Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων: "5 Χρόνια Πρέσπες"



5 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ – ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ - ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ

Στις 17 Ιουνίου 2018, ο Υπουργός Εξωτερικών της τότε Κυβέρνησης, με την σιωπηλή ανοχή της τότε αντιπολίτευσης, υπέγραψε, στο χωριό Ψαράδες του Δήμου Πρεσπών, την λεγόμενη «Συμφωνία των Πρεσπών». Χιλιάδες Ελλήνων, από όλα τα μέρη της Ελλάδος, προσπάθησαν να φθάσουν στους Ψαράδες για να εμποδίσουν την υπογραφή αλλά στο χωριό Πισοδέρι, του Δήμου Πρεσπών, οι δυνάμεις καταστολής της Ελληνικής Αστυνομίας σταμάτησαν την πορεία τους, χρησιμοποιώντας υπέρμετρη βία.

Στα πέντε χρόνια που μεσολάβησαν, μέχρι σήμερα, έγινε φανερό, και στους πιο δύσπιστους, πόσο επιζήμια είναι για την Ελλάδα η «Συμφωνία των Πρεσπών». Το Βόρεια έγινε Β. και παρέμεινε το «Μακεδονία» ολόκληρο στην ονομασία του κράτους, και αυτό μόνον για ορισμένους κρατικούς φορείς που έχουν σχέση με το εξωτερικό. (Στα διακριτικά των αστυνομικών ακόμα υπάρχει το σκέτο Μακεδονία). Το περίφημο erga omnes (για όλες τις χρήσεις) αποδείχθηκε μεγάλο ψέμα των Ελλήνων πολιτικών για να αποδεχθούμε ευκολότερα την προδοσία. Επι πέντε χρόνια μας λένε, επίσης ψέματα, ότι η συμφωνία δεν αναθεωρείται ούτε ακυρώνεται. Στην πραγματικότητα δεν θέλουν να το κάνουν. Με την νομιμοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών οι σκοπιανοί κυκλοφορούν πλέον ως «Μακεδόνες» με «Μακεδονική» ιθαγένεια, μιλώντας «Μακεδονικά». Αποθρασυμένοι από την αδιαφορία της απερχόμενης κυβέρνησης και βασιζόμενοι στην Συμφωνία των Πρεσπών, ίδρυσαν στην Φλώρινα σχετικό σύλλογο και ζήτησαν ήδη από Ελληνικό Πανεπιστήμιο να διδάσκεται η γλώσσα τους στους Έλληνες φοιτητές, προετοιμάζοντας έτσι την νομιμοποίηση Σκοπιανής μειονότητας στην Ελλάδα με το όνομα «Μακεδονική».

Η σθεναρή στάση της Βουλγαρίας απέναντι στους Σκοπιανούς αποκάλυψε την υποχωρητικότητα των πρωτεργατών και των υποστηρικτών της «Συμφωνίας των Πρεσπών». Για να επιτρέψει στους Σκοπιανούς να ενταχθούν στη Ευρωπαϊκή Ένωση, απαίτησε, μεταξύ των άλλων, δήλωση των Σκοπιανών ότι η γλώσσα τους είναι δυτική Βουλγαρική διάλεκτος, και πραγματική τροποποίηση του Σκοπιανού συντάγματος, για την ένταξη των Βουλγάρων των Σκοπίων ως συστατικού μέρους του κράτους. Στα Σκόπια επικρατεί πανικός και σύντομα θα προκηρυχθούν εκλογές. Οι Έλληνες πολιτικοί δεν διανοήθηκαν ποτέ να διεκδικήσουν δικαιώματα για τους πολυπληθείς Ελληνικής καταγωγής γηγενείς κατοίκους των Σκοπίων.

Την Κυριακή 18 Ιουνίου 2023 μέλη της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων», της ομάδας «Μακεδόνες Δραμινοί» και άλλοι φίλοι συναντηθήκαμε στο «Μνημείο Αντίστασης των Ελλήνων στην Συμφωνία των Πρεσπών», στο Πισοδέρι, για να θυμηθούμε τα γεγονότα και να τιμήσουμε όλους τους ανώνυμους και αγνούς Έλληνες πατριώτες που αντέδρασαν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, όχι μόνον εδώ στο Πισοδέρι, αλλά και στα εκατοντάδες, μικρά ή μεγάλα, συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο, την διετία 2018-2019.

Ενθυμούμενοι τα γεγονότα και σκεπτόμενοι τις δυσμενείς συνέπειές της, η σύγχρονη αντίδραση κατά της «Συμφωνίας των Πρεσπών», είναι η κατάλληλη «ανταμοιβή», στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, κατά του κόμματος που την υπέγραψε αλλά και κατά του κόμματος που την εφάρμοσε πιστά, ξεγελώντας τους ψηφοφόρους του, το 2019, και παρουσιαζόμενο πάλι τώρα ως δήθεν πατριωτικό.


Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας

Γιουματζίδης Δημήτριος Δήμητρα Αικατερίνη Γιαννακοπούλου






Αιτήσεις για δωρεάν φοίτηση μέσω ΕΣΠΑ σε ΚΔΑΠ και Παιδικούς Σταθμούς


 Το ΚΔΑΠ και Βρεφονηπιακος Σταθμός "Σπίτι Παιδιού" σας ενημερώνει πως από σήμερα 20 Ιουνίου ξεκινούν οι αιτήσεις για δωρεάν φοίτηση μέσω ΕΣΠΑ σε ΚΔΑΠ και παιδικούς σταθμούς. 

Απαραίτητη προϋπόθεση να έχει υποβληθεί η νέα φορολογική δήλωση! 

Όσοι ενδιαφέρεστε παρακαλώ επικοινωνήστε 

Ασμέτη Άννα 6974256985

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...