Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ «100 χρόνια Μνήμες».

 

Ζωγραφια της Τσαμπούρη Ευαγγελίας 

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ Συμμετοχή σε εκδήλωση στην ΄Εδεσσα για το σχολικό δίκτυο με θέμα:

« 100 χρόνια Μνήμες»

Το Γυμνάσιο Προμάχων συμμετείχε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαΐου 2022 στο παλιό Παρθεναγωγείο της Έδεσσας και αφορούσε στο σχολικό δίκτυο: «100 χρόνια Μνήμες». Το δίκτυο - που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας σε συνεργασία με τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης Φιλολόγων νομού Πέλλας κ. Περπερίδη Παύλο- εντάσσεται σε δίκτυο σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας και υλοποιείται με την αφορμή του εορτασμού των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν 600 μαθητές και μαθήτριες από 15 σχολεία του Νομού Πέλλας που εντάσσονται στο σχετικό δίκτυο, καθώς και οι εκπαιδευτικοί που ήταν υπεύθυνοι για το πρόγραμμα, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Γιάννου Δημήτριος, ο Αναπληρωτής Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μπαχαράκης Θωμάς, ο πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Νομού Πέλλας κ. Αντώνιος Μουράτογλου, ο Αναπληρωτής Διευθυντής Εκπαίδευσης του νομού Πέλλας κ. Δημήτρης Γερεμτζές, η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων κ.Βασιλική Βυρώζη, η υπεύθυνη Συμβουλευτικής και Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού κ. Μελίνα Αλμπάνη. Ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων τόνισε την αξία της παραγωγής της ιστορικής γνώσης με βιωματικό τρόπο καθώς και την αξία της ιστορικής μνήμης, ενώ η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα συγκινητική.

Το Γυμνάσιο Προμάχων παρουσίασε ένα power point 150 διαφανειών, που αναφέρεται στη γενοκτονία των Ποντίων καθώς και στη Μικρασιατική Καταστροφή και έδωσε έμφαση στις συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής, όπως αυτές καταγράφονται στη λογοτεχνία καθώς και στην έλευση των προσφύγων από τη Μικρασιατική Καταστροφή στο νομό Πέλλας και ιδιαίτερα στην Αλμωπία. Η ανάγνωση μαρτυριών που αφορούν πρόσφυγες από τον Πόντο και την Μικρά Ασία συνέδεσε την Ιστορία με την τοπική Ιστορία της Αλμωπίας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα του δικτύου παρουσιάστηκε και στο Γυμνάσιό μας στις 19 Μαΐου, μέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων.

Το αφιέρωμα του Γυμνασίου Προμάχων στις ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ολοκληρώθηκε με το παρακάτω μήνυμα:

ΜΙΚΡΑΣΙΑ 1922: Ο Ελληνισμός ξεριζώνεται, σφαγιάζεται, εξανδραποδίζεται. «Ένας πολιτισμός μετακομίζει».

Ελλάδα 2022: Έχει ηθική υποχρέωση: να μην ξεχάσει ΤΙΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ.

Το μήνυμα για την αξία της ιστορική μνήμης ενισχύθηκε με την έκθεση της εικαστικής δημιουργίας της Τσαμπούρη Ευαγγελίας, μαθήτριας της Β΄ Γυμνασίου, με πηγή έμπνευσης τη Μικρασιατική Καταστροφή!

Οι υπεύθυνοι για το πρόγραμμα εκπαιδευτικοί: Μαζγαλτζίδου Ελένη- Φιλόλογος, Παπαζήση Μαρία- Φιλόλογος, Κίτσιου Ελένη- Θεολόγος, Σιβένα Σοφία- Μαθηματικός











Ερώτηση ΚΚΕ για χαλάζι σε περιοχές της ΠΕ Πέλλας

 


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Θέμα: Καταστροφές καλλιεργειών από χαλαζόπτωση σε περιοχές της ΠΕ Πέλλας

Έντονη χαλαζόπτωση, χτύπησε για ακόμη μία φορά στις 29 Μάη, τα χωριά του Δήμου Σκύδρας : Άρσένι, Πλεύρωμα, Πετριά, Ριζό, καθώς και χωριά του Δήμου Αλμωπίας: Σωσσάνδρα, Όρμα, Λουτράκι, Μεγαπλάτανο.

Χτυπήθηκαν καλλιέργειες οι οποίες είτε βρίσκονται στη φάση της συγκομιδής, είτε πρόκειται να γίνει αυτή τις επόμενες ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα καλλιεργητικά έξοδα έχουν γίνει. Oι καλλιεργητές της περιοχής βρίσκονται σε αδιέξοδο και απόγνωση, βλέποντας τον ιδρώτα τους να χάνεται, αφού πλέον τίθεται ζήτημα επιβίωσης. Μάλιστα, η ανησυχία τους ενισχύεται, αφού ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών από τις χαλαζοπτώσεις των προηγούμενων εβδομάδων, που έπληξαν άλλες περιοχές της Πέλλας.

Ο ΕΛΓΑ παραμένει υποστελεχωμένος, χωρίς να έχει κάνει τις απαραίτητες προσλήψεις. Απαιτεί τις ασφαλιστικές εισφορές για να αποζημιώσει, την ίδια στιγμή που τα έσοδα των παραγωγών είναι μηδενικά. Απαιτεί ασφαλιστικές εισφορές, όταν το πολυδιαφημισμένο αντιχαλαζικό πρόγραμμα, αποδεικνύεται ανεπαρκές για την κάλυψη και προστασία των καλλιεργειών.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ αυξάνεται το κόστος παραγωγής παράλληλα με τις συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία για τους αγρότες της εν λόγω περιφερειακής ενότητας, καθιστώντας δύσκολη τη συνέχεια της παραγωγής.


ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε:

- Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις καλλιέργειες των προαναφερόμενων περιοχών της ΠΕ Πέλλας

- Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότησή του ΕΛΓΑ με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κλπ τουλάχιστον μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή τους.

- Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα που διαθέτει η ανάπτυξη της επιστήμης, ώστε να εξασφαλιστεί πρόληψη από τις ζημιές που προκαλεί ο παγετός και το χαλάζι.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...