 Χωρίς την συμβολή τους δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί αυτή η σημαντική εκδήλωση που αφορά στον τουρισμό της περιοχής μας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΔΗΚΕ Αλμωπίας ΣΤΗΝ Κ. ΚΑΡΑΪΣΑΡΙΔΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.



ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΔΗΚΕ Αλμωπίας

Η ΔΗΚΕ Αλμωπίας  ευχαριστεί ολόψυχα την Επιχείρηση Κ. ΚΑΡΑΪΣΑΡΙΔΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε., για την προσφορά της σε είδη ελαιοχρωματισμού, ώστε να πραγματοποιηθεί η συντήρηση και ο ελαιοχρωματισμός του χώρου υποδοχής του Ξενιτίδειου Πνευματικού Κέντρου. 


Ευχαριστούμε θερμά 
     Με εκτίμηση



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε.Α


ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΔΗΚΕ Αλμωπίας ΣΤΑ Σ/Μ FAMILY Αριδαίας



ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΔΗΚΕ Αλμωπίας

Η ΔΗ.Κ.Ε. Αλμωπίας - πρόγραμμα Βοήθεια Στο Σπίτι ευχαριστούν θερμά τον ιδιοκτήτη του  σούπερ μάρκετ FAMILY  Αριδαίας κο Δημήτρη Καράμπελα, την Προϊσταμένη και το προσωπικό, για τη συνεχιζόμενη ευγενική δωρεά τους σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. 
Η προσφορά τους αυτή δίνει μια ανάσα από τα άγχη της καθημερινότητας σε πολλές οικογένειες.
Ευχαριστούμε από την καρδιά μας και ελπίζουμε η πράξη αυτή να γίνει παράδειγμα για όλους μας.



Ευχαριστούμε θερμά 
     Με εκτίμηση


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε.Α


ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΔΗΚΕΑ ΣΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΟΥ "LΕΤ' S DO IT GREECE"



ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Μετά από το κάλεσμα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αλμωπίας προς τους συμπολίτες μας στα πλαίσια της Εθελοντικής Καμπάνιας «LET’S DO IT GRECCE», πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής καθαριότητα στο Δασάκι Αριδαίας αλλά και παράλληλες δράσεις σε πολλά Τ.Δ. του Δήμου μας.
Σκοπός μας η συνεργασία, η ανάδειξη του εθελοντισμού και η προσφορά στον τόπο.
Γιατί μέσα από εθελοντικές δράσεις, καταφέρνουμε να φέρνουμε κοντά πολλούς ανθρώπους όλων των ηλικιών, με κοινό σκοπό και στόχο.
Καταφέραμε να φέρουμε κοντά πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, όλων των ηλικιών, με κοινό σκοπό και στόχο.
Με την πολύτιμη συμμετοχή όλων σας, αναδείξαμε συλλογικά την αξία της συνεργασίας, του εθελοντισμού, την αγάπη προς το περιβάλλον.
Η ευαισθητοποίηση όλων και ειδικά των παιδιών, στην εφαρμογή δράσεων καθαρισμού και αισθητικής βελτίωσης του περιβάλλοντος, ήταν ιδιαιτέρως έντονη και συγκινητική.
Ευχαριστούμε θερμά όλους εσάς για τη συμμετοχή σας. Συλλόγους, Σχολεία, τους Almopistas, το ΚΔΑΠμεΑ «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ», μικρούς και μεγάλους που με την παρουσία σας είστε παράδειγμα για μίμηση.
Ευχαριστούμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αριδαίας για την επιμορφωτική ενημέρωση των παιδιών.
Επίσης να ευχαριστήσουμε τον Αντιδήμαρχο καθημερινότητας κο. Μπάτση Χρήστο για την ενεργό παρουσία και συμμετοχή του στη δράση, καθώς και  τον κο. Ιατρίδη Γεώργιο, προϊστάμενο του τμήματος καθαριότητας και τους συνεργάτες του.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Ζαχαροπλαστείο «Μελίρρυτον» για τη χορηγία του σε χυμούς και νερά τα οποία προσέφερε για τους συμμετέχοντες, καθώς και στο Βιβλιοπωλείο «Συμβολή» για τη χορηγία του σε είδη ζωγραφικής με τα οποία τα παιδιά δημιούργησαν υπέροχες ζωγραφιές για το περιβάλλον.
ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!




Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε.Α



ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΤΕΒΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ_ΠΕΜΠΤΗ 21 ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016



Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Στηρίζουμε έμπρακτα τους συμπολίτες μας συνεχίζοντας την διανομή τροφίμων στο πλαίσιο του Ε.Π. Ε.Β.Υ.Σ. του Τ.Ε.Β.Α. 

Πέμπτη 21 & Παρασκευή 22 Απριλίου η δεύτερη διανομή


Σχετικά με την δεύτερη διανομή στα πλαίσια του Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους, η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας ανακοινώνει, ότι η διανομή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21/4 και την Παρασκευή 22/4, ώρες 09:00 – 15:00, στους παρακάτω χώρους:

·         Για τον Δήμο Έδεσσας οι ωφελούμενοι θα παραλάβουν τα τρόφιμα από τον ίδιο χώρο που παρέλαβαν τα προϊόντα της πρώτης διανομής και, συγκεκριμένα, το κτίριο που βρίσκεται στην οδό Ολυμπιάδος 13, πίσω από το Διοικητήριο,

·         Για τον Δήμο Πέλλας, οι ωφελούμενοι θα παραλάβουν τα τρόφιμα από τον ίδιο χώρο που παρέλαβαν τα προϊόντα της πρώτης διανομής και, συγκεκριμένα, τον ισόγειο χώρο που βρίσκεται επί της οδού Πηνελόπης Δέλτα 17-19 (παλιό Επαγγελματικό Λύκειο Γιαννιτσών – παλιά αγορά), περιοχή 9ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών,

·         Για τον Δήμο Αλμωπίας, οι ωφελούμενοι θα παραλάβουν τα τρόφιμα της δεύτερης διανομής από τις εγκαταστάσεις της ΑΦΟΣ Αλμωπίας, ενώ, τα υπόλοιπα συμπληρωματικά προϊόντα της πρώτης διανομής από το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

·         Για τον Δήμο Σκύδρας οι ωφελούμενοι θα παραλάβουν τα τρόφιμα από τον ίδιο χώρο που παρέλαβαν τα προϊόντα της πρώτης διανομής και, συγκεκριμένα, τις αποθήκες της εταιρείας Πρ. Παυλίδη (ΝΕΑ ΜΕΛΙΣΣΑ) στο 2ο χλμ Σκύδρας – Γιαννιτσών.

Τα προϊόντα που θα παραλάβουν οι ωφελούμενοι του προγράμματος είναι: ελαιόλαδο, ζάχαρη, ζυμαρικά, πελτέ ντομάτας, μήλα, πορτοκάλια, λάχανο, μαρμελάδα και κοτόπουλο.

Καλό θα είναι οι ωφελούμενοι να έχουν μαζί τους επιπρόσθετες σακούλες σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να μεταφέρουν τα προϊόντα που θα παραλάβουν λόγω του όγκου και του βάρους τους.

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα ενημερωθούν εξατομικευμένα με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο επικοινωνίας.


Στα ίδια σημεία θα παραληφθούν και τα προϊόντα πλην των νωπών (κοτόπουλα και φρούτα) για όσους δεν προσήλθαν στην πρώτη διανομή. 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ Θ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ



Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Άμεση καταγραφή των ζημιών σε παραγωγές και αποζημίωση των αγροτών – Πρόταση για αλλαγή του Κανονισμού αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ

Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας με εκπροσώπους των αγροτών με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων στην Π.Ε. Πέλλας


Κρίσιμη συνάντηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις αγροτικές παραγωγές λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε σήμερα (19/4) στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Την συνάντηση συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ενώ συμμετείχαν ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τρύφων Τσαντάκης, υπηρεσιακά στελέχη και εκπρόσωποι των αγροτών.

Ο κ. Θεοδωρίδης παρουσίασε τα προβλήματα στις αγροτικές παραγωγές που αφορούν σχεδόν σε όλη την επικράτεια της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας (κυρίως πεδινές περιοχές, αλλά και ημιορεινές και ορεινές) και πολλές διαφορετικές ποικιλίες (κεράσια, δαμάσκηνα, βερίκοκα, ροδάκινα, κ.ά.) μεταξύ των οποίων και κάποιες ιδιαίτερα ανθεκτικές ποικιλίες. Τα αίτια των ζημιών που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν το 80-90% της παραγωγής, είναι ακραίες καιρικές συνθήκες (παγετού, υγρασίας, βροχοπτώσεων) που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας και καρπόδεσης των φυτών.  

Τα στοιχεία που συνέλεξαν οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και επιπλέον στοιχεία που θα συγκεντρωθούν τις προσεχείς ημέρες, πρόκειται να διαβιβαστούν αρμοδίως στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στον ΕΛΓΑ προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την αποζημίωση των πληγέντων αγροτών.

Για την αντιμετώπιση μεγαλύτερου εύρους ζημιών που λαμβάνουν χώρα στις αγροτικές παραγωγές της Πέλλας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης πρότεινε την οργάνωση ειδικής Ημερίδας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτείας, της πανεπιστημιακής κοινότητας, των αγροτών και άλλων. Στόχος της Ημερίδας θα είναι η υποβολή τεκμηριωμένων προτάσεων για την αλλαγή του Κανονισμού Αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.


Για την περαιτέρω οργάνωση της διαδικασίας των αποζημιώσεων για τις απώλειες της φετινής παραγωγής, θα πραγματοποιηθεί νέα ευρεία σύσκεψη την Μ. Δευτέρα 25 Απριλίου 2016 και ώρα 12.00μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου. 


ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΡΑΣΗΣ Μ.Κ.Ο. ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ



ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 


Καλείται ο κ. Υπουργός, μετά τις τελευταίες έντονες ανησυχίες που έχουν εκφραστεί από διάφορες πλευρές για τη δράση και τη διαφάνεια λειτουργίας των ΜΚΟ στην Ελλάδα, να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, όλα τα στοιχεία που αφορούν τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Συγκεκριμένα:

Πόσες είναι οι ΜΚΟ που αναπτύσσουν δράση στη χώρα μας. 
Ποιες είναι αυτές (ονομαστικά), την πηγή χρηματοδότησής τους και την έδρα τους.
Σε ποιους τομείς και που (τόπο) δραστηριοποιείται η κάθε μία από αυτές. 


Οι βουλευτές του ΚΚΕ

Λιάνα Κανέλλη

Μανώλης Συντυχάκης

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ - 2η ΓΙΟΡΤΗ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ


2η ΓΙΟΡΤΗ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ

Το Γυμνάσιο Προμάχων εκπροσώπησε τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας την Πέμπτη 14 Απριλίου στη 2η Επιστημονική Ημερίδα Εκπαιδευτικών και Επαγγελματιών Υγείας Δήμου Ευόσμου.
Πρόκειται για εκδήλωση που διοργανώθηκε από την 3η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Κεντρικής Μακεδονίας, από το Κέντρο Υγείας αστικού τύπου Ευόσμου και από το Δήμο Κορδελιού -δια της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας  -από το σύστημα α΄  Αμπελοκήπων και με την υποστήριξη των τμημάτων Αγωγής Υγείας της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Στόχος της Επιστημονικής Ημερίδας  ήταν να ενεργοποιήσει τους συναρμόδιους φορείς για την προάσπιση της υγείας των παιδιών , ενώ στόχος της Γιορτής της Αγωγής Υγείας ,που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Απριλίου, ήταν να ευαισθητοποιήσει  τους μαθητές σε θέματα υγείας .  Τη Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης  Πέλλας εκπροσώπησε   την Παρασκευή το 1ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών..Ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου δήλωσε :  « Οι συμμετοχές από τα Γρεβενά, την Κοζάνη, την Καστοριά, την Χαλάστρα, την Πέλλα και  το Βαρικό μας δίνουν δύναμη και δείχνουν τον δρόμο της συνέχειας. »

To Γυμνάσιο Προμάχων πήρε μέρος στην επιστημονική ημερίδα  με την παρουσίαση   σχετικού  προγράμματος  - που υλοποιήθηκε κατά την περασμένη σχολική χρονιά και παρουσιάστηκε εκτός από το γυμνάσιο Προμάχων στο Φεστιβάλ μαθητικής έκφρασης και δημιουργίας στην Έδεσσα-. . Κύριος  στόχος του προγράμματος ήταν η στροφή των μαθητών προς τη μεσογειακό διατροφικό πρότυπο. Η παρουσίαση έγινε  με τη μορφή power-point  από τη φιλόλογο Μαζγαλτζίδου Ελένη , εκπαιδευτικό του Γυμνασίου Προμάχων, ενώ η κα Σταυρίδου Φωτεινή, υπεύθυνη Αγωγής Υγείας του Νομού Πέλλας, τόνισε τη σπουδαιότητα υλοποίησης προγραμμάτων  σχολικών δραστηριοτήτων σε ακριτικά σχολεία όπως το Γυμνάσιο Προμάχων. Τέλος , η κα Χαλκιά Δάφνη, επισκέπτρια Υγείας του ΚΥΑΤ Ευόσμου και  πρόεδρος της εκδήλωσης -,παίνεψε ιδιαίτερα την  καταγραφή από τα ίδια τα παιδιά τοπικών παραδοσιακών  συνταγών από τη Σωσάνδρα και τους Προμάχους –μέσα από συνεντεύξεις κατοίκων της τοπικής κοινωνίας -και  παρότρυνε για περεταίρω αξιοποίηση του καταγεγραμμένου υλικού


O Γιάννης Σηφάκης ζήτησε από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ παράταση για τις δηλώσεις ζημιών στις δενδρώδεις καλλιέργειες Πέλλας- Ημαθίας



Ο Γιάννης Σηφάκης ζήτησε από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ παράταση για δηλώσεις ζημιών στις δενδρώδεις καλλιέργειες σε Πέλλα και Ημαθία
Συζήτησε μαζί του για τις ζημιές σε επιτραπέζια και συμπύρηνα ροδάκινα καθώς και σε δαμάσκηνα
Ο Γιάννης Σηφάκης επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και συζήτησαν το σημαντικό πρόβλημα ακαρπίας και ζημιών σε δενδρώδεις καλλιέργειες της Πέλλας και Ημαθίας. Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ανέφερε στον βουλευτή ότι οι ζημιές σε αυτές τις καλλιέργειες δεν προέρχονται από τον παγετό και συνέστησε να διερευνηθεί και διεκδικηθεί η ένταξη των ζημιών στα ΠΣΕΑ.
Απέδωσε την ακαρπία στα καιρικά φαινόμενα ( ότι δεν είχαμε φέτος κανονικό χειμώνα) και ότι δεν «έδεσαν» οι καρποί κάτι που συνέβη και σε δενδρώδεις καλλιέργειες και στην Νότια Ελλάδα που σίγουρα δεν υπήρξε παγετός. 
Ο Γιάννης Σηφάκης ζήτησε ολιγοήμερη παράταση για την δήλωση ζημιών στις δενδρώδεις καλλιέργειες για να μπορέσουν οι αγρότες να δηλώσεις τις ζημιές τους. Να εξεταστούν ενδελεχώς τα αίτια των ζημιών με επιστημονικό και δίκαιο τρόπο. 
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ δεσμεύτηκε να εξετάσει το αίτημα αυτό αμέσως και να ανακοινώσει την απόφαση του. Ανέφερε ακόμη ότι αν δηλωθούν ζημιές από παγετό και αποδειχτεί ότι η ζημιά δεν οφειλόταν σε παγετό θα επιστραφούν στους αγρότες τα χρήματα που πλήρωσαν ή θα πληρώσουν για την δήλωση της ζημιάς. 
Ακόμη συζήτησαν την ανάγκη άμεσα να ξεκινήσει με συντεταγμένο τρόπο η συζήτηση για την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, η σύνταξη αναλογιστικών μελετών και η δυνατότητα προαιρετικής ασφάλισης για την κάλυψη περισσότερων ζημιών στις δενδρώδεις καλλιέργειες. 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ



  Αθήνα, 18 Απριλίου 2016
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ τους κ. Υπουργούς:  1. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
                                          2. Εθνικής Άμυνας
                                          3. Υγείας
                                  
ΘΕΜΑ: «Με έκρηξη υγειονομικής ¨βόμβας¨ απειλούνται οι πληθυσμοί γύρω από τα  κέντρα προσφύγων»

       Αποκαλυπτική της κατάστασης που δημιουργείται στη χώρα μας, από την ανεξέλεγκτη και χωρίς προληπτικά μέτρα εγκατάσταση προσφύγων σε – κατ’ ευφημισμόν – ¨κέντρα φιλοξενίας¨, είναι η μηνυτήρια αναφορά της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης: Καταγγέλλει ότι, οι συνθήκες είναι ¨τριτοκοσμικές¨. ότι ουδείς πρόσφυγας ή παράνομος μετανάστης εκ των εγκατεστημένων στην Ειδομένη υπόκειται σε οιονδήποτε υγειονομικό έλεγχο και, προειδοποιεί για την προφανή απειλή εκδήλωσης και εξάπλωσης επιδημιών.
      Καθίσταται απόλυτα αντιληπτό ότι, ανάλογη και χειρότερη κατάσταση επικρατεί στο Νομό Πέλλας όπου, ¨κέντρο… φιλοξενίας¨, έχει δημιουργηθεί στα παλιά και επί πολλά χρόνια εγκαταλειμμένα δημοτικά σφαγεία, για τα οποία επανειλημμένα έχω επισημάνει πως δεν πληρούν ούτε στοιχειώδεις προϋποθέσεις υγιεινής – με 20 (είκοσι) χημικές τουαλέτες για… χίλια άτομα και με ανάλογα ανεπαρκέστατες εγκαταστάσεις λουτρών σωματικής υγιεινής.

ΕΠΕΙΔΗ

-         Είναι κάτι περισσότερο από μαθηματικά βέβαιο ότι, ενόψει καλοκαιριού, είμαστε μπροστά σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη εστία μόλυνσης, ακόμη και με άγνωστες για τη χώρα μας ασθένειες μεταδιδόμενες και από τα έντομα (όπως ο φοβερός ιός Ζίκα, αλλά και σπάνιες μορφές ηπατίτιδας), κάτι που επισημαίνουν επισήμως τόσο το ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και πολλοί ιατρικοί Σύλλογοι.
-         Αυτή η επιεικώς τριτοκοσμική κατάσταση, απειλεί να εξελιχθεί σε έκρηξη μιας υγειονομικής βόμβας για τους πληθυσμούς γύρω από αυτά τα κέντρα, για τις ευρύτερες περιοχές, αλλά και για τον τουρισμό μας.
-         Εν μέσω όλων αυτών, υφέρπουν φήμες για νέα ¨κέντρα¨ σε Έδεσσα και Σκύδρα

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ συναρμόδιοι Υπουργοί

•       Αν έχουν βάση αλήθειας οι φήμες για νέα ¨κέντρα προσφύγων¨ σε Σκύδρα και Έδεσσα.
•       Γιατί αυτή η ¨περίεργη¨ εμμονή με το Νομό Πέλλας; Γιατί δεν αξιοποιούνται – ΟΠΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΩ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙ – σε όμορους Νομούς χώροι ¨ξενοδοχειακού τύπου¨, έτοιμοι και με προδιαγραφές αξιοπρεπούς ανθρώπινης φιλοξενίας χιλιάδων από αυτές τις δυστυχείς υπάρξεις που σήμερα στοιβάζουμε σε χώρους ακατάλληλους ακόμη και για σφαγή ζώων. Τόσο ισχυροί είναι οι τοπικοί κομματικοί παράγοντες που το επιβάλλουν;  
•       Για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα:
-         Έχουν εμβολιαστεί όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν εγκατασταθεί στα ήδη ¨στημένα¨ κέντρα προσφύγων;
-         Έχουν ληφθεί ΟΛΑ τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για τους αστυνομικούς που, εκτεθειμένοι σε ένα νοσηρό περιβάλλον και σε κίνδυνο ζωής, μπορεί να γίνουν φορείς μεταδοτικών νοσημάτων στις οικογένειές τους και στο εγγύτερο περιβάλλον τους;


Ο ΕΡΩΤΩΝ Βουλευτής


Γιώργος ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...