Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Το μεγάλο ιχθυολογικό ενδιαφέρον του ποταμού Πορόι


Επιστημονικό κλιμάκιο ιχθυολόγων, αποτελούμενο από τον Βιολόγο-Ιχθυολόγο καθηγητή ΤΕΙ Σίνδου κύριο Μίνο Γεώργιο και τον ιχθυολόγο ΤΕ κύριο Μουρούτη Παναγιώτη, με πρωτοβουλία της VorasMountainActions συνεπικουερούμενη από την Ομάδα Εθελοντών Προμάχων, επισκέφτηκαν το Πορόι και πραγματοποίησαν δειγματοληπτικό έλεγχο σε σημεία του πανέμορφου  ποταμού.
Κατά την πολύωρη επιτόπια έρευνα, σύμφωνα με τον κύριο Μίνο, εντοπίστηκε μεγάλος πληθυσμός γόνων ψαριών μπριάνα ή μουστακάτο και ανήκει στο γένος Barbus.
Ο κύριος Μίνος αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση που μας έκανε, στην εξαιρετική ποιότητα του νερού του ποταμού, την καθαρότητά του, τα "δυνατά" στοιχεία του, την θερμοκρασία του (21 βαθμοί Κελσίου) και την "αφύσικη" ύπαρξη φυκιών.
Τα αντικειμενικά αυτά χαρακτηριστικά, αποτελούν από μόνα τους στοιχεία για περαιτέρω μελέτη και όπως τόνισε ο κύριος καθηγητής, χρήζουν ενδελεχότερης μελέτης από την Περιφέρεια και αποτελούν πεδίο δράσης για προστασία και ανάδειξή τους σε όλον τον κόσμο, επιστημονικό και περιβαλλοντικό.
Στη συνέχεια το κλιμάκιο ξεναγήθηκε στα βουνά των Προμάχων, κοντά στις πηγές του ποταμού και οι δυο επιστήμονες έμειναν έκθαμβοι από την ανείπωτη ομορφιά του τοπίου με τα καταρρακτάκια, τις λιμνούλες (Σίιν Βίρ) και την οργιώδη χλωρίδα του ορεινού όγκου.
Αναδεικνύεται λοιπόν η ανάγκη για μεγαλύτερη κινητοποίηση των εμπλεκομένων (κάτοικοι, Δήμος, Περιφέρεια), ώστε το "δώρο" αυτό της μάνας Γης, να προστατευτεί, να αναδειχτεί και να αποτελέσει εφαλτήριο στην εναλλακτική ανάπτυξη του τόπου, δίνοντας κίνητρα στους ενδιαφερόμενους για μια διαφορετική προσέγγιση, πέραν από αυτή του Ιαματικού τουρισμού των λουτρών Πόζαρ.
Υπάρχουν τομείς, όπως ο Ιστορικός τουρισμός(Κουκουρούς-Πέτερνικ-Κράβιτσα-Γκόλο Μπίλο), ο περιπατητικός(Άσπρη πέτρα), ο ποδηλατικός(Παπράιντσα), ο σπηλαιολογικός(στα βουνά των Προμάχων και στην Μπάινα), ο αλεξιπτωτικός(Απογείωση Βουντινίτς), που θα μπορούσαν να δώσουν εκείνη την ώθηση, με την οποία θα εκκινήσει η ατμομηχανή της εναλλακτικής ανάπτυξης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την μικροοικονομία του ιστορικού και τόσο αδικημένου από την πολιτεία τόπου μας.










ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...